餐廳: 醉鮮靚湯特色粉麵
資訊:

💪🏻 鮮鯇魚腩魚湯米線 ($58)呢間小店嘅魚湯係做得好鮮甜,魚湯係奶白色,魚鮮味十足,飲落好舒服☺️ 而且飲完係唔會覺得口渴,無味精魚湯😋 鯇魚腩都好大舊,肉質柔滑,有魚油香😛 整體都好配合!💪🏻 醉雞魚湯醉鮮麵 ($56)醉雞嘅花雕酒突出,亦有微微藥材香味😚!雞肉亦都浸得好入味,如果雞肉更滑就仲正! 而醉鮮麵係類似瀨粉,不過再幼身啲嘅麵。💪🏻 香煎咸魚肉餅 ($35)煎咸香肉餅咸香味十足,而且煎得外皮好煎身🤤 味道亦都唔會太咸,就咁食都覺得好正😋 💪🏻 醉鮮撈起 ($24)撈起主要有海藻絲,萵筍絲等等,食落好清新!而且亦用咁特製醬汁去制作,味道幾特別😆 少少似中華沙律,但又唔太同。💪🏻 鮑汁生菜 ($24)味道:8.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 鮮鯇魚腩魚湯米線 ($58)

💪🏻 醉雞魚湯醉鮮麵 ($56)

💪🏻 香煎咸魚肉餅 ($35)

💪🏻 醉鮮撈起 ($24)

💪🏻 鮑汁生菜 ($24)

味道:8.5/10
鮮鯇魚腩魚湯米線
醉雞
香煎咸魚肉餅
2023-12-22 256 瀏覽
假期突登過黎食個下午茶雖然呢間鋪出名食醉雞同豬手但個人口味比較中意食肉餅~下午茶好抵食,叫左秘制豬扒魚湯飯,另加小食肉餅秘制豬扒魚湯飯豬扒煎完都仲軟淋淋,肉質嫩滑~味道有d香料味,增加左豬扒風味魚湯加埋大量蝦乾食,鮮味十足,撈埋飯食好滿足!肉餅個人最愛餸菜,肉餅咸度岩岩好,煎到外皮香脆,咬落有肉汁~入面除左有肉仲有馬蹄,咬落爽口,口感極為豐富檸檬意米蜜大大杯,甜度剛好,意米可以幫助去濕,加埋新鮮檸檬,感覺好養生,而且跟餐只需加7蚊,好抵!
假期突登過黎食個下午茶

雖然呢間鋪出名食醉雞同豬手
但個人口味比較中意食肉餅~

下午茶好抵食,叫左秘制豬扒魚湯飯,另加小食肉餅

秘制豬扒魚湯飯
魚湯加埋大量蝦乾食,鮮味十足,撈埋飯食好滿足!

