2020-11-06 311 瀏覽
係附近食完飯,梗係要食甜品,我就不嬲唔會食b仔嘅,今次試呢間金糖滿屋😌香芒流星( $58 )都見到有好多人食,所以試吓。裏面有芒果綿綿冰、芒果肉、芒果雪糕、仲有芒果流星。份量未去到出邊嗰啲咁多但係夠晒食,雪糕如無意外應該係雀巢,芒果肉夠甜,綿綿冰都好食好香芒果味🥰下次試埋個朱古力味先。薑汁芋圓 熱( $25好似係)薑汁夠晒辣,食完成個人都暖哂,芋圓冇咩芋頭味,有啲粉唔夠煙韌,好似普通嘅小丸子咁。不推介。

2020-11-06
5 分鐘 (堂食)
2020-03-01 782 瀏覽
食完飯嘅晚上,同朋友去咗元朗度食甜品,呢條街係幾年前係好多好多好多甜品店既,唔知點解得返一兩間。 可能租金太貴吧依間小店位置都非常之方便,隔離左右都非常之多餐廳,如果有用開某個餐廳search engine , “和你eat”既話 ,依間榜上有名呢度嘅甜品都一應俱全,waffle 丫,冰丫,中式糖水都有芒果河粉,個芒果超級甜,河粉煙銀度都好夠,我哋一致認為好食好耐冇食個棉棉冰,個冰本身已經有好濃烈嘅可可味,加埋朱古力脆脆同埋朱古力雪糕好食,嚟緊仲會更加熱我諗呢個甜品會好受歡迎心太軟,呢個製作需時,同埋佢一擺喺枱上面都係好濃烈嘅朱古力味,好香,重點佢係流心,想睇片嘅要去我IG😂😂😂總括嚟講,依間小店嘅食物質素都幾好,甜品店來講我認為係適合朋友聚會同埋情侶拍拖嘅

呢度嘅甜品都一應俱全,waffle 丫,冰丫,中式糖水都有

芒果河粉,個芒果超級甜,河粉煙銀度都好夠,我哋一致認為好食

2020-01-30 349 瀏覽
芋圓椰皇燉蛋白 $56呢碗燉蛋白原名叫“紫色小子”🤪 蛋白好滑 整體係偏液態狀 充滿椰汁同奶香😋 仲有粒粒芋圓同粉圓 我覺得最正係佢d椰子肉! 又大片又厚肉又容易刮 食落都係滑溜溜😛黑森林 $58朱古力綿綿冰配雪糕係絕配 朱古力味濃郁 唔會太甜 朱古力控表示滿意😍

芋圓椰皇燉蛋白 $56

黑森林 $58
2019-12-13 364 瀏覽
夜晚時間過嚟都好多人,同朋友一齊叫咗個椰皇清心同埋薑汁小丸子,人多都係要夾硬喺室內嘅走廊位加兩張二人枱,好逼,椰皇系列都唔算貴,不過要等好耐,見佢廚房似係得一個人出餐,啲店員都好忙,不過嗰日係星期六所以大家遷就下都接受到,店員係nice既。個薑汁小丸子不過不失,啲芋圓都係普通,不過薑汁味就好重,適合鍾意食薑嘅人。全店淨係收現金,卡同八達通都冇,要特別注意,下次都會過嚟食,畢竟佢個椰皇清心都幾好食。
椰皇
薑汁芋圓小丸子
2019-11-10 303 瀏覽
去完白泥行一個圈之後, 坐K65巴士一落車就想食個糖水. 而家B仔咁貴又其實得D生果, 所以都係不了不了. 上OPENRICE見到呢間糖水舖環境好似唔錯, 咁就試一試佢. 首先講一下個環境, 燈光光猛, 好適合打一打個卡, 加上舖頭唔會趕客, 好適合長氣鬼係呢度傾番一晚計. 講番食物, 當晚我地食左黑森林 (黑朱古力綿綿冰), 同埋一個熱清心椰皇 (桃膠, 西米椰皇). 黑森林呢就味道唔係太甜, 但加埋椰果同埋朱古力雪糕就岩岩好, 熱天或者涼涼地就最岩啦. 然後因為我地先食黑森林再食椰皇, 椰皇攤凍左少少就唔會太熱入唔到口. 呢個椰皇我覺得必食, 桃膠加上蛋白,西米,再刮少少椰肉加埋真係絕配. 食完甜到入心之後仲可以慢慢刮埋D椰肉食, 可以作為少少爽口之用. (舖頭承諾左椰皇係唔會重用架)

