6天前 0 瀏覽
呢間位於油麻地嘅餐廳,主打正宗潮州菜,餐廳座位都幾闊落,仲有部大電視,整體環境燈光光猛。菜單豐富,有小炒、冷盤、雞煲等等。依家喺OpenRice訂枱仲有特別優惠。🥢滷水鵝(例)$138估唔到個份量都幾多,賣相都幾吸引,仲俾咗個辣椒醬同醋汁可以點滷水鵝一齊食。滷水鵝味道濃郁香醇,肉質嫩滑,搭配埋花生同豆腐,真係好正啊!底下都有勁多汁!🥢涼瓜炒牛肉$98最近好鍾意食呢味小炒,用豉汁同苦瓜去炒牛肉,成碟嘢真係好香!份量都幾多!每一嚿苦瓜都沾滿左豆豉汁😚,牛肉口感軟腍。成碟菜嘅火候控制得好好。🥢南瓜滑雞煲$108呢個出乎意料嘅味道!成煲勁多汁🤩🤩,每一嚿雞都好香,沾滿晒椰汁嘅味道。雞肉口感煙靭。✏️整體而言:食物味道都幾出色,都算抵食又大份,餐廳只收茶位費每位$15 ,沒有加一服務費。

🥢滷水鵝(例)$138

🥢涼瓜炒牛肉$98

🥢南瓜滑雞煲$108

2025-06-04 0 瀏覽
呢間位於油麻地嘅專食中菜,我覺得好出色,所以專登要介紹俾大家食呢一間好正啊我哋兩個人食食咗差唔多$500但係啲餸菜好好食㗎好多款全部都係即叫即整嘅佢哋全部菜式都係好有鑊氣啖啖肉所以如果大家有興趣食中菜嘅話好想嘆杯茶同朋友傾吓偈團聚或者想同屋企人食飯傾吓偈都好適合呢間九龍區嘅話好方便快捷去邊度都一定可以經過所以有興趣嘅話一定要揀呢間啦,價錢唔會話好貴份量大大碟隨時可以嗌多個白飯配送好味㗎呢間冇介紹錯大家
2025-06-03 0 瀏覽
🦑 椒鹽鮮魷- 外皮:炸得金黃酥脆,粉漿薄身唔會一口油,咬落「索索聲」,椒鹽香氣撲鼻! - 魷魚:肉質彈牙唔韌,新鮮冇雪藏味,仲保留到少少juicy口感。 - 惹味度:蒜粒、辣椒、蔥花爆炒,夠鑊氣,送啤酒一流! - 貼士:上枱要趁熱食,放耐咗會變韌。 🐖 招牌炸大腸- 處理:洗得乾淨冇異味,先滷後炸,外皮脆到似薯片,內層保留少少脂肪香。 - 醬汁:跟泰式酸辣醬同甜醬,個人覺得點酸辣醬更解膩。 -驚喜位:大腸切到一口size,炸到捲曲,咬落「咔哧」聲超治癒! 🍆 魚香茄子煲- 茄子:炸過再煲,外皮微皺但唔爛,吸滿醬汁依然有口感。 - 魚香汁:酸甜微辣,肉碎炒到乾身,仲有少少鹹魚香吊味(唔會太搶)。 - 誠意位:用砂煲上枱,保溫效果好,食到最尾一啖都仲熱辣辣! 地址:金和潮菜 (油麻地)油麻地砵蘭街109-111號偉華大廈地下
🦑 椒鹽鮮魷
- 惹味度:蒜粒、辣椒、蔥花爆炒,夠鑊氣,送啤酒一流!
- 貼士:上枱要趁熱食,放耐咗會變韌。
🐖 招牌炸大腸
- 醬汁:跟泰式酸辣醬同甜醬,個人覺得點酸辣醬更解膩。
🍆 魚香茄子煲
- 茄子:炸過再煲,外皮微皺但唔爛,吸滿醬汁依然有口感。
We enjoyed a Chiuchow feast in Yau Ma Tei to pre-celebrate this year's Dragon Boat Festival. It's a newly furnished and brightly lit resto, that serves delicious and authentic Chiuchow & Dai Pai Dong dishes. 春菜腩肉湯I'd give BOTH thumbs up to our soup. It's truly reinvigorating to drink this pork belly and spring veggies soup, free of MSG, full of savoury umami, together boiled with dried shrimps, capsicum, garlic and white pepper. 九肚魚南瓜烙Deep fried pumpkin and fish pancake was a VERY creative twist

春菜腩肉湯
春菜腩肉湯

九肚魚南瓜烙
Deep fried pumpkin and fish pancake was a VERY creative twist to the traditional Chiuchow oyster pancake. The colour alone was enough to make me drool, the pumpkin batter was lightly sweet and smooth, paired so well with one of my favourite fish- bombay duck. Literally the MVP of the night!

