2023-12-15 177 瀏覽
今次嚟到一間好有「人氣」嘅小店,一入門就感受到個滿滿嘅「家庭氣氛」。呢間店將我平日食嘅小菜搞得咁有「創意」,真係食得出「心思」同「幸福」!先講講啲炸物,個「金黃 crispy」嘅炸雞軟骨真系一啖嘴「齒頰留香」,啲辣椒鹽又帶出咗「惹味」嘅香辣,正到喊!😋🌶️再嚟試吓啲肉類,個鵝脷絲炒得「滑溜溜」,每條都「入味」嘅。佢哋嘅燒肉,肥瘦相間,真系「咬落去」有嚼勁,又唔會過於油膩,配啲蜜糖豉油「好夾!」😍食菜喺呢度都有驚喜。啲咸蛋黃四季豆,啲咸蛋「黃金流沙」噴香,四季豆嘅「爽脆口感」又完美對比到咸蛋嘅濃郁。「小小一碟」,但韻味無窮!最後,甜品就喺一個潮州糕點「解囍」!一啖落去「軟綿綿」,帶點「豆沙甜香」,收尾夠嗲!總之,喺呢度食嘅每一道菜,都將平常嘅食材做到「高雅」,令人「回味無窮」,係我呢個美食博主嘅「小確幸」。下次仲會再嚟試其他招牌,記得跟住我嘅腳步,一齊去發掘更多「平民美食」!🥡🍜🍚

經外賣平台order咗呢個雞煲,$128 包飲品同白飯,價錢勁貴之餘,質素差,呢份外賣真係稱得上雞煲?😅而且好難食😅😅😅 咸得黎雞肉好韌,而且無乜肉😅😅
2022-10-13 892 瀏覽
與爸媽吃飯沒有訂位🛕臨時就近隨緣找餐廳🍽對長輩 「孝」#笑 容易 ;「順」#心 很難一下這間一下那間「老人囝仔性」😅 隨便#開心就好 分店牆上掛著一幅寫著:「堅忍謙恭」的書法作品,這是徐承義從跆拳道中悟出的企業文化🔖秦式#咖哩雞 🥠原味月亮🍤泰味#鳳梨蝦球 🦐冬粉鮮蝦煲🥩叢林香烤#牛小排 🌯香葉包難🐷BBQ嫩烤松阪豬🍝泰式炒河粉🍛健康紅藜米飯就是希望回到泰國菜的初衷,絕對是道地的泰菜!大片落地窗、挑高寬敞的空間、親切的服務、菜色好吃、份量價格也合理。
與爸媽吃飯沒有訂位🛕臨時就近隨緣找餐廳🍽
對長輩 「孝」#笑 容易 ;「順」#心 很難
一下這間一下那間「老人囝仔性」😅 隨便#開心就好

分店牆上掛著一幅寫著:
「堅忍謙恭」的書法作品,這是徐承義從跆拳道中悟出的企業文化

🔖秦式#咖哩雞 🥠原味月亮🍤泰味#鳳梨蝦球
🦐冬粉鮮蝦煲🥩叢林香烤#牛小排 🌯香葉包難
🐷BBQ嫩烤松阪豬🍝泰式炒河粉🍛健康紅藜米飯

就是希望回到泰國菜的初衷,絕對是道地的泰菜!
2022-10-10 618 瀏覽
#打拋豬公仔麵#綠油油咖哩雞飯#趁熱吃金錢蝦餅#泰式椒麻雞塊#泰式涼拌海鮮#蝦醬空心菜#升級B套餐#椰子汁#泰式奶茶-又新開一家 #泰式料理 啦🇹🇭店裡空間寬敞能容納許多客人採光良好裝潢看起來明亮又活潑😆泰式喜歡的餐點之一就是打拋豬肉!#打拋豬公仔麵 喜歡吃辣的朋友千萬要點這道屬於有後勁的香辣會辣的很過癮🌶️且公仔麵的份量非常多!與半熟蛋拌在一起就是最懷念的味道呀🥹#綠油油咖哩雞飯 的綠咖哩醬都是店家自製~帶點微辣的口感每一口都能吃到濃郁的香料、九層塔、椰奶的香氣😌綠咖哩中有雞肉、四季豆、玉米筍配料豐富旁邊也搭配龍鬚菜、溏心蛋及麵包是道讓人心滿意足的料理呀🥰既然來泰國餐廳絕不能錯過 #趁熱吃金錢蝦餅炸到外皮香酥且熱騰騰咬下去Q彈多汁😳吃起來鮮味十足完全真材實料呀🤎這次有 #升級B套餐 多了每日例湯及飲品#泰式奶茶 使用正統的泰國奶茶🥤甜度減少到適合台灣人的味蕾且依舊能感受到泰式奶茶獨特的香氣🥰
#打拋豬公仔麵

