2018-07-26 417 瀏覽
《金坂瀛日本料理》 #葵芳 #葵廣📍葵涌廣場3樓Top世界3069-T16及T17號舖-🔹串燒$40/四串鮮菠蘿/ 雞軟骨肉棒 /墨魚串 /芙蓉卷可選串燒或關東煮🍢今次就食串燒-燒菠蘿🍍:一般 燒完都唔甜雞軟骨肉棒:好味👍🏻 啖啖肉墨魚串🦑:幾爽口 燒得岩岩好唔會韌芙蓉卷:幾彈牙 小小外脆內軟-$40四串都真係幾抵食 其後都係$10串仲有醬汁調味粉可以自己加 除左燒菠蘿之外其餘果三樣都好推薦❤️90sfoodieshare: 8/10#金坂瀛
《金坂瀛日本料理》 #葵芳 #葵廣

除左燒菠蘿之外其餘果三樣都好推薦❤️

90sfoodieshare: 8/10
#金坂瀛
2018-07-14 219 瀏覽
真係好香,跟住啲香味入咗嚟內街,葵涌廣場除咗外街有嘢食原來內街都有,全部都幾有特色個Menu好得意看圖識字好搞笑,經過一番研究之後發覺五串串焼係最抵嘅😂😂😂分別叫咗燒雞翼,燒牛舌,燒雞軟骨,燒雞腎,問就好香啦,食落就一般,頭先好似煮完再燒咁,冇乜牛香味,雞翼啲肉都稍為鞋咗啲,加咗啲照燒醬喺面唔係好夾雞腎軟骨都係正常啦!

雞腎軟骨都係正常啦!

