2019-08-12 1154 瀏覽
今天向公司請了半天假,午餐時間不受限制,但撞正午膳時間周圍的餐廳也非常多人,找個位置也非常困難,加上天氣非常炎熱,很想立刻弋有冷氣的地方休息,便和朋友提議去酒樓飲茶,因為位置比較好找,而且也可以慢慢嘆一嘆。棉花雞不過不失,正常水準咖哩鮮魷蒸粉絲米粉吸收晒鮮魷的鮮和咖哩的味道,非常好味👍🏻蝦餃蝦餃係我去酒樓必定會點的點心,可惜此蝦餃除了皮厚外,還破皮了,令到內涵非常乾😰牛柏葉正常水準之作,也是飲茶必點的點心煎釀尖椒感覺現在已經比較少酒樓有這點心,所以見到即刻點。 尖椒有少少辣,非常野味👍🏻芒果布丁最後叫了一個芒果布丁作為甜品收尾。

棉花雞

不過不失,正常水準

咖哩鮮魷蒸粉絲

米粉吸收晒鮮魷的鮮和咖哩的味道,非常好味👍🏻

蝦餃

牛柏葉

正常水準之作,也是飲茶必點的點心

煎釀尖椒

芒果布丁

最後叫了一個芒果布丁作為甜品收尾。

2019-05-05 970 瀏覽
酒樓位於天后週邊位置,街道人流較少,酒樓生意不足。星期六上午08:20到達,客人不多,入座率約三成。酒樓內部環境可接受,但是洗手間環境較差,地上有很多廢紙和多處積水。酒樓大廳侍應人數不足,服務不到位。點心即叫即蒸,熱辣辣。鮮竹卷味道正常,但餡料偏少。蝦餃大粒,蝦肉彈牙。馬拉糕味道不錯,但略為細件。叉燒腸粉很釨吃,值得推介。棉花雞份量太少,不抵吃。乾蒸牛肉,大大粒,好味道。炸菜蒸肉餅飯,抵食好吃。整體來說,味道可接受,價格平宜。
酒樓位於天后週邊位置,街道人流較少,酒樓生意不足。
星期六上午08:20到達,客人不多,入座率約三成。
酒樓大廳侍應人數不足,服務不到位。點心即叫即蒸,熱辣辣。
乾蒸牛肉,大大粒,好味道。炸菜蒸肉餅飯,抵食好吃。
整體來說,味道可接受,價格平宜。
叉燒腸粉
鮮竹卷、蝦餃和馬拉糕
棉花雞和乾蒸牛肉
2019-05-04
2019-03-24 713 瀏覽
今天與長輩行完維多利亞公園的花卉展覽,大家都需要找地方歇腳。因早上才吃過豐富的早餐,大家也不是很肚餓,於是在附近找間酒樓坐下。就在興發街看見金御海鮮酒家,因還未到中午十二時,故還容易找座位。這裡點心種類也算多,還有一些午市套餐可供選擇。因長輩仍然飽肚,我們只叫了一個點心拼盤和一碟川芎白芷燉魚頭分享。六福點心拼盤($28.80)六款點心包括鮮蝦餃、燒賣皇、蒸粉果、叉燒包、馬拉糕和薑汁糕。說真的,賣相真是麻麻,但食物質素不過不失,以此價錢有六款點心已十分抵食。川芎白芷燉魚頭(23.80)湯底尚算香濃,只是魚頭不算是大件頭,味道都算ok。整體而言,由於地點接近維多利亞公園,距離天后地鐵站也是數分鐘路程,想到此歇腳也是不錯的選擇。
六福點心拼盤($28.80)
六福點心拼盤
川芎白芷燉魚頭(23.80)