#泰式奶茶
又新開一家 #泰式料理 啦🇹🇭
店裡空間寬敞能容納許多客人
採光良好裝潢看起來明亮又活潑😆
泰式喜歡的餐點之一就是打拋豬肉!
#打拋豬公仔麵 喜歡吃辣的朋友千萬要點這道
屬於有後勁的香辣會辣的很過癮🌶️
且公仔麵的份量非常多!
與半熟蛋拌在一起就是最懷念的味道呀🥹
#綠油油咖哩雞飯 的綠咖哩醬都是店家自製~
綠咖哩中有雞肉、四季豆、玉米筍配料豐富
旁邊也搭配龍鬚菜、溏心蛋及麵包
是道讓人心滿意足的料理呀🥰
#泰式奶茶 使用正統的泰國奶茶🥤
甜度減少到適合台灣人的味蕾
且依舊能感受到泰式奶茶獨特的香氣🥰
2022-10-10 412 瀏覽
今日點的菜單:雞湯米、炸墨魚餅、香港絲襪奶茶。​雞湯米湯味濃,雞件都有五、六舊,仲有我最愛既芫荽炸墨魚餅 , 雖然平,但份量偏小,可以貴啲多啲😂😆😆對上一次食榮暉都已經係十幾年前,味道都已經忘記,依家遊客少左,可以幫襯返,重拾味道!​雖然很想再多點一些,但由於還有約朋友吃飯,所以還是克制了些,不然這麼好吃的港式,真的是吃爆!​
今日點的菜單:雞湯米、炸墨魚餅、香港絲襪奶茶。​

雞湯米
湯味濃,雞件都有五、六舊,仲有我最愛既芫荽

炸墨魚餅 , 雖然平,但份量偏小,可以貴啲多啲😂😆😆

2022-08-14 494 瀏覽
經外賣平台送餐到屋企有7折優惠,味道、賣相、温度都keep得非常好👍🏻已經嗌超過5次以上,最近外賣平台沒有再做送餐服務,下次都一定會到餐廳堂食。
外賣送餐
  • 海南雞
2022-06-17 592 瀏覽
叫個醉雞!!!個湯底咩料都冇!黎到半隻雞!得兩塊姜加半隻雞!可笑!一轉手差到不知所謂!!!以後吾會再光顧!!!個湯底水加色!酒未冇!吾緊要之後問佢呢個係醉雞湯?職員答係!佢我話冇酒未!冇藥材?!佢入廚房拎花鵰酒加鹽俾我!真係吾係講笑!
2021-10-31 829 瀏覽
自從開咗屯馬綫,就多咗去新蒲崗食飯啦!特別呢區好多小店,好有人情味🥰 今次呢間舖頭又泰式又粵式咁,仲有酸菜魚食,都幾特別🤣白湯酸菜魚一至二人份$138呢到有酸菜魚,水煮魚同烤魚!朋友唔食得辣,我哋揀咗酸菜魚,講真平時食開辣,真係未試過完全唔辣嘅酸菜魚😂 由於冇叫辣,魚肉嘅鮮味更加突出,花椒嘅麻香惹味,偷偷地飲咗好多啖湯🤣🤣🤣潮州蠔餅$88每次去開啲傳統潮式餐廳都必食🤤 蠔餅炸得超香脆,點埋魚露食,鹹鹹香香🥰潮州小炒王$90最有驚喜之作!韭菜花好嫩,仲有鹹肉魷魚蝦乾同埋果仁,食落好惹味,忍唔住一啖接一啖咁夾入口🤤 怪唔得啲人咁鍾意食住小炒王飲啤酒同傾偈🤣🤣燒茄子$32 燒牛舌$18呢度仲有啲串燒同燒物,食開日式嘅當然冇得比較啦🙊 串燒落咗孜然粉,仲可以按口味揀唔同嘅辣度👍🏻龍眼冰/椰汁冰$20飲品方面比較多泰式元素🤣 由於呢度係用手機落單,個介面連特飲都可以揀少甜🤣 咁飲落的確唔係太甜喎🤣👍🏻最後埋單嘅時候發現點解平咗嘅?原來店員話八點前埋單有八折,八點後埋單都有九折!勁抵🙊🤩🤩🤩

