2023-11-24 877 瀏覽
好耐冇嚟過鑽石山呢間金滿庭食下午茶,記得以前係都幾抵食,而且小籠包係好味皮薄餡靚,而且有幾種茶包可以揀👍🏻今日咁啱又嚟鑽石山做嘢,就試多次呢度嘅下午茶,發現佢價錢真係貴咗好多,之前係$60連加一,有一碗麵同追加小食,仲要係食得飽嘅,依家最低消費都要$80一個人,仲要唔飽👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻雲吞得兩粒,面仲要係極少 $38追加小籠包得三粒,但係好食嘅 $26追加兩隻雞翼超貴,仲要係細size擔擔面亦都係好少難怪冇人幫襯,下午茶時間得三台客仲要趕住收工一食完啲嘢就即刻收咗你個碗👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

雲吞得兩粒,面仲要係極少
$38追加小籠包得三粒,但係好食嘅
$26追加兩隻雞翼超貴,仲要係細size
擔擔面亦都係好少

2023-08-14 1115 瀏覽
🍲客流量極多,都是街坊為主,需要排隊,服務到位,有點賓至而歸的感覺,😋我最喜歡鮮肉小籠包,連平時不愛吃包點的我,都領略了一抹純正的上海味道!1。鮮肉小籠包:好好吃,皮薄餡多,飽滿的內餡及湯汁與其說是小籠包,我倒覺的用湯包來形容會更為貼切不過!🥢2。京燒羊腩:半肥的羊腩煎得兩面香脆,中間的肥脂羶香十足,每人吃一件也真的不太夠喉,必須吃兩件,嘻嘻😜!3。招牌松子魚:外酥里嫩,色泽金黄,微帶甜酸 ,10分開胃🤤!4。大孖X0醬鮑魚雞煲:雞煲份量大,雞肉嫩滑,有好多粒鮑魚,鮑魚入味彈牙,利用自家Xo醬➕醬油熬製而成!難怪那麼多街坊過去品嚐,簡直就是味蕾的盛宴 !🍴🍽️🌟
1。鮮肉小籠包:
2。京燒羊腩:
3。招牌松子魚:
外酥里嫩,色泽金黄,微帶甜酸 ,10分開胃🤤!
4。大孖X0醬鮑魚雞煲
2023-08-05 1521 瀏覽
太耐冇一家人坐埋一齊食飯, 趁今日準時收工唔洗OT, 帶埋丫爸丫媽去咗金滿堂食dinner。環境乾淨企理, 平日晚都近乎爆滿, 什有人氣。入座隨即送上熱茶、熱水,多款菜式選擇, 其中見到張特價menu, 限每檯自選一款特價菜式, 揀咗【糖醋魚】HK$110甜酸汁醬平均包住每件糖醋魚, 入口皮脆但不會太厚, 不過魚質未算嫩滑; 配上酸尾尾多汁菠蘿、青紅椒, 送飯不錯。【鮮肉小籠包】HK$96 (8隻)小籠包熱辣辣上檯, 小籠包皮薄適中, 豬肉餡料鮮甜多汁, 整個放入口一咬, 仲會品嚐到爆汁滋味, 推介!媽咪見到呢張menu介紹金滿堂聯乘經營多年嘅醬油廠大孖, 推出了盆曬生抽同埋XO醬, 未知味道如何, 正好有三款菜式用上了呢兩款調味去烹調, 即刻order咗兩款試試。果然又真係幾好食!【大孖XO醬鮑魚雞煲】HK$298雞煲熱辣辣上檯, 四隻鮮味爽彈而不韌嘅鮑魚佈面更為吸引, 雞件份量為半隻雞, 煮得入味得黎又keep到嫩, 所調味嘅汁醬濃郁又不會太重口味, 有XO醬嘅微辣, 夠哂惹味! 【大孖醬油粗炒】HK$138雖然粗炒略有油光, 但不會過油, 可接受。粗炒份量多, 味道清香濃郁, 夾

