2024-07-21 193 瀏覽
之前媽媽生日去左食泰國菜啲間係到開左好多年,成日都好多人今次終於有機會試下泰式明爐烏頭個湯汁好夠味,酸酸辣辣,野味一流! 泰式酸辣脫骨鳳有啲辣,但好爽口,好好味! 泰式燒豬頸肉好嫩口,醃得好入味!串燒沙嗲6串豬牛雞都有,啲肉夠味入味又嫩口,一啲都唔柴支!飛天炒通菜泰式蝦餅蝦肉夠多,炸到脆卜卜!生菜肉碎包(豬)炒得好夠味,配埋生菜一流! 菠蘿炒飯好新鮮既菠蘿,炒飯粒粒分明!精美甜品~椰汁糕芒果沙冰/龍眼冰/椰汁冰椰青
之前媽媽生日去左食泰國菜
啲間係到開左好多年,成日都好多人
今次終於有機會試下

泰式明爐烏頭
個湯汁好夠味,酸酸辣辣,野味一流!

泰式酸辣脫骨鳳
有啲辣,但好爽口,好好味!

泰式燒豬頸肉
好嫩口,醃得好入味!

串燒沙嗲6串
豬牛雞都有,啲肉夠味入味又嫩口,一啲都唔柴支!

飛天炒通菜

泰式蝦餅
蝦肉夠多,炸到脆卜卜!

生菜肉碎包(豬)
炒得好夠味,配埋生菜一流!

菠蘿炒飯
好新鮮既菠蘿,炒飯粒粒分明!

精美甜品~椰汁糕

芒果沙冰/龍眼冰/椰汁冰

椰青
2024-07-08 244 瀏覽
今次我嚟到粉嶺嘅金枕頭泰國餐廳試吓佢哋嘅地道泰國菜,整體經驗都幾唔錯。餐廳環境幾舒適,同時有一種濃厚嘅泰國風情。牆上掛滿咗泰國風格嘅裝飾,氣氛輕鬆,適合同朋友聚會或者一家大小嚟食飯。食物質素方面,我叫咗一碗冬陰功湯河粉,味道真係唔錯。湯底酸辣適中,海鮮味濃,河粉彈牙,真係好滿足。除咗冬陰功湯河粉,仲試咗佢哋嘅菠蘿炒飯,炒飯粒粒分明,菠蘿嘅甜味同香味配合得恰到好處,食落口感豐富。至於服務態度,餐廳嘅員工都好有禮貌,會耐心解答我嘅問題,並且推薦咗幾款受歡迎嘅菜式。佢哋嘅服務速度都幾快,等咗唔耐就已經上菜,呢點值得加分。總括嚟講,金枕頭泰國餐廳係一間值得推薦嘅泰國餐廳,不論係環境、食物嘅質素定係員工嘅服務態度,都有唔錯嘅表現。特別推介佢哋嘅冬陰功湯河粉,真係有泰國街頭小食嘅味道。如果你喺粉嶺附近,唔妨嚟試吓呢間餐廳,相信你都會有唔錯嘅用餐體驗。
2024-07-07
2024-03-06 417 瀏覽
又到左午飯時間,係時候出去搵吓有咩食,嚟到一間喺粉嶺區,開咗有一段時間嘅餐廳。叫咗個豬頸肉炒飯,蒜蓉炒通菜。豬頸肉炒飯,豬頸肉唔hea喎, 係有另外煎香先落鑊炒嘅,而且大大塊,絕對唔吝嗇。炒飯底仲有洋蔥,豆角,蛋,炒飯底粒粒分明,又唔覺油膩,很不錯!蒜蓉炒通菜同樣有鑊氣,有大排檔的風味不會過鹹,份量適中。價錢相宜,不少中學生也是座上客,說不定學生會更優惠。
蒜蓉炒通菜同樣有鑊氣,有大排檔的風味不會過鹹,份量適中。
價錢相宜,不少中學生也是座上客,說不定學生會更優惠。
蒜蓉炒通菜
豬頸肉炒飯
蒜蓉炒通菜
豬頸肉炒飯
走入呢間泰國菜館,一陣濃郁香味即刻撲面而來,令人食指大動。派頭十足嘅泰式無骨鳳爪,啖啖肉,入口即溶,梳乎嘅口感夾埋嗰個酸甜微辣醬汁,真係嗲到不得了!😍🍴接著,黃咖哩牛腩嘅香氣撲鼻,牛腩腍得化開,同椰香打咗個完美配搭,搞到我唔自覺嘅又夾又舀。嗱嗱嗱,又點少得泰式招牌菠蘿炒飯,啲飯粒粒分明,食落口裏有臘味嘅香,又有菠蘿嘅清甜,簡直係口味嘅大碰撞!又一叫,泰式濕炒牛河,滑溜嘅河粉、爽口嘅牛肉,一切嘅搭配就猶如泰式電影,有起有落嘅戲味。飲品方面,清新嘅青檸薏米水,一啖下去,整個人都爽朗起來。噢,最後當然唔可以唔提,椰皇,咁滋味咁正宗,飲完之後,真係似行雲流水咁暢快!喺這家店,你可以體驗到地道嘅泰式風情,每一樣菜嘅味道,都有一種“泰”樣嘅美妙。總之,喺飽食一頓之後,心情都似乎跟住舒坦起來,我只想講,下次會再嚟!👍🌶️🥥

