第二篇食評,係金寶小食店之食後感..因為在openrice找旺角的食店,縱合了三個人的意見去了金寶,最主要係價錢像不貴,而吃到的像很多跟之前食評提到的美食方程式,吃了海南雞飯,火車頭同精選拚盆海南雞飯油飯好味,雞肉唔鞋,水準唔錯;火車頭配料豐富(見圖),個湯好味,不過牛腩就有少少靭,但係又唔係咬唔入,份量好多,個碗好大碗..咁多樣餸我最鍾意豬手,好食呀精選拚盆最好食係個蒸粉卷,點魚露食好好味呢三個人食,埋單百九蚊,幾經濟啦
第二篇食評,係金寶小食店之食後感..

跟之前食評提到的美食方程式,吃了海南雞飯,火車頭同精選拚盆

精選拚盆最好食係個蒸粉卷,點魚露食好好味呢

三個人食,埋單百九蚊,幾經濟啦
2009-03-20 7 瀏覽
泰式海南雞飯最近像比較少人品題,之前泰國人海南雞開到廿幾間分店,好似食泰式海南雞飯係一個熱潮咁..今晚就嚟到小金寶食,食物包括了招牌的海南雞飯,火車頭,精選拚盆,另笑得好甜,矮矮地好得意既侍應介紹了牙車快沙律,甜品就食左個芒果糯米飯海南雞飯係一碟七件雞肉既雞,一碗油飯,一碗青紅羅白湯,無論雞肉,油飯,點雞的醬汁同個例湯都好重味,可口! 特別係個油飯好開胃,有點醬油飯的風格,值得一試!火車頭好大碗,有牛丸,肥牛,豬手,牛腩等,湯好重牛肉味,落埋香葉嚟食味道更好! 精選拚盆有雞翼,辣雞腳, 蝦塊,春卷仲有粉包, 火車頭 + 精選拚盆就係推介俾大家既美食方程式牙車快沙律原來係椰菜絲,雞絲同埋香葉伴以越式酸汁而成既沙律,個人對生既椰菜絲無好感, 同行既朋友就似乎幾欣賞,芒果糯米飯水準之作!埋單$250, 豐富既一餐價錢比想像中低,特別推介俾各位好食之仕

2009-03-19 7 瀏覽
跟住openrice去搵食,旺角就選擇了金寶三人行,行到門口侍應開門迎接, 笑住咁引領我地坐在近電視嘅卡位, 餐牌比較卡通化,我地選擇左第一頁嘅推介,包括精選拚盆,海南雞半隻同一個火車頭!另外再要左兩碗油飯精選拚盆中間係辣雞腳,好辣,野味,跟住仲有香茅雞翼,蝦餅,春卷同蒸粉卷,八十蚊一個,好食之餘價錢覺得幾抵,因為份量都唔少,而且一次過可以食到五樣野,仲樣樣都好平均,好好味海南雞肉質幾滑,配一種酸辣嘅醬汁嚟食幾滋味; 火車頭係一個好大既碗盛著好多肉類嘅湯粉,包括左牛腩,牛丸,扎肉,牛柏葉,肥牛,豬手...份量就真係好重手. 六十九蚊一碗但係因為幾大堆頭,唔覺得貴,兩個人食就差唔多甜品係拉榔糕,煙煙unun...ok好味,本來想食椰汁糕,但係賣哂埋單係$267... 無加一,三個人食到好滿足
跟住openrice去搵食,旺角就選擇了金寶

