2024-06-23 663 瀏覽
一間好有驚喜嘅素食店平時都有食開素食但係呢間比我一個好新概念嘅素泰國菜一開始都擔心個茶會唔會瞓唔着,但係原來係決明子茶,唔會影響睡眠。每一個菜都好有驚喜☺️個冬陰功湯微辣但好開胃沙嗲牛肉串好似食緊牛肉一樣,個口感好正個沙嗲醬好得。春卷又香又脆,好惹味仲有個魚餅好重香茅味,勁好食!喇沙湯底好濃好香菠蘿炒飯好開胃🤤最後食埋個芒果糯米飯同埋椰汁西米露一樣都係好重椰香味份量多,但唔會覺得好滯!呢間可以再encore!
一間好有驚喜嘅素食店
平時都有食開素食
但係呢間比我一個好新概念嘅素泰國菜
一開始都擔心個茶會唔會瞓唔着,
但係原來係決明子茶,唔會影響睡眠。
每一個菜都好有驚喜☺️
個冬陰功湯微辣但好開胃
沙嗲牛肉串好似食緊牛肉一樣,個口感好正
個沙嗲醬好得。
春卷又香又脆,好惹味
仲有個魚餅好重香茅味,勁好食!
喇沙湯底好濃好香
菠蘿炒飯好開胃🤤

最後食埋個芒果糯米飯同埋椰汁西米露
一樣都係好重椰香味
份量多,但唔會覺得好滯!
呢間可以再encore!
椰汁西米露
叻沙
沙嗲牛肉串
  • 菠蘿炒飯
2024-02-04 1475 瀏覽
素叉燒,冬陰功素湯,是日糖水$55(全包,沒有+1手續費)。擺盤精美,少有泰國菜素食,店內有佛祖菩薩供奉,有觀世音菩薩店內加持保佑。泰國姐姐親切有禮🙌🙌🙌做工細緻的家庭菜式🤗🤗雖然有部份都係買貨⋯⋯但係都好用心做,味道不會太重不會太油,可以接受,食咗都唔頸渴😜😜😜麗姐廚房第一,鄭詩姐第二
2024-02-04
  • 生菜包
  • 芒果糯米飯
2023-10-18 1844 瀏覽
素食都有廚師發計辦無訂檯、好彩夠早到炸好熱鬧、高朋滿座係值既😋是日我既餐單~~ 水果沙律生菜包冬蔭功湯小食拼盤沙嗲串燒菠蘿炒飯喇沙檬粉紫米露芒果糯米飯 ~ $180/位 (無加一)
2023-08-10 1878 瀏覽
去尖沙嘴簡單來講算素食者天堂,什麼菜系都有,中式,西式,印度式,今日來食泰式。首先,午餐去係無人的,全場只有我們一張台,所以超級舒服。其次,味道真係有驚喜,簡單來講,好好味。特別係喇沙,椰汁味濃郁,搭配檬粉,真係超級好味😋其次生果沙拉新鮮,午餐有湯有糖水。今日係冬蔭功湯,椰汁紫米西米露,超級好味,強烈推薦這家素食私房菜!

首先,午餐去係無人的,全場只有我們一張台,所以超級舒服。

其次生果沙拉新鮮,午餐有湯有糖水
九層塔番茄豆腐
素生菜包
啦沙檬粉
2023-08-10
九層塔番茄豆腐
素生菜包
啦沙檬粉
一齊上樓㩒鐘仔食泰國素菜~尖沙咀這間泰國菜超神秘,搭上樓的電梯細細部,上到去見到拉晒閘重門深鎖,仲要㩒鐘仔等一陣先有人開門!不過泰國店員都好好人,平日午市套餐有冬陰公湯飲都只係HK$50/位,食到超飽的私房菜亦都只係HK$180/位,而且兩個人就可以預訂,幾神秘都值得試下㗎!環境有點家居感,簡單陳設沒太花巧,店內亦有賣一些素食產品和調味料之類。平日午市套餐HK$50/位,選擇非常多亦可以加購小食,仲有冬陰公湯和糖水,真係抵食到不行。私房菜 HK$180/位,2位以上就可以預訂,打電話或者whatspp都得,提前一兩日訂就可以。至於私房菜menu就無咩變過,份量偏多一定食得好飽。素叉燒 / 沙嗲串燒素叉燒偏軟身,沙嗲醬重花生味幾香口。九層塔鮮茄百頁豆腐飯 / 海南素雞黃薑飯午餐份量都幾澎湃,小鳥胃女生可能吃不完。海南素雞有兩款素雞,不過咬落都偏乾身,一定要點醬汁食。這間泰式私房菜都係唔少素食者私房好去處,平平地又好味可以約幾個朋友去食下㗎。
一齊上樓㩒鐘仔食泰國素菜~

