2006-10-05 23 瀏覽
在榴槤不當造的日子可以吃到咁似榴槤的榴槤慕絲真是非常滿足~慕絲香滑,榴槤肉好夠~$10 一個真是好扺!!一定會再買!
在榴槤不當造的日子可以吃到咁似榴槤的榴槤慕絲真是非常滿足~
慕絲香滑,榴槤肉好夠~
$10 一個真是好扺!!
一定會再買!
2006-07-16 14 瀏覽
昨午我去甜甜地吃完後,想再去金源小館買榴槤慕絲$10-吃得非常美味,見好像布甸但真慕絲,慕絲內榴槤肉粒多,我很太高興下次我會再幫襯sp:金源甜品站結業=,=""
昨午我去甜甜地吃完後,想再去金源小館買

下次我會再幫襯
sp:金源甜品站結業=,=""
1K
2006-05-15 13 瀏覽
母親節-原本想一家人食得開開心心,點知到最後令媽咪唔開心,原因是我們被安排到一樓,地方非常狹窄,想幫媽咪換張有背o既櫈坐啦,女侍應話後面有人坐,唔可以會阻住,跟住又話我哋咁樣坐會阻住其他人出入,根本我哋都係坐近枱邊,又唔係坐到大少咁,唔通連自己安排坐位都無自由,如果真係咁迫,咁點解佢哋擺枱擺得咁密呢,想人客再返嚟幫襯都不外乎三樣嘢-服務,水準,地方...基本上我覺得三樣都做唔到囉,下次一定唔會再幫襯呀!!!
2006-05-04 10 瀏覽
一路見其他人話正,想去好耐.地方真係幾舊同細,但不dirty.中午優惠時段去吃午飯,12:45 分前埋單$22 ,有菜有湯和飯,超抵例湯:好味,不是一般味精水鎮江香醋骨-即叫即炒,等了一會先有得吃,但咁先好,唔係整定. 骨叫軟和香口,汁不太酸.但好大碟,一個女仔吃不完飯k服務不錯,會自動加茶,又有問有答,不錯一定會再去試埋山東雞~

例湯:好味,不是一般味精水

k

服務不錯,會自動加茶,又有問有答,不錯
一定會再去試埋山東雞~
2006-04-26 28 瀏覽
間店衛生情況係一般,但小店係咁上下。得一個亞姐樓面,少人時招呼幾好架,又推介,見到你攞起茶壺即刻幫你斟茶,一滿座梗兼顧得冇咁多。佢d野好抵食下,午市四十蚊有湯有小菜有飯(有個龍蝦套餐唔駛二百蚊好似for四人添)。連d茶葉都唔麻虎,普洱唔及蓮香都醇厚有茶味,舊普洱幾錢両呀,冇另收茶錢架。一人套餐都成廿款以上揀,但係唔包山束燒雞。個湯唔味精亦唔水,清甜似屋企煲個d,飲後舒服唔頸渴。個梅菜扣肉size真係嚇一跳,亞姐提議食唔哂打包我真係pack左一半。梅菜有甜味唔太醎,個汁都好惹味,d扣肉唔及貴價d咁入口即溶,但都唔韌唔膩好好味,真係有d半肥瘦,有d八分肥。甜品試左榴槤mousse,真材實料甜味適中,見到人食榴槤雪糕一個五蚊银咁好迷你得意,店仔黎講種類選料煮食佢都算幾得兼有heart。一點前仲減到廿蚊去邊度揾,重要係旺區,漿糊飯盒外賣都唔得啦。不過如果能夠改善個環境坐得舒服濶落d,就更加客似雲來。
2006-04-26 24 瀏覽
金源小館. 地址: 灣仔大王東街3號地下大伙兒到了該店大吃一頓, 該店職員態度普通也算吧, 最差是, 當那個馳名的山東燒雞被吃光後, 才發現, 此乃加強版, "強"即小強也, 告知店員, 她們的反應是.........."哦...噤....收你們半隻雞的費用吧.......何解她們的反應可以如此平靜呢?? 難道已是見怪不怪, 常有發生
金源小館. 地址: 灣仔大王東街3號地下

2005-12-27 20 瀏覽
難得到今時今日仲有小店連杯最普通的茶都仲用靚茶葉,雖然呢間店環境好普通,甚至令人有up dup 感覺,但食物的確唔錯,拿手菜山東雞夠入味,其他小炒令人滿意之餘碟頭亦夠大,唔似好多小店一圍檯多兩個人就已經唔夠食。不得不提此店甜品好出色,芝麻糊夠香,南瓜海底椰亦好有質感,記得留肚試!
2005-12-16 9 瀏覽
曾幾何時北角敦煌地下京菜廳有好好食o既山東燒雞, 皮香肉嫩, 蒜汁同雞o既肉汁相輔相成, 當時每星期起碼會食一次. 可惜, 敦煌全線結業後已成絕響.見到這裏的招牌菜也是山東燒雞便來試試. 剛好晚市有個套餐, 半隻山東燒雞加東星班兩味, 只係$168, 有理無理馬上落單! 雞尚可, 蒜味香濃, 但和昔日敦煌的相比, 相距甚遠. 西蘭花炒班球水準甚高, 魚肉軟滑味美, 一吃便覺得廚師係高手. 可惜同上的枝竹炆頭腩則乏善足陳, 用料不新鮮, 班肉已有點腥味, 腐竹豆腐等配料亦一樣. 吃到這樣的食物, 心情馬上跌落谷底! 幸好飯後有甜品奉贈, 選了豆腐花和南瓜海底椰, 都算食得過, 挽回了一點點分數.雖說是街坊小館式的經營, 但個人覺得室內擺設和環境是太侷促了一點. 清潔也應更加注意(我就連他們的餐牌也不願碰!).

