2012-01-16 102 瀏覽
友人生日,飯局好簡單唔洗諗當然又係打邊爐,一行八人去左長沙灣﹗店名叫金湯鍋,在東京街﹗先點湯底,要了水蟹花甲鍋,$108唔算貴﹗左邊一份是湯底的材料,與湯分開上,夠細心,海鮮唔洗灼得過熟﹗右邊是另外加點一份的大蜆﹗點了墨魚滑同蝦滑,兩隻滑都睇到係鮮墨魚鮮蝦打出來,咬口彈牙,味道不錯,比較之下蝦滑味道比較突出﹗炸魚皮、生根、魚皮餃不可少吧?冰鎮八爪魚,$80碟,食落有如日式刺身,唔覺係咩招牌菜﹗叫滿一枱食物啊﹗最美妙的是魚刺身,聽常來的朋友講話來金湯鍋必吃其刺身,魚自己在魚缸揀,新鮮生切﹗仲要價錢唔貴,呢條細鱗$148﹗魚味濃而鮮美﹗吃完之後將條魚骨放入湯底,愈滾愈濃﹗友人話打邊爐食泥鯭是一種享受﹗再來是一條斤幾重既章紅,本來我一向都唔鍾意食魚架喇﹗但佢既刺身食落真係鮮甜一o的腥味都無﹗連從不吃刺身的老友也一試難忘連吃十幾片,真係好食﹗$348一條,咁鬼大碟抵食了吧﹗魚骨用來椒鹽,送酒一流﹗大家也食到唔停口﹗打邊爐最緊要當然係肥牛啦,佢既特級打切牛$168,大大碟,牛肉濃郁亦雙飛厚切,口感一流﹗正﹗當然仲飲左成廿支啤酒啦,埋單位位$250,抵吃﹗值得再來呢﹗
店名叫金湯鍋,在東京街﹗
先點湯底,要了水蟹花甲鍋,$108唔算貴﹗
右邊是另外加點一份的大蜆﹗
什麼也點
炸魚皮、生根、魚皮餃不可少吧?
八爪魚刺身,一般

店名叫金湯鍋,在東京街﹗
先點湯底,要了水蟹花甲鍋,$108唔算貴﹗
右邊是另外加點一份的大蜆﹗
什麼也點
炸魚皮、生根、魚皮餃不可少吧?
八爪魚刺身,一般
魚骨用來椒鹽,送酒一流﹗大家也食到唔停口﹗

