餐廳: 金記冰室 新都城
資訊:

今日嚟咗新都城行街,行行吓好肚餓,見到呢間金記冰室,食物外相幾吸引,價錢又親民,於是就入咗去食😍鐵板西冷牛扒配薯菜 (黑椒汁) ($102)- 西冷牛扒一見到就好震撼,超級大塊又香噴噴,非常厚身- 鐵板都好夠熱,牛扒都有七成熟,對我嚟講啱啱好,肉質咬落軟身嫩口,好juicy💛雪山菠蘿冰 ($13)- 雪碧同菠蘿冰嘅配搭好夾,好解渴;雪糕冰甜,溶入去啲嘢飲都好正😚麻辣雞片米線 ($38) 連凍檸檬茶 (+$3)- 呢個米線好有驚喜,質素唔錯;麻辣味都幾足同突出,但唔會話好辣- 雞片雪白厚身,超級嫩身,口感超正☺️兒童餐B飯 ($52)- 兒童餐嘅嘢食都好多元化,有雞扒、薯格、粟米、雞翼同腸仔,各式各樣都有,超級豐富- 兒童餐仲包埋一杯橙汁仲有甜品(棉花糖),配搭超貼心,食得非常滿足口水豆腐 ($28)- 豆腐好大磚,而且夠晒凍身,又唔會太軟身;口水醬汁好有水準,微辣惹味,將成道菜嘅風味升級🤤餐廳設計都幾雅致,坐得幾舒服,食得又開心,用餐經驗正👍🏻

鐵板西冷牛扒配薯菜 (黑椒汁) ($102)
- 西冷牛扒一見到就好震撼,超級大塊又香噴噴,非常厚身
鐵板西冷牛扒配薯菜

雪山菠蘿冰 ($13)
雪山菠蘿冰

麻辣雞片米線 ($38) 連凍檸檬茶 (+$3)
- 雞片雪白厚身,超級嫩身,口感超正☺️
麻辣雞片米線

兒童餐B飯 ($52)
兒童餐橙汁、甜品
兒童餐B餐

口水豆腐 ($28)
口水豆腐

餐廳設計都幾雅致,坐得幾舒服,食得又開心,用餐經驗正👍🏻
2021-03-13
雪山菠蘿冰
兒童餐橙汁、甜品
口水豆腐
  • 鐵板西冷牛扒
2021-04-25 25 瀏覽
茶餐廳文化在香港源遠流長,陪伴大家成長。這間茶記位於新都城二期,地方闊落,清潔舒適,店員也很有禮貌。正值下午茶時間,歡聚休閒,茶餐也有頗多選擇。干炒牛河鑊氣唔錯,河粉沾滿豉油王,調味恰當,不咸不膩,份量也足夠,好味之作。星洲炒米辣度適中,米粉炒得通透,蝦仁也很大隻,口感唔錯。牛油西多士也很有水準,外層充滿蛋香,中間夾著香口花生醬,塗上牛油和糖膠,甜而不腻,如果可以加厚多士,則更為滿足。茶記當然少不了蛋撻,這裡嘅蛋撻也不錯,酥皮夠鬆化,蛋香足夠,不會有肥滯感覺。來一杯冰凍奶茶,品味休閒嘅下午茶。

正值下午茶時間,歡聚休閒,茶餐也有頗多選擇。

星洲炒米辣度適中,米粉炒得通透,蝦仁也很大隻,口感唔錯。

來一杯冰凍奶茶,品味休閒嘅下午茶。

2021-04-25 8 瀏覽
晚飯時間未到又餓餓地,入金記醫下肚先。生炸雞脾配即食麵。雞脾炸到啱啱好,香脆肉嫩。公仔麵麵質偏硬身,但我本身就鍾意食生啲。所以啱啱好,再配上最愛辣椒油,完美配搭。原本以為得公仔麵,點知仲有配烚蛋火腿沙律份量十足。朋友食雜扒餐,鐵板上熱辣辣。入面有雞扒、豬扒、牛扒、煙肉、腸仔。揀咗黑椒汁同薯菜。特別要提一提雞扒,表皮香脆,肉質嫩。正。滿足咗鹹嘅胃,係時間到甜品。金粒西多配雪糕一口一粒嘅西多,配上糖漿。外脆內軟,甜甜嘅味道。呍呢拿雪糕亦非常夾。
晚飯時間未到又餓餓地,入金記醫下肚先。
炸雞脾配即食麵。

