2019-10-27 35 瀏覽
都是路過試試的 原來是湖南某地方的特色小吃/湯粉 招牌是魚頭湯粉 建議加煎蛋/炸蛋 覺得好味是這湯頭夠鮮味!細問下是豬骨湯底或加了什麼的。另放了青紅辣椒、薑等。「三鮮湯粉 」是豬粉腸 豬肝 豬肉 但新鮮的食材單靠熱水熱湯即煮 始終不夠腍。
招牌魚頭湯粉
招牌魚頭湯粉
2019-10-10 64 瀏覽
湯底是用大魚+魚骨淆出來魚湯. 味道清澈,容易入口. 全碗湯飲完見底都一點不見口渴,證明是真材實料. 一大碗米線湯粉滲著淡淡清香, 十分可口 ,價錢亦親民. 最難得係老闆(亦都係大廚)同店員十分親切. 十卜用心做出來的味道.

2019-10-10
2019-09-03 114 瀏覽
今晚本來是想食喜相逢的餃子,可惜沒有開門,走回頭時就看到這間小店,是吃魚粉,就試一試。我叫了香辣炒肉米線🍜,$35!平!價錢實惠,無論是炒肉或是米線,份量夠多,一定能夠吃飽,此其一。其二,炒肉會越吃越辣,很過癮!我要稱讚湯底阿夠清甜,完全不似平時譚仔雲南米線的湯,不會感覺勁多味精或過鹹,勁好喝!非常滿足,會考慮再光顧,嘗試其他食物!總而之,小店性價比高,在太子三十幾元都可以吃到咁高質的食物是很難得!
2019-09-02
  • 香辣肉米線
話說,入到去,30幾蚊果d魚粉無,$50幾果d魚粉又有喎;30幾果d小炒肉粉,又無喎。。。話無哂,得雞肉。你以為同小炒肉同價?少年,你太年輕了。結果出到來,係加咗蛋配料,响餐牌無嘅「宮寶雞丁」粉。蛋又點來?佢歪歪地嘅廣東話問你,然後問返佢講乜,就話你加咗喇😘。原本期望你35蚊,變40+6。可以呃人呃到咁?此風不可長!如果你講到不清不楚,不明不白,咁就可以屈人多咗半價錢,咁不如我去食「餓媽卡些」?!

少年,你太年輕了。

原本期望你35蚊,變40+6。

可以呃人呃到咁?此風不可長!

打從去年經過發現「郴州」,他便立即成為我的目標食肆!第一,愛吃麵條湯粉,第二,好奇究竟「郴州」的麵條會是什麼模樣!每次經過都身負食約,只能過門而不入,復活節首天假期跟家人飲茶後,便利用出城的機會,特意到「郴州」一試,終於見識過了何為魚粉!「郴州」(郴音深 ) 位於湖南東南部一個風景古城,除了山景秀麗,出自蘇仙區之特食小食棲鳳渡 (簡體栖凤渡)魚粉也是當地名物,起源要追索到淵遠的三國時代,暫時香港只有「郴州」一家在做,幸好相逢不恨晚!門口左邊設四人座,右邊郴州的風景畫下是一列面壁的靠牆座位,小店格局的「郴州」,卻引來外藉客、香港人,還有不少的大陸人光顧!餐牌就這麼簡單,魚頭、魚腩、魚塊的三大部位,還有豬手、肉沫、三鮮、紅燒排骨、酸辣粉、醬爆香辣粉和數款小食!看了溫馨提示便更加清楚了,對於不愛蔥、芫荽、唐芹及不嗜辣的朋友一律可一走了之,意思是不要啊!必吃當然是魚粉,怕吃魚頭麻煩、魚腩又太長,於是要了魚塊的棲鳳渡魚粉 (HK$35),碗內一邊是魚骨和豬骨熬製的清湯和魚塊,另一邊橙紅則鋪上了紅油與辣椒!看上湯底清徹,還以後是溫婉柔情的演繹,原來暗藏深厚的味道,感覺即時幻滅了!幸好這股濃是帶鮮、
「郴州」(郴音 ) 位於湖南東南部一個風景古城,除了山景秀麗,出自蘇仙區之特食小食棲鳳渡 (簡體栖凤渡)魚粉也是當地名物,起源要追索到淵遠的三國時代,暫時香港只有「郴州」一家在做,幸好相逢不恨晚!
看上湯底清徹,還以後是溫婉柔情的演繹,原來暗藏深厚的味道,感覺即時幻滅了!幸好這股濃是帶鮮、滲著辣椒的辛辣和蒜、蔥、芹各式的香菜氣味,我稱它為鮮辣,不一味的死濃,所以很快便被接納!
魚塊很鮮嫩,絕無魚腥,郴州當地會選用鰱魚,而香港「郴州」的老闆對家鄉的魚粉就改用了每日在街市購買的新鮮鯇魚,雖未吃過鰱魚製作的魚粉,但碗中的鯇魚也比平日的好吃,相信是湯底與辣椒香菜等產生的化學作用!
品嚐嫩滑魚肉之外,切記要小心魚骨,怕骨的朋友建議可選吃魚腩!