白湯酸菜魚一至二人份$138

潮州蠔餅$88

潮州小炒王$90

燒茄子$32 燒牛舌$18

龍眼冰/椰汁冰$20

2021-10-28 498 瀏覽
環境唔算坐得好舒服,但睇得出係好地道的熱炒店,平日夜晚黎到都差不多滿座,要坐近門口位置。野食方面,都有好多選擇,有烤魚串燒小炒,花多眼亂我地叫咗一條少辣的麻辣烤魚,價錢好抵食,仲可以揀三款配菜,魚本身都幾大條,但魚唔算好入味,要上枱後滾多一輪先入到味,味道都還可以,配菜揀咗薯粉,娃娃菜同蓮藕,全部索晒啲汁,好好味串燒就試咗羊架,白鱔。白鱔好好味,但係羊架就偏細仔,味道就還可以小炒:叫咗豉汁皇鵝腸,鵝腸份量好多,好爽好彈牙黃金鮮魷:魷魚好彈牙,炸粉比較厚,但咸蛋黃好香,餸酒一流

野食方面,都有好多選擇,有烤魚串燒小炒,花多眼亂

串燒就試咗羊架,白鱔。
白鱔好好味,但係羊架就偏細仔,味道就還可以

小炒:叫咗豉汁皇鵝腸,鵝腸份量好多,好爽好彈牙
黃金鮮魷:魷魚好彈牙,炸粉比較厚,但咸蛋黃好香,餸酒一流

2021-10-27 356 瀏覽
我有時會過去新蒲崗,其實附近很多平民美食的!例如早前去過一間泰式粵菜都不錯!泰式海南雞飯雞肉十分之滑嫩,不知不覺食哂小食燒豬頸肉 都有驚喜,片片都腍軟香口,跟泰式辣醬來食一流還有涼伴皮蛋,對我來說有啲辣,但都好入味!酸菜魚薯粉鱸魚即叫即整,嫩滑入味,辣度剛好,有埋薯粉真係豐富!最後品嚐埋泰式龍眼冰和椰子冰,感覺好似旅行了!醉標泰粵小廚 (新蒲崗) @drunkpiu.restaurant 新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖
我有時會過去新蒲崗,其實附近很多平民美食的!
例如早前去過一間泰式粵菜都不錯!

泰式海南雞飯
雞肉十分之滑嫩,不知不覺食哂
小食燒豬頸肉
都有驚喜,片片都腍軟香口,跟泰式辣醬來食一流
還有涼伴皮蛋,對我來說有啲辣,但都好入味!
酸菜魚薯粉
鱸魚即叫即整,嫩滑入味,辣度剛好,有埋薯粉真係豐富!
最後品嚐埋泰式龍眼冰和椰子冰,感覺好似旅行了!