湯底尚算香濃,只是魚頭不算是大件頭,味道都算ok。
川芎白芷燉魚頭
2019-03-19
2018-12-29 1263 瀏覽
天氣涼涼地,朋友提議去食火鍋,話呢間好平168任食任飲話去試下,其實我地主要都係大家見面傾計,因為我地真係好多年朋友一見面就係甘傾😛😛😛😛😛呢到坐得幾舒服,服務招呼都吳錯👌👌👍食物一般,我同朋友都鐘意食菜同🐟,菜類同魚類都👌,其他就一般,食曬D魚同菜已經食吳落其他嘢了,如果係有個地方傾計舒服又吳使睇住時間,呢度都屬於好坐,但如果要講求食物質素就麻麻地,不過如果任飲吹下水都吳錯😄😄飲品都有十多款罐庄飲品,都算吳錯😉😉
呢到坐得幾舒服,服務招呼都吳錯👌👌👍
飲品都有十多款罐庄飲品,都算吳錯😉😉
2018-10-28 1196 瀏覽
星期日,午餐時間,約埋個女一家三口一齊喺天后搵食,咪諗住試吓呢間飲茶。㸃知超難食,破壞曬難得嘅見面時間。(1)碟鴨腳扎塊腐皮油溢味十足,件鴨腳咬一口就成碟放棄了。(2)好大碟蛋散,好似浸油浸到我叫佢才起,食到成口油。本來是我的至愛,而家搞到有「油炸恐懼症」🤮👎🏻(3)雪山叉燒包餡都ok,但個底硬堀堀。(4)山竹牛肉好大粒,同雞飯一様不過不失。埋單二百幾蚊,之後成日都有啲唔舒服,成肚油咁,都唔及條氣唔順。
(1)碟鴨腳扎塊腐皮油溢味十足,件鴨腳咬一口就成碟放棄了。
(3)雪山叉燒包餡都ok,但個底硬堀堀。
(4)山竹牛肉好大粒,同雞飯一様不過不失。
2018-10-28
2018-10-11 957 瀏覽
一行11人晚飯,事前無準備,即興打邊爐,本身喺北角,所以無咩選擇,唯有求其揾,有朋友發脾氣,一揾到呢間酒樓,就即刻book。動身過去,以為係天后出口嗰間,點知谷歌大神話唔係,跟住行去海旁,附近真係無咩餐廳,以為行錯,後黎見到好細既招牌一個,走過去,門口好冷清,個職員仲話“入黎啦,有旅行團餐食”,真係O 左咀,上到去仲要得4張枱有人,啲朋友即刻懷疑會唔會好食,想問我罪……一睇comment...好多負評,坐低左就無計。坐低十幾分鐘都無人理我地,要我地自己問拎火鍋紙先有,點左醉雞鍋(+$68)同埋芫荽皮蛋鍋,仲有一大堆食物,本身諗住應該質素好一般,點知材料又出奇地好味醉雞鍋,真係好足料,好重酒味同藥材味,鍋入面真係有藥材一直煲住,雞肉好滑好新鮮芫荽皮蛋鍋,一般啦,同出面一樣材料:肥牛,極之推介,以為普通貨色,一黎到仲諗緊有無黎錯,好靚既肥牛,我朋友因為呢碟野,曾經問我係唔係收$300一個人,嚇到我即刻問一問幾錢位,原來只係$138一位,仲要6個人有一個免費牛肉粒,同樣驚喜之作,食落好好味出前一丁,無錯,真係出前一丁,而唔係公仔麵or 大光麵,仲要未開封魚蛋,好彈牙其他野就同出面一樣,不過不

芫荽皮蛋鍋,一般啦,同出面一樣

材料:

牛肉粒,同樣驚喜之作,食落好好味

魚蛋,好彈牙

其他野就同出面一樣,不過不失,係豬潤奇怪啲,越烚越大塊,嚇死人

飲品有韓版忌廉溝鮮奶,解茶

小炒,呢個真係推介,無聽錯,打邊爐有包7-10款小炒任食,個爐未黎之前,可以食住先,都好好味

服務,我估同comment 差唔多,啲職員無咩反應,又未至於差,可能多枱既話,個樣就無咁好……haha

以$138呢個價黎講,真係無得彈,料靚已經值回票價,服務改善到就perfect
2018-09-29
生日
  • 牛肉粒
  • 肥牛
2018-09-08 719 瀏覽
其實之前都去過幾次,雖然唔係特別好味但可以接受。 今朝如常同老公兩個人去飲茶嗌咗六個點心, 啲燒賣超難食, 蘿蔔糕又一pat野, 但係其他算正常。 我哋嗌咗個粥但呀姐冇落到單, 另外個叉燒包等咗半個鐘頭都未嚟,期間問過一個阿姐同一個超大肚腩嘅經理, 追咗好耐等到發脾氣早走算數, d staff一句道歉都冇 埋單嘅時候仲話唔嚟咪唔好嚟囉。我知道佢哋係做街坊生意, 價錢係算平,但係天后其實一街都係做點心, 平過佢又好味過佢嘅都有, 100%唔會再幫襯
2018-09-05 589 瀏覽
環境3分:中式酒樓格局但裝修有D婚宴feel,OK光猛,正常三分。衛生3分:見到啲碗碗碟碟枱布都幾乾淨,都係正常三分。服務1分:明明間酒樓有四成空枱,但就係要你搭枱。坐低咗又要你搬兩次,但你又見到有啲兩個人坐六人大枱,又唔畀你搭埋去,就係識夥記同唔識夥記嘅分別。我唔識夥記咪扣曬分算數。味道1分:1)      脆香鮮肉韭菜角非常之油膩,同埋好明顯係返炸,扣兩分。2)      山竹牛肉球非常之淋,但冇咩味,扣多一分。3)      粟米咸豬骨粥比較正常,豬骨真係非常之骨,冇肉,要扣多分。抵食1分:飲早茶嚟講環境同衛生都算好,不過服務態度同點心質素咁差,幾平都唔會抵食,畀盡一分。
環境3分:
中式酒樓格局但裝修有D婚宴feel,OK光猛,正常三分。
衛生3分:
見到啲碗碗碟碟枱布都幾乾淨,都係正常三分。
服務1分:

味道1分:
脆香鮮肉韭菜角
2)      山竹牛肉球非常之淋,但冇咩味,扣多一分。
山竹牛肉球
粟米咸豬骨粥
抵食1分:

2018-09-04
$42 (早餐)
2017-12-01 2665 瀏覽
1-12-2017去食火窩任飲任食。自取了一支紅酒享用,開時和飲都無出聲。食緊野時有個黑衫女部長不禮貌地講了四五次不可浪費食物要罰錢,還阻住再點火窩料。紅酒飲完好久後那部長經過又講要收開瓶費$50。最後硬都到要收開瓶費$50仲要加一。其實安格斯肥牛第一碟都OK, 但之後嗰碟咬都咬唔開。咁我問其他枱帶紅酒點解唔使收,她解釋啲客訂枱時己通知帶紅酒!,其實加埋一收$55,跌都跌左啦,豪俾佢下次無幫襯啫!
2017-09-18 2334 瀏覽
因為近屋企,所以尋晚去左金御食火煱任食 $158/位(全包)飲品選擇不小,也包雀巢雪糕,可以食2.5小時。首先,有些中式小食、餸可以叫,豉汁炒蜆好惹味,黑椒牛柳粒好大碟牛柳粒有點難咬,海鮮沙律卷個皮好厚,口水雞雞肉滑個汁好香麻辣味。清湯/沙爹湯底就冇乜朱,但有些自助 bar 可以自己加沙爹醬,脆鯇、鯇魚、鱔片都好新鮮,鯇魚頭/魚雲更是好此道者的首選,豬膶不太新鮮,響鈴有點油益味。普普通通,間中食下都可以嘅!但有點漏單情況出現。
普普通通,間中食下都可以嘅!
但有點漏單情況出現。
2017-09-17
2017-05-07 1234 瀏覽
今晚一行四人近近地在這𥚃晚飯。特價蒸魚1條 $48.80,忘記了影相,所以用了餐牌,接近1斤左右,肉質蒸得剛好,豉油不太鹹,吾錯。义燒 $108 ,有點硬有點乾,吾太值。咕嚕肉 $88,汁不多也不夠味,但件肉都算外脆內軟,可以啦。海皇什菜煲 $98,好多料好大煲,蝦、吊片、鮮魷都吾少,個湯淡淡地,好彩都夠熱。送西瓜及綠豆沙,埋單 $460。整體來說,普普通通。
今晚一行四人近近地在這𥚃晚飯。
义燒 $108 ,有點硬有點乾,吾太值。
送西瓜及綠豆沙,埋單 $460。
整體來說,普普通通。
2017-05-07
2015-08-10 6183 瀏覽
天后有很多食店,剛好走到金御海鮮酒家門前,看到海報寫著HK$48一隻片皮鴨,恐防有詐,於是睇埋啲細字,優惠期只到至7月31日,很失望,但我還是問了接待員,她說現在還有這個優惠,然後剛好有兩個叔叔級侍應聽到我們的對話,熱情地說:「一定有得食,我實留比你!」「好正o架又抵食,嚟試吓啦!」盛情難卻,即管一試。可能因為位置偏僻的關係,客人實在不多,看看餐牌,有很多選擇而且仲幾抵食添,叔叔侍應A立即幫我們落一隻片皮鴨,然後叔叔侍應B又極力推介我們吃蒜蓉蒸大元貝,只需HK$19.8!侍應和送餐姐姐或食客亦有講有笑,氣氛很和諧,久不久又會問:「啲餸好唔好食啊?好食就多啲嚟幫襯啦!」我亦真心希望他們生意可以好一點,因為這裡有一種很難得人情味。千島汁明蝦球(HK$58),賣相非常吸引,香噴噴,蝦球大大粒,足料又好味,正!必食指數:4粒星金銀蒜銀絲蒜大元貝(HK$19.8),大元貝不算是非常鮮甜,但配上蒜蓉粉絲也很惹味,以這個價錢實在很抵食!必食指數:4粒星紐西蘭聖子皇(HK$78),大大隻聖子皇,共有四隻,很惹味。必食指數:4粒星廣式片皮鴨(HK$48),片皮鴨數量不少,味道也不錯,不過不夠熱,而且用來
千島汁明蝦球
金銀蒜銀絲蒜大元貝
$19.8
紐西蘭聖子皇
廣式片皮鴨(HK$48),片皮鴨數量不少,味道也不錯,不過不夠熱,而且用來包片皮鴨的皮過厚,但以這個價錢很抵食。必食指數:4粒星
廣式片皮鴨
P.S.溫馨提示:侍應話平時只可二選一,片皮鴨/元貝,所以點菜前要問清楚。
題外話/補充資料: 最後還打包了半隻片皮鴨回家,其實這個份量應該足夠三個人吃。
2015-08-07
千島汁明蝦球
金銀蒜銀絲蒜大元貝
$ 19.8
紐西蘭聖子皇
廣式片皮鴨
2014-11-06 4571 瀏覽
1,當日下午時,已經打電話問此優惠之詳情,當時員工話$19.8一隻,可以任叫,都|無任何附帶條件,當晚都有去惠顧此優惠,一開始已經sales其他餸菜,食完首輪2隻蟹,有人走來告知,唔可以只食大閘蟹,一定要惠顧其他餸菜,否則大閘蟹正價計。2,當日5:45pm,已經入坐,6:00pm第一次落單2隻大閘蟹,6:45pm告知,忘記落 單,同時話無貨要食就等,同時告知可以叫其他餸菜可以很快上到菜,7:45pm,第一次所叫的大閘蟹上枱啦!7:55pm,第二之落單,8:20pm告知又忘記落單,告知要等30|分鐘以上,我都同時加單加多2隻大閘蟹(在此之前只叫大閘蟹ᦁ 2;無叫其他餸 菜),8:30pm,第三之加單,加其他餐單上的餸菜,8:45pm開始有餸菜上枱同時連同之前所叫的大閘蟹,突然可以很快上到枱,覺得根本不想提供此優惠,所以用很多籍口推遲! 3,當晚7m已經想走,什麼都無食過,但告知一樣要結帳,一樣要比茶位茶介 !大閘蟹,問心$19.8算ok, 果皮蒸鮑魚,唔老 苦瓜頭腩,個味就好,腩就無咩肉
3,當晚7