2005-10-15 15 瀏覽
同超長氣大老細開會,見佢通常都會over run,就同母親大人報定案唔番去食晏,結果10:45入房,竟然1:05就放番出黎!反正已經報左案唔番大人度食,就同左老細去附近食個快飯。本來想去天下太平,隨便入番手有機靚荼包,但佢呢兩個星期都唔開,就去左佢附近o既金源。一點三黎到,幾乎全院滿座,但都攝倒兩個搭檯位。坐低睇下餐牌,見都幾多小菜選擇,$38 o既午餐包一湯一菜同白飯或粥,都幾抵食。我地要左金銀蛋莧菜同豉椒涼瓜炒牛肉。等緊上菜之際,見同檯幾位女士o係度研究杯茶,不久就叫左個阿姐過黎,話杯茶有小強,而個阿姐就面不改容咁換走佢杯茶!我同老細即時放低自己杯茶,面面相覤,又多一個理由唔飲碗味精湯‧‧‧兩碟小菜不久送到,金銀蛋莧菜好大碟,味道係不過不失咁啦!豉椒涼瓜炒牛肉幾濃味,茨汁亦幾杰,牛肉有少少「鞋」,但就勝在唔係用梳打粉「毑」過果種,都OK啦!反觀其他人叫o既小炒如椒盬骨、山東雞等,賣相又唔錯喎,可能我地冇叫正佢O既拓牌菜啦!不過阿姐對待小強O既態度就令我猶豫仲有冇需要再黎一試‧‧‧

2005-10-09 8 瀏覽
今日特登去金源,唔係睇openrice, 真係唔知有間咁既小菜館,今次我地試食左:山東雞: 不愧招牌菜,雞好滑,蒜汁好香,而且已切到好似手撕雞,食落無骨嗒嗒肉,味道相當不錯。椒鹽九肚魚: 炸得好香好脆,而且好乾身,好味。錦江豆腐煲: 豆腐好滑,辣味適中,又有好多海鮮,正! 甜品豆腐花: 豆腐味略嫌不夠,有待改善。

椒鹽九肚魚: 炸得好香好脆,而且好乾身,好味。
錦江豆腐煲: 豆腐好滑,辣味適中,又有好多海鮮,正!
甜品豆腐花: 豆腐味略嫌不夠,有待改善。
2005-09-18 27 瀏覽
The dishes are reasonable sized and tasted great! Surprisely, they also served great dessert, too! Got to try!
2005-08-17 26 瀏覽
Walking all the way from my office to here, just for this 鎮江骨, lunch time of course was full house, but 1 person was easy to get a space.1.例湯:7分, pretty good 例湯to start this lunch.2.糖醋鎮江骨:9分, really a good dish. Though it was pretty big, I could finish it all by myself. 糖醋開胃, excellent combination with rice. taste of 鎮江骨was decent, not over-cooked.3.咖啡慕絲:8分, still wanted to try the dessert, and I was really sleepy so I chose 咖啡慕絲. Not too sweet, a little bit coffee taste, good!This would be a

This would be a place that I would love to return again soonest.
2005-06-14 8 瀏覽
我o係灣仔返工成三年,都唔多覺眼有間金源小館,不過尋日睇雜誌有介紹,今日又睇過各位寫o既食評confirm係掂,我先走黎試。今日下午一個人去左食晏,叫左個招牌「鎮江骨」。其實應該叫做鎮江豬扒至真,因為佢係一塊塊一件件,而唔似其他地方咁一舊舊。味道酸酸甜甜確係唔錯,豬扒亦幾腍滑香口,最厲害係個份量,比在其他地方單叫小菜仲要大碟,好彩佢酸甜味夠,我一個人都只不過食剩一件,但係就已經食唔落甜品囉!阿姐招呼都唔錯,我都差唔多走佢仲幫我斟茶;另外值得一讚係個例湯,有我冬瓜盅最鍾意o既冬瓜湯,淡淡地唔太鹹飲落都幾舒服。總括黎講都食得過,下次會再試佢個粟米斑塊。

總括黎講都食得過,下次會再試佢個粟米斑塊。
2005-05-10 6 瀏覽
$38一個午餐,有餸有飯,又有半價甜品優惠,抵!小菜夠鑊氣, 十分好味!推介菜式: 蝦子山根豆腐, 菜膽鷄, 咕嚕肉
$38一個午餐,有餸有飯,又有半價甜品優惠,抵!

小菜夠鑊氣, 十分好味!

推介菜式: 蝦子山根豆腐, 菜膽鷄, 咕嚕肉

2005-04-21 11 瀏覽
今日一個即興齊齊出外吃午飯;對我們來說,快、靚、正、近就只此一家。不外乎叫了「主打」菜,首試這個金沙蝦,甜品楊枝甘露。金沙蝦:差不多有十串,很香咸蛋黃味,熱辣辣香脆可口;若跟以前在南天小廚吃的那碟相比,我還是喜歡南天的,略嫌這裡炸得過了火位,又不知道是否油/火力出了些少問題,「金沙」身帶點黑?!蝦肉覺得鮮味彈牙力比下去...楊枝甘露:不肯定正統楊枝甘露的碌柚肉味道要「澀」與否,但個人認為芒果、西米、碌柚肉的配搭,還是甜甜酸酸較為熱衷,跟老闆娘反應一下,老闆娘說楊枝甘露裡的柚肉應該帶點澀...(真的嗎?!)姑勿論怎樣,大家還是一致認為榴槤布甸「手指公」之選。整個下午口裡充斥著蒜香和榴槤香...

整個下午口裡充斥著蒜香和榴槤香...