2023-12-19 48 瀏覽
中午間間餐廳排長龍,得呢間唔駛排,膽粗粗入去試吓,點解中曬伏。我叫咗個$65嘅雪菜燒鵝炆米,送到嚟我搵極都搵唔到燒鵝。我問店員係咪上漏咗,店員話唔知,可能切粒炒埋咗一碟。咁我俾心機搵嘢啦;成碟得4粒好似廚餘嘅肉汁、2塊好油嘅燒鵝皮。真心嬲咗。我朋友叫嘅涼瓜排骨飯,d汁油到同2餸飯差唔多;得個燒味飯叫做正常。間嘢真心伏,又油又難食,俾錢受罪食餸頭餸尾咁。

間嘢真心伏,又油又難食,俾錢受罪食餸頭餸尾咁。
2023-12-17 34 瀏覽
知道係茶記級數 ( 有喇沙同燒味食), 對食物同服務都冇咩期望, 但係啲服務差到不得了, 好似完全唔想做生意咁。 落咗單,遲成15分鐘都未到, 追問佢,跟住話我冇落單。 一位年青員工同我落返單,啲態度同語氣非常之差, 黑口黑面, 服務態度仲差過澳牛,食完同經理投訴, 佢竟然話 "我都冇辦法"。 雖然係茶幾級數, 但我諗最少要對客人有基本禮貌, 但我喺呢間店完全睇唔到, 麥當勞都畀佢好十倍, 香港飲食業競爭咁激烈,真係要祝間店好運。
2023-12-03 35 瀏覽
叫人落單叫咗15分鐘 都冇人理 淨係幫大陸人落單我聽到佢地企咗係收銀枱吹水 我行出去叫佢落單 個呀姐用手指住部電腦話:我呢家落緊單你等等好冇我話我趕時間然後有個男過黎幫我落咗單個呀姐就一路做一路係度話趕時間趕時間趕時間
叫人落單叫咗15分鐘 都冇人理 淨係幫大陸人落單
我話我趕時間
然後有個男過黎幫我落咗單
個呀姐就一路做一路係度話趕時間趕時間趕時間
2023-11-13 41 瀏覽
有時在銅鑼灣想求其食, 要找一家菜式多, 位置比較寬敞的茶餐廳, 這家也是一個選擇, 在地鐵出口對面, 吃完去其他地方工作相當方便. 取代了之前翠華的角色, 除了傳統茶餐廳的碟頭飯, 焗飯, 扒類及一般常餐外, 也有燒味供應. 定價七八十元, 也是當旺區域的常價. 咖喱牛腩飯的牛腩大約八至九件, 而薯仔大約四件左右, 單從數目來看算是正常, 牛腩切丁, 好聽來說比一般的精緻, 難聽來說即是件頭偏細. 牛扒飯的牛扒大約六安士重, 配上煎蛋還OK, 但配菜是有千島醬的沙律菜即有點奇怪. 醬汁, 無論是黑椒汁還是咖喱汁, 也是偏甜了一點, 沒有令人淋上飯身的衝動, 有點落筆打三更之感.Sometimes in Causeway Bay, I look for a spacious tea restaurant with a wide variety of dishes. This restaurant is a good choice as it's located across from the subway exit, making it convenient for me to go

Sometimes in Causeway Bay, I look for a spacious tea restaurant with a wide variety of dishes. This restaurant is a good choice as it's located across from the subway exit, making it convenient for me to go elsewhere after eating. It replaces the previous Tsui Wah restaurant and offers traditional tea restaurant dishes like rice with various toppings, baked rice, stir-fried dishes, and set meals. They also serve roasted meats. Prices range from seventy to eighty Hong Kong dollars. The curry beef brisket rice dish has about eight to nine pieces of beef brisket and four pieces of potatoes. The sauces are slightly sweet and lack the urge to pour over the rice.
難得同媽咪妹妹來銅鑼灣逛街,當然要吃完晚飯先慢慢返屋企~今次就來到這間位於Sogo後面既中餐廳,地點非常就腳,剛好就喺港鐵站前面,加上樓高兩層,光猛得來又坐得舒服,好適合帶長輩一齊食飯❤️——————————🔹$208二人套餐三個女生飯量不多,點個二人套餐加個菜,已經好足夠👩‍👧‍👧二人套餐可選兩個小菜,或者一個小菜+一個燒味精選,送白飯2碗+例湯2客,在銅鑼灣來講CP值算高。📍椒鹽豬柳扒椒鹽豬柳扒炸得乾身,鹹香帶辣,非常惹味。📍燒鵝例牌燒鵝色澤飽滿,肉汁豐富,肉質鬆軟,入口充滿濃厚的鵝油香氣。🔸椒絲腐乳炒通菜 $76通菜依然保持爽脆,以椒絲腐乳炒製,微辣又惹味,整體香口有鑊氣。
——————————

