2023-09-21 35 瀏覽
之前一直都好想專食天婦羅丼嘅餐廳 近排終於有機會去食 唔知正唔正呢😚👅牡蠣車海老天婦羅丼 $168呢個係期間限定嘅 好有驚喜🤩佢嘅車海老真係幾大條 天婦羅炸得幾鬆脆😋又唔會太厚粉 天婦羅牡蠣食落都唔錯 仲有天婦羅溫泉蛋嘅蛋汁 撈飯一流🤤👅迷你天丼及稻庭烏冬(冷)$118+$38 轉迷你軟殼蟹天丼呢個啱晒鍾意又想食麵又想食飯嘅人🤣佢嘅烏冬都唔錯 而軟殼蟹都好食 天婦羅南瓜食落甜甜地 正😆總括嚟講 呢間餐廳嘅天婦羅丼真係幾好食 同埋坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試啊🥰😋 好味:8.45/10🤑 價錢:7.86/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:7.79/10😚 衞生:7.67/10🤩 整體:8.39/10

👅牡蠣車海老天婦羅丼 $168

🤩 整體:8.39/10
牡蠣車海老天婦羅丼
牡蠣車海老天婦羅丼
2023-09-19 1401 瀏覽
今日放工來了利東街<金子半之助>﹐ 是一間吃天婦羅的餐廳。我們要了一個牡蠣車海老天丼,再加一個普通天丼,再加了28蚊要一個白身魚,就變成大部分的食材都能夠試到。每一個丼飯都配了麵豉湯跟潰物,有一些酸薑跟醃蘿蔔,酸酸的可以中和一下天婦羅的油膩感。上菜時看到兩個丼飯都非常吸引,跟平日的天婦羅不太一樣是有點像吉烈那種橙黃色,員工說是因為他們用的是日式的特製胡麻油,而不是普通的油,所以顏色會比較深,吃下去也比較香口。而且他們家的天婦羅不是傳統脆口的,整個飯跟天婦羅都有淋上天丼醬汁,追求的是每一口食物都均勻地有醬汁。的確整體我覺得他的食材本身是沒有醃味的,就是靠天丼的醬汁,甜甜鹹鹹的,會中和一點油膩感, 但又不會覺得很甜,特別是白身魚我覺得跟這醬汁非常配合。 而且雖然是淋了醬汁,但是吃下去炸衣其實也不是軟的,還是有點脆脆的。兩個不同的丼飯共同都會有海苔、豌豆、小柱魷魚天婦羅餅以及溫泉蛋。天丼的特色是有一個菇菌類天婦羅,一般來說感覺蔬菜類會比較吸油,但是這一個吃下來一點也不油膩,非常好食。另一個丼飯的特色當然就是車海老,海老其實就是蝦,而車海老就是比天丼的正常海老更大一點、口感結實
今日放工來了利東街<金子半之助>﹐ 是一間吃天婦羅的餐廳。
白身魚
牡蠣車海老天丼
另一個丼飯的特色當然就是車海老,海老其實就是蝦,而車海老就是比天丼的正常海老更大一點、口感結實一點,吃下來的確更好吃。
桌上還放了一個牌教我們吃了一些天婦羅後可以把那溫泉蛋刺破,混在飯中一起吃,加了溫泉蛋真的是錦上添花,很不錯!

他們家的碗看起來就是普通跟吉野x的碗差不多的那種日式碗,但實際中間是有一層空心的,所以根本沒有那麼大個碗,侍應說是特製的,用了江戶時代的陶藝,空心設計令食物保暖,也是挺細心的。即使碗是中空但其實也有很多飯,所以吃下來還是很飽的。

