2018-01-20 904 瀏覽
由細到大都好鍾意食茶餐廳,茶餐廳可算係最能夠代表香港既飲食文化,而家到處每區都愈開愈多,相對競爭都特別大,加上復古潮又再重回現實,所以有非常多既茶餐廳轉型為新派冰室,而食物選擇亦相對較多同有創意,店內裝潢設計新派,燈火光猛,感覺比較鮮明舒服依間位於觀塘商場內既冰室亦開左唔少分店,早兩日同同事收工齊齊黎左醫肚仔,店員友善咁幫我地迅速落單,叫左幾款食物一齊滋味食XO醬海鮮炒烏冬一送到黎已經聞到好有穫氣,用左小鐵板裝住更加加分當中有蝦肉、蟹柳、魷魚鬚海鮮再配洋蔥同青椒一齊炒,烏冬質感剛剛好,爽口分明又唔會過分軟熟,食落有濃郁既醬料香,鹹度適中,好惹味甜酸菠蘿生炒骨小菜另配左餐湯、餐飲同小食,餐湯係中式合掌瓜煲瘦肉,煲得好入味,味道適中夠火喉餐飲叫左凍檳檸茶,而是日小食係炸魚蛋,炸魚蛋咬落爽滑彈牙,可以點少少甜醬一口食味道都幾夾又唔會搶左魚蛋鮮魚味,小菜賣相非常吸睛,生炒骨炸得卜卜脆又唔會太厚粉,甜酸汁令人愈食愈開胃,食件清新菠蘿酸一酸,送飯完全無得輸金記風沙炸豆腐小菜同樣可配餐,配左白飯、餐湯同加錢轉左特飲熱純朱古力雪山,主角炸豆腐一磚磚排得好齊整,有一件滑到掉左係碟內邊,淨睇豆腐心已經睇得

XO醬海鮮炒烏冬
一送到黎已經聞到好有穫氣,用左小鐵板裝住更加加分

甜酸菠蘿生炒骨

金記風沙炸豆腐
小菜同樣可配餐,配左白飯、餐湯同加錢轉左特飲熱純朱古力雪山,主角炸豆腐一磚磚排得好齊整,有一件滑到掉左係碟內邊,淨睇豆腐心已經睇得出好滑
估唔到食落都有驚喜,豆腐外層薄粉之餘,好夠脆口,入面既豆腐超滑超重豆香,外脆內軟好好食,一夾已經怕會爛,另外加上以椒鹽做法更加惹味十足,值得推介啊
2018-01-18 109 瀏覽
天氣這麽凍自然更提不起勁在家煮飯洗碗, 於是放工又近近地走到APM 搵食。原來這兒又多了幾間新的食肆, 最後我們還是在六樓選擇了熟悉的名字, 金記冰室。這間新分店的裝修很不錯, 富現代感和空間十足, 而且坐得很舒服, 沒有一般茶餐廳的擠迫感。冬天好像食飽一點更暖身, 所以我們各人都點了個晚市套餐, 有飯有餸。他點的海南雞飯餐很快便送上, 看起來頗為豐富。例湯看起來很足料, 所以偷喝了兩口。其他店的海南雞飯餐中的例湯一般較清淡, 多數是冬瓜雞雜湯。而這個例湯卻是濃郁得多, 滿有紅蘿蔔的甜,而且煲得很夠火候, 亦應該沒有下味精, 有點煮家湯的味道, 十分不錯。 去了骨的海南雞最合我們歡心, 不用吐骨啖啖肉。這碟雞亦不會太肥, 雞肉亦幾嫩滑, 配着薑蓉和豉油, 味道的咸度剛好。識食海南雞一定配油飯, 而這個油飯一點也不會過油, 只是混着點點乾蔥和蒜香, 飯粒分明又軟硬適中。最重要是熱騰騰的送來, 在凍的天氣裏吃着這個雞飯特別滿足。芭提雅式燒倉魚配白飯真係幾抵食, 條魚最少都有半斤重魚肉脆炸後變得金黃, 外脆肉軟, 魚肉細滑。而魚骨都燒得脆到可以吃, 但亦能保持魚的鮮甜。這個芭提雅的泰式酸辣汁