2024-01-21 319 瀏覽
1800一開門就入左去,入面加埋我得兩枱。1802手機落單叫左青檸梳打,菠蘿炒飯,燒原隻魷魚,泰式蝦春卷。1810左右來左杯青檸梳打,之後乜嘢都冇再嚟。1835,淨係見佢哋不停咁出外賣,遲過我黎既都開始食緊個菠蘿炒飯,餓到頂唔住問侍應啲野食如何,佢先話個燒爐「剛剛」先撻着咗,條魷魚「剛剛」先放咗落去燒,我個菠蘿炒飯先剛剛開始炒🤪。1845,條魷魚放咗落去15分鐘,個炒飯炒左15分鐘,都黎吾到我張枱,但係果15分鐘外賣就不停咁出,連其他遲過我入嚟啲枱都開始食緊炸蝦餅。聞到野食味,餓到頂吾順發老脾,比左杯青檸梳打錢走人。結論,肚餓想食佢上網買門口交收好啲。BTW,杯青檸梳打,雖然未飲晒,但係好飲既。
1800一開門就入左去,入面加埋我得兩枱。

1810左右來左杯青檸梳打,之後乜嘢都冇再嚟。

結論,肚餓想食佢上網買門口交收好啲。

BTW,杯青檸梳打,雖然未飲晒,但係好飲既。
2024-01-21
  • 青檸梳打
2024-01-07 311 瀏覽
冷冷冬日山長水遠來到粉嶺  一定是因為有一間非常好吃的餐廳開胃菜 - 生蝦刺身主菜 - 泰式菠蘿炒飯蔬菜類 - 馬拉盞炒通菜(係有非常多非常多的肉碎 喜歡肉類的人可以嘗試飲品 - 珍多冰 熱蜂蜜柚子茶泰國南北中東西部嘅菜式其實有略略不同看菜單時 看到菜式簡單分為  肉類 /海鮮/飯類/泰式粉類/甜品etc 而且有辣味 咖哩的料理方式 以為是一間中規中矩的泰國南部料理餐廳等菜真的上到來才發現口味 與 烹飪方法都更近似於泰北的菜式 很新奇- 開胃菜 生蝦好明顯蝦大隻 肉質鮮嫩軟熟,是沒有經過預先烹飪 醃製過的蝦dressing with garlic and red pepper 最大程度保留了食材本身的味道- 泰式菠蘿炒飯有別於一般的菠蘿海鮮炒飯內部原料除了常見的 魷魚 蝦 蘿蔔 菠蘿,還有油脂很厚的燒臘(是為了在地客人的口味特別改進了嗎?作為topping的是一大堆肉鬆(真的意料之外)飯是黃色的油飯,而炒飯用到的也是動物油,所以這道主菜就是油脂非常濃厚也很飽肚的一道想起 “泰國北部因為氣溫較低的關係 烹製菜餚過程中加入很多動物油脂 以補充身體所需要的能量口味方面,也並沒有刺激的辛辣,沒
冷冷冬日山長水遠來到粉嶺
一定是因為有一間非常好吃的餐廳