整體很適合喜歡香口炸物的人,是有點特色的日本風味,跟普通的炸天婦羅有點不一樣,值得一試。 而且利東街這分店環境挺好的,很適合跟朋友來吃個飯聊聊天,然後吃完又可以在外面打個卡拍拍照!
白身魚
2023-09-15 875 瀏覽
屹立在利東街多年嘅金子半之助, 就係什麼都不做, 只係全心做好一樣嘢:天婦羅本對日式炸物天婦羅不感興趣, 朋友介紹這店做得有點不同!真的嗎?!見餐牌重點推介: 車海老帆立貝天丼$168, 有大蝦又有帆立貝, 價錢公道, 點了一客店員送丼上枱, 聞到香噴噴鮮味, 鋪滿整碗全是金黃色嘅海鮮, 有兩隻好大隻嘅車海老😍, 4/5粒帆立貝, 仲有一隻半熟旦, 完全遮哂D飯呢!天婦羅車海老, 外脆內嫩之餘,  估唔到仲係好爽甜喎, 天婦羅漿薄薄一層, 原來已經可以鎖住海鮮嘅鮮味架。另外值得一讚係佢嘅帆立貝都係大大粒又厚身,份量都多喎, 這價錢確係物超所值。👍🏻👍🏻朋友點了迷你天丼配稻庭烏冬$118, 烏冬可揀4種配料:青蔥, 木魚,海帶, 脆脆天婦羅, 識食嘅就梗係全部要哂, 馬上令到一碗普普通通嘅烏冬變得不平凡, 精彩無比!😉迷你天丼大部分係野菜天婦羅同一隻車海老, 可以炸到外面金黃, 內裏仍保留住瓜, 菜, 菇嘅水份, 真係無可挑剔。真心做好, 專心做強, 貼心做對!難得~
真心做好, 專心做強, 貼心做對!難得~
四式配菜+溫泉蛋
帆立貝天婦羅
迷你天丼稻庭鳥冬
  • 天丼
2023-09-14 53 瀏覽
啱啱今晚和太太食完,之前已經嚟過好幾次,太太非常喜歡。但今晚去完之後我肯定我哋不會再來,我問侍應係唔係換咗食材?或者廚師?佢話再跟進一下。呢個價錢,冇可能哋咁差嘅天丼。海老細咗好多,啲炸粉和海老好似分開兩件事咁樣,太太問我係唔係返炸。好明顯顏色同埋新鮮程度都不及如此,大惑不解!
2023-09-14 594 瀏覽
灣仔喜帖街,  裝飾及燈飾別樹一格, 店鋪, 餐廳美觀時尚. 每逢有朋友到香港, 我必帶他們到此遊覽, 拍照留念.   金子半之助, 店名好特別.   系正宗日本食肆, 名字用了始創人 [金子半之助先生].   捧場客很多.入門已聽到日本傳統文化音樂,和太鼓 敲擊樂.      看看開放式廚房, 師傅們集中在制作.  店內有兩層.    我們安排了坐樓下方桌,   店員送上黑豆茶, 茶味甘香. 打開彩頁餐牌,  車海老帆立貝天丼, 真吸引.  我立即 order.朋友叫 迷你天丼及稻庭烏冬,  還有追加小食 小柱魷魚天婦羅餅. 天丼即叫即制, 未送到時, 大家先閱覽檯上介紹:    步驟 1~4  指點好清晰. 閱後剛好送到........車海老帆立貝天丼,   盤子內有一大碗天丼, 炸物香噴噴, 丼飯滿滿的,  還有味噌湯和漬物.  漬物, 酸酸甜甜, 好開胃.食材非常豐富, 車海老兩件, 帆立貝三個,  小柱魷魚天婦羅餅, 莢豌豆, 海苔, 半熟玉子. 巨型車海老,   如手掌般長度, 炸得脆口, 肉質爽彈, 味鮮甜.帆立貝也用天婦羅粉炸脆, 外層香口, 肉滑多汁. 小柱魷魚天婦羅
天丼即叫即制, 未送到時, 大家先閱覽檯上介紹:  [美味天丼如何品嚐?]  步驟 1~4  指點好清晰.
車海老帆立貝天丼
漬物, 酸酸甜甜, 好開胃.
漬物
巨型車海老
帆立貝也用天婦羅粉炸脆, 外層香口, 肉滑多汁.
帆立貝
小柱魷魚天婦羅餅,  魷魚切粒天婦羅粉包著炸脆, 啖啖魷魚新鮮彈牙, 煙韌好味.   海苔天婦羅 夠薄脆, 沾上天婦羅醬汁,  好滋味.   再食丼飯, 米飯粒粒香軟糯滑,  混合半熟玉子蛋汁, 好好食.
海苔天婦羅
最後飲碗味噌湯,  暖胃輕鬆.
另一盤子迷你天丼, 稻庭烏冬,  也配有漬物看來份量不算迷你.
迷你天丼, 稻庭烏冬
看看天丼,   有天婦羅海老,  南瓜天婦羅, 海苔, 菇菌, 莢豌豆和溫泉蛋.
天婦羅海老, 脆卜卜, 尺寸不算迷你,
吃口南瓜天婦羅, 外脆內稔軟.  菇菌天婦羅,  無油膩感, 好食得出奇.
南瓜天婦羅
稻庭烏冬連湯熱熱的一大碗.
稻庭烏冬
服務員迅速送上木盒, 內有 海帶, 鰹魚花, 蔥花, 天婦羅碎, 請我們自由添加.  日本蛋由服務員替打開放入碗中.
雞蛋放入滾湯後, 變成半生熟溫泉蛋,   加入海帶, 鰹魚花, 蔥花, 天婦羅碎,  整碗稻庭烏冬像化上新妝,
海帶, 鰹魚花, 蔥花, 天婦羅碎, 伴上流心溫泉蛋, 超好味.
稻庭烏冬,  幼滑煙韌,  口感好 好.   湯調味好適中,  溫泉蛋,  有流心效果, 配上烏冬, 更滑口.
食完烏冬,   追加的 小柱魷魚天婦羅餅 送到, 沾些天婦羅汁, 非常好食!
小柱魷魚天婦羅餅
感覺這頓日式天婦羅丼晚餐, 日式風味濃, 做得好好.
漬物
巨型車海老
帆立貝
海苔天婦羅
迷你天丼, 稻庭烏冬
南瓜天婦羅
稻庭烏冬
小柱魷魚天婦羅餅
呢間商場大部分係連鎖見佢啲天婦羅又幾特別咁所以就試吓佢啲天婦羅丼飯價錢唔算平,百幾蚊一個天婦羅丼飯見佢個 ’上天丼‘丼飯有舊魚就試吓(唔記得咩魚未試過食魚嘅天婦羅😋唔係好識得形容🤓就大啖魚肉、天婦羅脆皮、幾香魚味,口感幾豐富👍🏻另一個係車海老帆立貝丼(好似期間限定但差別在於舊魚轉咗做帆立貝,同埋貴啲🤓舊帆立貝無魚咁好食,一咬炸皮同肉會分離而且食落無咁特別所以個人覺得上天丼性價比高啲*間鋪唔收現金,香港好少見唔收現金嘅鋪有時唔係咁方便。
呢間商場大部分係連鎖
見佢啲天婦羅又幾特別咁
所以就試吓佢啲天婦羅丼飯