朋友食雜扒餐,

滿足咗鹹嘅胃,係時間到甜品
金粒西多配雪糕
一口一粒嘅西多,
配上糖漿。外脆內軟,甜甜嘅味道。呍呢拿雪糕亦非常夾。
2021-04-21
2021-04-01 79 瀏覽
喜歡呢間餐廳食物多元化,中西合璧的金記,有時晚上唔想食得咁heavy, 可以叫下牛肉米粉餐配雙蛋☺️。今晚想食小菜我就叫左個2人餐🍲。#二人餐 可自選2個小菜,包餐湯、白飯同餐飲,非常之抵食😚。#韭黃叉燒炒蛋蛋炒得很嫩滑,加上叉燒的醬汁,撈飯食很正。#XO醬蝦球炒西蘭花🥦西蘭花炒得翠綠爽脆,蝦🦐都大隻夠鮮味,咸淡度剛好。另外加點了半隻#地道霸王雞雞肉很滑滑的,平時唔食雞皮的我都唔覺意食左2舊,而雞胸部位都唔會鞋。小菜份量都不小,夠晒份量,價錢親民👍。

今晚想食小菜我就叫左個2人餐🍲。

#二人餐
可自選2個小菜,包餐湯、白飯同餐飲,非常之抵食😚。
#韭黃叉燒炒蛋
蛋炒得很嫩滑,加上叉燒的醬汁,
撈飯食很正。

#XO醬蝦球炒西蘭花🥦
西蘭花炒得翠綠爽脆,蝦🦐都大隻夠鮮味,咸淡度剛好。

另外加點了半隻#地道霸王雞

小菜份量都不小,夠晒份量,價錢親民👍。
2021-03-31
2021-03-29 51 瀏覽
餐廳位於商場內,商場設有時租停車場,消費200元可享有兩小時泊車優惠。餐廳環境清潔,座位舒適。顧客自行利用手機落單,方便簡單。紅青蘿蔔豬骨湯,熱辣辣,味清甜。地道霸王雞半隻,舖上大量青葱和少量紅椒絲,雞肉嫩滑,醬汁不太咸帶少少甜味,很滋味。豉汁蒸倉魚,大條多肉,豆豉少量帶咸味,豉汁惹味。燒汁茄子扒豆腐,茄子鮮嫩,豆腐吸收了燒汁味道,配上雜菌、冬菇、雲耳和紅蘿蔔,是一碟健康又美味的素菜。綿滑蛋白杏仁茶,熱辣辣,杏仁香,蛋白滑,甜味適中。總結:小菜美味。

紅青蘿蔔豬骨湯,熱辣辣,味清甜。

豉汁蒸倉魚,大條多肉,豆豉少量帶咸味,豉汁惹味。

綿滑蛋白杏仁茶,熱辣辣,杏仁香,蛋白滑,甜味適中。

總結:小菜美味。
2021-03-28
2021-03-19 134 瀏覽
星期日放假去食個下午茶,係商場見到呢間冰室比佢個西多士吸引住,於是立刻拎位試一試佢先!店舖座位幾闊落,員工好有禮貌甘帶我地去座位,感覺好舒服!鐵板西冷牛扒牛扒叫左7成熟,熟度超岩岩好,肉質好鮮嫩,可以講話係有入口即溶既感覺,完全超出對茶餐廳既水準,絕對可以encore再encore!薯條係我最鍾意既大size薯條,咬落去啖啖肉,滿足哂最鐘意食薯條既我!呢個餐仲有跟個羅宋湯,辣辣地不過不失!炸雞翼配沙律雞翼好出色,完全唔油膩,因為佢的炸粉好薄,完全冇油炸的感覺,亦都好入味!Salad好清爽,蜜桃同菠蘿令到成個沙律好開胃爽甜!雪山西多士見個餐牌已經比佢吸引住,賣相同餐牌一樣,見到已好想食!細細塊西多士可以一啖放入口,唔使自己切超方便,配埋雪糕一冷一熱,感覺好過引!西多士亦香脆而不油膩,搭配朱古力醬同蜜糖又有另一番風味!絕對會再黎食多次!飲品方面叫左雪山菠蘿冰同雪山紅豆冰。紅豆冰唔太甜,紅豆煮得好冧,我好怕飲到紅豆冰好奶,但呢個唔會岩岩好,搭配埋vanilla雪糕一流!雪山菠蘿冰一般般,普通既雪碧汽水配菠蘿,推介大家飲紅豆冰,下次黎會試吓佢另外一款雪山什果冰!