開胃菜 - 生蝦刺身
主菜 - 泰式菠蘿炒飯
飲品 - 珍多冰 熱蜂蜜柚子茶

泰國南北中東西部嘅菜式其實有略略不同

- 開胃菜 生蝦
好明顯蝦大隻 肉質鮮嫩軟熟,是沒有經過預先烹飪 醃製過的蝦
最大程度保留了食材本身的味道

- 泰式菠蘿炒飯
有別於一般的菠蘿海鮮炒飯
內部原料除了常見的 魷魚 蝦 蘿蔔 菠蘿,
還有油脂很厚的燒臘(是為了在地客人的口味特別改進了嗎?
作為topping的是一大堆肉鬆(真的意料之外)
口味方面,也並沒有刺激的辛辣,沒有過甜 過酸 之類的南部口味
是很典型很穩重的食物的味道

- 馬拉盞炒通菜
馬拉盞竟然有那麼多的肉碎(是我無知了
但喜歡肉類的人應該會很喜歡,而且份量超級大,女生的話應該吃一份馬拉盞通菜就會飽

- 因為主菜太豐富的關係就沒有試到甜品

這間店的工作人員太美好啦,餐廳經理泰國姊姊會用很有限的中文跟我們聊天,會很認真聽客人講話
不是茶餐廳的敷衍 也不是高級餐廳一臉虛偽給出的耐性

2024-01-03
泰式菠蘿炒飯
生蝦刺身開胃菜
2024-01-05 307 瀏覽
金枕頭是一間位於粉嶺牽晴間的老牌泰國菜, 由泰國老闆主理。其實一直都是粉嶺甚至北區人的泰菜首選。因個人原因, 有一段時間沒在回來北區, 所以一回來馬上到這間老字號光顧。主食有泰式炒河以及火車頭炒飯, 一如以往, 份量很足, 而且火喉十足。今次稍為有一點點咸, 可能是廚師重手左, 要少鹽下單時可以向老闆提醒一下。河粉不是中國那種一條條的, 是傳統泰式那種, 很有特色。炒飯炒麵已附帶芥蘭, 如不想另外叫一個炒菜也可以。小食叫了一份豬頸肉, 但不應該叫小食, 因為份量實在太多, 最後只如打包。千萬不要以為份量多, 質素就會下降, 味道同樣是非常好的, 炭燒味很出, 同時很有肉汁, 100分。飲品老闆推薦了椰青, 是當天送到的, 果然很鮮味, 很有椰子味, 值得推薦。總體來說, 以價錢, 味道, 份量來說, 都是北區最好的泰國餐館, 值得再次光臨。

2023-12-29 179 瀏覽
今日和朋友往粉嶺牽晴間金枕頭泰國餐廳食晚餐,我們點了冬蔭功湯,酸甜蝦球,蒜蓉炒什菜,菠蘿炒飯,椰汁沙冰和椰汁紅荳涼粉冰,冬蔭功湯我們點了細伤,兩個人飲份量啱啱好,冬蔭功酸辣度剛剛好,飲落開胃,酸甜蝦球酸甜度適中,蝦的肉質彈牙新鮮,食落惹味可口,蒜蓉炒雜菜夠熱,菜食落新鮮爽口,菠蘿炒飯飯炒得乾身,肉鬆食落惹味,菠蘿鮮甜,食落口感豐富,最後椰汁沙冰椰汁味香滑,甜度適中,餐廳座位闊落舒適,食物美味,食了一頓好食泰國菜
冬蔭功湯
酸甜蝦球
蒜蓉炒什菜
2023-12-28
2023-12-29 130 瀏覽
最近收工 。同同事近近地食晚飯不嬲都知道呢間泰國餐廳正宗又好食 價錢又抵食而且夜晚人流很旺 今次叫左幾款美食 。泰式拼盤叫咗個泰式拼盤 好適合兩個人食 即叫即整 熱辣辣 每款都有兩件 有蝦餅、春卷、雞肉串、豬肉串同雞翼 最緊要係佢哋嘅靈魂醬汁 沙嗲汁 濃郁又惹味 配埋小食食就一流馬拉盞炒通菜通菜唔會好鹹 炒得好香口惹味 少少辣 乾咖喱蝦球呢一款有驚喜 裏面有香葉料 等 而且蝦球爽口彈牙 醬汁好掛汁 咖喱汁唔會好辣 撈埋其他配料一齊食 好滋味泰式乾炒牛河 爽口惹味 食落去好有鑊氣👏🏻👏🏻
最近收工 。同同事近近地食晚飯
不嬲都知道呢間泰國餐廳正宗又好食 價錢又抵食
而且夜晚人流很旺