糖醋魚

【鮮肉小籠包】HK$96 (8隻)
鮮肉小籠包

【大孖XO醬鮑魚雞煲HK$298
大孖XO醬鮑魚雞煲

【大孖醬油粗炒】HK$138
雖然粗炒略有油光, 但不會過油, 可接受。粗炒份量多, 味道清香濃郁, 夾集椰菜、白菜食, 增添層次。
大孖醬油粗炒

食過後對呢set醬料評價唔錯,  丫媽決定買咗set返屋企大顯身手。

最後order咗款甜品:
【高力豆沙】HK$48
外層軟熟, 灑上了糖粉, 入面有適量嘅豆沙同埋一卡仔香蕉, 整體甜度剛好。
高力豆沙

丫媽仲話放假會再黎食下午茶。
題外話/補充資料: 茶位$11/位; 小食 $22/碟
2023-08-04
鮮肉小籠包
大孖XO醬鮑魚雞煲
大孖醬油粗炒
2023-03-08 1972 瀏覽
原本想去荷里活廣場飲茶,諗住啱啱先11點半應該唔使點等,攞咗飛等咗半個鐘先叫咗兩個號碼。😥於是周圍行吓睇吓有冇啲咩其他嘢好食。行到呢度唔使等位,即刻入咗去,坐低睇睇餐牌,見到啲價錢已經少少滴汗😓。兩個人叫咗四樣嘢,兩個前菜、一個點心同一碟炒麵。連茶錢同加一要$440😢,我成日覺得如果好食,貴都唔緊要。不過今次就……回窩肉粗炒竟然係第一個送嚟😓,好彩都算係咁,呢個係今餐唯一okay嘅嘢食。平時食開雞絲粉皮,今日特登試吓麻辣粉皮,原來係伏😓,醬汁唔見得好好味,啲粉皮又唔係好滑。蒜泥白肉仲差,啲肉「嚡熠熠」,下面又係嗰啲粉皮,醬汁少到不得了,䏲相就明㗎啦。最後嚟嘅窩貼,個皮都算okay,咬開佢發現入面粒肉細到你會諗:「點解隻窩貼入面咁空洞洞嘅?」「空氣吞拿魚包」我食過,「空氣窩貼」都係第一次。😥呢餐lunch人均$220,唔單止係貴,仲一啲都唔好食,唔會有下次!

回窩肉粗炒

蒜泥白肉

窩貼

2023-03-05
好耐無到鑽石山,又好耐無食金滿庭,既然去到都8:15,正好尾圍用膳,無人等就食佢啦!一坐低隨桌茶芥小吃竟係醉雞,然後有小二誠懇奉上茶包供選擇,有帶位小姐禮貌通知截單和用膳時間,感覺良好~自行QR code落單後,人不餓但充滿期待,畢竟已10年無食,印象尚停留10年以前。一行三人只想簡單吃個家常便飯,點菜不多不複雜,美食好快上枱,(菜名只依稀記得)炸銀絲卷、陳醋海蜇頭、青菜煨麵、紫薯上湯浸豆苗、黑毛豬生煎包。由於係便飯一頓,無打算寫食評,所以無影相既雅興,就即刻起筷,然後......盡力收起停滯10年既期望🥹,努力調整味蕾,希望唔好俾自己對金滿庭既印象幻滅。但埋單一刻,6XX既價錢提醒咗我內心應該要對同樣質素,但一半價錢就食到既上海菜館 公平一啲,就以$138一碟陳醋海蜇頭為例,先不論海蜇頭既口感,陳醋都應該用上對得起$138呢個價錢的吧!一直對金滿庭印象好好,但已經係10年前既事,記得當年排晒隊要等好耐……10年人事幾翻新,無諗過會咁失望……如果唔嚟,可能我仲傻更更同人講緊:金滿庭好好食架! 係既,10年前既事了。如果而家俾接近$700 3個人食上海菜,可以有更好選擇。是晚俾多既$35

係既,10年前既事了。如果而家俾接近$700 3個人食上海菜,可以有更好選擇。是晚俾多既$350,就當係俾面9:45埋嚟善意提醒傾得興起既家人,佢地店面準備做清潔衞生,態度令人舒服。

