2024-06-19 139 瀏覽
潮流興健康,其實對我呢啲包控好辛苦,又話GI值高,甘我可以食乜先?朋友叫我去中環街市一轉就發掘到包控新天地😆粉藍色既booth,好易搵。生酮食物又款式多,真係大開眼界🍞生酮蛋白方包:完全係麵包的味道,但就令我食落十分健康👍包中間已經切開,好岩我容易加入新鮮的生菜、蕃茄和牛油果。味道帶有蛋香,麵包又非常柔軟🍬生酮海鹽夏威夷果仁太妃糖:夏威夷果仁的香脆口感搭配上略帶焦糖味的太妃糖。海鹽的鹹味能夠平衡甜味,入口即溶的感覺,真係食幾多粒都唔怕🍗生酮即食雞脾: 肉質細嫩多汁,帶有雞肉特有的鮮香味,而且食落無邪惡感。好方便返工想食下午茶既人。🥤生酮港式檸茶:清新的檸檬香氣,酸甜適中,既不會過於酸澀也不會過於甜膩
粉藍色既booth,好易搵。生酮食物又款式多,真係大開眼界

2024-06-18 66 瀏覽
上次食完餇記冰室嘅生酮麵包🍞,啲回憶立刻返嚟,第二日就即刻走咗去中環街市嘅酮福堂入手返啲生酮麵包🍞,順便入手埋其他嘅生酮產品😆。生酮蛋白方包生酮麵包🍞低碳水、含高蛋白,不但減少碳水化合物攝入,有效控制血糖波動🥰,同時又提供豐富嘅蛋白質,增加飽腹感😋。之前賣到數度斷貨就知佢有幾受歡迎😍。生酮即食雞腿肉採用無激素雞腿🍗,去皮之後纸傳統鹽焗香料醃製烤焗而成,真空包裝,極之方便🥰,啖啖肉之餘仲鮮嫩多汁😋。生酮海鹽夏威夷果仁太妃糖海鹽太妃糖系列有多種口味,今次買嘅係夏威夷果仁口味🥰,果仁香脆,糖身煙韌,最重要既係零糖零負擔😍。生酮港式檸檬茶我本身好鍾意飲檸檬茶🍋,有時貪方便都會鍾意買枝樽裝嚟飲🥰,但像一般又太甜,0️⃣糖味道又怪怪的,酮福堂你知採用天然代糖赤蘇糖醇,不能被人體吸收,而且不影響血糖變化,飲得更安心更健康😍,啱哂我鍾意飲檸檬茶嘅朋友😂。

生酮蛋白方包

生酮即食雞腿肉

生酮海鹽夏威夷果仁太妃糖

生酮港式檸檬茶

2024-06-08
5 分鐘 (外賣自取)
2024-06-11 63 瀏覽
新發現🌟中環街市開咗間專賣生酮嘢仲要有好多款式生酮寶寶有福勒亦都啱晒著重健康嘅人士ღ生酮蛋白方包一盒有10包,獨立包裝,方便攜帶白方包無用麵粉同糖仲無添加,含高蛋白、低碳水、食落仲好軟熟😍帶少少甜味方包中間仲鎅開咗,可以自己夾自己鍾意嘅食材🍳🧈🥓🍅🥬😋ღ生酮即食雞腿肉鹽焗雞腿🍗用嘅係無激素雞腿一拆開就食得,雞髀肉食到淡淡嘅鹽味,入口仲嫩滑多汁,健康又美味😋ღ生酮海鹽杏仁太妃糖平時食開嘅太妃糖會好黐牙🦷🙂‍↔️呢款食落酥脆煙韌,每啖都食到杏仁,好足料!仲有多款口味選擇ღ生酮港式檸檬茶檸檬茶純天然無添加防腐劑,用咗錫蘭茶底,飲落冇咁甜仲覺得好清爽添🍋
新發現🌟
中環街市開咗間專賣生酮嘢

