2019-04-28 468 瀏覽
今日經過尖沙咀,可能假期嘅關係周圍都好多人排隊,但因為趕住睇戲所以就去咗食牛雜麵,經過金苑粉麵門口店員好熱情招待,係咁向我地推介佢地嘅招牌牛腩面,見價錢OK就急不及待入咗去食我order左個牛什麵,啲料好充足,有牛肚,牛蒡,牛肺同腸,而且個湯好有牛腩味,個面有好彈牙,價錢來講係尖沙咀算平,而且店員服務態度好好有熱情,本來對餐牌唔係太明白,但佢哋都逐一向我解釋總括而言個湯好有牛味,而且好足料,鍾意食牛雜麵嘅人不妨一試

總括而言個湯好有牛味,而且好足料,鍾意食牛雜麵嘅人不妨一試

2019-04-25
10 分鐘 (堂食)
2019-01-04 283 瀏覽
I probably came here at around... 3:00 am? It was a Saturday, so there were quite a few people out in TST doing their thing at that time, though most like myself were getting ready to go home. I'm not exactly sure what this place's hours are, but the waiter told me (on the day that I visited) that they were going to be open until 6:00 am. I imagine last order happens a little before this, so maybe call ahead if you're going really late to make sure this place will be open.I got a simple beef tri

I got a simple beef tripe noodles, and also got some vegetables on the side. I think my total cost for the noodles and shared vegetables only cost $65, and everything tasted great. The tripe in particular had the perfect blend of meat and fat, so I really enjoyed that. I would definitely come again!
題外話/補充資料: They play the radio here
2018-12-29
$65 (宵夜)
  • Beef Tripe Noodles
2018-08-28 462 瀏覽
咁禮拜六晚啦同朋友喺諾士佛臺飲完酒飲完酒之後cover少肚餓喇咁再搵啲暖胃嘅粉麵食啦咁就嚟咗呢間金源餐廳啦 咁我同我朋友啦叫咗個牛雜河喇 牛雜麵 再加多碟通菜啦通 配腐乳咁我本身係食牛雜麵嘅咁其實佢個面呢其實都好爽口 , 鹼味唔算好重喇,咁其實我覺得覺得我會入口嘅 ,但係真係差少少濃沃嘅牛什味羅,比普通平時喺街邊食嗰啲可能佢真係爭少少嘅咁達通菜啦咁我 腐乳 其實真係好出色啱唔啱我口好重口味咁整體嚟講如果你話飲完嘢之後同朋友去食個普通嘅面咁我都覺得呢度係屋企嘅

咁達通菜啦咁我 腐乳 其實真係好出色啱唔啱我口好重口味

2017-03-30 812 瀏覽
本來我好少寫食評,食午餐食完呢間,唔可以話食完,食唔落,食左一半,點都要寫下,等粉麵界同行以此為鑑。老闆一入去好好招呼我,我有一背包,仲安排張櫈比我放袋。我叫左碗魚片河,老闆問要唔要餐可以叫菜,我望望,叫菜無寫加錢同可樂同價,$43都可以,想食菜。叫埋碟菜。點知轉頭老闆攞左支可樂來,我找回老闆話無叫可樂。佢收番。我望下張單寫左$45。以為老闆以為我叫埋可樂寫多左錢,當然問問。老闆來料,話我唔識中文個起字,話佢地段段時間唔同錢,個起字代表要問,話呢啲係河粉界慣例。我做左三十年人真係未聽過。或者我唔係呢個世界既人,如果你係老闆個世界既人先好幫襯。

魚片河加菜一碟
2016-06-17 848 瀏覽
平時收工收得好夜,想醫肚又想清清地。。。都會黎呢間店食潮州粉麵今晚叫左我最愛o既墨魚丸米呢度o既墨魚丸做得好出色爽口彈牙入面仲會有墨魚粒!好有誠意!墨魚丸味道都幾有鮮味,唔會太重味精味!