價錢唔算平,百幾蚊一個天婦羅丼飯
見佢個 ’上天丼‘丼飯有舊魚就試吓(唔記得咩魚
未試過食魚嘅天婦羅😋唔係好識得形容🤓
就大啖魚肉、天婦羅脆皮、幾香魚味,口感幾豐富👍🏻

另一個係車海老帆立貝丼(好似期間限定
但差別在於舊魚轉咗做帆立貝,同埋貴啲🤓
舊帆立貝無魚咁好食,一咬炸皮同肉會分離而且食落無咁特別
所以個人覺得上天丼性價比高啲

*間鋪唔收現金,香港好少見唔收現金嘅鋪有時唔係咁方便。
2023-08-28
  • 車海老帆立貝天丼
夜晚去到灣仔利東街, 諗住隨便搵D 野醫下肚望下餐牌, 就比入面飄出黎O既胡麻油味吸引左入去...原來係好多分店O既專門店 - 金子半之助, 佢地用日本特製高級胡麻油黎炸天婦羅, 唔怪得知特別香.睇落去好吸引..一於就嗌哩個等左一陣, 個SET 終於黎, 由於係即炸O既關係, 唔可以EXPECT 佢兩秒就上到個SET 有湯有漬物有飯, 我再EXTRA 嗌多個炸溫泉蛋個漬物有D 柚子係上面, 幾有趣ZOOM 近D 睇, 個天婦羅大大塊, 頭先講過佢用胡麻油炸, 所以色澤會較深, 而且佢個STYLE 係炸完再淋天丼醬汁,目的是要件件天婦羅上到汁。雖然天婦羅並不像一般天婦羅脆口,但咁樣反而更加有味道, 可能會冇咁熱氣TIM。個MENU 寫話用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。跟返個MENU介紹,食到一半,要將隻蛋破開,然而用蛋汁再撈飯同埋天婦羅。。。又真係又香又滑喎。。同就咁食好唔同, 好彩我嗌左EXTRA 多隻蛋, 更多蛋汁, 更豐富!炸元貝外脆內軟, 入面除左有醬汁味, 仲有淡淡鮮味, 是好食的車海老,,原來係炸蝦巨大版, 比一般SIZE 大一半。 巨大蝦, 梗係有巨大O既滿足哩塊係小
夜晚去到灣仔利東街, 諗住隨便搵D 野醫下肚

