2021-02-16 888 瀏覽
年廿七朋友突然吹雞食團年,都有好一段時間冇見,臨急臨忙唔知買乜上去食,突然想起朋友們都好喜歡羊腩煲,呢個疫情應該大家都冇乜機會食到,我自己都好幾年冇食過.朋友好喜歡特登過來明星,以前經常來,話佢的羊腩煲好好食,真心講我以前覺得好難食😅 不過佢地中意🤷🏼‍♀️ 我尚且打過電話去明星看下有冇,點知佢話冇賣好耐,明既,疫情的變化令食肆的模式都轉變曬. 然後沖落去金溪問下啦,因為平時經過會見到門口有貼紙寫住有羊腩煲,老闆娘竟然話有,仲有八折,大鍋折後$263,仲跟一包生菜,即比錢,等十分鐘左右就有.原本以為呢個價錢唔會有好多羊腩,食開羊腩煲的朋友年年都講話加價(因為佢地真是好中意食),而且味道份量都麻麻!本來冇乜期望,去到朋友屋企到出來,結果裝4人份量盤菜的盤滿咗😬 👇 食之前煲咗大概半個鐘之後的色澤,好多羊腩,6人每人都食咗6舊左右,呢個價錢我覺得好抵食,而且食完唔口渴,支竹超入味,但是馬蹄同冬菇就唔多,真是羊腩多😋然後年三十經過特登看下幾時開,佢寫年初二,到時再買來開年剛好!然後初二又沖落去,都擔心佢第一日開舖唔知有冇,點知佢話有,又要咗個大鍋,而且新年唔加價之餘仲繼續有八折,即刻比錢$26

大鍋羊腩煲

然後初二又沖落去,都擔心佢第一日開舖唔知有冇,點知佢話有,又要咗個大鍋,而且新年唔加價之餘仲繼續有八折,即刻比錢$263😍😍

👇年初二的份量,剛好年三十晚食完盤菜,有個盤可以用,未煲的樣👇 返去我覺得要煲半個鐘先會淋d,屋企四個人食,羊腩食唔曬,但是食曬咗d支竹😅

2021-02-13
外賣自取
  • 羊腩煲
2020-12-27 393 瀏覽
前日(25-12-2020 Fri)晏晝,同老公由西九文化公園返屋企,就喺喥買隻$78.00嘅鹽焗雞做餸,由於重係o緊,我哋要等半個鐘至有.老闆娘問使唔使幫我哋斬?不過佢提議唔好斬,因怕啲肉汁流晒出嚟.咁唔斬啦.拎到返屋企,嗅到一陣炭燶味,其實喺買嘅時候,門口焗緊時已嗅到呢陣味.到開餐喇,我哋切開食,都係食到呢陣臭炭燶味,鹹香味極少,肉質係OK嘅.但雞腳同我食嗰隻翼腿係有瘀黑,而內臟又未清晒,感覺麻麻. 唉!今次俾錯機會佢.上次食評係09年7月25日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%8A%AA%E5%8A%9Bsell-o%E9%87%8E-e2014958

拎到返屋企,

鹽焗雞
嗅到一陣炭燶味,其實喺買嘅時候,門口焗緊時已嗅到呢陣味.

而內臟又未清晒,
感覺麻麻.

唉!今次俾錯機會佢.

2020-12-25
35 分鐘 (外賣自取)
聖誕節
2019-02-12 841 瀏覽
呢間餐廳係每年都只會食一次,就係新年親戚聚餐,因為呢啲茶樓先有大枱畀我哋,最少要坐兩圍枱,叫咗幾個家常小菜,畀啲評價大家睇下啦魚香茄子煲,送飯一流,味道好惹味,呢一個係我哋最快清晒洗㗎另外粟米魚塊就覺得都幾香,而且量多,我哋都夠分黎食。嗌咗個乾炒牛河,但味道一般,冇乜特別蒜蓉開邊蝦仲弊,佢上枱嘅時候聞到好香嘅,但食落去嘅時候,發現佢啲蒜蓉唔係每一隻蝦都有,變咗有啲蝦真係清蒸...反而簡單嘅菜西蘭花鮮尤仲夠味過佢。

