2020-03-19 1007 瀏覽
話說有一晚收工的時候,有個朋友叫我到銅鑼灣食一間大排檔,因為佢有優惠券,咁我心諗,邊有大排檔會做優惠券啊?反正有人請食飯就試一試啦,!看圖如下解說!呢個係第一個上嘅菜, OK,掛汁!肉件夠脆口,當堂即刻心諗中菜最考師傅工價一個係乾炒牛河,另一個係咕嚕肉!個咕嚕肉都做得咁好!心諗之後啲菜都會吾衰得去邊!這個椒鹽賴尿蝦,一上枱時凍的,不說以為食緊凍蝦之類!完全冇一個椒鹽的味道,炸蒜都是後期加工放上去的黑椒薯仔牛柳粒,很多大排檔都模仿深水埗一間著名食肆來做這個菜色,可是並不是每一間都做得好,這間亦都帶出佢一貫嘅作風,個出來亦都係是凍的!食到呢度,我都冇乜期望之際,佢居然上返個冷盤送俾我成晚就好似自助餐食緊頭盤一樣全部都係凍嘅,我明白你真係好忙,但都要顧及出品嘛!到最後這個通菜煲,終於成晚又返樣熱嘅嘢食拿!味道亦都炒得不錯👍🏻

咕嚕肉

這個椒鹽賴尿蝦,
食到呢度,我都冇乜期望之際,
佢居然上返個冷盤送俾我
到最後這個通菜煲,終於成晚又返樣熱嘅嘢食拿!
味道亦都炒得不錯👍🏻

咕嚕肉
2020-02-13 594 瀏覽
🎈 #cathlife_yum在港島區要享受到一碟平靚正嘅乾炒牛河真係吾係咁易🕸今次發掘到一間走到地下嘅茶記午餐跟下午茶價錢只是$30-$48,若加配凍飲,午餐最便宜是$51🐥岩曬糧尾嘅小薯們🐥∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖⌖茶記必試⌖∡瑞士乾炒牛河($45)一上菜已經聞到鑊氣,份量仲要好大,一碟河粉要齊備的材料一樣都冇少,大大塊鮮牛肉!正!加埋凍飲$51 ,豐富飽足🐷∡楊州炒飯($45)蝦仁🍤、叉燒粒、青瓜粒材料多👍🏼👍🏼👍🏼飯嘅份量應該用左成碗飯一齊炒食左半碟已經好飽🙊
🎈 #cathlife_yum
在港島區要享受到一碟平靚正嘅乾炒牛河真係吾係咁易🕸
今次發掘到一間走到地下嘅茶記
🐥岩曬糧尾嘅小薯們🐥
∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖∖
⌖茶記必試⌖
∡瑞士乾炒牛河($45)
正!
加埋凍飲$51 ,豐富飽足🐷

∡楊州炒飯($45)
蝦仁🍤、叉燒粒、青瓜粒
材料多👍🏼👍🏼👍🏼
飯嘅份量應該用左成碗飯一齊炒
食左半碟已經好飽🙊
2020-01-21 375 瀏覽
Clam dish had dirty sand/clay in it! Broccoli and scallop dish had a bug on the broccoli! They took the dishes away, and said sorry. Is that worth risking health for! Rest of the food - steamed yellow croaker, fried rice and tofu - was mediocre at best.

2019-12-27
2019-10-10 1546 瀏覽
近日經過銅鑼灣,發現呢間大排檔,地方乾淨、坐得舒服,食物一流,服務也唔錯。普普通通叫咗個菠蘿咕嚕肉、鹹魚炒通菜、椒鹽九肚魚、例湯和白飯飲品等等,埋單竟然唔使$300。菠蘿咕嚕肉係脆的,椒鹽九肚魚又入味又香脆 ⋯下次得閒一定會再光顧。
2019-10-02 1193 瀏覽
放工約左朋友係銅鑼灣行街買野見到tower535開左金妹朋友同我都好耐冇食大排檔兩個人決定入去平平地食個晚餐近年香港既大排檔越黎越少呢到平日夜晚9點 仍然旺場GULU攞飛冇難度! 係門口等左一陣就可以入座入到去餐廳環境都算乾淨新裝修好有香港80年代風新裝修坐得比較舒適寬敞菜色亦保留到大排檔風味 味道正宗叫左薯仔牛柳粒同埋​椒鹽鮮魷不得不讚係上菜速度好有效率牛柳粒炒得岩岩好不失嫩滑夠鑊氣而薯仔雖然係配角但炸過脆面 食落口感豐富左夠鑊氣又夠惹味到椒鹽鮮魷​每一塊都炸到金黃色 外層薄脆內裏綿腍順口仲有大量炸蒜鋪面 熱食好香口另外叫左白飯同啤酒本身打算叫多個青菜但份量好多 食唔曬就無謂叫多個菜埋單每人$150銅鑼灣黎講性價比唔錯
放工約左朋友係銅鑼灣行街買野
見到tower535開左金妹
朋友同我都好耐冇食大排檔
兩個人決定入去平平地食個晚餐