他點的海南雞飯餐很快便送上, 看起來頗為豐富。

芭提雅式燒倉魚配白飯真係幾抵食, 條魚最少都有半斤重

這個芭提雅的泰式酸辣汁就有畫龍點睛之效,少少酸又帶微辣,  令魚肉變得更惹味醒胃, 又可以去掉炸物的肥膩。

為食貓最後還是加了$15 多點了一客木糠布甸, 有驚喜呢!

金記的甜品我以為只有西多士好吃, 但這個木糖布甸甜度適中, CREAM 的質感幼滑, "木糠"又不會太乾或太"粗粒", 水準絶對值得下次來再ENCORE。

餐茶的熱檸蜜令我身心都溫暖, 很滿足的一餐。

食物有水準, 價錢合埋又坐得舒服, 看來這兒又會變成我偷懶唔煮飯, 出街開飯的"飯堂"之一。
2018-01-15 117 瀏覽
準備在apm睇戲,還有少少時間可以去金記食下野,在同一層夠方便。Menu 都幾多選擇,見到樣樣都吸引,好想全部點晒!水蜜桃果茶 $34冬天最好點熱飲暖胃,慢慢加熱,茶味愈濃,沒有澀味,又不會太甜,剛剛好。鮮油多士 $18茶餐廳我時常點鮮油多,厚厚的牛油雖然好邪惡,不過的確是極之美味。芝士白汁焗西蘭花 $52西蘭花不會焗得太腍,還保持爽口感,而白汁不會太膩,有濕潤口感,而內裡更有不少雜菌。乾炒牛河 $64牛肉份量幾多,上檯不算太熱,河粉可以再乾身點,這樣不會太膩。

Menu 都幾多選擇,見到樣樣都吸引,好想全部點晒!

水蜜桃果茶 $34

鮮油多士 $18

芝士白汁焗西蘭花 $52

乾炒牛河 $64

2018-01-14 112 瀏覽
星期二晚去APM 睇戲,出來就搵咗金記醫肚啦!2個人叫2個晚餐便可以。選擇非常多。今次挑了:焗粟米牛舌飯$68牛舌也算柔軟肥身,焗出來的芝士面惹味!想不到粟米汁都幾多粟米粒,混飯吃很不錯。金記煎肉餅(粟米粒及豬肉) $68大大塊煎肉餅乾身又咸度適中,仲要有四大塊,好味又抵食,怪不得全晚滿座。紫薯特飲$22 (轉餐加$10)挑了紫薯特飲,溫暖入心,淡淡紫薯香都幾特別。閃閃金西多配雪糕$42最後加了甜品,大塊厚多士,火熱地混上雪糕,非常令人大滿足哩!金記冰室 = APM 內抵食又好味之選。
星期二晚去APM 睇戲,出來就搵咗金記醫肚啦!

2個人叫2個晚餐便可以。
選擇非常多。

今次挑了:
焗粟米牛舌飯
牛舌也算柔軟肥身,焗出來的芝士面惹味!
想不到粟米汁都幾多粟米粒,混飯吃很不錯。

紫薯特飲
$22 (轉餐加$10)
挑了紫薯特飲,溫暖入心,淡淡紫薯香都幾特別。

閃閃金西多配雪糕

金記冰室 = APM 內抵食又好味之選。
2018-01-09
2018-01-14 106 瀏覽
今日聖誕節,番完大陸打算去APM買手機,但買唔到時間又唔早見呢間金記冰室冇咩人就試一試。兩位入坐,點左個焗豬扒飯,一個烤倉魚餐,紅湯白沙,熱咖啡加凍奶茶。湯同野飲好快到,正正常常無咩特別兩個主菜就等左20-30分鐘先到,食物外觀都唔錯…(係外觀!!!起筷就出事)烤魚似炸魚,乾硬腥…乾到汁都有硬到夾到手軟要點魚露去腥…對指功麻麻既我超麻煩。豬扒飯,飯底ok, 但豬扒燶左=_=|||廚師要好好改進,經理都好有經驗好熱情,可惜都救唔到食物質素!!!
湯同野飲好快到,正正常常無咩特別
豬扒飯,飯底ok, 但豬扒燶左=_=|||