2019-10-13 309 瀏覽
又新街自從無咗兩大糖水鋪 就得番呢間糖水鋪平時都無咩點留意但今日經過門口見到寫住有燉椰皇就入去試下中女係要食d 滋補野燉椰皇竟然仲要有埋芋圓同小丸子 好味佢仲有榴槤味,不過今日想食芋圓所以無揀到甜品佢仲有冰,窩夫,心太軟等等好多款式,仲有小食雞翼尖覺得比字母仔糖水鋪更好食,食得出無味精,但一樣夠惹味同辣!仲嗌咗陳皮魚蛋同燒賣都好味野飲嗌咗個蝶豆花梳打,可以配味嘅飲品,但因為我怕甜,就直接蝶豆豆花味就夠了,夠晒清爽。決定下次黎試吓個窩夫先
又新街自從無咗兩大糖水鋪 就得番呢間糖水
平時都無咩點留意
但今日經過門口見到寫住有燉椰皇就入去試下
中女係要食d 滋補野

燉椰皇竟然仲要有埋芋圓同小丸子 好味

佢仲有榴槤味,不過今日想食芋圓所以無揀到

甜品佢仲有冰,窩夫,心太軟等等好多款式,
仲有小食

仲嗌咗陳皮魚蛋同燒賣都好味

決定下次黎試吓個窩夫先
  • 燉椰皇
2019-06-20 283 瀏覽
又新街D甜品店所剩無幾, 經過 見乾乾淨淨咁就入左去甜品選擇都幾多, 不過整體價錢偏貴而唔好食👎🏽楊枝金露 ($42)平時食到既楊枝金露係酸酸甜甜好清新, 但呢到既楊枝金露令我以為自己食緊椰奶西米露, 只係食到椰香味同啖啖西米, 柚子果肉少少係面頭, 芒果得兩粒, 失望極了芒果女皇 – 芒果底配芒果, 芋圓, 西米, 椰果 ($49)芒果底得糖水味, 芒果肉算大份, 但係過熟(熟到眼見都黑黑地), 芋圓是OK既, 但得6粒, 不過西米同椰果就重手喇, 有好多, 但$49, 會唔會太貴啊
又新街D甜品店所剩無幾, 經過 [金糖滿屋] 見乾乾淨淨咁就入左去

甜品選擇都幾多, 不過整體價錢偏貴而唔好食👎🏽

楊枝金露 ($42)
楊枝甘露

楊枝甘露

芒果女皇

其他
2019-03-02 280 瀏覽
第一次寫負評B仔搬左,咁岩又見到呢間野諗住一試叫左一份辣雞翼尖,薑汁芋圓小丸子,芒果女皇點知賣相差都算辣雞翼尖有勁多辣椒仔,但可以一啲辣味都冇薑汁淡到不能再淡芋圓咬落口,一口都係粉!芒果女皇就好似冇味既芒果汁咁仲要收我$50
第一次寫負評
B仔搬左,咁岩又見到呢間野
諗住一試
叫左一份辣雞翼尖,薑汁芋圓小丸子,芒果女皇
點知賣相差都算
辣雞翼尖有勁多辣椒仔,但可以一啲辣味都冇
薑汁淡到不能再淡
芋圓咬落口,一口都係粉!
芒果女皇就好似冇味既芒果汁咁
仲要收我$50
外賣自取
$50 (宵夜)
2019-02-09 280 瀏覽
飯後甜品原本諗住B記,但人太多又再睇左Menu 都唔知食咩好!就過左對面街間金糖滿屋,阿仔睇完Menu 話要綿綿冰入到去叫左兩份冰,一個黑森林,一個椰之島!黑森林阿仔話味道似平時飲既朱古力奶味!椰子冰一黎到時聞到好大陣椰子味,但食落又唔係太重!但我想講而家d 綿綿冰已經要成$58一個,都好貴下囉

入到去叫左兩份冰,一個黑森林,一個椰之島!

黑森林阿仔話味道似平時飲既朱古力奶味!
椰子冰一黎到時聞到好大陣椰子味,但食落又唔係太重!

但我想講而家d 綿綿冰已經要成$58一個
,都好貴下囉
2019-02-09 171 瀏覽
最近又係元朗行街,行完街想食糖水同坐下,去到又新街附近看到b仔實在多人,所以決定去鄰近的金糖滿屋食糖水。當日是平日夜晚,人流不多,不用等就能入座;餐廳裝修偏簡約,燈光充足,氣氛一般,餐枱的距離適中,不會太容易聽到旁人的對話。我點了一款芒果糖水。芒果糖水 (好似係芒果星球)外觀還好,但好似同餐牌和相有出入(有可能係我記錯),有芒果,黑珍珠,椰果,芒果雪糕,份量算多,椰汁底;芒果肉算大份,不過可能係唔當造之故,不算新鮮美味,芒果雪糕超硬,完全咬不開,要等一下先至漫漫融化,而且只有甜味,無果味,所謂芒果雪糕就只是顏色而已。雪糕浮在糖水上,又堅硬如鐵,感覺就像乒乓波一樣🤦🏿‍♂️,而且價錢偏貴,以此價錢應做得更好!以上食物質素不太能接受,雖然環境尚算舒適,適合傾計,但價錢實在不值,一段時間不會再來!