🔹$208二人套餐

📍椒鹽豬柳扒
椒鹽豬柳扒炸得乾身,鹹香帶辣,非常惹味。

📍燒鵝例牌
燒鵝色澤飽滿,肉汁豐富,肉質鬆軟,入口充滿濃厚的鵝油香氣。

🔸椒絲腐乳炒通菜 $76
2023-10-20 37 瀏覽
經過銅鑼灣覺得好肚餓,唔想食麵包,但又好趕時間,咁眼見到呢間餐廳有下午茶推介,於是快快趕入去食,叫左個雪菜燒鵝絲炆米包一杯飲品$69,上枱快,估唔到米粉炆米好入味,又夠熱辣辣,好味!有驚喜☕
2023-10-20
2023-10-06 47 瀏覽
食早餐,叫左火腿素鮑絲通粉+煎蛋厚多士。多士凍同好硬,奶茶倒瀉晒,服務態度差,淨係係道睇電話。依家啲嘢係貴左好多,都要成46蚊個早餐,可唔可以做好少少呢?唔係好多要求啫!
2023-09-30 54 瀏覽
通菜跟咕嚕肉及2個例湯和飯是2人餐$198,可加購飲品。另本來想試招牌叉燒(黑毛豬,飛機運),但太貴了,例牌要$198,或者之後有機會試。1)通菜上碟熱辣辣,夠火候先可炒出唔會發黃,味道岩好,如果少d汁會更好。2)菠蘿咕嚕黑豚肉,甜酸得宜,夠脆。3)椒鹽鮮魷粉漿夠薄,魷魚有鮮味,份量合理。4)例湯連藕湯,唔似加料例水5)白飯稍為林,若然能煮出一個香飯就完美總括,整體食物質素令人滿意,環境可以,會再encore。
通菜跟咕嚕肉及2個例湯和飯是2人餐$198,可加購飲品。
2)菠蘿咕嚕黑豚肉,甜酸得宜,夠脆。
3)椒鹽鮮魷粉漿夠薄,魷魚有鮮味,份量合理。
4)例湯連藕湯,唔似加料例水
5)白飯稍為林,若然能煮出一個香飯就完美

總括,整體食物質素令人滿意,環境可以,會再encore。
菠蘿咕嚕黑豚
連藕湯例湯
  • 三檸茶
  • 菠蘿咕嚕黑毛豚
2023-09-29 35 瀏覽
📍 金萊(銅鑼灣)食完飯就去賞月,難得過海,當然要食啲人氣餐廳🍴最岀名既黑毛豬叉燒,好正阿💕整餐都好滿意👍🔸 特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯+燒腩仔馳名的的叉燒香氣十足,件件厚身,肉汁豐富且入口即化。燒腩仔外皮烤得香脆,腩肉油香四溢,點過黃芥辣後,正好能消除其油膩感。🔸鹹魚雞粒豆腐煲豆腐煲上桌,已經可以聞到隱約的鹹魚氣息。好少看到豆腐這麼大塊的,份量十足,也很有味道。熱辣辣撈埋白飯食一流。🔸黑牛(可樂+雲呢拿雪糕)傳說中嘅黑牛,果然名不虛傳,有家的味道,好傳統嘅感覺,真係好飲~
📍 金萊(銅鑼灣)