鐵板西冷牛扒

炸雞翼配沙律

雪山西多士

2021-03-17 86 瀏覽
晚飯想食小菜,叫左2個餸。韭黃蝦球炒滑蛋,韭黃香,蛋夠滑,蝦球份量出奇地多,一碟幾乎有7、8隻。另一個XO醬蝦球炒西蘭花,自家製XO醬香辣惹味,蝦球亦夠爽夠彈牙,西蘭花爽口新鮮。可以加套會有一碗白飯同一個例湯。飲品叫左杯鹹檸七,鹹檸概鹹且酸。另外亦試咗佢一個牛扒鐵板餐,好少冰室會煎牛扒煎到5、6成熟,好耐冇試過將蒜蓉汁倒係鐵板上,炸炸聲熱辣辣嘅感覺,真係好好味,加上懷舊粗薯條,十分滿足。有個侍應十分之醒目,當我拎起紙巾去擋住牛扒汁,佢馬上幫忙倒汁,估唔到茶記都有服務!

晚飯想食小菜,叫左2個餸。

2021-03-15 52 瀏覽
有一段時間沒有吃港式的餐廳了。今次我們二人來到金記冰室,一間地道的港式冰室。我們點了xo醬蝦球炒西蘭花,魚香茄子魚柳煲,川味口水雞,另外每人加15元就可以有例湯白飯,加多5元就可以有無冰奶茶。第一樣小菜是xo醬蝦球炒西蘭花,餐廳的用料非常大方,用了很多xo醬炒這道小菜,而且蝦球和西蘭花都十分之新鮮,蝦球沒有冷藏雪味,吃得出是新鮮的蝦。配上其他惹味的香料即炒即上,十分之推介!第二樣是魚香茄子魚柳煲, 同樣這一道菜也是熱辣辣即叫即製的, 一打開煲蓋那一瞬間, 那濃烈的香味已經撲鼻而來。 茄子雖然煮得非常軟熟但仍然能夠保持紫色的外皮, 而且很入味, 配上香口的魚柳, 是一道經典而且美味的菜式, 很介紹大家去試一試~最後就是川味口水雞, 在普通的冰室比較會少見到這一個菜式, 但在這間餐廳就可以品嘗到,而且烹調的技巧也不輸蝕其他正宗的川菜餐廳。 餐廳自家調配的口水汁,非常惹味也不會太辣, 很適合不是太能夠吃辣的朋友, 而且雞肉煮得很滑不會太老太柴, 配上香口的川味口水汁,很好吃~套餐有老火湯白飯, 中式的老火湯喝得出是用時間餚製的湯而且沒有加味精。 另外無冰奶茶, 茶和奶奶的比例剛剛好, 茶味非

套餐有老火湯白飯, 中式的老火湯喝得出是用時間餚製的湯而且沒有加味精。 另外無冰奶茶, 茶和奶奶的比例剛剛好, 茶味非常之濃而且甜度適中, 很推介給各位朋友。
2021-03-12 84 瀏覽
又來金記食晚飯,Wfh嘅日子越黎越耐,今日外賣自取返屋企一家人一齊食😊海南雞半隻~我至愛,每次去到都必叫嘅,今次嘅雞件一如既往嘅嫩滑,好快就清晒,如果分量多啲就好了😆粟米魚柳~好欣賞呢度嘅細心,無特別叫,店家都主動將粟米汁同埋炸魚柳分開擺,唔會浸到淋晒,就算返到屋企,魚柳依然保持脆卜卜韭黃蝦球炒滑蛋~店家好大方,我就咁數一疊都有成十件八件蝦球,而且大大隻,又爽口,滑蛋有少少牛油味,明顯落足心機整👍喺屋企都咁好食😋希望快啲抗疫完畢,我哋可以多啲出去食飯了

海南雞半隻

粟米魚柳

韭黃蝦球炒滑蛋

喺屋企都咁好食😋希望快啲抗疫完畢,我哋可以多啲出去食飯了
2021-03-11 36 瀏覽
金記冰室係全港有好多分店,今日係新都城行街,見到有熟悉既餐廳,當然要試下啦。menu有好多選擇,有少少唔知食咩好,最後諗住轉下口味,唔好食死幾款,揀左鐵板餐同雞煲,嚐下鮮😋。鐵板海陸空 $92顧名思義就係魚柳、豬扒同雞翼都有齊,認真份量十足。特別喜歡豬扒夠大塊有咬口,魚柳嫩滑,入口即融。麻辣啫啫雞煲 $68 轉套餐加$15好耐無食雞煲,咁啱見到menu有,決定要試下,雞煲上到黎熱啦啦,辣度係小辣,啱啱好,仲有好多配料,洋蔥、辣椒、菇類、青椒等,雞肉都好多,食得好滿足。白雪公主 跟餐$15雪山菠蘿冰 跟餐$15個名起的幾得意非常有創意,忍唔住要試下,雲呢拿雪糕同雪碧混合得剛好,味道相當不錯。