望下餐牌, 就比入面飄出黎O既胡麻油味吸引左入去...
睇落去好吸引..一於就嗌哩個
車海老帆立貝天丼
個SET 有湯有漬物有飯, 我再EXTRA 嗌多個炸溫泉蛋
個漬物有D 柚子係上面, 幾有趣

車海老,,原來係炸蝦巨大版, 比一般SIZE 大一半。
巨大蝦, 梗係有巨大O既滿足
哩塊係小柱魷魚天婦餅, 食落口感好特別, 小柱同魷魚MIX 得恰到好處, 令人想再食多塊, 感受下特別O既口感。
EXTRA 嗌多左兩執海苔, 脆卜卜, 再沾汁食, 更加濃郁。
2023-09-03 276 瀏覽
講到日本名物,又點會少得天婦羅!但要做出一份出色嘅天婦羅並唔簡單,要夠香脆、不可過油、炸得恰到好處想食好味嘅天婦羅並唔需要去到日本咁遠嘅,去灣仔利東街就已經食到喇!來自日本嘅金子半之助,唔單止係日本人氣過江龍咁簡單,仲連續7屈榮獲日本全國天丼金賞,而係東京日本橋本店總是大排長龍,今次來到香港分店,吃飯時間都要排一陣隊,等大約15分鐘很快就安排入座,店員先奉上黑豆茶、熱呼呼的很好喝雖然餐牌上選擇只有天丼、上天丼、江戶前天丼、特選天丼…. 但已經足以令我覺得有選擇困難症最後揀咗店員推介嘅特選車海老帆立貝天丼和軟殼蟹天丼。天丼上桌時真的令我眼前一亮,炸物堆得滿滿的、份量十足!配料很豐富有車海老、帆立貝、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔和半熟蛋,吃得出食材新鮮帆立貝炸得外脆內軟,有口感天丼set還附有味噌湯和漬物,真係十分豐富
而軟殼蟹天丼就一樣有咁多配料,除咗軟殼蟹仲有海老、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔和半熟蛋每一種炸物都很好吃的,再淋上美味的秘製醬汁,甘甜的味道配上日本米飯,真係吃唔停口!

帆立貝炸得外脆內軟,有口感

天丼set還附有味噌湯和漬物,真係十分豐富

• 車海老軟殼蟹天丼
今日去灣仔電腦城買隻手指過相… 最後在利東街搵野食,今年無機會去日本,所以成日都想食日本🇯🇵野一入到舖頭,員工都九秒九執枱,清潔好都立刻邀請我地盡快入坐,連忙都介紹黑豆麥茶,係呢度既特色茶,服務態度非常好👍🏻員工介紹同推薦限定⭐️車海老帆立貝天丼⭐️蝦同帆立貝好大隻,好新鮮,外脆內軟,撈埋個特製嘅汁加飯食,簡直一流👍🏻👍🏻食到中段有個流心炸蛋,篤爆佢,個流心蛋汁流晒出嚟再撈埋餘下既飯一齊食… 想食淨碗飯都難呀!在每一張枱都有一張提示,點食天丼步驟👍🏻👍🏻非常之窩心❤️❤️😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆因為呢幾日天氣好炎熱,我心思思又想食冷烏冬,又想食天丼,其中有一個餐岩哂,一碗迷你天丼,一碟冷烏冬,岩哂我呢啲人,咩都想試😂😂😂烏冬好爽口彈牙,夏天食真心爽爆👍🏻👍🏻👍🏻份量都好足夠,材料十足👍🏻👍🏻👍🏻
員工介紹同推薦限定
⭐️車海老帆立貝天丼⭐️

😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

烏冬好爽口彈牙,夏天食真心爽爆👍🏻👍🏻👍🏻
份量都好足夠,材料十足👍🏻👍🏻👍🏻
  • 黑豆茶
  • 溫泉蛋
  • 迷你天丼&稻庭烏冬
2023-08-26 106 瀏覽
7月去了東京旅行,仍想念日本的味道,於是跟朋友去金子半子助食天丼回味一下。店員介紹期間限定的車海老帆立貝天丼除了天丼,也有冷熱烏冬選擇江戶前天丼 $138點了一個相當吸睛的天丼,附餐有美味的味噌湯及漬物,漬物是薑片及柚子蘿蔔,相當開胃。丼碗運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,能保持碗中食物的溫度。江戶前天丼包括有成30cm長的招牌穴子天婦羅、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆天婦羅色澤較深因為採用日本特製高級胡麻油,好香。傳統的天丼把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。 穴子即是星鰻,脂肪比鰻魚較少,較健康。星鰻肉厚肥美,相當不錯。店員說先品嚐穴子及海老然後將溫泉蛋弄開,每個飯粒沾蛋汁更濕潤香口。迷你天丼&稻庭烏冬 $118熱的稻庭烏冬上檯後,店員會即場詢問要什麼配料,海帶、木魚碎、蔥、天婦羅碎、溫泉蛋每樣都要。烏冬好滑又彈牙,配上鮮味的海帶、溫泉蛋,簡單得來美味。迷你天丼有鮮甜的菇菌、海老、甜美的南瓜等,滿

