2023-02-22 434 瀏覽
難得又有靚裝修價錢又唔貴,而且好食嘅茶餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今日我哋食咗兩個常餐一個沙嗲牛肉麵、火腿奄烈,一個雪菜肉絲米加漢堡扒煎蛋,連餐飲都唔錯

2023-02-21
嗰日行完山,我哋去咗呢間好有舊香港特色嘅打卡冰室食嘢。入嚟坐低係店內的2張木圓枱木長凳,店員姐姐話有下午茶餐食喎 (估唔到週末都有!)魚柳包配薯條 (HK$38).店員姐姐介紹我食的,都要等15分鐘左右㗎,不過出場時,朋友們都望過嚟啦,因為魚柳包好大份,成件sub咁大😮.魚柳是好厚身好脆口,魚肉出奇哋好嫩滑,似蒸魚咁滑,真係好正!.麵包也好厚好脆,夾埋一片鮮蕃茄、一片生菜和一片半溶芝士,下次我會將伴菜的生菜和蕃茄片都放埋入包裡食😁.經典波浪形港式薯條,炸得外脆內軟,多薯肉,不太油膩,點茄汁好正😋熱奶茶 (跟下午茶餐送的).口感奶滑,奶味香濃之餘茶味都香濃🫶🏻我覺得整體很好,價錢經濟,味道很好,店員姐姐服務好,朋友們都讚,呢間值得下次回訪👏🏻

魚柳包配薯條 (HK$38)

魚柳包配薯條

熱奶茶 (跟下午茶餐送的)
.口感奶滑,奶味香濃之餘茶味都香濃🫶🏻

熱奶茶

2023-01-01
熱奶茶
2022-10-18 604 瀏覽
☕️我們老是記不住店名😆位置和上一篇介紹的很近喔,轉個彎就到了🧡他們有賣各式麵類,像牛腩麵,魚蛋麵,也有水餃。不過每次去一定是吃炸豬排,配米粉或河粉。豬排在炸之前捶打成薄薄一片,裹上一層薄薄x2的粉漿,炸得乾爽不會太油。目前沒有在其他地方吃過這種口感的炸豬排🤤大家去吃一定要撒點胡椒粉!我們都會再加一點鼓油(我會再加醋😆),再加點辣辣的豆瓣醬,真的很爽很好吃。(對於美食還在學習怎麼形容,有時就是只想說: 真的很好吃啊!希望大家不要太介意,啾咪😘)大家2個人去也可以點點看腐乳通菜,其實沒什麼特別🤓。但他們的腐乳醬就在家裡調不出來的味道。有時候吃傳小,或者茶餐廳,好吃就行了!也是一樣,沒吃過的大家去吃就對了🏃🏻‍♀️大家吃完可以告訴我覺得怎樣喔☕️
☕️
我們老是記不住店名😆

位置和上一篇介紹的很近喔,轉個彎就到了🧡

大家吃完可以告訴我覺得怎樣喔

☕️
2022-10-17 416 瀏覽
"🥘🫕🍹 配凍檸茶🍹份量比想像中多🙈擺盤十分懷舊😌肉質好鮮嫩好juicy😋跟餐有丹麥多士🍞特別想讚下杯凍檸茶,茶底好香濃🍹雞煲]炒得好入味😋肉質好鮮嫩,而且好彈牙🐔醬汁調味啱啱好,香氣撲鼻🤤送飯一流🍚牛肉好鮮嫩🫶🏻每塊都好大塊🌟咖哩中嘅椰奶香好濃,帶少少微辣,送飯一流🍚😋酥皮好鬆脆,有淡淡嘅奶油香😌👍🏻湯好足料好濃郁,不過有少少咸好入味😆好鮮甜,而且好足料,有好多蟲草花同埋杞子,仲有兩隻大雞腳係度🦶菜心苗好鮮甜好爽嫩🥬雖然每次食罪疚感都好大而且好邪惡,但每食一次都會愛上💞🫶🏻😆 係烤過嘅多士上面塗滿香甜咖椰醬,配上一塊凍嘅牛油一齊食,真係好好味🤤🌟🌟指數(滿分:5🌟):⭐️⭐️⭐️⭐️金沙角冰室📍 太子弥敦道749号地舖
"🥘🫕🍹