仲要有好多款式
生酮寶寶有福勒
亦都啱晒著重健康嘅人士

ღ生酮蛋白方包
一盒有10包,獨立包裝,方便攜帶
方包中間仲鎅開咗,可以自己夾自己鍾意嘅食材🍳🧈🥓🍅🥬😋

ღ生酮即食雞腿肉
鹽焗雞腿🍗用嘅係無激素雞腿

ღ生酮海鹽杏仁太妃糖
平時食開嘅太妃糖會好黐牙🦷🙂‍↔️
呢款食落酥脆煙韌,每啖都食到杏仁,好足料!仲有多款口味選擇

ღ生酮港式檸檬茶
2024-06-02 43 瀏覽
之前聽過有生餇習慣的朋友介紹,中環街市有一間專賣生餇食品的店子雖然我不完全是生餇人,但為食的我對無糖的飲品或食品都很有興趣,因為可以減低罪惡感😁餇福堂賣的東西頗全面,最驚喜是有生餇蛋白麵包。以圓包車前子殼粉代替麵粉、赤蘚糖醇代替蔗糖,做到無糖無麵粉,還有高膳食纖維,有飽腹感之餘更低卡更健康。一盒有十小包,每包兩片,用來做三文治很方便。聞起來有很香的麵包味,口感也跟方包差不多,是麵包的完美替代品👍🏼👍🏼另一吸引我眼球的是生酮海鹽太妃糖,有杏仁和夏威夷果仁兩款,今次就先試杏仁味。味道有點像樂家杏仁糖,但不會咬崩牙😂口感是軟軟的,像傳統花生軟糖那樣,可以吃到大大粒杏仁而且不會太甜。這個太妃糖簡直是樂家杏仁糖的升級版,多吃幾粒也可以生餇雞腿可以室溫存放,即開即食,非常方便。工作到很晚回家,沖完涼看電視總會想吃點東西,這個雞腿非常適合我,鹽焗雞味我亦十分喜歡。外出吃飯,餐飲我通常會點檸茶走甜,其實有時候也會覺得很澀很難喝,不過為了堅持飲品戒糖,也得頂硬上。他們的生餇港式檸茶簡直為我帶來幸福的感覺,是回憶中的茶記檸茶味道,茶味濃郁,帶點甜味卻是無糖😌

📍「酮福堂」- 中環最近👧🏻去完旅行又食肥咗,好想減肥,但奈何👧🏻係一個麵包控🥯🍞🥖🥨,要戒麵包真係好難🤯搵搵下俾👧🏻發現中環街市有間鋪頭賣「生酮麵」,即刻試試佢😆📷 「酮福堂」主打#無糖、#低碳、#生酮 健康創意美食,包括蛋白方包、太妃糖、鹽焗雞腿、堅果醬、堅果乳等,宣傳「戒糖不戒甜」嘅瘦身概念,岩哂生酮/低碳/增肌減脂人士呀😍😍😍🍴生酮蛋白麵包✨推薦指數:9/10呢款麵包主打高蛋白、低碳水,估唔到食落真係幾似普通麵包,口感都幾軟熟😍而且佢一包只係6️⃣2️⃣卡,已經切好咗一半開口,可以夾煎蛋🍳、番茄🍅、生菜🥬做三文治🥪,當早餐一流🤩🤩🤩🍴生酮鹽焗雞腿🍗✨推薦指數:7.5/10有時食雞胸食到悶悶哋,轉下呢款即食雞髀都唔錯,而且又夠方便😆雞髀醃得好入味,肉質都算滑唔乾,不過有骨就無雞胸咁可以係街咁方便就咁食😗🍴生酮太妃糖✨推薦指數:8.5/10今次試咗海鹽杏仁味,好多杏仁碎夠crunchy,但又唔會過甜或者好痴牙,減脂期用嚟做口痕零食就最岩🤭🍴生酮港式檸茶✨推薦指數:8/10平時港式檸檬茶落好多糖,呢款用咗赤蘚醇糖代替,飲落同平時飲開嘅係有啲分別,整體無咁甜同唔渴喉,值得一試👍🏻聽staff
📍「酮福堂」- 中環