烤倉魚,焗豬扒飯
2017-12-25
慶祝紀念
聖誕節
朋友話去apm食金記, 心諗,茶記個名咁老土嘅? 仲竟然喺apm會出現? 我本身都鐘意去茶記既,不過自己聽落個名同地點有d奇怪。  咪去試下囉我,原來呢間金記都有唔少分店,金記金句~“傳統風味,新派演繹”!   試下佢嘅傳統美食啦,香港人鍾意食嘅生炒排骨,因為呢啲菜式好顯示到廚師功夫, 另外有叫咗雜扒飯,呢個又係試到茶記試意既另一個款食物!一放枱,食物嘅氣味確係唔錯,睇到都熱辣辣,因為佢用鐵板上, 上枱就聞到陣陣嘅甜酸味, 仲有一陣陣黑椒味 ,已經搞到流曬口水啦!食落都係唔錯只係個生炒骨多咗少少肥膏,但係味道,酸甜味都好适中。置於黑椒雜扒呢款好味程度好正路,雖然唔係咩特別但絕對可以話係穩陣嘅美食。有時候食嘢 只要要求穩陣好味已經足夠,唔使話吓吓太突出。 因為好多其他餐廳中伏嘅機會好高,呢一間值得食!

今日難得放假 約左朋友黎APM睇戲^^睇戲之前就隨意行下 隨心搵間餐廳食lunch..見到呢間金記冰室好新淨 裝修又幾有特色.. 最重要係價錢唔貴所以就坐底左... 不過lunchtime都幾多人.. 預左要等位呀~非常開揚既設計~~^^ 令人感覺幾光猛同精神!呢度影到既只係佢21分之3既menu...😱佢成份menu+lunch menu總共有成21版... 選擇多到呢...由一般茶記碟頭飯,焗飯焗意粉..到麻辣米線,馬來亞咖喱什至係即炒小菜,脆炸小食同藜麥沙律都有...(而家仲有期間限定既紫薯特飲@0@)冰室本身都幾闊落.. 再加上利用鏡面原理將整體空間感再擴大令原本闊落既冰室更加闊落xd佢的lunch menu~~煙三文魚伴藜麥田園沙律$68幾驚喜見到幾多藜麥下~~ 成個賣相都好精美!<3醬汁份量岩岩好 唔太多唔太少.. 連帶平時唔會食既紅椒黃椒我都食埋!😋沙律菜夾雜住唔少紫洋蔥同蕃茄粒..令到份沙律更清新🌱我覺得係一個好好既健康選擇呀💪🏻金記煎肉餅(粟米粒及豬肉)$68唔知點解覺得呢個係金記既招牌菜..😂所以即使已經叫左好多肉類 都想試埋呢一個~~果然無估錯呀😍~~~
今日難得放假 約左朋友黎APM睇戲^^
睇戲之前就隨意行下 隨心搵間餐廳食lunch..
非常開揚既設計~~^^ 令人感覺幾光猛同精神!
呢度影到既只係佢21分之3既menu...😱
由一般茶記碟頭飯,焗飯焗意粉..到麻辣米線,馬來亞咖喱
什至係即炒小菜,脆炸小食同藜麥沙律都有...
(而家仲有期間限定既紫薯特飲@0@)
冰室本身都幾闊落.. 再加上利用鏡面原理將整體空間感再擴大
令原本闊落既冰室更加闊落xd
佢的lunch menu~~
煙三文魚伴藜麥田園沙律$68
幾驚喜見到幾多藜麥下~~ 成個賣相都好精美!<3
沙律菜夾雜住唔少紫洋蔥同蕃茄粒..令到份沙律更清新🌱
我覺得係一個好好既健康選擇呀💪🏻
金記煎肉餅(粟米粒及豬肉)$68
果然無估錯呀😍~~~ 肉餅煎得外脆內軟
豬肉入面夾左唔少粟米粒 增強口感~~
雖然有少少油膩.. 但味道真係好唔錯 (特別係點埋酸辣醬一齊食 超級夾!!)
肉餅內有粟米粒
芥辣黑醋雞翼$72
身為雞翼控一見到就要叫呢個!! 我覺得佢酸酸甜甜咁幾令人開胃呢
