2023-01-20 421 瀏覽
未食過呢個品牌,本住麵拉都唔會差得去邊嘅心態入去,so far 香港都未食過真係難食嘅拉麵。Order 咗兩個玉子黑豚叉燒拉麵,menu 寫住濃厚豚骨湯,點知個麵嚟到,湯唔夠熱,望上去冇任何油脂,飲落好淡完全冇味,唔講以為自己屋企煮出前一丁棒丁麵,個湯就係用佢包湯粉!連木耳都冇味!麵份量亦較一般少!好差嘅拉麵經驗,見到openrice有好多like,禁落去一睇,原來大部份都係2019,2020年,懷疑而家係轉左手,anyway,不可一不可再![抱歉冇圖,因為太難食完全唔想影相]
麵份量亦較一般少!

[抱歉冇圖,因為太難食完全唔想影相]
2022-11-06 430 瀏覽
星期五晚上九時多, 紅磡還營業的食肆選擇很少, 除了茶記外, 就只有零星的麵店, 金田家就是其中之一. 還以為它現在還有不少分店, 結果是只有紅磡和銅鑼灣兩間. 本想吃豐富一點, 就來個拉麵加餃子這經典配搭, 但點餐的時候, 才發覺這裏餃子和炸雞已經完售, 只有薯餅. 更神奇的是, 拉麵的半熟蛋及腩肉叉燒同樣完售, 只有普通叉燒和粟米可以配搭, 這令我有點不解, 是真的如此好生意還是其他原因呢? 這種有點”要乜冇乜”的點餐, 有點兒令我不明所以.魚介拉麵的湯頭, 在味道上沒有甚麽驚喜之處, 充其量就是鹹了一點的豬骨湯頭, 豬骨湯夠黏口, 用料足, 本身的味道沒有什麼問題, 但如此比一般豬骨湯底拉麵貴差不多十元, 就有點物非所值. 叉燒有點乾和韌, 皮脂肉層次是有的, 但炙香不夠, 味道不突出, 有點失望. 麵身夠曲, 煮得夠爽挺, 掛湯能力還可以. 男爵薯餅炸得夠香脆, 內裡半溶, 再加上牛肉味道夠, 沒有甚麽油膱味, 件頭夠大, 夠飽之餘感覺還算OK, 甚至覺得比拉麵還要做得出色.Kanada-Ya has quite a lot branches in HK but more on

Kanada-Ya has quite a lot branches in HK but more only had 2 branches at Causeway Bay and Hunghom. When I ordered the food, a lot of items were out of sales that made me feel a bit annoying. The ramen is rich in taste for the soup but the pork is a bit dry and rough in texture that is a bit disappointed. The deep fried potato biscuit is doing much better than ramen.

2022-08-20 516 瀏覽
辛子黑蒜拉麵$90好香黑蒜味,個湯略咸,麵條是直身的,即似味千拉麵個款,份量比我想像中少,個人覺得普通,價錢偏貴🙃吉列蠔$58新鮮炸起,一盒有4隻。size唔算大,味道正常。試過就算,呢款麵質不是我杯茶😜所講覺得好貴🥹
辛子黑蒜拉麵$90

吉列蠔$58
新鮮炸起,一盒有4隻。
size唔算大,味道正常。
試過就算,呢款麵質不是我杯茶😜所講覺得好貴🥹
2022-08-07
外賣自取
2022-07-24 469 瀏覽
金田家🍜📍 紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地 下9A號舖┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅唔洗去九州,都可以食到九州福岡縣好出名既▶️金田家拉麵🍜😎。小編雖然去九州旅行未試過呢間既拉麵, 不過發現其實都幾好食, 大家有機會可以去試下啦😚。🌟套餐B 玉子辛辣豚肉拉麵🍜 $108湯底:香辣豚骨湯 ,味道會有少少辣味,但唔算係好辣。就係因為辣味湯底,所以非常之惹味🤤,拉麵既麵質較幼,食完都唔會覺得好頂胃。另外仲有幾塊叉燒,叉燒就冇乜特別😶。🌟套餐C 玉子豚骨雞湯拉麵🍜 $108湯底:豚骨湯+雞湯,湯底味道係雞湯味,而且仲好好味 😋,個湯底仲可以飲埋😂。 講一講個流心蛋, 外面係熟蛋,裏面既蛋心係流心,好吸引🙈。🍑以上套餐都配有餃子2隻+飲品一杯🌟 男爵薯餅 $42/2件個薯餅分別有兩種口味,牛肉味同埋 紫薯甘粟味🌰,小編對個紫薯薯餅特別感興趣😂,事關個樣靚d , 不過兩款薯餅既味道都唔錯😆👍🏻。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅
金田家🍜

