2015-04-21 1559 瀏覽
第1次嬲到要寫食評, 呢間舖呢期搞團購, 同事買左咁咪大家一齊去食囉!第1次我地夜晚去食, 覺得佢地上菜好慢, 野食黎到唔算好食, 一班人難得坐埋搵個地方有傾有講食野都算啦。 今日見D劵仲有幾日到期, 諗住同同事去食LUNCH用埋佢, 成間餐廳坐埋都係得廿個客, 我地落完單等左成50分鍾都未有野食, 遲過我入黎果D人都食完咁濟, 期間我係咁摧佢地話趕時間要返工, 佢仲好無禮貌咁同我講話好多單做唔切, 最後我地話走仲話煮緊D野食點算?! 打去訂位果陣已經問係咪有團購劵, 係咪買團購就唔係生意?! 唔想做就唔好搞團購!

2015-04-21
2014-11-13 1743 瀏覽
之前係九龍城番工,因為近,所以成日都黎食。不過今次就,一入到餐廳,一股古怪既臭味,入面明明大把位,唔知點解要我地坐門口。快快手叫野食先,我叫左個泰式雙拼飯,入面有海南雞同豬頸肉,想轉做海南雞飯,但要加$5,咁咪唔轉囉,但係豬頸肉同海南雞都少左好多,海南雞唔係好油,味道幾好,但豬頸肉就又乾又硬!另外,個餐仲有杯餐飲,凍熱都係同價,選擇又多,我飲左杯青檸樂,不過太多冰,攪到好淡!
之前係九龍城番工,因為近,所以成日都黎食。
2014-08-13 1859 瀏覽
諗住價錢唔平,水準一定有番咁上下!先黎泰式鳳爪好一般,跟住冬陰公先勁,May埋眼飲一定飲唔到係冬陰公!蝦餅仲勁!睇住食都食唔到有點點蝦肉,全部粉黎.....菠蘿炒飯似炒定備用,要就番蒸,腰果都是不脆的,唔使講到豬脛肉爽唔爽呢d咁高要求,當然係唔得啦!(唔爽)反然最正係菜苗,咖哩牛腩,椰青,生啤,呢4樣同出面普通泰國野一樣👌冇乜特別,幾好,唔難食!總結係每位冇食海鮮都要300元係唔會有下次囉!
2014-08-13
生日
  • 西沙茶座
  • 不是西沙彩軒
第一次寫食評, 實在不吐不快! 亦係因為對此餐廳嘅服務態度極之不滿而第一次寫的.見團購都好抵, 就算位置唔就腳都試下啦, 一星期前訂咗4位, 但在星期五再打電話去改6位, 出發當日本人忘記帶電話出街, 準時到達餐廳, 入到去見到只淨一個4位嘅位置同一個10人檯嘅位置, 當本人講出訂位電話號碼時, 個侍應就話4位嘅位置就係嘞, 已經同我講咗要坐迫d, 我話打黎改人數時冇講過會迫d喎, 侍應就話係我剛剛打電話去, 佢同我講嘅, 我都冇帶電話出街, 點打電話黎呀, 個侍應跟住仲話我個電話號碼仲show係個電話到, 侍應仲話我都有係電話度講我冇帶電話出街喎, 哼… 我係黎食野, 唔係黎嘈交架, 冇打過電話黎點認呀姐…. 當時嘅我真係幾火, 臨尾個侍應仲講咗句”我唔同你拗” 喔… 咁即係話我冇理取鬧啦!當時一家大細山長水遠黎到, 團購都已經買咗, 亦唔想就咁就走, 於是就6個人坐4個人位囉, 坐底後要再叫先比多2個位嘅餐具, 食到一半, 隔離檯走咗, 都係我地自己推檯加位, 冇侍應理會囉.食物質數偏咸, 而本人女兒就話甜品千層糕超級好味.今時今日咁嘅服務態度真係唔得囉, 侍應你唔會係自己聽錯電話

