餐廳: 金記冰室 (創紀之城五期(apm))
資訊:

2021-11-26 643 瀏覽
記得初開張時, 剛巧在APM睇完戲, 便入去食個TEA醫肚, 見佢人流都不少, 希望新開張能有些驚喜, 點知佢係無心無誠意做生意, 我不知道是當日大廚問題或是公司成本問題而出的意外, 隔了那麼耐我仍心心不愩, 當日我叫了個雞脾下午茶餐, 食物到了枱上後真係估佢唔到, 一件翻炸又翻炸過唔知幾多次至黑朱古力色又硬的外皮, 已炸到縮水無彈性的雞脾, 口感有如柴皮, 即時想起我是在饑荒地區生活嗎, 要食如此劣質的食物?  但價錢又不是特別平, 係見到都唔開胃, 但基於當時我跟男朋友拍拖無耐, 費事做到咁MEAN, 要保持儀態, 唔想比他感覺我是煩人, 我忍氣吞聲下食左去, 但我係用盡我牙力去消化佢, 我諗起我爸講過佢細個遇上打仗時要食機皮的感覺, 我對依間食肆好反感, 從此無再光顧, 甚至隔左咁多年, 所有金記冰室的所有分店我都不敢再光顧,因為經驗實在太差,。
2021-11-25 430 瀏覽
咖喱豬扒白飯看上來平平無奇食落就知好嘢咖喱味有椰汁係塊面又香又辣夠晒開胃豬扒有兩塊兩塊都係口口的而且煎起上嚟有啲香脆加埋個咖喱天衣無縫整咗個羅宋湯凍奶茶落樓都係$80其實都算係咁啦難怪一去到食飯時間真係要排晒長龍如果係好食嘅話排多一陣又有乜嘢所謂啦下次去可以試吓焗豬扒飯或者炸油比公仔麵望落去非常滿足熱量很高啱晒冬天天寒地凍和一個口福滿足你都咪話唔盞鬼但係咖喱其實佢都有好多種不同嘅選擇例如吉列豬扒雞扒等等等等
咖喱豬扒白飯看上來平平無奇食落就知好嘢
咖喱味有椰汁係塊面又香又辣夠晒開胃

整咗個羅宋湯凍奶茶落樓都係$80其實都算係咁啦
難怪一去到食飯時間真係要排晒長龍
如果係好食嘅話排多一陣又有乜嘢所謂啦

下次去可以試吓焗豬扒飯或者炸油比公仔麵

但係咖喱其實佢都有好多種不同嘅選擇例如吉列豬扒雞扒等等等等
2021-11-25 436 瀏覽
星期六商場搵食好難,突然想食茶記當然去金記冰室啦!星期六都有下午茶又多選擇,即刻睇下有咩食,我哋點咗咖喱豬扒飯,咖喱味道似南洋口味有花生香味,好惹味!另外仲叫咗乾炒牛河果然鑊氣十足,味道不錯!而且佢嘅咖啡、奶茶都好濃味,真材實料👍🏻下午茶水準都咁好,值得一讚!
下午茶水準都咁好,值得一讚!
  • 咖喱豬扒飯
  • 乾炒牛河
2021-11-12 347 瀏覽
香港的茶餐廳提供快靚正的餐飲,滿足繁忙的香港上班族。去茶餐廳用餐,從來都不抱期望,只要填飽肚子就好。想不到這裡的咖哩牛肉飯還真不錯,咖哩汁香濃稍辣,牛肉鮮味可口,餐後的咖啡也是意外的好。
香港的茶餐廳提供快靚正的餐飲,滿足繁忙的香港上班族。
2021-10-05 628 瀏覽
近排食得多西餐、日本菜🤣所以都會懷念港式食物😋😋唔搵下都唔知,原來apm入面開左間金記冰室,因為平時好少上到6樓咁高🤣雖然我未食過,不過我見佢開咗咁多間分店,食物應該都唔會差得去邊🙈-餐廳嘅燈光都好光猛,而且亦都設有卡位,以冰室黎講都坐得好舒服😌而且佢嘅食物選擇超級多,揀都揀咗我哋10分鐘🤣🤣幾鍾意佢哋用QR code自助落單,喺入面可以根據自己嘅喜好去揀食物,例如牛扒可以揀幾成熟,嘢飲又可以揀濃啲或者淡啲👍-1.四川重慶口水雞(例牌) $70呢個口水雞嘅汁調得好唔錯,唔會話太濃味,而且唔會太辣。雞肉都整得幾滑👍-2.鐵板西冷牛扒薯菜黑椒汁$106牛扒超級厚肉😋大概有一吋咁厚吖~呢到比嘅黑椒汁都唔孤寒,一路食一路點,食到最尾都未點哂🤣估佢唔到啲薯條又炸得幾脆❤️如果上碟嘅時候個鐵板可以再熱多少少,倒汁落去可以咋咋聲,咁就更perfect啦😌-3.鮮茄濃汁焗豬扒意粉$68豬扒都超級大塊吖🤣蕃茄汁偏甜,意粉本身都已經有蕃茄汁,所以都好夠味👍👍-4.金粒西多配雪糕$42西多士超級熱辣辣😋佢包裹左好多雞蛋,所以成個西多都好香蛋味❤️仲有雪糕都好香雲呢拿味😋-真係估佢唔到幾好食😋食物都好夠獲氣👍👍仲