今次叫左幾款美食 。
泰式拼盤

通菜唔會好鹹 炒得好香口惹味 少少辣

乾咖喱蝦球

泰式乾炒牛河 爽口惹味 食落去好有鑊氣👏🏻👏🏻
2023-12-27
  • 泰式蝦餅
  • 小食拼盤
2023-12-27 126 瀏覽
假期去咗探朋友,在朋友屋苑商場的「金枕頭泰國餐廳」吃晚飯。泰式蝦餅~外脆內軟,原味吃也很鮮美,喜歡吃得味道濃郁,可蘸醬汁增加增次口感。泰式燒魷魚~燒魷魚擺碟很有線條美,肉質夠鮮爽,醬汁偏甜像照燒汁。泰式海南雞飯~ 雞肉有醃製,多一份鹹香,口感也挺好。泰式特飲~珍多冰&青檸薏米水。泰式燒豬頸肉~豬頸肉燒得很香,肉質軟滑沒有油膩感。泰式濕炒牛河~牛肉與蔬菜覆蓋河粉,十分足料,味道不錯,惟是河粉炒得比較碎。奉送椰汁大菜糕~香甜又爽口,很窩心的甜品。
假期去咗探朋友,在朋友屋苑商場的「金枕頭泰國餐廳」吃晚飯。

泰式燒魷魚

泰式海南雞飯~ 雞肉有醃製,多一份鹹香,口感也挺好。
泰式特飲~珍多冰&青檸薏米水。

海南雞飯

泰式燒豬頸肉~豬頸肉燒得很香,肉質軟滑沒有油膩感。

濕炒牛河
奉送椰汁大菜糕~香甜又爽口,很窩心的甜品

2023-12-27
濕炒牛河
2023-12-27 86 瀏覽
食泰國嘢唔一定要去九龍城,喺粉嶺一樣可以食到高質嘅泰國菜!而且價格親民,有意外驚喜!用qr code落單快捷方便!座位方面尚算寬敞~食物嘅賣相都非常吸引!冬陰功湯~大大隻蝦已經去殼,食得非常方便!湯較酸,非常開胃,而且啱曬女仔口味😋份量亦算頗大,每人可以飲到兩至三碗泰式炒金邊粉~金邊粉拌了花生碎可增添口感,金邊粉獨有嘅香味,充斥住整個口腔😁黃咖哩牛腩~咖哩汁偏向甜口,椰汁香味濃郁,牛腩口感同數量亦都令人滿意!額外點了蒜蓉包,沾汁食一流!食泰國嘢當然要飲泰國嘅特飲!非常解渴解膩👍

用qr code落單快捷方便!

座位方面尚算寬敞~

食物嘅賣相都非常吸引!

