2025-07-18 345 瀏覽
2018 年第一次喺香港食 Omakase,選擇咗位於銅鑼灣嘅鮨森 Sushi Mori (已結業),當年廚師發辦仲未咁普遍。事隔 7 年香港嘅高級日式料理百花齊放,一時間開咗好多新店,又有好多老牌悄然褪去,可以留低嘅都有一定水準。最近喺同一個位置發現重房,將傳統廚師發辦融入現代 Fusion 創意,最適合追求新鮮感同變化嘅朋友 😼❀ Omakase|$1580店內不提供菜單,視乎當日新鮮食材打造出 17 - 18 品,師傅會清楚講解每一道菜做法,主動觀察客人食嘢進度同偏好(例如飯量、食唔食某啲配料),互動性強令成個體驗更加分 ✨⋄ 前菜⋄ 蟹肉伴以滑溜水雲,柚子醋微酸開胃;煮過嘅螺肉依然彈牙。⋄ 刺身⋄北海道仙鳳趾生蠔 - 來自札幌東海岸線,以青海藻醋啫喱調味,蠔肉肥厚清爽 🦪 師傅特別推薦加紫蘇花一齊食,味道更突出。北海道牡丹蝦 - 夢幻組合 🫧 刺身入面一向最鍾意食蝦,口感糯甜嘅牡丹蝦伴以蝦膏及夢王蛋黃,令人回味無窮 🧡磯煮鮑魚 - 手掌咁大隻嘅鮑魚口感柔嫩,加上肝醬更鮮味,同煮嘅蘿蔔清甜入味,綴以清脆茗荷,類似洋蔥口感好特別。鮟鱇魚肝 - 見到咁大嚿有啲緊張、因為鮟鱇魚乾通常食

❀ Omakase|$1580

⋄ 前菜⋄
蟹肉伴以滑溜水雲,柚子醋微酸開胃;煮過嘅螺肉依然彈牙。

刺身

鮟鱇魚肝 - 見到咁大嚿有啲緊張、因為鮟鱇魚乾通常食多咗都好漏 😳 以銀鱈魚乾墊底甜甜哋又無負擔,並於魚肝醬中混入黃蘿蔔碎增加口感,結果意外地和諧,欣賞師傅巧思。

拖羅生死戀 (?) - 小尷的名字 🤣 魚味濃郁嘅鳥取吞拿魚,將一片拖羅進行火炙,另一片則選用赤身部位,用紫菜及紫蘇葉夾起,再以蜆仔製成嘅淺利鹽提鮮,平時幾抗拒紫蘇葉但咁整係夾嘅。

壽司
可以隨時同師傅講調較飯量,壽司部分唔逐一介紹啦,講幾款最得我歡心嘅。

石鯛 - 來自沖繩、鹿兒島之間水域,白身魚比較清淡,自家製蒜粒醬油炸蒜香口,提升口感
鰝鰺魚 - 一般會以清淡白身魚開場,爽口

海膽手卷 - 用上馬糞海膽及紫海膽,前者 Creamy 鮮甜、後者結實回甘,一口兩種享受

白櫻鱒 - 未食過嘅稀有品種,「白三文魚」具細膩拖羅口感,師傅用網燒做法將皮下脂肪激發減少油膩感

燒吞拿魚腦天係魚眼對上一條幼細的肉,非常稀有嘅部位,肉質綿滑入口即融,油花四濺。魚湯用三十種魚熬煮七小時,全靠天然鮮味,白胡椒重手飲完暖粒粒(朋友唔食茜同菇所以畀晒我 hahaa 🤣)

最後以香甜多汁嘅巨峰葡萄作結,滿足嘅一餐 🍇
2025-07-07
忙咗成個月,#小秘書 終於完成手頭上嘅projectsss!為咗獎勵吓自己,呢晚約埋朋友仔嚟到星級 #Omakase專門店「重房」搵食,一於由師傅為我哋發辦,好好享受美食之旅❤️嚟到餐廳嘅大門,服務員已經殷勤為我哋準備,風趣幽默嘅師傅,刀功非常了得,#小秘書 整晚就好似置身表演場地一樣,心裡不禁嘩嘩嘩地叫🤭 精美嘅食材,令人胃口大開... 一場盛宴正式開始🤩✨前菜🐚酸酸哋嘅沖繩特產 #水雲,配埋鮮甜嘅 #蟹肉、#哈哈螺,再加經炆煮過嘅蘿蔔一齊食,味道令人回味!🪼爽甜嘅 #象拔蚌,放喺酸酸咪咪、口感有啲似秋葵嘅 #順菜 上,令人開胃大開!✨主食🦐蛋黃醬配 #牡丹蝦,師傅先將蝦頭炸脆,配上蝦刺身同鮮甜嘅蝦膏一齊入口,味道好有層次感!🦪肥美嘅 #岩蠔 加上蟹籽、放上酸酸地嘅自家製土左醋啫喱,再配上鮮艷嘅紫蘇葉,好食又好睇!🐟難得一目嘅#白國鱒 (鱒魚)沾上麵豉醬,軟腍腍嘅肉質,口感好特別!🐟醬油漬 #獅魚 灑上胡麻醬、洋蔥絲,整體嘅配合更帶出魚肉嘅鮮甜味道!🥕每次食 #Omakase,就好似睇緊一場表演一樣🤩 面前嘅師傅刀工一流,冇諗過徒手就可以將原條 #黃蘿蔔 片成蘿蔔片,再切幼粒,最後混入

✨前菜

✨主食

🥕每次食 #Omakase,就好似睇緊一場表演一樣🤩 面前嘅師傅刀工一流,冇諗過徒手就可以將原條 #黃蘿蔔 片成蘿蔔片,再切幼粒,最後混入鮟鱇魚肝同法包🥖一齊食,充滿魚肝香氣、口感豐富!