1.四川重慶口水雞(例牌) $70
四川重慶口水雞

2.鐵板西冷牛扒薯菜黑椒汁$106
鐵板西冷牛扒薯菜黑椒汁

3.鮮茄濃汁焗豬扒意粉$68
鮮茄龍汁焗豬扒意粉

4.金粒西多配雪糕$42
金粒西多配雪糕

真係估佢唔到幾好食😋食物都好夠獲氣👍👍仲要咁近地鐵站~又多一間可以成日去嘅冰室啦👻
2021-10-05
四川重慶口水雞
鐵板西冷牛扒薯菜黑椒汁
鮮茄龍汁焗豬扒意粉
金粒西多配雪糕
2021-09-19 619 瀏覽
行完apm,還未想到吃什麼的時候,就被老公拉到金記冰室,也好吧~冰室比較多選擇,總有一款啱食。鐵板美式什扒好豐富的一個鐵板雜扒,有牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、腸仔、雞翼, 蔬菜......份量肯定夠的,牛扒牛肉味濃, 雞扒嫩滑, 豬扒軟嫩不死實,每塊扒都火候剛好。羅宋湯酸中帶辣,惹味開胃 ,黑椒汁夠香辣,濃稠適中。XO海鮮炒烏冬配料有蝦仁、魷魚、蟹柳、芽菜、 青紅椒等, 鐵板上的烏冬很夠熱度。 XO醬鮮中帶辣,配合炒烏冬,味道已經很出。金記生炸雞髀配沙律聽聞金記的炸雞髀也很出色, 雞髀外層皮脆香口, 內層雞肉嫩滑多汁。配合薯仔沙律,中和一下炸物的油膩感。

鐵板美式什扒

XO海鮮炒烏冬

金記生炸雞髀配沙律
🇭🇰 餐廳: #金記冰室 @kamkeecafe▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 低糖雙黃白蓮蓉月餅 208(特價) $318(原價) ❞▫▫▫▫ ▫▫▫▫▫▫🔴食評:金記冰室🔸前身為筲箕灣的大排檔,始創於1967年,由老闆陳伯伯🧓🏻租下筲箕灣舖位後,便開設金記冰室啦! 品牌一直沿用懷舊風格,餐廳裝潢和產品設計充滿時代氣氛,有濃濃的香港集團回憶呢~這盒懷舊雙層巴士🚌設計的 低糖雙黃白蓮蓉月餅 ✨,造型很特別哦! 1盒有4個月餅,每個採用一級湘蓮和油香十足的鹹蛋黄🥳製造,傳統口味,經典不凡,是送給老人家們的佳品。▫▫▫▫▫🎉優惠資訊: 即日起,全線月餅62折發售。▫▫▫▫▫

🇭🇰 餐廳: #金記冰室 @kamkeecafe
▫▫▫▫ ▫

🔴食評:

▫▫▫▫▫
🎉優惠資訊: 即日起,全線月餅62折發售。
2021-09-01
外賣自取
2021-08-30 518 瀏覽
無飯主婦今晚又再出動!😂喜歡中菜的我,還是喜歡金記冰室,這裏的小菜鑊氣夠,選擇又多👍🏼近地鐵站是重點吧,非常方便。XO醬蝦球炒西蘭花蝦球爽口,而西蘭花都新鮮爽脆,配上XO醬惹味,這小菜不錯🤤京都肉排🥩整到菜都是酸酸的,肉排分量不少,配上洋蔥,令到味道更有層次,這道菜都幾開胃。只需加$15便可配有例湯、白飯和飲品,價錢很相宜。鐵板西冷牛扒間牛扒點了七成熟,成熟度剛剛好。最喜歡是將蒜蓉燒汁淋上西冷牛扒面,味道很香濃。而且配菜份量也很豐富,有西蘭花、蔬菜粒粒,以薯條也是脆卜卜新鮮炸起的💕💕

