2024-04-01 152 瀏覽
灣仔少數酒樓能夠做到星期六日11:00 仍有點心優惠,環境寬敞,特惠點心款式算多,味道亦相當唔錯,尤其煎芋絲糕及柚子蜜蛋散,值得一讚。相比一般酒樓,唯獨要付12% 服務費。
2024-04-01
$60 (早餐)
  • 柚子蜜蛋散
  • 煎芋絲糕
2023-10-20 1330 瀏覽
🔹️再訪 ‘’金御海鮮酒家” 晚餐🥢晚飯有多款套餐選擇🥘🍲價錢親民💰🔸️椒鹽豆腐🧆炸至金黃、外脆內軟🤤🔸️果皮蒸台灣鮑魚仔🍲肉質爽脆唔韌, 味道鮮甜😋🔸️瑤柱貴妃雞🐓啖啖肉 ~ 肉質肥美嫩滑👍⚕️龍躉兩味🐟🔸️雲耳蒸頭腩以雲耳蒸較清甜, 頭腩肉質煙韌😋🔸️翡翠炒球肉質爽脆而清甜, 魚味濃鬱, 魚表皮的膠質豐富👍
🔹️再訪 ‘’金御海鮮酒家” 晚餐🥢
晚飯有多款套餐選擇🥘🍲價錢親民💰

🔸️椒鹽豆腐🧆
炸至金黃、外脆內軟🤤

🔸️果皮蒸台灣鮑魚仔🍲
肉質爽脆唔韌, 味道鮮甜😋

🔸️瑤柱貴妃雞🐓
啖啖肉 ~ 肉質肥美嫩滑👍

⚕️龍躉兩味🐟
🔸️雲耳蒸頭腩
以雲耳蒸較清甜, 頭腩肉質煙韌😋

🔸️翡翠炒球
肉質爽脆而清甜, 魚味濃鬱, 魚表皮的膠質豐富👍

2023-09-16 2766 瀏覽
Not many ppl if you come here for dinner at the weekend, the dishes is relatively in good quality, the space isn’t crowded haaCold dishes including pork knuckle, bbq pork and seaweed are such a good appetizerLobster in bisque tastes niceCelery with pork slices and squids is better than i think, having soft squids and pork, the taste is goodFried Salad Roll is okay, even its way too evilSteamed Chicken looks goodBroccoli with giant grouper tastes yummy, lately the quality of giant grouper is dete
, the space isn’t crowded haa

Lobster in bisque tastes nice
Fried Salad Roll
Steamed Chicken looks good
Steamed Chicken
, lately the quality of giant grouper is deteriorating but this one is good, though broccoli is way too thick la
Broccoli with giant grouper
Giant Grouper bone with black fungus tastes good but only bone left sad
Stir-fry shrimps tastes yummy and out of my expectation, shrimps have chewy texture haa even this small size shrimps and Fried Rice is in average standard
Stir-fry shrimps
Chacha is good dessert to end our day ya

chinese soup
outsides:
Tried other branch, the food quality here is nice for dinner, the environment is pretty comsy and friendly
Steamed Chicken
Broccoli with giant grouper
Stir-fry shrimps
2023-06-13 2580 瀏覽
五個人飲茶,12點半walk in 唔使等位~斟酌半天,最後選了個四人套餐,有粟米羹、燒味拼盤,任選3款點心和2款小菜或主食~總體來講,菜品比預期好,樣樣都好大份,味道都唔錯~燒味拼盤,有叉燒、熏蹄、牛展、青瓜木耳~粟米羹滿滿五大碗~魚香茄子好大煲,鑊氣夠,好適合送飯~三文魚炒飯食到好多好大粒的三文魚和仙貝~叉燒腸粉好滑~~健康菜心居然是給菜心苗,好難得~最後來的咖喱魷魚,都係好大件~衛生就一般般啦,飯碗有飯粒😅最後發現,要12%的服務費!!!
2023-06-13
2022-07-18 5988 瀏覽
呢間酒樓既環境同食物都尚算可以,但一定要提就係佢地既服務,無論係經理,侍應,收銀員的態度都非常之差,說話晦晦氣氣,埋單仲見到張單原來收12%服務費,真係無下次。
呢間酒樓既環境同食物都尚算可以,但一定要提就係佢地既服務,無論係經理,侍應收銀員的態度都非常之差,說話晦晦氣氣,埋單仲見到張單原來收12%服務費,真係無下次。
疫情令很多酒樓都捱唔住而結業,灣仔還在營業的酒樓也剩下不多了。金御海鮮酒家樓面不算很大,但座位總算坐得舒服,環境乾淨,而且侍應姐姐態度友善,服務也算不錯。早茶時段有優惠點心紙,食客可根據自己選擇揀選《早晨孖寶》。《早晨孖寶》可以選飯/米粉/粥,拼一或兩款點心,需要在優惠時段落單及埋單,價錢合理。食物質素中規中矩,點心送到時溫度夠熱,都算好吃。飲茶主要是陪長輩在朝早找個舒適的地方坐下來,飲啖茶,食個包,食吓點心。金御海鮮酒家是個適合和家人坐下來嘆茶的不錯選擇!