近年香港既大排檔越黎越少
呢到平日夜晚9點 仍然旺場

GULU攞飛冇難度!
係門口等左一陣就可以入座

本身打算叫多個青菜
但份量好多 食唔曬就無謂叫多個菜
埋單每人$150
銅鑼灣黎講性價比唔錯

以前食大排檔係窮人恩物,坐晒係路邊,睇住係條街/馬路上面既廚師係度煮嘢食,睇得到的穫氣,所以來到大排檔,大家都會叫小炒,貪佢有穫氣。👍🏻👍🏻而家嘅大排檔,唔再係窮人恩物,一個餸仲貴過餐廳。所以都少食左好多lu........今日約朋友食飯,本身都無乜Idea 要食乜,最後有朋友提議食金妹記,可能係懶得再諗食咩,所以個個都話好。😂😂😂 8點前來到,唔使等位。Lucky~🙏🙏✌🏻✌🏻😝😝 未打開個餐牌,同事己經話要食個椒鹽鮮魷,既然來得大排檔,食呢啲都幾好呀。😂😂😂 而且佢炸得好脆,香口又唔油膩,我覺得超好食。👍🏻再來叫左半隻霸王雞,味道普通同肥左啲,仲有沙拉骨,沙律醬有啲酸過頭,而且有啲肥,有啲難咬,蕃茄金銀蛋白菜,呢個個湯好好飲,本身我唔鍾意食金銀蛋啲菜同湯,不過呢個因爲加左蕃茄,所以好飲好多,而且白菜好爽口,份量又大,好食。👍🏻 同事又推介左個鬼馬油炸鬼,油炸鬼上夾住啲墨魚膠。。um.....我覺得好奇怪,唔好食。😭之後,遲來既朋友又追加左海鮮炒飯同啫啫雞煲。個飯其實係似楊洲炒飯,但油左啲,啫啫雞煲就keep到大排檔水準,夠野味。👍🏻👍🏻呢餐6個人食,每人都係食左$104,其實真心抵

呢餐6個人食,每人都係食左$104,其實真心抵食。👍🏻👍🏻
2019-09-09 619 瀏覽
7個人食左6個餸,叫左5個飯人均消費$71,晚餐黎講係好ok如果食厭左其他野,想轉換下口味,中式大排檔都係一個好選擇!呢間野好難搵,係商場底,但盛在有冷氣,地方坐得舒適。燒豬頸肉:好軟熟同滑,燒得幾好!可試四川小炒:其實就係大陸常見嘅青椒炒肉片,重咸,一定要餸飯食,青椒有啲爽口,好辣,唔食得辣野勿試。如果青椒「林」啲會仲好。生炒骨:正常味道,但排骨好多碎骨,食落口,骨多肉少咁。雜菜煲:正常味道。椒鹽鮮魷:粉漿太厚,食幾舊就ok,食多會濟住。啫啫雞煲:正常水準啦。
7個人食左6個餸,叫左5個飯
人均消費$71,晚餐黎講係好ok
如果食厭左其他野,想轉換下口味,
中式大排檔都係一個好選擇!
呢間野好難搵,係商場底,
但盛在有冷氣,地方坐得舒適。

燒豬頸肉:
好軟熟同滑,燒得幾好!可試

四川小炒:

生炒骨:
正常味道,但排骨好多碎骨,食落口,骨多肉少咁。

雜菜煲:
正常味道。

椒鹽鮮魷:
粉漿太厚,食幾舊就ok,食多會濟住。

啫啫雞煲
正常水準啦。
2019-09-05 313 瀏覽
是日又跟同事食個快餐,黎到呢間金妹記大排檔裝修有大排擋feel,不過比大排擋乾淨得多 呢度比較多大枱,適合一班人黎食!同普遍茶記食既野差不多一樣,有快餐,有煲飯Lunch有好多選擇,咁我就嗌咗個梅菜扣肉飯有餐湯同野飲送,食物黎得幾快 湯都未飲完就有得食啦個湯正常既,梅菜都可以,扣肉都可以既係多咗d肥膏 食落飯就乾咗小小,肉就咸咗小小如果女仔食夠食既。但男仔應該會唔飽,大概七成到啦。同行同事都要再搵野食!
是日又跟同事食個快餐,黎到呢間金妹記大排檔

同普遍茶記食既野差不多一樣,有快餐,有煲飯
Lunch有好多選擇,咁我就嗌咗個梅菜扣肉飯

有餐湯同野飲送,食物黎得幾快 湯都未飲完就有得食啦
個湯正常既,梅菜都可以,扣肉都可以既
係多咗d肥膏 食落飯就乾咗小小,肉就咸咗小小
如果女仔食夠食既。
但男仔應該會唔飽,大概七成到啦。
同行同事都要再搵野食!
2019-07-31 478 瀏覽
約左一班朋友食飯,好可惜要OT,去到仲要蕩失路,搞到再遲啲先到。裏面係懷舊香港既裝修,最特別係右手邊綠白色嗰幅牆,走嘅時候先發現,原來全部都係麻雀嚟㗎!😲好amazing!!!去到大家已經食得7788,可以再食,咁就嗌多咗兩味餸。先來個金沙鮮魷,賣相好一般,而且份量少到好似人地食餘咁😥不過味道都還好既。另一味係沙嗲粉絲蝦煲,呢個出奇地好食,大家都讚,沙嗲味香,粉絲好入味,蝦唔係死蝦(雖然係雪蝦)。

去到大家已經食得7788,可以再食,咁就嗌多咗兩味餸。
金沙鮮魷
沙嗲粉絲蝦煲

金沙鮮魷
沙嗲粉絲蝦煲
2019-07-17 370 瀏覽
原來尖沙咀有間好出名的中餐廳。我們早在半個月前訂了五人,我們準時到達,而出面門口好多客人排隊等候,取票機可以自己取多少位再等候叫號碼,等大概2小時!但我們訂了枱,都要等待差不多1十分鐘才有位給我們。 大隻既蝦球走油炸脆,配以洋蔥,紅,綠椒片蝦球脆而鮮,醬汁不多,只係剛剛好掛滿包裹整粒蝦球,酸甜既醬汁,絕對係推薦之選既一款小菜。滑蛋帶子雞粒飯,滑蛋有芡汁,所以我不喜歡這樣的滑蛋,斜對面的X記廚房,他們的滑蛋就全部都是蛋!
2019-07-11
2019-07-11 366 瀏覽
全方位"A"貨大排檔 , everything is also not clean enough!!!!Table arrangement was also very bad bad since there were a lot of empty table but they said" no table is available".Dinner start at 6PM and we ordered food at 6:30PM but they said "干炒牛河" was sold out.

2019-06-08
2019-06-29 495 瀏覽
從來無寫食評 都忍唔住俾差評餐具全部都係油 洗左幾幾次都係油 侍應換左新既碗都係有油 衛生程度超級差杯有唇膏印 食物差 薑蔥霸王雞無味 牛肉薯仔粒有雪廠味叫左可樂又可以無落單 到再落單又話只有coke zero/coke plus 真係可以唔洗黎!一路用餐侍應一路搬野 要食客讓位食食下飯送冷氣機都有 真係奇蹟 叫左5碟餸只有蒸水蛋好味 我自己都識煮😩差到爆炸!食物差!衛生差!香港人真係唔洗黎食 留反俾內地同胞食好啦!我打咁多字都係為左俾個差評!
從來無寫食評 都忍唔住俾差評
杯有唇膏印

食物差 薑蔥霸王雞無味 牛肉薯仔粒有雪廠味
真係可以唔洗黎!