荔芋滑雞煲
Creamy taro & chicken pot was a rice killer, we couldn't resist ordering bowls of rice to go with the bubbling creamy coconuty white sauce, this is my type of comfort food right there. Taro and chicken were properly fried before braising in the sauce, yum!
荔芋滑雞煲

Real perks: Gigantic tv screens available for watching horse races/ soap opera. Free of service charge ($15@ for Chinese tea, peanuts and pickles). Round and square tables available for big/ small gatherings.
2025-05-30 150 瀏覽
金和潮菜 (油麻地) 📍 油麻地砵蘭街109-111號偉華大廈地下 友人介紹油麻地有間開業不久的潮州菜館,只需於油麻地A1出口步行兩分鐘即到「金和潮菜」,餐廳位置👍點咗滷水拼盤,味道唔錯👍唔會話好鹹啱晒香港人食仲有特色嘅菜,油渣番薯葉,食得出係新鮮同埋油渣食落去嘅口感都唔會肥整得唔錯,好味🤤而家回想起都流口水👍師傅真係有功力,值得去食。仲有啤酒敬拜飲,仲要係生啤嘅口味物美好重$48就有1ML大大支兩個人都夠飲。
金和潮菜 (油麻地) 📍
油麻地砵蘭街109-111號偉華大廈地下
友人介紹油麻地有間開業不久的潮州菜館,
只需於油麻地A1出口步行兩分鐘即到「金和潮菜」,餐廳位置👍
點咗滷水拼盤,味道唔錯👍唔會話好鹹啱晒香港人食
2025-05-26 118 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨抵食企理好食打冷菜館😍-🥢 光猛企理打冷潮州菜館有多張大枱適合多人聚餐, 連份量都好適合一班人食, 價錢仲非常合理-▪️滷水雙拼 $118🧆 鵝肉以外有七款同價, 揀左鵝腎同大腸, 上碟見到份量多到有少少嚇親, 夾左幾件滷水都未見到豆腐🤭 🧆 滷水好香唔會死鹹, 就咁食唔送飯都很可以; 鵝腎爽口唔乾, 大腸軟身嫩滑食落唔油膩▫️椒鹽鮮魷 $148🦑 鮮魷魚大小均勻好鮮甜, 酥脆香口又乾爽▪️蝦醬豬爽肉飯 $98🐖 蝦醬豬爽肉好鹹鮮但又唔係死鹹果隻好出色! 可轉炒飯底粒粒分明唔怕蒸得太腍身
👧🏻😋👅🍽✨
抵食企理好食打冷菜館😍

▪️滷水雙拼 $118
滷水雙拼

▫️椒鹽鮮魷 $148
🦑 鮮魷魚大小均勻好鮮甜, 酥脆香口又乾爽

▪️蝦醬豬爽肉飯 $98
蝦醬豬爽肉飯
滷水雙拼
蝦醬豬爽肉飯
2025-05-22 90 瀏覽
位於油麻地的金和潮菜,主打正宗地道潮州菜。餐廳環境光猛,牆上掛了兩部大電視,供食客一邊品嚐美食,一邊觀看電視節目。今晚我們點了以下菜式:🐟🥚九肚魚南瓜烙~煎得外酥內軟,南瓜和九肚魚的份量十足,充滿蛋香。🪿鵝片一份~滷水鵝片肉質嫩滑,搭配豆腐及花生,吃出地道潮州感覺。🥒清炒涼瓜~涼瓜清爽甘香,難得餐廳真的做到少油要求。
🥒清炒涼瓜~涼瓜清爽甘香,難得餐廳真的做到少油要求。
2025-05-20 76 瀏覽
呢間潮州菜環境光猛舒服,重點當然係唔使熱辣辣坐戶外,有大冷氣開放非常涼爽舒服,原來食潮州嘢都唔一定麻甩㗎!🙈🙈蒜香酥炸蠔粒🦪 $88食潮州嘢,除咗蠔餅之外,原來酥炸蠔粒都係一個唔錯嘅選擇,每一粒都熱辣辣非常香脆,份量仲非常之多,三至四個人share都冇問題~🙌🏻🙌🏻砂鍋蠔仔粥 🍲 $88食潮州嘢,當然唔可以冇蠔仔粥,佢哋嘅蠔仔粥每一粒蠔仔都非常大粒飽滿,而且好新鮮,完全唔會腥,份量都算多,兩至三個人share都冇問題~😉金銀蒜蝦乾蒸勝瓜 🥒$128 佢哋嘅金銀蒜非常香口,用嚟蒸勝瓜真係一流,呢一味餸都非常啱送飯!砂薑豬手🐷$60砂礓豬手都唔係太多地方有得食,呢度$60就有大大兜,當然要趁機會補充吓膠原蛋白啦!