我點了一款芒果糖水

芒果糖水 (好似係芒果星球)

2019-01-17 217 瀏覽
依家叫做金糖滿屋嘅甜品舖, 位於元朗b仔涼粉附近, 店舖細細, 鋪入面嘅座位大概二十幾個。香蕉焦糖窩夫首先講講個窩夫, 窩夫入面係冇餡嘅, 如窩夫本身呢都焗得比較乾, 所以一用刀切落去嘅時候呢就好容易散開曬, 感覺就好似用刀切餅乾咁樣, 所以呢個窩夫係非常之脆口嘅, 旁邊嘅香蕉呢冇浸過糖水, 而雪糕呢係用最原始嗰隻雲呢拿雪糕, 個人覺得實在麻麻。特別要講講呢個心太軟, 由於等咗半個鐘都未嚟所以就向店員催下, 殊不知個店員同我講話師父失敗咗, 要再等六分鐘, 到最後我係等咗整整一個鐘, 都食唔到佢嗰個心太軟, 因為店員同我講師傅已經失敗咗第三次, 係我再三催促之下店員先問我地轉唔轉其他野食,結果只能帶著怒氣離開。

香蕉焦糖窩夫

2018-12-03 174 瀏覽
3個榴槤控黎搵甜水, 地膽元朗代表即刻介紹呢間<<金糖滿屋>>, 諗都唔唔諗就叫左3碗榴槤甜品😍😍😍😍簡單設計,仲好光猛,睇落好朝淨😆夜晚9點幾黎都唔洗等位👏👏👏朋友重點推介 -- 小榴子梗係跟隊啦!榴槤 + 小丸子 + 河粉 + 榴槤汁底 OMG !!!!!小丸子煙韌彈牙🖒🖒🖒另一位朋友叫左 -- 小榴球 (右上角) :榴槤 + vanilla 雪糕 + 小丸子 + 榴槤汁底 🍧😋😋😋雖然我都好鍾意食雪糕,但美中不足係小榴球無左成個波咁大ge榴槤蓉😂😂😂 我都係心繫小榴子多d😝

簡單設計,仲好光猛,睇落好朝淨😆
夜晚9點幾黎都唔洗等位👏👏👏

朋友重點推介 -- 小榴子
梗係跟隊啦!

小丸子煙韌彈牙🖒🖒🖒

另一位朋友叫左 -- 小榴球 (右上角) :

2018-11-30
$50 (宵夜)
2018-12-03 100 瀏覽
食完晚飯好正常就想食糖水,終於去試咗呢一間友人推介嘅糖水舖。首先位置已經10分方便,喺正元朗鬧市中。所以經常性都有唔少人等位!點知我哋去到嘅時候冇乜人等,友人笑言我哋今日10分幸運。即刻入去睇睇個Menu,我哋一行三人都好鍾意食榴槤。所以就即刻去睇榴槤篇有啲咩食。我哋分別叫咗二款唔同嘅甜品試,分別係小榴子/小榴球。兩款唔同嘅甜品都充滿着榴槤嘅香味,友人嗰款就係配水晶河粉,而我嗰款就係涼粉。我覺得最回味嗰個就係榴槤蓉球。值得一讚嘅地方就係嗰度服務都唔錯㗎,唔少嘅食物都可以轉到岩閣下嘅口味。鍾意食榴槤嘅你真係可以去試一試。

2018-12-02
心思思想食糖水!就黎試下新野侍應姐姐好熱情!好快就帶位叫左我地入去😆選擇都好多!心思思諗左好耐!決定左叫榴槤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤等左一陣就有得食啦🤤好大碗😍聞到陣陣既榴槤味🤤心形既係奶涷😌透明既係水晶粉😌而上面圓形球體係重點!榴!槤!蓉!你以為白色既係咩黎先?唔係花奶黎嫁!係榴!槤!汁!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤Omg!可以話係多種口感!水晶粉爽!榴槤濃!奶凍滑!加埋榴槤汁😍😍😍😍正呀!又發現多一個可以食糖水既地方😍😍😍😍****侍應姐姐好有禮貌好熱情!人情味店!
心思思想食糖水!就黎試下新野
侍應姐姐好熱情!好快就帶位叫左我地入去😆

選擇都好多!心思思諗左好耐!決定左叫榴槤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

別榴戀

等左一陣就有得食啦🤤
好大碗😍聞到陣陣既榴槤味🤤
別榴戀

心形既係奶涷😌透明既係水晶粉😌
而上面圓形球體係重點!榴!槤!蓉!

你以為白色既係咩黎先?唔係花奶黎嫁!
係榴!槤!汁!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

又發現多一個可以食糖水既地方😍😍😍😍

****侍應姐姐好有禮貌好熱情!人情味店!