既然「郴州」魚夠新鮮,下次我有信心選魚頭,為了美味又何懼曝露醜惡食相於人前呢!
米粉質感不錯,煙韌爽彈,自然也成為郴州魚粉的一大特色!

順道一提,用上新鮮辣椒、小米椒和五爪朝天紅辣椒的湯底甚有勁頭,儘管只是帶鮮香的小辣,呷了兩湯匙,㫳邊即有㷫燙及輕微嗆口的反應!曾有兩位客人落單時要求中辣,也被待應姐姐勸退,三思三思!
另一款醬爆香辣粉 (HK$35),先以撲鼻香氣襲人、再來以深濃的醬爆吸引眼球!老公試了一口湯,隨即表示味道十分濃烈,而我的口味一向比老公來得輕,一試之下馬上跌出「回鍋肉」來形容,醬料的味道充斥著香、鹹、辣,再混合各式香料,說真的要比罐頭回鍋肉重口味幾倍了!

嗆了好幾下,才慢慢適應這股濃度,而老公則吃得一頭汗!
切成丁方的豬肉經過辣椒爆炒,不柴、入味、部份帶有筋膜 ,嚼感不錯、超級惹味,最初還誤會是牛肉呢!這種豬肉的風味,香港實在少有!
湯底裡找出很多很多辣椒,青的也有紅的!
蘿蔔乾、炸蛋、酸豆角、醉雞翼、泡辣雞腳等都是「郴州」充滿地道風味的小食!
老公要了酸豆角(HK$6),拌粉一流!
酸豆角炒得乾身,酸度較自然,入口微韌的質感、酸中帶微辣,令人愈吃愈開胃!
拍了鄰座客人點的炸蛋,香氣十足,相信與泰國家鄉的炸蛋有著相近的風格!
本以為湯粉濃厚的口味,令辣醬變得無用武之地,但見之前那位女客人,在嚐了一碗粉後再追加一個淨粉,然後下了一大匙辣醬,吃得津津有味,於是我也來試一下!還以為是勁辣,誰知道原來是勁鹹,一山還有一山高的重口味,辣度遠遠比不上湯粉的辣椒 !
兩個 $35的湯粉、一個 $6 酸豆角,一個$10的王老吉,這字條是落單後姐姐放下的,相當原始的感覺!不止重口味,還很有趣!

雖然是重口味,但嚐後我們兩口也沒有明顯口乾的反應,對「郴州」的用料感到放心!近排經常下兩,「郴州」大可幫忙驅走體內重重的濕氣,下次再來該是濕氣集結的日子!
題外話/補充資料: 網誌:kanlee.blogspot.com Facebook: Kan Lee Instagram: kanleeyumyum 多謝支持
2019-04-19
  • 棲鳳渡魚粉
2019-03-31 498 瀏覽
大家請吾好笑本人老土,呢間係本人平生食嘅第一間湖南菜,因為母親大人鍾情魚,所以就一野中左入去,入面環境吾錯,無一般香港人茶餐廳嘅嘈雜環境,如果閣下係想搵間坐得舒服,光線吾太燦眼嘅地方食魚粉,咁就最好去呢到,另外本人是香菜控,叫老闆加多啲,佢就成碟俾左我,攪到個日食完差啲訓吾著。。。啲湯不太油,熱度剛剛好,唯一三鮮粉就有啲美中不足了。。。另外價格可以接受,又有手機差電服務,都算係咁啦
2019-03-16
  • 炒蘿蔔乾
  • 酸豆角
  • 郴洲魚粉
飯團君簡評-----------今日年初四,打算到太子食晚飯,剛巧想去的餐廳初七才啟市,立即啟動美食雷達。想起上個月路經一間店鋪,被它的香氣吸引,加上招牌有一個我不認識的字,所以記憶特別深刻,那就是「郴州魚粉」。我們由港鐵太子站 D 出口轉右向汝州街直走大約3分鐘就到,蠻容易找到。店舖掛有幾幅風景畫,更有板子介紹郴州魚粉由來,鋪枱的餐紙就是餐牌,設計清楚易明。之後上網查看發現,主打湖南郴州(郴,音深)的魚粉,正式名稱是棲鳳渡魚粉。當中的魚湯帶有魚鮮味,是以鯇魚肉、魚頭、魚腩製作,自家熬製的魚湯無味精,不會感到太多味精。「飯團君必試店舖招牌,若然招牌也做不好,又怎麼行呢。」<<招牌魚頭粉>> $60 湯底要了小辣,等了約10分鐘就上桌了,的確...餐牌的相片永遠是最吸引的。 其實賣相都算不錯,這個魚頭以一人份量來說是很足夠的,湯底有驚喜,有種鮮味但又並不是濃濃的魚香味,但起碼吃完沒有口渴的感覺,應該沒添加太多味精。店員說「粉」是米線來的,比平日吃到的的米線幼身及爽口。<<紅燒排骨粉>> $48也有其他非魚類的配搭,這天也叫了
飯團君簡評