生日
  • 章紅刺身
2011-12-21 35 瀏覽
之前買咗這間同名但不同地方的團購,但因為旺角那間的人說那邊要裝修要去到長沙灣那間兌換,沒辦法只好來這間,實際上來這間比去旺角近多了,本來團購說明4位送美國原條象拔蚌,但佢地話無,要我改蝦刺身或切件的游水魚,我只好答佢要蝦刺身(因為魚多骨放入湯底我怕會刺到),但入到去坐果陣,又見到佢地係有象拔蚌的,不過賣緊500幾蚊,咁我都知道佢地唔會比條500幾蚊的我地4人吃,但我阿娘很燥,同我講蝦同象拔蚌點比,蝦值幾錢,咁我點都要做d野,出去找店員理論,但佢地一副可憐說:本身唔係我地店做團購,我地未收錢架,大隻的比唔到妳,細隻的要不要?咁就只好將就一下,要了細的總算有點交代,仲幾好味添個湯底寫話雞湯配黑松露黃耳上菌鍋,光睇名字就覺得猛,但實際上只是雜菌鍋,黑松露吃不出嗅不到,菜單上有牛肉拼盤,內裡的肉雖然唔係好分到邊隻打邊種,但不錯吃,其中的牛胸爽片,好像吃牛柏葉果層橫隔膜咁,煮得耐好硬,還有自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸和自製小籠包,但生拆鮮蟹粉丸個賣相就令人覺得好奇怪,結果一食之下,原來係綾魚球蟹粉丸,我唔係好鍾意綾魚球,所以覺得唔好食,而自製黑松露豬肉丸總算似樣d,但都係唔算好吃,最差的就是自
,仲幾好味添
小象拔蚌
牛肉拼盤(有些豬)
自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸和自製小籠包
,我唔係好鍾意綾魚球,所以覺得唔好食
,而自製黑松露豬肉丸總算似樣d,但都係唔算好吃,最差的就是自製小籠包雪到硬一硬,就算入鍋溶完雪都係易爆開又厚皮又難食,真係同個名好大出入
自製黑松露豬肉丸,生拆鮮蟹粉丸
本來以為比這個蟹粉丸
講到海鮮拼盤,有4款想挑2款來說,游水生蝦真係生猛上,隻隻都識郁,唔算大隻但都ok,而港灣鮮元貝,食落有砂(可能係殼)仲覺得有小小唔新鮮,總之又係唔好食
游水生蝦
港灣鮮元貝(本身8件)
仲有送d菇菇菜菜(給的是唐萵,西洋菜,冬菇和雞脾菇),果d係無得refill的,我地另外再叫咗幾樣野,講一些特別深刻的!!
蒙古羊肉片
蒙古羊肉片,我從未食過如此羶的,一入口就傳出羶味來,實在是吞不下,我自問不是接受不到的人,但這個實在太強烈了,只好放棄
安格斯肥牛(吃了幾塊後才影的)
這裡的安格斯肥牛,是我最近團購中最有水準的一間,紋路很幼細,脂肪很少但超有肉味,實在係encore首選,值得一讚
即炸手卷腐皮
即炸手卷腐皮=炸響鈴,在大紅牛吃過的炸響鈴真的很脆(比炸魚皮軟身一點),但這間的雖然可以直接蘸酸甜醬吃(點錦鹵雲吞那種),但是很淋唔脆,比較之下就覺得這個不好吃了

還有就是有送(好喝的)竹庶水一渣和橙(至少切了2個),埋單要補服務費131蚊,再加團購價472蚊,結果都要150蚊左右一位,團購紙上只寫"另收服務費 ($32.8)"但沒想到是每位,這有點取巧,服務的話,總算是不錯,合理的要求都有做到,但劃紙來東西有點慢,元貝是要追才記得比,來的份量至少2人份(連牛肉也是大碟),味道的話真的好壞參半,最大問題係送果樣野但又話無貨,我好憎呢D講明有得送去到又話無的團購,但我總算係食到個細的,我就比比面唔比劣評,但這間的團購絕對沒下次
2011-11-16
用餐優惠
團購
牛肉拼盤(有些豬)
安格斯肥牛(吃了幾塊後才影的)
游水生蝦
本來以為比這個蟹粉丸
小象拔蚌
  • 安格斯肥牛
  • 牛肉
  • 細象拔蚌
2010-12-07 18 瀏覽
活魚, 愈來愈少。話無貨返。以前例有章紅, 而且因為呢條魚至一直幫襯。點完火鍋料, 十樣黎八樣, 催至黎個兩樣, 甚至覆你 "無"。牛肉, 推介 "手切" , 剛剛嗰次+ 象拔蚌, $2XX。不過唔好祈望太大隻。客人多咗, 不過樓面少咗, 叫添水, 啲湯都乾至有人黎。有次推介食小菜, 下次幫襯 (世界杯期間) 話廚房休息, 只做火鍋。唔知好嬲定好笑。天氣轉冷, 打電話訂位好啲。