魚香茄子煲,送飯一流,味道好惹味,呢一個係我哋最快清晒洗㗎
漁香茄子煲

另外粟米魚塊就覺得都幾香,而且量多,我哋都夠分黎食。
粟米魚塊

嗌咗個乾炒牛河,但味道一般,冇乜特別
干炒牛河

蒜蓉開邊蝦

反而簡單嘅菜西蘭花鮮尤仲夠味過佢。
西蘭花鮮尤

2019-02-07
漁香茄子煲
粟米魚塊
2018-09-26 637 瀏覽
琴日晏晝五點20幾分黎,,見到出面都仲有lunnch 牌,、但問個女人,就話lunnch 下午2點半後就冇㗎啦,、雖然我覺得我好似俾人呃左,唔通一間茶餐廳下午就要人哋叫小菜?但都唔理啦,點知叫左餸後,有個伯伯入黎外賣lunnch set,、咁我問返啦,點知話,外賣可以,堂食唔得😂😂係咪㗎,,以前老闆做收銀時,我覺得好好,有心做街坊生意,、但自從一個貌似老闆娘嘅人落咗黎之後好似變曬,早幾個月前一家食左七百幾、個女人收我八百幾、、問返,佢話係加一,,食左咁多次,都未試過加一,,原本以為生意難做、加一幫補下、、點知琴日埋單時、老闆坐收銀、、冇收我加一、、當時就知係個女人呃我,超級衰,想俾老闆知道,有咁樣既人落鋪真係會好影響你生意😤😤
2017-04-15 898 瀏覽
每次回媽媽家,當媽媽堅持煮飯,我們兄弟姐妹就會呱呱叫,太辛苦了,到金溪買外賣吧。這裡外賣很便宜,30多元一個小菜,十個400不到,不要煮吧。薰蹄必點,例湯5元一碗,還有碟頭飯也是28。味道,中間尚可,30多元即做小菜,不要要求太高了。
2017-03-17 622 瀏覽
今日中午同男朋友去咗金溪食lunch,我地叫咗兩個餐!😌😌😌一個係時菜豆卜斑腩飯,另外一個就係燒味三拼。呢兩個菜都幾好食既,特別係三拼中的燒鴨,幾香幾入味,同普通茶餐廳嘅味道唔會相差得太遠,保持返基本應有嘅水準。😃😃😃但我最主要係想講,呢度有一個侍應阿姐佢好冇禮貌,之前黎過幾次都唔見佢,今次見到佢,凶神惡煞咁樣,成個黑面神咁!😥😥😥全程都冇乜見過佢笑過!最後就黎食完餐飯既時候,終於睇到佢一笑啦, 但就係係佢差d啲打爛嘢嚇親個客, 畀人鬧嗰陣時,🤣🤣🤣佢以笑遮醜 !!!唉,無言……😞😞😔平時我都有係呢度食飯,唔會特登寫食評。但今次因為呢個咁經典既阿姐,我點都要操筆寫寫加啦!😂😂😂

燒味三拼
時菜豆卜斑腩飯
老火例湯
燒味三拼
時菜豆卜斑腩飯
2017-01-22 504 瀏覽
今日因爲要就下老人家,所以就係金溪食團年飯,金溪真係由我'細細個就聽過呢個名啦',細個時記得一到大時大節就會多人到d檯開到出舖頭出面。但其實轉左老細之後我都好少黎食,因為質素每況愈下。先講今晚嘅餸先。白灼蝦:新鮮嘅都,冇一隻蝦係梅嘅,不錯。燒味拼盆:雞肉幾好味,燒鴨就肥多過肉,海哲都係現成嘅當然蒸星斑:係新鮮,蒸得老左少少,但咁都要400蚊就唔抵囉。豉汁炒蜆:一d都唔似係炒,完全冇鑊氣,似烚熟加個汁咁。蒜蓉粉絲蒸扇貝:扇貝係新鮮嘅因爲仲係痴殻嘅,味道就剛好,粉絲夠入味。炸海鮮捲:因為有小朋友先叫呢個,我冇食到但見到碟底有水....我老公食左會入面好淡好水。黑椒牛柳:牛肉係未熟嘅,直到係得3成熟....味道就一般。竹笙蓮藕:竹笙好一pat野,味道好啖。西蘭花炒花枝片:味道不過不失。成餐飯要1668大元,其實真係完全唔抵食,但真係因爲要就老人家先會黎。
先講今晚嘅餸先。
白灼蝦:新鮮嘅都,冇一隻蝦係梅嘅,不錯。
燒味拼盆:雞肉幾好味,燒鴨就肥多過肉,海哲都係現成嘅當然
蒸星斑:係新鮮,蒸得老左少少,但咁都要400蚊就唔抵囉。
豉汁炒蜆:一d都唔似係炒,完全冇鑊氣,似烚熟加個汁咁。
黑椒牛柳:牛肉係未熟嘅,直到係得3成熟....味道就一般。
竹笙蓮藕:竹笙好一pat野,味道好啖。
西蘭花炒花枝片:味道不過不失。

白灼蝦
竹笙蓮藕
西蘭花炒花枝片
白灼蝦
2015-09-27 791 瀏覽
真係無計,幾十年來,大時大節唔想煮飯,就近近地梗係幫陣佢!今日唔知咩事,係幾十年來食得最貴嘅一次!一行11個人,當中有1個係BB, 2個係中童,買單竟然1千六百幾,以前都係差唔多嘅餸,講緊都係每人1舊水,今日唔知做咩?個傻傻地嘅亞哥比錢又唔check單喎!除咗價錢外,今日d餸都偏咸,廚子搞咩呢?
真係無計,幾十年來,大時大節唔想煮飯,就近近地梗係幫陣佢!