🌟 男爵薯餅 $42/2件

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅┅

2022-06-09 468 瀏覽
✔︎濃湯豚骨拉麵 $78個人認為呢碗拉麵最抵讚嘅係個湯底 食落去就覺得好濃郁好香 個人認為有少少似一蘭拉麵隻味😛重點係湯底濃郁得嚟唔會好油 飲完又唔會口渴呢個位抵讚!! 麵底我揀左硬 口感幾好🤩而豚肉片唔會係全部肥肉 肥瘦適中 而且唔會鞋😆但係我就覺得佢份量偏少 幾啖就食曬唔係好夠飽😂😂另外碗拉麵上面隻溏心蛋要加錢($14) 個人就覺得少貴🤭但係又真係幾好味🤤蛋黃橙紅色而且煮嘅時間啱啱好 做到半流心效果!!! 正呀🤪💗味道評分:♥︎♥︎♥︎♡︎♡︎抵食評分: ♥︎♥︎♥︎♡︎♡︎
✔︎濃湯豚骨拉麵 $78

味道評分:♥︎♥︎♥︎♡︎♡︎
抵食評分: ♥︎♥︎♥︎♡︎♡︎
2021-10-04 1243 瀏覽
見佢係黃色拉麵店,仲要係九州第一拉麵,難得經過都要幫襯下。入面座位唔算好多,而且全店只有一個人負責,因為柚子拉麵無套餐,本身打算只係食拉麵,但店員話可以做返套餐 ($108) 比我地,有埋飲品同2隻大將餃子,即管試試叫左碗玉子辛辣豚肉拉麵,香辣豚骨湯底唔夠辣,揀左超硬既麵同普通既麵質好似差唔多,叉燒方面口感都算軟稔,但唔係特別出色另一碗叫左柚子辛口拉麵,柚子味唔算好濃郁,感覺係偏清淡,份量唔算好大碗,整體上都無咩驚喜。而套餐包括既2隻大將餃子…好似烚餃子咁,無平時煎既香味,而且好淡,咬落無咩味…都幾失望以呢個價錢應該可以去其他拉麵店食到較好質素既拉麵…🥲🥲

玉子辛辣豚肉拉麵

柚子辛口拉麵

大將餃子

以呢個價錢應該可以去其他拉麵店食到較好質素既拉麵…🥲🥲
2021-09-22
2021-10-04 562 瀏覽
單純想食果間冇開 入咗依間到食如標題所講 拉麵真係好一般我叫咗佢果個 濃ってり豚骨拉麵個賣相冇咩特別食落完全感受唔到佢所講嘅「濃ってり」肉好薄~整體泥講係一個好普通嘅拉麵另外 我個frd有叫到佢個炸蝦未去到好難食嘅蝦 但食得出佢嘅 萬年油:)完全感受唔到佢嘅「有別於一般在港吃到的拉麵」總評:有咁嘅$ 不如揀其他野食:)
單純想食果間冇開 入咗依間到食
如標題所講 拉麵真係好一般
我叫咗佢果個 濃ってり豚骨拉麵
個賣相冇咩特別
食落完全感受唔到佢所講嘅「濃ってり」
肉好薄~
整體泥講係一個好普通嘅拉麵
另外 我個frd有叫到佢個炸蝦
未去到好難食嘅蝦 但食得出佢嘅 萬年油:)
完全感受唔到佢嘅「有別於一般在港吃到的拉麵」