埋單係$267... 無加一,三個人食到好滿足
2009-03-16 4 瀏覽
再次光臨金寶小食店,對上一次已經係兩個月前既事了,因為公司調左我去荃灣上班,所以很少落旺角呢..今日唔知聽日事,而家都唔想好豪咁食飯,兩個人食,"畢直"最好一百蚊左右,諗起嚟呢度,因為加埋一餐只係差唔多咁既價錢,仲無加一,餐廳氣氛ok (當然唔係豪裝), 女友唔會詐型~食左一碗生牛肉粉,一客泰式海南雞飯,另外再加一碟春卷(而家賣$12,半價),再加碟生菜(話跟餐$6),一杯三色冰同一杯青檸梳打,埋單$136...生牛肉粉上次印象係唔錯,今次味道更好,因為個湯味道夠濃,加一些金不換同青檸汁落d湯度,感覺更越南feel^^, 不過生牛肉唔算好好食,中等質素咁啦,可能因為熱湯淥過之後牛肉既味都無左..海南雞飯雞比之前有點進步,因為之前食比較鞋口,但係今次就滑番,雞味比較清,係白烚嗰種味道,所以淡d,但係個汁都夠酸夠辣夠開胃,美中不足係雞肉唔係起骨,同之前喺泰國食有d出入,飯就好香口春卷做promo$12五條,價錢好合理,個酸汁做得好好味,不過d餡就少左d,但係作為小食都合格了,何況只係$12~唔就腳吖最衰,要喺荃灣返工,仲成日要ot,如果唔係都成日嚟食,但願黑暗日子快d過去,經濟快d好番啦.

唔就腳吖最衰,要喺荃灣返工,仲成日要ot,如果唔係都成日嚟食,但願黑暗日子快d過去,經濟快d好番啦..

2009-01-31
在Openrice.com找到「金寶」,很多食評讚他們的泰式海南雞飯。午間十二點半左右,店內沒有客人。等了十分鐘的海南雞飯,雞肉還算滑,但完全無雞味。有食評說飯有薑味,但我食吾出。不像一般雞油飯,他們的飯是深色的,不知放了甚麼。唯有飯是熱的,這點可以讚。
海南雞飯
某天下班後,我忘記工作的辛勞,特意來品嚐廉價泰國越南菜,看看能否在鐵路沿線多找一個開飯點。我這個嗜吃咖喱的人當然要一客咖喱牛腩飯,這回是越式的。這個飯的特色不在於咖喱的味道,反而在於牛腩。牛腩不是大塊大塊的,而是一口酥的模樣,軟硬度適中而有咬勁,可以整潔又暢快地吃完整碟飯。越式咖喱的味道辣中帶微甜,不知道有沒有加入椰汁或者其他東西,味道讓人感覺愉快。伴碟的車厘茄是伴碟菜之中罕有地高品質,沒有野菜的草腥味,可口鮮甜而清新。下次再光顧的時候,切勿把這些伴碟的車厘茄當作廢物丟掉。金寶的服務員很周到,連我離開的時候也給我拉門。

金寶的服務員很周到,連我離開的時候也給我拉門。
咖喱牛腩飯
咖喱牛腩飯
2009-01-17 14 瀏覽
(補寫) 4 Jan.2009係openrice見到呢間個食評幾好,於是試一試..7pm多來到,店內人很少,可能係食店地置問題吧,人客不多..至中意餐牌有圖睇...兩個人點了..青木瓜雞絲沙律: 不錯泰式海南雞飯: 正!!!中意d飯札肉蒸粉卷: 都幾多料酸辣無骨鳳爪棷汁冰龍眼意米冰: 推介!!!!離開時店內人客依然不多....價錢不貴,得閒會再來~
(補寫) 4 Jan.2009

係openrice見到呢間個食評幾好,於是試一試..
至中意餐牌有圖睇...兩個人點了..

青木瓜雞絲沙律: 不錯
泰式海南雞飯: 正!!!中意d飯
札肉蒸粉卷: 都幾多料
酸辣無骨鳳爪
棷汁冰
龍眼意米冰: 推介!!!!