鐵板海陸空 $92

麻辣啫啫雞煲 $68 轉套餐加$15

白雪公主 跟餐$15
雪山菠蘿冰 跟餐$15

2021-03-10
  • 鐵板海陸空
2021-03-06 100 瀏覽
因為同男朋友入咗嚟將軍澳呢邊睇戲睇完戲去搵餐廳食晚飯 喺個商場附近行咗好耐都唔知食咩好 唯有是但走入依間金記茶餐廳我哋抱住一試嘅心態,我好想食鐵板餐所以男朋友陪我食,一人嗌咗個鐵板餐佢嘅係雜扒餐,我嘅係蘋果豬扒餐一上台,首先個賣相就已經win曬啦好靚!而且好大份好大塊,好香又足料因為我驚唔夠飽,所以唔要薯菜,直接叫咗白飯,諗住撈啲蒜蓉汁嚟食男朋友就嗌咗配意粉, 由於佢太肚餓嘅關係所以碟意粉已經食曬影唔切相我個蘋果豬扒鐵板餐實在係太有驚喜!因為樣子睇落平平無奇,但係食落超好味我哋兩個都一致讚好,個餐要畀好評佢啲豬扒外面煎得好香脆,入面啲肉好嫩滑成塊豬扒一啲渣位都冇,啲脂肪位都好香嫩佢完全做到鎖住啲肉汁,啲味道醃得好好淋上蒜蓉汁真係好正,撈飯食一流再切埋塊蘋果一齊食,甜甜地咁食落去所有嘢都夾得好好,好完美!!!唯獨是男朋友個雜扒餐,就有啲麻麻有豬,牛,雞扒,腸仔,煙肉 其他嘢都幾好味,煙肉唔會話太韌意粉都夠大碟份量好多唯獨是塊牛扒就好韌, 醃得好淡唔夠味同埋啲筋位脂肪位韌到完全咬唔到不過依然係得豬扒做得最正,最好味!餐湯就係紅湯,不過真係好令人失望落佢好多料夠曬足料,睇落好好飲的樣子點知一
因為同男朋友入咗嚟將軍澳呢邊睇戲
睇完戲去搵餐廳食晚飯
喺個商場附近行咗好耐都唔知食咩好

唯有是但走入依間金記茶餐廳
我哋抱住一試嘅心態,我好想食鐵板餐
所以男朋友陪我食,一人嗌咗個鐵板餐

佢嘅係雜扒餐,我嘅係蘋果豬扒餐

一上台,首先個賣相就已經win曬啦
好靚!而且好大份好大塊,好香又足料
因為我驚唔夠飽,所以唔要薯菜,直接
叫咗白飯,諗住撈啲蒜蓉汁嚟食

男朋友就嗌咗配意粉, 由於佢太肚餓嘅關係
所以碟意粉已經食曬影唔切相

我個蘋果豬扒鐵板餐實在係太有驚喜!
因為樣子睇落平平無奇,但係食落超好味
我哋兩個都一致讚好,個餐要畀好評

佢啲豬扒外面煎得好香脆,入面啲肉好嫩滑
成塊豬扒一啲渣位都冇,啲脂肪位都好香嫩
佢完全做到鎖住啲肉汁,啲味道醃得好好
淋上蒜蓉汁真係好正,撈飯食一流

再切埋塊蘋果一齊食,甜甜地咁

食落去所有嘢都夾得好好,好完美!!!

唯獨是男朋友個雜扒餐,就有啲麻麻

有豬,牛,雞扒,腸仔,煙肉

其他嘢都幾好味,煙肉唔會話太韌
意粉都夠大碟份量好多
唯獨是塊牛扒就好韌, 醃得好淡唔夠味
同埋啲筋位脂肪位韌到完全咬唔到

不過依然係得豬扒做得最正,最好味!

