2020-07-12
2020年7月12 日下午3 時今日同男朋友去食醉藥雞。 一向都是回頭客。食物實在用心食過咁多砂窩上湯砂窩雞,人參砂窩雞係不二之選他們的酒釀糖心蛋真係不妨一試再試再三試額外另上的雞蛋, 慷慨的桂花酒同桂花, 食入口, 非常滑口和入味!用心之作, 酒更是可飲下! 建議一人一隻!基本上店內所有職員都很友善, 除了某一位。真係希望小店唔好比呢位職員影響客源同聲譽。話說我點餐, 店內未算坐滿。 店員沒有名牌。呢位帶住口罩😷我看不到面容, 但年紀唔似小妹妹的女店員... 就咁應我... 我: 「唔該, 靚姐!寫野」 女店員: 「 我唔係阿姐! 」 然後2空手手走開不點單... 我百不思得其解, 仲有啲嬲。 其實我睇唔到女店員嗰樣都讚佢靚已經好比面。 係我心中只有上得電視的女藝人叫靚 , 但點解都咁無禮貌對待客人呢?下次我再幫襯小店, 應該點稱呼呢位女店員好?叫佢靚妹?又違反我認知... 叫阿妹應該係10 幾歲小朋友, 而呢位女店員點都唔似中學小妹妹。叫佢靚姨? 說實在女店員未到阿姨級叫佢嬸? 說實在我又唔想咁口臭叫佢阿毛? 又有違我教養如果食店的員工在乎顧客對他們的稱呼, 其實可以叫佢地掛名牌。
今日同男朋友去食醉藥雞。 一向都是回頭客。
食物實在用心
食過咁多砂窩
上湯砂窩雞,人參砂窩雞係不二之選
他們的酒釀糖心蛋真係不妨一試再試再三試
用心之作, 酒更是可飲下! 建議一人一隻!
基本上店內所有職員都很友善, 除了某一位。
真係希望小店唔好比呢位職員影響客源同聲譽。
話說我點餐, 店內未算坐滿。 店員沒有名牌。
我: 「唔該, 靚姐!寫野」
女店員: 「 我唔係阿姐! 」
然後2空手手走開不點單...
我百不思得其解, 仲有啲嬲。
其實我睇唔到女店員嗰樣都讚佢靚已經好比面。
係我心中只有上得電視的女藝人叫靚 ,
但點解都咁無禮貌對待客人呢?
下次我再幫襯小店, 應該點稱呼呢位女店員好?
叫佢靚姨? 說實在女店員未到阿姨級
叫佢嬸? 說實在我又唔想咁口臭
叫佢阿毛? 又有違我教養
如果食店的員工在乎顧客對他們的稱呼,
其實可以叫佢地掛名牌。
等食客直呼其名,總好過食客受無禮對待。
希望下位食家小心稱呼店內店員。
我是個借鑑。 想點單, 卻比店員吋返轉頭
酒釀醉雞 蛋