2021-11-30 1005 瀏覽
辣辣辣 辣辣辣 着朋友仔介紹我食麻辣即食餸包見到都有不少款式都唔錯最後揀左四款 真係各有所愛麻辣蒜香撈鴨舌 鴨舌很大條,我爸爸最中意,辣度比起其他比較濃味,夠辣,而且蒜蓉真係好多,食到停唔到口,愈食愈滋味。麻辣蒜香撈牛腱 牛腱份量都算多,對我而言,這個辣度無甘勁,辣得黎有點甜味,蒜蓉醬都唔少,吃起來很軟身,每塊薄切,送酒一流。麻辣XO撈鮮鮑片 鮑魚很爽身彈牙,辣得很有鮮味,非常鮮味,用了青紅椒絲配搭,切片上碟都很有貴氣。泰式無骨鳳爪 無骨鳳爪很方便,而且筋位很有口感,醬汁酸酸辣辣,仲有香茅絲,又香又醒胃。
辣辣辣 辣辣辣 着
朋友仔介紹我食麻辣即食餸包
見到都有不少款式都唔錯
最後揀左四款 真係各有所愛

麻辣蒜香撈鴨舌

麻辣蒜香撈牛腱

麻辣XO撈鮮鮑片

2021-11-29 523 瀏覽
#平時用咩送酒.攸桐爸都鍾意摸吓酒杯底架所以有時我都會去睇吓有咩啱比佢送酒嘅~朋友介紹咗 #醉愛麻辣 比我開頭我以為全部都係好辣唔啱攸桐爸食啦~點知又唔係和~(攸桐爸唔係好食得辣!)少少辣,用嚟佐酒真係啱啱好呀~而且全部都係 #真空包裝 非常容易儲存我就試咗幾款啦~.♦️ #醉酒麻辣鮮蝦 🦐 、 #醉酒麻辣鮑魚 、 #醉酒麻辣花枝 同埋 #泰式無骨鳳爪蝦🦐好爽呀~ 唔會因為比醬汁浸住而變質鮑魚夠淋又入味~ 花枝爽口彈牙🦷無骨鳳爪係我最愛呀~~~~醉愛麻辣. #攸桐媽之日常 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk #hkmama #hkmamablogger #hkmami #hkmamiblogger #hkkol #親子kol #親子blogger #麻甩熊 #MaLudBear
#平時用咩送酒
攸桐爸都鍾意摸吓酒杯底架
所以有時我都會去睇吓有咩啱比佢送酒嘅~
朋友介紹咗 #醉愛麻辣 比我
開頭我以為全部都係好辣
唔啱攸桐爸食啦~
點知又唔係和~(攸桐爸唔係好食得辣!)
少少辣,用嚟佐酒真係啱啱好呀~
而且全部都係 #真空包裝 非常容易儲存
我就試咗幾款啦~
♦️ #醉酒麻辣鮮蝦 🦐 、 #醉酒麻辣鮑魚 、
#醉酒麻辣花枝 同埋 #泰式無骨鳳爪
蝦🦐好爽呀~ 唔會因為比醬汁浸住而變質
鮑魚夠淋又入味~
花枝爽口彈牙🦷
無骨鳳爪係我最愛呀~~~~

醉愛麻辣
2021-11-26 335 瀏覽
結婚之後比老公訓練由唔食辣同麻辣變左食到小辣🤣最近入左幾款好方便嘅 醉愛麻辣 #即食餸包 ,真空包裝,凍食又得,叮一叮熱食又得。醉酒麻辣鮑魚醉酒麻辣花枝醉酒麻辣鮮蝦泰式無骨鳳爪醉愛麻辣嘅醉酒麻辣系列🌶係全港首創招牌系列醉酒加麻辣一試難忘😍產品種類都幾多:鮑魚、鮮蝦、帆立貝、花枝、鴨舌、雞翅、鳳爪、牛展、鹹酸菜 醉酒麻辣鮑魚選用新鮮鮑魚,每日係香港街市採購,人手浸製。鮑魚肉質鮮美,口感彈牙再醉酒麻辣湯汁,醬汁濃郁,微辣惹味。醉酒麻辣花枝第一次試嘅醉酒麻辣花枝,外型都好靚,介花又整齊,爽口彈牙。醉酒麻辣鮮蝦選用新鮮大蝦,蝦size每隻都好平均,而家隻隻都好飽滿,酒濃麻香,肉質鮮嫩彈牙。泰式無骨鳳爪配上自製泰式酸辣汁,有芫茜,香茅獨特,越食越起勁,辣得過癮。