🐟 #大拖羅刺身 口感肥美,火炙部份用 #包菜🥬 包裹一齊食,淡淡嘅魚油綿綿嘅口感,好有新意!

🍤 #魔鬼魚鰭天婦羅 配上用酸汁 x 紫椰菜汁做成嘅素醬汁,造型非常壯觀,而且健康得來又好味!

壽司
🍣岩鹽青柚子 #活赤背 - 柚子嘅清新氣味,帶動赤貝嘅爽甜更有動感!

🐟 #縞深(深海池魚)- 肉質細膩,口感特別!

🐟 #吞拿魚赤身 加上白胡椒菠蘿蓉 - 菠蘿嘅清甜襯托吞拿魚嘅魚油香,味道非常特別!

🐚 #火炙北寄貝 配青檸汁 - 清新嘅口味配上爽彈嘅北寄貝,別有一番風味!

🐟 #吞拿魚海膽手卷 - 師傅非常細心,一刀一刀咁將吞拿魚造成魚蓉,再放上口味濃郁嘅 #海膽 喺面,造成 #手卷,味道非常豐富!

✨魚湯
食埋呢道菜已經飽到上心口嘅我... 又點忍得住唔飲埋師傅為我哋熬製嘅 #魚湯🤭 淡淡嘅魚香,湯汁非常清甜😉

甜品
完美一餐又點少得精緻嘅甜品,不過今次比較特別,師傅用上極尚嘅 #巨峰提子🍇 做 #甜品,甜度極濃、入口仲爆晒汁... 呢餐真係好滿足呀😚

📍重房 (銅鑼灣) 銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號
2025-07-08
2025-07-13 321 瀏覽
依家就算唔去日本,都可以享受到日本嘅美食,今日就去咗銅鑼灣重房享受一餐與別不同嘅Omakase。首先頭盤是沖繩特產水雲配上清甜北海道蟹肉,哈哈螺好鮮甜,蘿蔔比較濃味,最後食就最啱。酸酸甜甜嘅醋混合口感有點似秋葵的順菜,配上爽口的象拔蚌,即刻開胃晒!接着就係令人期待嘅主食,首先牡丹蝦配蛋黃醬,全隻蝦炸到脆卜卜,連蝦頭都可以食埋,配上香濃嘅蝦膏,味道令人回味無窮。來自北海道肥美嘅蠔配上酸醋啫喱,真係連我呢個平時好少食蠔嘅人都愛上了它,再配上紫蘇葉,簡直好似一幅畫咁。白國鱒又名鱒魚,屬於油份比較重的魚,肉質軟綿綿,口感特別好味😋洋蔥絲配上醬油漬鰤魚,將味道提升到另一個層次。黃蘿蔔加入鮟鱇魚乾,再配上法包非常好味,加上睇到廚師將蘿蔔切粒嘅過程,真係好似一場表演咁。火炙後的拖羅變得軟綿綿,入口即溶,再用菜包住一齊食好有創意;而拖羅刺身魚味濃郁,兩種口感完全不同。要數色香味俱全就一定係魔鬼魚鰭天婦羅,配上健康素菜汁造出特別嘅效果,好似仙境咁。之後仲有吞拿魚北寄貝壽司;而上層海膽、下層拖羅蓉手卷,食完令人非常滿足。最後仲有非常鮮甜嘅魚湯,同巨峰提子🍇爲今晚美食之旅畫上句號。

2025-07-06 346 瀏覽
位於銅鑼灣的廚師發辦日式餐廳。說來巧合,上一次光顧這間餐廳,剛好就是一年前的六月。這裡的每道菜皆如藝術品般呈現,從食材鮮度到擺盤美感無一疏漏,完美詮釋了日料「一期一會」的細膩精神。  也難怪值得我一訪再訪。 ⋆_____ ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ $1580/ᴘᴘ______⋆✿ 前菜:沖繩水雲配蝦肉┆海螺貝蘿蔔✿ 北海道赤貝土佐醋蒟蒻配淡雪鹽以高腳杯盛載,除了有赤貝更有北海道𦴩菜搭配蒟蒻,口感彈牙清爽,撒上淡雪鹽後更是提鮮,整體精緻淡雅。.✿ 北海道牡丹蝦配夢王蛋液蝦肉如奶油般綿密,蘸上濃郁蛋黃液,再佐以酥炸蝦頭,甘甜與香脆雙重享受。  .✿ 北海道仙鳳趾配土佐啫喱蟹籽具有”海中牛奶”之美名的仙鳳趾肉質肥厚,帶有濃郁的乳香與礦物氣息,搭配以土佐醋製成的透明啫喱及蟹籽,既不過分搶戲,又能保留生蠔的原味精髓,酸爽清新又開胃。.✿ 炙燒鰤魚鰤魚腩油脂豐潤,炙燒後表層微焦帶出煙燻香氣,襯托出魚脂的甘甜。  .✿ 深海池魚配香脆木魚花 炭網煙燻賦予池魚獨特的燻香,肉質緊實鮮甜。搭配自家炒至酥脆的木魚花及辛香的日本青蔥,口感層次分明。.✿ 慢煮磯煮鮑魚配鮑魚肝醬歷時一日浸煮的鮑魚比起坊間更入味軟腍;蘸上濃
位於銅鑼灣的廚師發辦日式餐廳。
說來巧合,上一次光顧這間餐廳,剛好就是一年前的六月。
也難怪值得我一訪再訪。

