2012-03-30 86 瀏覽
LUNCH ,與同事慕名到金燒一試它的魚生飯!!!我點了個雜感魚生飯,同事就點了個親子魚生飯!起初望一望價錢,一個SET 都要$68,加一服務費,有點貴啊!但,一試,都覺物有所值的,D 魚生好新鮮,好鮮甜!三文魚好肥味,加埋D 蟹子好得意,不錯啊!!!!雖然有點貴,但,以這個水準,都值得一試吧!
LUNCH ,與同事慕名到金燒一試它的魚生飯!!!
我點了個雜感魚生飯,同事就點了個親子魚生飯!
但,一試,都覺物有所值的,D 魚生好新鮮,好鮮甜!
三文魚好肥味,加埋D 蟹子好得意,不錯啊!!!!

雖然有點貴,但,以這個水準,都值得一試吧!
15 分鐘 (堂食)
2012-02-12 26 瀏覽
因為與朋友聚腳及喝酒,於是選擇了這裏,結果居然吃出一肚子氣。原本抵逹時,餐廳顧客頗多,還以為食品質素可以,當時剩下近門口一張枱,還是坐下,未幾,由於友人未到尚未點餐,剛好又有別枱結帳,餐廳還特意安排轉換坐位,對服務印象有加到分。點餐卻是惡夢的開始。由於自己帶酒,所以點餐時問待應要了三隻酒杯及冰桶,過了一會,居然只上了冰桶,小弟再次要求,才上了三隻酒杯,而同時,待應上了小弟一枱未有落單的鮮赤貝三隻。小弟表示三隻鮮赤貝不是小弟及友人所點,著其取走,一開始負責落單的一位嬸嬸居然走來堅持是小弟所點,說小弟一開始要了一個冰桶,三隻鮮赤貝。小弟當然表示一開始是要三隻酒杯及冰桶,嬸嬸居然變得揭撕底里,高嚷著一開始「你」是要一個冰桶及三隻鮮赤貝,三隻酒杯是「我」(她)放底冰桶後「你」才要的,「我」(她)無落錯單架!並強調了兩次。試問:1. 明明帶了一支酒,會不會只要冰桶不要酒杯2. 酒杯同赤貝音不近,同鮮赤貝更差了個音,怎麼可能弄錯如果對方承認有誤會或聽錯,小弟還比較易接受,但嬸嬸的態度卻是小弟無理取鬧一樣,都算,友人為息事寧人,都話照要(主要原因係其他野未黎……)。結果一睇餐牌,成50蚊一隻(最後的

點餐卻是惡夢的開始。

試問:
1. 明明帶了一支酒,會不會只要冰桶不要酒杯
2. 酒杯同赤貝音不近,同鮮赤貝更差了個音,怎麼可能弄錯

如果對方承認有誤會或聽錯,小弟還比較易接受,但嬸嬸的態度卻是小弟無理取鬧一樣,都算,友人為息事寧人,都話照要(主要原因係其他野未黎……)。結果一睇餐牌,成50蚊一隻(最後的確係全張單最貴的)。

食物如下:
鮮 赤 貝:好鹹而無鮮味
日式 燒餅:蛋同粉分開,蛋係底有未熟又有煎燶左,好似食緊蛋還蛋餅還餅,味道一般(普通野,咁都唔好就真係……)
海膽 軍艦:海膽味淡,紫菜口感好膠,唔爽
油甘魚壽司:油甘魚好腥,又乾身
吉列海老卷:一般,合格,海老唔甜
日式 太卷:一般,合格,紫菜口感好膠,唔爽
串燒章魚丸:只係街市買的墨魚丸,唔係自家手打
  雞軟骨:唔熟、腥、唔脆
  豬頸肉:鹹而老
  雞 腎:韌、唔爽、無味
  牛 舌:韌、唔爽、無味