除咗價錢外,今日d餸都偏咸,廚子搞咩呢?

大蝦
龍蝦E麵
粟米魚肚羹
亞仔至愛嘅鐵板通菜
我最愛的鐵板咸豬手
條魚係亞哥自己鈎,然後帶來比廚子煮的!
2015-09-26
大蝦
亞仔至愛嘅鐵板通菜
我最愛的鐵板咸豬手
  • 鐵板咸豬手
2013-01-04 434 瀏覽
回香港這2年多以來都好忙,今年更有了點新嘗試令訓的時候都沒有,和兩老吃飯的時間真的很少(加上他倆都是大忙人,更難)!冬至食飯在袓老父母公公過身,婆婆又腦退化的情況下,也不用和家人吃了,不過大時大節…也想和爸爸媽媽一同吃飯,一年一回,一家三口坐低吃飯吧!上次和師妹們吃羊腩煲時其中一位學妹提起一間熟悉的店,金溪!屋村仔出身的我在那個石圍角村住到中三才搬到現時的住處,小時候每年總會在這個地方吃幾次飯,過時過節一家人吃飯的地方,都在這!那時大的坐一桌,我們幾個小孩在另一桌!不經不覺我們都已長大!下星期,就是我二姐出嫁的大日子了!早幾天就和媽提起,到這裡三個人吃冬至飯吧,反正搬走後,很少回來…因為得3個人未能訂位,說來慚愧,因為我工作關係,吃飯還是要他們先行等位,我就趕及8點左右抵達,幸好他們不用等太耐就可以入座!媽笑說是晚由我作東,所以就由我來點菜!做冬當然要吃雞,就點了半隻鹽焗雞(爸媽說從前這味好出名的),也點了一客蓮藕炒咸肉,芝麻醬烤骨,媽不想吃白飯就點一份芝士海蝦伊麵(本來想點糯米蟹,可惜是晚做冬,不供應)! 鹽焗雞($55)很快就上桌,一見就知少了一行肉,不過半隻只須$55,相信大家也

鹽焗雞($55)很快就上桌,一見就知少了一行肉,不過半隻只須$55,相信大家也不會投訴,用的是冰鮮雞,但肉質是結實的不會散開,調味也做的不俗,不用沾鹽醬和薑蔥也夠味,整體來說是滿意的作品!
吃過第一味要一等半個小時才有第2味, 芝麻醬烤骨變成了蜜汁欖菜一字骨($58),反正很餓也不要緊了!一字骨炸得剛熟,掛上偏甜的汁醬十分惹味,份量十足!其實骨不多都算啖啖肉的!肉質帶點油脂十分香口,這件肉的梳打粉下得不多但也做得很軟熟,除了較甜拿來拌飯吃會好吃一些!雖然來錯了但爸媽都滿意,不要緊啦!
蓮藕炒咸肉($48)這味其實不少地方也有供應,包括媽媽常到的食得喜!咸肉做好後走過油才下鑊與蓮藕同炒,不是不好吃不過比較硬身,蓮藕炒得十分爽口,味道不俗!
而最後來的就是我們的主食~芝士海蝦伊麵($68),從面看到芝士醬汁做得十分杰身,不過一拌麵條問題就出現了!麵條沒有嚼勁倒有點硬身,同時一拌麵條醬汁就變得很稀,吃不到什麼芝士味,幸好吃的蝦雖然很細但味道是做得不俗,整體也是合格的作品!
也許這個地方不值得大家特意前來,不過因為對這個地方有著深厚的感情和回憶,我還是會再來的,平心而論,做冬這樣忙的情況下其實水準是不俗,如果經過附近又找不到地方吃飯,吃這個小酒家,不會令你失望的!
2011-10-04 265 瀏覽
今晚屋企無飯開,就去金溪買咗個西芹雞柳飯,雖然依家加咗價,但係都仲係算平,份量都ok西芹雞柳飯賣相唔錯,西芹唔會有根,幾爽口,雞柳好滑,味道剛剛好,獻汁唔會太多,
2011-10-03
10 分鐘 (外賣自取)
2009-07-25 152 瀏覽
今日(25-7-2009 Sat)o係同爸爸,男友o係屋企整o左成日o野,都煮唔到飯食,未夠7:00pm,三個就一齊o黎呢o度食晚飯.由於時間尚早,所以未係好多客,亞姐就係咁企o係o度hard sell蒜蓉蒸扇貝同唔記得咩o野,但由於我o地唔可以食,所以唔要.而爸爸驚眼闊肚窄,就只叫兩餸一湯同三個白飯.有:1.魚香茄子煲呢個好快就到,份量好多,係一滿滿o既一個煲.茄子夠腍,入味,味道又好濃,送飯一流.味道: 4分3. 粟米魚肚羮都幾大碗,魚肚同蛋花好多,粟米比較少,而羹就唔係太杰,味道一般,唔好又唔差.味道: 2.8分2.啫啫滑雞煲熱辣辣,雞唔係好多件,有好多乾蔥,幾件豬膶同冬菇,呢個算惹味o既,不過硬係覺得仍欠啲o野咁.味道: 2.8分而白飯好彩係軟硬適中.呢餐埋單$167.00