食物質數偏咸, 而本人女兒就話甜品千層糕超級好味.
千層糕
海鮮大雜薈
今時今日咁嘅服務態度真係唔得囉, 侍應你唔會係自己聽錯電話號碼嘅咩, 客人係黎食野唔係黎嘈交架, 為咩要厄你呢, 其實如果當時個侍應好聲好氣d,而唔係一口咬定係我唔認, 叫大家張就一下, 我都冇咁火囉, 而且到我地食完, 個檯10人位嘅都係冇人座嘅.
2014-04-12
2014-03-01 2970 瀏覽
前後一共兩次買了團購優惠劵同三五知己來到餐廳大吃大喝,吃得好滿足啊!!XD第一次惠顧團購,心裡七上八下的,因為看見網上的食評大多是沒有一個好下場,><心裡有點“熬底”的,但是看見並不是放題形式的團購,心裡想著應該會有水準的吧?所以膽粗粗就買了,結果。。。。。。。。超乎意外的滿足啊!^^第一頓是在14號的那天晚上,跟兩個姐妹來到這裡慶祝我們的貴族單身之日,那天實在是很忙碌啊@@,座無虛席,我們原本是訂了八點半的桌子,但是朋友因為要加班,所以要遲來,看見他們的客人源源不斷的樣子,想著現在做飲食業也是不容易的說,做得一單得一單,總不能佔著位子阻礙別人做生意吧?所以即使外面寒風直吹,我們還是選擇在外面等候,在九點的時候,前來的人漸少,有位子坐咯!我們坐下剛不久,朋友也來到了。點了一個冬陰功湯(小),一客咖哩牛肉,一客蒜蓉包,一客辣炒金邊粉,一客海鮮煲仔飯,三個椰青,一客芒果糯米飯。冬陰功湯,這個必推!湯底夠辣夠酸!非常開胃刺激!蝦肉鮮甜!不像我在同區小曼谷的冬陰功湯那樣,整個蝦都是黑的,霉的!平常不吃辣的朋友也喝了兩碗,還說味道跟她在泰國喝到的一個樣!正!後來我念念不忘這個冬陰

結果。。。。。。。。超乎意外的滿足啊!^^

所以即使外面寒風直吹,我們還是選擇在外面等候,

冬陰功湯,這個必推!湯底夠辣夠酸!非常開胃刺激!蝦肉鮮甜!不像我在同區小曼谷的冬陰功湯那樣,整個蝦都是黑的,霉的!平常不吃辣的朋友也喝了兩碗,還說味道跟她在泰國喝到的一個樣!正!後來我念念不忘這個冬陰功湯,所以又跟朋友來了一次!^^除了蝦變小了一點之外,依然很好喝!我們點的時候,餐廳的經理還很好人的提醒我三個女孩子喝不了大size的分量,建議我們點小份的。又要給一個贊!^^

咖哩牛肉也是首推,雖然牛肉的分量不多,但是夠嫩,一點也不“韌”,咖哩夠香!
第二次來的時候就點了咖哩炒蟹,本來以為應該是同一種的黃咖哩,但是後者沒有咖哩牛肉的咖哩香濃,比較淡味,但是蟹肉夠香甜,很明顯是新鮮的,所以也給高分!

蒜蓉包,在兩次的晚餐均是不可多得的重要配角!!滿滿的蒜蓉及牛油的香味,咬下去夠脆,放久了,吃起來還是一樣的脆!^^ 比起之前在”金不換“吃的蒜蓉包,分量大一點,而且更好吃!

