2024-03-09 234 瀏覽
第一次嘗試熟食中心的泰國菜,雖然位置比較細,但望落好似好正宗咁,就試下沙嗲串燒(半打)我地揀左半牛半雞,招沙嗲汁一流,雞肉滑既,唔會燒到乾,牛肉都未至於好乾,但同平時泰國菜串燒一樣,冇咩特別。馬拉盞炒通菜正常發揮,帶有啲微辣海鮮炒飯完全同普通既炒飯冇分別😅食揚州炒飯好過蠔餅蠔餅係用鐵板上,外邊脆,中間部分軟,而且有好多蠔仔。燒魚燒魚外脆,入面好滑,而且係超級無敵大,超級多肉,再點啲辣汁一流,真係好抵食

沙嗲串燒(半打)

馬拉盞炒通菜
正常發揮,帶有啲微辣

海鮮炒飯
完全同普通既炒飯冇分別😅食揚州炒飯好過

蠔餅
蠔餅係用鐵板上,外邊脆,中間部分軟,而且有好多蠔仔。

燒魚
強勢回歸!終於返嚟喇!金泰館三年前突然結業,之後曾經出現過喺長沙灣保安道街市,但好快又再消失咗。正當諗住以後都再食唔返佢嘅味道,佢就返嚟石塘咀😋同老闆娘傾咗幾句,之前真係搬咗去長沙灣,不過因為客唔多所以好快就冇做。新舖位喺權記隔離,我都係一次偶然性先發現,應該仲有好多熟客未知。每次指定動作係海南雞飯,好鍾意佢個泰式醬味道,更加欣賞老闆娘嘅熱情招待,人情味情意結。今次再去雖然有三年冇見,但老闆娘仍然記得我要食乜,真係好開心😋以後又多返一個選擇👍
強勢回歸!

以後又多返一個選擇👍