🌟🌟指數(滿分:5🌟):⭐️⭐️⭐️⭐️

金沙角冰室
📍 太子弥敦道749号地舖
2022-10-11 341 瀏覽
有一間由年輕人開的 賣咖啡的 茶餐廳餐點不多 但樣樣有特色沙爹牛肉撈丁特別香只要一經過油麻地 就忍不住進去喝杯咖啡 配個特色甜品餐廳內播的歌也是懷舊老歌 配合店員的衣著 下單的單據 餐具 裝修一切都特別有味道而且 旁邊的店有2隻🐱 又親人又可愛
有一間由年輕人開的 賣咖啡的 茶餐廳

配合店員的衣著 下單的單據 餐具 裝修
一切都特別有味道

而且 旁邊的店有2隻🐱 又親人又可愛
2022-10-11 265 瀏覽
港式冰室是香港飲食文化不可缺的一部份。我平時都喜歡去冰室,方便快捷,價錢適中。今日去太子買花,見到間裝修有懷舊氣息的金沙角冰室,一家三口便入去試下。叫了三個餐,不用加一,$160埋單,三個人吃得飽,味道不錯,抵過食雲吞麵或粥品。干燒伊麵,烧汁干炒豬扒烏冬和沙嗲牛肉公仔麵都好食,港式奶茶香濃。牛油多士和火腿炒蛋都可口。店內的懷舊裝飾有玩味,可以打卡。女兒吃得滿意,話去外國留学前要多來幾次,試多些港式美食。

店內的懷舊裝飾有玩味,可以打卡。

女兒吃得滿意,話去外國留学前要多來幾次,試多些港式美食。
2022-08-08 579 瀏覽
一入到鋪就覺得好老香港feel, 裝修加唔少分。野食價錢平民價,外賣仲有兩送飯Tim。叫左一個常餐同一個午餐,份量多既足夠。兩個餐盛惠~$110。鐘意懷舊風既朋友可以一試。
2022-07-07 487 瀏覽
冰室的門面非常之有懷舊 Feel,綠色鐵窗框再加上霓虹燈招牌已經好有香港懷舊特色店內的裝飾同佈置都好七十、八十年代感覺,霓虹燈、冬菇亭、木椅木凳、古舊鐵閘及懷舊招牌等等再加埋播放的經典歌曲,真係好似時光倒流返番去舊香港食物方面:特級花膠扒拼紐西蘭牛柳 : 花膠扒大大隻,厚身又夠淋,煙韌有口感,紐西蘭牛柳剛剛好五成熟上鐵板,加埋西蘭花、蕃茄及薯條,份量十足鮮茄焗牛舌飯 : 加上芝士,鮮茄醬味濃,牛舌大塊又厚切啖啖肉配上蛋炒飯,美味的焗飯菠蘿冰 : 勁多大大粒的菠蘿肉,甜度適中,食鐵板餐加一杯冰凍透心涼的菠蘿冰,配搭一流

再加埋播放的經典歌曲,真係好似時光倒流返番去舊香港

食物方面:

• 特級花膠扒拼紐西蘭牛柳
2022-06-04 548 瀏覽
其實佢開咁耐,我想食佢咁耐,原因只係門口裝修夠特別今日約左人食下午茶,諗住skip 個午餐。眾所周知,一般早餐都係去到11am, 但出到太子,都已經11:10am 應該無乜邊間可以食早餐。突然醒起金沙角,諗住行去睇下有冇蛋撻菠蘿包果啲,配杯咖啡啦。一去到,見到門口寫早餐至11:30am, 就拿拿林入去。早餐都係果啲啦,不過第一次見到茶餐廳有電磁爐姐,睇黎夜晚可以黎打個邊爐。另外就係平時茶餐廳啲早餐,都係一堆食物咁比。煎蛋又會油林林,但呢度唔係,最感動嘅係佢肯比埋刀相信食過茶餐廳嘅早餐嘅人,都應該學識用匙羹當刀用
其實佢開咁耐,我想食佢咁耐,原因只係門口裝修夠特別