客人多咗, 不過樓面少咗, 叫添水, 啲湯都乾至有人黎。

天氣轉冷, 打電話訂位好啲。
2010-10-27
  • "手切"牛肉
  • 炸付皮卷
2010-09-29 6 瀏覽
去金湯鍋打邊爐,試左個88蚊湯底(有翅果隻)之後叫了肥牛,栗米,刺身,鮑魚, ...等等最好味同新鮮係佢地既海鮮,勁得我叫左2碟新鮮鮑魚..仲未死的.....真係十分好味!服務一流!
去金湯鍋打邊爐,試左個88蚊湯底(有翅果隻)
之後叫了肥牛,栗米,刺身,鮑魚, ...等等
最好味同新鮮係佢地既海鮮,勁得
我叫左2碟新鮮鮑魚..仲未死的.....
真係十分好味!
服務一流!
2010-08-31
  • 新鮮鮑魚
  • $88翅湯底
2009-09-25 8 瀏覽
其實上次都食過 今次又去食多次上次見到蕭正楠係到食野真人靚過上鏡xd入正題環境都ok la 有電視睇 冷氣溫度岩岩好!今次係食打邊爐 不過另外叫左碟三文魚嘩! 碟三文魚堅係好食! 又厚 入口即溶!湯底有好多選擇叫左個唔知咩雞湯底(唔記得咩名)湯底勁好味 正!d 鼓油可自己加配料 其他地方好小可會有重點推介:手切肥牛 唔講得笑 好好味!d花紋好靚 好有牛肉味 有好多片 '舖'滿成隻大碟手捲炸腐皮 平!好味!正!食法一 : 浸落湯底再食完全吸收左湯底既精華食法二 : 點甜酸醬 好開胃 正!!水餃/雲吞 好滑好味!三寶丸/墨魚丸 好彈牙!仲叫左其他野食 不過懶得打出黎好處: 有得訂位 開通霄 門外有得泊車 有直播足球 門外有地方比你食煙 有得打邊爐又有得食小菜又有魚生
其實上次都食過 今次又去食多次

上次見到蕭正楠係到食野
真人靚過上鏡xd

入正題
環境都ok la 有電視睇 冷氣溫度岩岩好!
今次係食打邊爐 不過另外叫左碟三文魚
嘩! 碟三文魚堅係好食! 又厚 入口即溶!

湯底有好多選擇
叫左個唔知咩雞湯底(唔記得咩名)
湯底勁好味 正!
d 鼓油可自己加配料 其他地方好小可會有

重點推介:

手切肥牛 唔講得笑 好好味!

d花紋好靚 好有牛肉味
有好多片 '舖'滿成隻大碟

手捲炸腐皮 平!好味!正!
食法一 : 浸落湯底再食
完全吸收左湯底既精華
食法二 : 點甜酸醬 好開胃 正!!

水餃/雲吞 好滑好味!

三寶丸/墨魚丸 好彈牙!

仲叫左其他野食 不過懶得打出黎

門外有地方比你食煙
有得打邊爐又有得食小菜又有魚生
2009-09-24
2009-03-20 3 瀏覽
聽朋友講起去左長沙灣打邊爐, 咁去試試一去到, 門口方便泊車~~GOOD入到去, 服務員即刻黎招呼, 俾左一盒打邊爐的配料中意落乜就落乜, 驚喜到, 前菜小食唔係花生咁行貨, 係蒜粒炸蝦同"橋" 頭, 我的最愛好多湯底選擇, 有D都幾特別的, 我地要左個粥底, 粥底唔會好"傑" , 剛剛好啱打邊爐, 又冇咁熱氣點左既冰鎮白爪魚,好鮮甜蝦, 三文魚 & 帶子刺身, 新鮮灌湯墨鮮魚丸, 夠彈牙, 灌左湯同埋有粒菜埔, 唔係淨墨魚丸咁"掛"手切肥牛, 有牛肉味手捲炸付皮, 唔油, 翠卜卜, 跟埋甜酸漿其他的菜同埋海鮮, 例如花甲、珊瑚蚌&蠔都好新鮮, 又大隻總括黎講, 只係嘈D外, 野食新鮮, 坐既位又唔逼, 又好多湯底俾選擇, 細心既係門口出面放左D椅俾食客食完飯整口煙。之後都會再黎食
聽朋友講起去左長沙灣打邊爐, 咁去試試
一去到, 門口方便泊車~~GOOD