芥末加左黑醋之後變得一d都唔辣..轉化成少少咸味
不過同行朋友就唔太鐘意加入左mustard呢隻味道~
好睇個人口味呢~~
鐵板美式雜扒(牛扒,雞扒,豬扒,腸仔,煙肉)配薯菜
鐵板美式雜扒(牛扒,雞扒,豬扒,腸仔,煙肉)$75配飯/意粉/薯菜
我同朋友都好想食既雜扒餐呀😻😻
其實最開心個下係因為見到有腸仔同煙肉呀XD
一上枱員工就幫我地落埋個蒜蓉汁~~~ D香味即刻飄晒上黎!
香腸同煙肉咁樣煎香晒真係好好好正😻佢件煙肉又唔會過多肥肉~~正正
佢既薯仔有灑上黑椒 再煎香左 好好味
如果覺得唔夠黑椒既話亦都可以自己拎枱面上既再加~
三款扒入面我地最愛既係雞扒~~ 因為夠晒嫩滑
而豬扒既味道就比較普通.. 不過係幾薄身 所以煎得幾香脆
鐵板美式雜扒(牛扒,雞扒,豬扒,腸仔,煙肉)配薯菜
因為我地太早放左塊牛扒係塊仲熱緊既鐵板上 /__\..
所以令到佢有少少過熟了..🙇🏻
好彩佢都無變韌到~~~ 都食到淡淡既牛味呢~
呢個價錢黎講 呢個質素係唔錯!
濃濃情心太軟配鮮果及雪糕$45
係冰室order心太軟..有驚喜!🍫🍫
(我承認 切落去之前係有擔心過佢會唔流心🙊)
朱古力味無甜品店食到既咁甜..但對於食到飽飽既我地反而覺得岩岩好❣️
外層朱古力皮咬落去有口感
配埋雲呢拿雪糕 畫上一個完美既句號 : )
估唔到食下食下都叫左三百幾蚊野...
不過最緊要係同朋友食得開心, 咁就物有所值啦: )
題外話: 好鐘意佢呢d燈 好靚~~ >v<"
另外 員工都幾好禮貌~~!! 亦都好主動加水同幫手, 抵讚~!!
2018-01-11
10 分鐘 (堂食)
  • 鐵板美式雜扒(牛扒
  • 雞扒
  • 豬扒
  • 腸仔
  • 煙肉)配薯菜
天氣寒冷,還要下著毛毛雨,外面又濕又凍,唯有留在這大商場午餐。沿著長長的扶手電梯,直上戲院的樓層,搏一搏。發現有家新開的餐廳,母親大人想知是否西環那家金記。可能店門佇立的介紹中會有答案。  周日人多,要等位,3-4人座位要等几張枱。約廿分鐘左右,終於可以入座。職員安排了4人梳化座位,軟綿綿的座位,可以慰藉長時間站立的勞累。白糖辣椒油,都以金色小壺盛載,不愧是金記。   由於剛才等位期間,在門口的餐牌中,已選好各自喜歡的食物了。下單後不久,餐湯小食先呈上。   加28元配餐湯,是日小食及飲品紅湯及老黃瓜湯   是日小食:炸魚蛋 魚蛋有魚味,配甜醬,是小時候的味蕾回憶。 海南雞飯   母親大人點的,放棄油飯,改為白飯。其實油飯才可體會雞油香嫁。  白汁雞皇飯    小米至愛的白汁雞皇飯。平時到美式炸雞連鎖店,獨愛這款。小米竟然在餐牌裡,發現最愛的白汁雞皇飯。觀察力真夠強喔!  原來小米為了喜歡的食物,可提升潛在的本能。  白汁雞皇飯來到了!圓盤呈上,份量真夠大。高密度的白汁,有雞肉,新鮮蘑菇,紫洋蔥,甘筍紅蘿蔔,還有露絲瑪利迷迭香。第一次遇到有露絲瑪利的白汁雞皇飯。可能外國的做法,會加入這
沿著長長的扶手電梯,直上戲院的樓層,搏一搏。
發現有家新開的餐廳,母親大人想知是否西環那家金記。
可能店門佇立的介紹中會有答案。
周日人多,要等位,3-4人座位要等几張枱。
約廿分鐘左右,終於可以入座。