大閘蟹,問心$19.8算ok,
果皮蒸鮑魚,唔老
苦瓜頭腩,個味就好,腩就無咩肉
2014-10-31
因有朋友邀請我們到這間酒家試菜,我立刻便答應朋友的邀請,出席這次試菜飯局。我本身都有聽過這間酒家,因為本人在中午的時間偶爾都會光顧中環的分店,印象都覺得不錯,但天后的分店都是第一次來,但經過這次的飯局後,我想日後還有第二次第三次光顧的機會……其實本身一般對試食都會有些期望,因為酒家定會準備他們的招牌菜來招呼我們,不再多序述了,先介紹他們的菜式及圖片

題外話/補充資料: 天后地鐵站電氣道出口步行約五分鐘,舊維園泳池對面
用餐優惠
試食活動
  • 燒乳豬,蛋白花雕面包蟹,一品燒鵝皇
2014-08-09 2308 瀏覽
好耐冇上openrice寫食評,今日忍唔住再寫係因為有d恨鐵不成鋼,想佢生意可以好d,可以在天后區生存耐d,咁我可以唔駛飲貴茶.金御在天后區可說是好抵食的酒樓,食物好ok,價錢相宜,地點方便,地方又大,但生意唔知點解硬是差強人意,我次次去,無論早午晚,都唔駛等位,即入. 我作為食客就梗係好開心唔駛等啦,但總怕有一天佢唔覺意執鬼左就弊.我星期日同家人去飲茶,5個人食到食唔落,計埋茶錢先二百零蚊. 記得的有以下食物-點心拼盤: 燒賣金黃味道好,蝦餃皮薄多汁,素餃材料足,素菜飽正常啦,仲有一樣唔記得係咩豬骨菜乾粥: 料多粥綿灼菜: 唔油膩,夠大碟炸菜雞肉腸粉: 軟滑鳳爪排骨飯: 正常好味叉燒飽: 熱辣辣甜薄礃: 唔係度度有得食,外皮軟綿,甜度適中另有一平日八點幾飲早茶,三個人至$78,抵過去大家樂食早餐. 難得係食物好食嘛.不過不得不彈的是,酒樓地毯好似好耐冇洗,我成日想問究竟佢地幾耐至吸一次塵,洗一次地毯呢? 就算我貪平,已經隻眼開隻眼閉,唔在乎好多其他嘢,都會覺得咁簡單的地方清潔唔難做啫,點解唔做呢? 真係恨鐵不成鋼架.仲有就係員工服務,對住d客好ok架,但私底下佢地會嘈交,仲好大聲,d
豬骨菜乾粥: 料多粥綿
灼菜: 唔油膩,夠大碟
炸菜雞肉腸粉: 軟滑
鳳爪排骨飯: 正常好味
叉燒飽: 熱辣辣
甜薄礃: 唔係度度有得食,外皮軟綿,甜度適中
仲有就係員工服務,對住d客好ok架,但私底下佢地會嘈交,仲好大聲,d客聽到唔好嘛.
總而言之,希望酒樓可以改善下,生意長做長有,咁我唔駛少個選擇就好了.
  • 點心拼盤
  • 豬骨菜乾粥