辣炒金邊粉,粉炒得乾身,而且有彈牙的QQ感,些許的辣味增加了不少的風味,讓人有想繼續吃的感覺。

海鮮煲仔飯,這個則是很普通,始終是泰國餐廳,跟我們香港平常吃到的煲仔飯實在是很不一樣,飯類似是從電飯鍋裡盛的,但是每一個飯粒好像都有椰奶的味道,挺好吃的,只是上面的炸海鮮,顯然是放久的炸物,沒有了香脆的口感

椰青很新鮮!我們三個女孩子點了四個喝!呵呵!^^

芒果糯米飯-芒果第一次吃的時候很酸,第二次吃的時候很甜^^,只能說看來貨吧。但是糯米QQ的口感,為兩頓的飯局添上完美的符號!

在第一次來的時候,這間餐廳繁忙,人手並不充足,招手很久也沒有人來下單,所以作為客人,我們也可以體諒一下,不妨到櫃檯前下單,減少一點他們的工作量,
冬陰功湯
冬陰功湯
蒜蓉包
咖哩牛
2014-01-06 2232 瀏覽
為爸爸慶祝生日,一家人第一次團購,食泰國菜。這里地方是不易找,不過一入門侍應已好好招呼,感覺不錯。室內佈置還算休閒整齊。即刻有位坐下,點菜也好快到。餸菜味道都幾好,賣相也不錯。整體算是滿意。
為爸爸慶祝生日,一家人第一次團購,食泰國菜。

這里地方是不易找,不過一入門侍應已好好招呼,感覺不錯。
室內佈置還算休閒整齊。
即刻有位坐下,點菜也好快到。
餸菜味道都幾好,賣相也不錯。
整體算是滿意。
2014-01-05
生日
  • 菠蘿炒飯
2013-12-19 1971 瀏覽
男朋友BRO買左團購COUPON,$200當$400用.因為就黎到期所以11月底BOOK到位就去食. 位置偏遠遠離九龍城食街中心男朋友先到達看看MENU,發覺價錢偏貴, 由原先4人行改為3人,怕食唔飽3個人叫左 細冬蔭公蒜容包, 炒海鮮濕河, 咖哩牛腩, 肉碎生菜包細冬蔭公味道唔錯,唔會太辣, 接受到蒜容包配咖哩牛腩唔錯.但只有4件太少唔夠送飯. 咖哩牛腩味道正常,但份量偏少.炒海鮮濕河份量也少得可憐,而且很普通, 我看隔離枱叫的PHA THAI比我們還要大碟,我相信不是團購客.肉碎生菜包偏辣, 但我覺得係最好的一味.最後因為唔夠錢所以再叫左一個芒果糯米飯(小)外賣.只有一小舊飯,已經價值$50,還要收我外賣盒$3而且外賣仲要收加一,真係搶錢總結, 價錢貴,份量少,不會再考慮幫襯那店現在還繼續做團購, 希望大家食得開心
男朋友BRO買左團購COUPON,$200當$400用.
3個人叫左 細冬蔭公
蒜容包, 炒海鮮濕河, 咖哩牛腩, 肉碎生菜包
細冬蔭公味道唔錯,唔會太辣, 接受到
肉碎生菜包偏辣, 但我覺得係最好的一味.
最後因為唔夠錢所以再叫左一個芒果糯米飯(小)外賣.
總結, 價錢貴,份量少,不會再考慮幫襯
那店現在還繼續做團購, 希望大家食得開心