如果鮮赤貝鮮甜都還算,結果是這樣!所以決定不會再光顧……

(還叫了其他食物,不過都不後突出,味道亦差,不細列)
2012-02-11
晚上想吃好一點的飯又吃不下太多,就選了日本菜。來過2次都不多人。地方不迫、舒服。侍應挺主動添茶和收碟,也有禮貌。我吃了薄燒牛肉定食。包括沙律、荳芽前菜、日式蒸蛋、麵鼓湯。沙律酸度適中;荳芽有點不新鮮;蒸蛋清淡,合我口味;麵鼓湯是粉劑沖出,也太鹹,不喜歡。珍珠飯正正常常。薄牛肉是好吃的,有烘感之餘仍有肉汁,沒下太多調味料,肉味自然。不過以$64(連加一)來說,不能說很貴,但總覺得份量有點少。
晚上想吃好一點的飯又吃不下太多,就選了日本菜。

來過2次都不多人。地方不迫、舒服。

侍應挺主動添茶和收碟,也有禮貌。

我吃了薄燒牛肉定食。包括沙律、荳芽前菜、日式蒸蛋、麵鼓湯。

2011-10-22
  • 薄燒牛肉
2011-02-10 14 瀏覽
牛頭角的日本食肆不多~~一向都係鍾情於附近o既大盛~今次一於試下新野~12:45pm左右去到...好好彩即刻就有位~~menu都幾多野食~價錢around 40-80都有~有刺身飯類~烏冬類~壽司拼盤類~重有石頭飯類~選擇的確幾多~~我同朋友都鍾情於魚生飯~所以好快就鎖定左魚生飯個list~menu上面有雜錦魚生飯同埋精選雜錦魚生飯~價錢分別係50幾同70幾~一問之下~個分別係前者切粒~後者一片片上~我同朋友都叫左後者~大家都一致認為....魚生飯係應該配上一片片o既魚生~~~成個lunch set都幾豐富~除左個魚生飯~重有前菜~面鼓湯~沙律~蒸蛋~不過就唔包野飲~要叫野飲加4蚊~不過都係得普通汽水~由於佢有茶供應~所以我地都無叫~等個set都等左幾耐~先講面鼓湯~都幾熱~料尚算充足~不過不失~沙律一般~~~落左好多酸汁~搞到成個沙律都好酸~蒸蛋質素都係不過不失~唔算話好滑~同埋我嫌佢唔夠熱~~~上完前菜一排先上埋個魚生飯~其實份量唔算多~~~魚生數量可以接受~但係唔算厚切~口感無咁滿足~~~all set 晒冷~總括黎講~70幾蚊一個lunch set~包埋加一80多元食呢個qua
牛頭角的日本食肆不多~~
一向都係鍾情於附近o既大盛~
今次一於試下新野~

12:45pm左右去到...
好好彩即刻就有位~~
menu都幾多野食~
價錢around 40-80都有~
刺身飯類~烏冬類~壽司拼盤類~重有石頭飯類~
選擇的確幾多~~
我同朋友都鍾情於魚生飯~
所以好快就鎖定左魚生飯個list~
menu上面有雜錦魚生飯同埋精選雜錦魚生飯~
價錢分別係50幾同70幾~
一問之下~個分別係前者切粒~後者一片片上~
我同朋友都叫左後者~
大家都一致認為....魚生飯係應該配上一片片o既魚生~~~

成個lunch set都幾豐富~
除左個魚生飯~
重有前菜~面鼓湯~沙律~蒸蛋~
不過就唔包野飲~要叫野飲加4蚊~不過都係得普通汽水~
由於佢有茶供應~所以我地都無叫~