肉餅

檸檬意米蜜
2023-12-19 176 瀏覽
老父入了瑪嘉烈醫院,探望完畢,便帶老媽子去葵芳搵食. 老人家全副假牙,又留咗鉸剪在醫院給老父用. 便選了 “醉鮮”. 老媽子點了牛筋腩,我點了藥膳雞. 特別值得一讚的是: 店長知道有老人家,便主動提供協助,又推介適合老人家的食物,店長知道老媽決定要牛筋腩時,更主動提議她會入廚房特選一些 “腍一點”的牛筋腩給老媽, 又清楚說明因為特選可能會碎一點, 我簡直喜出望外,因為”腍”很重要, 否則老人家根本吃不到. 店主更說長者會有一杯飲品贈送,我們點了自家製的檸檬薏米水. 食物送到, 老媽吃得很開心, 牛筋腩夠腍又夠味👍🏻卻又不會太鹹. 很好吃!我的藥膳雞湯米線,更加出色,湯底不但夠藥味,卻又不苦澀,雞肉很滑, 很是出色, 喜歡藥膳湯底的朋友十分推介去試, 更重要的是小店很有誠意湯底真的沒有用味精. 回家並不口渴. 難怪星期六晚8pm仍全店滿座,有興趣的老友記十分推薦去試吓😋
牛筋腩 + 自家製檸檬薏米水👍🏻
牛筋腩 + 自家製檸檬薏米水👍🏻
2023-11-23 835 瀏覽
葵芳零味精魚湯醉雞粉麵 呢間街坊小店喺度開咗近十年 主打醉雞 同豬手 但我最鐘意係佢地嘅0味精魚湯 如果下午茶都係$3X左右 如果鍾意飲湯嘅朋友一定鍾意呢間 .呢次叫左⭐️醉雞魚湯$56 選醉鮮麵+$3⭐️醉豬手豬骨湯$55 選烏冬+$3醉鮮麵係一款透明嘅米線口感比較滑 似米線同瀨粉嘅合體 幾特別😋我極度推介佢哋嘅零味精魚湯 湯底奶白色😋味道好似攞咗大量紅衫魚 煲湯咁 勁鮮 幾有住家feel湯底可以加⭐️鮮茄薯仔蓉$7 如果點呢一款會比平時等耐啲魚湯秒變蕃茄薯仔濃湯 鍾意薯茄嘅朋友可以一試建議先試試魚湯 會鮮味過豬骨湯.醉雞方面 🤔佢哋醉雞汁小小苦 個人會鍾意甜啲但佢地酒香明顯比其他店重👌🏻雞肉肉質ok 唔會太肥 而且都重酒味👍🏻豬手超級爽彈 重骨膠原.小食 叫左⭐️醉鮮撈起$24係一個涼拌素菜 味道係中華沙律加上大量爽口蔬菜絲 小小辣 幾醒胃.鍾意飲湯朋友一定要黎試試‼️題外話 佢哋每台都有一罐自己炒嘅櫻花蝦可以按自己喜好 加少少落去魚湯到 鮮味更重🥰店員見我掛住影相 驚我唔夠湯 再比多碗魚湯 開心.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_葵芳.#醉鮮靚湯特色
呢次叫左⭐️醉雞魚湯$56 選醉鮮麵+$3
可以按自己喜好 加少少落去魚湯到 鮮味更重
🥰店員見我掛住影相 驚我唔夠湯 再比多碗魚湯 開心
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_葵芳
#醉鮮靚湯特色粉麵 (葵芳) @thefreshest_noodles
地址:葵芳禮芳街17號葵福大廈地舖
⭐️評分:
味道:4.2/5
環境:3/5 茶餐廳feel 張枱有少少似酒吧
服務:3.5/5
抵食:3.8/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #葵興美食 #香港美食 #西灣河美食 #醉雞 #豬手 #魚湯 #米線 #葵芳美食 #葵廣美食
2023-10-27 622 瀏覽
葵芳打工仔恩物🫶🏼用新鮮魚熬製湯底+自創獨家醉鮮麵嘅醉鮮。相信就近嘅同學仔同埋蒲江葵涌運動場嘅跑友都唔會陌生,尤其是午餐時間座無虛席,備受KO CP人氣推薦。🐔醉雞半隻 $108推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢度嘅醉雞一定冇得輸,三個人share半隻,無論賣相份量入味從嫩滑都攞滿分👍🏼除咗花雕酒完美感吸收咗落雞肉入邊之外,底質係有芡汁嘅質量掛汁理想,十分推薦。🐟椒鹽魚腩 $43推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小食伴醉鮮麵就一定係常識,脆炸火喉啱啱好,並小骨魚腩外脆內軟,入口軟滑,魚肉白身亮麗,美味推介。🐽一箭雙豬 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢款炸豬扒加煎豬扒,估唔到會有驚喜,無論係炸定係煎豬扒鹹香平衡,份量亦值回票價。以上兩款價錢已包括有魚湯米線/其他粉麵🍜魚湯十分鮮味,絕無味精👍🏼重點一定係加自家製佐料: 櫻花蝦令整碗魚湯米線畫龍點睛,增加咸香惹味感。🐮鮮牛肉鮮魚湯加鮮茄薯仔蓉烏冬 $67推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️整碗色彩非常豐富足料,牛肉肉質嫩滑,烏冬與醉鮮麵一樣爽口順滑,加入鮮茄薯仔蓉之後成為蕃茄湯底。另外小食推介嘅還有兩款自家調製🦆鮑汁神掌 & 🥬醉鮮撈起 各$24神掌掛汁入味,醉鮮撈起係涼拌素菜開胃推薦。🍯熱/凍香檸薏