2013-11-21
2013-12-06 1722 瀏覽
今日兩支公打完波之后去食叫咗椰青,泰式豬頸肉同埋菠蘿炒飯,個菠蘿炒飯真係好惦,味道同我平時係屋樓下果間茶餐廳食開真係唔同,肉鬆同腰果多到瀉咁制!反而個豬頸肉就好普通!但個汁都ok
菠蘿炒飯
菠蘿炒飯
2013-11-02 1305 瀏覽
今晚同爹,媽,家姐食晚飯,都唔知食乜好,經過泰國餐廳見到個招牌好熟悉,咁樣我地走咗入去,嘩!我見到隔離枱嘅嘢食好香所以我地都叫咗隔離枱兩款一樣嘅餸菜!先嚟個海鮮冬陰功湯,um...好好味,湯面唔多辣椒油,酸酸辣辣,海鮮都好彈牙,好多料^^之後就係豬頸肉,好脆嘅面,仲有少少燶,好香,食落好juice,唔似食d
2013-10-31
2013-10-20 1120 瀏覽
家人團購左$100當$200用既現金劵今次第2次黎食叫左咖哩牛, 但黎錯左個咖喱羊 好聲好氣叫佢換返. 個WAITER竟然話: 下, 都食晒啦其實事實係我地幾個人 一人夾左舊係個碟度 咁個兜野梗係冇晒D羊啦...唔食又點知係羊黎呢? D態度差到不行了食左豬牛雞串燒, 唔錯 個醬幾好味食左波羅炒飯, 應該唔係2手波羅, HAHAHA 但冇乜鑊氣薄餅 OK點咖哩幾香脆雞 個雞唔鞋, OK!坐就坐得舒服D, 都冇同區既小X谷等咁耐位, 但野食就係小X谷好味D價錢方面, 冇團購價我就唔會食囉原價 ~$8xx for 6人用左團購劵大約半價倒冇團購價都應該唔會幫襯
家人團購左$100當$200用既現金劵

今次第2次黎食
唔食又點知係羊黎呢? D態度差到不行了

食左豬牛雞串燒, 唔錯
個醬幾好味
食左波羅炒飯
, 應該唔係2手波羅, HAHAHA
但冇乜鑊氣
薄餅 OK
點咖哩幾香
脆雞 個雞唔鞋, OK!

價錢方面, 冇團購價我就唔會食囉

原價 ~$8xx for 6人
用左團購劵大約半價倒
冇團購價都應該唔會幫襯
團購
第一次寫食評, 實在不吐不快!中午在九龍城參加完女兒學校的運勳會便到此餐廳食午飯, 到達時約12點只得2枱客。我們只有2個大人和1個小朋友被安排坐在門口的卡位後便點了以下食品。1)冬陰公湯-$88-湯的份量是3-4人份, 整窩湯只有一隻蝦 (1/3隻蝦身是黑色的)和一些菇, 跟太太每人飲了半碗便整窩放棄了2)紅咖喱鴨- $88-咖喱味不過不失但鴨肉是在超市買的現成鴨胸肉切片而成3)小食拼盤(-炸蝦餅,炸魚餅,炸春卷和炸香蘭葉包雞) -$168.00 -炸蝦餅和炸魚餅顏色不對同理啲肉係霉嘅,炸香蘭葉包雞淡而無味, 試個之前3款後個春卷已無興趣食, 整碟也放棄了4)泰色雞絲湯河粉 (午餐)$43- 味道普通, 湯是味精是湯, 河粉是用一片片的,  這種河粉在大部份泰國餐廳應是濕炒的。5)懷疑外賣白飯-$126)椰青2個-$64-正常7)鹹檸雪碧 (跟午餐送)-正常Total:$463.00在紅咖喱鴨上卓後要求侍應攞幾個碟給我們分享食物, 佢只給我們一隻碟, 跟住要再叫個侍應先肯多攞2隻來。之後我order 一個白飯, 我order 完後個侍應直接往門外走 (我當時覺得有啲奇怪), 等了10
第一次寫食評, 實在不吐不快!