離開時店內人客依然不多....價錢不貴,得閒會再來~
椰汁冰,龍眼意米冰
札肉蒸粉卷
青木瓜雞絲沙律
椰汁冰,龍眼意米冰
札肉蒸粉卷
青木瓜雞絲沙律
  • 龍眼意米冰
今日剛睇完OPENRICE, 見到金寶個食評幾唔錯, 最重要係唔貴, 今晚走左去試, 果然唔錯今晚我兩人試左1. 好多人點既海南雞飯餐, 切雞肉好軟,好嫩, 油飯較一般深色, 幾香, 少少薑味, 唔錯, 最抵讚係佢個中湯, 今晚係菜乾豬展湯, 好夠熱, 唔似一般茶餐廳暖暖地就算, 今晚咁凍, 飲完個身暖晒2. 牙車快, 清清地既沙律, 好味, 裡面有雞絲, 青瓜絲, 蘿蔔絲, 菜絲等, 個魚露汁酸酸地, 好味, 又好開胃3. 炸蝦餅, 好脆, 好熱, 不過好熱氣4. 拉椰糕, 好正, 第一次食熱既拉椰糕, 好煙韌, 仲要係好熱, 似係係蒸籠拿出來咁, 好好味, 唔太甜, 佢係比一般既拉椰糕少甜, 但我真係好鍾意, 可能有些人會覺得太淡, 但椰味係足既, 平時D拉椰糕係整定, 呢個相對感覺好新鮮, 正呢個價錢, 呢個食物質素, 抵食, 可以一食再食不斷食

今晚我兩人試左
3. 炸蝦餅, 好脆, 好熱, 不過好熱氣

呢個價錢, 呢個食物質素, 抵食, 可以一食再食不斷食
  • 拉椰糕
  • 海南雞飯
  • 炸蝦餅
  • 牙車快
2009-01-08 11 瀏覽
一行五個女仔去,叫左四樣野七點去到,唔算多人服務態度好好~d野食都唔錯最鍾意個炸蝦餅,好彈牙~~每人$31埋單,其實食左唔係好多野
正!炸蝦餅好彈牙
  • 炸蝦餅
2008-12-28
看了開飯的食評,一路風塵仆仆的趕去。下午時間,要了一份越式三寶飯套餐。大部分東西都是油炸的。所以有些膩~但是味道很好~調味的水準很高~尤其是越南料理必須要配上花生末同食~湯的味道也不錯~總體上,推薦!
看了開飯的食評,一路風塵仆仆的趕去。
下午時間,要了一份越式三寶飯套餐。
大部分東西都是油炸的。所以有些膩~
但是味道很好~調味的水準很高~
尤其是越南料理必須要配上花生末同食~
湯的味道也不錯~
總體上,推薦!
2008-12-27 1 瀏覽
2008年07月20日,金寶時間不太早,與另一半都不想叫太多:海南雞飯:個雞& sauce幾好,飯油了點。牛雜景湯河:好似唔係好多越南餐廳有呢個河粉,雖然味道離開地道的越南湯河仍然有距離,但可以接受。值得一提,有個男生的服務態度很有禮貌!
2008年07月20日,金寶

時間不太早,與另一半都不想叫太多:

海南雞飯:個雞& sauce幾好,飯油了點。

值得一提,有個男生的服務態度很有禮貌!
(2星期前食評)可能幾日前食完海南雞飯, 今日突然又有d想食, 就黎左呢間同男友叫左個海南雞飯同咖喱牛腩飯(可配法包)海南雞飯ok吧, 飯有很重薑味, 但雞油味不香, 有點乾雞肉偏鞋, 有很多雞胸, 不喜歡, 個汁就唔錯咖喱牛腩飯唔得, 唔知係咪因為係越式, d汁好稀.. 似湯多d. 咖喱唔香. 牛腩質素中下感覺係好普通既一間食店, 可能叫其他野食會好一些服務是不錯的

(2星期前食評)

可能幾日前食完海南雞飯, 今日突然又有d想食, 就黎左呢間
同男友叫左個海南雞飯同咖喱牛腩飯(可配法包)
海南雞飯ok吧, 飯有很重薑味, 但雞油味不香, 有點乾
雞肉偏鞋, 有很多雞胸, 不喜歡, 個汁就唔錯
感覺係好普通既一間食店, 可能叫其他野食會好一些
服務是不錯的