2018-01-22 719 瀏覽
2017年12月30日 葵廣新開既日式小食店 主打章魚燒 以巨型章魚燒作青睞 我當時掙扎喺原味同抹茶味之間 最後都係怕抹茶味會又甜又咸好怪 所以穩陣起見都係食原味 收銀處有個巨型章魚燒範例 但其實實物冇咁大 大概一個拳頭左右 所以唔使驚會太大份 客人可以隔住玻璃睇住店員點整 其純熟之技巧令人讚嘆 值得欣賞 (如果試過自己整都知唔容易整到唔散又外表金黃色) 言歸正傳 呢個幾好食 整既時候已經見到店員放左好多材料 食個陣當然好難一啖食得哂 但分開食都好好食又足料 個醬更加係錦上添花
2017-12-12 498 瀏覽
早排又去左葵廣掃街今次試新野🤓勁大粒章魚燒🤣見住佢落足十款配料有腸仔、芝士、煙肉、蔥等等一路望住佢整好開心😍即叫即製🤤大家要有心理準備要等一陣🙈因為都整得幾耐下拎上手熱辣辣成粒章魚燒都係配料味道會重少少明太子同章魚燒都幾夾超足料🤤如果外層可以再脆啲就好嚕🤓
早排又去左葵廣掃街
今次試新野🤓
日式原祖炸彈燒(明太子沙律醬)
勁大粒章魚燒🤣
見住佢落足十款配料
有腸仔、芝士、煙肉、蔥等等
一路望住佢整好開心😍
明太子同章魚燒都幾夾
超足料🤤
如果外層可以再脆啲就好嚕🤓
2017-12-12 376 瀏覽
🌮📸#tagnshare葵涌篇《Tasting report》……………………💰$32金坂喜牛彈燒+$8芝士蟹籽醬🤤 掌上明珠?! 呢粒章魚燒真係有拳頭咁大粒!要燒出嚟都超有心機,見到師傅仔要分幾次落漿,等都要10分鐘!要整到外面仲脆而入面仲有juicy餡真係唔簡單🤔入面加左經烹調過既和牛漢堡,超級香+惹味😆入面仲有菇同椰菜,配埋一齊無咁膩。價錢雖然唔算平,但係兩個朋友share也是不錯😜 除左牛炸彈仲有元祖彈同埋雞彈🤣#ThanksForHavingUs.高妹小編……………………👇🏻地址👇🏻金坂瀛日本料理 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓Top世界3069-T16及T17號舖.#hkig #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodbloggers #香港吃貨 #uhkfood #foodig #香港美食 #葵涌美食 #手機食先 #相機食先 #相機先食 #hkfoodblogger #食好西 #hkfoodieblogger #葵涌廣場 #食在葵涌
🌮📸#tagnshare葵涌篇
《Tasting report》
……………………
💰$32金坂喜牛彈燒+$8芝士蟹籽醬
#ThanksForHavingUs
高妹小編
……………………
👇🏻地址👇🏻
金坂瀛日本料理 (葵芳)
葵廣新出左好多間小食店😙 依間就係其中一間金坂瀛😄有3款炸彈燒可以選擇😙🔸日式原袓🐙炸彈燒($28)(足足有10款材料)🔸金坂辣雞🐥彈燒($30)🔸金坂喜牛🐮彈燒($32)自選醬汁/配料🔹芝士蟹子(+$8)🔹明太子沙律(+$8)🔹火炙芝士🍕(+$8)🔹山葵wasabi(+$8)🔹激多蔥(+$4)仲可以選擇食飽飽套餐🍴 ($45)日式燒汁炒麵🍝+任選一款炸彈燒+人氣日式飲品🍹喜牛🐮炸彈燒($32)+ 芝士蟹籽❤($8)每個炸彈燒都好足料,而且炸彈燒上面有好多紫菜👍, 章魚燒汁,蛋黃醬, 仲有好多木魚絲包圍住炸彈燒❤, 炸彈燒個size有成個拳頭✊咁大, 炸彈燒上面有好多好多紫菜,今次就揀左個喜牛🐮炸彈燒, 牛肉🐮唔會太乾,又有椰菜,菇粒👍 一個人食完好飽肚😀最好2個人share食, 每個炸彈燒都係即叫即整,要等15分鐘先有得食,一攞上手熱辣辣😉, 香噴噴😍而上面就揀左芝士蟹籽配料, 好邪惡😄,但好好食,好有口感😙味道好夾👍不過醬汁就有小小鹹,食完有小小口渴,而外皮比較 煙韌, 如果脆d同薄d可能會更好😜 但整體而言, 味道唔錯😍下次再去葵廣掃街👏,發掘更多美食❤介紹俾大家啦😚
葵廣新出左好多間小食店😙 依間就係其中一間金坂瀛😄

有3款炸彈燒可以選擇😙
🔸日式原袓🐙炸彈燒($28)(足足有10款材料)
🔸金坂辣雞🐥彈燒($30)
🔸金坂喜牛🐮彈燒($32)

自選醬汁/配料
🔹芝士蟹子(+$8)
🔹明太子沙律(+$8)
🔹火炙芝士🍕(+$8)
🔹山葵wasabi(+$8)
🔹激多蔥(+$4)

仲可以選擇食飽飽套餐🍴 ($45)
日式燒汁炒麵🍝+任選一款炸彈燒+人氣日式飲品🍹

喜牛🐮炸彈燒($32)+ 芝士蟹籽❤($8)

下次再去葵廣掃街👏,發掘更多美食❤介紹俾大家啦😚
喜牛炸彈燒+芝士蟹子
喜牛炸彈燒+芝士蟹子
2017-11-30 188 瀏覽
🐙🐙喜牛炸蛋燒$32+明太子沙律$8🐙🐙真心唔入去都唔知仲有咁多小食店😂呢個係真.拳頭咁大嘅章魚燒🍢🍢即叫即燒 仲可以睇住佢燒嘅過程 雖然要等 不過都值得😏😏因為佢個皮真係有微焦感脆嘅感覺😎入面勁多餡 塞滿曬牛肉 章魚同椰菜👏👏牛肉甜甜地亦有肉汁 章魚都大塊 煙煙韌韌配埋面頭酸酸甜甜嘅明太子食一個一定飽 同人share呀💁
🐙🐙喜牛炸蛋燒$32+明太子沙律$8🐙🐙
牛肉甜甜地亦有肉汁 章魚都大塊 煙煙韌韌
配埋面頭酸酸甜甜嘅明太子
食一個一定飽 同人share呀💁