XO醬蝦球炒西蘭花

蝦球爽口,而西蘭花都新鮮爽脆,配上XO醬惹味,這小菜不錯🤤

京都肉排🥩

只需加$15便可配有例湯、白飯和飲品,價錢很相宜。

鐵板西冷牛扒

2021-08-24 452 瀏覽
醒神早餐💛💛金記冰室推介指數:💛💛💛💛今日早咗起身,想食個好正嘅早餐先返工!💛所以就落咗樓下嘅呢間金記食早餐!💛香煎豬扒煎雙蛋坦白講,唔算太大驚喜,本來以為呢度嘅牛油多士會好好食,但係點知牛油唔夠同埋而且多士亦都唔算好香口!💛煎雙蛋正正常常,係好食嘅太陽蛋,有少少燶咗嘅邊!💛至於呢個豬扒都算好大塊,不過就唔算好厚切,整體來講都算OK嘅, $43嘅價錢都幾好!💛
醒神早餐💛

💛金記冰室
推介指數:💛💛💛💛

💛香煎豬扒煎雙蛋
2021-08-15 521 瀏覽
今晚同朋友去apm行街,原來6樓開咗間“金記冰室”,門口已經有人排隊等位,舖頭地方大,環境光猛又舒服,店員有禮貌;坐埋座位用qrcode落單,睇餐牌見到有好多款美食,每樣都吸引,等約10分鐘就有晚餐送到,效率好快 首先叫咗個【自選二人套餐 $168】呢個套餐可以揀兩款小菜,我地揀咗【地道霸王雞(例牌)】肉質非常嫩滑,雞無雪味,醬油有少許甜,仲可以夾埋薑蔥一齊食 【新鮮菠蘿咕嚕肉】呢個開胃餸一定要叫,因為個醬汁撈飯一流,甜甜酸酸嘅咕嚕肉 + 菠蘿 🍍+ 洋蔥🧅 + 紅椒🌶 + 青椒🫑 仲有兩碗白飯 + 兩碗老火湯 - 老火湯清甜好飲,煲得好正 餐食就揀咗【哥喇黑牛】可樂 + 朱古力雪糕 及【白檸鹹檸七】跟餐 +$10 x2 另外叫咗個【揚州炒飯 $62】揚州炒飯真係考功力,炒飯係即叫即炒,炒得乾身,粒粒飯分明,仲夠晒鑊氣,配料夠足料 晚餐要叫埋甜品,叫咗個我最鍾意食嘅【金粒西多配雪糕 $42】炸到金黃色嘅一口西多士,外層脆脆地,咬落軟綿綿,真係邪惡到爆,配埋雲呢拿雪糕一齊食,真係甜到入心 金記冰室 (創紀之城五期(apm))觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)6樓L6-1a &2號舖

仲有兩碗白飯 + 兩碗老火湯 - 老火湯清甜好飲,煲得好正

金記冰室 (創紀之城五期(apm))
2021-08-12
  • 新鮮菠蘿咕嚕肉
  • 地道霸王雞
  • 揚州炒飯
  • 金粒西多配雪糕
  • 白檸鹹檸七
  • 哥喇黑牛
2021-08-12 421 瀏覽
在 APM 找地方吃晚饭,一直走到六楼,最后还是选择了港式茶餐厅。晚餐不是太贵,60-70元已经有交易,在这个商场来说是便宜的。坐下后翻看他们的餐牌,看到有铁板扒餐,已经很久没吃这类港式铁板餐,而且还送餐汤和饮料,与其他套餐差不多价,就点了一份。先上罗宋汤,正常的味道,如果跟一个餐包会更美满。至于热柠茶,只有一片柠檬,谈不上好喝。鸡扒拼吉列鱼,配薯菜和黑椒汁,份量颇可不少。鸡扒腌得不够,味道很淡。吉列鱼的肉比较散,口感不怎么样。虽然不算美味,但以份量和价钱而言,应该可以接受的。