白糖辣椒油,都以金色小壺盛載,不愧是金記。
由於剛才等位期間,在門口的餐牌中,已選好各自喜歡的食物了。
下單後不久,餐湯小食先呈上。
加28元配餐湯,是日小食及飲品

老黃瓜湯
紅湯及老黃瓜湯
是日小食:炸魚蛋
魚蛋有魚味,配甜醬,是小時候的味蕾回憶。

白汁雞皇飯
小米至愛的白汁雞皇飯。平時到美式炸雞連鎖店,獨愛這款。
小米竟然在餐牌裡,發現最愛的白汁雞皇飯。觀察力真夠強喔!
原來小米為了喜歡的食物,可提升潛在的本能。
白汁雞皇飯來到了!
圓盤呈上,份量真夠大。
第一次遇到有露絲瑪利的白汁雞皇飯。
可能外國的做法,會加入這種香料。
意式藜麥沙律
由於未知道這店的雞皇飯份量有多大,可能要跟小米共享雞皇飯,加上自己又想減肥,最後選了沙律。
藜麥Quinoa,跟麥類無直接關係,煮法跟米相同。
這裡明明是港式冰室,卻懂得使用近年流行的健康小食。
這是進化!
視覺:
沙律菜,不單只有菜,也有紅椒黃椒蕃茄青瓜,紫洋蔥。
這種淺綠色和紫色的沙律菜,是酒店自助沙律吧常常出現的。
還有雜錦香草,普羅旺斯?
這個藜麥顏色偏白,配色彩豐富的沙律,很和諧。
手感:
食沙律也要計算手感。一般沙律菜是整條奉上,即是很長。
自己又不懂得掌握刀叉切菜的方法,所以經常弄污面脥。
過往曾因為原整的沙律菜太長,妝容也弄花了!
這次的沙律菜,全都切好,剛好是銀匙面的呎寸,每一匙都乾淨俐落,不會吊吊揈,沙律菜不會弄污妝容
每件都是嘴巴的闊度,只需張大口,就不會擔心弄污面部。

