2024-11-27 68 瀏覽
深水埗不嬲都係拉麵陳既根據地除左隱家同海老名以前仲有混亂同鰹之一滴後來又整多左間食魚生飯既宗像屋後面三間而家都無晒了但隱家同海老名仲一直存在而係西九龍既隱家仲係包括我以內好多人第一次認識沾麵既地方但上一年拉麵陳就係呢間隱家做左好多嘗試又做醬油拉麵又做醬汁豬扒由金所5.0升到後來金所6.5又變番本行賣沾麵餐牌上面就寫住俺之沾麵即係好耐之前係炮台山店既名上年第一次轉型賣醬油拉麵個名就叫做金所5.0因為五月就會變成賣豬扒飯既金所6.0所以尾二果日我同朋友就去左試下個醬油拉麵星期六點幾鐘可以唔洗排直入5.0個名叫做甘露醬油拉麵湯底全部都係一樣分別就只有肉既份量每多三塊就多廿蚊十蚊一份肉碎份挽肉都幾抵食份量多過好多餐廳前菜第一次黎隱家食湯麵都係果隻銀碟大拉麵有6塊豚而且仲係比較厚既已經好夠食而呢碗醬油拉麵唔跟蛋既所以要加15蚊麵條唔係平時食湯麵果種幼麵比較似佢地平時沾麵果種醬油就黎自福岡飲落係甜甜地唔係死咸但同坊間果種清甜又好似有d距離不過當時香港又係比較少做醬油拉麵呢個都係一個唔錯既嘗試但做一陣就轉左6.0唔係好明佢既試驗係點樣就好似之前做拖羅丼明明幾好賣但都係做做下就完左到五月果時個名轉左做
深水埗不嬲都係拉麵陳既根據地

份挽肉都幾抵食
甘露挽肉
份量多過好多餐廳前菜

第一次黎隱家食湯麵
甘露醬油大らーめん(豚肉6枚)
都係果隻銀碟
大拉麵有6塊豚
而且仲係比較厚既
已經好夠食
而呢碗醬油拉麵唔跟蛋既
所以要加15蚊
麵條唔係平時食湯麵果種幼麵
比較似佢地平時沾麵果種
甘露醬油大らーめん(豚肉6枚)
醬油就黎自福岡

咁呢樣野我就覺得真係做得好差好唔舒服
而家係銅鑼灣開左間新既海老名
日日搵埋d過氣偽人撐場
2023-09-05
$92.5 (午餐)
甘露挽肉
2024-03-14 761 瀏覽
依家喺西九龍中心既蘋果商場入邊 如果唔係喺入邊行街都搵唔到店內嘅位置唔多 唔好揀繁忙嘅時間去拉麵有3 個湯底 麵質味道也不錯👍🏻🕑Mon-Sun 11:30-15:00 | 18:00-21:00📍金所6.5 (深水埗)深水埗欽州街37K號西九龍中心7樓7083號舖
依家喺西九龍中心既蘋果商場入邊
如果唔係喺入邊行街都搵唔到
店內嘅位置唔多 唔好揀繁忙嘅時間去
拉麵有3 個湯底 麵質味道也不錯👍🏻
📍金所6.5 (深水埗)
深水埗欽州街37K號西九龍中心7樓7083號舖
2023-11-11 918 瀏覽
從隱家變成實驗性強的金所系列, 在我一兩月之後的回訪, 它又變成第二個存在, 從純醬油拉麵變成鴨肉拉麵, 再一次佩服Meter Chan在改變的堅持和熱情, 沒有為改而改, 就是希望將他心目中的和食哲學帶給我們. 因為他我才認識到白布烏冬, 也帶領我感受拉麵的不同形態和配搭.湯底在醬油香味以及鴨骨的甘醇, 味道直接, 油花不多夠清澈, 黑椒和洋蔥的配搭不複雜但很可以. 幼身麵爽實帶麥香, 細緻而掛湯能力不高, 如此甘醇的湯頭也不用掛太多. 鴨肉叉燒味道如煙鴨胸般, 中間口感夠粉嫩, 略嫌鴨皮縮得較多, 少了叉燒的一點點一體化. 實驗是否成功? 我覺得還可以, 當作是一期一會, 自然會更珍惜當下的感覺和體驗.