點左既冰鎮白爪魚,好鮮甜

蝦, 三文魚 & 帶子刺身, 新鮮
手切肥牛, 有牛肉味
手捲炸付皮, 唔油, 翠卜卜, 跟埋甜酸漿

其他的菜同埋海鮮, 例如花甲、珊瑚蚌&蠔都好新鮮, 又大隻

之後都會再黎食
刺身
2009-02-03
刺身
  • 灌湯墨鮮魚丸
  • 冰鎮白爪魚 & 手捲炸付皮
2009-03-13 3 瀏覽
尋晚四個人去食,地方大,檯唔迫,樓底高唔算嘈,坐低睇菜單好多湯底揀,最後揀左個酸菜魚頭鍋底,湯黎到好甜少少酸少少辣,成個魚頭好大,有D蘿蔔雞脾菇中芹。之後叫左以下食物:特級手切肥牛 ($128一碟都好多,滿晒雪花,質素高,唔使叫超級都好掂)黑柏葉 (唔錯,唔奀,一轆就得)豬肉丸墨魚丸 (好有肉味唔錯)鮮腐竹 (幾得意,好有豆味)黑豚肉 (唔錯)鴕鳥肉 (好霖唔錯)炸枝竹 (好得)枸菜餃 (唔錯)烏冬樣樣都唔錯,服務亦OK,埋單六舊幾,以食物質素黎講算抵。可以再黎!
黑柏葉 (唔錯,唔奀,一轆就得)
豬肉丸墨魚丸 (好有肉味唔錯)
鮮腐竹 (幾得意,好有豆味)
黑豚肉 (唔錯)
鴕鳥肉 (好霖唔錯)
炸枝竹 (好得)
枸菜餃 (唔錯)
烏冬

2009-03-12
  • 超級手切肥牛
2009-02-04 8 瀏覽
年三十晚與親戚到此吃晚飯,一進門,看到裝修只比大排檔企理少少,心覺不妙。親戚們比我們早到,已叫了湯底。正式名字已不記得,有隻烏雞及魚湯,侍應說湯底煲熱後可先喝,之後再加。一喝之下,不得了!有魚湯味卻不腥,覺得很甜,漸漸對此餐廳改觀。有幾道食物覺得特別好吃:手打墨魚丸:非常彈牙!有墨魚鮮味手打蝦滑:一樣彈牙!但跟墨魚丸味道差不多手捲腐皮卷:很脆很脆!蘸湯底後吃又脆又好味!??和牛:在雜誌剪coupon送的,牛肉味比一般的濃,好味!吃罷這頓,對這餐廳改觀不少!美中不足的是電磁爐很弱,煲了很久湯底也滾不起,有些心急的親戚水未滾已把食物投進鍋中,所以一直都不滾!很回味,想趕快在天氣回暖前去多次!
年三十晚與親戚到此吃晚飯,
一進門,看到裝修只比大排檔企理少少,心覺不妙。

親戚們比我們早到,已叫了湯底。
正式名字已不記得,有隻烏雞及魚湯,
侍應說湯底煲熱後可先喝,之後再加。
一喝之下,不得了!有魚湯味卻不腥,覺得很甜,
漸漸對此餐廳改觀。

有幾道食物覺得特別好吃:

手打墨魚丸:非常彈牙!有墨魚鮮味
手打蝦滑:一樣彈牙!但跟墨魚丸味道差不多
手捲腐皮卷:很脆很脆!蘸湯底後吃又脆又好味!

吃罷這頓,對這餐廳改觀不少!
美中不足的是電磁爐很弱,煲了很久湯底也滾不起,
有些心急的親戚水未滾已把食物投進鍋中,
所以一直都不滾!

很回味,想趕快在天氣回暖前去多次!
  • 手打墨魚丸,手捲腐皮卷
2009-01-10 5 瀏覽
一早就約好同事昨天去金湯鍋打邊爐, 放工後一行十人向目的地出發, 由於早就book咗枱的關係, 而且我們也是6:40左右到達, 只得數枱人在入面享用, 但到了7:30左右就全場full 哂都幾好生意~~~我們點了兩個爐兩個湯底, 一個係平常的沙爹鴛鴦鍋, 另一個係大蜆花蟹鍋(唔記得咗個名)一來當然點牛肉, 叫了兩鍱本地肥牛, 同時叫了龍蝦什錦刺身, 象拔蚌仔, 珊瑚蚌, 帶子, 魚皮餃, 雲吞, 蟹粉丸, 花螺, 最後還叫了鍱手切牛肉先講湯底沙爹鍋就無乜特別, 而且可以放心不會太辣, 但香味是夠的, 大蜆花蟹鍋個湯低份量好足, 雖然隻蟹細了點, 但味道唔錯。再來說說火鍋的重點, 牛肉, 本地肥牛食落感覺已經唔錯, 我的牙一向不太靈光, 但也沒有好難咬的感覺, 再說手切牛肉, 說真的非常好食, 我都無患瘋牛症好耐, 但也不停的吃, 超好味, 食落感覺爽滑, 有肉汁, 味到鮮甜, 正龍蝦什錦刺身, 對於十個人來說份量太少了, 三文魚4塊, 吞拿魚4塊, 甜蝦4隻, 生帶子4片, 兩個龍蝦頭但得6片薄片龍蝦肉, 雖然鮮甜, 但太少了....招牌蟹粉丸, 價錢倒嚇人, $78的價錢, 初時諗