葵芳打工仔恩物🫶🏼
用新鮮魚熬製湯底+自創獨家醉鮮麵嘅醉鮮。
相信就近嘅同學仔同埋蒲江葵涌運動場嘅跑友都唔會陌生,
尤其是午餐時間座無虛席,備受KO CP人氣推薦。

🐔醉雞半隻 $108
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢度嘅醉雞一定冇得輸,
三個人share半隻,無論賣相份量入味從嫩滑都攞滿分👍🏼
除咗花雕酒完美感吸收咗落雞肉入邊之外,
底質係有芡汁嘅質量掛汁理想,十分推薦。

🐟椒鹽魚腩 $43
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小食伴醉鮮麵就一定係常識,
脆炸火喉啱啱好,並小骨魚腩外脆內軟,
入口軟滑,魚肉白身亮麗,美味推介。

🐽一箭雙豬 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款炸豬扒加煎豬扒,估唔到會有驚喜,
無論係炸定係煎豬扒鹹香平衡,
份量亦值回票價。

以上兩款價錢已包括有魚湯米線/其他粉麵🍜
魚湯十分鮮味,絕無味精👍🏼
重點一定係加自家製佐料: 櫻花蝦
令整碗魚湯米線畫龍點睛,增加咸香惹味感。

🐮鮮牛肉鮮魚湯加鮮茄薯仔蓉烏冬 $67

另外小食推介嘅還有兩款自家調製
🦆鮑汁神掌 & 🥬醉鮮撈起 各$24
神掌掛汁入味,醉鮮撈起係涼拌素菜開胃推薦。

🍯熱/凍香檸薏米蜜 $14
香檸薏米蜜自家製,味道平衡解渴,
係每一檯客人必飲的套餐特飲。
醉雞魚湯醉鮮麵,59蚊碗💰醉雞料酒醃制,醉雞獨特酒香,酒味道滲透到雞肉微妙酒味,魚湯具有濃郁鮮美口感,完全無腥味,奶白色嘅魚湯啖啖滋味,配上店舖自家制醉鮮麵爽口彈牙,必食推介☺️皇版牛筋腩豬骨湯米線,57蚊碗💰豬骨熬制湯底相結合,濃郁的湯汁,牛筋韌性十足嫩軟口感,牛筋腩入口咀嚼彈性同嫩滑質感,米線吸收咗湯底味道,更滋味☺️吉列豬扒,26蚊件💰炸豬扒外層形成一層酥脆外皮,豬扒內部嫩滑多汁,入口唔會太油膩,滋味小食☺️椒鹽魚腩,43蚊份💰椒鹽魚腩椒鹽加入調味料,魚腩表面呈現出微咸味道,鯇魚腩本身鮮嫩滑溜☺️
醉雞魚湯醉鮮麵,59蚊碗💰