蒜香酥炸蠔粒🦪 $88

砂鍋蠔仔粥 🍲 $88

金銀蒜蝦乾蒸勝瓜 🥒$128

砂薑豬手🐷$60
2025-05-19 57 瀏覽
😌去咗油麻地食潮州菜,有圓枱、份量十足,好啱一家大細去~🏡食潮州菜梗係要嗌碟🐥滷水鵝,肥美既鵝隻經過多小時既滷製,啲鵝肉都幾嫩滑😌滷汁滲透每一啖鵝肉,香氣濃郁😗但又唔會太鹹下低仲有啲豆腐,中和一下口感🍍鮮菠蘿蝦球🦐有好大隻蝦,夠爽口彈牙好多汁甜甜酸酸好開胃😗有新鮮菠蘿 仲有黃椒紅椒綠椒💚❤️💛🍚籠仔豉汁蒸白鱔飯 🐟一上枱已經聞到飯嘅香味 飯粒吸收材料嘅精華醬汁😗 飯粒蒸得有口感白鱔夠肥美 有適當嘅調味幾個人share啱啱好!
😌去咗油麻地食潮州菜,有圓枱、份量十足,好啱一家大細去~🏡

食潮州菜梗係要嗌碟🐥滷水鵝,肥美既鵝隻
經過多小時既滷製,啲鵝肉都幾嫩滑😌
滷汁滲透每一啖鵝肉,香氣濃郁😗
但又唔會太鹹
下低仲有啲豆腐,中和一下口感

🍍鮮菠蘿蝦球🦐有好大隻蝦,夠爽口彈牙
好多汁甜甜酸酸好開胃😗
有新鮮菠蘿 仲有黃椒紅椒綠椒💚❤️💛

🍚籠仔豉汁蒸白鱔飯 🐟
白鱔夠肥美 有適當嘅調味
幾個人share啱啱好!
2025-05-18 33 瀏覽
油麻地有間新開嘅潮州小菜館,店內環境唔算好大,但座位之間有適當距離,四人枱起,中間有大圓枱,仲有大房Book,適合約親朋戚友聚餐。食物款式眾多,前菜,小食,煎炸,主食等應有盡有,性價比高嘅仲有孖寶同四人起餐。前菜先送上金沙涼瓜,外皮金黃色,鹹蛋味香,涼瓜唔苦,爽口,大人小朋友都啱食。招牌菜為潮式半煎煮馬友,魚肉鮮甜,啖啖肉,外皮微微焦,值得一試。健康啲嘅可以要海蝦浸時蔬,肉類蔬菜都有齊,補充蛋白質健康又好味。

2025-05-18 8 瀏覽
朋友話呢間旺角新開既潮州菜, 有唔少潮洲特色菜同港式小菜選擇, 每碟餸嘅份量都好足,就入去叫左幾款菜,入到鋪頭感覺環境光猛整潔例牌滷水鵝鵝肉肥瘦適中,咬落啖啖肉好juicy,鵝片下面放左d 豆腐,索滿滷水汁,口感滑嫩好入味金沙南瓜外層炸到金黃酥脆,南瓜軟糯香甜,好香蛋黃味椒鹽茄子茄子炸到外脆內嫩,加埋椒鹽香口惹味沙鍋蠔仔粥大概可以分到4-5碗,有大量蠔仔,蠔肉雪白肥美, 加埋冬菇絲,肉碎等配料,湯底鮮甜味濃

例牌滷水鵝

金沙南瓜
外層炸到金黃酥脆,南瓜軟糯香甜,好香蛋黃味

椒鹽茄子
茄子炸到外脆內嫩,加埋椒鹽香口惹味

沙鍋蠔仔粥
2025-05-16 9 瀏覽
金和潮菜的菜式風味濃郁,鑊氣足,特別適合我們喜歡重口味、追求鮮香口感!這裡還有大圓台,好適合家庭朋友聚餐!粉絲蝦煲** 鮮味濃郁,居然有八隻大蝦,口感彈牙,粉絲吸飽蝦湯精華,鮮甜帶微辣!風味豐富!招牌欖角骨** 外酥內嫩,排骨裹上欖角醬,酸甜中帶獨特鹹香,入口先嘗到欖角的甘甜,隨後是微微焦香,肉質軟嫩不柴,開胃不膩!啫啫滑雞煲** 揭蓋時香氣撲鼻,蒜頭、洋蔥爆炒,鑊氣十足,雞肉醃製入味,雞肉鮮嫩多汁,醬汁濃郁帶焦香!