店員介紹期間限定的車海老帆立貝天丼

除了天丼,也有冷熱烏冬選擇

江戶前天丼 $138

江戶前天丼

天婦羅色澤較深因為採用日本特製高級胡麻油,好香。

店員說先品嚐穴子及海老
江戶前天丼

然後將溫泉蛋弄開,每個飯粒沾蛋汁更濕潤香口。

迷你天丼&稻庭烏冬 $118
迷你天丼&稻庭烏冬

烏冬好滑又彈牙,配上鮮味的海帶、溫泉蛋,簡單得來美味。
迷你天丼有鮮甜的菇菌、海老、甜美的南瓜等,滿足。
迷你天丼&稻庭烏冬
表姐嚟香港旅行,話好想食日本嘅天婦羅,就帶咗佢嚟呢一間喺灣仔好出名嘅天婦羅店食晚餐。~一段時間無黎依然係人流滿滿,所有食物都係新鮮即炸,坐低已經聞到好香。~最近嘅特選期間限定係車海老帆立貝天丼,帆立貝係由北海道直送,炸得好酥脆,鬆化同埋彈牙。咬落去香香甜甜,好juicy。加上經典車海老同額外追加嘅溫泉蛋,一口下去,蛋汁及炸物的香酥風味互相交融,再配搭上香甜醬油日本米飯🍚,令人瞬間感到滿足非常。~接著來的就是迷你天丼&稻庭烏冬。迷你天丼雖說迷你,但其實也是份量不少,這個set的好處就是,可以同時吃到烏冬和天婦羅,有飯有烏冬,非常飽足。烏冬滑溜彈牙,同平日街上買到的烏冬質素有明顯分別,表姐很是喜歡。~~~金子半之助灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖

~~~
金子半之助
灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
2023-08-14 78 瀏覽
之前經過灣仔 見好多人排隊依間金之助日式天婦羅餐廳 上星期同朋友經過見吾需要排隊就去試下 估唔到質素都幾好我哋兩個人点了三個set 1. 江户前天丼 $1382. 迷你天丼 & 稻庭烏冬 $1183. 天丼 $98炸得好好食 3個set 加埋都唔使400 十分抵食
我哋兩個人点了三個set

1. 江户前天丼 $138
2. 迷你天丼 & 稻庭烏冬 $118
3. 天丼 $98

炸得好好食 3個set 加埋都唔使400 十分抵食
2023-08-13 37 瀏覽
平時接阿仔反學放學都會路經啲間餐廳成日見到啲天婦羅好似好香好好味咁今日終於抽到時間來試因為得一個人,所以就叫個最大份既「江戶前天丼」有穴子(即星鰻)、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆終於送到黎,打左個突,真係好大份呀!個穴子好大條、成個盤咁大,一個人真係食得曬? 穴子食起上來比鰻魚好味,咬口比較實肉,油脂感無咁重,魚既鮮味都仲保留到,食落又唔會好溜,另外小柱魷魚🦑都好好味,好彈牙又有咬口,正呀!最終當然食唔曬啲飯😂😂不過整體上都唔錯,下次叫埋老公一齊食就可試更多😋😋
平時接阿仔反學放學都會路經啲間餐廳
成日見到啲天婦羅好似好香好好味咁

今日終於抽到時間來試
因為得一個人,所以就叫個最大份既
「江戶前天丼」

終於送到黎,打左個突,真係好大份呀!
個穴子好大條、成個盤咁大,一個人真係食得曬?

最終當然食唔曬啲飯😂😂
不過整體上都唔錯,下次叫埋老公一齊食就可試更多😋😋
一路其實都有幫襯呢間利東街嘅天婦羅店,之前整日係葵芳食開估唔度黎度灣仔都可以繼續keep住食😏—-✅車海老帆立貝丼 $168 裡面有車海老、帆立貝、小柱魷魚、英豌豆、海苔同埋溫泉蛋🤤材料非常豐富😍呢個帆立貝仲係🇯🇵北海道進口過黎每一口都非常之彈牙好味🤤—-✅江戶前天丼 $138 呢款就係經典款唔洗多講,如果唔知道叫邊款呢間就係乜嘢都有,包括我最鐘意穴子星鰻超級大條炸得卜卜脆😏,記得趁熱要食埋個炸蝦🍤✌️—-✅呢排仲推緊日本啤酒Suntory premium beer 只需要28HKD就可以升級500ml 適合收工飲飲返一杯🤣
—-
今次已經係我第3次去金子食天丼 (*ˊᗜˋ*)HA星期六趁住未有人排隊早早6:45pm就入座第一次坐吧枱 對住CHEF感覺別有一番風味~-我同同行朋友都叫左上天丼內含物有赤金鯛 海老 小柱魷魚天婦羅 溫泉蛋 海苔同豌豆♪ 赤金鯛肥常肥美 油脂感重 略為油膩♪ 海老一如以往好食 肉質紮實🍤♪ 小柱魷魚天婦羅係我既最愛 不過今次覺得同以往有啲唔同♪ 溫泉蛋天婦羅係成碗飯既精華所在 !!流心蛋漿一湧而出 撈埋獨有既鹹甜醬油同脹卜卜既日本米簡直係一等一既米飯殺手呀 (◍˃̶ᗜ˂̶◍)ノ"♪ 海苔同豌豆提供左少少既蔬菜營養不過海苔天婦羅非常好食 忍唔住加左2塊-金子絕對值得未食過天丼既朋友一試!-金子半之助 (利東街)灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖-叫左咩食?上天丼 $108另加海苔天婦羅
今次已經係我第3次去金子食天丼 (*ˊᗜˋ*)HA
星期六趁住未有人排隊早早6:45pm就入座
第一次坐吧枱 對住CHEF感覺別有一番風味~
我同同行朋友都叫左上天丼
內含物有赤金鯛 海老 小柱魷魚天婦羅 溫泉蛋 海苔同豌豆
♪ 赤金鯛肥常肥美 油脂感重 略為油膩
♪ 海老一如以往好食 肉質紮實🍤
♪ 小柱魷魚天婦羅係我既最愛 不過今次覺得同以往有啲唔同
♪ 溫泉蛋天婦羅係成碗飯既精華所在 !!
流心蛋漿一湧而出 撈埋獨有既鹹甜醬油同脹卜卜既日本米
簡直係一等一既米飯殺手呀 (◍˃̶ᗜ˂̶◍)ノ"
♪ 海苔同豌豆提供左少少既蔬菜營養
不過海苔天婦羅非常好食 忍唔住加左2塊
金子絕對值得未食過天丼既朋友一試!
金子半之助 (利東街)
灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
叫左咩食?