時菜鯪魚球
蜜汁叉燒包
2022-03-27
$50 (早餐)
2022-01-03 2906 瀏覽
平均一個月吃一次因為我們同事努力工作的回報因為同事們都比在下早收所以他們先去拿位置(應該沒有很多人?)在下等店裡客人都離開後才過去到了熟悉的地方到達時同事已點好菜前後他們點了約20道聽起來好多不過到齊後其實也沒有很多因為我們有5個人的關係吧有些點心一份只有3件也沒有平衡分食💛✧*。٩(ˊωˋ*)و✧*💛✧*。٩(ˊωˋ*)و✧*💛這次點的跟上次差不多在下也依舊吃了自己喜歡的可惜是生意好 沒小龍包其他在下也簡約提提٩(๑^o^๑)۶🧡٩(๑^o^๑)۶🧡٩(๑^o^๑)۶🧡٩(๑^o^๑)۶大大隻的蝦春卷👍腐皮齋卷👍雞腳趾👍流心奶黃包👍炸魷魚鬚👍今天的比上次大隻多了😆山藥魚肚👍這個上次沒吃到在下喜歡山藥 今次知道有這東西下次來也點一下🥰😐┑( ̄Д  ̄)┍😐┑( ̄Д  ̄)┍😐┑( ̄Д  ̄)┍😐白蘿蔔金錢肚👎怎麼覺得臭臭的?讓在下只吃下一塊豬肉腸🤔豬肉襯香茜的配搭 同事表示不滿而在下就覺得香茜味不夠💫(๑ŐдŐ)b☆d(ŐдŐ๑)💫(๑ŐдŐ)b☆d(ŐдŐ๑)💫還有其他好幾樣東西都是平平常常沒亮點在下也不多提了但也要讚讚他們的服務雖然是人手很不足還有些不愉快的客人但服務員依然保持良好的語氣
平均一個月吃一次
因為我們同事努力工作的回報
因為同事們都比在下早收
所以他們先去拿位置(應該沒有很多人?)
在下等店裡客人都離開後才過去
這個上次沒吃到
在下喜歡山藥 今次知道有這東西
下次來也點一下🥰
白蘿蔔金錢肚👎
怎麼覺得臭臭的?
讓在下只吃下一塊
服務員依然保持良好的語氣和耐性
臉上掛著不變的笑容
辛苦你們了
2022-01-03 2242 瀏覽
實在太嬲😡,所以一有時間即刻打警世文!希望大家去呢間酒樓要三思🧠🚫。TLDR既請睇title‼️12月31號同同事去飲茶,明白今日都多人飲茶,侍應會好忙,但等左一陣,最尾3個同事一齊舉手示意先等到先有人接我地張點心紙🙂。大約12:40左右落單,中途都催過2次,13:13先有3籠點心,陸續到13:31先上埋xo醬炒腸粉同魷魚鬚。仲有個椒鹽豆腐未黎🙂,侍應話出緊啦。有同事等唔切已經返左office先😓。當我夾左幾條腸粉,食完第一條準備食第二條嗰時,見到好似有啲野,望真啲係隻小曱甴🤬‼️即刻又舉手叫侍應黎,又舉左一陣先有人理,嗰位staff A(事後聽好似係做倉庫,唔夠人先出黎幫手)拎左我隻碗走左去,跟住等左一陣又無人理🙂。椒鹽豆腐仲未有影就叫人取消,想埋單走人。個staff A之後返黎話幫我地取消(應該意指取消腸粉)。等埋單又等左一陣,然後staff B(應該姓蔡)同前面一枱客吹左下水先施施然行黎俾單我地睇。同事一睇張單仲有豆腐同腸粉無取消,加上侍應既態度同速度已經令我地好燥底。有曱甴既事完全無人道歉,或者follow-up,淨係換左隻碗想扮無事🙂。我地即刻同蔡小姐講,蔡小姐表示佢唔知,唔需要