新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖

2021-10-25 259 瀏覽
佢哋嘅烤魚真係好好食有得分辣 小辣 同埋唔辣 成條烤魚嘅調味好好 好大條 肉質非常滑真係好好食 可以配上小菜 例如係薯粉冬菇娃娃菜 係呢一間餐廳嘅必嗌產品佢哋嘅小菜都非常好食 好多元化每一碟都大大碟分量十足 一定夠大家食我哋嗌左咖喱豬扒配上蒜蓉包 豬扒真係每一大舊 好多 配白飯真係一流㗎仲有豪餅 蠔10分十足 真係好大塊 即叫即整 熱辣辣 同埋佢哋仲有主打串燒 有好多唔同嘢揀 我哋揀咗茄子 好好食 好入味 同埋佢哋嘅白鱔 一串串好過癮 同埋佢嘅雞翼串 真係冇得頂
2021-10-24 183 瀏覽
呢間可以同時食到泰、粵菜式,除咗推介抵食嘅酸菜魚同烤魚外,仲有各類串燒🍢,佐酒小炒🧆,鑊氣小炒🥘,泰國🇹🇭菜式等🥰🥰🌟最近仲做緊 #優惠 8點前離座堂食8️⃣折;8點後9️⃣折外賣自取8️⃣折 烤魚-清江魚,包三款配菜 $238原條魚鍋爐上,熱騰騰🔥。 魚烤過外皮香脆,再放入秘製惹味湯底,上面佈滿味菜及炒香咗嘅蒜粒,魚肉保持鮮甜嫩滑。 三款配料仲可以自由選擇🤩串燒:燒茄子 $32茄子🍆燒得好軟滑,配上蒜蓉及蔥花,非常香濃燒魷魚乾 $38唔係好多地方有,魷魚乾燒得好脆口,佐酒一流🍺雞腎兩串 $22呢個價錢有兩串好抵食,雞腎香口爽脆,超正菠蘿海鮮炒飯 $65材料充足,蝦🦐、魷魚、蛋條、菠蘿、紅蘿蔔粒、粟米🌽等,味道香甜。 飯亦炒得好乾身,粒粒分明。珍多冰 $20所用嘅珍多滿滿的,質感爽滑,椰香味濃郁,味道香甜

🌟最近仲做緊 #優惠
8點前離座堂食8️⃣折;8點後9️⃣折
外賣自取8️⃣折

烤魚-清江魚,包三款配菜 $238

串燒:
燒茄子 $32
茄子🍆燒得好軟滑,配上蒜蓉及蔥花,非常香濃

燒魷魚乾 $38
唔係好多地方有,魷魚乾燒得好脆口,佐酒一流🍺

雞腎兩串 $22
呢個價錢有兩串好抵食,雞腎香口爽脆,超正

菠蘿海鮮炒飯 $65

珍多冰 $20
所用嘅珍多滿滿的,質感爽滑,椰香味濃郁,味道香甜
  • 燒茄子
  • 烤魚-清江魚
  • 燒魷魚乾
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 珍多冰
2021-10-12 193 瀏覽
醉標泰粵小廚 Drunk Piu Restaurant @drunkpiu.restaurant 📍:新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖🚗:黃大仙地鐵站D1出口 步行10分鐘📞:+852 2833-2188💲:~HKD110/head for dinnerFood quality✔️:燒新鮮白膳👌🏼:白湯酸菜魚、燒茄子、龍眼冰、椰汁冰、碳燒豬頸肉串總結:👍🏼一間又有大排檔 又有小廚 又有啲茶餐廳feel嘅街坊店 價錢真係好平 比起市區嘅食肆平咗一半左右 嘢食質素相對唔係話好高 但份量夠哂數 所以係走抵食路線🤣 👍🏼性價比好高 2個女仔食飽叫以上嘅嘢都只要110蚊 如果多啲人去除咗就應該可以一百蚊樓下 超抵 👍🏼叫嘅所有嘢都對得住嗰價錢 而老闆娘係咁講話星期一至四八點前離席有八折 八點後有九折 星期三全日八折 外賣自取都有八折 而滿300蚊全港免運費 聽到都覺得抵🤣👍🏼老闆娘都好熱情 員工都有主動拎碗熱水比我哋洗碗 加分 咁啱見到另一枱較年長客人因為用qr code落單發哂老脾 問候人老母 老闆娘都即刻好聲好氣上嚟呵番佢😆👍🏼食物質素就出乎意料 串燒>酸菜魚 因為食過幾間主
📍:新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖
🚗:黃大仙地鐵站D1出口 步行10分鐘
📞:+852 2833-2188
💲:~HKD110/head for dinner

