2024-03-22 53 瀏覽
幾年前都食過呢間嘢,嗰陣時覺得都還可以,豈料幾年之後難得再去食,覺得都幾失望。嗰日係公眾假期,非常多人,但取飛過程同安排都非常混亂,唔太見有店員疏導。更甚嘅係,呢間店舖位處於廁所隔離,令到人多嘅混亂情況更為惡劣。等咗一輪,終於入到去食,就發覺咁多年個菜單都係冇改變,食物選擇唔多,更甚嘅係有好多嘢都已經賣晒。服務態度就好一般,上菜時間又慢,好多侍應都會黑面 (雖然我明白嗰日好多人,工作好忙碌)。整體嚟講,我唔會推薦呢間食肆。

整體嚟講,我唔會推薦呢間食肆。
2024-02-13 98 瀏覽
本身是叫了 雞翼麵。 但漏單了 等了足足 小時,才叫我們改單,叫另一樣野食。可能新年都太忙。蜜桃水果茶很藥水味,不推薦。👎🏻酸菜紅燒牛肉麵,酸菜太咸。牛肉好食,比左好多牛腩。麵條都煮得剛剛好,彈牙又有嚼勁。湯底濃郁。雞蛋是溏心蛋👍🏻

蜜桃水果茶很藥水味,不推薦。👎🏻
酸菜紅燒牛肉麵,酸菜太咸。
酸菜紅燒牛肉麵
酸菜紅燒牛肉麵
2023-11-27 197 瀏覽
✏️花雕鵝舌這道菜聽起來就很有特色!鵝舌肉質鮮嫩,配上花雕酒的香氣,一定是一道令人驚艷的美味。有濃郁的鵝肉風味,同時帶有花雕酒的獨特味道,讓人回味無窮。✏️紅茶黑珍珠燕蜜冰聽名字本身就很吸引人!紅茶的香氣應該搭配上黑珍珠的嚼勁,再加上冰涼的口感,一定是夏天的最佳解渴之選。我想這道飲品有很豐富的層次感,紅茶的苦甜與黑珍珠的口感相互襯托,絕對是一道令人驚喜的甜點。重點真的!無死甜💕✏️黑松露牛肝菌配嚴雞湯這道菜給人一種高級感!黑松露的香氣應該與牛肝菌完美結合,帶來濃郁的味道。再加上嚴雞湯的清爽口感,係一種濃郁和平衡的結合。有著豐富的口感和層次,讓人一口接一口。這些餐點真的讓我食指大動!我能感受到它們獨特的風味和精心的搭配,一定是美食愛好者的最愛。舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#台北美食 #山頂 #美食 #必吃 #foodguide#吃貨人生 #吃喝玩樂
✏️花雕鵝舌

✏️紅茶黑珍珠燕蜜冰

✏️黑松露牛肝菌配嚴雞湯
這道菜給人一種高級感!黑松露的香氣應該與牛肝菌完美結合,

這些餐點真的讓我食指大動!

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#台北美食 #山頂 #美食
#必吃 #foodguide
#吃貨人生 #吃喝玩樂
2023-11-17
2023-11-18 156 瀏覽
疫情時期曾經光顧一次,雞湯麵的素質還不錯,比較精緻。後來他們裝修後重開,再次重臨,著實失望。牛尾飯的飯是冰的,不是熱飯。台灣菜的新口味嗎?可能他們以為是做遊客生意,跟機場食店差不多,收費貴素質低也有人光顧。這樣思維來做食店,早晚得關門歇業。
2023-11-18
2023-11-04 134 瀏覽
曾經最愛,淪落到food court質素。我們幫襯過10次以上,最愛雞湯麵和冬陰功湯麵。今日發現餐牌改頭換面。只剩下淡而無味的「金牌雞湯麵」。餐廳服務員質素差不在話下,尤其收銀員態度極差。
2023-10-23 143 瀏覽
重陽節天朗氣清,當然去登山帶狗狗,大家都知大部分商場都不招待毛小孩,但行過山頂廣場露台位置,見到有餐廳可以有戶外位置,可以帶到毛小孩一齊食飯,就係金玡居啦,之前係西九故宮都有食,都幾好食,今次就試吓其他款式,今次點左陳年花雕燉雞湯麵,個麵嚟到已經聞到陣陣陳年花雕香味,配菜好多,麵質彈牙,yummy,再點左個麻辣鴨血牛肚,牛肚夠淋夠晒入味,夠香夠辣,再點左個沙薑雞翼,同外邊食完全唔同,唔係用沙薑粉醃製,足料自制夠晒誠意又好味😋,今次三款我都非常滿意