素叉燒 / 沙嗲串燒
素叉燒偏軟身,沙嗲醬重花生味幾香口。
九層塔鮮茄百頁豆腐飯 / 海南素雞黃薑飯

2023-07-25
2023-07-07 1162 瀏覽
#尖沙咀美食 一級棒抵食秦國素食私房菜🇹🇭冇諗過食 #泰國菜 都可以食 #素 重要係 #私房菜 價錢都只係$180pp #抵食 到忍唔住encore🤩一開頭會畀個 #冬陰功湯 可以任添 我都添咗3-4次…#泰好飲 #水果 沙律泰甜🍎🍐沙嗲 #串燒 泰惹味🍢素 #叉燒 泰啱我口味👍👍#喇沙 檬粉泰椰 不過著麵口感偏厚實🍜#芝士 脆卷泰香脆🤤🤤#生菜包 泰辣但好滋味🥬#菠蘿炒飯 🍍炸雜菜🥗泰正常#芒果糯米飯 🥭泰好食🤤泰甜 好想refill絕對可以三殺嘅一間餐廳👍👍👍📍 鄭​師姐泰式素食私房菜 尖沙咀麼地道16號半島大廈8樓E座#香港美食 #hkfood #hkfoodie #泰國 #泰菜 #素食 #香港美食指南 #尖沙咀美食推介 #foodiegram
#尖沙咀美食

#芒果糯米飯 🥭泰好食🤤泰甜 好想refill

絕對可以三殺嘅一間餐廳👍👍👍

📍 鄭​師姐泰式素食私房菜
尖沙咀麼地道16號半島大廈8樓E座

鄭師姐素食,幾乎系我同成班好朋友嘅飯堂,耐唔耐都會過嚟食下野,唔食一排又會心思思想食!東陰公例湯,湯系任裝,水準仍然保持到,飲完會開胃又暖粒粒。生菜包,份量充足,夠重口味,夠辣!蜜汁叉燒,無以前咁香口,水準下降左啲!春卷,無以前咁野味。沙律,無令我失望,個汁幾好味,又清新!菠蘿炒飯,乾身,唔錯!沙爹串燒,還好!喇沙檬粉,以前最期待,個汁有啲稀,喇沙味唔重!芒果糯米飯,仲保持到!椰汁西米露,唔錯,食完會滿足。每人收費180元,性價比系幾好,但幾懷念從前嘅味道!希望下次來會有好嘅體驗!
東陰公例湯,湯系任裝,水準仍然保持到,飲完會開胃又暖粒粒。
生菜包,份量充足,夠重口味,夠辣!
蜜汁叉燒,無以前咁香口,水準下降左啲!
春卷,無以前咁野味。
沙律,無令我失望,個汁幾好味,又清新!
菠蘿炒飯,乾身,唔錯!
沙爹串燒,還好!
喇沙檬粉,以前最期待,個汁有啲稀,喇沙味唔重!
芒果糯米飯,仲保持到!
椰汁西米露,唔錯,食完會滿足。
2023-04-08 569 瀏覽
English unfriendly but everything was perfect!U don’t have to order, just sit down and things will be served. The dishes were super yummy and turned up one by one, so you would have enough time to digest. It doesn’t include services charges.When our group paid w services charges, they were so surprised !
2023-03-03 934 瀏覽
是晚平日七人晚餐聚會,私房菜館滿坐。冬陰功湯素湯但不失冬陰功味,還可以添飲。生菜包份量十足,素肉香茅惹味,生菜新鮮還可以添加。素叉燒味道好,口感真實。炸春卷以往係炸野菜,今次轉左炸春卷,脆口唔錯,份量偏少。水果沙律🥗開胃菜,生果新鮮而且種類好多,好清甜。菠蘿炒飯炒得乾身,有口感。沙嗲串燒沙嗲味足,串燒偏乾同硬。喇沙檬粉每次都好期待的,可惜是晚失色不少,沒有喇沙味道,而且湯好稠杰。芒果糯米飯最期待的泰式甜品,糯米偏濕,今次芒果好甜。是日糖水,南瓜西米露是晚有驚喜,不會太甜,好細滑。素食+泰式+私房菜一次過有三種風格實在好吸引!$180一位,沒有加一服務費,性價比高。已經食過好多次,可惜今次明顯發覺餸菜味道和風格都較以前遜色。