等埋單又等左一陣,然後staff B(應該姓蔡)同前面一枱客吹左下水先施施然行黎俾單我地睇。同事一睇張單仲有豆腐同腸粉無取消,加上侍應既態度同速度已經令我地好燥底。有曱甴既事完全無人道歉,或者follow-up,淨係換左隻碗想扮無事🙂。我地即刻同蔡小姐講,蔡小姐表示佢唔知,唔需要受我地氣,叫我地直接搵經理,然後就走左去。

我地坐多左一陣都唔見經理。嗰時已經差唔多2點,唔想再等所以直接出去收銀搵經理。經理再出單睇都係無取消2樣野,佢聲稱完全唔知咩事,亦無諗住理我地。後來有另一個男經理(?)有認真聽,再叫左店長May姐同收我碗野既staff A出黎。

店長開頭都好聲氣,話蔡小姐態度係咁,我地一頭問號。服務係咁西就老馮唔使做?第一次聽叫客自己去搵經理。店長話做番個六折同免茶芥(但仲有12%服務費😁)。擾攘完一輪最後free左,但店長係即刻勁大聲講「多謝兩位靚女光臨!歡迎下次光臨!三鞠躬俾你!」blablabla,聽到呆左!乜野三鞠躬?可能覺得我地係R免費飯食做西客,所以特登講大聲啲想俾人知🙂。

好老實講如果普通酒樓,都知道總係有啲污糟,free左呢碟,講聲唔好意思我都無問題。依間係上菜慢,staff態度又差,完全想扮無事發生🤬🤬🤬。

有曱甴既XO醬腸粉
已del有腸粉同未到既椒鹽豆腐既單
2021-12-04 1820 瀏覽
總體食物正正常常,但係完全零服務的情況下收12%服務費,呢的都算,我地都理解。但完全唔理解嘅係,仲有好幾張吉檯的情況下(我地後尾問咗經理, 係冇人book,同埋出邊冇人排隊),竟然安排其他客同我地搭檯,坐係我地正對面,而且張檯係完全冇分隔噶!最不可思議嘅係,疫情下咁樣安排,完全冇問過我地,事後亦都冇同我地講唔好意思。只係一路咁講佢地係咁樣嘅啦。大大小小嘅餐廳我地都經常出街食,但係咁樣差服務嘅餐廳都係令人好不愉快。

2020-09-07 6695 瀏覽
今早六点鐘已經去到酒樓,雖然還未正式營業但已經有幾個客人已經在飲茶。這家酒樓的早茶非常划算,早市一個盅飯加兩個點心44.8, 茶錢連加一共56元性價比蠻高。點了雲耳雞粒飯,豉油菜心和牛肉腸粉。雲耳雞粒飯還可以,衹是飯粒比較軟。牛肉腸粉的粉皮比較好,口感一般。菜心煑的太老了,基本上一點都不新鮮。這裏服務比較一般,基本上沒有服務員理會你。不過這裏環境比較寬敞,而且有大電視可以看新聞。更重要是他們的WiFi網速非常快。如要求不太高,飲早茶這裏不失為一個好地方。

2020-09-07
$53.5 (早餐)
2020-08-09 831 瀏覽
星期日早上想飲早茶,剛巧經過這家店之前沒來過於是入去試試。酒樓位於一幢商業樓宇的2樓。如果不是樓下有易拉架一起看不到。早茶十一點前埋單有半价優惠。點了早晨三寶,有很多點心可選擇。點了雲耳雞粒盅飯,彩豆煎魚餅,豉汁鯪魚球。價錢實在非常便宜,三個點心才44.8,不過這裏要收12%附加費,埋單都要56元其實跟外面早茶差不多。整體尚算不錯。煎魚餅的份量非常多,而且煎得很香口。豉汁鯪魚球中規中矩不過不失,這點心是很難做得難吃的。雲耳雞粒飯還算可以。不過飯粒有點硬。要求不高這裏吃早茶還是不錯的。

