大埔竟然有性價比超高嘅爆漿蛋糕食🤤❣️佢除咗楊枝甘露🥭之外仲有其他味道雖然爆漿之後個樣一般😂😂但係味道超級唔錯😋超乎意料之外🤩🤩可惜當日西米粒未煮好🥲所以轉左小丸子🍡-🌋楊枝甘露爆漿蛋糕 ($55)真材實料好足料😻芒果🥭同小丸子🍡嘅份量都超級多✨芒果仲要粒粒都好甜唔酸🥰蛋糕好綿好鬆軟🍰😆食落好香蛋味🥚✨蛋糕浸左楊枝甘露汁之後☄️食落唔會濕過頭👍🏼味道好有驚喜🥳🥳好夾😋😋攞起塊膠啲汁流落嚟個畫面真係好治療😂😂個蛋糕係即叫即整㗎🤩🤩😆真係好少係甜品店見到有爆漿蛋糕🙈🙈下次一定要試其他味嘅爆漿蛋糕🍰
大埔竟然有性價比超高嘅爆漿蛋糕食🤤❣️
佢除咗楊枝甘露🥭之外仲有其他味道
雖然爆漿之後個樣一般😂😂
但係味道超級唔錯😋超乎意料之外🤩🤩
可惜當日西米粒未煮好🥲所以轉左小丸子🍡
🌋楊枝甘露爆漿蛋糕 ($55)

個蛋糕係即叫即整㗎🤩🤩😆
真係好少係甜品店見到有爆漿蛋糕🙈🙈
下次一定要試其他味嘅爆漿蛋糕🍰
2021-02-24
下午茶
2021-03-25 149 瀏覽
一間太和高cp值西餐隔離!就係隔離舖嘅甜品店!連續黐埋兩間黃店🥰💛食完飯過隔離食返碗糖水剛剛好😚.👓楊枝甘露爆漿蛋糕 $55楊枝甘露真係好楊枝甘露feel😂足料有芒果粒柚子西米,味道唔太甜。蛋糕底似海綿蛋糕,可惜蛋糕反而好甜,係好甜好甜,似死甜嘅蛋糕,蛋糕扣分了🥲見人哋嗰啲流漿效果好靚,但咁啱我嗰個蛋糕面唔夠平坦所以醬汁偏瀉了🤣不過爆漿記得意,朋友生日買個慶祝都幾好🥰評分:6.5/10👓芋花園 凍$22玫瑰花形狀的芋泥,有芋頭香。八粒芋圓,芋圓煙韌到幾好,但地瓜芋頭味唔太食到。仙草分量比想像中多,味道正常發揮。凍配牛奶冰底,但溶得實在太快真係剩返少少冰塊狀,變哂牛奶汁,同埋太甜🥺評分:6.5/10

👓楊枝甘露爆漿蛋糕 $55
評分:6.5/10
👓芋花園 凍$22
評分:6.5/10
2021-03-16 102 瀏覽
之前聽朋友介紹過呢間甜品小店,趁而家夜晚有堂食,過開去太和就一於去試吓先!星期五晚七點幾,可能大家趁有堂食仲食緊晚飯,裏面冇咩人,唔使等位就入得去啦!甜品款式五花八門,有傳統中式甜品,亦有生果、蛋糕、乳酪、刨冰丶芋圓等等!仲有燒賣、魚蛋等小食,如果你好似我咁係甜品控,可以叫份小食加個甜品當晚餐㗎朋友食咗飯,所以叫個幫助消化嘅自選生果乳酪杯,配火龍果丶芒果同朋友至愛嘅爽滑"河粉",生果用料新鮮,個配搭嘅顏色非常適合打卡 要留意奇異果同脆米by default 比你,如果你驚太飽,或者唔想好似食緊早餐咁,就記得叫佢走脆米喇 我未食飯,所以揀個飽肚少少嘅桃膠芋圓鮮奶。芋圓口感唔錯,整體唔會太甜,最驚喜嘅係大大粒、煙煙韌韌嘅桃膠,有啲直頭大過粒芋圓,好誇張!走嘅時候見到其他人食醬爆蛋糕好吸引,下次一定要試吓!