今晚叫左我最愛o既墨魚丸米

呢度o既墨魚丸做得好出色
爽口
彈牙
入面仲會有墨魚粒!好有誠意!
墨魚丸味道都幾有鮮味,唔會太重味精味!
墨魚丸米
芥蘭
2016-06-16
$40 (宵夜)
墨魚丸米
芥蘭
2015-03-25 825 瀏覽
專登唔去大店”源記”, 幫襯小店, 其實都唔算小店, 應該係”中型”小店. 記得兩年前嚟過, 味道如何? 已經唔記得. 反而隔離, 隔幾間出晒名的”李家炸雞”, 就不時有幫襯, 當然唔係晚飯時間, 最好係下午五時後, 唔使排隊. 如果要排長龍, 一定唔好攪我, 你估食咗識飛呀!!比較對面街的大店”源記”, 此店的”牛雜河”價錢, 還要貴兩蚊, 有無攪錯!!! 係無攪錯既, 雖然貴兩蚊, 但可以加入十蚊配凍飲, 還有, 牛雜的份量比”源記”多大概四分一左右.自從報名上了一個營養學課後, 都好耐無食牛雜了, 每次食飯時, 腦裡不斷盤算脂肪和膽固醇份量, 今天無論如何都要食翻餐高膽固醇的內臟. 叫了牛雜河, 最喜歡食牛肚和牛膀, 所以只要求這兩款. 上營養學課後, 習慣每食一樣食物, 都查一查其膽固醇和脂肪. 內臟比較難查, 原因西方人甚少食內臟(意、法和東歐人有食內臟, 但都係少數品種). 外國網站甚少有牛內臟的營養數據, 唯有查香港資料, 但香港資料通常都不太準確.牛肚賣相十分好, 蜂巢型態十分四正, 不單沒有霉爛樣子, 而且顏色也十分精神, 入口, 彈牙之餘, 些少爽口, 幾好. 牛膀
牛肚賣相十分好, 蜂巢型態十分四正, 不單沒有霉爛樣子, 而且顏色也十分精神, 入口, 彈牙之餘, 些少爽口, 幾好. 牛膀, 薄薄三片, 份量加多一片就最好了, 咬落尚算軟熟, 粉糯的口感是其他牛內臓所沒有, 但今天這三片不太滿意.
河粉是薄身品種, 不算好彈牙, 但也合格有餘.
為了不影響食欲, 食完後慢慢搵資料. 牛有四個胃, 牛肚, 即是蜂巢胃 (另一常吃的是: 百葉胃, 即係牛百葉), 牛肚的膽固醇大約是157mg/100g(即100g內有157mg的膽固醇), 牛膀, 即是牛胰臟, (即係人體用來分泌消化酶和製造胰島素, 有點嚇人, 知道了可能以後唔敢食, 哈哈…), 膽固醇是262mg/100g. 成年人的每天膽固醇攝取量應小於300mg, 這碗的牛肚和牛膀大概加埋也是200g吧, 即係已經有400mg膽固醇了. 大鑊….. 呢D咁既知識, 都係唔識好過識….
好耐無飲過可樂了, 好甜, 又想起了糖份攝取量... 好煩...
2015-03-24
午餐時間唔太肚餓, 諗住叫一碗淨四寶食, 因為門口冇寫價錢, 諗住入去問價, 得知38蚊一碗, 自己細細聲講左句"咁貴既" , 諗住問第二樣價錢, 個老細即刻呼喝"我地唔係揸住支槍叫你買, 你唔鐘意可以唔食" 之後同個伙計話" 唔洗理佢" 我心諗問下價都要咁惡, 即刻唔幫襯走! 你間舖咁既態度, 唔怪得午飯時間都拍烏蠅啦!
2014-08-09
外賣自取
2014-04-01 1273 瀏覽
離開了日本餐廳,還是要努力找吃的,因為老公的肚皮和靈魂也未得到滿足!順著「李家 Chicken」的方向走,注意到輪候的人龍稍短了一點兒,但仍有相當不少的人數,他們的耐性真叫人佩服!就在「李家 Chicken」的不遠處,我們看到 「金苑」的招牌,在門外觀察了一會,原來「金苑」是一家潮式粉麵店,有著不少的賣點,如鮮墨魚鬚、牛三寶、手打牛丸等,於是入內一試!「金苑」雖然已經營五年之久,但由於室內光亮如新,還以為它開業不久! 除了潮式著名的鮮墨魚、牛丸、魚蛋、魚餃、魚扎外,也有港式的豬油渣,地方雖少,選擇卻多樣化。老公要了少甜的凍檸茶,茶味較淡,用來解渴剛好!肥牛腩牛丸撈麵,牛丸放湯,另盛於小碗中,做法細心!淋上腩汁的幼麵,保留一定的爽度;而腩汁則較為稀身,因此黏性也不算強,幸好幼麵的吸收力不弱,腩汁的芬芳香料味道突出,相對濃稠的腩汁,感覺較為清爽。肥牛腩是半肥半瘦,入口有著豬腩肉的口感,上半部脂肪爽口,不過下半部的瘦肉,則略嫌不夠入味,這方面有待改善。「金苑」標榜手打牛丸,牛丸表面凹凸不平。手打牛丸口感粗獷,爽彈兼備,有著牛筋丸的質感,是我喜歡的牛丸。內層香氣突出,呈現大小不一的氣孔,還有夾