餐湯就係紅湯,不過真係好令人失望落

佢好多料夠曬足料,睇落好好飲的樣子
點知一飲...我哋兩個都叫苦連天

因為實在係太太太過鹹啦!!!
好似落咗幾斤鹽同味精咁
鹹到根本完全飲唔落口,我飲咗幾啖
已經唔想飲,畀咗男朋友幫我清曬了

2021-03-04
2020-12-16 472 瀏覽
同事搬屋,搬去將軍澳新都城,幾個要好的同事都來幫忙,完成後就去附近商場食飯,同事話我哋去開嘅金記冰室入咗嚟開分店,就去食飯吧!餐廳出名嘅銀牙肉絲炒麵,唔係成日有,好多時都賣晒,今日好彩有,當然即刻點嚟食。金記做得好特別,炸麵底成個山咁高,份量超大,口感重超香脆,拌以韭王、銀芽、 肉絲和芡汁,是我食過最好的肉絲炒麵,而且個汁分開上,食耐咗啲汁都唔會浸林啲麵。芝士鮮茄焗炸雞髀意粉,雞髀炸得香脆,鮮茄厚切放在意粉上,加上芝士和茄汁的醬汁焗出來,又香又美味!鮮茄濃汁焗豬扒意粉,豬扒厚切又大片,肉質軟嫩鬆化,肉汁更豐富,濃濃的茄醬沾滿每條意粉,美味可口!星洲炒米有鑊氣夠大碟,加入咖喱炒而呈現金黃色。搭配火腿、蝦仁、蛋絲等配料,味道濃郁而微辛。蝦仁炒蛋飯,蝦仁爽口,蛋香滑。
蝦仁炒蛋飯,蝦仁爽口,蛋香滑。
2020-12-09 308 瀏覽
今日同男朋友食lunch,揀係屋企附近嘅「金記冰室」開餐,其實呢間餐廳都開咗一段時間,不過之前一直都未有機會食,今日終於有機會 😋男朋友叫咗「海南雞飯套餐」,有飯有老火湯,隻雞都滑:嚟冰室梗係要叫冰室餐,我就叫咗「仿鮑魚絲火腿粉絲」:配牛油多士加炒蛋:個多士唔係普通嘅麵包,係有啲酥酥嘅感覺,好香牛油味:我哋仲叫咗個十大signature dish之一嘅金粒西多配雪糕,一口一件:嘢飲我就揀咗平時唔係成日搵到嘅薑檸樂,我仲叫咗多薑 🤤男朋友就叫咗蛋白杏仁茶,都唔係度度有得飲㗎:

男朋友叫咗「海南雞飯套餐」,有飯有老火湯,隻雞都滑:

嚟冰室梗係要叫冰室餐,我就叫咗「仿鮑魚絲火腿粉絲」:

嘢飲我就揀咗平時唔係成日搵到嘅薑檸樂,我仲叫咗多薑 🤤

男朋友就叫咗蛋白杏仁茶,都唔係度度有得飲㗎:

2020-12-09 233 瀏覽
採用QR code落單,方便快捷!我地無留意到QR code直接搵左店員落單,店員都好爽快即刻幫我地服務。🔸鐵板西冷牛扒牛扒唔係平時薄身的,略有厚度,食起上來有大口食肉既感覺,份量夠大而且牛扒都夠油香。配菜可以揀飯、意粉、薯菜!薯仔略嫌唔夠熱,不過都夠脆。跟餐可以要中湯或西湯,西湯係羅宋湯,味道普普通通,無特別。🔸鐵板雜扒有豬扒、雞扒、牛扒、腸仔、煙肉!岩晒心大心細想每樣都食小小既人,牛扒當然無西冷厚同大,但都好夠份量嫁!呢個配左茄汁意粉,少少酸酸甜甜幾好食。🔸金記生炸雞脾配沙律雞脾份量足,生炸外皮脆卜卜,內裡肉質嫩滑。沙律係薯仔沙律,呢個好食,夠淋沙律醬都唔會有酸味!天氣轉涼,所以叫左杯好少見既薑檸樂,飲完成個人暖笠笠。

🔸鐵板西冷牛扒

🔸鐵板雜扒

🔸金記生炸雞脾配沙律
雞脾份量足,生炸外皮脆卜卜,內裡肉質嫩滑。
沙律係薯仔沙律,呢個好食,夠淋沙律醬都唔會有酸味!

天氣轉涼,所以叫左杯好少見既薑檸樂,飲完成個人暖笠笠。
2020-12-06 169 瀏覽
今日見外賣app做200蚊 半價就叫左兩個餸加1杯可樂 ,點知一送上黎可樂用熱飲杯仲要冇冰。 我即時心諗你做唔到優惠就唔好參加,嚴重影響餐廳聲譽。平時上網見人話呢間野焗豬扒飯好好食,本人試過完全唔覺。仲有經過今次經驗,以後都唔會光顧此店,如果有人仲想試我唔會阻止

平時上網見人話呢間野焗豬扒飯好好食,本人試過完全唔覺。

正價外賣可樂