2023-12-02 240 瀏覽
差不多每星期返工前都會食個早餐,作為一間茶記,在早上七點呢個時間嘅傳統沙嗲牛肉麵喺暖嘅!!!實在對唔住佢個價錢,啲汁仲喺「瓊」住,啲湯唔熱搞到啲汁都溶唔到,俗語話水滾茶靚,佢哋連杯茶都喺暖嘅,點搞啊?要節省成本無所不用其極,如果連簡單嘅嘢都做唔掂,結果可想而知,希望佢哋啲 QA 可以響一星期內作出改善啦!
沙嗲牛肉麵早餐
2023-12-02
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2023-11-08 147 瀏覽
要北上工作的一天,我總會5點幾已經出門口。原因,是我要輾輾轉轉的,轉兩次車才到大學站。當然,也預留了時間去吃個開心早餐才到羅湖集合。然而,大學的那間快餐店早已經食厭了,我開始去沿路的其他車站看看有什麼站內餐廳啱胃口。這一次,就 randomly 選擇了粉嶺站。一出閘就給我發現《金記冰室》。就決定先食碗公仔麵才過關吧。坐低打開 menu,似乎沒什麼好選擇。只好食碗沙爹牛肉麵,總好過隨時是沒有味道的雙併早餐麵。這麵算是令我開心的,因為沙爹牛肉夠晒濃郁,整個麵湯底都伯濃濃的沙爹牛香味。牛肉香口,麵質夠爽口,是不錯的一碗公仔麵。跟餐有炒蛋同多士。多士夠晒香脆,加上牛油之後,放入口的感覺就是既香又鬆化。炒蛋就有乜特別感覺了。吃了兩口,感覺普通,最後就情況夜入湯麵內與麵同吃。時間關係,我決定攞杯奶茶到去到羅湖,集合點等同事時才飲。這兒的奶茶比較苦,落了糖也沖不走那苦澀味。入口雖然有好重奶味,但蓋不住因為太過濃而出現的苦澀味。個麵幾好,但其他的出品就差少少了。可能是新開張,出品有參差吧。此外,這兒的確不太適合快食快走。像我這樣要快快趣食飽過關趕火車的,不太適合啊。評個 OK 分啦就。
2023-08-09 219 瀏覽
途經粉嶺工作,見地鐵站位置有間餐廳可以堂食,於是入去試試佢,醫飽肚仔才開工分別叫左 雙冬燉陳皮鴨、黑松露野菌忌廉意粉黑松露野菌忌廉意粉 配蒜蓉包🍝 💰$62上碟嗰陣就聞到「瓦斯味」,帶少少蒜蓉、芝士,但唔會掩蓋黑松露的濃郁味,兩者撈埋意粉,味道更加有層次。🥖蒜蓉包 相比其他西餐廳,非常大條同脆,咬落去好香蒜蓉味。意粉煙韌度剛好,不會過淋,配上洋蔥、露荀、菇片,打卡看似高級,想不到是冰室出品。雙冬燉陳皮鴨 配白飯🦆 $65燉湯帶有濃濃的陳皮香氣,鮮美並不油膩,手掌般大的鴨髀,鴨肉軟爛入味。配上雙冬 (冬菇及冬瓜),冬菇大粒軟身,冬瓜清爽鮮甜,消暑一流👍🏻中西配搭的冰室,意想不到有驚喜重點是免加一,下次途經必會再光顧👏🏻

分別叫左 雙冬燉陳皮鴨、黑松露野菌忌廉意粉

黑松露野菌忌廉意粉 配蒜蓉包🍝 💰$62
黑松露野菌忌廉意粉 配蒜蓉包

雙冬燉陳皮鴨 配白飯🦆 $65
雙冬燉陳皮鴨 配白飯

中西配搭的冰室,意想不到有驚喜
重點是免加一,下次途經必會再光顧👏🏻
2023-04-24 319 瀏覽
見到你開張左就入去試吓啦諗住最快可以上菜的喇沙、 係非繁忙時間晚上8:50 都要等25 分鐘先有得食⋯⋯ 你咁精心炮製、 滿懐希望咁去食下先⋯ 油面未淥夠時間⋯ 湯未熱、 魚角及墨魚春卷超硬⋯ 唉⋯⋯ 點攪呀
見到你開張左就入去試吓啦