5)懷疑外賣白飯-$12
6)椰青2個-$64-正常
7)鹹檸雪碧 (跟午餐送)-正常
Total:$463.00

在紅咖喱鴨上卓後要求侍應攞幾個碟給我們分享食物, 佢只給我們一隻碟, 跟住要再叫個侍應先肯多攞2隻來。之後我order 一個白飯, 我order 完後個侍應直接往門外走 (我當時覺得有啲奇怪), 等了10分鐘左右見還未有飯便叫另一個侍應追一下, 此時第一個侍應從外回來手上攞住1個白色半透明膠袋, 隱約見到裏面裝有類似白飯的東西回來後直入厨房, 不到1分鐘便有一碗白飯送到我們桌上 。當試食完所有點的餸菜後實在忍唔住想向餐廳負責人反映一下啲食物質素, 便問個侍應老細喺唔喺到? 佢話唔喺到 (但收銀機櫃內有一個12點後才到來的中國藉男子, 其餘3個侍應均是識講廣東話的泰國人), 我便先埋單後才對個侍應反映啲食物質素好有問題 (唔想以為投訴攞discount), 佢聽完後一啲反應也沒有便行開去,坐在收銀的那男子聽到我們的投訴便和那侍應耳語一番,之後過多10分鍾直至我們離開全程也冇人理過我們。這餐廳之前有幫襯過好幾次, 估唔到變到咁慘不忍睹。
2013-09-26
2013-08-05 617 瀏覽
晚上預約了金泰苑,約7點50分到,但當時沒有人招呼我們入座,唯有自己找座位坐下,但服務員一直都沒有來招呼我們,我只好自己在收銀處取餐牌,過了一會,本人要求轉較大的臺,一個似經理的男人走過來,我就順便告知他先幫我ORDER蒜茸包,咖厘炒大蝦及菠蘿炒飯,因怕等得耐及小朋友已肚餓,但他似乎沒有打算幫我們入機,過了約10分鍾,我們轉了台後,我就問他有沒有幫我落ORDER,他就說等轉台後再落。當時我已轉台亦告知他可以爲我們入機及繼續落單,他行了也來後在執另外一張台,並沒有意欲爲我們落單,但當時並沒有客人等台。然後我走出座位叫他先幫我落單。落完單,約等了30分鍾,只上了3杯飲品,就連一坐下就叫他落單的食物一樣都沒有上,此時小朋友已很餓,我就站起來到收銀前問經理,食物還要等多久?因小朋友已肚了,可否快點?但他們一共3個人見到我的,但沒有跟我說任何說話就各自走開了,此時我真的不滿意,我覺得點都講一聲呱。後來我回座位告知家人,他們這樣的態度,另一個經理似乎聽到我的說話,就告知我食特跟進中,我就問他,那爲什麽剛纔不告訴我你們跟進中??他沒有說話就走開了,我又等了5-10分鍾,些時小朋友真的很餓很餓了,都餓到扭計了,我真的很不滿 意就問他們,食物不是跟進中嗎??爲什麽沒有人回複我等多久??只見那經理一副很不滿意的樣子,似乎有點想打我似的,然後又告訴我食物跟進中。這個答案我真的不滿 意啦,最後我回座位後看看手表,由進來到現在都一個多小時了,不要說食物,就連基本的服務也沒有。餐牌也是自己取的。既然團購食他們這麽辛苦,爲什麽又要做團購這個推廣??九龍城其他泰國餐都是排隊的,但別人不會差到這樣!!!
2013-08-04
2013-07-08 437 瀏覽
個個都話ok,咪去試一試囉,發覺若非團購者,不值一試,因咖哩蟹無咖哩味,鐵板蠔仔炒米及生菜包(豬肉)無味,其餘嘅冬蔭公湯,飛天通菜,燒豬頸肉,蒜蓉包,薄餅等都屬一般。講到最抵及最好吃就是大拼盤,但拼盤內嘅串燒十分“嚡口”,一點也不好吃。再者,不知是否該店正做團購,各侍應都忙都不可開交,故毫無服務可言,要3催4請才來落單及set位。
2013-06-28
2013-06-19 228 瀏覽
去完浸大的event,一定會去吃泰國菜,近九龍城嘛(是藉口一點也不近==")看到網上有團購優惠(☻笑")又可以在event當日去吃,就買下了店內環境都可以,客人不算多,員店服務也ok的先來個酸的當前菜吧,呀,鳳爪夠爽,份量ok,但我吃下只覺得很辣,朋友覺得好吃,那麼交給他幹掉好了…( ゚Å゚)鑊氣夠,炒得很香,椰菜苗很爽,不過咸肉頗肥,整碟餸滿是油呢( ゚Д゚)... ̄ω ̄很開胃的醬汁,雞柳也炸得脆脆的,份量都多,所以吃不完,拿走…材料很多,味道剛好不會咸,但吃不慣生芽菜和內里的香葉….而且比較多油,所以食完很濟…(/ω\)糯米加上椰汁,甜甜的,不錯,芒果也夠甜,吃完這個更飽是的…(=)3=)這個甜很抵食,份量很多,(。∇^☆)整個椰清內都裝滿了椰青肉和大菜糕,呀,吃不完了,這個要拿走…椰汁甜度剛好,三色冰的配料很足,好像一客甜品來哦~這款的椰汁有點點咸的,是正宗的椰汁冰味道,不錯,跟二色冰的椰汁味不一樣呢~