總評:
有咁嘅$ 不如揀其他野食:)
濃ってり豚骨拉麵
2021-10-04
2021-07-09 837 瀏覽
平日來吃了57hkd特價的豚骨拉麵加上兩個大將餃子,麵的湯頭很濃郁,非常入味,叉燒也不錯,這個價錢可以吃到cp質這麼高的午餐,便宜過panda自取,實在不錯,還會再次光顧!
2021-02-21 1045 瀏覽
For me is too many lard and oily and fatty which made me jump into toilet and had diarrhea(TДT)I have no idea why many people likes to eat too many lard and oily and fatty Ramen...in Japan, real groumet people don't eat such too many lard and oily and fatty Ramen.
外賣送餐
2021-02-13 855 瀏覽
有九洲第一拉麵之稱嘅過江龍,同其他拉麵過江龍相比,依家算係冇咁出名同埋小人排隊😂呢間岀名在個豬骨湯底,但實際上比較普通,冇乜特色🤭不過呢間係黃店黎架,支持下都無妨🥰.🍜黑豚拉麵重量級嘅叉燒,不過全部偏瘦,食落有啲鞋口🥲小編亦都麻麻地個麵質,好快淋同有少少痴牙🥺湯底係幾濃郁嘅,但又冇好驚艷嘅感覺!.🍜濃豚骨拉麵呢碗嘅叉燒就相對肥瘦適中,口感即刻爭好遠😂整體味道係唔錯嘅,但性價比較低🙃由於佢冇乜特色,覺得唔太值$80-100蚊,如果定價係$60-70左右就較合理🤭.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 2.7/5💰價錢: 2.7/5
🍜黑豚拉麵
🍜濃豚骨拉麵
🍽味道: 3/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 2.7/5
💰價錢: 2.7/5
門外望向店內沒有客人,即管進去試試。點了黑蒜拉麵,柚子拉麵及大將餃子。拉麵上桌時不及餐牌照片般吸引,麵份量偏少,選了軟麵質最後食感偏硬;叉燒偏薄;湯底味道沒有驚喜。餃子上桌時才最驚嚇,4隻餃子中有2隻餃子皮爆開,裡面的餡料外露,第一次見識到日本餐廳會提供這種品質,這種不完整的食物給客人。店內只有一位女服務員,原來一人包辦烹煮捧餐收銀等多角,如此服務態度及質素,還要強收加一服務費,簡直趕客!入座到離開只有我們一枱客人,不無原因
2021-01-17
今次介紹既係香港豬骨湯拉麵入我幾鍾意既一間,雖然佢係連鎖店但質數係可以接受。金田家係日本九州既過江龍,係2011及2012年北九州拉麵節冠軍,而佢係日本流量最大既美食網站既tabelog曾為福岡排名No.1,分數高達4.04,係2009,2012,2013年三度獲得 Tabelog 福岡最佳拉麵總冠軍。4.04分係咩概念?如果你係日本周街亂咁食食到好食既餐廳,分數可能都只係3-3.5分,分數都係由網民比出黎,高過3.5分既餐廳會已經係好好食,D日本人都會排隊,而4分更加唔駛講,唔多餐廳可以去到呢個分,可能係個一區最好食、或者係最高級、米芝蓮三星咁既餐廳。所以金田家曾經係福岡羅到呢個分,已經可能代表佢係福岡人最鍾意食既拉麵。香港金田家拉麵主打豬骨湯,由日本總店派師傅到港監工,每碗濃厚豚骨湯湯底用上 100 斤豬骨和雞骨,會熬18小時,再加胡椒粉、香油同日本直送既特製醬汁調味。而拉麵既叉燒選用沖繩同鹿兒島豬肉唔同部位製成,口感會完全唔同。-🍜 黑豚拉麵 💰98(👅: 9/10)九州既拉麵多為豬骨湯,而好多九州既豬骨湯都係比較湯同重味。而金田家既湯,飲落去質感係濃稠,不過味道反而唔係,偏淡,

🍜 黑豚拉麵 💰98(👅: 9/10)
黑豚拉麵

九州既拉麵多為豬骨湯,而好多九州既豬骨湯都係比較湯同重味。
而金田家既湯,飲落去質感係濃稠,不過味道反而唔係,偏淡,唔知係咪日本都係咁定係為左迎合香港人口味,但我覺得佢係夠味既豬骨湯,唔會過鹹,飲落唔會覺得口渴,會想飲哂個湯。
我有食過普通豚骨湯,感覺黑豚拉麵味會濃D好飲D,唔知係因為有黑豚關係定係分店問題,有食過元朗同紅磡,感覺紅磡黑豚拉麵係較出色。
黑豚拉麵