🔸 特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯+燒腩仔

🔸鹹魚雞粒豆腐煲

🔸黑牛(可樂+雲呢拿雪糕)
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇭🇰 𝑬𝒔𝒔𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑪𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒂𝒂𝒏 𝑻𝒂𝒏𝒈 𝑫𝒆𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕 @ 🌟 金萊餐廳《👽食神大媽食中菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:冰梅欖角骨 HKD 96咕嚕雞球 HKD 92魚香茄子煲 HKD 80星洲炒米粉 HKD 72.👽 大媽最近幫襯左一間茶餐廳,食完超鐘意。一黎佢好味又大份,二黎價錢大眾化,三黎服務態度好,仲要環境乾淨企理,堅值得支持。.🍖 有位姨姨店員推介呢款「冰梅欖角骨」話係招牌菜之一。炸得好香脆,個特製嘅冰梅欖醬汁好好味,好多件,好抵食。.🐔 另外就叫左「咕嚕雞球」,超經典菜式,但係呢個真係堅好味。雞球多肉少肥膏,外脆內嫩。咕嚕醬汁超級好味,仲要超多菠蘿!好多件,真係份量十足!.🥘 仲有就係「魚香茄子煲」,茄子煮得軟綿入味,魚香醬汁香辣又濃郁。上面仲加咗豬肉碎同埋少許蒜蓉,同埋相對好多地方做嘅取嘅油少好多,必讚!.🍝 成晚貫徹食香口惹味嘢,叫左「星洲炒米粉」。微辣,炒米粉好入味同埋彈牙,配上鮮蝦。同埋又係唔算多油,好好味。.😋 真係必須要推薦呢一間茶餐廳,畢竟太多混水摸魚質素差嘅同業,所以必須要支持呢類優質之選。
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
星洲炒米粉 HKD 72

冰梅欖角骨

咕嚕雞球

星洲炒米粉

😋 真係必須要推薦呢一間茶餐廳,畢竟太多混水摸魚質素差嘅同業,所以必須要支持呢類優質之選。👍

.⠀
冰梅欖角骨
咕嚕雞球
星洲炒米粉
2023-09-25 36 瀏覽
銅鑼灣駱克道新開茶餐廳,我同朋友叫二人套餐$192,有2款小菜、老火湯、白飯、飲品,小菜選擇多,仲幾大份! 小菜套餐價錢大眾化,食物質素CP值超高!裝修風格似咖啡廳多茶餐廳,坐得寬敞舒服,餐廳樓高2層,樓下有卡位,行到二樓window seat採光好,望到街景景觀開揚豉油雞入口玫瑰豉油好香皮爽肉嫩,加上薑蓉同白飯真係一流魚香茄子煲茄子煮得好軟淋,入口微微辣魚香味香濃,加白飯又係一流蝦米雜菜煲估唔到用蝦乾,湯上特別鮮甜,加幾款雜菜同粉絲,份量唔少最後仲有杯凍奶茶 同 例湯,每人埋單$150,真係好抵食

豉油雞
入口玫瑰豉油好香皮爽肉嫩,加上薑蓉同白飯真係一流

魚香茄子煲
茄子煮得好軟淋,入口微微辣魚香味香濃,加白飯又係一流

蝦米雜菜煲
估唔到用蝦乾,湯上特別鮮甜,加幾款雜菜同粉絲,份量唔少

最後仲有杯凍奶茶 同 例湯,每人埋單$150,真係好抵食

2023-09-19 45 瀏覽
特登去想試佢個出名叉燒,入到舖無人安排位置,見其他人都係自己找位坐下來,茶記格局ok, 於是就揾左個卡位坐低先。當時只有幾枱人,3成入座率,叫伙記落單佢問我幾多個,我話一個,佢話唔可以坐卡位😅😅😅勁多吉位喎師傅🤷🏼‍♀️當時有好幾張吉嘅卡位,佢叫我去一張好細嘅圓枱搭一個男人枱😅😅😅真心唔明,明明咁多位,做咩迫人搭枱呢?搭枱唔係坐太迫我平時都唔太介意,但真心果個細圓枱真係好迫😅😅😅講真真係愈來愈多人我唔介意俾返個卡位你🤷🏼‍♀️結果我覺得既然坐得咁辛苦,我寧願起身,走左去食一蘭算!
結果我覺得既然坐得咁辛苦,我寧願起身,走左去食一蘭算!
2023-09-18 37 瀏覽
Ooo燒味茶餐廳ooO位於銅鑼灣 樓高2 層既茶餐廳主打新派茶餐廳美食 二樓有獨立房間亦有寬敞卡座 環境舒適港式茶餐廳常餐 各款燒味及炒粉麵都有!OooooO招牌西班牙黑毛豬叉燒皇拼油雞脾飯 $120選用西班牙黑毛豬 肉質特別爽口肥瘦剛好 厚度適中 叉燒汁少甜帶甘香果然係招牌叉燒皇 油雞脾是用玫瑰豉油烹調味道送飯一流 雞脾非常嫩滑OooooO凍鹹檸檬七喜 跟餐+$8鹹檸檬整整2 大粒 配七喜夏天超爽下次想試乾炒牛河 燒鵝髀 常餐
Ooo燒味茶餐廳ooO