招牌蟹粉丸, 價錢倒嚇人, $78的價錢, 初時諗著會有十幾粒, 但上枱原來得6粒, $13粒丸感覺好貴, 我無份食, 但其他有食的同事均說太腥~~~

象拔蚌仔味道整體上都一定係好甜美, 但都逃不了有沙的命運....中規中舉啦~~
花螺本身得鮮味, 要加上甜醫才好食....滾的帶子值得一試非常鮮甜, 珊瑚蚌好大鍱味道一般啦, 不得不說魚皮餃相當好食~~~~

其他食物也相當新鮮, 非常唔錯, 由於同事飲啤酒關係所以埋單也沒有咁平, $250一位~~
酒水沒有任飲, 可樂$8一支細支裝...其實真係唔算係平, 坐得也較迫, 但還可以....招呼一般, 會漏單, 埋單記住要對呀~~~~
  • 手切牛肉必食呀~~~
2008-12-30 3 瀏覽
因為同朋友慶祝生日, 再加上大家都係附近番學, 於是一放學就走左去打邊爐了, 凍凍地打邊爐就最正其實之前都想試呢間, 但佢門口無講d野食咩價錢, 又唔知道係唔係超貴, 所以無去, 但因為同朋友慶祝生日, 於是決定試一下。入到去唔算太多人, 佢地有兩種爐揀, 好難得到今時今日, 重有石油氣爐打, 不過我地都係揀左電爐。一入到去, 個位阿姐不停催我地叫d野飲, 同叫左個湯底, 初初都唔係咁順氣, 因為明明間野唔多人, 重好多位, 點解係咁催我地。 不過, 個阿姐幾有料的, 佢教我地點左個「木耳竹絲雞翅頭」湯底, 好正! 保湯乜都未落野, 齋飲已經好好了。d野放左落去就更加正, 點左個厚切肥牛, 雖然佢話係細碟, 但都已經好ok.. 四人份量非常足夠。 然後再點左生蠔, 鵝腸等, 又叫左蝦滑併魷魚滑!! 樣樣都好正! 最正係個炸手捲腐皮, 雖然唔係最貴, 但卻是最多個配料中最好食, 再配上個酸汁, 極度惹味。 但三寶丸就十分普通, 後來叫左個野菌什菜盤($40), $40食到好飽!! 而且全部都係新鮮菜... 埋單唔太貴, 只係$140左右, 而且無加一無收茶錢。 下次可以再食