搵搵下俾👧🏻發現中環街市有間鋪頭賣「生酮麵」,即刻試試佢😆

🍴生酮蛋白麵包
✨推薦指數:9/10

🍴生酮鹽焗雞腿🍗
✨推薦指數:7.5/10

🍴生酮太妃糖
✨推薦指數:8.5/10

🍴生酮港式檸茶
✨推薦指數:8/10
平時港式檸檬茶落好多糖,呢款用咗赤蘚醇糖代替,飲落同平時飲開嘅係有啲分別,整體無咁甜同唔渴喉,值得一試👍🏻聽staff 講仲可以幫助排便添🤭🤭🤭
其他
  • 生酮蛋白麵包
2024-05-30 82 瀏覽
純粹好奇,買咗一盒生酮蛋白麵包試吓,估唔到又幾好食。之前都有諗過以生酮飲食減肥。生酮飲食係食含有大量健康脂肪、適量蛋白質以及少量碳水化合物嘅飲食方案。呢種飲食的基本原理係,如果將每天嘅簡單碳水化合物和或者糖嘅攝入量減少至30-50克以下,幾日之後,人體就會開始將脂肪轉化為酮,成為身體的能量,燃燒脂肪。如果食一般白麵包就一定會破酮呢款生酮蛋白麵包並冇用到麵粉、糖、冇添加。真係啱晒生酮人仕或者糖尿病患者。一盒有十包,每包有兩塊。味道帶一啲椰子香,質地都是軟熟,其實同一般方包冇乜分別。另外佢哋仲有生酮堅果乳、生酮檸檬茶配埋一齊食就係一個早餐。又或者加埋隻生酮鹽焗雞腿,咁就一定夠飽。佢哋仲有出糖果,呢生酮海鹽杏仁太妃糖用咗赤藻糖醇,甜度係砂糖嘅60%-80%,係由發酵食物提煉嘅天然糖醇,幾乎不含熱量。咁就食得更加健康啦。

2024-05-28 114 瀏覽
酮福堂©fnhketodiet_係中環街市開左分店👍🏻勁方便😁超多生酮產品✌🏻可供選擇輕鬆食到無糖、低碳、生酮健康美食一次過入手左幾款生酮食物👏🏻不論作為早晨、下午茶、宵夜都好岩獨立包裝隨身攜帶✅生酮無添加堅果乳作為早晨輕鬆飽腹~堅果富含健康脂肪、蛋白質和營養素,堅果乳營養豐富以合桃、杏仁、夏威夷果仁、碧根果仁等製成。早餐下午茶之選✅生酮蛋白麵包低碳水、高蛋白,傳統小麥方包的理想替代品。無糖、無添加、無麵粉😆減低碳水吸收輕鬆攝取蛋白質👏🏻增加飽腹感麵包口感棉軟~就禁食好好味宵夜肚餓之選✅生酮鹽焗雞腿常溫保存又方便攜帶的生酮鹽焗雞腿。用上無激素雞腿肉~無糖無添加配方醃製烤煮零食之選✅生酮海鹽杏仁太妃糖零熱量,不升糖,不破酮 含糖量極低,營養豐富📍中環皇后大道中93號中環街市1樓122-123號舖
酮福堂©fnhketodiet_係中環街市開左分店👍🏻
勁方便😁超多生酮產品✌🏻可供選擇
輕鬆食到無糖、低碳、生酮健康美食

一次過入手左幾款生酮食物👏🏻
不論作為早晨、下午茶、宵夜都好岩

獨立包裝隨身攜帶✅生酮無添加堅果乳

早餐下午茶之選✅生酮蛋白麵包

低碳水、高蛋白,傳統小麥方包的理想替代品。
無糖、無添加、無麵粉😆減低碳水吸收

輕鬆攝取蛋白質👏🏻增加飽腹感
麵包口感棉軟~就禁食好好味

宵夜肚餓之選✅生酮鹽焗雞腿

常溫保存又方便攜帶的生酮鹽焗雞腿。
用上無激素雞腿肉~無糖無添加配方醃製烤煮

零食之選✅生酮海鹽杏仁太妃糖

零熱量,不升糖,不破酮
含糖量極低,營養豐富

📍中環皇后大道中93號中環街市1樓122-123號舖
2024-05-26 194 瀏覽
呢日嚟到中環街市,見到呢間舖頭,全部都賣生酮食物,而且款式好多,又幾特別,起碼出面其他舖頭未見過,所以我就買咗幾款返去屋企試吓。我的主打推介食物🩵🩵🩵-🍞生酮蛋白麵包一盒有十包,蛋白麵包超級軟熟~我同小朋友都好鍾意食。-🍗生酮鹽焗雞腿呢隻雞腿係會帶骨嘅,雖然話係生酮,但係味道都超級濃郁好有雞嘅香味,烹調到十分嫩滑😍-🍬生酮太妃糖系列我今次買咗海鹽杏仁味簡直係keep fit零食嘅首選💪🏻😋下次會買埋其他味試吓😁
呢日嚟到中環街市,
見到呢間舖頭,全部都賣生酮食物,
而且款式好多,又幾特別,
起碼出面其他舖頭未見過,
所以我就買咗幾款返去屋企試吓。