希望有日有人話我: "搞錯!佢其他分店仲係好好食的!" 係我呢個大愛上海菜既食客,最想認既錯🥺
2023-02-07 1044 瀏覽
擔擔麵淡而無味蝦子麵得個咸字小籠包味道一般最重要係簽完卡,待應俾返張收據但沒有信用卡經理說我心急走了明明正常收據連卡 而且要簽卡人簽署但只有收據 完全唔係解釋最後又要隔多兩天取回不只我一個沒有收回張卡 我見到經理手上還有幾張卡難道個個心急走?
擔擔麵淡而無味
蝦子麵得個咸字
小籠包味道一般
最重要係簽完卡,待應俾返張收據
但沒有信用卡
經理說我心急走了
明明正常收據連卡 而且要簽卡人簽署
但只有收據 完全唔係解釋
最後又要隔多兩天取回
不只我一個沒有收回張卡
我見到經理手上還有幾張卡
難道個個心急走?
2023-02-04 858 瀏覽
今日立春,本來好好的在鑽石山荷里活廣場看了一塲令人感動的好電影,看完3:00於是在商場找地方吃東西。見到金滿庭,之前光顧過不少次奧海城分店,沒有任何壞印象,所以今次既然遇上下午茶,所以就決定試試鑽石山這分店。當時全店大約一半檯有客。叫我們覺得有點意外的是,店鋪面積並不大(較奧海城細一半)但樓面女侍應竟有五、六個,另外還有兩三名年紀較輕一點的經理/店長。我們共二人,點了兩份下午茶餐,分別為雪菜肉絲炒年糕 及,素蒸餃;然後再跟餐追加了兩款小食:子羗肴肉及涼伴青瓜。不久年糕及小食就到,我們當然先行進食,因為蒸餃實在需要時間,所以我們完全有心理準備等。由於不趕時間又不是很肚餓,我們進食速度一點都不快。一直至到3樣食物吃了2/3時,見到有侍應捧了3、4籠蒸點出來,以為應該有我們的素餃,但最終並沒有,我們繼續耐心邊食邊等。到真係差不多食完時,就拿單給女侍應看請她跟進蒸餃,但最終是不了了之。隨後很快又見到有數個蒸籠被捧出來,以為應該等到但結果又一次落空。於是又再拿著單找另一名女侍應跟進,她好似回覆話已蒸。我們又繼續等跟著又是見到一些蒸點捧出來,但我們仍然是得過睇字。其實好大機會係錯將我們的素餃送錯給

當時全店大約一半檯有客。叫我們覺得有點意外的是,店鋪面積並不大(較奧海城細一半)但樓面侍應竟有五、六個,另外還有兩三名年紀較輕一點的經理/店長。

於是又再拿著單找另一名女侍應跟進,她好似回覆話已蒸。我們又繼續等跟著又是見到一些蒸點捧出來,但我們仍然是得過睇字。其實好大機會係錯將我們的素餃送錯給另一檯!

隨後經理都去每檯收單回去結算,我們再拿著單向另一名在附近的女侍應要求代追,她可能年紀較大眼力不足説:「你哋都冇落單」我們當然否認叫她再看清楚,她之後當然知道係佢看漏眼。

但她沒有回覆於是我們再找另一名年輕點的女侍應,問其實究竟尚要等多久,她即時回應説蒸餃要等,我此時真係不耐煩,答我們真是等了很久,這時之前那名說我們沒有落單的女侍應過來幫口説話蒸餃係要等。此刻終於有一蒸籠被捕出來,正是我們的蒸餃。於是女侍應們就用自己好有道理的語氣重覆說蒸餃要等,當時我真係嬲到出煙反駁佢,之後蒸餃放低我二話不說馬上食完埋單。全程無任何人説半句不好意思等道歉說話。