走嘅時候見到其他人食醬爆蛋糕好吸引,下次一定要試吓!
2021-03-12
2021-03-15 85 瀏覽
-{黃店💛爆漿甜品蛋糕🎂}依間係太和好出名嘅甜品店🥰最出名係個爆醬蛋糕💁‍♀️試左2款芒果甜品😜🤤楊枝甘露爆漿蛋糕🤤 ($55)成日見人打卡依個蛋糕😍但一開始就低估左啲漿👀一拎走塊膠係真。爆曬醬好誇張 係成枱都係😢爆到少少少影響到心情 食落似一碗楊枝甘露係海綿蛋糕上面🧐楊枝甘露係好食嘅👀足料有齊西柚粒 西米露芒果粒 蛋糕偏甜☺️浸住汁係好濕潤 但食緊嘅時候係咁避枱面啲汁😂👖褲評: 7.8/10🤤牛奶紫糯米冰🤤 ($45)牛奶雪糕超級香 黑糯米味都夠出 係啲冰好曬變曬液體狀 最主要係奶配芒果咁💁‍♀️食落又係唔會錯嘅配搭 食落比較鐘意依個甜品😋👖褲評: 8/10坐左勁耐都冇人趕 環境唔錯而且價錢都ok! 嚟大埔都可以試依間甜品😉而且都有唔同小食 熱狗嘅選擇 但記得小心啲拎塊膠出黎😂🤣性價比: 8.5/10服務: 7.8/10環境: 8/10🚩酒窩甜品🚩地址: 太和翠怡街3號翠怡花園地下12號舖#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai甜品 #fuudjai蛋糕 #fuudjai大埔
{黃店💛爆漿甜品蛋糕🎂}

🤤楊枝甘露爆漿蛋糕🤤 ($55)

👖褲評: 7.8/10

🤤牛奶紫糯米冰🤤 ($45)

👖褲評: 8/10

牛奶紫糯米冰
牛奶紫糯米冰
  • 楊枝甘露爆漿蛋糕
2021-03-08 84 瀏覽
早幾日約咗朋友食晚飯,朋友未到,經過見到呢間甜品店就入去試吓,叫做搵個地方坐下,唔使係街行嚟行去,所以都冇乜特別期望。坐低後叫咗一碗桃膠芋圓奶露,味道都唔錯。首先牛奶味香濃,甜度適中,唔太甜,幾好。桃膠都好乾淨,冇黑色點點,而且都幾大粒,唔會好碎。芋圓方面,火候剛剛好,冇太淋,亦冇太硬唔過心。整體來講都幾滿意,價錢 $38,區內算稍高,但整得好味,都係可接受嘅價錢。其實餐牌上仲有其他甜品都幾吸引,下次都會再嚟,想試吓其他😋😋

坐低後叫咗一碗桃膠芋圓奶露,味道都唔錯。
首先牛奶味香濃,甜度適中,唔太甜,幾好。
桃膠都好乾淨,冇黑色點點,而且都幾大粒,唔會好碎。
芋圓方面,火候剛剛好,冇太淋,亦冇太硬唔過心。

📍太和 酒窩甜品𓇠 楊枝甘露爆漿蛋糕 $55 𓇠呢個蛋糕都幾大個,兩個人share就岩岩好。海綿蛋糕鬆軟,蛋糕上面係楊枝甘露漿,有西米、芒果、碌柚,好重椰奶味,唔會過甜🥭一拉起張膠套就會爆漿,好治癒😍但要小心啲漿會漏出嚟整污糟自己😂除咗楊枝甘露口味外,仲有其他爆漿蛋糕同千層蛋糕口味揀(芝士奶蓋珍珠、抹茶紅豆、海鹽焦糖、士多啤梨等等)PS 下午餐時段去見到好多人食熱狗薯條餐🌭️🍟都好大份抵食👀▪️類別:#yinkifoodie_dessert🔺味道:4/5🔹服務:3.5/5🔸環境:3.5/5
📍太和 酒窩甜品

