短時間內食咗呢間嘢四次,因為真係好好味,淨係講個冬陰功湯,已經冇得輸。好多地方嘅冬陰功都唔好飲,一係唔夠酸,一係咸到苦,真係咸到苦,一係就硬係爭緊啲唔係嗰陣味。但,呢度飲一啖已經停唔到口,真係惹味香口嘅冬陰功,係泰國飲到嘅味道,好感動。對比之下,椰子雞湯就顯得普普通通,可以不叫。然後就係串燒,啲肉有,又巨又厚,豬頸肉、司華力腸,超級好食,墨丸連蜜糖都燒得香香的好好味。炒金邊粉酸酸甜甜,又大碟,真係冇得彈,好食過好多商場入面嘅餐廳,真係有泰國味。木瓜沙律就辣咗啲,如果冇咁辣就完美。甜品食咗西米糕,中間有粒粟米好得意,但係一碟有好多粒,食唔晒好大嘥。另外仲叫咗芒果糯米飯,超~好~食~以為自己喺泰國~
2019-11-30 216 瀏覽
香港又失去一間本土人經營的良心餐廳,平民價,就食到美味的泰菜,聽老闆講,經濟太差,佐敦舖是最後一晚,需要結業真的好可惜,老闆好好人,請我們食西米糕重同我們講:得閒可去太子/銅鑼灣分店,放心我們一定支持
真的好可惜,老闆好好人,請我們食西米糕
重同我們講:得閒可去太子/銅鑼灣分店,放心我們一定支持
2019-11-02 170 瀏覽
同朋友慶祝生日去食下泰國菜,見都好多食評就諗住試下。當日星期五晚,已book枱,但入面都勁多位,不過位置其實都係佐敦站附近ok兩個人食就唔諗住叫飯或粉,所以叫左我地最愛既冬蔭公湯,馬拉盞通菜,雞腳,黃咖哩牛筋腩配個法式蒜蓉包,飽到上心口,仲話諗住食埋個芒果糯米飯添1)冬蔭公湯 - 比較creamy,感覺好有奶味,味道是不錯的,不過唔辣,都係我喜歡既湯。2)泰式雞腳 - 好食,正常,無咩驚喜,係預期的味道,個人覺得愈食愈辣,喜歡辣既可以試。3)馬拉盞通菜 - 呢碟就十分普通喇,正確啲講,係好無馬拉盞個啲風味同味道,不過都可以食既!4)黃咖哩牛筋腩 - 嘩,好多汁呀,應該咁講...... 係好多湯呀味道ok,但感覺好多配料,牛筋腩切得比較細粒,無數過幾多舊,不多也不小。但真係好水.....配個蒜蓉包都唔掛汁唔索汁的。最後環境挺好的,由7點幾坐到9點幾都無收過枱上既野同無理過我地絕對係聚餐好地方
同朋友慶祝生日去食下泰國菜,見都好多食評就諗住試下。

絕對係聚餐好地方

2019-11-01
2019-08-29 560 瀏覽
今日去左探朋友,朋友住係佐敦,附近真係超多美食,朋友推介呢個泰國餐廳,味道唔差,價錢仲好抵。泰式海南雞飯海南雞嫩滑,油飯好香,醬汁不是一般的泰式辣醬,應該是自家制醬汁,非常惹味。泰式炒金邊粉 (蟹肉/蝦/豬頸肉/豬扒)配料選了豬頸肉,豬頸肉超級爽,金邊粉炒得香口而且乾身。迷你拼盤 (蝦餅、魚餅、春卷、豬肉丸、選3款,每款2件)選了蝦餅、魚餅和春卷,蝦餅外皮脆得來入面既蝦肉彈牙,魚餅煎得很香,春卷亦炸得非常鬆脆,炒芥蘭 (鹹魚/馬拉盞/蒜蓉/蝦醬/飛天) 芥蘭鮮甜,用蒜蓉炒唔會太油。

泰式海南雞飯
泰式海南雞飯

泰式炒金邊粉 (蟹肉/蝦/豬頸肉/豬扒)
泰式炒金邊粉

配料選了豬頸肉,豬頸肉超級爽,金邊粉炒得香口而且乾身。

迷你拼盤 (蝦餅、魚餅、春卷、豬肉丸、選3款,每款2件)
迷你拼盤

炒芥蘭 (鹹魚/馬拉盞/蒜蓉/蝦醬/飛天)
蒜蓉炒芥蘭

芥蘭鮮甜,用蒜蓉炒唔會太油。
2019-06-29
2019-07-25 877 瀏覽
聽講呢間泰國野幾好食,所以就決定黎試吓佢嘅lunch。喺門口見到佢個外賣紙寫住海南雞飯$52 ,就諗住試吓食啦,嗌埋熱奶茶加$3,諗住$55啱啱好,點知個男店員話擺喺出邊嗰個餐牌係舊嘅,午餐都加咗價好耐㗎啦。於是我就問,唔加奶茶係咪$55,佢就黑晒面咁樣,嘆口氣之後話$56,因為外賣要加一蚊。其實我都係唔想唱散子,所以先問多一句,我覺得佢嘅態度可以好少少。不過,海南雞飯嘅賣相好靚,份量好多,而且超級好食。大約有十件雞再加一隻雞翼,雞肉好滑有肉汁,好好食。油飯都好香,唔會太油或者好滯,真係食到停唔到口。佢配嘅湯係蓮藕湯,好足料,有好多舊蓮藕係入面,飲落好清甜。個人認為佢嘅嘢食真係好好食,不過服務態度就一般般。