✿ 前菜:沖繩水雲配蝦肉┆海螺貝蘿蔔

✿ 北海道赤貝土佐醋蒟蒻配淡雪鹽

✿ 北海道牡丹蝦配夢王蛋液

✿ 北海道仙鳳趾配土佐啫喱蟹籽

✿ 炙燒鰤魚

✿ 深海池魚配香脆木魚花
炭網煙燻賦予池魚獨特的燻香,肉質緊實鮮甜。
搭配自家炒至酥脆的木魚花及辛香的日本青蔥,口感層次分明。

✿ 慢煮磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
歷時一日浸煮的鮑魚比起坊間更入味軟腍;蘸上濃縮鮑魚肝醬,鮮味更濃郁。

✿ 腦天及赤身
稀少部位的腦天,即指吞拿魚頭頂的肉,一條100kg的吞拿魚只得兩片,因此相當矜貴。
師傅會先用火槍炙燒魚肉,炙燒後油脂滲入肌理,搭配赤身與海苔,奢華雙重奏。

✿ 慢燒吞拿魚下巴
稀有吞拿魚下巴經慢燒後外皮焦脆,內裡油脂豐潤卻不膩口;
最驚艷是分子料理的魔法時刻:當青檸檬汁倒入紫椰菜汁瞬間,醬汁化學反應幻化成夢幻粉紅色,像變魔術般華麗!甚有驚喜。

✿ 壽司五品:
五貫壽司從清爽到濃郁漸進,展現出師傅對食材特性的精準掌握。
⧐ 北寄貝配柚子皮:
師傅輕拍北寄貝肌肉使其收縮,入口更顯爽脆,搭配柚子皮更是清香。
⧐ 九州地金目鯛配黑蒜油:
金目鯛油脂溫潤,黑蒜油的濃郁香氣賦予深度,形成鮮明對比。
⧐ 野生鳥取中拖羅配柚子胡椒:
粉紅色的中拖羅脂肪豐腴,入口甘香即化,加上柚子胡椒的微辛,魚香持久不散。
⧐ 神戶A4和牛配蒜蓉:
和牛脂香奔放,肉味濃郁,絕對是肉食愛好者的奢華享受。
⧐ 北海道白海膽:
淡金黃色海膽質地幼滑無渣,鮮甜濃郁毫無澀味,入口如奶油般綿密豐腴。

✿ 招牌魚湯
保證零味精的招牌湯品,用上了三十多條魚頭魚骨熬煮,也難怪是餐廳招牌;另外加入娃娃菜及幼身烏冬,飽腹又實在。

✿ 甜品:巨峰提子
2025-06-13 637 瀏覽
🔥重房之Omakase 享受精緻稀有食材及分子料理$1580,17-18品, 廚師發辦環境好舒服,好似置身係日本咁,師傅既感覺都好似日本人,係bra枱感覺真好,一路睇住師傅既作品,完全係充滿視覺藝術同味蕾既一晚沖繩水雲配蟹肉+海螺貝蘿蔔~好清爽配埋蟹肉,海螺,蘿蔔,味道鮮甜北海道紫針海膽,甜蝦,三文魚子海膽鮮味嘅精緻配搭,師傅真係好有心思北海道牡丹最蝦配夢王蛋黃汁將蝦頭炸成金黃好鬆脆,加埋火炙既蝦膏,勁香濃, 長崎縣華漣生蠔好肥美,真係鮮味無窮北海道栗子蟹 淡淡蟹肉超鮮甜,係春夏季節限定火炙金目鯛配福岡烏魚子~ 火炙後外脆內嫩 , 配埋烏魚子成個味道提升哂吞拿魚腦天配紫菜~吞拿魚腦天肉質勁軟滑,清新又唔膩 ,超滿足A4牛肉他他配法包神户A4牛和他他,配上北海道海膽,法國魚子醬, 好奢華嘅享受 ,真係冇得頂吞拿魚下巴吞拿魚下巴係稀有部位 ,淋上紫椰菜汁, 檸檬汁 ,好似變魔術咁,顏色好靚, 又睇得又食得🍣北寄貝中拖羅赤身煙燻深海池魚赤馬冀海膽5款都好精緻,好有驚喜🐟🥣超鮮甜魚湯,原來師傅用左30幾條唔同品種既魚, 熬製六七個鐘, 完全冇落味精冇鹽都超鮮甜🫐季節性巨峰提子粒粒大小均均,仲有
🔥重房之Omakase
享受精緻稀有食材及分子料理
$1580,17-18品, 廚師發辦