𓇠 楊枝甘露爆漿蛋糕 $55 𓇠

楊枝甘露爆漿蛋糕

呢個蛋糕都幾大個,兩個人share就岩岩好。

▪️類別:#yinkifoodie_dessert
🔺味道:4/5
🔹服務:3.5/5
🔸環境:3.5/5
楊枝甘露爆漿蛋糕
試左佢個多芒小丸子,姜汁湯丸,紅豆沙,楊枝甘露,芝麻糊見佢入面有連豬諗住入去支持下姜汁湯圓,夠辣,係幾好味既多芒小丸子啲小丸子好煙韌,唔會太淋又唔會太硬,總括黎夠食物質素係幾好!但等外賣期間,居然見到佢廚房既員工一個冇戴口罩,一個拉到落下巴!整野食期間仲不斷高談闊論,先唔好講而家疫情嚴重,廚房戴返個罩防止口水掉落食物度是常識吧!途中仲有客人打電話到舖頭落order,要幾件蛋糕,樓面女店員同樣口罩扯底落下巴咁幫蛋糕入盒,仲keep住同廚房員工對話!甜品係不錯,但衛生意識差到咁,真係可一不可再!
試左佢個多芒小丸子,姜汁湯丸,紅豆沙,楊枝甘露,芝麻糊
見佢入面有連豬諗住入去支持下
姜汁湯圓,夠辣,係幾好味既

甜品係不錯,但衛生意識差到咁,真係可一不可再!
外賣自取
2020-11-23 142 瀏覽
楊枝甘露爆醬蛋糕既醬同蛋糕係一比一, 楊枝甘露醬好夠多, 令爆醬蛋糕唔係乾, 每啖都想食。 楊枝甘露醬唔會太甜, 而且味道好濃。蛋糕的蛋味好明顯, 好驚喜, 而且好鬆軟。整體都十分滿意。
2020-11-14 111 瀏覽
芋圓荳花杯唔好食。豆腐花 唔滑 芋圓 唔熟 有時中間仲有啲未熟嘅芋頭粒煙韌程度夠 但唔夠芋頭味 紅豆方面 有啲唔夠熟 唔夠甜糖水方面 太小啦 可以多啲 或者用淡奶 or other 整體黎講 芋圓方面嘅甜品都唔太好食 希望有改進空間。
芋圓荳花杯唔好食。
豆腐花 唔滑
芋圓 唔熟 有時中間仲有啲未熟嘅芋頭粒
煙韌程度夠 但唔夠芋頭味
紅豆方面 有啲唔夠熟 唔夠甜
糖水方面 太小啦 可以多啲 或者用淡奶 or other
整體黎講 芋圓方面嘅甜品都唔太好食
希望有改進空間。
外賣自取
1K
2020-11-05 563 瀏覽
貪心是人之常情,所以望著選擇多多的餐牌就會出現選擇困難。酒窩甜品的甜品款式多元化,大約一星期前我才來過這裡,但貪心的想試多幾款,就和另外其他朋友再來光顧!它的甜品款式同樣能滿足人類的貪念。看著餐牌,見到「芒之戀」,本以為是三揀一,實際上是三款有齊,不用猶豫作抉擇,滿足你三個願望一位朋友選了上次我試過的「芋花園」,另一位朋友就揀「自選豆花杯」。芒之戀,一份甜品有三種口味配搭: 芒果+椰果+椰汁糕﹑芒果+小丸子﹑芒果+冰粉+呍呢嗱雪糕椰汁糕好香滑,不過這配搭只靠芒果及椰果的甜,味道較為單調。芒果+小丸子有好多芒果醬,小丸子size剛好,份量又多,質感煙煙韌韌,味道排次名!芒果+冰粉+呍呢嗱雪糕,是我覺得最好吃的配搭~呍呢嗱雪糕香滑而不過甜,冰粉清爽滑溜,帶微微的甜,雪糕微微溶化在冰粉中,配上芒果的香甜,好好味!!自選豆花杯,可選兩款水果及一款配料。朋友就揀了奇異果﹑紅肉火龍果及芋圓。芋圓另外分開上,沒混在豆花杯內。整份甜品的擺盤不錯,顏色繽紛~~~兩位朋友今次試了芋圓後,也同樣大讚好吃!豆花杯內加入了黑糖醬汁作調味,味道不會過甜,黑糖味幾香!水果的質素ok,奇異果不會酸,紅肉火龍果亦夠甜~
貪心是人之常情,所以望著選擇多多的餐牌就會出現選擇困難。酒窩甜品甜品款式多元化,大約一星期前我才來過這裡,但貪心的想試多幾款,就和另外其他朋友再來光顧!它的甜品款式同樣能滿足人類的貪念。