一路用餐侍應一路搬野 要食客讓位
食食下飯送冷氣機都有 真係奇蹟

叫左5碟餸只有蒸水蛋好味 我自己都識煮😩

差到爆炸!食物差!衛生差!
香港人真係唔洗黎食 留反俾內地同胞食好啦!

我打咁多字都係為左俾個差評!
2019-06-29 313 瀏覽
新裝修,以為應該唔錯,點知一坐低,d餐具全部都好油,換過d新既都係咁油,要自己用熱水抺先用得落。到食品,-薑葱霸王雞完全無雞味,衰過冰鮮雞,薑葱又無味,完全靠d豉油先有小小味-黑椒薯仔牛柳粒薯仔口感好淋,無乜咬口,牛柳粒僅僅合格,不過都有小小韌食到中途,d侍應又要客人企起身俾佢地d工人落貨,又或者要搬枱,仲要唔止一次。上菜時間就算快,侍應態度又唔會太差。食過一次就算,絕對唔會令我有想再次光顧既意欲
到食品,
-薑葱霸王雞
完全無雞味,衰過冰鮮雞,薑葱又無味,完全靠d豉油先有小小味
-黑椒薯仔牛柳粒
薯仔口感好淋,無乜咬口,牛柳粒僅僅合格,不過都有小小韌

上菜時間就算快,侍應態度又唔會太差。
食過一次就算,絕對唔會令我有想再次光顧既意欲
2019-06-29 4294 瀏覽
星期五放工後約了到這間新開金妹記大排檔食晚餐。原來在尖沙咀好出名的中餐廳。我們早在一星期前訂了8人,我們準時到達,而出面門口好多客人排隊等候,取票機可以自己取多少位再等候叫號碼,等大概30小時!但我們訂了枱,都要等待差不多10分鐘才有位給我們,這令我們有點失望。明白人多的星期五,圓枱好細張好迫喔!食物方面,有幾款推介的招牌菜餚,有幾款是特別好味。我們點了8個菜式香燒豬頸肉彈牙有口感,厚度適中,配上甜醬汁幾好食原隻炸咸豬手好大隻好脆的皮、骨膠原好多、豬手肉咸香好正咸魚肉碎飛天通菜鍋上好香好野味、新鮮通菜好香口翠綠)秘製網鍋雞濃郁香口,配飯好正魚香茄子煲比較油膩、茄子香軟、肉碎有口感但肥了點,配飯好吃黃金蝦香口蛋黃味香濃,蝦爽口馬拉荔枝炒飯野味香辣唔會太油膩、粒粒分明炒得靚,香口推介!大白菜豬肺豬骨燉湯材料足唔會太咸,補身無味精的燉湯食物幾好食,份量都算大碟;可惜服務環境都普通

食物方面,有幾款推介的招牌菜餚,有幾款是特別好味。
我們點了8個菜式
香燒豬頸肉
彈牙有口感,厚度適中,配上甜醬汁幾好食
原隻炸豬手
汽水

原隻炸咸豬手
好大隻好脆的皮、骨膠原好多、豬手肉咸香好正
咸魚碎飛天通菜

咸魚肉碎飛天通菜
鍋上好香好野味、新鮮通菜好香口翠綠)

秘製網鍋雞
濃郁香口,配飯好正
魚香茄子
魚香茄子煲
比較油膩、茄子香軟、肉碎有口感但肥了點,配飯好吃

黃金蝦
香口蛋黃味香濃,蝦爽口

馬拉荔枝炒飯
野味香辣唔會太油膩、粒粒分明炒得靚,香口推介!

大白菜豬肺豬骨燉湯
材料足唔會太咸,補身無味精的燉湯

食物幾好食,份量都算大碟;可惜服務環境都普通
2019-06-28
原隻炸豬手
咸魚碎飛天通菜
魚香茄子
2019-06-27 215 瀏覽
下班后运动,洗个澡,偶尔就会和几个朋友去大排档撸一顿,喝喝啤酒吃吃小炒和烧烤,叙叙旧。这家店是第一次来,看着还行,味道还可以吧。大排档的感觉,比较随意一些。喜欢去各种新店尝试。
2019-06-27