沖繩水雲配蟹肉+海螺貝蘿蔔~
好清爽配埋蟹肉,海螺,蘿蔔,味道鮮甜

北海道紫針海膽,甜蝦,三文魚子
海膽鮮味嘅精緻配搭,師傅真係好有心思

北海道牡丹最蝦配夢王蛋黃汁
將蝦頭炸成金黃好鬆脆,加埋火炙既蝦膏,勁香濃,

長崎縣華漣生蠔
好肥美,真係鮮味無窮

北海道栗子蟹
淡淡蟹肉超鮮甜,係春夏季節限定

火炙金目鯛配福岡烏魚子~
 火炙後外脆內嫩 , 配埋烏魚子成個味道提升哂

吞拿魚腦天配紫菜~
吞拿魚腦天肉質勁軟滑,清新又唔膩 ,超滿足

A4牛肉他他配法包

煙燻深海池魚
赤馬冀海膽
5款都好精緻,好有驚喜

🫐季節性巨峰提子
粒粒大小均均,仲有淡淡嘅花香,滿足

2025-06-04
廚師以精緻手法演繹當造日本食材,每一道都像藝術品般講究~ 其烹調手法細膩,突出女性喜愛的清甜口感 , 每道菜皆附師傅詳細講解產地與創作理念,絕對帶給你非常好嘅體驗。北海道仙鳳趾生蠔佐柚子魚子醬與青橘金柑果凍🦪,酸甜交織如海邊微風~ 慢煮磯煮鮑魚突破傳統醬燒做法,搭配淡路島洋蔥的天然甘甜,溫柔不嗆喉💫 岩手縣石湖貝當造僅6-8週的,由於正值當造期,鮮甜度爆表,彷彿含住一口海潮🌊!壓軸的 馬糞海膽creamy如雪糕🍦,仲要非常鮮甜!靜岡蜜瓜口感竟然軟滑到好似雪糕咁!爆汁香甜完美收尾

北海道仙鳳趾生蠔
佐柚子魚子醬與青橘金柑果凍🦪,酸甜交織如海邊微風~

慢煮磯煮鮑魚
突破傳統醬燒做法,搭配淡路島洋蔥的天然甘甜,溫柔不嗆喉💫

岩手縣石湖貝

壓軸的 馬糞海膽
creamy如雪糕🍦,仲要非常鮮甜!

靜岡蜜瓜
口感竟然軟滑到好似雪糕咁!爆汁香甜完美收尾
2025-07-30 0 瀏覽
廚師發辦重點從來係「驚喜」,而呢間絕對滿足到呢個期望。由食材、食物賣相、味道都好出色。師傅對每位客人嘅需要敏感度高,會貼心調整菜式嘅份量、次序等,都令我好欣賞。Dinner Omakase @$1580先付有沖繩縣水雲配蝦肉 。水雲酸酸甜甜,蝦肉鮮彈。另配北海道白粟米,好清甜。首道刺身係愛女魚刺身口感爽嫩,好少筋。面頭配上少許梅昆布漬。北海道仙鳳趾生蠔好得我心。肉身肥厚、質地爽滑口。海水味適中,配上土佐醋寒天同魚子,十分鮮味。哈夷牡丹蝦配夢黃蛋醬又一深刻之作。晶瑩剔透嘅牡丹蝦掛上香濃夢王蛋蛋漿已經好吸睛,再配上以蝦殼蝦膏製成嘅醬汁真係無得輸。炸蝦頭部份都非常美味。磯煮哈夷鮑魚,以醬汁同昆布等材慢煮鮑魚。鮑魚鮮嫩彈牙,同時有濃郁醬汁香。師傅將鮑魚不同部份分開,先品嚐軟腍裙邊位置,再品嚐爽彈鮑魚肉,最後先食索哂啲醬汁嘅大根。再有稀有嘅時不知刺身,油脂豐富,配上明太子昆布醬一同食用。沙錐魚天婦羅,同時有視覺同味覺嘅享受。碟邊紫椰菜汁加上檸檬汁後,色彩鮮艷,好吸睛。口感方面外脆內嫩,蘸上碟邊嘅汁甜甜酸酸,非常出色。幾款手握壽司分別有赤貝/鰝鰺/火炙金目鯛配柚子胡椒/北寄貝。最後來一客北海道根室

Dinner Omakase @$1580

再有稀有嘅時不知刺身,油脂豐富,配上明太子昆布醬一同食用。

幾款手握壽司分別有赤貝/鰝鰺/火炙金目鯛配柚子胡椒/北寄貝。最後來一客北海道根室紫海膽海膽壽司杯,配上紫蘇葉、三文魚籽同柚子醬油漬。

愛媛縣大善吞拿魚,同時品嚐赤身/ 中拖羅/大拖羅,大滿足。

店家招牌魚湯。以三十多種魚,加上白胡椒、芫荽等熬上6-7個鐘,味道非常濃郁,
最後以巨峰提子作餐後甜點。
今次朋友升職請食飯,帶我去咗間Omakase,成餐嘅體驗真係有被震撼到!仲好食過我上次喺東京食嘅廚師發辦,食材新鮮,壽司有唔同嘅配搭,俾到新鮮感我哋😋前菜有沖繩水雲配北海道蟹肉同煮螺,蟹肉鮮甜,配上酸酸甜甜嘅水雲,為呢個味蕾旅程打開序幕🤩開始食刺身,首先有愛女魚刺身,加上梅昆布漬,帶出魚肉嘅鮮味。青柑桔啫喱配仙鳳趾生蠔,好creamy,啫喱酸甜好平衡!磯煮鮑魚旁邊有鮑魚肝醬,味道濃郁,鮑魚彈牙😋鱒魚配明太子昆布醬🐟北海道牡丹蝦:賣相已好打卡,牡丹蝦鮮甜到飛起!仲有自家製鮟鱇魚肝同中拖羅、大拖羅,拖羅無筋,油脂香濃🤤熱食有燒吞拿魚魚鮫:上菜時店員會倒檸檬汁,同碟邊紫椰菜汁混合就變食,顏色變幻好靚😍🍣 壽司有帆立貝 、深海池魚 、金目鯛 、黑鯥 🍣最正係北海道馬糞海膽呑拿魚蓉三文魚籽丼🥹鐵三角組合,啖啖鮮味啖啖滿足🥹最後仲有魚湯同巨鋒提子,食到好飽🤣要多謝friend 請我食呢餐,仲要多謝師傅,成餐都好食!