芒之戀
自選豆花杯
自選豆花杯,可選兩款水果及一款配料。朋友就揀了奇異果﹑紅肉火龍果及芋圓。芋圓另外分開上,沒混在豆花杯內。整份甜品的擺盤不錯,顏色繽紛~~~兩位朋友今次試了芋圓後,也同樣大讚好吃!豆花杯內加入了黑糖醬汁作調味,味道不會過甜,黑糖味幾香!水果的質素ok,奇異果不會酸,紅肉火龍果亦夠甜~~唯一稍嫌豆腐花沒什麼豆香味,但整個配搭都算好吃!

很少接連光顧同一間店,但這家甜品真的值得推介丫~~兩次試到的甜品都好有心思呢!!
2020-10-12
芒之戀
1K
2020-10-29 191 瀏覽
早幾個月聽朋友介紹過這家甜品店,今次剛好有住其他區的朋友來到我地頭,就和他們一起來試試這家店的甜品吧!甜品的款式好多~~有些款式還幾特別,賣相靚之餘又好玩!其中之一就是「熔岩富士山」,和朋友們決定要試試~~~另外還點了「芋花園」及「蜜瓜綿綿冰」。熔岩富士山,用朱古力慕絲整成了山的造型,山側邊的泥地主要以朱古力脆脆鋪成,再配上棉花糖及各款水果,令顏色更加繽紛!吃之前,先在富士山中間的位置澆上果醬,富士山即時出煙,溢出的紅色果醬如同熔岩一樣,沿著山的紋理緩緩流下!除了果醬外,還加入了紅肉火龍果﹑士多啤梨及紅絲絨蛋糕,加強了熔岩流滿土地的效果味道方面,雖然整份甜品用了好多朱古力,但完全不會過甜!!紅絲絨蛋糕的口感絲滑輕盈,想下次直接叫一份來吃丫~~~芋花園,有熱和凍的,我們選了凍的!之所以叫芋花園,是因為用芋泥捲成了花的形狀,單是心思分就好高分了另外還有芋圓地瓜圓及芋頭,是芋頭成品所合成的花園~~~凍的芋花園是椰汁底,配料還有薏米及仙草,用料好豐富!芋泥花及芋頭都好香,質感不會過實!芋圓地瓜圓夠大粒又煙韌,真材實料,質素上乘!整碗甜品的味道配搭溫和不膩,好味蜜瓜綿綿冰,蜜瓜份量都幾多,又甜又

芋花園

蜜瓜綿綿冰
蜜瓜綿綿冰,蜜瓜份量都幾多,又甜又多汁!每一口的綿綿冰充滿著蜜瓜甜香
加入了煙煙韌韌的小丸子,增添口感豐富度之餘,蜜瓜香又不會被掩蓋!