海南雞飯
蓮藕湯
海南雞飯
蓮藕湯
2019-07-07 927 瀏覽
係呢條街發現一個新嘅餐廳叫金泰子泰國餐廳。到最後結帳的時候,店員話要去隔離嘅「金泰子」先知道,原來呢間唔係新餐廳,只是expand 多啲座位。不過anyway 都是我第一次食。侍應係泰國人,而廚房播住啲音樂都有東南亞嘅feel,可能都係泰國廚。點了一個肉碎豆腐清湯、紅咖喱牛腩同埋小食拼盤,很有家庭式食物嘅感覺。拼盤不錯;而清湯係一個碗上的,不是途中帶爐火的。紅咖喱牛腩亦有牛筋但是肉的份量就比較少,而且不配飯。三個餸兩個人食,其實都唔係話好飽。240幾蚊埋單,好在係不加1服務費。

2019-06-14 1295 瀏覽
約咗同事成班人一齊食飯, 有同事推介呢間泰國餐廳, 話地方寬敞好適合大伙人食嘢傾計食物質素唔錯, 選擇種類亦都算多, 最欣賞佢個芒果沙冰, 飲得出用料相當足! 而且份量亦都算大, 拎出嚟嘅時候啲沙冰係多到瀉😂👍🏻可能我哋運氣好, 而且係平日晚上, 店內人數唔算係多, 即使係晚市時間原本應該有限用餐時間, 亦都冇刻意趕我地走, 抵讚👍🏻唯一覺得麻麻地嘅係, 我哋叫咗個小食拼盤, 個蝦餅偏細, 基本上係一口咁嘅尺寸, 食得唔太滿足😬
2019-05-30
  • 芒果沙冰
2019-06-07 1017 瀏覽
家人喜愛吃海南雞,假日足不出戶;其中最方便的方法是光顧外賣,透過外賣程式網上外賣平台,選擇了金泰子的海南雞,油飯和炸蝦片等食品。送到府上立即可以食用,費用包括餐廳,外賣程式和外送速遞員成本,雖然價錢略高於堂食,卻是方便快捷的。奈何海南雞味道不新鮮並有一點【宿味】,蝦片亦不脆,非常掃興。
海南鷄
2019-05-26 1005 瀏覽
三個人去食泰國菜,見食評唔錯,佐敦又方便,於是試吓金泰子。茶餐廳格局,地下有點污糟,我地要求換位,職員態度麻麻地我地叫左二人B餐,冬蔭功湯好辣,不過都算好足料,有好多隻蝦!另外點多個黃咖哩牛肉配蒜蓉包,好香脆,好味半隻海南雞,雞肉好滑,配埋醬料好好味泰式炒菜就不過不失啦!仲有甜品,我冇食,朋友話椰味好香濃,好食喎!

另外點多個黃咖哩牛肉配蒜蓉包,好香脆,好味

半隻海南雞,雞肉好滑,配埋醬料好好味

泰式炒菜就不過不失啦!

仲有甜品,我冇食,朋友話椰味好香濃,好食喎!