食泰國嘢當然要飲泰國嘅特飲!非常解渴解膩👍

2023-12-27 69 瀏覽
天氣凍冰冰,一家人去左牽晴間食泰菜暖下身 ,餐廳用QR CODE 落單很方便,入座唔會等好耐, 見到鋪面都有幾個泰國人應該係泰國人主理首先冬蔭公蝦湯好足料味道唔會太辣$78 , 再叫左個泰式明爐元朗烏頭$198 ,條烏頭好大條魚肉唔會好柴配埋泰式湯汁熱住食好鬼正,屋企人都讚賞!!海南雞好滑身.有雞油香味,食海南雞我最鍾意點果個雞醬,所以必試,仲可以ENCORE添 !!! 餐廳座位都算寬敞,味道不過不失,炒菜獲氣, 見到有人讚宵夜抵食,下次再黎試佢個宵夜先得
冬蔭公湯
海南雞
2023-12-23
冬蔭公湯
海南雞
  • 泰式海南雞
2023-12-23 100 瀏覽
今日去探媽媽,順便同佢出去食下野,我地去左位於粉嶺牽晴間的「金枕頭泰國餐廳 」食晚飯。餐牌多元化,有燒烤、小食、海鮮、咖哩、飯、蔬菜、粉麵、甜品、飲品,除了單點,亦有套餐可以選擇,價錢合理。串燒湯嗲-雞肉燒得剛剛好,都幾大串,雞肉入味,夠嫩滑,好Juicy ,沾上沙嗲醬,串燒跟沙嗲永遠是絕配,超鍾意以到既沙嗲醬,花生味好突出,最緊要唔會好辣。泰式拼盤有春卷、蝦餅、串燒雞肉、串燒牛肉,雞翼,串燒牛肉好入味,好軟腍,不柴口,另外蝦餅好大件,炸得金黃香脆,蝦肉鮮甜彈牙,必點泰式辣醬。蝦醬炒什菜什菜有娃娃菜、紫椰菜、椰菜花、西蘭花、芥蘭等等,炒得好有鑊氣,加入蝦醬,味道又唔會過份鹹,味道剛剛好。菠蘿炒飯賣相吸引,用半個菠蘿盛載香噴噴的炒飯,入面有魷魚、蝦、蠟腸、雜豆、肉鬆等等,炒飯炒得夠鑊氣,飯粒粒粒分分明,不會太乾或太濕,加上入面有好多粒粒菠蘿,食落非常開胃。

串燒湯嗲-雞肉

泰式拼盤

蝦醬炒什菜

菠蘿炒飯

2023-12-21 82 瀏覽
今日住粉嶺朋友約食飯, 對粉嶺唔太熟的我就由他帶路, 去咗牽晴間一間叫”金枕頭”的泰國菜館, 朋友話係真泰國人做廚, 好正宗, 佢幫襯咗十幾年, 朋友出名識食, 咁一於試試.我地平日7.30PM去到, 都8成滿, 幾好生意, 入門口泰國姨姨都好親切, 泰國人都係熱情D.電子落單, 我地點咗:泰式併盤- 蝦餅勁好食, 沙爹足料, 好大串肉肉, 上枱全份小食都好熱, 剛剛炸好, 好好味菠蘿炒飯- 黎到個賣相已經加哂分, 好足料, 好大份量, 用新鮮菠蘿, 有水果D飯都炒得好乾身, 哩D咪叫功夫囉, 好好味香辣肉碎炒河 – 朋友強烈推介, 真係炒得好有鑊氣, 辣度啱啱好, 加埋D九層塔好惹味青咖喱雞- 椰汁味好出的一個青咖雞, 雞肉好嫩滑, 一D都唔鞋, 美中不足係白飯要另外叫, 個汁好好送飯食後感: 價錢係街坊價 唔貴, 食物質素好好, 上枱食物都好夠熱哩個係值得一讚, 招呼都好好, 泰國姨姨會主動話我地分量夠, 唔夠先再加, 好有心, 哩間好值得再去, 大推
電子落單, 我地點咗:

2023-12-19
2023-12-12 99 瀏覽
中午路過粉嶺試左間泰式餐廳,一家以平民價格和正宗泰國TH 口味聞名的餐廳。聽說他們的泰式咖喱非常受歡迎,所以我決定去嘗試一下。一上桌,我就聞到了濃郁的咖喱味道仲配一塊巨型蝦餅,炸得金黃酥脆正正咖喱醬汁混合香料和椰奶的濃郁口感,辣度適中,並且能夠提供一種微妙的辣味每一口都充滿了豐富的味道。要稱讚他們的服務。餐廳的工作人員非常友善和熱情,菜單上的價格也相當合理。整體而言,我對金枕頭的泰式咖喱蝦餅( UFO 蝦餅)印象非常好。如果你喜歡泰國菜,我強烈推薦你來這家餐廳嚐試一下。你一定不會失望的!

咖喱UFO  蝦餅
咖喱UFO  蝦餅