2017-11-30 134 瀏覽
【Thanks for inviting🍽】哇大波波呀😍原來係小丸子嚟咖,不過就一啲都唔小😚佢個名叫炸彈燒💣比平時食嘅小丸子大好多呀😆首先揀一款炸彈燒,然後再揀醬汁或者配料😚🔻炸彈燒▫️#日式原袓炸彈燒▫️#金坂辣雞彈燒▫️#金坂喜牛彈燒🔻醬汁/配料▫️#芝士蟹子▫️#明太子沙律▫️#火炙芝士▫️#山葵wasabi▫️#激多蔥日式原袓炸彈燒火炙芝士($28+$8)😋好味指數:(7.5/10)呢個元祖炸彈燒除咗大大粒之外,原來餡料仲有十種咁多添😱入面有章魚、蝦、蜆肉、脆皮腸、鵪鶉蛋、煙肉、雞髀菇、粟米、椰菜同蘿蔔絲🤤雖然每一樣嘅餡料都唔算多,不過勝在種類夠多😍每一啖都食都唔同餡料,好滿足呀😻揀咗火炙芝士🧀有一大塊燒過嘅芝士係小丸子上面,好似咁冚咗張芝士被咁😚不過如果側邊都有多啲芝士就好啦,岩晒我呢啲芝士控😆另外上面有啲紫菜同沙律醬,側邊仲有啲木魚係到😙食咗一粒都有小小飽飽地😫
【Thanks for inviting🍽】
首先揀一款炸彈燒,然後再揀醬汁或者配料😚
🔻炸彈燒
▫️#火炙芝士
▫️#山葵wasabi
▫️#激多蔥

日式原袓炸彈燒火炙芝士
($28+$8)
😋好味指數:(7.5/10)
2017-11-27 108 瀏覽
佢哋total有3款炸彈燒,每款炸彈燒都有5至10款嘅材料喺裏面,上面幅圖list唔晒出嚟所以就喺度詳細咁講一次裏面有啲咩材料,裏面有章魚、蝦、蜆肉、脆皮腸、鵪鶉蛋、煙肉、雞髀菇、椰菜同蘿蔔絲,真係超級足料丫🤤佢哋呢一個炸彈燒個size足足有成個拳頭咁大,好彩食完之後小編個胃都仲有位繼續去掃街😂雖然小編等個陣見到炸彈燒嘅製造過程裏面落左都幾多油下,不過入口就一啲都唔油膩,重點係佢哋個麵糊皮真係整得都幾脆下。而且炸彈燒個餡真係超級足料,絕對唔會食到成口都係麵糊。另外佢裏面仲有啲蔬菜裏喺度可以減少油膩感添!唔好以為炸彈燒裏面全部都係得蔬菜,其實章魚、蝦同蜆肉嘅份量亦都比得一啲都唔孤寒,起碼章魚就已經有三舊☺️唯一一點小編覺得有待改善嘅就係炸彈燒整體來講有少少咸,不過唔知係咪因為隻章魚燒醬所以有影響呢?(利申:其實小編本身自己唔係太食得咸😂)另外佢哋仲有5隻唔同嘅醬料可以揀,保證總有一隻啱你口味😂
另外佢哋仲有5隻唔同嘅醬料可以揀,保證總有一隻啱你口味😂
2017-11-07 231 瀏覽
章魚燒就食得多,今日係葵廣見到有間舖賣緊個好似波咁大嘅章魚燒,店員話佢唔係普通章魚燒咁簡單,叫"炸彈燒"喎。行近d 睇佢點整,整法同普通章魚燒差唔多。都係放d 粉漿同餡入去,熟左1面再返轉另1面整成波型,不過咁大粒要完整返身又要d 餡全熟,真係好考廚師嘅功力原來之後先係戲肉,店員把1塊芝士放係面,再用火槍一燒,"boom" 左一下,火光雄雄,個個觀眾都好似睇表演咁睇到嘩嘩聲,真係好似炸彈著火咁爆,所以叫"炸彈燒"。我地見咁有創意,於是叫左1個試下啦,原來內餡都有幾款揀,有"章魚海鮮大雜錦"同新出嘅"喜牛炸彈燒", 係用日本空運牛肉做餡,啱哂我d個牛魔王! 朋友唔食芝士,唯有叫普通有燒汁木魚碎蛋黃醬紫菜絲果隻做topping。因為想比多幾個朋友試下,所以外賣左返屋企先食。店員好好服務,幫我用紙盒包好,拎住好似高級蛋糕咁好靚,個"炸彈"安全返到屋企都好完整冇爆!因為"炸彈"成個橙咁大,我地切開1人1件。好味!外皮又脆又彈,皮薄同超多肉餡,d 肉幾新鮮,有肉汁,味道類似日式漢堡扒咁,真材實料,唔會好似出面d 舖頭咁成舊都係粉。加埋外面d燒汁同木魚碎酸酸地好開胃,食多幾粒都得整體而言,覺得此小
章魚燒就食得多,今日係葵廣見到有間舖賣緊個好似波
咁大嘅章魚燒,店員話佢唔係普通章魚燒咁簡單,叫"炸彈燒"
,所以叫"炸彈燒"。

