2021-12-23
醉胡爐(尖沙咀)※ 自從上次去完尖沙咀醉胡爐食完金翅乳鴿湯鍋後, 老公一直念念不忘箇中滋味, 今次又要重臨舊地。1. 卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋: 用原隻蟹 、卜卜蜆 ,鍋面上層鋪上大量芫茜,服務員加入酒造成火焰的後果,再加入魚湯一起去滾, 蜆大大隻,而且非常新鮮; 蟹鮮甜多汁、 肉質爽滑 。蟹的鮮味和魚湯的鮮甜味 , 完全不用加味精, 令到湯底更香濃美味 ,我們忍不住喝了幾碗。2. 廣島蠔:非常大隻,而且飽滿肥美,高光澤。 放進口裏,鮮味十足。3. 蟹籽蝦丸: 蝦丸彈牙爽口, 而且在蝦膠內混入 一隻隻原隻的新鮮的鮮虾, 面層鋪上 一粒粒的 蟹籽, 造成視覺上的享受, 吃起來更彈牙, 口感豐富🙏4. 皇帝柱貝墨魚丸: 皮薄 新鮮手打墨魚丸 ,內裏包著多粒的貝柱,鮮味十足,彈牙得來又爽口,正!5. 老友鬼鬼: 用炸得非常香脆的 油炸鬼包着虾膠, 虾膠味鮮甜 與油炸鬼的香脆,非常合拍。