醉酒麻辣鮑魚
醉酒麻辣花枝
醉酒麻辣鮮蝦

醉愛麻辣嘅醉酒麻辣系列🌶係全港首創招牌系列
醉酒加麻辣一試難忘😍

產品種類都幾多:
鮑魚、鮮蝦、帆立貝、花枝、鴨舌、雞翅、鳳爪、牛展、鹹酸菜

醉酒麻辣鮑魚

選用新鮮鮑魚,每日係香港街市採購,人手浸製。
鮑魚肉質鮮美,口感彈牙再醉酒麻辣湯汁,醬汁濃郁,微辣惹味。

醉酒麻辣花枝

第一次試嘅醉酒麻辣花枝,外型都好靚,介花又整齊,爽口彈牙。

醉酒麻辣鮮蝦

2021-11-14 276 瀏覽
有時想偷懶唔煮餸,屋企都會買定啲即食餸包,一加熱就食得好方便👍絕對係懶人之選😆最近試咗幾款 #醉愛麻辣 即食餸包,全部都係我最鍾意食嘅麻辣味😆😆而且款式勁多,加上全部真空包裝,容易儲存,食嘅時候只需要連包裝袋放入滾水,滾3分鐘左右夠熱就食得,真係勁方便!❣️麻辣蒜香撈鴨舌👉🏻我勁鍾意呢款連埋喉嚨啶嘅鴨舌㗎!香港比較少見,同埋好鍾意佢個辣度啱啱好,夠辣得嚟唔會太誇張,而且鴨舌保持到好Q彈口感!值得推介🙌🏻❣️麻辣蒜香撈牛腱👉🏻 牛腱炆到好淋好入味👍加上好多蒜蓉醬,吃起來香麻軟糯,送飯真係一流!❣️麻辣XO撈鮮鮑片👉🏻估唔到食麻辣都可以食到咁奢華,送禮自用都大方得體啊!鮑片口感彈性十足,咀嚼間麻香飄飄,好滋味啊!❣️泰式無骨鳳爪👉🏻味道夠晒泰式夠晒正宗👍無骨鳳爪食得夠方便,加上鳳爪醃製多時,食起嚟辣度十足,夠晒過癮!

2021-02-07 576 瀏覽
今年新年無得出外食飯,屋企食最安全!冬天係非常之適合食麻辣野嘅時候,早排天氣凍,我叫咗Malababy即食麻辣+醉酒小食嘅外賣佢哋有全港首創嘅醉酒麻辣系列🌶🍺、醉酒藥膳系列🍺、麻辣撈起系列🌶和至尊海鮮系列🦞雖然係外賣,但係質素唔輸我之前喺其他地方堂食嘅感覺 ✨醉酒麻辣花枝 $68.00✨醉酒麻辣鮑魚 細$228.00 大 $438.00靚媽我都係第一次食醉酒加麻辣,醬汁濃郁,有別於傳統嘅花雕酒香,兩者都十分鮮味,口感爽口,微辣惹味,好特別!✨麻辣蒜香撈牛腱$88.00✨麻辣XO撈帆立貝$68(真空包裝)~麻辣+蒜香+XO醬風味,令味道即刻升level,香辣惹味,回味無窮✨醉酒藥膳雞翅 $58.00肉質嫩滑,凍雞翼口感彈牙,自家醉酒藥膳湯汁,酒味清醇,食完我唔捨得啲汁😄煮咗個半熟蛋浸落去(☝🏻有附圖)😆另一懶人美食又成功了😍呢度嘅貨品,絕對係最佳的伴酒小吃,朋友聚會一起分享,或者送禮,都非常得體!食完感覺個人暖笠笠😋,新年一定要囤返啲貨😍😍

今年新年無得出外食飯,屋企食最安全!
雖然係外賣,但係質素唔輸我之前喺其他地方堂食嘅感覺

✨醉酒麻辣花枝 $68.00
✨醉酒麻辣鮑魚 細$228.00 大 $438.00

✨麻辣蒜香撈牛腱$88.00
✨麻辣XO撈帆立貝$68
(真空包裝)

✨醉酒藥膳雞翅 $58.00

食完感覺個人暖笠笠😋,新年一定要囤返啲貨😍😍
2021-02-07 312 瀏覽
準備過四日連假,有別於以往,今年新年大部份時間都要係屋企食晚餐,唔敢去朋友屋企聚餐又冇得出街食,唯有喺屋企囤下食物,等自己可以攤係屋企過「肥」年(係真係肥個d肥😂)見呢間醉愛麻辣,有手工製無添加嘅醉酒同麻辣小食,即開即食幾方便,幾適合過年囤番啲喺屋企同屋企人一齊share👨‍👩‍👧‍👦,就買返屋企試下-👶🏻今次食jor:醉麻南非鮑魚($228 / $438 (大))醉麻帆立貝 ($108)醉麻花枝($68)麻辣蒜香撈牛展($88)Baby花雕蒜香雞翼尖($38)🍴整體黎講味道都唔錯,海鮮類嘅醉麻鮑魚、帆立貝同花枝全部爽口彈牙,醉麻口味香香麻麻,鹹鮮並重,非常適合佐酒🍻。-🍴而肉類嘅牛展、雞翼尖同雞翅亦係浸泡時間充足,軟腍入味,當中尤以雞翼尖最為抵食,$38就有20-25隻,隻隻都散發蒜粒、指天椒同花雕酒嘅香氣,我同屋企人都好鍾意。
👶🏻今次食jor:
醉麻南非鮑魚($228 / $438 (大))