,食多幾粒都得

整體而言,覺得此小店對烹調食物好有heart, 好認真,大部分食材,醬汁,配料都係由日本進口,仲要全部小食即叫即做,新鮮熱辣辣,值得支持
下次再試下新鮮手磨wasabi醬同明太子沙律嘅topping 先
,即場食應該更有氣氛更好味
2017-11-06
外賣自取
  • 炸彈燒
同朋友去葵廣掃街,食完凍冰冰嘅手卷同雪糕,就想揾d 熱辣辣鹹嘢食,去到3樓top世界聞到好香,原來入面有間賣日式串燒喎,老闆話佢地大部分食材都係日本進口,有和牛,仲有牛舌,雞泡魚乾等等,出面串燒店食要幾十蚊一串,d度15蚊1串,50蚊有4串,真係好抵喎。佢而家做緊學生優惠,一份日式炒麵+任選一樣餸+日本飲品一罐,都係30蚊,好平喎,出面食個tea 都唔止啦。我地買左2份黎試。我選左炒麵配皇帝蟹極上豚肉卷,朋友選左炒麵配安格斯牛。兩份都係即叫即炒,等左幾分鐘,有得食啦。燒汁炒麵好香,食落去麵條好彈牙,條條都入哂味,夠哂鑊氣,好香口乾身,應該落左d黑椒同特製醬汁,炒麵入面仲有野菜絲同紫菜係面,口感豐富,食完好大盒都唔覺油膩。至於d 配餸呢,皇帝蟹柳好大條,好似腸仔咁粗,外面有好香嘅大大塊豚肉片包住。跟住試埋朋友嘅安格斯牛肉粒,好"稔", 好香牛味,肥瘦均勻咬落去充滿油香,好幸福好正呀~最後飲埋送嘅日本罐裝果汁,幾特別喎,好過成日飲可樂咁悶,外面零食舖都唔見有得賣,罐上仲寫住卡路里off,少份罪惡感,我選左蜂蜜檸檬味, 朋友選左提子味,幾好飲。2個人2份餐都係$30 x 2, 好飽好滿足,下

