2019-11-07 1 瀏覽
臨收工先話要開會,搞到要OT,夜咗返到屋企就無飯食,屋企樓下D餐廳又收得好早,都係搵D嘢食埋先返屋企。即刻捉埋同事一齊去啦,一個人都唔知食乜好。我地有去過金蘭花食lunch嘅,不過就未食過晚餐,所以決定去試下。同事叫咗個炒金邊粉,我試食咗一啖,酸得嚟又唔係好甜,都幾惹味,不過就完全唔辣嘅,唔食辣嘅朋友點呢個就啱晒啦。我就食海南雞飯。去骨已經加分,而家習慣咗食無骨版本,變得懶去食帶骨海南雞。啖啖肉,份量都好足,肉質算嫩滑,點埋酸辣醬汁送飯真係一流。食完都成9點45分,好鬼攰都唔記得食咗幾多錢啦。

食完都成9點45分,好鬼攰都唔記得食咗幾多錢啦。
2019-10-25 193 瀏覽
雖然好耐無食泰菜,但我對泰菜嘅喜愛係無減少到嘅。今次終於約到人食泰菜啦。我地三個人都叫咗幾多嘢下,泰式串燒:肉質好鬆軟入味,加上特製醬汁,好惹味。恐龍蛋:第一次係泰國餐廳食恐龍蛋,唔知原來仲有咁嘅菜式,佢係蝦膠包皮蛋,咁嘅做法味道真係唔錯,令到口感多一種層次。海南雞:肉質好嫩滑,雞皮都好爽彈,醬汁點串燒嘅特製醬汁,更加提鮮。馬拉盞炒碎肉:好鐘意馬拉盞嘅香氣,呢碟認真餸飯。叫嘅每一樣菜式我地都幾滿意,值得再試嘅。下次會考慮慶祝朋友生日,因為我見隔離枱會有個芒果花花糯米飯做生日cake,好得意啊,我都好耐無食芒果糯米飯啦。宜家寫食評又勾起我嘅泰國菜癮啊~

我地三個人都叫咗幾多嘢下,

泰式串燒:肉質好鬆軟入味,加上特製醬汁,好惹味。

馬拉盞炒碎肉:好鐘意馬拉盞嘅香氣,呢碟認真餸飯。

2019-10-24
同一大班朋友食飯,最鍾意到金蘭花飯局。金蘭花的老闆娘及員工都是泰國人,煮的泰國菜當然夠正宗啦!金蘭花在灣仔區很出名,雖然格局比較簡陋,不過味道正宗,而且價錢公道,午飯時間都是座無虛席 。推介的餸菜很多,每次必食的一定是海南雞,海南雞有雞味,而且很滑,配上餐廳自家製海南雞醬,撈埋落油飯一齊食,真係食到舔舔脷 😋其他推介餸菜還有臭草蛋、豬仔串燒、豬肉炒河粉、生蝦及炒通菜。如果有朋友生日,可以訂佢哋的芒果糯米飯,食材是由泰國空運到港,要早一日預訂先有。上蛋糕時,老闆娘及員工會熄晒餐廳所有燈,配以卡拉OK背景音樂唱泰文及英文生日歌慶生,把全場氣氛推到頂點!

2019-10-04
  • 泰式炒通菜
  • 泰式炒椰菜苗
  • 臭草煎蛋
  • 冬陰功湯
  • Mango sticky rice
  • 海南海
2019-10-22 103 瀏覽
記得之前朋友介紹過係軒尼斯道附近有間好好既泰國私房菜係樓上鋪於是上網搵下資料就知道應該係金蘭花啦廚師同服務員大多數係泰國人,口味同服務都唔錯我地點左生菜包、黃咖哩牛肉、炒海鮮金邊粉同埋柚子沙律生菜包不過不失,稍微辣左少少,不過就依然好惹味好好食~黃咖哩牛肉就最正,個汁好好味!! 有咖哩香味之餘又不失椰汁既甜~對於唔太食得辣既我黎講簡直係飛佛!!牛肉都好鮮嫩,唔鞋之餘又無筋!!個汁加埋薄餅食真係無得輸!!而炒海鮮金邊粉都幾正宗,真係十足我係曼谷食過既味道~蝦仁大大隻,金邊粉夠乾身仲好有鑊氣!!黎到食泰國菜又點可以唔叫芒果糯米飯架?!芒果香甜可口,唔會得死甜,係真正食到芒果香氣個種糯米飯軟硬適中,椰漿落得啱啱好,甜度適中~其實我次次食泰國菜既最終目的都係想食芒果糯米飯食食下職員捧左好大個芒果糯米飯生日蛋糕出黎~仲會用泰文唱生日歌~全場氣氛好high
於是上網搵下資料就知道應該係金蘭花啦
廚師服務員大多數係泰國人,口味同服務都唔錯