2023-10-23
  • 陳年花雕雞湯麵
  • 麻辣鴨血牛肚
  • 沙姜雞翼
如果把它当作是快餐,全程自助的话,那就也就算了。但它的服务,匹配不上这➕1⃣️的服务费。.🤷中午人比较多,没有人领位,让我自己找位置。🤷落座之后,桌子也没有及时清理,提醒清理之后,还留着一个上一波客人的杯子在桌子上…🤷没有主动倒水,没有询问是否需要宝宝椅,也没有宝宝餐具🍴🤷饭都快吃完了,奶茶才上来……😐服务方面,相对还是混乱的。.🧚环境方面:中规中矩,还Ok~.💁服务方面:如上……已经吐槽过了.🐎出品方面: 卤肉饭 ➕ 金玡居奶茶 💰68这个午市套餐的性价比超级高一份饭➕一杯超级大的奶茶而且,出品的味道也都不错,奶茶也不会过于甜腻。 豉油鸡 💰148分量一般,价格偏贵但是很好吃!味道恰到好处,不会偏咸~鸡肉鲜嫩,皮脆肉爽~.东西是好吃的❗️环境是ok的❗️服务是不行的🙅
如果把它当作是快餐,全程自助的话,那就也就算了。
但它的服务,匹配不上这➕1⃣️的服务费。
🤷中午人比较多,没有人领位,让我自己找位置。
🤷落座之后,桌子也没有及时清理,提醒清理之后,还留着一个上一波客人的杯子在桌子上…[笑哭]
🤷没有主动倒水,没有询问是否需要宝宝椅,也没有宝宝餐具🍴
🤷饭都快吃完了,奶茶才上来……
😐服务方面,相对还是混乱的。
🧚环境方面:
中规中矩,还Ok~
💁服务方面:
如上……已经吐槽过了
🐎出品方面:
[爱心] 卤肉饭 ➕ 金玡居奶茶 💰68
这个午市套餐的性价比超级高
一份饭➕一杯超级大的奶茶
而且,出品的味道也都不错,奶茶也不会过于甜腻。
卤肉饭
奶茶

[爱心] 豉油鸡 💰148
分量一般,价格偏贵
但是很好吃!
味道恰到好处,不会偏咸~
鸡肉鲜嫩,皮脆肉爽~

东西是好吃的❗️环境是ok的❗️服务是不行的🙅

卤肉饭
奶茶
2023-09-08 144 瀏覽
【中西區】【金玡居】五月去杭州做嘢識到啲杭州同事,約埋一齊行山。佢哋勁熟嗰頭,所以我都係跟吓跟吓咁,由香港大學殺上太平山山頂廣場,睇埋夜景,都好靚。跟住喺山頂搵嘢食,當時好多餐廳都已經收咗,所以決定食呢間台式餐廳就算。我哋一人叫咗啲嘢食,我叫咗個 $108 嘅「陳年花雕燉雞湯麵」,作為台灣名物,佢都算克盡己任,冇乜甩漏咁。好食就唔算,不過至少係熱辣辣一碗麵。兩位朋友係夫婦,佢哋 share 食 $98 嘅「香辣藤椒燉雞湯麵」,都話可以。另外佢哋仲食咗個 $78 嘅「欖菜肉碎四季豆」,加 $30 轉套餐,有埋白飯同飲品,都係正正常常嘅小菜。我哋另外仲叫咗個小食,係 $38 嘅「涼拌皮蛋」,味道都唔錯。不過嘢食唔算叫得複雜之下,都有落錯單嘅情況,要追。嘢飲方面,我飲 $38 嘅「黑糖珍珠奶茶」,佢哋飲 $36 嘅「金玡居奶茶」同 $38 嘅「粒粒紅豆奶茶」,質素都係比較一般。總價錢我唔知,因為張單被朋友搶咗,哈哈。然而,就算有落錯單情況,佢哋整體服務態度都好好。。。(地址:山頂山頂道118號山頂廣場1樓118號舖)#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #h