凍檸茶
老公要了少甜的凍檸茶,茶味較淡,用來解渴剛好!
肥腩牛丸撈麵
肥腩牛丸撈麵
肥牛腩牛丸撈麵,牛丸放湯,另盛於小碗中,做法細心!
腩汁撈麵
肥腩
牛丸
「金苑」標榜手打牛丸,牛丸表面凹凸不平。
牛丸
手打牛丸口感粗獷,爽彈兼備,有著牛筋丸的質感,是我喜歡的牛丸。內層香氣突出,呈現大小不一的氣孔,還有夾雜著冬菜碎粒,同時增強了牛丸的香氣和層次感,盡顯潮州手打牛丸的本色!
腐乳西洋菜
自小家裡也會採用腐乳炒西洋菜,那刻看到「金苑」的上湯灼西洋菜,即時靈機一觸,將西洋菜配上腐乳醬。

自調的腐乳醬,香氣濃郁,配上青嫩的西洋菜,不止味道不錯,份量要比平常麵店的油菜來得多,正合喜愛蔬菜的我,吃得異常滿足!
淨魚蛋
若不是害怕膽固醇超標,我一定會嘗試鮮墨魚鬚,可是..........潮州魚蛋也是潮州首屈一指的手作食品,於是還是向健康出發,來一碗淨魚蛋吧!
魚蛋
魚蛋表面平滑,色澤白晳,偏向鵝蛋的形狀。
魚蛋
魚味不顯著,但爽度尚算自然,魚蛋內也充斥著細小的氣孔,沒有死鹹的弊病。
魚片頭
魚片外層炸得未算金黃,但感覺不油不膩!
魚片頭
跟魚蛋一樣,魚片同是非常爽口,若魚味能加強一點,效果必定會更加理想。
辣椒油
「金苑」自製的辣椒油,辣椒特別挺身、粗大。一試後,發現擁有輕輕的麻香點綴,辣椒油雖不太辣,但適度的麻香卻令辣椒增添惹味及吸引力。
「金苑」的老闆與廚師均是潮州人,健談、爽直,性格粗中有細,牆上貼有兩張手繪卡通人物,就是食客即席揮毫所送贈的。最後老闆與我們分享他的大紅袍茶,雖然我對茶可謂一竅不通,但一呷便能嚐到獨特的甘與香,那很大可能是源於天賦饞嘴的本能,正如在「金苑」進食期間,我的胃門便自動解鎖了,返回正常的狀態,所以胃口也視乎食物質素而來,這不無道理!
2014-03-21
$50 (宵夜)
腐乳西洋菜
淨魚蛋
辣椒油
2014-03-08 466 瀏覽
在星星的影響下,整個尖沙咀的韓國炸雞,人龍也排得長長的,人擠滿整條金巴利道,我們都感驚訝,望著每一間韓式店舖,排滿人龍,在人海中找到了這間金苑粉麵,店内是空空如也的,由於我們不喜歡等待,於是走進去,吃一個晚餐,我點淨豬 手,但價錢實在太貴了,原來現在淨豬手要七十多元,而味道也不夠入味, 有的較林,有的較硬 ,質素一般, 而朋友的鹵肉飯,質素更一般,鹵肉完全不入味,價錢較便宜,只需四十多元。
2013-03-20 124 瀏覽
黑夜時份, 大多街道的店都關門了, 連續吃了四天對面街的”阿芳餛飩”, 好味極都要收手了. 星期日連”蘭香”都關門, 只剩下這個選擇. 數月前曾幫襯過, 未盡人意, 今晚比多次機會.入內, 原來自己維修冷氣, 攪到門口位置不斷滴水, 一位貌似老闆的人, 在門口的檯, 吃著滷水鵝, 飲著啤酒, 一邊發勞騷. 叫了一碗膀肚河(牛膀併牛肚河粉), 一樽可樂, 共$33, 不貴. 可樂夠凍, 膀肚河上檯, 份量不少. 牛膀外觀好, 整齊,咬一口, 味道尚佳, 但口感不足, 煮得時間不足, 唔夠淋, , 牛肚外表美觀, 咬落口感彈牙, 唯河粉煮得偏淋, 有些還黏著一舊未散. 下次都係食麵為佳.
2013-03-17
$33 (宵夜)
2011-02-13 81 瀏覽
我學校在它附近, 我吃過一次這裏的鮮墨魚鬚後, 就愛上了這兒了><我在其他店都找不到鮮墨魚鬚吃, 這裏是最美味的! 我通常都吃鮮墨魚鬚米線, 米線很滑, 整碗很大碗.我有時買外賣,有食堂食,都是差不多份量,不會說外賣就少點.可惜我每次都沒有帶相機, 沒有拍下鮮墨魚鬚有哪麼的好.學生更可以$20連飲品呢~ 很值得推薦!
我在其他店都找不到鮮墨魚鬚吃, 這裏是最美味的!