青柑桔啫喱配仙鳳趾生蠔,好creamy,啫喱酸甜好平衡!
北海道牡丹蝦:賣相已好打卡,牡丹蝦鮮甜到飛起!
仲有自家製鮟鱇魚肝同中拖羅、大拖羅,拖羅無筋,油脂香濃🤤

🍣 壽司有帆立貝 、深海池魚 、金目鯛 、黑鯥 🍣
最後仲有魚湯同巨鋒提子,食到好飽🤣
要多謝friend 請我食呢餐,仲要多謝師傅,成餐都好食!

2025-07-29 0 瀏覽
🍣 高級Omakase|隱世廚師發辦!稀有食材大滿足 🍣🍙🦪🍈今次試咗間超隱世嘅Omakase,師傅精心挑選當造食材,每道菜都係驚喜,即刻同大家分享! 七星盧魚✨ 肉質細嫩,淡雅鮮甜,完美打開味蕾。 北海道仙鳳趾生蠔配柚子魚子🦪 生蠔肥美Creamy,柚子魚子爆開帶微微酸香,超醒胃!青橘子果凍🍊 清甜爽口,食完生蠔後refresh味覺,準備迎接下一道。 珍味|鮮味爆發自家製慢煮鮑魚配淡路島洋蔥🐚 鮑魚煮到軟嫩入味,淡路島洋蔥浸過汁,甜到似水果,完全冇辛辣感! 白時不知(富士山靜岡產)🎣 超級稀有!肉質細緻帶淡淡油脂香,配明太子昆布漬同蘿蔔蓉,鮮味層次更豐富。 岩手縣石垣貝🐚 4-8星期當造期,爽脆鮮甜,簡單配Wasabi已經夠正! 熟成|濃郁油脂香北海道野生18日熟成中吞拿魚(菠蘿漬)🍍熟成後魚味更濃郁,加咗菠蘿漬帶微微果香,超有驚喜! 吞拿魚下巴配紫椰菜汁酸汁🔥 燒到外脆內嫩,紫椰菜汁酸香平衡油膩感,超惹味! 網燒深海池魚🐟 皮下脂肪被火炙逼出,入口即化,油香滿溢! 金木鯛配柚子醬🍋 燒過後魚皮香脆,柚子醬清新解膩,完美襯托魚肉鮮甜。 野生鰤魚配七色胡麻🎨 肉質緊

七星盧魚
✨ 肉質細嫩,淡雅鮮甜,完美打開味蕾。

北海道仙鳳趾生蠔配柚子魚子

珍味|鮮味爆發
自家製慢煮鮑魚配淡路島洋蔥

白時不知(富士山靜岡產)

岩手縣石垣貝

熟成|濃郁油脂香
北海道野生18日熟成中吞拿魚(菠蘿漬)
🍍熟成後魚味更濃郁,加咗菠蘿漬帶微微果香,超有驚喜!

吞拿魚下巴配紫椰菜汁酸汁
🔥 燒到外脆內嫩,紫椰菜汁酸香平衡油膩感,超惹味!

網燒深海池魚
🐟 皮下脂肪被火炙逼出,入口即化,油香滿溢!

金木鯛配柚子醬
🍋 燒過後魚皮香脆,柚子醬清新解膩,完美襯托魚肉鮮甜。

野生鰤魚配七色胡麻
🎨 肉質緊緻,七色胡麻增添香氣同口感。

馬糞海膽
🍦 鮮甜到好似食緊海膽雪糕!Creamy到震,入口即溶。

吞拿魚蛇腹(近肚臍位)
🔥 生熟部位結合,油香爆炸!師傅火炙技巧超班,外微焦內軟嫩。

甜品|完美收尾
靜岡蜜瓜
🍈 爆甜多汁!食完咁多道濃味嘢,呢個清甜收尾簡直係天堂~
今日嚟到左期待左好耐嘅重房食omakase! 師父真係好風趣幽默,刀功又了得,仲好用心機咁同我哋介紹每道料理。無論係食材揀選定係擺碟都好用心!師父仲會觀察我哋食嘢嘅進度,會根據我哋嘅喜好調整,好貼心!🔸蟹肉秋葵伴麻醬:蟹肉好鮮甜,配埋秋葵嗰種滑滑地嘅口感,好開胃呀~麻醬都唔會太濃,啱啱好!🔸蘿蔔螺肉串個螺肉超入味,好鮮甜呀!蘿蔔炆到好軟身,吸晒啲汁,濃味到不得了🔸土佐醋北海道帆立貝帆立貝嫩到不得了,貝柱火炙過有少少焦香,土佐醋配埋青柚子皮,係好清爽嘅微酸,好開胃🔸愛侶魚刺身:白身魚超滑,唔會黐牙,配個梅子昆布醬好特別,有梅香又清新,好鍾意!🔸北海道岩生蠔一上枱就雙眼發光😍個蠔好大,食落好creamy好甜,配埋啲三文魚籽同青橘子啫喱,清新得嚟又唔會太鹹,正!聽講個三文魚籽用柚子醃咗三日,令到三文魚籽唔會咁鹹,師父好用心呀!🔸稀有純白時不知:第一次食呢種魚!師傅介紹白色嘅時不知係好稀有,表面燒過好香,油份比較重,滑身,配埋牙蔥同明太子醬,會冇咁油膩🔸磯煮鮑魚配蘿蔔:個鮑魚煮咗好耐,又嫩又彈牙,亦都好入味,個鮑魚肝醬超濃郁,蘿蔔都好甜。🔸北海道噴火灣藍旗吞拿魚中拖羅:今晚嘅主角!夾埋沖繩菠蘿