2023 瀏覽

餐汤

香煎鸡扒拼吉列鱼

虽然不算美味,但以份量和价钱而言,应该可以接受的。
2021-08-12
餐汤
香煎鸡扒拼吉列鱼
2021-08-09 1918 瀏覽
我真係好鍾意去金記冰室食飯,差不多有好幾間分店我都去試過,今晚約好姊妹去觀塘 apm行街食飯,更係去金記喇。金記冰室喺6樓,apm商場能夠食到唔太貴嘅食物又好食真係首選係呢間了,價錢真係好合理而且食物豐富又好多種選擇呢!地方光潔,侍應生友善又有禮貌,冷氣有足夠炎熱夏天坐低真係唔捨得走。我哋女士都係鍾意食清清淡淡嘅嘢,咁就由我發版啦。金銀蛋肉碎浸時蔬$69 好大碗浸時蔬,金銀蛋配白菜仔,白菜湯是清淡嘅蔬菜湯,再有少許肉碎配搭,啱曬女士們食嘅菜湯呀~有湯有菜又可以慢慢飲。韭黃蝦球炒滑蛋$78 呢個我真係好鍾意食,蝦球大大隻好新鮮配韭黃好香,入口啖啖滿滿口感,而且係好多蛋好滑㗎!好有水準,真心推介👍😍鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳飯配蒜蓉汁$88 雞扒同魚柳都大塊,倒啲蒜蓉汁嘅時候鐵板咋咋聲熱辣辣,雞扒好嫩滑魚柳炸到好香口,兩樣入口都啖啖肉,紅洋蔥好香甜味。抹茶紅豆特飲$19咁啱我哋兩個都鍾意飲綠茶嘅飲品,天氣又熱熱哋!咁抹茶紅豆冰就啱晒喇。姊妹話下次都要去其他分店金記食飯先。

我哋女士都係鍾意食清清淡淡嘅嘢,咁就由我發版啦。

金銀蛋肉碎浸時蔬$69

韭黃蝦球炒滑蛋$78

鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳飯配蒜蓉汁$88

抹茶紅豆特飲$19

姊妹話下次都要去其他分店金記食飯先。

2021-08-04
2021-07-28 433 瀏覽
今日朋友收工過黎觀塘搵我食飯,本來大家心情都好好。諗唔到食咩,間間餐廳都好多人等。最後揀左金記冰室食。諗住叫餸食飯。一入黎,見到2張椅有飯粒,叫待應抹,佢抹一張唔抹一張。座位算闊落,但環境有欠整潔。我地叫左個2人餐。湯同2個餸,都好味精。個XO醬虾球抄西蘭花,咸腥味加味精,初時同朋友都一下諗唔起佢係XO醬,我話係咪好似虾醬個d咸腥味。😅個咕嚕肉偏酸,味道都唔係咁好食。只可以話比西蘭花好少少。😓只可話破壞好心情既一餐。
今日朋友收工過黎觀塘搵我食飯,本來大家心情都好好。

我地叫左個2人餐。
湯同2個餸,都好味精。

個咕嚕肉偏酸,味道都唔係咁好食。只可以話比西蘭花好少少。😓

只可話破壞好心情既一餐。

2021-07-28
2021-07-28 448 瀏覽
與友人與apm晚餐,最少人等位又未食過金記,所以就試下啦🤭一入到餐廳見到有卡位,問職員可否轉坐卡位,不坐圓枱;職員表示繁忙時間,無得選擇🙈點左二人餐:餐湯非常稀,有少味精;XO 醬蝦球炒西蘭花,個汁令我想不起是XO 醬,而且好腥味😳鮮菠蘿咕嚕肉;個咕嚕肉脆口,配菜正常😉飲品:谷古及奶茶,淡味😅😅最得意令我最驚喜係杯野飲會"多謝"我飲佢🤣🤣最後環境真係好一般,地面既清潔有侍改善😂而且坐椅會有之前客人食剩既野,仲見到呀姐抹枱與抹椅係同一條毛巾🤦‍♀️OMG應該唔會有下次了😝
二人餐

最得意令我最驚喜係杯野飲會"多謝"我飲佢🤣🤣
谷古

應該唔會有下次了😝
2021-07-28
2021-07-14 608 瀏覽
今晚同老公來到APM ,齊齊找點吃的,看到金記冰室,排長龍呢!必定是非常抵吃,上網一搜尋,性價比頗高🤤星洲炒米最喜歡吃的是星洲炒米,這裏的炒米很有火喉,材料又足🥺,有火腿、叉燒、洋蔥、蝦仁、蔥花、芽菜、辣椒🌶️,真是有圖有真相😀!還可以選擇少油或少鹽👍🏼👍🏼👍🏼京都肉排🥩最喜歡酸味味的菜色,今次選了京都肉排,肉排的份量不少,有菠蘿和紫洋蔥,更加惹味❤️🤤抹茶紅豆店員推介這新出的抹茶紅豆冰,價錢也很實惠,紅豆粒粒飽滿又軟綿綿,甜度足夠,配上抹茶的清新,個人都幾喜歡🥰白灼菜心另外加配的菜心,想不到份量都幾多,菜心新鮮翠綠,值得一點,清清地也不錯。

星洲炒米

京都肉排🥩