你估客人儍的嗎?唔知道蒸餃要等。但呢種唔清楚客人等咗幾耐就覺得係客人心急催促嘅態度,真係令我嬲到要動手寫出來!唔想辜惜任由佢哋以為無理窒客客就要隨得你!我以後都唔會再幫趁鑽石山的金滿庭!
2023-02-04
2022-10-23 1765 瀏覽
爸爸生日,但又唔想山長水遠出去搵野食。於是同屋企人去荷里活廣場嘅金滿庭食晚飯。我地5個人叫左以下款式:🍽小籠包味道不過不失啦!易夾冇整穿但唔算好薄皮。🍽干煸四季豆呢個好食,夠味!送飯一流👍🏻🍽上海粗炒其實味道正常嘅,不過唔係好夠熱。🍽雪菜肉絲炒年糕我媽至愛,年糕都好煙韌,仲有好多雪菜夠味。🍽蘋果骨似咕嚕肉,只係菠蘿轉左蘋果,味道都ok啦,不過個碟嘅size顯得份量有啲少。🍽雲吞雞雞湯好飲,娃娃菜索晒雞湯都好好食,雲吞好大粒,雞都唔錯👍🏻🍽高力豆沙面裡有豆沙之外,仲有少少香蕉幾特別 ,必點👍🏻總結:價錢其實都算合理,味道都ok啦!一家大細去都總會有野啱食。
我地5個人叫左以下款式:
🍽小籠包
味道不過不失啦!易夾冇整穿但唔算好薄皮。
🍽干煸四季豆
呢個好食,夠味!送飯一流👍🏻
🍽上海粗炒
其實味道正常嘅,不過唔係好夠熱。
🍽雪菜肉絲炒年糕
我媽至愛,年糕都好煙韌,仲有好多雪菜夠味。
🍽蘋果骨
🍽雲吞雞
雞湯好飲,娃娃菜索晒雞湯都好好食,雲吞好大粒,雞都唔錯👍🏻
🍽高力豆沙
面裡有豆沙之外,仲有少少香蕉幾特別 ,必點👍🏻

小乖前包
小乖前包
干煸四季豆
蘋果骨
2022-10-16 1097 瀏覽
今日來這間金滿庭食午餐,原本不抱太大期望,因為網上話侍應服務態度差,食物可以。有驚喜,有個大叔侍應好有禮貌,帶動晒全場侍應態度食物系好滿意,但食物上菜程序錯晒,一來就先上左個飯,再來雲吞雞,再糖醋魚,之後鴨食完個飯都飽左一半,食完個雲吞都飽左9成,食完個魚都飽左10成,個鴨好乾不脆食得好辛苦,只有外賣打包本來想叫傻佬炒飯,但聽講這飯比較乾,改為鮑魚粒炒飯這餐差不多4人餐的價錢,但我們叫晒主食,除了鴨,其他都好食

有驚喜,有個大叔侍應好有禮貌,帶動晒全場侍應態度

食完個飯都飽左一半,
食完個雲吞都飽左9成,
食完個魚都飽左10成,
個鴨好乾不脆食得好辛苦,只有外賣打包

本來想叫傻佬炒飯,但聽講這飯比較乾,改為鮑魚粒炒飯

這餐差不多4人餐的價錢,但我們叫晒主食,除了鴨,其他都好食

2022-10-15
瑤柱鮑魚海鮮炒飯
雲吞雞
2022-09-20 808 瀏覽
今日來到鑽石山金滿庭,被鬆子魚吸引,叫了鬆子魚,京醬肉絲,香菜羊肉。鬆子魚上的好快,一眼望見已經覺得炸的很老,顏色比較淡,魚的尺寸較小,魚應該唔係新鮮魚,屬於上菜前復炸那種,外表酥脆,裡面算是嫩,但魚肉味不足,沒有太多鮮味和汁水,芡汁濃稠,味道偏酸,酸到有些熏鼻的味道。京醬肉絲採用非常均勻的里脊肉,肉絲比較粗,嫩肉粉應該沒有少落,很嫩很軟,基本沒有口感,甜面醬很足夠,味道偏甜口,鮮鹹味不夠,好在菜的分量比想象中大的多,慢慢一大盤,但由於偏甜口,很難多吃。最後講下羊肉,肉質與京醬肉絲的豬肉非常接近的口感,嫩滑沒有口感,羊肉分量足,味道偏淡,要靠另外的豆瓣醬的搭配才夠味道。
2022-08-24 778 瀏覽
唔会再帮衬,味道非常一般,价钱虚高,分量极少。143蚊鴨肉只有十件,沒見過咁誇張既份量,明明可以直接搶錢,但都係比咗你10件鴨肉敷衍下你。菜名叫土匪鴨唔係叫你真係做土匪啊!