2023-10-10 725 瀏覽
服務質素差到貼地11:50入座,第一次落單等咗10分鐘,落單先知無得比cash同要落單比埋錢先做,然後第二次落單等咗20分鐘waiter都未嚟,Waiter行過岀嚟幾次都話等陣,行埋過去啦比錢又話等,淨係落單都要成30分鐘唔L食直接走人-waiter完全未瞓醒,淨係落單係到轉圈唔知做緊乜,講嘢細聲到聽唔到-Menu無寫價錢-唔收cash大佬連啱簡單既落單都做唔好唔好做生意啦,態度差到啱就算係龍躉都唔L食
服務質素差到貼地
-Menu無寫價錢
-唔收cash
2023-08-17 1474 瀏覽
我對於拉麵陳所開的店舖,不論麵店又好,丼飯壽司甚至燒牛肉店,我都不容錯過,不過對於金所6.5的出現真的有點怒憤,早前金所5.0還在宣傳醬油拉麵,做了三個月後改菜式,變了金所6.0版本後,改賣在日本2023年百名店上榜的Glacia醬煎豬扒飯,又經營了一陣後又突變金所6.5,與拉麵陳以前的品僟,俺之拉麵專門店來一個聯乘經營。作為一個拉麵迷的我,一間拉麵/沾麵店舖,吃過一次就作食評是太過武斷了,加上若果是真好味道食客會回來再光顧,而並非你在很多媒體或平台吹噓說好就好,拉麵陳將金所在短時間內轉幾次菜單,作為粉絲吃多次已經唔得,更何況推介給別人? 另外拉麵陳收埋了俺の沾麵這個品牌那麽久,居然在深水埗隱家舊址復活,拉麵陳粉絲都知,去隱家的不會過海去北角的俺の沾麵,相反都是一樣,俺の沾麵擁蠆不多去深水埗隱家,拉麵陳在北角結束俺の沾麵,再沒有在香港島開麵店,現在相隔了這麽久才在深水埗復活,對於港島的麵友我認為有些不公平。另外俺の沾麵一復活後,有些麵友表示隱家同俺の係是同一個老細,又是在賣沾麵,兩家麵店其實差不多,不過我就不同意,首先沾汁有白黑赤三款選擇是隱家先有,俺の沾麵卻只得一款,後來借鏡隱家才有

醬煎豬扒咖哩沾麵

另外俺の沾麵一復活後,有些麵友表示隱家同俺の係是同一個老細,又是在賣沾麵,兩家麵店其實差不多,不過我就不同意,首先沾汁有白黑赤三款選擇是隱家先有,俺の沾麵卻只得一款,後來借鏡隱家才有,但俺の沾麵的麵友有無發覺,點餐紙上面是沒有顯示有白黑赤三款選擇,樓面姐姐會親口問你要什麼沾汁。另外俺の沾麵基本有兩款叉燒選,隱家就無只得一款。隱家有拉麵食,亦有火之丸(辣䐁肉球)供應,俺の沾麵沒有這個。俺の沾麵麵條比較粗厚,亦有一段時期有得選擇極太麵條。隱家還隱家,俺の沾麵還俺の沾麵,我認為有分別。

麵條

金所6.5豬扒咖哩沾麵,豬扒是使用日本十勝豚肉,日本百名店真的是日本百名店,豬扒好食肉厚又有肉味又鬆化,豬扒表面有焦香,有一点肥膏我覺得最好吃,不過要加錢才有得吃豬扒。金所這裡的咖哩沾汁,濃稠度同基本白黑赤三款沾汁一樣,沾汁都較為像湯汁狀,沾汁掛麵度一般,至於味道,咖哩沾汁咖哩香味微香,辣度一股,味道帶有酸甜,比一般麵店吃到的咖哩汁較好,不過我認為撈烏冬或者撈白飯會更好,整體來說金所這款咖哩沾麵可以一試,夏天吃似乎唔錯。

醬煎豬扒咖哩沾麵沾汁

醬煎豬扒咖哩沾麵沾汁
醬煎豬扒咖哩沾麵豬扒
醬煎豬扒咖哩沾麵沾汁及溏心蛋
2023-07-22 1014 瀏覽
甫進門,無侍應理,等左一陣先有個操內地口音嘅二次就業C 奶出泥,開口唔係“呢邊有請”而係“借開呀” 叫客人借開呀環境好迫,我張2人枱係1張4人枱分開,所以係特別近,隔離枱就住個金毛C奶係咁講話自己搭BA係英國返泥,超大聲,我同女朋友超唔好彩,個侍應已經差,鄰近食客又差成餐飯belibala,又唔好食,又要聽住呀C奶係到嘈。不過,服務同食物質泰唔一家掛勾,我希望。。。。間野差到無menu俾人睇,diy菜單無介紹無價錢。唉。赤 (叫錯,以為係辣,無menu介紹)原來係掛勾,個二次就業已經用左茶記嘅服務態度暗示我地唔好幫襯侍應。不過我地都係要食,結果咪中伏囉,。食物質素非常一般,湯好稀,蕃茄好假,麵好淋,虧佢講得出係沾麵,早十年八年d日本拉麵講得出係日本拉麵小本經營都有返咁上下水準,宜家當當都係濫汙充數。以為係6,7 年前嘅“隱家”,呢家店攞左同一個舖位賣沾麵諗住唔識食嘅人繼續幫襯,仲請d咁低質素嘅侍應,當香港人傻嫁?
叫客人借開呀

間野差到無menu俾人睇,diy菜單無介紹無價錢。
唉。
赤 (叫錯,以為係辣,無menu介紹)

2023-07-13 792 瀏覽
呢幾日見到呢間鋪頭門外都有人排隊,所以特登今日lunch time去試下味,估唔到食出一個「伏」字。今次我揀咗既係「赤」拉麵,沾麵粗幼似意粉,我就唔太鍾意,不過咬落起碼都有口感。另外,「赤」呢個湯底竟然係蕃茄味,滲透住小小辣味,配以竹筍、唔入味既流心蛋同好乾既梅肉叉燒,只能食出唔夾既味道。而個湯底因為比一般沾麵既湯稀,亦都令個麵掛到既湯汁有限。總括而言,呢個質素賣$88,仲要食到成頭油煙味,真係唔會再幫襯。