我地點左生菜包、黃咖哩牛肉、炒海鮮金邊粉同埋柚子沙律
生菜包不過不失,稍微辣左少少,不過就依然好惹味好好食~

黎到食泰國菜又點可以唔叫芒果糯米飯架?!
芒果香甜可口,唔會得死甜,係真正食到芒果香氣個種

2019-10-11
  • 芒果糯米飯
2019-10-17 218 瀏覽
我份人不嬲都鐘意周圍搵小店食既~今次就搵左呢間泰國菜「金蘭花」兩個人就叫唔到太多野食,只係叫左海南雞、小食拼盤、青檸蝦同埋馬拉盞炒通菜海南雞肉質比想像中嫩滑有雞味~皮下啫喱好薄,無油膩感油飯都好好味,好香雞油香氣但唔會覺得好肥~係幾正小食拼盤炸蝦餅、炸魚餅、糯米釀雞翼同埋炸春卷每款有兩件,兩個人Share啱啱好炸蝦餅同炸魚餅都好彈牙~點泰式辣醬食就仲好食!糯米釀雞翼好大隻,糯米好香好軟糯,雞翼炸到脆卜卜而春卷就係素春卷黎既,入面既餡唔會因為佢係炸而乾哂,仲keep到好juicy青檸蝦呢味菜式就真係要注意啦....因為佢真係幾辣下 =口=佢用大量既蒜頭同辣椒去做個調味,加上青檸汁既酸味,真係好火辣好惹味鐘意食辣既一定要叫!!唔食得辣既就要小心d啦
海南雞肉質比想像中嫩滑有雞味~皮下啫喱好薄,無油膩感
油飯都好好味,好香雞油香氣但唔會覺得好肥~係幾正
小食拼盤炸蝦餅、炸魚餅、糯米釀雞翼同埋炸春卷
每款有兩件,兩個人Share啱啱好
炸蝦餅同炸魚餅都好彈牙~點泰式辣醬食就仲好食!
糯米釀雞翼好大隻,糯米好香好軟糯,雞翼炸到脆卜卜
鐘意食辣既一定要叫!!唔食得辣既就要小心d啦
2019-10-05
2019-10-16 162 瀏覽
平時同同事一大班人,都經常去金蘭花食晏晝飯。今次第一次叫外賣。菠蘿炒飯,可選牛肉雞肉海鮮 $88 今次揀咗牛肉,但啲牛肉真係好un好un.....完全咬唔爛😂 有少少失望,因為以前堂食都唔係呢個質素可能真係失手。加上個炒飯今次好油,食完有少少濟 omg 返上面嘅蛋係另外加 $5 下次堂食會叫太陽蛋,會比較香😉可能太油,所以全熟嘅蛋冇咩蛋味。但要讚嘅係菠蘿份量好多,菠蘿控非常心心眼😍😍😍😍🥰我哋在帶咗啲小食share,臭草炒蛋!!!每次必食!!!ard $60泰式年糕 Ard $40 (好煙un 淡淡地甜甜地 jengggggggg ahhhh) 通菜同芥蘭都正常發揮 ard $70 dish 仲有青檸梳打水 $30 , 再嗌會叫少甜 總括來講都係堂食好味啲但金蘭花嘅食物種類係飯堂之選💪🏼❤️
平時同同事一大班人,都經常去金蘭花食晏晝飯。
今次第一次叫外賣。

菠蘿炒飯,可選牛肉雞肉海鮮 $88
今次揀咗牛肉,
但啲牛肉真係好un好un.....
完全咬唔爛😂
有少少失望,因為以前堂食都唔係呢個質素
可能真係失手。
加上個炒飯今次好油,食完有少少濟 omg
返上面嘅蛋係另外加 $5
下次堂食會叫太陽蛋,會比較香😉
可能太油,所以全熟嘅蛋冇咩蛋味。
但要讚嘅係菠蘿份量好多,
菠蘿控非常心心眼😍😍😍😍🥰