是晚平日七人晚餐聚會,
私房菜館滿坐。

冬陰功湯
素湯但不失冬陰功味,還可以添飲

生菜包
份量十足,素肉香茅惹味,生菜新鮮還可以添加。

素叉燒
味道好,口感真實。

炸春卷
以往係炸野菜,今次轉左炸春卷,脆口唔錯,份量偏少。

水果沙律🥗
開胃菜,生果新鮮而且種類好多,好清甜

菠蘿炒飯
炒得乾身,有口感。

沙嗲串燒
沙嗲味足,串燒偏乾同硬

喇沙檬粉
每次都好期待的,可惜是晚失色不少
,沒有喇沙味道,而且湯好稠杰。

芒果糯米飯
最期待的泰式甜品,糯米偏濕,今次芒果好甜。

是日糖水,南瓜西米露
是晚有驚喜,不會太甜,好細滑

素食+泰式+私房菜一次過有三種風格實在好吸引
!$180一位,沒有加一服務費,性價比高

2023-02-24
2023-02-24 521 瀏覽
位置方便 於尖沙咀既泰式私房菜 店主為地道泰國人 雖然餐廳冇好貴麗堂皇既裝修 比較似係家庭式既經營感覺 但勝在性格比高 2位起計 每位$180 記得提早預約先餸菜方面媽媽最鐘意佢既串燒沙嗲 ”肉”質有咬口醬汁香濃 口感像真 都見到有好多人推介呢道菜生菜包真係做得好似 可以話同真肉冇乜分別 調味亦適中而我自己就鐘意波蘿炒飯 因為佢做到粒粒分明 炒得又夠乾身 配搭肉鬆同紫菜增加風味 如果喇沙米線可以將棷汁比例略為調淡應該會更加美味整體都推介

餸菜方面媽媽最鐘意佢既串燒沙嗲 ”肉”質有咬口
醬汁香濃 口感像真 都見到有好多人推介呢道菜

生菜包真係做得好似 可以話同真肉冇乜分別 調味亦適中

如果喇沙米線可以將棷汁比例略為調淡應該會更加美味

整體都推介

2023-02-16 1914 瀏覽
鄭師姐係一間無五辛嘅泰式素食私房菜,2位起。每樣菜式都好好食,尤其鍾意沙爹串燒同菠蘿炒飯。位置方便,係K11 Art Mall對面。私房菜 (每位$180/ 圖為3人份量)冬蔭功湯水果沙律沙爹串燒素叉燒喇沙檬粉生菜包炸雜菜菠蘿炒飯芒果糯米飯是日糖水 沙爹串燒嘅醬好惹味,有椰汁嘅香味,素肉似係用冬菇蒂整成,食到一絲絲嘅口感。菠蘿炒飯嘅飯粒粒分明,好香菠蘿味。生菜包嘅餡料主要有素肉同芫茜,味道酸辣。我哋食哂生菜仲有部分餡料剩,店員好好可以幫我哋添生菜。喇沙檬粉嘅湯底好香濃嘅椰汁味,唔係好辣,配料有冬瓜、雞脾菇、豆卜等。冬蔭功湯嘅湯底清澈,味道偏辣帶有新鮮蕃茄嘅酸味,配料有椰菜花、蕃茄、粟米仔、香葉等。是日糖水係椰汁西米南瓜,南瓜煮到溶哂,只見到一絲絲嘅南瓜肉。芒果糯米飯幾好食,一D都唔膩,糯米飯鋪得薄身,有淡淡嘅椰汁味。

位置方便,係K11 Art Mall對面。

私房菜 (每位$180/ 圖為3人份量)
冬蔭功湯
沙爹串燒
炸雜菜
是日糖水

冬蔭功湯

芒果糯米飯、是日糖水

2023-02-12
2023-01-30 602 瀏覽
先前同事推薦一間平價但好食,且包括湯及甜品的泰式素食私房菜,小編終於的起心肝去嘗試一下。這間私房菜位於尖沙嘴半島大廈,建議在內街,即係賣湯粉麵旁邊入去,因為旁邊就有lift,按8字轉左右邊第一間就是。這間主要分2種:午餐及omakase,因為當日是上班日,只好叫$50午餐。店主是泰國人,只會講基本的英文數字,中文不太會,所以下單時候,她會給紙張跟筆,要我們寫下食物號碼。(有時候是個老婆婆接待,那就要寫數字號碼跟食物名字)椰香沙爹串燒配白飯小編極力推薦,好好吃!素串燒吃起來超級像肉,而且份量很多,給了4串,每串有3顆,加上香辣的醬料,非常開胃,最後把飯都吃光了。例湯它比較像是番茄湯,然後加了醋,不似冬陰功湯,但也是很開胃,裡面都提供了好多蔬菜,蠻健康。南瓜西米露這個甜品就連例湯跟主菜一起上,溫溫的,裡面很足料,甜度還可以,南瓜絲比較多,味道還算是突出,難得有餐廳包括甜品。這裡的茶水都很特別,喝起來有點微微甜味,小編覺得第一口很像紅豆水,但下一秒就不像,但是好解渴,不一會,小編就全喝掉了。這間CP值相當的高,不止價錢便宜,味道都好好吃且份量多,環境清靜,不會跟別人擠,擺設類似大排檔,幾張圓