同D朋友仔去左呢間到試菜FOR 我地個CUSINE PROJECT環境都幾乾淨,餐廳播緊泰文歌,連廚師都係講泰文禮拜5下就完全唔洗等位! 我地ORDER左2個海南雞飯,1個辣牛肉碎蝦飯辣牛肉碎好似唔錯,但海南雞個飯煮得好稔,入口1PAT PAT咁另外叫左個SPICY MINCOD BEEF SALAD!呢個真係好好味 值得1試但我既重點唔係講食品,而係D WAITER既態度!首先1入門口已經冇講野 黑口黑面是但叫人坐我地想揀入面D位坐佢仲企係到 之後指我地坐門口位之後我地落ORDER 佢又黑口黑面行埋黎 冇覆單冇講D咩送完野食上黎之後 1男1女WAITER/TRESS 企係我地張台隔離1路眼定定望住我地食野 未曾落晒ORDER佢就好急咁收起晒D MENU睇黎係冇心做生意喇 食完我地去個TOILET 又係冷眼
環境都幾乾淨,餐廳播緊泰文歌,連廚師都係講泰文

但我既重點唔係講食品,而係D WAITER既態度!
首先1入門口已經冇講野 黑口黑面是但叫人坐
我地想揀入面D位坐佢仲企係到 之後指我地坐門口位
之後我地落ORDER 佢又黑口黑面行埋黎 冇覆單冇講D咩
睇黎係冇心做生意喇 食完我地去個TOILET 又係冷眼
D SAUSE係精華所在,D牛肉都好香=)
D SAUSE係精華所在,D牛肉都好香=)
  • 生菜包牛肉碎
2008-12-03 6 瀏覽
舊同事為持續進修而忙個不停, 想相約舒舒服服吃一頓飯, 也不容易. 直到我建議將"晚餐"改為"快餐", 才成功約到. 我要選未吃過的餐廳, 舊同事則要求方便又快靚正, 真的消耗了我一點腦細胞. 最後選了洗衣街的金寶泰式海南雞. 各樣條件都符合, 皆大歡喜. 金寶在九龍城以泰菜起家, 水準一向都很穩定, 且勝在材料來貨新鮮. 雖說以泰為本, 但其實餐廳種類甚多, 由越菜泰菜到小食店都曾經有過. 今次這家主打泰式海南雞的, 其實亦有很多越南菜式.我們選了兩樣冷盤:青木瓜大蝦雞絲沙律 - 賣相吸引, 上面先見到有香葉蓋著幾隻沒太多鮮味的開邊蝦肉; 下面墊了很多撕得很幼細的雞絲, 再下面就是木瓜和青瓜絲, 最底還有一點花生碎. 吃這些沙律又怎少得了甜酸魚露? 毫不吝嗇地把一小碗魚露都倒了進去, 甜酸鹹辣共冶一爐, 口感味道都豐富得很, 滿足! 而最驚喜的竟是混了點喇沙葉碎, 雖然不多, 但那種極有個性的味道, 一吃就知. 另外要了雜錦米紙粉卷, 一客有四個, 分別有扎肉, 煙三文魚(!??), 蝦肉和車厘茄. 這幾個手卷都非常搞笑, 餡料份量少得很, 因並非捲著, 而只是加在上面. 最莫名其妙
舊同事為持續進修而忙個不停, 想相約舒舒服服吃一頓飯,
我要選未吃過的餐廳, 舊同事則要求方便又快靚正, 真的
消耗了我一點腦細胞. 最後選了洗衣街的金寶泰式海南雞.
各樣條件都符合, 皆大歡喜.

金寶在九龍城以泰菜起家, 水準一向都很穩定, 且勝在材料
到小食店都曾經有過. 今次這家主打泰式海南雞的, 其實亦
有很多越南菜式.