等個set都等左幾耐~
先講面鼓湯~都幾熱~料尚算充足~
不過不失~
面鼓湯
沙律一般~~~
落左好多酸汁~搞到成個沙律都好酸~
沙律
蒸蛋質素都係不過不失~
唔算話好滑~同埋我嫌佢唔夠熱~~~
上完前菜一排先上埋個魚生飯~
蒸蛋
其實份量唔算多~~~
魚生數量可以接受~但係唔算厚切~
口感無咁滿足~~~
精選雜錦魚生飯
all set 晒冷~
成個LUNCH SET
總括黎講~
70幾蚊一個lunch set~
包埋加一80多元食呢個quality的確唔太抵~
望到隔離檯叫sushi set~好似吸引好多~
如果下次重有機會黎食~
我覺得可以試下sushi set~!
不過再黎o既機會........應該都唔會好大了~
2011-02-09
面鼓湯
精選雜錦魚生飯
2010-09-26 19 瀏覽
那天的目標是吃日本菜,而我們剛好行到這間餐廳門前,看到有壽司半價的優惠,而且大家也不欲前行,便進店光顧。店內環境很日式,看得出來佈置亦很花心思,比如門前的一台大鼓、店內牆上掛上一幅幅和式旗幡,店內也一直播著舊日文歌(很難忘當時聽到〈碧いえさぎ〉一曲)。而且餐具也很有特色(這個容後再說)。先說食物,半價壽司味道新鮮,但比平常吃的壽司細舊。燒芝士年糕放在鐵板上,很夠熱。但芝士味略嫌不夠濃,而燒的痕跡不明顯,故年糕味道較淡。點了一瓶菊正宗不得不讚是它特色的瓶子,中空的瓶盛著冰塊,故不會把酒溝淡。順帶一題是,店員頗為友善,會主動向我們介紹食物,是以服務的分數被提升了。除了半價優惠的壽司外,其他食品的價格並不便宜。離開的時候大家均有一個念頭,就是以這個價錢,食放題的話會比較抵。

先說食物,半價壽司
味道新鮮,但比平常吃的壽司細舊。

燒芝士年糕

點了一瓶菊正宗
不得不讚是它特色的瓶子,中空的瓶盛著冰塊,故不會把酒溝淡。

日式格局
日式格局
半價壽司
菊正宗
2010-09-09 8 瀏覽
第一次食, 唔敢落咁重注...叫左個好似係4人餐埋單都要$500刺身并盤, 三款唔係好新鮮沙律係全晚我覺得最好味既燒魚, 男友覺得ok, 我覺得只係基本應有水準suzi...一般過8佳個d天婦羅, 無咩特別, 可能之前個d已經太失望, 都覺得麻麻地金菇牛肉卷, 好咸紙米蝦卷, 怪味, 好重酸味, 本人不能接受炒飯...ok啦將會搬去附近, 諗住一間一間咁試, 睇黎我唔會再去, 不過唔知d串燒味道如何...呢個地方好啱飲野傾計, 因為人流好少, 坐左個幾2個鐘都係3台人, 包唔會趕你走...
第一次食, 唔敢落咁重注...

叫左個好似係4人餐埋單都要$500

刺身并盤, 三款唔係好新鮮

沙律係全晚我覺得最好味既
燒魚, 男友覺得ok, 我覺得只係基本應有水準
suzi...一般過8佳個d
金菇牛肉卷, 好咸
紙米蝦卷, 怪味, 好重酸味, 本人不能接受
炒飯...ok啦