(地址:山頂山頂道118號山頂廣場1樓118號舖)

#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #hotpot #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #山頂 #太平山頂 #山頂廣場 #金玡居 #欖菜肉碎四季豆 #香辣藤椒燉雞湯麵 #陳年花雕燉雞湯麵 #涼拌皮蛋 #金玡居奶茶 #黑糖珍珠奶茶 #粒粒紅豆奶茶 #1am1125 #1ambackup

2023-03-19 687 瀏覽
上左山頂預左比人劏,但係都唔係咁誇張啊嘛,唔期望好美味,起碼做到正正常常。你起得名叫台灣菜,就比D台灣味啦,點知只係貴價車仔麵,同台灣一D關係都冇D錢都比晒裝修,食材真係差到冇得頂,好少寫食評都一定要上來分享下,希望可以減少受害者清燉牛肉麵湯冇味,仲要唔熱,呢一世第一次見到有台灣牛肉麵係加肥牛既,可唔可以再cheap D啊咩安格斯牛肉拌麵,好乾身好竭,麵條全部一嚿嚿紅燒酸菜牛肉麵冇台式酸菜,有大陣李錦記醬汁味最正既係台灣腸,已經係最唔需要技術既菜色竟然可以整到咁冇咬口個蒜頭可以一D蒜味都冇,我真係服左你

咩安格斯牛肉拌麵,好乾身好竭,麵條全部一嚿嚿
安格斯牛肉拌麵

紅燒酸菜牛肉麵冇台式酸菜,有大陣李錦記醬汁味
紅燒酸菜牛肉麵

最正既係台灣腸,已經係最唔需要技術既菜色
竟然可以整到咁冇咬口
個蒜頭可以一D蒜味都冇,我真係服左你
蒜片香腸

2023-03-18
2023-03-16 381 瀏覽
之前有朋友送過金玡居嘅撈麵手信比我自己喺屋企煮,知道山頂有所以一直都想去試下,但係竟然堂食比起我自己煮冇咁好食🥲個麻醬直頭令人有啲失望今次嗌左2款麵⭐️花椒半筋半肉幼麵⭐️安格斯牛肉麻醬拌麵(由於我唔食牛,所以牛令上)
今次嗌左2款麵

⭐️花椒半筋半肉幼麵
⭐️安格斯牛肉麻醬拌麵(由於我唔食牛,所以牛令上)
2022-02-03
2023-03-08 353 瀏覽
上左山頂扮遊客,行過就入左呢間食台灣麵,上得山頂預左食野唔會平,呢間金玡居就係今次揀中嘅一間!·安格斯牛肉麻醬拌麵 $98幾片肥牛配青瓜絲同埋面配合芝麻醬清新又好味。金玡居伴面 $128因為有小朋友所以諗住叫個唔辣既野俾小朋友食,但係呢碗麵表面上有黑椒,所以小朋友都係食唔倒!香辣鹵肉豆腐蓋飯 $128鹽酥雞皮脆肉嫩,滷肉飯正常好味道!總結: 我覺得係幾好食,但係都真係幾貴,自己最中意食就係安格斯牛肉麻醬拌麵

·安格斯牛肉麻醬拌麵 $98
幾片肥牛配青瓜絲同埋面配合芝麻醬清新又好味。

金玡居伴面 $128

香辣鹵肉豆腐蓋飯 $128
鹽酥雞皮脆肉嫩,滷肉飯正常好味道!