🔸蟹肉秋葵伴麻醬:

🔸蘿蔔螺肉串

🔸土佐醋北海道帆立貝

🔸愛侶魚刺身

🔸北海道岩生蠔

🔸稀有純白時不知:

🔸磯煮鮑魚配蘿蔔:

🔸北海道噴火灣藍旗吞拿魚中拖羅:
今晚嘅主角!夾埋沖繩菠蘿食好創新,減輕左吞拿魚嘅酸味,更加鮮甜!

🔸赤貝壽司
個赤貝好大隻,爽脆彈牙,配青檸汁好refreshing,個壽司飯溫度啱啱好,微微酸味,好開始!

🔸紋甲魷魚壽司
厚身魷魚,師傅刀功好勁,微焦香又彈牙,好香甜

🔸金目鯛壽司
厚身有油香,配柚子胡椒啱啱好,唔會搶咗魚嘅風頭。個魚好肥美,入口即溶!

🔸醬油漬鰤魚壽司
個芝麻鹽好香,京蔥清甜,個魚嫩滑油香,食完仲有回味,超正!

🔸馬糞海膽壽司
呢個海膽creamy到飛起,甜度啱啱好,配埋烤海苔,口感滿分!我最愛!真係好奢侈嘅享受

🔸特製魚湯
用咗三十幾種魚煮,奶白色好靚,青甜又有香菇,微辣層次,超鍾意呢個湯!

🔸夕張蜜瓜:
最後嘅甜品,多汁香甜,vnd綿密,糖度好高,完美ending!

2025-07-26 57 瀏覽
在這個雨夜造訪重房,體驗史提芬師父精心打造omakase。師父將傳統融入現代創意,每道菜都會清楚講解做法。蟹肉秋葵伴麻醬:開胃前菜選材精當,蟹肉鮮甜與秋葵的滑膩口感形成層次,麻醬調味恰到好處蘿蔔螺肉串:螺肉調味恰到好處,鮮甜滑嫩,汁煮蘿蔔充分吸收湯汁精華,濃郁入味土佐醋北海道帆立貝:醬汁淡雅清香,帆立貝質地嫩滑鮮甜,貝柱經火炙後呈現微焦香氣,層次豐富,青柚子皮的微酸恰好提鮮開胃。愛侶魚刺身:白身魚質地極佳,入口順滑無黏膩感,配搭梅子昆布醬展現獨特梅香,清新脫俗北海道岩生蠔:海水味濃郁純正,質地creamy,配以經柚子醃製三日的三文魚籽,底層青橘子啫喱巧妙中和鹹味,整體清新提鮮稀有純白時不知:罕見食材,油香集中突出,表面炙燒呈現微焦香氣,配搭清甜四國牙蔥及明太子昆布醬,味道層次分明磯蝦夷煮鮑魚配蘿蔔:經數小時慢煮,鮑魚質地鮮嫩入味,鮑魚肝煮成的醬汁香濃醇厚,青甜蘿蔔吸收精華,微苦蘿蔔苗讓味蕾清新一下北海道噴火灣藍旗吞拿魚中拖羅:當晚主角,以沖繩菠蘿調味頗具創意,野生吞拿魚有少許筋,魚味濃郁赤貝壽司:特大,質地爽脆彈牙,配青檸汁提味,壽司飯溫度適中帶微醋香,是壽司環節的完美開端紋甲魷魚壽司

紋甲魷魚壽司:厚身切法展現師傅刀功,微焦香氣與香甜彈牙口感並存

金目鯛壽司:油脂豐富,配柚子胡椒調味恰當,醬料不會喧賓奪主

醬油漬鰤魚壽司:七色江戶鹽芝麻增添口感層次,京蔥清甜,魚肉嫩滑油香,讓人回味

馬糞海膽壽司:質地creamy,味道濃淡適中,配香烤海苔,口感搭配滿分

特製魚湯:採用三十多種魚類炮製,湯色奶白,味道鮮甜,配香菇提鮮,極為出色

夕張蜜瓜:多汁香甜,綿密口感配合高糖度,為整餐劃下完美句號
2025-07-22
已經係第三次嚟銅鑼灣嘅「重房」食Omakase,香港好難得有咁高質嘅廚師發辦!每次嚟都有新驚喜,價錢合理,食材新鮮,擺盤精緻,絕對值得一試再試✨🔸 前菜:沖繩水雲配北海道蟹肉同煮螺,好鍾意食水雲,滑捋捋酸酸甜甜清新開胃!🔸 愛女魚刺身:屬於淡口啲既魚配上梅昆布漬,魚肉軟嫩😋
🔸 青柑桔啫喱配北海道仙鳳趾生蠔:師傅好貼心將咁大隻生蠔切開咗,貝柱位置爽口,蠔身creamy,啫喱酸甜平衡,好有層次!
🔸 磯煮鮑魚:配鮑魚肝醬,濃郁又鮮香😚🔸鱒魚:師傅話係稀有魚嘅一種,配明太子昆布醬,隻燒過充滿魚油香!
🔸 北海道牡丹蝦:用上夢王蛋蛋黃同蝦膏,鮮甜無比🥹係今餐最難忘嘅一道菜🥰
🔸 自家製鮟鱇魚肝:混入黃蘿蔔漬,口感豐富,味道層次分明!
🔸 中拖羅與大拖羅:軟綿綿嘅口感,入口即溶,幸福感🈵🈵
🔸 燒吞拿魚魚鮫:上菜一刻好似變魔法,店員會倒檸檬汁同紫椰菜汁,顏色變幻超有趣!仲可以點旁邊嘅酸汁,味道更突出!🍣 壽司🍣帆立貝配青檸,清爽又鮮甜。深海池魚、金目鯛加上白胡椒提味,配搭好獨特。黑鯥魚火炙過逼出油脂,配鰹魚蒜頭漬,超香!北海道馬糞海膽,份量唔少,好鮮甜😋最後有魚湯,暖一暖胃,好滋潤。甜品有巨鋒