我們選了兩樣冷盤:

青木瓜大蝦雞絲沙律 - 賣相吸引, 上面先見到有香葉蓋著幾
隻沒太多鮮味的開邊蝦肉; 下面墊了很多撕得很幼細的雞絲,
再下面就是木瓜和青瓜絲, 最底還有一點花生碎. 吃這些沙律
又怎少得了甜酸魚露? 毫不吝嗇地把一小碗魚露都倒了進去,
竟是混了點喇沙葉碎, 雖然不多, 但那種極有個性的味道,
一吃就知.

並非捲著, 而只是加在上面. 最莫名其妙的是三文魚和車厘茄,
無論賣相及味道都有點"夾硬黎" 的感覺. 將頂端的餡料一口
吃掉後, 四個手卷都無分別, 米紙捲著的都是菜葉, 米粉, 生芽
菜和一點金不換香葉. 總之這個雜錦粉卷除了可用作填肚, 實
在是一無是處, 不試也無損失.

吃過冷盤, 熱食分別點了:

海南雞飯 - 既然是招牌貨, 沒理由不試試. 不過我只吃了一點
油飯, 是泰式的, 帶香茅和南薑味, 油份不多, 口感偏軟了一點,
但也算吃得過; 雞件則據報肉質尚算嫩滑, 皮也有點脆, 合格.
附上的醬汁只得泰式甜酸汁. 說到底還是喜歡有辣椒醬和黑
醬油的新加坡海南雞飯.

熟牛肉牛丸湯河 - 這是我叫的, 湯底熱度夠, 只是味道不算很
濃厚, 當然來這裡也沒有期望會是甚麼驚人湯底, 但有大量洋
蔥塊蔥和芫茜, 賣相絕對夠吸引; 而金不換, 生芽菜和青檸另
上是指定動作, 總之不理三七廿一全都倒了進去就是了, 牛柏
葉和牛筋夠爽口, 牛丸彈牙美味, 整體上是令人滿足的.

另一朋友生的牛肉河, 內容和我那碗差不多, 只是換了生牛肉
作配料, 眼見肉色粉嫩, 湯的熱度剛剛好把牛肉燙得半熟, 而
據報味道也不俗, 似乎這碗生牛河也是吃得過的.

埋單一共二百多, 環境和服務都只算合格. 但要在旺角區找一
間可以去完再去的食店, 不太容易, 而這裡也算是一個選擇.

在此祝 舊同事考試順利

青木瓜大蝦雞絲沙律
無誠意的一道菜式
生牛河
青木瓜大蝦雞絲沙律
生牛河
  • 湯河類
2008-12-01 2 瀏覽
做完GYM, 和友人2個來到搵食, 由於友人不太肚餓, 所以只點了以下食物:越式濱海碎牛肉生菜包: 正!整餐最好的菜式. 8塊生菜大小剛剛好包住餡料, 米粉做的濱海索了牛肉汁及甜酸汁, 牛肉汁帶出肉碎味, 是夠特別的生菜包!泰式海南雞飯: 唔...作為招牌菜式, 海南雞飯就強差人意了. 雞肉是雪藏雞, 沒有雞味, 雞胸肉"揩拾拾",而且是凍的... 油飯的味道不錯, 不過煮得太"林", 有少少黏住黏住的. 作為招牌菜就不合格了. 不過附送的冬瓜湯無味精, 挽回少少分數。 紅毛丹冰: erh...由於用上東南亞的一種紅色糖漿調配, 其香料味有點似藥水味, 加上甜得令人難以接受, 喝了兩啖就喝不下去了。總括來說, 只有生菜包是水準之作。其他都一般一般, 普通普通。

越式濱海碎牛肉生菜包: 正!

泰式海南雞飯: 唔...

紅毛丹冰: erh...

• 越式濱海碎牛肉生菜包