店內環境都可以,客人不算多,員店服務也ok的
酸辣無骨鳳爪
( ゚Å゚)
咸肉椰菜苗
甜酸雞柳
辣炒金邊粉(牛肉)
香芒糯米飯
椰清水晶糕
三色冰
椰汁甜度剛好,三色冰的配料很足,好像一客甜品來哦~
椰汁冰

題外話/補充資料: 餸菜份量很多的說,味道不過不失,用上團購的很優惠的說(u~u=)
2013-05-26
酸辣無骨鳳爪
咸肉椰菜苗
甜酸雞柳
辣炒金邊粉(牛肉)
香芒糯米飯
椰清水晶糕
三色冰
椰汁冰
2013-05-27 184 瀏覽
繼續睇下食左嘜先雞肉碎生菜包~~~好香的香料配上雞肉碎,真係VERY GOOD菠蘿海鮮焗飯~~~其實係菠蘿炒飯,味道剛好的GOOD雜拼盤~~~下次唔會叫這個,因為有D係唔LIKE的拼盤有墨魚滑春卷、炸蝦餅、泰式春卷、炸軟殼蟹、豬頸肉、炸魚餅、串燒蝦蝦、串燒雞雞D春卷基本上係唔脆的,"林"了蝦餅都幾好味,而且都尚算彈牙串燒雞雞NO GOOD,好"鞋"其他的都是普通的蛋網炒貴勺~~~味道可以的,但唔夠熱,所以麻麻地粉絲雜菜煲~~~麻麻地,普通過唔普通呀咖喱炒蟹~~~咖喱味是淡淡的,小朋友也可以吃,因為一D都唔辣,我地選擇肉蟹,蟹肉好結實!讚明爐烏頭~~~魚魚的湯汁如果可以再酸D,香料可以再加多一點會更好,魚肉都好結實海鮮咖喱麵包盅~~~味道同咖喱炒蟹係一樣的,包包太"林"了,如果脆D會更GOOD芒果糯米飯~~~芒果好甜,黑白糯米是熱熱的,好軟糯呢整體上食物都可以的,但可能人手真係唔太夠,有時真係叫極都冇人應囉
繼續睇下食左嘜先
菠蘿海鮮焗飯~~~其實係菠蘿炒飯,味道剛好的GOOD
雜拼盤~~~下次唔會叫這個,因為有D係唔LIKE的
D春卷基本上係唔脆的,"林"了
蝦餅都幾好味,而且都尚算彈牙
串燒雞雞NO GOOD,好"鞋"
其他的都是普通的
蛋網炒貴勺~~~味道可以的,但唔夠熱,所以麻麻地
粉絲雜菜煲~~~麻麻地,普通過唔普通呀
芒果糯米飯~~~芒果好甜,黑白糯米是熱熱的,好軟糯呢

2013-05-05
母親節