口感&味道:
沙律各有口感,有脆的彩椒青瓜,有軟的菜,有香辣的紫洋蔥,有爆汁的小蕃茄。
加上雜錦香草和醋汁,整體很清新。
而軟棉棉的藜麥,有點似白米,以平淡中庸的姿態來襯托各款食材。中庸之道,方能長久!
難怪藜麥可以用於多款美食。
熱奶茶
嚐過帶酸的沙律,之後所食所飲的,按道理都會有怪味。可是這杯熱奶茶竟然保持香醇滑。
不知是沙律的醋汁調校準繩,還是這裡的奶茶功力深厚。
不過母親大人嚐過海南雞後,也覺得奶茶好正。
為了奶茶和沙律,我會返來。
午餐
2018-01-12 61 瀏覽
朋友相約去觀塘行街購物,買到左一袋右一袋, 開始肚餓, 係時候搵嘢食,本身都想去啲工廈到搵好嘢食,不過真係太多嘢喺手, 其實唔係太方便, 咁就留喺apm度搵嘢食。我點了鮮茄濃湯鮮牛烏冬配黑松露炒蛋跟蒜蓉包,飲品熱奶茶。鮮茄濃湯, 好重鮮茄味, 已經充滿驚喜, 最重要唔係一大陣罐頭番茄味, 再配合埋個烏冬真係蕃茄烏冬冇得輸, 烏冬都煮得唔錯,佢仲要係稻庭烏冬, 應該係手打果種添, 口感夠曬煙韌, 至於鮮牛份量十足, 肉質都唔錯, 又夠味。至於炒蛋 夠曬滑, 又香蛋味, 至於蒜蓉包, 夠曬脆口, 又有蒜蓉香。奶茶,夠滑,茶味香濃。估唔到apm都有間性價比咁高嘅茶記。

我點了鮮茄濃湯鮮牛烏冬配黑松露炒蛋跟蒜蓉包,飲品熱奶茶。

奶茶,夠滑,茶味香濃。

估唔到apm都有間性價比咁高嘅茶記。
2018-01-10 590 瀏覽
經過一番改革後的傳統冰室「金記冰室」,彷如鳳凰般浴火重生,在港九多區都大展拳腳,開枝散葉。最近的新搞作是在觀塘apm商場內的新店舖。偶然都會光顧金記的我在某個周日的中午,也曾到訪這間新店。 「秘製蔥油雞扒飯」($64)十分大碟,雞扒也大件,配以惹味蔥油汁的雞扒,伴白飯吃,沒有輸的理由。 老婆仔的「鮮茄焗豬扒飯」($68)也有不少豬扒,同樣抵食。「海鹽炒雜菜」($46)鑊氣充足,份量也夠,及格。「閃閃金西多配雪糕」($46)賣相靚,味道與口感都過得去,但就不算太特別,不過這西多士價錢不貴,愛吃西多士的話,還是可以一試。 「芒橙沙冰」($26)大大杯的,挺解渴,不過這沙冰的芒果味被橙味蓋過,雖夠橙味,但芒果味就不太喝得出來。 「熱情果果茶」($34)是老婆仔的飲品,我雖沒喝,但她說味道都算濃。 這間「金記冰室」與其他金記的分店一樣,價錢合理,新店裝潢又簇新,怪不得周日的午後,仍然客似雲來了。
老婆仔的「鮮茄焗豬扒飯」($68)也有不少豬扒,同樣抵食。
海鹽炒雜菜」($46)鑊氣充足,份量也夠,及格。
午餐
  • 秘製蔥油雞扒飯
2018-01-10 300 瀏覽
早前經過觀塘APM, 發現這裡也開了金記冰室, 而且食物款式和其他分店有所不同, 決定試下. 我選了晚餐. 當中包括湯, 主菜和飲品. 另外加$12可配上湯娃娃菜, 加$18可配木糠布甸或香滑奶凍. 我選了羅宋湯, 鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉. 而飲品加錢轉特飲, 點了西班牙咖啡. 店員先奉上西班牙咖啡. 入口有幾香濃的咖啡味道, 而且仲配有雪球, 滿足我兩個願望. 羅宋湯. 材料幾豐富, 入口夠酸酸甜甜, 夠醒胃. 鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉. 蝦唔會大隻, 但勝在肉質幾爽口彈牙. 意粉軟硬度適中, 啱我口味. 最後, 我再加了木糠布甸. 忌廉相當香濃幼滑, 木糠比例也夠適中, 食的時間一層木糠, 一層忌廉, 雙重口感, 而且甜度也剛剛好. 這一餐非常豐富, 其他小食, 留待下一次再試.