酒窩甜品這小店所賣的甜品都花了好多心思,即使是最常見的綿綿冰,也做得夠出色,值得欣賞!!
2020-10-03
芋花園
蜜瓜綿綿冰
2020-10-05 316 瀏覽
係遲咗好耐嘅慶生蛋糕🤫覺得呢啲細size嘅cake 兩個人就啱啱好🤤好精緻好靚🥰.紅絲絨蛋糕❤️ $38兩款cake個口感同味道都差唔多🧐整得好鬆軟 濕潤度唔錯🥳但係我覺得甜度偏高咗少少🤏🏻以我嘅認知紅絲絨蛋糕應該係朱古力🍫但係佢只係普通嘅海綿蛋糕🤣蛋糕每層都有cream同埋果jam🍓cream比較挺身 唔算太幼滑🥺果jam酸酸甜甜 令到成個蛋糕個味冇咁單一👍🏻不過都中和唔到個甜味🙈.海鹽焦糖爆漿蛋糕🧡 $55呢到都幾細心 個海鹽奶蓋用兜分開另上 食嘅時候先倒入去 咁就唔怕蛋糕同埋爆谷變腍😎唔知係咪因為隔咗一晚唔係新鮮食 個奶蓋比較杰 做唔到好流嘅效果🧐但係呢個口感好正 好厚身好creamy 好似手搖面頭層奶蓋咁😍個奶蓋嘅奶味好rich 香甜嘅奶味再配埋海鹽嘅鹹味 真係好夾🤤個焦糖味應該就係個爆谷🍿因為個奶蓋食先淋上去 所以個爆谷都keep到脆口❣️成個蛋糕嘅口感層次好豐富 綿密嘅奶蓋+脆卜卜嘅爆谷+鬆軟嘅蛋糕🤩不過整體食落都幾漏 同埋幾濃味 重口味啱食😳
紅絲絨蛋糕❤️ $38

海鹽焦糖爆漿蛋糕🧡 $55

2020-08-10 458 瀏覽
海鹽蛋糕 $38有驚喜!cream細滑,再加海鹽味道,帶d咸味,冇咁漏,層次分明,海棉蛋糕焗得鬆軟。好食!多芒小丸子 $38非常足料,好多小丸子,口感煙韌,加上芒果肉,濃濃芒果汁加西米底,上面加舊雲尼拿味雪糕,整體都唔會太甜,足料到會好飽。。
海鹽蛋糕 $38

多芒小丸子 $38
2020-04-27
$40 (宵夜)
  • 海鹽蛋糕
  • 芒果小丸子
好耐之前就已經bookmark左呢間,因為見fb介紹佢爆漿🤩因為未食過,所以就去左試😋💛楊枝甘露爆漿蛋糕 💛$50-60❥真材實料,真係好多粒新鮮芒果肉喺入面~❥將楊枝甘露嘅材料芒果汁,西米分開續層放喺蛋糕底上面,都幾特別❥比一般楊枝甘露味道更濃郁,但又唔會話太甜/食得出糖水味❥蛋糕底做得唔錯,唔會太薄身太硬~就算打卡打得耐,啲汁都唔會浸入蛋糕入面令蛋糕變軟👍🏻 打卡味道一流 😆 ..💛芒果雪糕小丸子?💛 $30-40唔太記得個名~❥賣相幾靚,又係好多新鮮芒果肉同小丸子❥雪糕係雲尼拿雪糕,都唔會話好甜❥成個甜品有啲似許留山 出嘅甜品~同許留山差唔多味❥建議可將小丸子改換成大少少size嘅小丸子~小丸子太細粒,同埋質地冇大粒小丸子咁mochi, 令到口感上稍為遜色~Overall speaking, 我都贊成大家去試下,畢竟係太和鮮有嘅甜品店~同埋佢啲蛋糕價錢真係幾平而質素又唔差, CP值好高!同埋佢係$30幾蚊有成個cake,而唔係一件件切餅!又睇得,又食得!係試得過!

💛楊枝甘露爆漿蛋糕 💛$50-60
楊枝甘露爆漿蛋糕

❥真材實料,真係好多粒新鮮芒果肉喺入面~
❥比一般楊枝甘露味道更濃郁,但又唔會話太甜/食得出糖水
💛芒果雪糕小丸子?💛 $30-40

唔太記得個名~
❥賣相幾靚,又係好多新鮮芒果肉同小丸子
❥雪糕係雲尼拿雪糕,都唔會話好甜
❥成個甜品有啲似許留山 出嘅甜品~同許留山差唔多味

$50 (宵夜)
2020-06-25 221 瀏覽
my family all love their cakes and mango ice cream, but we are all wild about their three layer red velvet cake with surprise fruit filling! We go here at least a few times a month to enjoy their ice cream and cake selection. the Volcano cake was interesting to look at and yummy but MUCH smaller than expected from the photo. Probably not worth the money IMHO.