相信食過茶餐廳嘅早餐嘅人,都應該學識用匙羹當刀用
為食小妹終於出嚟覓食啦~~小妹介紹得嘅,又係自己去過唔止一次嘅地方話說,大雨滂沱,小妹飢寒交迫,入到冰室,隨即望餐牌,店員姐姐問我加唔加$10加湯同飲品,我諗到無諗就加咗,因為之前飲過呢度嘅羅宋湯,都唔錯,飲咗唔會有口渴感,今次就試佢哋嘅洋蔥湯,上湯嘅時候,小妹莫明感動,因為,碗湯滾熱辣㗎有幾多西餐廳都未必做到,讚之後,小妹食嘅帶子意粉,同樣係即煮即上,令到小妹嘅食指大動,就算係節食嘅諗法都拋諸咗腦後不過呢個份量就比較啱女生,男生可能唔夠食啦而煙三文魚沙律,個沙律落嘅醋同橄欖油剛剛好只係特色就唔係太突出,但擺碟都美觀嘅最後,小妹點咗杯熱杏霜,唔洗喺$10以外再額外加錢,仲大大杯熱辣辣,滿足附加咗一張之前喺午餐時間食嘅肉醬意粉圖,嗰次純粹偶遇,但係好欣賞佢,因為我未試過喺冰室會用心以兩種芝士放面焗㗎~~連小妹平時唔多食肉醬意粉,都食唔停呀,誠意推介俾各位用心去煮,食客係食得出㗎~~加油💪🏻💪🏻P.S. : 五月份無論午餐定晚餐,均有九折 (資料來源:收銀哥哥,可能係老闆)
為食小妹終於出嚟覓食啦~~

小妹介紹得嘅,又係自己去過唔止一次嘅地方

有幾多西餐廳都未必做到,讚

不過呢個份量就比較啱女生,男生可能唔夠食啦

而煙三文魚沙律,個沙律落嘅醋同橄欖油剛剛好
只係特色就唔係太突出,但擺碟都美觀嘅

用心去煮,食客係食得出㗎~~加油💪🏻💪🏻

洋蔥湯
蒜香日本帶子意粉
芝士肉醬焗意粉
  • 焗肉醬意粉
2022-01-22 452 瀏覽
今日放假打算去太子行下花街,睇下年花,經過見到金沙角冰室裝修好靚,又懷舊,加上肚仔都有啲餓,於是睇下menu 都幾吸引燈光輝煌,簡單樸素,係溫暖的黃色燈泡下進食有另一番味道!奶茶香滑,有層次!可以坐低慢慢嘆!鮮茄焗豬扒飯,下午茶餐黎講份量十足,有拉絲的芝士,飯是炒底,好香同乾身,米飯充滿蛋香,粒粒分明!蕃茄很新鮮,係即叫即切即煮的!整體來說很好味!茄汁份量又夠沒有減分位!52蚊當食左個晚餐了,好飽阿

燈光輝煌,簡單樸素,係溫暖的黃色燈泡下進食有另一番味道!

奶茶多奶

奶茶香滑,有層次!
可以坐低慢慢嘆!
鮮茄焗豬扒飯

蕃茄很新鮮,係即叫即切即煮的!
整體來說很好味!茄汁份量又夠沒有減分位!

52蚊當食左個晚餐了,好飽阿

奶茶多奶
鮮茄焗豬扒飯
2021-11-20 351 瀏覽
🎵這一間冰室 三點鐘一到就變溫室人潮如浪充塞👥早排經開旺角見到間好有香港老情懷嘅冰室🇭🇰即刻入去感受下個氛圍❣️◍「芝士焗龍蝦配牛扒拼焗薯」🦞 $91估唔到連冰室都有龍蝦食 質素仲要唔錯🤤龍蝦絕對唔係得個殼 啖啖肉之餘仲好新鮮❤️而牛扒味道都唔錯 絕對差唔過扒房!🥩 ◍「意式焗鮮茄焗厚切豬扒飯」🐽 $76焗豬質素都唔錯 好有鮮茄味🍅就算影完一大輪相都keep到個溫度 值得一試!🧡📍金沙角冰室 (太子) 太子彌敦道749號地舖
🎵這一間冰室 三點鐘一到就變溫室
人潮如浪充塞👥