我的主打推介食物🩵🩵🩵

-🍞生酮蛋白麵包
一盒有十包,
蛋白麵包超級軟熟~
我同小朋友都好鍾意食。

-🍗生酮鹽焗雞腿
呢隻雞腿係會帶骨嘅,
雖然話係生酮,
但係味道都超級濃郁好有雞嘅香味,
烹調到十分嫩滑😍

-🍬生酮太妃糖系列
我今次買咗海鹽杏仁味
簡直係keep fit零食嘅首選💪🏻😋
下次會買埋其他味試吓😁

2024-05-25 121 瀏覽
「酮福堂」開業差不多接近三年,主打自家研發嘅生酮食物及飲料,包括全港銷量第一的"生酮蛋白麵包"及健美人士新寵"生酮即食雞腿",非常受歡迎,而且在香港生酮飲食文化已經大行其道,越來越多人士注重健康,我亦都唔例外,一向都有幫襯佢哋買生酮麵包,但係成日都賣斷貨😆適逢店員昨天通知我麵包已經返貨,今日就去咗佢哋中環街市嘅總店朝聖一趟 ,睇吓我又買咗好多嘢😆😆🍞▪️生酮蛋白方包生酮麵包創造健康新文化!低碳水、高蛋白,傳統小麥方包的理想替代品、減少碳水化合物攝入,有效控制血糖波動,同時提供豐富的蛋白質,增加飽腹感,天然食材,營養豐富,提供大量膳食纖維,促進腸道健康和增強免疫力。🍗▪️生酮即食雞腿肉(鹽焗雞味)又香又滑的無激素雞腿肉,以無糖無添加配方醃製烤煮,再以高科技無菌包裝技術入袋,製成可以常溫保存既好食又方便保存及攜帶的生酮鹽焗雞腿。對於食雞胸肉食到已經生厭唔想再食嘅健身朋友,由今日開始可以多一個選擇啦~🌰▪️生酮海鹽杏仁太妃糖採用優質進口阿洛酮糖,零熱量,不升糖:不破酮,杏仁含優質的植物蛋白質、膳食纖維及脂肪,含糖量極低,營養豐富,有助降血脂、降壞膽固醇及改善血糖問題。椰子油有助身體產生酮體,改善血

🍞▪️生酮蛋白方包

🍗▪️生酮即食雞腿肉(鹽焗雞味)

🌰▪️生酮海鹽杏仁太妃糖
採用優質進口阿洛酮糖,零熱量,不升糖:不破酮,杏仁含優質的植物蛋白質、膳食纖維及脂肪,含糖量極低,營養豐富,有助降血脂、降壞膽固醇及改善血糖問題。椰子油有助身體產生酮體,改善血糖,而且有抗氧化功能,有助美顏,延緩衰老。

🍋▪️生酮港式檸茶
生酮港式檸茶,源用港式茶餐廳錫蘭茶底加上清新檸檬,配合零碳零卡的健康代糖赤蘚糖醇,口感潤滑順喉,而且不升糖、不破酮,真正健康又解渴,適合有高血糖問題及怕肥人士安心飲用,純天然無添加防腐劑。
  • 生酮蛋白方包
2024-05-24 83 瀏覽
--同遠赴過黎香港既朋友唸住去中環街市打下卡~點知係街市度竟然有酮福堂既產品賣,而家生酮緊既朋友就急急腳買左勁多野番去,我都唔汁輸~買多幾樣野番屋企比小朋友食❤️-🍞生酮蛋白麵包係一種低碳水、高蛋白,傳統小麥方包的替代品❤️仲有豐富的蛋白質,食落去吾似普通方包咁鬆軟,但吾會好硬,仲增加飽腹感,減肥既我最岩😉仲要無糖、無添加、無麵粉~低碳、高蛋白!🍬 生酮海鹽杏仁太妃糖好大粒杏仁~而且含糖量極低,營養豐富,有助降血脂、降壞膽固醇及改善血糖問題。滿足哂味蕾😆而家仲要買一送一,超抵👍🍋生酮港式檸檬茶知吾到有驚喜😳類似錫蘭檸檬茶一樣,無添加任何穩定劑、防腐劑,而且仲吾影響血糖,真正健康又解渴🥛生酮無添加堅果乳 早餐一包,真係好飽肚~仲要極低卡🤤佢含有健康脂肪、蛋白質同營養素,增強免疫力同時保護心血管、大人小朋友都飲得
🍞生酮蛋白麵包