我哋在帶咗啲小食share,
臭草炒蛋!!!每次必食!!!ard $60
通菜同芥蘭都正常發揮 ard $70 dish

仲有青檸梳打水 $30 , 再嗌會叫少甜

總括來講都係堂食好味啲
但金蘭花嘅食物種類係飯堂之選💪🏼❤️
2019-10-16 96 瀏覽
睇openrice見到有人推薦食”鹽燒側魚”,今次係為左條魚來不過都叫左個沙律做開胃菜😊 泰式柚子沙律, 聞到好香既檸檬味,同埋酸酸甜甜既秘製條配醬汁, 真係好開胃嫁,屋企人都好中意!阿媽最中意入面既腰果,覺得增添佐另一種風味喎~呢個菠蘿炒飯真係好犀利,半個菠蘿入面擺左炒飯,份量好多!!!!飯粒粒分明,食到大牌擋有既鑊氣鹽燒側魚 一睇落去已經覺得好脆,同埋好大條,見到魚表面仲有d鹽,聞落勁香,勁大條,一用筷子夾開,入面仲有d肉汁流出來,配飯一流阿!!

2019-10-14 130 瀏覽
同個朋友去咗灣仔電腦城買野,啱啱佢屋企部電腦跪低咗,要即刻砌過部。搞咗一輪要等攞機,咁佢就話去食個lunch先啦。我無去開灣仔所以無乜主意,咁佢就話佢帶我去食泰國菜啦。要向金鐘方向行,其實又唔算好遠,慢行10分鐘啦。行遠少少唔緊要,好食就得啦。樓下門口好細,唔講真係唔知上面有泰國菜食。點咗小食拼盤、濕炒河粉、冬蔭功炒飯。小食拼盤有炸蝦餅、魚餅、春卷、炸雞翼。魚餅我一向唔多鍾意食,但係炸蝦餅就好好味。雞翼皮脆內軟,又夠香口,推介。冬蔭功炒飯味道唔錯,酸酸辣辣幾開胃,不過係比較油少少。

2019-10-14 97 瀏覽
今日我專門嚟到呢間金蘭花去一嚐,呢到係一間泰國菜餐廳,但我今次嚟到就只係試佢既海鮮我分別點左佢地呢到好出名既明爐烏頭魚鍋同泰式鹽燒鰂魚,佢地既魚都烹調得好出色,原條魚上、份量又足夠,三至四個人食都夠,泰式鹽燒鰂魚係用海鹽淹製再攞去烤,烤既時間同火力剛好,皮脆肉嫩,魚皮脆好有口感,而魚肉夠軟又入味另外明爐烏頭魚鍋都好出色,酸中帶辣,利用配料令魚既腥味辟走晒,而魚鍋入面仲有啲酸梅粒,輕輕帶點甜,而且又香,亦好入味除左魚仲試左佢地既炒青口,夠香辣惹味,食到我地口不停啼,值得一試!!

2019-10-13
很耐沒有來金蘭花,今日同朋友來到金蘭花食午餐,我見到餐牌都幾多選擇,我就點左個去骨的海南雞飯,而朋友就點了菠蘿炒飯。去了骨的海南雞,啖啖肉,雞肉幼嫩不鞋口,雞皮爽滑又不太肥。油飯大大碗並帶有雞油香氣😎😎,而我特別喜歡它的自家調製醬汁,味道辣中帶点甜酸,令海南雞味道更添層次😋😋。而我都試左朋友的菠蘿炒飯,炒飯炒得很乾身,材料十分豐富,賣相好精緻,都係好似平時泰國菜餐廳食到既菠蘿炒飯一樣,炒飯係放係菠蘿上面的,非常有風味,同埋加上左好多肉鬆😉😉,甜甜地好開胃。中午時間唔夠時間叫甜品😁😁

中午時間唔夠時間叫甜品😁😁

2019-10-07
  • 泰式海南雞飯
2019-09-21 330 瀏覽
之前同朋友食過,送左50蚊coupon,諗左好耐終於黎左,6點後無咩人,計埋我得3枱,不過者等左成20分鐘,叫左冬蔭公炒飯,本來好期待,記得佢啲冬蔭公係唔錯既點知個飯一黎到,係即炒既,不過無冬蔭味,係一個辣既炒飯,無香茅無檸檬葉,蝦係雪藏到唔雪藏,食左兩啖打包走,點知成晚好渴,應該好勁味精加埋一差不多100蚊一碟,唔會再黎啦

點知

加埋一差不多100蚊一碟,唔會再黎啦
冬蔭公炒飯
2019-09-06 526 瀏覽
今日約咗舊同事食飯,隨機就搵咗呢一間 金蘭花泰國菜 lunchtime去到坐無虛席 地方唔算大 不過坐得都算舒服既泰式炒金邊粉 牛佢可以簡牛雞豬or貴10元既海鮮辣辣甜甜地,幾開胃既!海南雞湯河粉呢個河粉係一塊塊,唔係一條條幾得意,我覺得咁樣更加易食 雞算幾嫩滑 湯底都幾好食蝦膏炒飯幾推薦呢個飯,好特別出面應該食唔到呢個飯咸咸辣辣地,似係泰國臘腸既腸幾好食!總結,唔錯既!不過點半後黎食就會無乜人 多d位置食得舒服d

泰式炒金邊粉 牛

佢可以簡牛雞豬or貴10元既海鮮
辣辣甜甜地,幾開胃既!