(非會員)
朋友介紹話呢間d野好食,就去試下.第一次試,叫左本地手切肥牛,美國肥牛同黑豬. 黑豬就麻麻地,冇咩味道, 美國肥牛好香牛油味,但就冇咩咬口. 但可以一試. 最好味係本地手切肥牛. 有質感, d牛肉全部都按紋切斷, 所以一d都唔韌. 一碟只係108, 價錢合理. 我仲叫左雲吞同餃子,炸竽頭,貴妃蚌,肉丸,黑栢葉,菜等等. 當然重有飯品, 都係一人百多元.
  • 本地手切肥牛
2008-08-29 9 瀏覽
8月27日晚上,一行 6人 到來呢間金湯鍋 打邊爐,睇落門面真係行一般, 心諗D 野食唔會好得去邊~ 但為左想一班人圍埋可以又傾又食 又有電視睇就入去試下。呢度係冇任食既~ 要一碟碟咁叫~ 我地叫左好多野,仲有剌身~ 冇錯 真係有剌身,連火鍋店都有刺身食 真係估佢唔到。我地先來叫左個 豬骨海帶嚮螺頭湯底~ 打邊爐湯底係好緊要 個湯底唔得放咩落去都唔會好食~ 但呢度d 湯底真係一d 都唔馬虎 好料好足 4~5舊大大舊 連肉豬骨 同 切左片 既 螺頭 一齊煲 真係好好好鮮甜:呀P好啦到 點野既醬佢地會畀一個木盒自己配, 內裡有 蒜泥, 炸蒜粒,蔥,同埋 椒粒,混哂之後自己沖入醬油 唔錯 我地叫左以下野食1.菜, 有油麥菜 同唐生菜, 好新鮮, 2. 腐竹, 面根 ok~3. 牛肉 ~ 正正正 脂肪分部好平均4. 墨魚滑 同 d 丸 好彈牙~ 好新鮮 係自己整既 正5. 雞子~用酒浸泡過 幾有味..不過我第一次食..唔知點同出面比較 6. 黑牛柏葉 好爽下~7. 生猛海蝦 ~ 嘩 仲係咁郁架~ 好甜呀8. 鱔魚片~ 冇骨 好味9. 水餃~ 呢樣真係一流 勁好食仲有d乜記唔到咁多, 最後加埋
~ 但為左想一班人圍埋可以又傾又食 又有電視睇就入去試下

同 切左片 既 螺頭
一齊煲 真係好好好鮮甜:呀P

我地叫左以下野食
1.菜, 有油麥菜 同唐生菜, 好新鮮
2. 腐竹, 面根 ok~
3. 牛肉 ~ 正正正
脂肪分部好平均
4. 墨魚滑 同 d 丸 好彈牙~ 好新鮮 係自己整既 正

6. 黑牛柏葉 好爽下~

7. 生猛海蝦 ~ 嘩 仲係咁郁架~ 好甜呀

• 墨魚滑
  • 牛肉
  • 水餃
2008-05-16 5 瀏覽
點解會走到黎長沙灣食宵夜?因為係某個舊同事既主場,我地間唔中收工成班落黎呢到宵夜!呢到d食物幾好幾新鮮!同埋幾多特色野,無介紹錯!特別注意呢到有少量剌身食!最重要呢到晚上係有"NOW電視"同埋"骰盅"玩!!可以一路飲酒,一路睇英超,一路食野!!!呢樣都係我鐘意黎呢到既原因...但可惜....交通唔係咁方便,宵完夜一定要坐的士番家,雖然向MK都係要坐的士,但MK番家快很多呢!

$120 (宵夜)
2007-02-13 5 瀏覽
火鍋湯底一般大路野都有, 老闆介紹左個海底野雞鍋, 話D海底野唔同出邊買到個D. 會濃味好多, 而且都只係$55. 還有成半隻雞食. 果然好香好夠味. 越食越出D椰子味. 火鍋配料一般大路野都有. 價錢都算合理, $15-$25一碟, 主要係碟頭份量夠, 另外報紙有印花, 送了碟冰震八爪魚, 想必都是例牌野, 但發覺不單幾大碟外(四個人平均都有七八片外, 主要係好好味同好新鮮, 亦都非常有口感. 另外亦叫了手切肥牛, 灌湯墨魚丸, 手卷炸腐皮, 花蟹($48一隻,都幾大隻下).....等等! 另外食食下, 見隔離食小菜好香, 於是叫個伙記問下及介紹下, 最終受唔住引誘, 叫了個皇崗雞煲, 又叫了個辣爆排骨仔, 上菜時未食已香到不得了, 味道亦好夠味, 價錢都係四十多元. 超值!叫了兩個飯, 飲了兩勺竹庶水, 無加一又無茶錢, 最終都只是五佰鬆D. 算好抵食. 主要係食物質素OK.廁所算係見過既地舖食肆中最清潔吧. 此店最主要不同一般火鍋店, 只得火鍋惦, 原來佢地既小菜都係頂瓜瓜.
廁所算係見過既地舖食肆中最清潔吧.