而爸爸驚眼闊肚窄,就只叫兩餸一湯同三個白飯.有:

1.魚香茄子煲
味道: 4分

3. 粟米魚肚羮
味道: 2.8分

2.啫啫滑雞煲
味道: 2.8分

而白飯好彩係軟硬適中.

呢餐埋單$167.00
$55.67 (晚餐)
2008-11-29 119 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 四 個 笑 **尋晚(28-11-2008Fri)放工去醫院睇完媽媽後,除o左大哥大嫂外,家中各人同男友一齊返o黎食飯,今次叫o左:1.羊腩煲唔算好大窩,味道都濃o既.2.蒜蓉油麥菜都炒得唔錯,味道都好.3.鹽焗雞(例)唔會好大碟,不過味道又係唔錯.4.燒鴨皮脆肉厚,冇問題.5.魚香茄子唔辣,呢個適中.6.例湯係菜乾湯,味道清清地,OK的.7.生炒排骨爸爸講到好好食,但我覺得冇酸味,麻麻地咋.最後送糖水,今次又係所謂喳咋,不過好味過上次,所以我連姪女o個碗都飲埋.我o地叫o左3個白飯,兩罐汽水,埋單: $285.00
** 此 食 肆 的 第 四 個 笑 **
1.羊腩煲
唔算好大窩,味道都濃o既.
2.蒜蓉油麥菜
都炒得唔錯,味道都好.
3.鹽焗雞(例)
唔會好大碟,不過味道又係唔錯.
4.燒鴨
皮脆肉厚,冇問題.
5.魚香茄子
唔辣,呢個適中.
6.例湯
係菜乾湯,味道清清地,OK的.
7.生炒排骨
爸爸講到好好食,但我覺得冇酸味,麻麻地咋.

我o地叫o左3個白飯,兩罐汽水,埋單: $285.00
  • 燒鴨
2008-11-19 120 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 二 個 喊 **尋晚(18-11-2008 Tue)放o左工又同男友去醫院睇媽媽,之後同爸爸,大嫂,二哥一齊o黎呢o度食飯,唉!今次我o地叫o左:1.$78.00o既大豬骨窩有好多蘿蔔片,粟米,雞腳,豬骨係好大舊,湯已落o左胡椒,覺得辣,但豬骨冇味.蘿蔔就好食.味道:3.5分2.白切雞(例)係前晚o係o度食完飯後,畀張coupon我o地o既贈品,送叉燒,白切雞同油菜其中一樣,二哥見叉燒好乾,所以要白切雞.呢個成餐最好o既,不過都只係中上.味道:3.8分3.生炒排骨唔夠酸甜,唔太吸引.味道:3.3分4.沙薑雞腳咬唔開,以為係我問題,點知原來個個都係,根本都未夠腍.我o地放埋入豬骨窩o度煮都重係唔腍,攪咩?味道:1分5.後加$78.00o既泰式明爐倉魚其實係叫$58.00o既泰式明爐烏頭,亞姐話冇晒烏頭,改倉魚要加$20.00.啊,男友話冇問題(因為今餐佢請)等好耐,以為漏單,終於到o黎,又係用窩上,因為係冬蔭公湯,一嫂同男友先試有好多指天椒o既湯,話好辣.所以我o地先撈起條魚o係碟o度食,免得越滾越辣,個個食唔到.條魚唔大條,不過啲肉好滑.味道:3.5分今餐叫o
** 此 食 肆 的 第 二 個 喊 **

今次我o地叫o左:
1.$78.00o既大豬骨窩
味道:3.5分

2.白切雞(例)
呢個成餐最好o既,不過都只係中上.
味道:3.8分

3.生炒排骨
唔夠酸甜,唔太吸引.
味道:3.3分

4.沙薑雞腳
味道:1分

5.後加$78.00o既泰式明爐倉魚
條魚唔大條,不過啲肉好滑.
味道:3.5分

今餐叫o左5個飯同兩罐百事,埋單$32X.00.