皇版牛筋腩豬骨湯米線,57蚊碗💰

吉列豬扒,26蚊件💰

椒鹽魚腩,43蚊份💰

2023-10-03 271 瀏覽
呢間餐廳主打酒醉系列、鮮鯇魚等主食,麵食湯底供選擇強調新鮮熬製,不加味精🍲💗醉牛豬骨湯醉鮮麵 ($58)用紹興酒浸泡鮮牛肉,牛肉新鮮嫩滑,略嫌酒過重蓋過牛肉鮮味🐃最特別係醉鮮麵底,口感介乎米粉同米線之間,麵質爽滑彈性🍜豬骨湯底清淡,記住將自家製櫻花蝦放落湯底,可以令整碗湯提鮮🦐💗椒鹽魚腩 ($41)椒鹽鯇魚腩即叫即炸,香脆熱辣辣,魚肉新鮮而且魚味濃,一啲都唔腥,不過椒鹽醃得未夠惹味🍤💗醉鮮撈起 ($21)其實係涼拌素菜,有齋鮑魚、青瓜絲、木耳絲、紅蘿蔔絲、中華沙律,食落爽脆開胃🥙💗鮑汁生菜 ($22)生菜新鮮脆嫩,淋上濃郁鮑汁🥬
💗醉牛豬骨湯醉鮮麵 ($58)
醉牛豬骨湯醉鮮麵
櫻花蝦

💗椒鹽魚腩 ($41)
椒鹽魚腩

💗醉鮮撈起 ($21)
醉鮮撈起

💗鮑汁生菜 ($22)
生菜新鮮脆嫩,淋上濃郁鮑汁🥬
鮑汁生菜
櫻花蝦
鮑汁生菜
2023-07-14 645 瀏覽
今日黎到葵芳試下搵d葵廣、新都會廣場以外既餐廳食。黎左呢間,見網上推介佢既魚湯不俗,加上冇味精,就叫左個醉雞魚湯米線。湯底確實唔錯,飲到魚既鮮味,相對落醉雞就普通d。另外加左一份祕製豬排,都係普通。
2023-07-14
招牌醉雞醉牛🔥零味精魚湯💯高質小店🥳餐廳分咗3 part 叫餐:Part 1: 揀一個主菜Part 2: 揀一款飯麵食(河粉/米線/泡飯/白飯)自己私心推介「醉鮮麵」+$3Part 3: 揀一個湯底(魚湯/豬骨湯/鮮茄薯仔蓉湯+$6)💎 醉雞 魚湯 醉鮮麵 $49+3必食💯 (😋:8/10)👍🏻:醉雞整得超出色,酒味好香濃😍食完一碟會feel到自己醉醉地咁😂雞皮好滑,雞肉好夠嫩身,值得encore 嘅。醉鮮麵(+$3)第一次食到呢隻麵質透明好似粉絲咁但係又有少少米粉+薯粉嘅口感🤤細細條但做到爽口 彈牙🤩幾特別👎🏿:冇✅💎秘製豬扒 魚湯 醉鮮麵 $40+3可以一試✅(😋:7.2/10)👍🏻:醉鮮麵(+$3)第一次食到呢隻麵質透明好似粉絲咁但係又有少少米粉+薯粉嘅口感🤤細細條但做到爽口 彈牙🤩幾特別秘製豬扒就比較普通,冇咩特別,不過佢哋豬扒有兩種,一種係秘製醃嘅;一種係吉列炸嘅,見到隔籬枱食,話炸嘅豬扒都好出色🤣👎🏿:略嫌豬扒有少少乾,令到口感有少少硬身🥳下次想試吓佢醉鮮牛肉 同埋 秘製豬軟骨🍹嘢飲叫咗凍檸茶(+$8)同埋佢比較特別嘅檸檬薏米水(熱.+$6)🍋全部都正正常常啦~㊙️每枱都會有
招牌醉雞醉牛🔥零味精魚湯💯高質小店🥳