◍「芝士焗龍蝦配牛扒拼焗薯」🦞 $91

◍「意式焗鮮茄焗厚切豬扒飯」🐽 $76

📍金沙角冰室 (太子)
太子彌敦道749號地舖
2021-11-16
2021-11-17 313 瀏覽
前排係太子返工前,見到間充滿特色既餐廳♥門面係充滿6-70年代感,俾個門口吸引左,所以就入去食左個快早餐😗入面有五光十色嘅霓虹燈,仲有放咗好古舊嘅街燈, 鐵閘 ,成個feel 好似去左TBB既古裝街咁😚 卡位嘅設計就好似板間房嘅門框,真係好特別!🔸吉列魚柳黑松露炒蛋脆皮腸奶油豬茄汁豆 $48 俾條魚柳嚇親🐟,超大條,有成個男士手掌咁長,炸得又香脆,入口冇雪味,掂!黑松露炒蛋好香,黑松露方面落得好足料🍳奶油豬都烘得香脆,上面既煉奶份量都剛剛好,食起上嚟唔會話太甜👍所有早餐都可以再加錢加多碗粉 +$8 有細榨菜稻庭烏冬🔸牛扒黑松露炒蛋脆皮腸牛角酥茄汁豆 $42牛扒冇得揀幾成熟,但廚師會幫你控制好一個岩食既口感,上碟後食牛味出既,肉質嫩口,塊扒都大塊,唔古寒,以哩個價錢泥試,CP值好高,at least 包你食得飽!🔸冰鎮奶茶 (跟餐+$5)茶味爭左啲啲,但杯野勝在夠凍❄️過下口痕都ok🥰

🔸吉列魚柳黑松露炒蛋脆皮腸奶油豬茄汁豆 $48
所有早餐都可以再加錢加多碗粉 +$8 有細榨菜稻庭烏冬

🔸牛扒黑松露炒蛋脆皮腸牛角酥茄汁豆 $42

🔸冰鎮奶茶 (跟餐+$5)
茶味爭左啲啲,但杯野勝在夠凍❄️
過下口痕都ok🥰
2021-11-16 197 瀏覽
牛肝菌煙鴨胸燴天使麵 🍝 $78 (8/10)意粉份量非常多 一個人絕對食唔晒 意粉軟硬度適中 鴨胸煎得幾香 個醬汁唔會太膩 椒味好重 好惹味意大利海鮮燴飯 🍲 $76 (8/10)海鮮份量都幾足 有青口 魷魚 大蝦同帶子 燴飯就係用咗茄汁底 蕃茄味都幾濃郁冰鎮奶茶 🧋 $8 (8.5/10)叫得冰鎮奶茶 就真係成盤冰裝住個奶茶 確保溫度可以保持咁冰凍 茶味都幾濃 茶底有少少回甘 口感順滑華田紅豆冰 🥤 $10 (8/10)紅豆冰就飲得多 但係配阿華田真係第一次 估唔到兩樣野都幾夾OVERALL: 推薦😆 (8/10)門口嘅裝修已經好搶眼 估唔到入邊嘅裝修仲懷舊 完全好似返返70年代咁 差啲以為去咗海洋公園嘅老大街 每一處都充滿住香港情懷 而且環境好寬敞 坐得幾舒服 牆上都掛滿晒霓虹燈 可以打下卡 店員嘅態度體好好 上菜速度好快 平日大概七點幾嚟到都唔係太多人
牛肝菌煙鴨胸燴天使麵 🍝 $78 (8/10)

意大利海鮮燴飯 🍲 $76 (8/10)

冰鎮奶茶 🧋 $8 (8.5/10)

華田紅豆冰 🥤 $10 (8/10)
紅豆冰就飲得多 但係配阿華田真係第一次 估唔到兩樣野都幾夾

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
牛肝菌煙鴨胸燴天使麵
意大利海鮮燴飯
冰鎮奶茶
華田紅豆冰
2021-11-16 151 瀏覽
呢間位於太子嘅冰室好有懷舊風味店內嘅裝飾同佈置都好八十年代聽住黎明及學友嘅經典歌曲真係好似時光倒流咁🤣佢嘅食物除左一般茶記嘅常餐外亦有日式蛋包飯同西式意粉燴飯特飲款式都頗新穎🔸法式忌廉海鮮燴天使麵 $78雖然呢間係港式茶記,但呢個天使麵一d都唔遜色😋海鮮十分足料,青口好鮮甜,魷魚十分彈牙,仲有大大隻帆立貝!天使麵嘅調味都好出色,好重忌廉味。🔸蒲燒鰻魚奄列蛋包飯 $88鰻魚好香好入味,最有驚喜嘅係個咖喱汁,好重椰香味😋用黎伴飯一流!個薯仔都炆得好淋好好味😆🔸奶茶紅豆冰$28紅豆冰就飲得多,奶茶紅豆冰就第一次飲🤣估唔到都好夾,紅豆大大粒好有咬口,絕對值得一試👍🔸阿華田紅豆冰$28阿華田配紅豆冰,味道新奇。紅豆份量好多,啖啖都充滿紅豆味,好正😆
呢間位於太子嘅冰室好有懷舊風味
店內嘅裝飾同佈置都好八十年代