🔸 愛女魚刺身:屬於淡口啲既魚配上梅昆布漬,魚肉軟嫩😋

🔸 磯煮鮑魚:配鮑魚肝醬,濃郁又鮮香😚

🔸 自家製鮟鱇魚肝:混入黃蘿蔔漬,口感豐富,味道層次分明!
🔸 中拖羅與大拖羅:軟綿綿嘅口感,入口即溶,幸福感🈵🈵

🍣 壽司🍣

最後有魚湯,暖一暖胃,好滋潤。
甜品有巨鋒提子 🍇唔覺唔覺就食咗16道菜,好豐富🥹

店舖位於銅鑼灣,門面低調。採用日本直送矜貴食材,加上師傅精湛廚藝,創作出不同高級菜式,其質素之高,絕對打入我Omakase餐廳名單三甲。Dinner Omakase 🥢沖繩縣水雲配蝦肉 - 酸酸甜甜,另配上清甜北海道白粟米,清新開胃。🥢愛女魚刺身 - 係白身魚中較少筋,口感既爽口又嫩滑。配上梅昆布漬,層次更豐富。🥢北海道仙鳳趾蠔 - 飽滿厚實,味道清甜。配上土佐醋寒天同魚子,鮮味滿分!🥢哈夷牡丹蝦配夢黃蛋醬 - 大愛‼️牡丹蝦晶瑩剔透,鮮嫩彈牙。配上蛋香滿溢嘅日本no.1夢王蛋同以蝦殼蝦膏製成嘅醬汁,超級出色。炸蝦頭勁好食,佐酒一流~🥢磯煮哈夷鮑魚 - 先品嚐裙邊位置,口感軟腍;再品嚐爽彈鮑魚肉,可選蘸鮑魚肝醬。最後再食蘿蔔~🥢時不知刺身 - 係珍貴稀有嘅食材。油脂豐富,肉質緊實,配上明太子昆布醬一齊食,非常美味。🥢沙錐魚天婦羅 - 外脆內嫩,口感結實且富油香。重點係碟邊嘅紫椰菜汁加上檸檬汁後,呈現出色彩鮮艷嘅效果,打卡必選。食起來甜甜酸酸,增添清新感~🍣赤貝 - 配青柚子汁;🍣鰝鰺 - 油脂豐富,口感爽口 ;🍣火炙金目鯛配柚子胡椒 - 將金目鯛嘅皮稍炙,迫出魚油更香。火炙醬油帶姜同蒜,

Dinner Omakase

🍣赤貝 - 配青柚子汁;

🍣鰝鰺 - 油脂豐富,口感爽口 ;
🍣火炙金目鯛配柚子胡椒 - 將金目鯛嘅皮稍炙,迫出魚油更香。火炙醬油帶姜同蒜,好惹味;

🍣北寄貝 - 配檸檬汁
🍣海膽壽司杯 - 用上北海道根室紫海膽,配紫蘇葉最適合不過,味道回甘。底下壽司飯配柚子醬油漬同三文魚籽~

🥢赤身/ 中拖羅/大拖羅
用上愛媛縣大善吞拿魚,同時品嚐三個部位,幸福🥰當中師傅仲以少量沖繩菠蘿配赤身,稍稍中和赤身酸味,突顯鮮味~

再來一碗招牌魚湯。用上三十多種魚,加上白胡椒、芫荽、其他秘製材料等熬上6-7個鐘,鮮味滿分!

最後以甜品巨峰提子劃上完美句號。

2025-07-15
2025-07-19 81 瀏覽
想食Omakase,但又怕中伏,想正宗小小但又唔想太貴的話!可以試試呢一間🙌🏼 店員會逐一講解食材來源同烹調方式,令每道菜都更具故事性📖套餐以17-18道菜為主軸,涵蓋刺身、燒物、壽司、湯品同甜品~Dinner set✨ $1580 17-18道菜開場嘅以水雲同蟹肉組合,清爽嘅水雲搭配鮮甜蟹肉,螺肉簡單調味突顯食材原味,加超入味蘿蔔💦北海道仙鳳趾生蠔🦪來自札幌東海岸線嘅仙鳳趾生蠔真是一個亮點!生蠔入口清爽無腥,搭配青海藻醋啫喱同紫蘇花,酸香同花香完美融合,帶來細膩嘅層次感。呢款岩蠔號稱「最清爽」,果然名不虛傳,鮮甜得令人回味無窮🥹🦐北海道牡丹蝦 + 蝦膏 + 夢王蛋黃蝦甜美嘅蝦味同蛋黃嘅濃香喺口中交織 無可能唔好食!!🐟靜岡白櫻鱒魚 (對蝦敏感嘅我 稀有品種白櫻鱒魚(白三文魚)令人驚艷,油脂分佈均勻,入口有如拖羅般綿滑,比一般三文魚清爽,帶點細膩嘅甘甜👏🏽磯煮鮑魚肝醬磯煮鮑魚以肝醬調味,鮑魚軟嫩彈牙,肝醬濃郁卻不膩,口感層次豐富,驚嘆😆銀鱈魚乾 + 鮟鱇魚肝醬✨呢道菜將銀鱈魚乾同鮟鱇魚肝醬混搭,黃蘿蔔碎增添咗爽脆口感銀鱈魚乾嘅鮮香同鮟鱇魚肝嘅濃郁融合得好好 yummmm!拖羅生死戀👼🏼
店員會逐一講解食材來源同烹調方式,令每道菜都更具故事性📖