餐廳分咗3 part 叫餐:
Part 1: 揀一個主菜

💎 醉雞 魚湯 醉鮮麵 $49+3
必食💯 (😋:8/10)
👎🏿:冇✅

💎秘製豬扒 魚湯 醉鮮麵 $40+3
可以一試✅(😋:7.2/10)
👎🏿:略嫌豬扒有少少乾,令到口感有少少硬身

🥳下次想試吓佢醉鮮牛肉 同埋 秘製豬軟骨

㊙️每枱都會有一樽🦐蝦乾(好似平時食櫻花蝦嗰啲)放喺隔離比大家落,細細粒、脆卜卜,好香蝦米味,放埋落碗麵度就更加提升鮮味!令到個湯底又有魚湯🐟又有少少蝦🦐嘅鮮香味

環境:6.8/10 (細店,似少少茶餐廳feel)
服務:7.5/10
價錢:人均約$50
性價比:8/10
高質小店🤫

📍 醉鮮靚湯特色粉麵 (葵芳)
葵芳禮芳街17號葵福大廈側
2022-10-02 1916 瀏覽
今日收工落左去葵芳行街街,朋友推介話去食醉鮮,我當時冇為意食乜,坐低先知原來係魚湯麵🍜我叫左醉雞同鮮魚餃魚鮮麵今次幸運食到鮮魚餃魚鮮麵,因為是當日最後一份,超好彩,兩大件鮮魚餃,超抵食,魚湯好鮮甜醉雞味道都唔錯,都係呢度既招牌小食

我叫左醉雞同鮮魚餃魚鮮麵

醉雞味道都唔錯,都係呢度既招牌小食

2022-08-31 1550 瀏覽
好鍾意食呢間嘅魚湯麵佢係係葵芳街市附近嘅小店黎既今次外賣叫左魚腩魚湯醉鮮麵 $60 (外賣加$1 總共$61)外賣湯同麵係分開既返了去將佢地倒哂落碗湯度就食得👍🏻個魚湯仍然好好味好鮮甜而且食得出係冇味精既相信堂食熱辣辣會更好味魚腩有3件如果多d就更好了醉鮮麵好彈口好爽每次都係一定係食佢配埋佢嘅蝦仔真係一流😋整體成碗麵係好好食既每次連湯都飲哂唯一係份量唔夠食完唔係咁飽🙈不過小食多滋味下次再黎食過啦❤️
好鍾意食呢間嘅魚湯麵
佢係係葵芳街市附近嘅小店黎既

今次外賣叫左
魚腩魚湯醉鮮麵 $60 (外賣加$1 總共$61)

外賣湯同麵係分開既

不過小食多滋味
下次再黎食過啦❤️
外賣自取
2022-08-03 1544 瀏覽
想飲啖湯食碗米線的時候,朋友一樣相伴。✨醉鮮✨靚湯特色粉麵🌈墨魚丸魚湯米線 ~ 魚湯底魚湯濃郁,好清好甜,墨魚丸爽口彈牙🌈醉鮮三寶泡飯 ~ 豬骨湯底墨魚丸,黑椒牛丸,鮮蝦腐皮卷泡飯好有口感,唔係一PAT PAT🌈香煎咸魚肉餅河粉 ~ 豬骨湯底熱辣香脆,好可口咸魚咸香配上肉餅味道岩岩好河粉爽滑,唔怕太淋太散個人推介▶️櫻花蝦乾,加左會增添一份咸鮮味🌈鮑汁豬手軟淋入味,一啜就甩骨,啖啖肉口感Q彈,食到滿口骨膠原🌈檸檬薏米蜜薏米水清甜加上檸檬就格外清新