土匪幹筍鴨

外賣送餐
食肆內部裝修華麗,店員服務則一般。中國茶有三款供選擇,包括玄米茶、人參烏龍和普洱,其中玄米茶很香濃,值得推介。今次上菜速度很快。雙拼冷盤96元,四喜烤夫少少甜,子薑水晶肴肉美味。招牌擔擔麵56元,可要求辣油另上,麵質彈牙,湯底有香濃麻醬味和花生味,配料有豬肉碎、花生粒、菜脯和葱花,十分惹味。瑤柱賽螃蟹118元,瑤柱份量過少,毛豆得幾粒,以蛋白為主,但價格要118元,性價比低。雪菜毛豆百頁93元,雪菜不會太咸,毛豆味道正常,百頁硬身口感粗糙。鮮肉小籠包(五隻)55元,包的厚度適中,小籠包中含有熱湯和豬肉,味道鮮甜。生煎包(三隻)62元,包軟,底層被煎得香脆,內有熱湯和豬肉,味道層次豐富。金桂花蘆薈杞子糕(六件)52元,桂花香氣四溢,蘆薈口感爽味道甜,杞子味道正常。
食肆內部裝修華麗,店員服務則一般。

今次上菜速度很快。

雙拼冷盤96元,四喜烤夫少少甜,子薑水晶肴肉美味。

2022-07-01
2022-06-26 744 瀏覽
下晏2點幾行過見附近食市都滿坐又多人等位,見佢有位米入去試吓囉,正正下午茶時間,我點左個$66酸菜牛柳粒拉麵,大約10分鐘左右嚟到當然先喝一口湯,明明Menu有2隻辣椒但一啲辣味都無呀,所謂「酸菜」?亦都是沒有什麼酸菜味,我食到有一粒粒爽爽地口感,應該係啩!「牛柳粒」?我期望是肉丁size,但現實往往事與願違,佢給我卻是碎上,而酸菜份量比肉碎還多,唉~係正常㗎啦⋯⋯因為碗嘢叫酸菜牛柳粒,酸菜行頭不能喧賓奪主😒
因為碗嘢叫酸菜牛柳粒,酸菜行頭不能喧賓奪主😒
酸菜牛柳粒湯拉麵
2022-06-26
下午茶
服务态度真的很差,叫到号也不让进去,又把我们叫出去等,说她们需要时间准备,服务员口气也特别不耐烦,需要时间准备为什么要叫号呢?终于让我们进去之后也不给冲洗杯子的热水,给别的桌菜单也不给我们,我们白白坐在门口十分钟不给菜单,却给了别桌,只上了一盘小菜服务员走来走去不知在干什么,服务实在是太差了!非常非常失望,本来是被别人推荐来的,还抱着很大期待,这下再也不会去了。真的不推荐,避雷!!!!!!!!!!!
2022-06-17
2022-05-21 857 瀏覽
由金滿庭第一間響奧海城嘅舖開始就捧場~ 曾經失望過嘅~尤其同佢老闆娘都傾過嗰杯鐵觀音😅 但係始終都會覺得佢嘅餸菜係保持到一定嘅水準! 食下食下仲食多咗添😅招牌擔擔麵必叫小籠包~皮薄餡靚湯啱啱好配上子薑嘅水晶肴肉~我杯茶😋冰梅山楂骨~ 有啲失望~ 山楂骨味度不夠紮實砂鍋雲吞雞一貫嘅水準~紹菜真係好鬼正!加埋六粒雲吞同四分一隻雞~大滿足😋高力豆沙大滿足

小籠包

必叫小籠包~皮薄餡靚湯啱啱好

子薑水晶肴肉

配上子薑嘅水晶肴肉~我杯茶😋

冰梅山楂骨~ 有啲失望~
山楂骨味度不夠紮實

砂鍋雲吞雞四分一隻

砂鍋雲吞雞一貫嘅水準~紹菜真係好鬼正!
加埋六粒雲吞同四分一隻雞~大滿足😋

大滿足