我選了晚餐. 當中包括湯, 主菜和飲品. 另外加$12可配上湯娃娃菜, $18可配木糠布甸或香滑奶凍.

我選了羅宋湯, 鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉.

而飲品加錢轉特飲, 點了西班牙咖啡.

店員先奉上西班牙咖啡.

羅宋湯.

材料幾豐富, 入口夠酸酸甜甜, 夠醒胃.

鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉.

鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉

蝦唔會大隻, 但勝在肉質幾爽口彈牙.

意粉軟硬度適中, 啱我口味.

最後, 我再加了木糠布甸.

木糠布甸

這一餐非常豐富, 其他小食, 留待下一次再試.
鮮蝦球忌廉藜麥炒意粉
木糠布甸
2018-01-09 1199 瀏覽
金記冰室一直以合理性價比港式著稱,在兩三月前登陸我們熟悉的觀塘apm 對其進駐商場一事不感意外,因為早有先例,只是萬萬想不到所在位置竟是戲院對出 裝潢比起以前去過的金記更加時尚型格,甚至連餐牌設計也大有不同 不過因為自己的工作也要與商場合作溝通,明白在商場開店的要求特別講究 所之不論是店方想革新或是應商場要求去改變,作為食客,只覺耳目一新 咖哩牛舌飯 $60一碟附三件厚切牛舌,咖哩汁是分開用碗盛上 牛舌腍潤不韌,沒有吸收咖哩香氣,但勝在本味出眾,來得清爽不膩 咖哩微稠,香辣惹味,帶油但不會有整層淨油浮面,用以拌飯就格外香口 雖然未算極辣,但如非好辣之人,還是在加汁時循序漸進為上 金記煎肉餅 $68比我們常見,要求厚身多肉汁的肉餅為之薄身,而且乾爽帶脆 只是調味甚重手,來得鹹濃,伴飯吃為佳,若蘸點甜酸雞醬也可平衡味道 閃閃金西多配雪糕 $42不再是平時茶記一片過西多,倒是切粒並以鑄鐵鍋上 西多厚身濕潤而鬆綿,上桌時暖熱香口,有著酷似枕頭的質感 除了按一貫做法澆上金黃糖漿外,配搭冰涼雪糕更有冷熱交加的有趣食感

咖哩牛舌飯 $60一碟附三件厚切牛舌,咖哩汁是分開用碗盛上
雖然未算極辣,但如非好辣之人,還是在加汁時循序漸進為上

西多厚身濕潤而鬆綿,上桌時暖熱香口,有著酷似枕頭的質感
2018-01-09 461 瀏覽
新一年,發現apm有新食肆金記冰室,於是一家人夜晚去開餐試吓。夜晚觀塘工廠區嗰頭,大家都收工,會靜啲,不過apm都係會好旺,所以都要等一陣先至有得入座。冰室賣嘅除咗一般茶餐廳食物, 都有一啲好特色嘅選擇作招徠,滿足唔同口味,例如金記招牌煎烏冬($68),可以話係一個意料之外嘅組合,幾塊三角形,賣相仲以為係煎餅,但裏面已經包含咗烏冬同埋配菜,以蛋漿混合,一片片上碟 非常特別,蛋香一流,可以按個人口味加茄汁、胡椒粉、鹽等等,令烏冬不再平凡。淨係食烏冬好似有啲寡,於是搖身一變做個食肉獸,點個鐵板美式雜扒($78),一碟有齊牛肉、雞肉、豬肉、腸仔、煙肉,可以配飯、意粉或薯菜,調味汁有紅酒燒汁、蒜蓉汁、黑椒汁。鐵板熱辣辣,調味汁可以請侍應幫手倒,亦都可以自己淋, 不過因為餐桌都偏細,小心啲汁濺去對面位。肉嘅份量相當足夠,幾款扒都煮得唔錯唔會太韌,不過隻碟比較細小,切起上嚟,都考功夫。加埋個煮得恰到好處嘅 意粉,可以同屋企人一齊share食。鐵板係晚餐set,加多$10,可以轉特飲,轉咗蛋白杏仁茶。侍應拎杯飲品過嚟嘅時候,都好細心,特意提一提杯身好熱;的確係燙熱嘅滾,如果同檯有小朋友嘅話,更加要小