服務:
1.其實佢o地見啲豬骨大大舊,應該主動每人畀隻大少少o既碟o黎食,因為碗同茶杯碟都好細,(呢o度o既茶杯碟比正常o既細好多),叫人o係枱布上食嗎?

2.問人要唔要送o既例湯,爸爸答o左要,點知都冇o左影,冇畀到.

3.冇晒糖水,話下次補返,心諗唔通你認住我o地5個人?其實只答冇晒就夠,唔做話下次補返囉,因為呢啲送o既o野,我o地唔係應份有.

4.亞姐掛住執o野冇理我o地舉o左好多次手.

環境:
唔知點解今次又畀我o地坐大枱喎.不過依然同一人o地椅背貼椅背.

衛生:
張枱布啲潰,咦……

2008-11-18 88 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 一 個 喊 **尋晚(17-11-2008 Mon)放o左工去醫院睇媽媽,除大哥大嫂工作中冇o黎外,我加埋我男友,一行六人返荃灣食飯,又到爸爸o既飯堂.佢一坐低就話要$68.00o既支竹羊腩煲,要唐生菜同蓎萵我要叫藥材醉雞窩,姪女要椒鹽鮮魷,二哥叫籠仔糯米蟹.1.支竹羊腩煲都幾細,不過羊腩真係好腍,佢唔羶.內裡當然有支竹,馬蹄,冬菇,筍.我o地將唐生菜同蓎萵加落去煮o黎食.味道: 4分2.椒鹽鮮魷都唔係椒鹽o黎,只有炸過o既蒜茸o係面,冇味,要蘸豉油食o既.味道: 3分3.藥材醉雞窩有杞子,紅棗,買肉,淮山呢啲藥材,酒味好濃烈,男友同二哥飲o左話好難入口,半隻雞就好有雞味,不過唔覺有半隻.味道: 2.5分4.籠仔糯米蟹到o黎時,二嫂好愕然,至知道原來亞姐一直sell o既,糯米飯係呢樣,一個中籠蒸住啲糯米飯,上面放o左一隻蟹,糯米飯好香,可惜唔好食.至於蟹,由於我o地12日晚o係家中食o左好多大閘蟹,所以冇人想再食,就由我同男友分,男友話食到鮮味,我覺得一般啦.味道: 3.5分最後送6碗糖水,係咩o黎?綠豆沙?男友話咋喳,亞姐答係咋喳,’嗶’吓,唔係o掛,呢啲
** 此 食 肆 的 第 一 個 喊 **

3.藥材醉雞窩
味道: 2.5分

4.籠仔糯米蟹
味道: 3.5分

唔係o掛,呢啲叫咋喳?多多紅豆,只有一兩粒蓮子,加埋椰汁就係o架o拿?

食落,紅豆只有殼,唔甜,又只有椰汁味,好差呀!

味道:1分

另外我o地又叫o左三個白飯同兩罐百事,埋單共$330.00,唔抵.

服務:
我o地去到時,剩返一張大枱,咁我o地去坐低,亞姐好唔願畀我o地坐咁,叫我o地坐埋一邊,一陣有人o黎先要搭枱.之後有張細枱,佢o地叫我o地轉過去,吓?咁細張坐6個人?我o地叫o左o既o野食o黎齊晒,都係o岩o岩好擺到,你o地都得o架喇.

最好笑係,由我o地轉枱至食完走,都再冇客人o黎,o個張大枱一直都冇人坐.

2008-11-03 91 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 三 個 笑 **今晚(3-11-2008Mon)同爸爸去醫院睇完媽媽後返o黎至買o野食,爸爸話呢間o既飯好食過有利,佢買雞鴨飯同一個例湯,共$27.00.返到屋企打開飯盒,燒鴨外表明顯靚過有利,食落,味道濃啲啲,雞都OK啦.而湯係合掌瓜,南瓜煲豬(月展),湯淡淡的,瓜煲到好腍.
** 此 食 肆 的 第 三 個 笑 **

而湯係合掌瓜,南瓜煲豬(月展),湯淡淡的,瓜煲到好腍.