位於銅鑼灣 樓高2 層既茶餐廳
主打新派茶餐廳美食 二樓有獨立房間
亦有寬敞卡座 環境舒適
港式茶餐廳常餐 各款燒味及炒粉麵都有!

OooooO

凍鹹檸檬七喜 跟餐+$8
鹹檸檬整整2 大粒 配七喜夏天超爽

下次想試乾炒牛河 燒鵝髀 常餐

2023-09-16 28 瀏覽
店名: 金萊餐廳地址: 銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下至1樓銅鑼灣站C出口,行1分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4/5精美小菜二人套餐$208(A+C)配白飯2碗 例湯2客麻婆滑豆腐❤️❤️❤️❤️❤️麻婆滑豆腐份量好足,上枱仲係熱辣辣,醬汁好夠味😚辣辣地加上肉碎同嫩滑嘅豆腐,好快就食哂一碗飯🙈燒鵝❤️❤️❤️❤️❤️燒鵝皮香肉嫩,肥膏唔會太多,食落有燒鵝嘅香氣,而且仲有燒鵝髀,呢個價錢有咁嘅質素,超抵食😍三檸茶(+特飲)❤️❤️❤️❤️❤️+$13第一次聽,原來係由檸檬🍋、青檸同鹹檸檬組成,飲落唔會太甜,三種檸蜜加埋令飲落十分清爽,解翻豆腐嘅辣就啱啱好😙芝士流心西多士❤️❤️❤️❤️$52上枱係即炸好,香氣撲鼻,切開入面嘅芝士呈拉絲狀,香脆可口嘅西多加上芝士流心內餡,邪惡之選😍黑牛❤️❤️❤️❤️❤️$33雪糕有3款,分別係雲呢拿、朱古力、士多啤梨,揀左朱古力,本身以為係普通朱古力雪糕,但飲落係曲奇mix薄荷朱古力🙈但味道同可樂出奇地夾,好有創意🥰
店名: 金萊餐廳

+$13

芝士流心西多士❤️❤️❤️❤️

黑牛❤️❤️❤️❤️❤️
2023-09-16 29 瀏覽
禮拜六同朋友去咗久違嘅銅鑼灣食lunch,因為趕時間🙈 見到呢間餐廳裝修四正價錢合理就入咗去~我哋被安排坐樓上,環境真係唔錯👍 完全唔似港式茶餐廳😂❤️羅宋湯超級足料!😵口感係煲左好耐似係煲到材料都溶左偏厚實嘅感覺,出色!💯❤️西班牙黑毛豬叉燒王拼燒鵝髀飯加鹹蛋半隻叉燒微微焦香,肉質夠淋燒鵝皮夠脆,油香豐富,變左髀位肉質更加嫩滑😋配埋我覺得食燒味飯必備嘅漏油鹹蛋😍 正!⭐️乾炒牛河好有鑊氣,一黎到出晒煙熱辣辣👍牛肉好滑,河粉唔會太油膩,不過如果口感再爽口啲就仲好😁

我哋被安排坐樓上,環境真係唔錯👍 完全唔似港式茶餐廳😂

❤️羅宋湯

超級足料!😵
口感係煲左好耐似係煲到材料都溶左偏厚實嘅感覺,出色!💯

❤️西班牙黑毛豬叉燒王拼燒鵝髀飯加鹹蛋半隻

叉燒微微焦香,肉質夠淋

燒鵝皮夠脆,油香豐富,變左髀位肉質更加嫩滑😋
配埋我覺得食燒味飯必備嘅漏油鹹蛋😍 正!

⭐️乾炒牛河

好有鑊氣,一黎到出晒煙熱辣辣👍

牛肉好滑,河粉唔會太油膩,不過如果口感再爽口啲就仲好😁
2023-09-16
  • 羅宋湯