海南雞湯河粉

呢個河粉係一塊塊,唔係一條條
幾得意,我覺得咁樣更加易食
雞算幾嫩滑 湯底都幾好食

蝦膏炒飯

幾推薦呢個飯,好特別出面應該食唔到呢個飯
咸咸辣辣地,似係泰國臘腸既腸幾好食!

總結,唔錯既!不過點半後黎食就會無乜人 多d位置食得舒服d
2019-09-06
2019-09-01 492 瀏覽
好耐無食泰國菜今日黎食返個泰菜lunch~~呢間金蘭花係要行上樓梯嘅分左邊同右邊兩間房坐得比較逼但地方尚算乾淨首先黎嘅係菠蘿炒飯普通因為最基本嘅溫度都冇微暖,食落去唔係熱辣辣感覺已經差好遠然後係冬蔭公叫左細size我超級唔食得辣都覺得一d辣都無我諗對享受冬蔭公辣味嘅人黎講呢個都幾無癮糯米飯雞翼無骨雞翼 釀入糯米飯呢個真心好食最重要係熱辣辣雞肉好嫩滑多汁豬肉炒金邊粉不過不失嘅金邊粉乾身, 偏酸最後係馬拉盞通菜呢個對我黎講非常非常辣每條通菜都掛住好多辣椒籽辣度係冬蔭公嘅10倍順帶一提openrice book定嘅話可享有九折優惠

好耐無食泰國菜
今日黎食返個泰菜lunch~~

呢間金蘭花係要行上樓梯嘅
分左邊同右邊兩間房
坐得比較逼
但地方尚算乾淨

首先黎嘅係菠蘿炒飯
菠蘿炒飯

普通

因為最基本嘅溫度都冇
微暖,食落去唔係熱辣辣
感覺已經差好遠

openrice book定嘅話
可享有九折優惠
炒金邊粉
2019-08-22 531 瀏覽
今日同同事去食午餐,同事介紹呢間金蘭花,佢話食過好好味,於是就同佢一齊上去食。上到去發現係唐樓入面鋪仔細細,但係有好多人排隊,仲要排到去樓梯。但幸好位同事已經用whatsapp訂咗位,所以我哋好快就有位坐,細問之下原來whatsapp訂位埋單有88折!!我同佢各自嗌咗一個菠蘿炒飯同一個海鮮炒河,另外職員仲推介個串燒豬鞍。。炒飯炒得幾好味份量足夠,反而個炒河就嫌佢有啲酸得滯。最意想不到嘅係個串燒豬鞍,食落真係幾好味, 最後提提大家記得whatsapp book位呀!
炒飯炒得幾好味份量足夠,反而個炒河就嫌佢有啲酸得滯。

2019-06-22 1438 瀏覽
本人為台灣到香港的打工金融仔,大學在台灣念的大學俗稱東方哈佛相當國際化,也因為這樣的關係 同學裡面有各國人其中今天帶我來這邊吃飯的就是香港女生同學 人非常的好 一開始就問我要吃什麼種類的菜色 還丟了個台灣菜給我可是我其實喜歡吃酸酸辣辣的食物 特別是泰國菜 也因此對於泰國菜色也就是相當的挑惕我們就約在金鐘站慢慢的走了過去 到了店家之後 因為有預約位 所以也不用等了 直接入內用餐點了咖哩 冬陰功湯 烤豬肉串 以及特別的炒芥蘭 上菜時間也相當的快速然後菜色上了之後就完全沒有聲音了 只有不斷的吃停不下來的聲音太好吃了 菜色清脆 湯頭鮮嫩 肉質鮮美 以及咖哩的味道是在台灣沒吃過的口感忘了說還點了我的態勢凍奶茶 太好喝了 太好吃了下次還會再來的

點了咖哩 冬陰功湯 烤豬肉串 以及特別的炒芥蘭
上菜時間也相當的快速