2024-08-20 224 瀏覽
半日屯門十多年…看著屯門越嚟越繁榮…市中心已被連鎖店所包圍…全部一色一樣的味道沒有靈魂的菜品…進取的消費…吃不消!還好屯門還有一些小店還被開發…像今天的真美味…在屯門碼頭區已經十多年…大廚王師傅自從前相當有名的主廚…獲獎不少…從這裡開起小店來…是碼頭區的人福氣…我覺得他們最精選的就是他們的豉椒鵝腸飯…加上甜酸菜…香氣四射…鵝腸份量十足…你去過食過唔好食我畀返錢你!另外仲有佢哋嘅回鍋肉飯…麻辣香氣十足…包你可以送咗兩大碗飯!這兩個是我覺得他們必食的菜品!晚上亦有四川小炒小菜…風味十足…下次再話畀大家聽有幾正!
這兩個是我覺得他們必食的菜品!
晚上亦有四川小炒小菜…風味十足…下次再話畀大家聽有幾正!

回鍋肉飯
酸菜豉椒鵝腸飯
回鍋肉飯
酸菜豉椒鵝腸飯
2023-04-22 383 瀏覽
因為有傢俬送嚟,所以要將舊嘅傢俬拆掉丟棄.做到好忙,阿女話不要煮晚飯,叫外賣回家一齊食.屯門悦湖山莊有一家幾出名嘅小店.叫做(金美味)美食.其實已經食過幾次,都好滿意的.今次叫咗三個餸,每個餸都好大碟,份量十足.豉椒味菜炒鵝腸:酸菜唔鹹,鵝腸肥美又爽脆.用蒜蓉、豆豉、紅椒.一齊炒非常惹味.懷舊咕嚕肉:有菠蘿、青椒和洋蔥,咕嚕肉炸到外脆內軟,還有車厘茄,酸酸甜甜好開胃.咕嚕肉食咗一半.才記得影相.金銀蛋娃娃菜:鹹蛋和皮蛋份量都算多.裏面還有金菇.娃娃菜清甜,湯底又好味.朋友講,冰梅骨都好好食,下次會嘗試.
今次叫咗三個餸,每個餸都好大碟,份量十足.

咕嚕肉食咗一半.才記得影相.

朋友講,冰梅骨都好好食,下次會嘗試.

2023-04-21
10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-17 212 瀏覽
屯碼小店開🍚酸菜大辣魚:有別一般點叫辣都係酸味重d,呢個就辣味濃d,岩我。薑蔥雞煲:估唔到d雞都幾滑、有椰菜、菇菇喺底,吾錯。菜遠牛肉:d牛肉幾大片、也很滑,菜心也甜。
屯碼小店開🍚

酸菜大辣魚:
有別一般點叫辣都係酸味重d,呢個就辣味濃d,岩我。

薑蔥雞煲
估唔到d雞都幾滑、有椰菜、菇菇喺底,吾錯。

菜遠牛肉:
d牛肉幾大片、也很滑,菜心也甜。
2020-07-19 1056 瀏覽
疫情反覆,唔敢出街食飯,外賣係最佳選擇。小店位置不起眼,味道卻甚有驚喜,而且價錢實惠。今次外賣了冰梅骨、胡椒蟹、藕餅和酸菜魚。早前試過咕嚕肉味道不錯,原來冰梅骨加了話梅,酸甜味道更勝一籌,送飯一流。早兩日訂的胡椒蟹蟹肉新鮮,胡椒提香而不搶味道,帶出蟹的鮮味,配搭新鮮,再有下次!藕餅真材實料,是近年吃過最出色的。酸菜魚魚肉嫩滑,配料多樣,酸菜湯酸辣得宜,全盤掃清!小店由老闆老闆娘主理,人手有限,海鮮更一定要預訂,外賣只設自取。

藕餅真材實料,是近年吃過最出色的。

酸菜魚魚肉嫩滑,配料多樣,酸菜湯酸辣得宜,全盤掃清!

冰梅骨
胡椒蟹
藕餅
酸菜魚
2019-12-06 980 瀏覽
呢間要試  機緣巧合之下 黎到呢到食野  認織到(陳光師傅)  呢間表面平平無奇的食店看起來絕不起眼但不要看輕 因為好多菜式餐牌上係冇嘅 陳師傅話你想食咩 早一日去同估訂菜就可以煮比你食.賣點係唔貴  同  好味 認真 可以 一試   先黎胡椒豬肚雞湯呢個湯雞味同胡椒岩岩好 不會太棘 好香   古法鮮黑草羊腩煲   好有羊味  師傅話呢個係用新先黑草羊有別於一般冰鲜羊焗魚腸....要早一日訂 而家都好小地方有得食 面頭局得香脆 鱼腸金香 正全起骨椒鹽九肚魚 入口啖啖肉 九肚魚全起骨仲有邊間肯做?椒鹽鮮尤炸工出色 鮮尤炸完依然好鲜嫩 唔會話炸到過晒火回鍋炒䳘腸.....用炒回鍋肉概做法不過係妙獅頭䳘腸...味道非常之甲.䳘腸超肥美必食家鄉蔥油雞....雞肉香滑秘制豉油起碼可以撈兩碗白飯最後一味 賽螃蟹豆苗....不過要記住(賽螃蟹)是不會用蟹肉煮的.是用蛋白模仿蟹肉的菜式  做得相當出色 我知到陳師傅之前係觀唐(辣蟹莊 )的主廚 .所以煮避風塘炒蟹都有一手  不彷一試GOOD
 因為好多菜式餐牌上係冇嘅

呢個湯雞味同胡椒岩岩好 不會太棘 好香

古法鮮黑草羊腩煲

焗魚腸
全起骨椒鹽九肚魚 入口啖啖肉
 九肚魚全起骨仲有邊間肯做?
全起骨 椒鹽九肚魚

炸工出色 鮮尤炸完依然好鲜嫩 唔會話炸到過晒火