我通常都吃鮮墨魚鬚米線, 米線很滑, 整碗很大碗.
我有時買外賣,有食堂食,都是差不多份量,不會說外賣就少點.
可惜我每次都沒有帶相機, 沒有拍下鮮墨魚鬚有哪麼的好.
學生更可以$20連飲品呢~ 很值得推薦!
  • 鮮墨魚鬚米線
2010-08-26 106 瀏覽
粉麵食店大多是行行吓街醫肚餓快靚正而已!今次事因係嚮漆咸圍酒吧飲野,順手就行過少少右轉金巴利道整返個麵打個底先飲酒!一入到去有一位男士就好熱情咁由廚房走出黎笑騎騎咁歡迎我同我老友!我地叫咗牛什麵,魚餃麵同椒絲腐乳通菜!牛什麵OK值得一試!魚餃麵OK值得一試!椒絲腐乳通菜NO沒有椒絲的!有渣!只食咗幾條就擺低咗!食晒成餐都係得我地一枱,
我地叫咗牛什麵,魚餃麵同椒絲腐乳通菜!
牛什麵OK值得一試!
魚餃麵OK值得一試!
椒絲腐乳通菜NO沒有椒絲的!有渣!只食咗幾條就擺低咗!

食晒成餐都係得我地一枱,
牛什麵
魚餃麵
椒絲腐乳通菜(沒有椒絲的)
牛什麵
魚餃麵
2009-03-11 77 瀏覽
正月十九‧晴 受人所託,往韓式超市買紙盒裝的真露,路經這間新張的潮式炒麵店,見有一味墨魚鬚,就來吃個粉麵午餐。 進店時看到那窩滾燙的牛雜及牛腩,又見有「牛三寶」這個吃法,原來是牛肚、牛筋及牛腩,貪心的我,想一次過試勻,就要了個牛三寶加墨魚鬚米粉,另加紫菜,連落單的主理人也呆了一呆,是5款東西在一個碗子內的。 先吃牛雜,潮式鹵水會以濃味取勝,但這裡的是淡淡的,聞起來及吃起來也不香,是不是新張之故,那煲鹵水還欠火侯?鹵水失色,牛肚雖然炆得稔,味道也打折扣;同樣情況出現在牛腩上,不過還好,是炆得軟稔,廋的部份也不韌;一向也不太喜吃牛筋,嫌其個性全無,遇著這裡的鹵水不夠香,此品也變得一般水準;反而墨魚鬚不錯,是新鮮的,自然是口感爽脆而味鮮甜,是值得一試的。 這碗牛三寶加墨魚鬚加紫菜要33蚊,但午餐內有墨魚鬚米,連飲品也只是26蚊,似乎比這個更抵吃。 還要了芥蘭一碟,青爽翠綠,滿意的。埋單39蚊,下次來單吃墨魚鬚就可以了。
正月十九‧晴

墨魚鬚是爽口彈牙的