醉麻帆立貝 ($108)

醉麻花枝($68)

麻辣蒜香撈牛展($88)

Baby花雕蒜香雞翼尖($38)

2021-02-05 255 瀏覽
無得出去玩嘅情況下,唯有約幾個朋友仔返屋企搞個小型聚會。咁啱最近晌依到買咗幾樽麻辣小吃,啱晒同朋友聚會時開出嚟,送飯飲酒都一流!XO麻辣撈花枝 $88一開樽蓋就已經聞到好濃郁嘅蝦米XO醬味,花枝爽口不韌,醬汁惹味,真係食到停唔到口。XO麻辣撈鮑片 $208同花枝一樣都係香氣滿溢,而且鮑片彈牙,淨返嘅醬汁攞嚟撈麵都係一絕。醉酒藥膳鮮蝦 $108 & 醉酒藥膳雞翅 $58花鵰味濃而不苦澀,啱晒唔識飲酒嘅朋友,鮮蝦皮脆肉嫰,喜歡吃蝦殼嘅一定要連殼食,酒味香濃!而雞翅亦相當入味,皮肉均含香濃的酒香。醉酒麻辣花枝 $68花枝同樣很爽口亦不會韌,唯酒略嫌不許不夠重但總括來講,麻辣得很過癮。泰式無骨鳳爪 $58想不到竟然跟泰國餐廳無異,帶有陣陣酸酸辣辣很開胃鳳爪爽口啖啖肉,令人吃不停口。
無得出去玩嘅情況下,
唯有約幾個朋友仔返屋企搞個小型聚會。
咁啱最近晌依到買咗幾樽麻辣小吃,
啱晒同朋友聚會時開出嚟,送飯飲酒都一流!

XO麻辣撈花枝 $88
一開樽蓋就已經聞到好濃郁嘅蝦米XO醬味,
花枝爽口不韌,醬汁惹味,真係食到停唔到口。

XO麻辣撈鮑片 $208
同花枝一樣都係香氣滿溢,而且鮑片彈牙,
淨返嘅醬汁攞嚟撈麵都係一絕。

醉酒藥膳鮮蝦 $108 & 醉酒藥膳雞翅 $58
花鵰味濃而不苦澀,啱晒唔識飲酒嘅朋友,
鮮蝦皮脆肉嫰,喜歡吃蝦殼嘅一定要連殼食,酒味香濃!

而雞翅亦相當入味,皮肉均含香濃的酒香。

醉酒麻辣花枝 $68
花枝同樣很爽口亦不會韌,唯酒略嫌不許不夠重
但總括來講,麻辣得很過癮。

泰式無骨鳳爪 $58
想不到竟然跟泰國餐廳無異,帶有陣陣酸酸辣辣很開胃
鳳爪爽口啖啖肉,令人吃不停口。
2021-02-04 215 瀏覽
喺疫情期間,相信大家都成日係外賣平台叫外賣。Malababy 終於加入了foodpanda 同deliveryroo 系列,安在家中便能享受美食,方便快捷又美味,絕對推薦比大家!✔️湖南香辣牛腩湯粉 🐂香辣牛腩湯粉香料味重,微辣開胃又刺激。湯底牛香味樸鼻,而且不油膩。牛腩炆燉時間剛好,肉質軟腍夠肉汁。✔️醉酒麻辣海王麵 🦐醉酒麻辣海皇麵超級有誠意,原隻南非鮑魚,軟唸有咬口。大大隻海蝦及帆立貝,新鮮爽口彈牙。仲有其他唔同嘅海鮮如魷魚等,絕對值回票價。✔️麻辣XO撈帆立貝 (真空包裝) 帆立貝大大粒認真抵食,麻辣醬汁惹味,juicy 又爽口。✔️Baby 雞翼尖 (真空包裝) 🐔貓翼尖肥美有肉,比外邊食開嘅相對大隻。 雞翼尖得非常入味,既有蒜味帶點辣味,配啤酒/汽水宵夜一流。支持各位買定啲放喺雪櫃,宵夜隨時都可以食😋真心推介💯 冬天享受一碗熱辣辣的麵配上惹味小食,感到非常滿足。🤩