2023-01-22 406 瀏覽
到山頂玩,看到這家餐廳似乎還不錯,就進去嚐嚐。這裡主要吃麵為主,點了兩碗,雞湯麵和牛肉油潑麵,還有豬頸肉,溏心蛋和生菜。一碗麵100多,量很少,這不重要,關鍵味道真的很一般!雞湯麵的麵條黏乎乎,一坨一坨的,似乎沒熟??油潑麵的牛肉還可以,麵條品質也很一般。豬頸肉份量非常少。這些東西結帳468,感覺真是不太值。不會再去。
到山頂玩,看到這家餐廳似乎還不錯,就進去嚐嚐。
2022-12-25 318 瀏覽
某些侍應態度惡劣。呼叫幾分鐘沒人理會,下單後黑臉的黑衣長髮男部長轉頭說一句“賣曬” 就掉頭走;問馬尾偏胖的女侍應一個問題後,她回我“不可以” 和“你再想想” 就掉頭走。之後呼叫三分鐘都沒人理,這家餐廳和澳牛態度比真是一山還有一山低。點了個花雕雞麵,食物味道不怎麼樣,份量吃不飽,賣山頂價錢。裝修環境挺好。總結:某些侍應的口臉太難看,貼錢買難受。在門口考慮要不要進去?去旁邊麥當勞吧,那裡的大媽服務還比較好。

點了個花雕雞麵,食物味道不怎麼樣,份量吃不飽,賣山頂價錢。

裝修環境挺好。

總結:某些侍應的口臉太難看,貼錢買難受。
2022-12-25
2022-12-23 212 瀏覽
這是我們第三次光顧,每次也會品嘗我最愛的花椒半筋半肉粗麵,金玡居一直也是我心中頭一位好食的牛肉麵.今天再去,絕對是失望. 首先隻碗佢地改咗用細碗,感覺成碗麵變咗迷你版,職員強調份量是一樣(但相對來說,湯少咗,食食下已經沒有湯),職員說原本用大碗既供應商已結業,所以轉用這種細碗,其實我相信世界咁大,一定有其他供應商出售類似原本既大碗.第二,最過份是牛肉份量少的非常離譜,如圖所見,只得一件牛肉(手指咁大)和一件牛筋(手指咁大),收138元一碗,會唔會太過份,前兩次牛肉份量也沒有這麽少, 和職員反映後,最後給多我兩件牛肉,但職員態度也是不情不願,講講下,他直接離開了,沒有再理會我們. 第三,味道質素下降,花椒半筋半肉粗麵沒有花椒味,淡而冇味,牛肉肉質十份粗糙,最後我也不想吃了,同前兩次光顧味道爭好遠,不會再有第四次.最後埋單共4百多元,即刻有商場$100優惠卷,也絕對不值得來,如果大家到山頂,請慎重考慮是否要光顧此店.

2022-12-23
2022-10-03 729 瀏覽
服務安排: 差點幾鐘去到門口,又叫人取飛等位,等左半個鐘,明明有幾張枱,都無安排人入去,等左半小時,之後排我哋後幾張個人去問職員,竟然叫佢入去坐,我再去問,個職員又話有位就坐得!Service: 差入到去點完餐,其實只係點兩個麵同一杯飲品,再等半個鐘,終於送來兩個麵,但無餐具,無水,要再要求先有。而杯飲品由頭到尾都無送過嚟,最後埋單,個職員也只是取消,無任何解釋或即刻整比我的意思!食物質素: 差只能說三十蚊的質素,賣百幾蚊碗,份量少之餘,一啲都唔好食,而我點的其中一個麵係Ts山滕椒雞湯麵,最後係嚟左個有兩小塊魚柳及兩隻蝦仔嘅麵,依款麵餐排上都揾唔到!真係失望到完全唔想再同佢換!最後扣除五十蚊coupon,埋單二百幾,完全唔值!永世backlist!
服務安排: 差

Service: 差