椰香沙爹串燒配白飯

例湯

南瓜西米露

這間CP值相當的高,不止價錢便宜,味道都好好吃且份量多,環境清靜,不會跟別人擠,擺設類似大排檔,幾張圓臺,然後有電視。
如果想尋找泰式美食,不妨試試這間,聽說這間幾年都沒加價。
2022-10-10 1348 瀏覽
上個月還去吃的泰式餐廳...回去上班發現它關店了...😢😢😢每天生意都超級好...便當不到12點就賣光了...連我害怕的綠咖哩好吃到哭...天啊~老闆你去哪裡了...我好想再吃綠咖喱...結果在今天 在隔幾條街發現原來老闆搬遷到這裏...說走就走的隨性吃🦐日...夏天一步步的靠近,彷彿回到畢旅那年的曼谷,曬傷的青春永駐在夏日的一角街邊吃泰式,悶熱天氣與辣的加持,彷彿回到泰國,吃的是個記憶蒜頭🦐紫蘇梅🦐蘆筍炒蛤蜊港式清蒸鱸🐟泰式酸辣🦐湯綠咖喱🐔泰式打拋🐷酸辣海鮮麵咖哩雞腿麵牛肉船麵沙白爆菊打拋豬肉飯回魂東央海鮮媽媽麵沙白手標讚讚泰奶
上個月還去吃的泰式餐廳...
回去上班發現它關店了...😢😢😢
每天生意都超級好...
便當不到12點就賣光了...
連我害怕的綠咖哩好吃到哭...
天啊~老闆你去哪裡了...
我好想再吃綠咖喱...

結果在今天 在隔幾條街發現原來老闆搬遷到這裏...
說走就走的隨性吃🦐日...
街邊吃泰式,悶熱天氣與辣的加持,彷彿回到泰國,吃的是個記憶

蒜頭🦐

沙白爆菊打拋豬肉飯
回魂東央海鮮媽媽麵
沙白手標讚讚泰奶
2022-10-04 944 瀏覽
讓我們歡迎 #鄭​師姐泰式素食私房菜 👏🏻 真正高興見到你~好吃好玩好拍照📷泰國最流行商品好好買😍最正統泰國料理🇹🇭出自泰國闆娘之手👩🏻‍🍳來店必吃👍🏻火烤兩吃 #泰式銅盤烤肉 🐷進口最道地香料、醃料及沾醬,嚴選新鮮肉品新鮮大骨熬煮高湯🥘真的讓人想一口接一口香濃厚奶不甜膩一定要品嚐 招牌泰式奶茶現點現做月亮蝦餅 許多不能錯過菜色!用餐時一首首泰國歌曲🎶超道地FULL 零食、飲料、啤酒,泰國道地商品樣樣齊每月固定更新泰國,最熱銷、流行熱品🔥一秒讓你飛泰國✈️不加班就來巫泰式享受下班時光吧😍-巫泰式燒烤 #泰式料理|深夜食堂
好吃好玩好拍照📷泰國最流行商品好好買😍

最正統泰國料理🇹🇭出自泰國闆娘之手👩🏻‍🍳
來店必吃👍🏻火烤兩吃 #泰式銅盤烤肉 🐷
進口最道地香料、醃料及沾醬,嚴選新鮮肉品
新鮮大骨熬煮高湯🥘真的讓人想一口接一口

香濃厚奶不甜膩一定要品嚐 招牌泰式奶茶
現點現做月亮蝦餅 許多不能錯過菜色!
用餐時一首首泰國歌曲🎶超道地FULL

零食、飲料、啤酒,泰國道地商品樣樣齊
每月固定更新泰國,最熱銷、流行熱品🔥
一秒讓你飛泰國✈️不加班就來巫泰式享受下班時光吧😍
巫泰式燒烤 #泰式料理|深夜食堂
1K
2022-06-12 1229 瀏覽
讚1 第一次食泰式素菜 部份嘢食係合格既。沙嗲既醬撈得好惹味2 成餐份量好足3 價錢唔貴既 位位都唔使兩嚿 尖咀黎講算好抵彈1 成餐溫度都係不熱不冷咁 個湯都係溫既 唔太合個人胃口2 有少少混亂 每檯上嘢食既次序速度都唔同 食食下會有人問你上左乜乜嘢食未

1 第一次食泰式素菜 部份嘢食係合格既。沙嗲既醬撈得好惹味
2 成餐份量好足