想飲啖湯食碗米線的時候,朋友一樣相伴。

✨醉鮮✨靚湯特色粉麵

🌈墨魚丸魚湯米線 ~ 魚湯底
魚湯濃郁,好清好甜,
墨魚丸爽口彈牙

🌈醉鮮三寶泡飯 ~ 豬骨湯底
墨魚丸,黑椒牛丸,鮮蝦腐皮卷
泡飯好有口感,唔係一PAT PAT

🌈香煎咸魚肉餅河粉 ~ 豬骨湯底
熱辣香脆,好可口
咸魚咸香配上肉餅味道岩岩好
河粉爽滑,唔怕太淋太散

個人推介▶️櫻花蝦乾,加左會增添一份咸鮮味

🌈鮑汁豬手
軟淋入味,一啜就甩骨,啖啖肉
口感Q彈,食到滿口骨膠原

🌈檸檬薏米蜜
薏米水清甜加上檸檬就格外清新
2022-07-30 1095 瀏覽
第2次食呢間餐廳上次夜晚嚟 食唔到魚鮫米線食魚腩米線 湯底比較清 冇味精 食完唔會口渴但一心想食魚鮫米線 所以決定再戰星期六一早去到 唔算好多人 環境坐得好舒服 唔會坐到好迫 魚鮫煎香 再配奶白魚湯 唔覺會飲咗好多湯但魚鮫同魚腩一樣 好似冇咩調味 味道偏淡但呢間餐廳必食米線 超級無敵滑完全完勝其他米線鋪鐘意食魚湯米線嘅你一定要試❤️
第2次食呢間餐廳

鐘意食魚湯米線嘅你
一定要試❤️
2022-07-30
2022-05-24 1244 瀏覽
來到葵芳食左好多年既湯飯店友人的誠意推介😌食左咁多年都保持到水準,值得食完再食~最中意亦最矜貴係佢地既魚湯🐟呢度好好,除左一般魚腩魚片位,呢度係有得揀魚鲛同魚咀位🤩🤩識食緊係食呢2個位啦~魚湯超級濃厚,好鮮甜,果然醉鮮呢個名係無改錯😏魚鲛位當然夠晒滑嫩,啖啖肉,再加埋任加唔嬲既櫻花蝦乾,整個湯飯又直接升華到另一層次,好滿足❤️❤️❤️蠔仔湯飯同蓮藕餅都值得推介,前者蠔仔肥美後者夠爽脆多料~
來到葵芳食左好多年既湯飯店
友人的誠意推介😌食左咁多年都保持到水準,值得食完再食~

蠔仔湯飯同蓮藕餅都值得推介,前者蠔仔肥美後者夠爽脆多料~
2021-11-01 1296 瀏覽
✨醉鮮✨靚湯特色粉麵餐牌選擇好多,配搭自由彈性,絕無味精系列湯底 :可選豬骨湯或魚湯,加$6 鮮茄薯仔溶湯主食 :可選飯,泡飯,米線,河粉,🌈墨丸魚湯米線一上枱我就急不及待飲頭啖湯,魚湯好鮮甜,完全冇魚腥味。墨丸彈牙。🌈鮑汁豬手豬骨湯飯超淋超入味,一咬就甩骨,食到啖啖肉,骨膠原滿咀,口感Q彈湯飯食落唔係爛溶溶,食得出係一粒粒飯。🌈香煎咸魚肉餅新鮮煎起熱辣辣,外層香脆可口,內裡肉餅鮮嫩多汁。🌈香檸薏米蜜薏米水清甜,配上檸檬🍋香同微微檸檬酸,夠哂清新。
✨醉鮮✨靚湯特色粉麵

餐牌選擇好多,配搭自由彈性,
絕無味精系列
湯底 :可選豬骨湯或魚湯,加$6 鮮茄薯仔溶湯
主食 :可選飯,泡飯,米線,河粉,

🌈墨丸魚湯米線
一上枱我就急不及待飲頭啖湯,魚湯好鮮甜,完全冇魚腥味。
墨丸彈牙。

🌈鮑汁豬手豬骨湯飯
超淋超入味,一咬就甩骨,
食到啖啖肉,骨膠原滿咀,口感Q彈
湯飯食落唔係爛溶溶,食得出係一粒粒飯。

🌈香煎咸魚肉餅
新鮮煎起熱辣辣,外層香脆可口,內裡肉餅鮮嫩多汁。

🌈香檸薏米蜜
薏米水清甜,配上檸檬🍋香同微微檸檬酸,夠哂清新。