2020-08-09
$56 (早餐)
2020-03-18 3745 瀏覽
酒樓在商業大廈二樓,在公司附近,落雨都唔使帶遮,非常方便。但自從疫症就冇咩機會嚟,今日碰巧落大雨就再嚟。唔知係未少人關係,今日點心同福建炒飯都有水準。但堂食價錢就冇平到,返而外賣有六折
2020-03-18
2019-06-21 7443 瀏覽
愛上了飲早茶😍呢間金御座落係繁華的大街,很容易看到,而且不用等位這裏可以選擇醒晨孖寶套餐,孖寶A跟B可以同一時間選擇我們兩個人選擇了孖寶B餐,皮蛋肉絲粥 + 薑汁糕皮蛋肉絲粥:絕不欺騙,全隻皮蛋在內,不是皮蛋碎,而且粥是綿綿的薑汁糕:味道很重,用料十足,椰汁味與薑汁配合得十分均勻,熱騰騰的,遠遠已聞到香味點心拼盤:蝦餃、燒賣、雞蛋仔、薑汁糕、菜苗餃對於每樣點心都想食的我,評判絕對是最好的選擇最後點多了一個鳳爪排骨飯,飲早茶有個煲仔大小的煎飯就足夠我不用再食午餐了最驚喜的是,此餐早茶總計只需80元正,價錢已經包了茶介,不過記住必須於11點前結賬付款,才可享早茶優惠

這裏可以選擇醒晨孖寶套餐,孖寶A跟B可以同一時間選擇
我們兩個人選擇了孖寶B餐,皮蛋肉絲粥 + 薑汁糕

點心拼盤:蝦餃、燒賣、雞蛋仔、薑汁糕、菜苗餃
對於每樣點心都想食的我,評判絕對是最好的選擇

2018-08-18 8768 瀏覽
週末朋友生日🎂來到灣仔既金御晚飯慶生,唔需要book位,因屬於商業區,星期六、日,寫字樓放假人流較少,反而平時閒日,人流就多,所以今晚來到就有位,餸菜都好快上枱,而且味道了得每一樣菜大家都讚好,大家都食得津津樂道,呢度環境清靜唔嘈吵,地方寬敞,食物有水準,下次一班人有聚會,呢度確係一個好選擇,地點交通都方便,重點係唔使book枱唔使等位嘛(週末週日),價錢方面平均消費都係百幾蚊,價錢大眾化,抵食

2018-08-11
2018-03-09 8321 瀏覽
今日同同事食生日LUNCH, 佢竟然話好想食壽包!!XD 好采平時飲開茶間茶樓LUNCH都有壽包叫!!間茶樓逢星期一至四午市4位或以上好似有9折/95折, 不過要先訂枱, 可惜今日星期五冇呢個優惠, 我地一行四人每人叫1-2樣野!!呢間茶樓食物係唔錯!! =] 我地叫左個午市自選組合 $108, 可以揀一個飯/麪, 四揀一, 我地揀左廚皇炒飯, 炒飯好乾食, 唔錯, 炒得好靚!!仲可以揀一個菜, 菜心/唐生菜, 我地碟菜心煮剽綠油油咁, 好甜, 好嫰, 連個菜頭都係好林好甜,, 嫩口菜!! 冰燒五層燒腩仔 $58個名超好聽, 雖然我唔知咩叫冰燒, 但佢一定冇5層, HAHA, 最多都係3層啦!!不過都係好味既, 唔肥唔瘦好適中!!個皮都算脆! 蜜汁叉燒腸(大)欣賞呢個叉腸!!因為竟然冇芫荽係入面!!YEAH!!好開心!自己一個食左一條!! 上海小籠包(大) 醬皇蒸鳳爪(中) 蟠桃壽包 $12個(兩個起)一定要講下呢個蟠桃, 話晒都係為左而黎, 賣相真係一啲都唔討好!!一啲粉紅色都唔夠, 同埋比想像中細舊!不過食落都好味, 有人話偏甜, 不過我覺得OK, 入面仲有個蛋黃仔, 其他店通常都

冰燒五層燒腩仔 $58

蜜汁叉燒腸(大)

上海小籠包(大)

醬皇蒸鳳爪(中)

蟠桃壽包 $12個(兩個起)
一定要講下呢個蟠桃, 話晒都係為左而黎, 賣相真係一啲都唔討好!!一啲粉紅色都唔夠, 同埋比想像中細舊!不過食落都好味, 有人話偏甜, 不過我覺得OK, 入面仲有個蛋黃仔, 其他店通常都唔會有, 我愛蓮蓉!! =]