2023-07-06 667 瀏覽
見到有社交平台 page介紹,今日lunch就去左試,入座後都有大約十個人係出面排隊,好期待碗麵黎。落完單等左大約25分鐘,終於有得食,我揀既係白湯沾麵,+$25轉醬煎豬扒,賣相幾好,估唔到味道強差人意麵質:幾好,煙韌有彈性白湯:味道十分普通,0記憶點,講唔出食緊咩味,而且稀到成碗倒落個麵度都冇違和感,好似食緊拉麵咁,缺少左沾麵應有既感覺溫泉蛋:白色既蛋白,唔入味筍:夠嫩,好食醬煎豬扒:好差,超級柴,煲湯肉咁款食完成頭油煙味揮之不去,兩字記之曰:不了

麵質:幾好,煙韌有彈性

溫泉蛋:白色既蛋白,唔入味

筍:夠嫩,好食

醬煎豬扒:好差,超級柴,煲湯肉咁款

食完成頭油煙味揮之不去,兩字記之曰:不了

2023-07-03
3 分鐘 (堂食)
29 Jun 2023被社交平台 嘅香港拉麵關注組介紹今日12:30pm嚟到,今日平日星期四,前面都有5個人等緊位😰。心諗大獲喇,好肚餓仲要等,等緊嘅時候店員出嚟招呼,比咗張menu我睇白:豬骨湯黑:黑蒜湯赤:蕃茄湯喂,大盛都唔洗加錢呀!唔係唔加咁笨呀?啱哂我呢啲大食仔!不過好好彩等咗10分鐘就入去喇~首先一入到去環境唔算太大,一眼睇哂。有吧檯,有普通座,任君選擇,我就坐咗吧檯喇!一坐底緊係飲杯水先啦,常溫嚟嘅?呢度扣分,如果以傳統日本餐廳文化,冰水係用嚟招呼貴賓,但宜家都2023年啦,溫室效應咁勁,深水埗地鐵站行過嚟都身水身汗,係咪更加應該轉冰水呢?希望貴店可以改善啦~個麵一上到嚟,咦,點解個湯底咁白嘅?原來店員搞錯咗!比咗豬骨湯我,我明明點咗黑蒜⋯不過唔緊要,最緊要好食!佢仲送左兩塊梅肉叉燒😛沾麵個湯,我飲左一淡先,哇!好好味喎!極度濃厚,濃而不膩,口感輕帶流沙質感,無疑用料足夠!問咗吧檯師傅,呢個湯底用咗足足11個鍾頭,以豬骨熬製,唔怪之得咁好味,我仲飲得出仲有柴魚,果然不出所料,師傅都話有落柴魚魚粉,將個湯底鮮味升華,所亦以有啲流沙質感。到個麵喇,沾麵嚟講,麵唔可以太幼身,呢間
29 Jun 2023

被社交平台 嘅香港拉麵關注組介紹

白:豬骨湯
黑:黑蒜湯
赤:蕃茄湯
喂,大盛都唔洗加錢呀!唔係唔加咁笨呀?啱哂我呢啲大食仔!

不過好好彩等咗10分鐘就入去喇~
首先一入到去環境唔算太大,一眼睇哂。

有吧檯,有普通座,任君選擇,我就坐咗吧檯喇!

到個麵喇,沾麵嚟講,麵唔可以太幼身,呢間選用咗中粗麵,正確選擇,因為沾面湯底咸,中粗麵嘅掛湯力無咁勁,否則好重口味。麵嘅輕微麥味同個湯平衡到,唔會話湯味太多,搶哂啲麥味。口感方面,無得揀硬度,由師傅話事!一貫傳統作風,軟硬適中,睇得出師父功力。

試下個糖心蛋先,一夾開,流心到一個點,係我香港食嘅蛋之中Top5之一,好有蛋味!唔知係咪蘭王蛋呢?個蛋都有醬油味,讚!

再試下個梅肉叉燒先,大小肥瘦適中,無乜特別~

到主角出場了!十勝豚(醤煎豬加)
厚切豬扒一啲都唔手軟,煎嘅時間控制得啱啱好!入口鬆軟,亦都有啲口感,好有豬味,同時佢哋嘅秘制醬油唔錯喎!同個豬扒配合得幾好,一咬落去個肥肉位,啲豬油同醬油係我口中爆炸,極度滿足。

最後我食完啦,諗住起身走人,店員問我飲唔飲湯,有services👍🏼佢話加啲熱水落去個沾麵湯,稀啲可以飲落肚,我試下啦,都仍然重口味,所以都係飲兩啖就走咗喇!呢度都係講緊125蚊⋯抵到爛⋯係杯水唔凍啫,其他都好高質!
2023-06-29
10 分鐘 (堂食)
  • 十勝豚(醤煎豬加)