2010-08-25
2009-08-02 7 瀏覽
Story: 扮下乖乖同老媽子外出食餐好d既,等佢5駛成日煮得咁辛苦!! 本來去"鳴門"架,好多人,要等位,5想媽子大熱天時係街等,又咁岩烚到對面街個牌"金燒"又係日本野,呢期佢like魚生麻!!所以試下囉,老實講見到個牌扁都麻麻地....是旦,免行得太遠啦....STAFF: 大約7點45分到,無咩人喎,有位好似老闆娘既女仕同媽子好吹得咁,但等到多點客人時態度唔同哂呀!!媽子好傻咁問我:佢地係咪知妳想快D走丫~我話我無畀地覺得我好想快走,野食唔見上快D,我未食完無問我行過就收左!!唸左好耐,都係覺得呢度D食物麻麻地,咁叫個2人前,有: 4款前菜(得炸薯仔好味)+5款各2件的魚生(色味相都好普通)+天婦羅(色味相都係好普通)+曼魚反(好大兜,好油,好張口)+本來牛菇卷但媽唔食牛改成吉利雞扒,但後來黎左煎雞扒....(無咩感覺)+追左好耐既魚頭湯2客(好腥~~~~)+椰子味冰沙(嘩,我唔食椰架~~~~媽又唔食凍野~~~~~)=hk$238+10%=262(唔ok!!)view: 扮都好有FEEL既....OK無下次,都係去book"鳴門"!!

view: 扮都好有FEEL既....OK
無下次,都係去book"鳴門"!!
2009-07-31
  • NOPE
2009-07-19 7 瀏覽
住了觀塘多年,都未去過.今日約咗成班老友獻了第一次,亦是最後一次.一碗很小的白飯, 及定食的餐湯不是麵鼓湯而是超酸的疑似羅宋湯的羅宋湯.勁失望鰻魚的味道不是特別好味, 普通的質素.六個人嗌咗6個定食餐,竟然有三個冇咗所謂的餐湯,要問先攞比你.咁ge價錢唔應該讓人吃不飽.

2009-07-19
2009-07-19 12 瀏覽
(1)邊有日本餐廳有是日餐湯??仲要係羅宋湯???茶記咩失敗(2)羅宋湯超酸,冇番茄味,唔熱,味道唔似失敗(3)飯超細,正常屋企食飯個碗一定大過佢,一個正常o既女仕應該唔多夠失敗(4)D餸好咸,牛豬都係咁"入味",咖哩汁"水到唔水"失敗呢間餐廳真係一個比情侶約會真係好地方
(1)邊有日本餐廳有是日餐湯??仲要係羅宋湯???茶記咩
(2)羅宋湯超酸,冇番茄味,唔熱,味道唔似
失敗
(4)D餸好咸,牛豬都係咁"入味",咖哩汁"水到唔水"

呢間餐廳真係一個比情侶約會真係好地方
2009-07-19
2009-06-26 9 瀏覽
三月初六‧陰天 在金橋吃完地道的印尼晚飯,約了在附近工作的朋友喝一杯。附近酒吧雖多,但多也是煙霧迷漫的,行經這裡,見九時半串燒及啤酒也做特價,一試無妨吧,至少好坐過烏煙瘴氣的酒吧的。 這裡裝修也很日式,有不少卡座的。不過大電視在播秋官的桌球電視戲,加上播放的是國語歌而非日文歌,說不出的港式。不過港式也有港式好,就是便宜,如支裝啤酒只賣16蚊,串燒很多也是10蚊,拉麵只26蚊,經濟實惠的。 先來兩支啤酒,要了七寶的純生,夠凍,但味道當然沒有生啤那樣清爽順喉,不過要找七寶的生啤,真的要去札幌了;來了好幾串串燒,燒牛舌是薄切的,但吃起來爽口,味道鹹香有致, 口感豐腴,12蚊一串是超值,連連追加四串;燒雞皮是吃起來脆口的,但帶苦味,在香港也難吃到滿意的,最好的是和居和居吧,價錢當然不可同日而語;燒大蔥濕濕的不夠乾身,吃起來也過鹹;汁燒雞肝最難吃,燒得太熟,實實的; 跟朋友談了好一會,聽了近況,也有一些故事。 再喝一支啤酒,埋單每人一百,吃了好幾串串燒,是抵吃的宵夜時段。
三月初六‧陰天