金記招牌煎烏冬

鐵板美式雜扒
加埋個煮得恰到好處嘅 意粉,可以同屋企人一齊share食。

蛋白杏仁茶

鐵板係晚餐set,加多$10,可以轉特飲,轉咗蛋白杏仁茶。侍應拎杯飲品過嚟嘅時候,都好細心,特意提一提杯身好熱;的確係燙熱嘅滾,如果同檯有小朋友嘅話,更加要小心。蛋白杏仁茶真材實料,塊塊蛋白非常實在,亦令飲品加咗啲口感,為杏仁茶加咗陣陣嘅蛋香,係一杯好適合冬天嘅熱飲。
題外話/補充資料: APM大商場中能容納到金記冰室在今時今日超貴租金的地方來講實在是難得。
2018-01-04
5 分鐘 (堂食)
金記招牌煎烏冬
2018-01-09 94 瀏覽
金記冰室係港島成日都食,今朝去開觀塘果頭順便試下apm呢間水準如何。係好耐以前已經有食金記,水準算係中上嘅茶記,一間合格嘅茶記杯奶茶一定要好飲,茶餐都唔可以馬虎。今朝早餐就叫左個豬潤麵,豬潤麵都算係金記招牌野,係前幾年食佢嘅豬潤麵啲豬潤係好大塊同埋好多,相比近年可能成本上升,豬潤略為縮小。apm呢間都一樣,豬潤有3塊,雖然唔係好大塊,水準都仲keep到,係彈牙,有潤味,唔係間間茶記都做到,麵就正常,唔會太諗。炒蛋係有驚喜嘅,比一般滑,食到有落奶。今次就冇叫凍奶茶,叫左凍鴛鴦,都溝得唔錯,茶底同咖啡底都合格。

2018-01-09
$40 (早餐)
2018-01-08 111 瀏覽
apm以年輕與時尚作招徠,近日新開>>>金記冰室<<<門面卻走懷舊風,與商場風格大相逕庭,好奇心驅使,決定一試。 冰室自1967年已在筲箕灣營業,迄今已近半世紀,相信食物質素有一定保證,才能蒂造這個歷史,而且還具新意,才可進駐apm。 細看餐牌,果然沒有讓人失望,除了一般茶餐廳食物,也加入不少富創意的元素,讓人能享用一頓中西合璧的晚餐。 是日選擇晚市套餐煙三文魚伴藜麥田園沙律(HKD68),是全檯最快上菜的食物,很適合心急人士,煙三文魚份量算是充足,沙律菜調味清淡,配以粒粒藜麥提升嚼勁。餐湯有三個選擇:中湯是木瓜雪耳豬骨湯,西湯有忌廉湯和羅宋湯。這晚中西合璧,揀選中湯,將之拼在沙律旁邊,還真是個有趣的畫面。木瓜雪耳豬骨湯味道稍濃,猶幸份量不多,少吃多滋味。 餐飲是紅豆薏米水(加HKD10) 特別之處是蜜糖分開上,可按個人口味為飲品添加甜度。薏米可能煲得比較稀爛,未能用匙羹盛起;紅豆倒是滿滿的,邊飲邊咬甚為暢快。熱燙燙的一杯,正正適合於冬日享用。 吃過套餐,就想追加甜品,餐牌竟然提供濃濃情心太軟(HKD45),那就省下轉場食甜品的腳骨力。

香濃朱古力,溫暖流心,加上軟滑雪糕及新鮮水果,可謂完美配搭。