咬落去充滿油香,好幸福好正呀~

,我選左蜂蜜檸檬味, 朋友選左提子味,幾好飲。2個人2份餐都係$30 x 2, 好飽好滿足,下次試埋佢新出嘅"炸彈燒"先
,望落去好似巨型章魚燒咁,好得意
店員都好nice,我地 一定會再去食~~~
2017-11-05
外賣自取
【日式原祖炸彈燒 + 火炙芝士】行過葵廣見到呢間鋪就好懷念之前響日本食過既炸彈燒響鋪頭門口睇住佢地燒緊粒章魚燒真係大到成粒炸彈甘💣忍唔住要食😌一粒份量=7-8粒普通章魚燒🐙入面仲有10種餡料😋好豐富呢仲可以on-top加錢加其他既配料(明太子沙律,芝士蟹子,山葵,芝士,激多䓤)今次加$8 要個火炙芝士🧀🧀個皮好脆,粉漿又唔漏,入面餡料好新鮮兩個人Share岩岩好粒章魚燒上面仲有章魚燒汁,蛋黃醬,木魚絲,紫菜!沾上滿滿醬汁甘放入口,都咪話唔爽!重點就係塊芝士啦原來食落同粒章魚燒都幾夾,多到每啖都有架,真係大滿足!第一次響香港食到超巨大章魚燒😲如果合埋眼會以為自己響日本食緊章魚燒下次要食埋明太子沙律同芝士蟹子

行過葵廣見到呢間鋪就好懷念之前響日本食過既炸彈燒

響鋪頭門口睇住佢地燒緊粒章魚燒
真係大到成粒炸彈甘💣
忍唔住要食😌

一粒份量=7-8粒普通章魚燒🐙

入面仲有10種餡料😋好豐富呢
仲可以on-top加錢加其他既配料
(明太子沙律,芝士蟹子,山葵,芝士,激多䓤)
今次加$8 要個火炙芝士🧀🧀

個皮好脆,粉漿又唔漏,入面餡料好新鮮
兩個人Share岩岩好

粒章魚燒上面仲有章魚燒汁,蛋黃醬,木魚絲,紫菜!
沾上滿滿醬汁甘放入口,都咪話唔爽!

重點就係塊芝士啦

原來食落同粒章魚燒都幾夾,多到每啖都有架,真係大滿足!

第一次響香港食到超巨大章魚燒😲
如果合埋眼會以為自己響日本食緊章魚燒
下次要食埋明太子沙律同芝士蟹子

2017-09-01 467 瀏覽
這店對面是一家很火紅的小吃店,所以到處都擠滿了人。他們的菜單是一些比較簡單的日本串燒、炸物或炒麵。我們等待附近的小吃是看到有人拿著一盤感覺很好吃的炒麵,於是也跟風地叫了一份。我們點的蒲燒鰻魚配日式燒汁炒麵。下單之後,負責炒麵的店員先在鐵板上加上新鮮的蔬菜,煮軟了了之後才逐漸加入麵條和醬汁等等。這炒麵不是預先弄好,不像很多市面的food court或同類小店,加分!炒好之後,店員會把炒麵放到一個好看的小盤子,看起來比較高端,哈哈哈!另一個店員把燒好的鰻魚放上去,便拿給我們了!店外還放著一些醬料和調味粉,可以自行加上去。這個炒麵熱騰騰的,炒得剛剛好,只是略嫌炒麵味道不夠濃(個人口味吧) 鰻魚有點普通,可能叫其他配菜的比較好吃。$30其實蠻貴的⋯⋯ 但是當中的功夫和誠意算是足夠的。順帶一提,如果like或者share他們的facebook,炸物可享$20的優惠價呢(原價$30)有機會還是會試一下其他的,串燒看上去不錯。

$30其實蠻貴的⋯⋯ 但是當中的功夫和誠意算是足夠的。

有機會還是會試一下其他的,串燒看上去不錯。