2019-05-24 600 瀏覽
昨日行街經過佐敦,心癮又想食泰國菜,最終都走左去金泰子,原本想飲湯同食泰色軟売蟹,最後侍應熱情介紹佢地的新菜式,鐵板豬頸肉椰菜苗好野味豬頸肉好爽重有泰式豬脾,平時唔會叫,因我怕肥,但今次侍應極力推介,破例嘗試,估唔到的驚喜,好正入味肉淋,肉質甘香肥胖都不理了
好野味
豬頸肉好爽
入味肉淋,肉質甘香
肥胖都不理了
鐵板豬頸肉椰菜苗
2019-05-23
鐵板豬頸肉椰菜苗
2019-05-17 519 瀏覽
不想出门,开饭喇上看到这家泰式餐厅,有几款评价不错,就点了一份蟹肉炒饭和一份好评挺多的芒果糯米饭。送到的时候温度还好,但是蟹肉炒饭感觉不新鲜,里面的番茄味道尤其不正常。芒果甜甜的很不错,糯米比较干,不好吃。失败的一餐
外賣送餐
2019-04-26 372 瀏覽
夜晚截單前叫咗外賣, 等咗成個鐘,成11點半先突然話取消咗張單, 如果早知佢地唔接我唔使等咁耐啦, 等到咁夜咩都收晒啦!!!個伙計話依啲我ge事唔關佢事, 又死口唔認佢地取消咗我單, 仲話自己執緊嘢收工要走, 有咩唔好問佢. 之後好囂張叫我要bad comment就留bad comment, 話聽日可以打去同佢老闆投訴佢, 佢都咁順攤唔志在, 咁我就留comment囉.
個伙計話依啲我ge事唔關佢事, 又死口唔認佢地取消咗我單,
仲話自己執緊嘢收工要走, 有咩唔好問佢.
2019-04-26
2019-04-26 307 瀏覽
叫咗馬拉盞炒通菜,咖哩海鮮包,沙嗲串燒(雞肉 雞腎 豬頸肉),迷你小食拼盤(蝦餅 魚餅 春卷)樣樣都唔錯 足料 正常portion 幾好味 係個雞腎un咗啲 其實都ok 但食完冇耐已經開始 勁!口!渴!

但食完冇耐已經開始 勁!口!渴!
2019-04-23 310 瀏覽
與兩位好友參觀了展覽後,離開會展中心,乘坐天星小輪到尖沙咀。到了尖沙咀,在文化中心走走看,到了晚飯時候,向佐敦方向走去。好友想吃泰式晚餐,於是再到這店回味一番。我們選擇了餐廳的一份二人套餐,再加一個小菜,時間尚早,食客不多,所以不用等多久就已經為我們送上食物。椰汁雞湯最先送上,白色的湯,單是放在枱上,椰子的香味,已經濃濃的在空氣中散發,入口清香清甜的椰子味,再配合雞湯的鮮甜,兩者的味道互相配合,更有立體感。泰式海南雞半隻,賣相看來,已經是充滿肉汁的感覺。入口雞肉嫩滑,軟綿綿的咬感,雞肉味香,還帶著肉汁,泰式的煮法,令雞皮也很香口,泰式醬汁帶點辣,令雞肉更突出更香口。蒜蓉炒通菜,炒得很香,令蒜蓉的香味融入通菜當中,通菜柔軟,卻很有咬感。泰式豬手,賣相雖一般,可以看得出肉質柔軟的感覺。泰式醬汁令豬手的皮與肉也很香,質感軟綿綿,肉汁豐富,配合酸菜一起吃,反令肉香更突出,令豬手皮的脂肪香更濃厚,很是吸引。雖是重來,但這店的味道依然令人回味一番,依然給人有意外驚喜的感覺,真是值得讚賞,值得再來。

好友想吃泰式晚餐,於是再到這店回味一番。

椰汁雞湯

泰式海南雞

蒜蓉炒通菜

泰式豬手

椰汁雞湯
泰式海南雞
泰式豬手
生日之星一聚,齊腳人多嚟呢度唔怕無地方坐,而且夠抵食~先食蒜包,唔脆,腍坺坺😣青木瓜沙律,fresh得嚟夠辣又開胃。炸蝦皮蛋,好香口呀~ 最啱我~炒通菜就令人幾surprise~ 炒得非常之香~又夠翠綠爽脆~ 😋豬脾啖啖肉,唔肥膩~ 配酸菜同雞蛋,份量夠大,人人有份👍🏻 不過有一小部分嘅肉偏硬~ 未夠完美青咖哩牛筋腩超正😋 青咖哩汁充滿椰香,辣而香甜~ 牛腩牛筋炆到又腍又入味~ 識食就食埋茄子,吸晒青咖喱汁🤤好食呀~我地仲有食鹽焗鰂魚,大大條,又嫩滑~又食一鍋冬蔭公湯,極多料,好似食極都有咁😆😂不過掛住食,無比相機食先 hahaha食飽當然要食埋甜品先完滿~ 黑白芒果糯米飯必食~千層糕係熱架,甜甜地,煙煙韌韌~不過椰汁糕就最失望😞... 唔夠軟滑...不可不提嘅係服務周到 ❤️
生日之星一聚,齊腳人多嚟呢度唔怕無地方坐,而且夠抵食~

先食蒜包,唔脆,腍坺坺😣

青木瓜沙律,fresh得嚟夠辣又開胃。

炸蝦皮蛋,好香口呀~ 最啱我~

我地仲有食鹽焗鰂魚,大大條,又嫩滑~
又食一鍋冬蔭公湯,極多料,好似食極都有咁😆😂
不過掛住食,無比相機食先 hahaha

食飽當然要食埋甜品先完滿~ 黑白芒果糯米飯必食~

千層糕係熱架,甜甜地,煙煙韌韌~

不過椰汁糕就最失望😞... 唔夠軟滑...

不可不提嘅係服務周到 ❤️
2019-04-12