跟朋友談了好一會,聽了近況,也有一些故事。

燒牛舌12蚊是超值!
燒雞皮帶苦味
燒大蔥不夠乾身
汁燒雞燒得太熟,難吃
少不了七寶純生
$100 (宵夜)
燒牛舌12蚊是超值!
少不了七寶純生
  • 燒牛舌
2009-05-10
第二次來金燒,星期六晚上沒訂枱也不用等,可能是因為地點不算方便吧。值得推介的食物包括芝士豚肉卷、雜錦壽司、燒秋刀魚,質素很高。另外的南瓜天婦羅也不錯,鐵板魷魚分量則太少,洋葱的分量是魷魚的三倍,本人不吃洋葱,就沒甚麼好吃了。要讚的是服務態度很好,很有禮貌,又會主動添茶,一定會再來。

要讚的是服務態度很好,很有禮貌,又會主動添茶,一定會再來。
2008-12-16
上次去食左幾道菜~味道一般還可以接受~!!!!環境方便都算幾ok~!!!服務方便d人都幾有禮貌我覺得最好食就係個d串燒啦~!!!!!!!佢個到9點半後有個宵夜特價~都幾低食架~!!88元半打啤酒~低過去酒吧~!!日本小食加埋啤酒~~唔錯唔錯~!!
上次去食左幾道菜~味道一般還可以接受~!!!!
環境方便都算幾ok~!!!
服務方便d人都幾有禮貌
  • 什錦串燒~鐵板牛舌
上星期五第一次到這家日式餐廳吃飯, 點了一個鰻魚飯定食套餐,有其他配菜可選, 而我則選了焗薯仔沙律.這裏焗薯仔沙律的造法是先用錫紙將整個手心大的薯仔焗,焗起後將薯仔的頭十字形的劃開, 放入白色的沙律醬以及味道不錯的棕色碎粒(不知是甚麼食物)薯仔夠新鮮, 配合起來的味道不錯.等了約二十分鐘鰻魚飯定食才送來, 見到是四塊像擦膠般大小的鰻魚.....一碗很小的白飯, 及半碗麵鼓湯.鰻魚的味道不是特別好味, 普通的質素.連加一要 $50 元午飯來說個人覺得頗貴
上星期五第一次到這家日式餐廳吃飯,
點了一個鰻魚飯定食套餐,
有其他配菜可選, 而我則選了焗薯仔沙律.

這裏焗薯仔沙律的造法
是先用錫紙將整個手心大的薯仔焗,
焗起後將薯仔的頭十字形的劃開,
放入白色的沙律醬以及味道不錯的棕色碎粒(不知是甚麼食物)
薯仔夠新鮮, 配合起來的味道不錯.

等了約二十分鐘鰻魚飯定食才送來,
見到是四塊像擦膠般大小的鰻魚.....

一碗很小的白飯, 及半碗麵鼓湯.

鰻魚的味道不是特別好味, 普通的質素.

連加一要 $50 元
午飯來說個人覺得頗貴
  • 焗薯仔沙律
2008-08-07 16 瀏覽
今次食了壽司和天婦羅天婦羅真係好美味.又砌得靚,見到都唔捨得食呀!最好的油份也唔算多.吃多多也不怕呢??壽司也不錯,最愛吃肥美的三文魚,好鮮味.難得的是食物價錢當算適中的.所以絕對有下一次.服務也可以,細心有禮.不錯

服務也可以,細心有禮.不錯
2008-05-29 11 瀏覽
lunch 2點去食日本野, 3個人叫飯餐, 2個人, 就係話我冇飯, d 野食就黎晒, 話轉烏冬俾我都算喇過多陣又話烏冬收左爐, 話叫左d侍應去買飯...................................................係去左隔離酒樓麗都買白飯返黎俾我食law.... 佢地就食日本米, 我就食麗都白飯, 乜而家咁樣做生意架咩?間野係我未去過, 所以就提議去的, 今次係第一次, 都會係我最後一次一句對唔住 or 唔好意思都冇

一句對唔住 or 唔好意思都冇
  • 唔好去呀!!