🍬 生酮海鹽杏仁太妃糖

🍋生酮港式檸檬茶

🥛生酮無添加堅果乳

因為生酮飲食近呢幾年真係越嚟越熱門,坊間都越來越多生酮專賣店,不過相對上款式就比較少,今次我去呢間中環街市生酮專賣店,竟然有好少喺生酮飲食入面見嘅麵包售賣生酮蛋白方包 $128推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟食落相對上冇普通白麵包咁鬆軟,但唔會太實,就算唔加其他調味,其實食落都會有少少甜味,而且獨立包裝好方便,平時返工朝早食一包就得,而且一盒有10包,保質期都有兩個月,有足夠時間慢慢食生酮海鹽夏威夷果仁太妃糖 $128推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟食落真係冇咁甜,而且真係食到好多夏威夷果仁,好大粒,同埋果仁味都好濃,反而海鹽味冇咁突出,不過就唔會好癡牙,就算係老人家都啱食生酮港式檸檬茶 $38推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟檸茶味道飲落同平時檸茶嘅味差唔多,不過因為冇落糖,所有冇咁甜之外,但都唔會覺得苦澀,反而很香檸檬味✨整體來講,冇我想像中生酮飲食更加容易,竟然係可以食到糖呀麵包呢啲😂而且感覺上同平時食嘅差唔多,但係就健康好多以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

生酮蛋白方包 $128

生酮海鹽夏威夷果仁太妃糖 $128

生酮港式檸檬茶 $38

2024-05-24 112 瀏覽
「酮福堂」為生酮生人士帶來喜訊🎊 酮福堂堅持健康與創新,致力將控糖飲食帶入年輕人的生活,打造更健康、美好的未來世界「我們苦了,需要的不是糖,而是生命中的一點甜!」生酮蛋白方包(皇牌)打開有陣陣麵包香氣,比傳統麵包煙靭一點,口感都很鬆軟。生酮蛋白方包低碳水、高蛋白,傳統小麥麵包嘅理想替代品👍🏻大量膳食纖維,增加飽腹感,可以享受美味又同時健康瘦身。新生酮海鹽杏仁太妃糖(小食首選)擁有拖肥糖香味,入口煙韌,杏仁超足料👍🏻唔單止口味更佳,仲更有效輔助身體生酮。無論你係想生酮瘦身,或者有高血糖甚至糖尿病問題,都可以放心享用❤️生酮無添加堅果乳堅果味道又香又濃代替早餐,提供能量和維持飽足感,減肥的最佳選擇。酮福堂的純天然堅果乳,高溫消毒技術、無菌灌裝,零防腐劑、零蔗糖、零香精,提供充足蛋白質和膳食纖維。享受健康美味的瘦身新體驗。
「酮福堂」為生酮生人士帶來喜訊🎊

生酮蛋白方包(皇牌)

新生酮海鹽杏仁太妃糖(小食首選)

生酮無添加堅果乳
2024-05-20 164 瀏覽
🔹️生酮港式檸茶 💲38細細支好可愛 擰開蓋已經聞到檸檬味 飲落去同出面茶記飲到嘅差唔多只係少咗篤檸檬嗰個紓壓過程😆🔹️生酮即食雞脾 (鹽焗雞味)💲28超方便撕開2層包裝之後就食得又唔使雪落雪櫃 慳番解凍個過程因為用咗無菌包裝技術入袋佢採用咗無激素雞肉 雞肉幾嫩滑而且味道都唔錯gym友唔使單一淨係食雞胸肉啦🔹️生酮蛋白方包 💲881盒10片 佢另外仲有無外盒包裝盒低碳高蛋白 減少吸收碳水化合物食落好軟熟 如果唔想咁寡可以自己落果醬 或者喺埋鋪頭買無添加杏仁/腰果/開心果醬🔹️生酮海鹽杏仁太妃糖 💲1281盒有12粒獨立包裝除咗呢隻味 仲有其他2款味道 無糖配方 “戒糖不戒甜‘’咬感煙韌 杏仁就夠脆卜卜
🔹️生酮港式檸茶 💲38
細細支好可愛