粉絲蝦煲**

招牌欖角骨**

啫啫滑雞煲**
2025-05-12 38 瀏覽
❗️重要嘅事講咗先 響OpenRice 訂位有優惠以為潮州菜一定係劏客?咁就錯喇呢度真係價錢超抵 而且環境乾淨食滿$300,加$8優惠價任選雜錦滷水拼盤/韭菜豬紅見碟頭都好大 兩個人食三樣餸剛剛好❣️沙薑雞有誠意嘅係上菜時隻碟係熱嘅 沙薑汁好惹味 雞肉全熟得嚟肉質唔會柴食落有雞味又滑溜 清清地食得好放心❣️卜卜花甲花甲好新鮮 清理得好乾 食落冇沙湯底清甜得來有淡淡的胡椒香味 好暖胃仲有娃娃菜同埋粉絲 吸收晒湯嘅鮮甜味❣️薑蔥魚腩隻煲燒到好紅 上檯時吱吱聲響 好夠鑊氣魚腩香得嚟肉質滑溜 魚皮好厚 係啖啖嘅骨膠原配埋爆到好香嘅薑蔥食 勁惹味
❗️重要嘅事講咗先 響OpenRice 訂位有優惠

隻煲燒到好紅 上檯時吱吱聲響 好夠鑊氣
魚腩香得嚟肉質滑溜 魚皮好厚 係啖啖嘅骨膠原
配埋爆到好香嘅薑蔥食 勁惹味
2025-05-07 33 瀏覽
今日同外國朋友一齊食飯,佢想試吓潮州小菜,就同佢黎左金和潮菜食晚飯餐廳內部好新好乾淨,我平日嚟食晚飯,到七點左右已經滿席, 記得打電話嚟訂枱先餐廳有潮州菜,亦有港式小菜小菜(鹹香花生,酸菜)雜拼加鵝片黎食潮州嘢,當然要食滷水雜拼同鵝片,鵝片肥瘦適中,食落口又鵝油香,juicy, 一啲都唔乾雜拼嘅種類亦好多,有豆腐,大腸,鵝腸,紅腸,墨魚,腎,每款都好入味蜜椒脆皮金薯牛仔粒呢味餸真係十分驚艷,薯仔炸得外皮香脆,而且外皮充滿蜜糖焦香,咬落口外脆內軟,而牛仔粒一啲都唔韌,我同朋友食完都大讚必食👍🏻海味雜菜煲雜菜煲有鮮魷,鮮蝦同蝦乾,幾清新,解膩一流

餐廳有潮州菜,亦有港式小菜

小菜(鹹香花生,酸菜)

雜拼加鵝片

蜜椒脆皮金薯牛仔粒

海味雜菜煲
雜菜煲有鮮魷,鮮蝦同蝦乾,幾清新,解膩一流

2025-04-29 0 瀏覽
今日同朋友去旺食潮洲打冷。我們點了孖寶 $207🪿鵝三拼(鵝腸,鵝腎,墨魚)鵝腸~爽口彈牙!唔肥又入味。鵝腎~入味又爽口。墨魚~大墨魚🦑,爽口又鮮甜~送酒好正👍🏻👍🏻👍🏻🍲卜卜花甲湯清甜!花甲新鮮又肥美,淡淡嘅胡椒香味,加上粉絲和娃娃菜吸收湯汁。好好味!🤤😋😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🪿鵝片$148鵝片淋滑肉嫩,肉味香濃,滷水香和鵝油的香十分好味。好喜歡食,墊底的炸豆腐,白嫩好味!總結:味道不錯,份量大,價錢抵食。適合三五知己,傾偈聊天食飯飲酒。🍻🍻🍺
今日同朋友去旺食潮洲打冷。

我們點了
孖寶 $207
🪿鵝三拼(鵝腸,鵝腎,墨魚)
鵝腸~爽口彈牙!唔肥又入味。

鵝腎~入味又爽口。

墨魚~大墨魚🦑,爽口又鮮甜~送酒好正👍🏻👍🏻👍🏻

🍲卜卜花甲

🪿鵝片$148
鵝片淋滑肉嫩,肉味香濃,滷水香和鵝油的香十分好味。

好喜歡食,墊底的炸豆腐,白嫩好味!
總結:味道不錯,份量大,價錢抵食。
適合三五知己,傾偈聊天食飯飲酒。🍻🍻🍺