Food quality
✔️:燒新鮮白膳
👌🏼:白湯酸菜魚、燒茄子、龍眼冰、椰汁冰、碳燒豬頸肉串

總結:
👍🏼食物質素就出乎意料 串燒>酸菜魚 因為食過幾間主打酸菜魚嘅串燒都麻麻 但呢間嘅真係好抵食 價錢都係10-40左右 尤其係嗰白膳真係推薦 但建議餐廳落嘅調味粉要輕手啲 咁更加可以食到食材本身嘅鮮味😋
👍🏼種類繁多 酸菜魚 水煮魚 烤魚 小菜 串燒 小食 小菜 特飲都應有盡有 價錢又相宜 閒日去本身得我哋1枱客7點半後都見爆咗場 都幾受街坊歡迎
👎🏼酸菜魚真係超平 一二人都係138蚊仲份量超夠 魚肉都夠嫩滑 當然有缺點啦就係魚麟未清洗乾淨 所以食有啲唔方便 但講緊呢個價錢 出面集團買緊200-300蚊但138有得食真係算係咁
👎🏼食物質素除咗白膳都係不過不失 但絕對對得住價錢 人均100蚊落得樓真係好抵食😜
👎🏼環境衛生都麻麻 可以話係差 所以太關注環境嘅朋友就唔太啱
👎🏼位同位之間都比較迫 店面好細 所以高談闊論係全世界都聽到你講嘢
白湯酸菜魚
燒新鮮白膳
龍眼冰椰汁冰
  • 白湯酸菜魚
2021-10-10 110 瀏覽
朋友係新蒲崗返工,今日接佢收工,順便再同佢喺附近食飯,呢間餐廳有酸菜魚、烤魚揀,而且八點前買單有八折。😍😍蒜蓉粉絲開邊蒸蝦💰118蝦切開咗一半,全部挑少少就可以起肉,對面嘅朋友即刻好開心唔使剝🤣,蒜蓉同粉絲份量都多,撈埋啲醬好入味。清江魚 (生菜、金菇、娃娃菜)💰238好大條魚😍😍,我同朋友都係平時比較少食魚,一開頭起魚肉都多骨,但食到背面後已經可以起埋啲骨,淨起魚肉。魚肉好嫩滑,配埋魚汁好惹味,配菜全部都係條魚下面,食嘅時候已經煮得好冧。雞泡魚乾💰36最近迷上雞泡魚乾,比魷魚乾多少少甜同淋身啲。燒茄子💰32雖然係揀小辣,但都已經辣到我有少少頂唔住,朋友就食得好開心🥵🥵安格斯一口牛💰38呢個唔係一口牛🤣,超大粒,肉身撒上好多調味料,食落好惹味!辣酒煮蜆💰78豬紅配蜆肉,份量多,有辣味,蜆肉新鮮鮮甜。龍眼冰💰20大大杯又多龍眼肉😍😍

蒜蓉粉絲開邊蒸蝦💰118

清江魚 (生菜、金菇、娃娃菜)💰238

雞泡魚乾💰36
最近迷上雞泡魚乾,比魷魚乾多少少甜同淋身啲。

燒茄子💰32

安格斯一口牛💰38
呢個唔係一口牛🤣,超大粒,肉身撒上好多調味料,食落好惹味!

辣酒煮蜆💰78
豬紅配蜆肉,份量多,有辣味,蜆肉新鮮鮮甜。

龍眼冰💰20
大大杯又多龍眼肉😍😍
2021-10-07
  • 清江魚
2021-10-08 105 瀏覽
平時都唔會去新蒲崗的~不過朋友介紹有間小館的烤魚🐟同小菜都唔錯😙所以今日放工就坐的士來試下🐟先來一個青椒烤魚🌶️,選左青江魚😋肉質幾滑嫩~魚仲好大條,唔算多骨👍🏻唔錯🦀好耐冇食過避風塘炒蟹😋仲有勁多我超鐘意的炸蒜🧄蟹炸到殼都係脆的🧆潮洲蠔餅😛蠔仔粒都幾多,見到好多台都有叫🦪蒜蓉燒生蠔🥰好香蒜蓉超好味🍆超懷念的燒茄子😍至愛,每次如餐廳都會必點🐮安格斯一口牛~一串又5粒都算多呢度款式多價錢又相宜,的確幾抵食~下次可以再來試其他款
🦀好耐冇食過避風塘炒蟹😋仲有勁多我超鐘意的炸蒜🧄
蟹炸到殼都係脆的
🧆潮洲蠔餅😛蠔仔粒都幾多,見到好多台都有叫
🦪蒜蓉燒生蠔🥰好香蒜蓉超好味
🍆超懷念的燒茄子😍至愛,每次如餐廳都會必點
🐮安格斯一口牛~一串又5粒都算多

呢度款式多價錢又相宜,的確幾抵食~下次可以再來試其他款