麵質係細麵直麵,係好傳統既九州麵,我個人係非常鍾意食呢種麵,而且我每次都會叫硬/超硬既麵質,覺得九州麵要硬D先好食,會好有嚼勁,口感彈牙。無記錯超硬可能只係煮10秒就羅上黎,但其實本身湯既餘溫係會令麵質變軟,所以如果想食硬D既麵就要即刻品嘗,影完相之後可能已經係另一個硬度。而麵既掛湯能力可以,同黑豚湯幾夾。份量可能偏少,目測100g,唔夠食建議可以加多個麵。
見其賣相就知叉燒份量非常足夠,叉燒係偏薄,程度可能係擺向燈度可以透光,但食落反而係肥瘦均勻,又帶肉香,口感幾嫩,黑豚既叉燒會比普通豚骨更好食更重肉味。
配料有大量芽菜、木耳、青蔥,同湯一齊食幾夾,可以將湯既精華索乾,我個人幾鍾意佢未加錢黎講蔥既份量係唔錯,因為日本既拉麵都係偏多蔥。

🍜金田家係香港豬骨湯拉麵既質數算係唔錯,咁當然可能同日本質數無得比,係香港亦都未食到4.04分既震撼,因為我有係日本食過接近4分既餐廳,食完個刻會覺得係日本最好食既餐廳。
總括拉麵價錢正常,98蚊食到個同香港質數成比例既拉麵,香港有好多豬骨湯拉麵但好多質數都好似好一般(豚王/一風堂等),而拉麵係一種好講個人口味嘅嘢食,個人覺得如果鍾意唔濃既豬骨湯,或者鍾意九州麵/硬麵,咁金田家絕對係你香港既一個選擇。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $98 (服務費: NA)
2019-08-02
2021-01-02 452 瀏覽
今午我地叫了豚骨拉麵和豚骨mix拉麵, 兩碗湯底都比較清淡, 是完全一樣顏色和味道, 女店員沒留意我地張落單紙是叫了不同拉麵, 實在是低級錯誤。拉麵正正常常, 沒驚喜, 名過其實, 外面更好食的拉麵店多的是。臨離開前見這店是九洲拉麵, 多口問了負責煮麪的女店員一句, 九洲拉麵比起日本其他地方的拉麵有什麼不同/特色, 怎也想不到她第一下表現得很驚訝, 之後再回答竟指”九洲是日本來的”..................... 聽後確實無言, 難道九州拉麵是中國/韓國來的?如果連煮麪的員工都不知道九洲拉麵的特色, 她憑什麼有資格去煮日本來的拉麵, 這店的training完全不足夠, 覺得他們很侮辱日本拉麵。

2021-01-01 192 瀏覽
睇到網上評論好多好評,就去食店試下啦,點知中伏,店內只得一名店員,門面招呼接待同廚房煮拉麵小食都係嗰個店員,服務招呼就普通,首先講吓濃湯豚肉拉麵先!一嚟到已經係暖㗎啦,冇煙,係完全唔熱嘅,拉麵上枱唔熱已經失敗,所以已經感覺一般般,而湯底淡口,麵質還可以,豚肉就普通薄切,柚子辛口拉麵,都係一樣黎到唔熱,而湯底就好咸,將辣醬撈左之後仲咸,最後男爵薯餅,黎到都係唔熱既,味道就一般普通,總結唔會有下次,價錢同食物質量都唔成正比

總結唔會有下次,價錢同食物質量都唔成正比

2020-11-21 419 瀏覽
呢間鋪係屋企附近開咗咁耐而家終於試,店舖係半開放式廚房,感覺都幾乾淨,仲係黃店黎架💛!濃湯豚骨拉麵($78)湯底味道濃郁,飲完都唔會好口渴,應該無咩味精👍叉燒大塊而且肥瘦適中,食落都唔會鞋口☺️表面嘅木耳絲口感都唔錯~ 麵偏幼身,可以自選硬度,但我唔係太鍾意個口感😛 同埋溏心蛋要另外加$14,拉麵無溏心蛋真係有點失色😶整體而言,小編覺得味道只係不過不失,啲人吹捧得太緊要,性價比唔太高😳#大大力懲罰黃店💛 ⁣-金田家 (紅磡)📍紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下9A號舖抵食指數:😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚/5

濃湯豚骨拉麵($78)

#大大力懲罰黃店💛 ⁣
金田家 (紅磡)
📍紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下9A號舖

抵食指數:😚😚😚/5