✔️湖南香辣牛腩湯粉 🐂

✔️醉酒麻辣海王麵 🦐

✔️麻辣XO撈帆立貝 (真空包裝)
帆立貝大大粒認真抵食,麻辣醬汁惹味,juicy 又爽口。

✔️Baby 雞翼尖 (真空包裝) 🐔

大家都明,疫情搞到冇啖好食,熊貓袋鼠都叫都掩悶到死... 啱啱朋友試過呢間醉愛麻辣話好正推薦比我,咁我聖誕節打邊爐都試下加餸,睇下係咪堅正先...我係佢地網站訂左5樽產品,滿600元就包送貨上門,落左柯打後第二晚速遞就送上門...佢地個保溫袋都幾靚,有D聖誕小裝飾,都算落本...5樣產品分別我訂左:醉酒麻辣鮑魚,醉酒麻辣帆立貝,醉酒麻辣鮮蝦,醉酒麻辣花枝,同醉酒藥膳雞翅首先,我係好辣之人,訂左4樽都係辣嘅...佢地摽榜自己的醉酒麻辣系列係全港首創咁巴閉,咁我就訂左4樽醉酒麻辣同一樽藥膳雞翅...結果最後食飯由於買左太多餸,先開2樽食...肯定要先吃貴野,醉酒麻辣鮑魚,呢個真係非常有驚喜,因為冇諗過麻辣同花雕酒咁夾...一般麻辣就係麻辣,花雕就係花雕,點知撈賣一齊會咁夾,酸酸辣辣好開胃好香...鮑魚係新鮮南非鮑魚,$228 六隻完全合理,我地4個人結果一人隻半,大家都大贊,覺得唔夠喉第二樽就係醉酒藥膳雞翅,其實就係一般坊間的花雕雞翅...醉雞翅食得多,佢地的醉雞翅酒味不算濃,幾清甜,好味!不過由於食完個鮑魚先食,大家都覺得比鮑魚的驚艷蓋過左風頭...然後就係,太飽了,結果開唔到第三樽,留
大家都明,疫情搞到冇啖好食,熊貓袋鼠都叫都掩悶到死...

佢地個保溫袋都幾靚,有D聖誕小裝飾,都算落本...

首先,我係好辣之人,訂左4樽都係辣嘅...

結果最後食飯由於買左太多餸,先開2樽食...

第二樽就係醉酒藥膳雞翅,其實就係一般坊間的花雕雞翅...
醉雞翅食得多,佢地的醉雞翅酒味不算濃,幾清甜,好味!

然後就係,太飽了,結果開唔到第三樽,留翻第二日食...

第二日我開左醉麻帆立貝和花枝當小食,好正!攞黎送酒真係冇得彈...
我叫嘅係中辣,但係其實唔係好辣,下次應該要試下大辣先...

最後第三日我先開左樽醉麻鮮蝦當餸食,基圍蝦都好正!

總結
非常滿意兼有驚喜的一次網上訂餐!

600幾比我食左3餐... 非常推薦大家試下佢個醉麻鮑魚... 味道好特別,抵佢話係原創的...
暫時未見到伏位!希望佢地可以保持咁好的水準
2020-12-26
聖誕節
  • 醉酒麻辣鮑魚
2021-02-02 701 瀏覽
住火炭想叫一些好食的外賣其實都幾難,今次在戶戶送點了這間小店的麻辣麵,原來也不錯!這間小店除了有麵食,還有些麻辣小食、酒浸小食可以食到!麵食是麵跟湯分開的,所以不怕會變淋!湖南香辣牛腩湯米線,這款米線湯底夠哂麻辣,雖然是小辣,但味道已經足以辣到令人掉眼淚!米線軟硬度剛剛好,而牛腩炆得夠淋多入味,除了牛腩,還有豆卜、木耳絲和生菜,木耳絲爽口,豆卜吸了湯的味道,十分美味!醉麻海王麵,這個湯麵湯底帶甜味,而且還有酒的清香味,有少少辣,湯底足以令人飲多幾啖!而這個麵的材料非常豐富,海鮮包括有魷魚、帆立貝、蝦和鮑魚!魷魚和鮑包都好爽口,而且帶有酒的味道!帆立貝和蝦鮮甜、彈牙,這個麵算是值回票價。麻辣帆立貝,這款帆立貝用上壓縮獨立包裝,保證新鮮。而帆立貝只需放於室溫20分鐘左右便可食用,方便又快捷!麻辣帆立貝味道不會太辣,剛剛好,而且帆立貝又不會太細,口感十足!baby雞翼尖,雞翼尖也是壓縮獨立包裝,不過雞翼尖建議連包裝浸熱水整熱食!雞翼尖味道非常惹味,有少少的辣味,亦有蒜蓉的香味,而且雞翼尖都整得很淋,令人吃過一口又一口!
這間小店除了有麵食,還有些麻辣小食、酒浸小食可以食到!
麵食是麵跟湯分開的,所以不怕會變淋!
2021-01-29
  • baby雞翼尖