Dinner set✨ $1580 17-18道菜

北海道仙鳳趾生蠔🦪
🦐北海道牡丹蝦 + 蝦膏 + 夢王蛋黃
蝦甜美嘅蝦味同蛋黃嘅濃香喺口中交織 無可能唔好食!!

🐟靜岡白櫻鱒魚 (對蝦敏感嘅我

磯煮鮑魚肝醬

銀鱈魚乾 + 鮟鱇魚肝醬✨
呢道菜將銀鱈魚乾同鮟鱇魚肝醬混搭,黃蘿蔔碎增添咗爽脆口感
銀鱈魚乾嘅鮮香同鮟鱇魚肝嘅濃郁融合得好好 yummmm!

拖羅生死戀👼🏼
包含火炙拖羅、赤身同紫蘇葉,搭配淺利鹽(蜆仔)提鮮,拖羅入口即化,赤身則帶濃郁魚香,紫蘇葉嘅清香中和油脂感,三者相輔相成~

燒吞拿魚下巴🐟
呢一道菜式好fancy,一定要拍低佢🤣 吞拿魚下巴非常稀有,燒過之後外脆內嫩,再點一點旁邊檸檬汁,好夾!

壽司份量可按客人喜好調整,展現師傅嘅細心!
• 鰝鰺魚:深海白身魚,腩位爽口清淡,入口帶有細膩鮮味。

• 石鯛:來自沖繩至鹿兒島水域,配自家製蒜粒醬油,炸蒜嘅香氣提升白身魚嘅淡雅,口感豐富💥
• 火炙北寄貝:配青檸汁,貝肉鮮甜,火炙後香氣四溢🤤
• 兩款海膽熱狗(細手卷):馬糞海膽creamy甜美,紫海膽結實回甘 my fav!❤️

• 白櫻鱒壽司:網燒手法激發皮下脂肪,入口細膩而不油膩
• 吞拿魚腦天:稀有部位,肉質幼細綿滑🫱🏼‍🫲🏽

超濃魚湯🐟🐠
以三十幾種魚熬製七小時,無味精、糖或防腐劑,純粹靠天然鮮味取勝。白胡椒點綴增添一絲辛香,湯底濃郁卻清爽,暖胃又暖心。(注意有芫荽🤣)

甜品🍧巨峰葡萄
當造嘅巨峰葡萄作為甜品,清甜多汁
2025-07-15 66 瀏覽
最近見到好多人介紹呢間omakase,呢度嘅位置好舒服,而且廚師交流得好開心,今次試完我都好想介紹俾朋友啊。呢個前菜我非常喜歡,沖繩水雲加埋新鮮螺肉,蘿蔔,酸酸甜甜咁好開胃。另外刺身都好出色,牡丹蝦非常大隻,而且蛋仲係夢王蛋,蝦嘅質感非常好,而且好新鮮,襯埋真係一流。華漣生蠔亦都好出色,原來佢係長崎縣產,新星期三同加埋少少酸汁啫哩同三文魚子,真係非常開胃新鮮。本身覺得呢件刺身有啲奇怪,原來佢叫做露天腦天+中腹,佢係拖羅稀有嘅部分,拖羅嘅額頭加埋少少嘅火炙,香氣四溢,配埋紫菜紫蘇葉真係一流啊。壽司方面,每舊都好新鮮赤貝 配新鮮柚子樣皮酸酸地非常清新深海池魚 佢既煙燻過程燙出左油脂,食落唔會太肥,不過好香大拖羅 用最肥腩位otoro,加上芝麻碎,唔會太膩之餘又好清新梳子魚不過我最欣賞嘅就係呢個梳子魚,佢既皮經過火炙,加咗少少柚子胡椒真係好香好清新。另外呢個魚湯都係好值得一讚,原來係用30幾條唔同品種既魚,每日煲6-7 個鐘,完全唔使加味精,就可以煮到呢一種奶白色嘅魚湯啦。每一啖都充滿鮮味,好明顯冇落過味精,亦都睇得出廚師每日嘅辛勤工作。

本身覺得呢件刺身有啲奇怪,原來佢叫做露天
腦天+中腹,佢係拖羅稀有嘅部分,拖羅嘅額頭
加埋少少嘅火炙,香氣四溢,配埋紫菜紫蘇葉真係一流啊。

壽司方面,每舊都好新鮮
赤貝
配新鮮柚子樣皮酸酸地非常清新

深海池魚
佢既煙燻過程燙出左油脂,食落唔會太肥,不過好香

大拖羅
用最肥腩位otoro,加上芝麻碎,唔會太膩之餘又好清新

梳子魚

• 馬糞海膽