-----------

「飯團君必試店舖招牌,若然招牌也做不好,又怎麼行呢。」

<<招牌魚頭粉>> $60
招牌魚頭粉
店員說「粉」是米線來的,比平日吃到的的米線幼身及爽口。

<<紅燒排骨粉>> $48
也有其他非魚類的配搭,這天也叫了排骨粉,但一上桌感覺挺油的,排骨的肉很軟,很好吃,但湯底澆了不少紅燒排骨汁,湯底的鮮味也立馬被蓋過了。
紅燒排骨粉

<<五花腩炒蘿蔔干>> $10
五花腩跟蘿蔔干的比例大概是5 : 95,是挺惹味,但多吃幾塊會覺得鹹,加入魚頭粉中會比較好。
五花腩炒蘿蔔干

--------------
( 5★最佳)

用餐日期  :2019/02/08(五)
地點位置:★ ★ ★ ★
環境氣氛:★ ★ ★
店員態度:★ ★ ★
食物外貌:★ ★ ★
味道質素:★ ★ ★ ★
價錢合理:★ ★ ★ ★
飽或不飽:女士夠飽,男生加底吧~

最推薦食物(我會再食):都是招牌魚頭粉。

(。ì _ í。)  從不借相/偷相,食過先敢講!

2019-02-08
2019-01-29 405 瀏覽
諗住去太子食美味餃子,點知冇開,唯有周圍搵下,見到呢間魚粉,裝修幾靚,門口姨姨又好招呼我哋入去坐,咁就試吓啦佢哋嘅面嘅質地幾特別,黐埋線同米粉嘅混合體,香港好少食到,但係熨斗湯底就略為淡左少少,味道唔夠到位,冇乜層次,亦都可以叫係清清地,睇你點樣理解🤪叫咗一個豬手粉,豬手皮係爽脆嘅,幾特別,係燒過嘅爽脆,再浸湯食另外叫咗一個普通魚粉,普普通通另外帶咗一個泡椒雞翼,味道OK,但係可能擺得來,啲肉超硬大家行過諗唔到食乜可以試吓,不過嗰頭咁多好嘢食,我諗都應該唔會諗唔到食乜。最後就係店舖嗰個老闆娘同埋廚房入邊有個叔叔我諗應該係老闆,佢哋好好人,睇得出係自己生意打理,有心經營,希望佢哋煮好食啲嘢,繼續做💪🏻💪🏻

另外叫咗一個普通魚粉,普普通通

另外帶咗一個泡椒雞翼,味道OK,但係可能擺得來,啲肉超硬

2019-01-18 349 瀏覽
今日去咗太子嗰度覓食,本身想去附近一間Cafe,點知眼大睇過龍,原來佢收六點鐘那那聲上去開飯啦搵餐廳啦,途經呢間好似專賣魚粉嘅餐廳,膽粗粗入去試啦!我哋叫咗一個三鮮粉,一個招牌魚頭粉,同埋叫咗個醉雞翼小食。第一樣上枱嘅係醉雞翼,一入口凍冰冰,我知道醉雞係凍嘅,但冇諗過個口感咁似未解凍嘅雞翼肉嘅質感非常之硬,而且唔太入味。三鮮粉真係媽媽的味道,啲餸有啲小家,同埋個湯底放咗好多薑粒,遮蓋左好多味道,最起碼我飲唔到肉湯味或者魚湯味,比辣味遮蓋晒。嗰個魚頭粉,魚係唔錯嘅,但係個粉都係好失色,而且真係覺得媽媽都煮得到嘅感覺,入呢間餐廳之前我預期係食比較重風味既食物,所以住家嘅味道令我有點失望😞

我哋叫咗一個三鮮粉,一個招牌魚頭粉,同埋叫咗個醉雞翼小食。
肉嘅質感非常之硬,而且唔太入味。
It is very rare to find hunan restaurants in Hong Kong especially with authentic ingredients and taste. I miss Hunan food a lot as I used to have business trips to Hunan. I’m really glad to find this small noodle shop in Prince Edward. I tried two of the signature fish noodles. When I saw the Hunan white chilly, I knew it’d have the authentic taste. The soup, fish are really fresh and tasty. The noodle is different from the typical Hong Kong rice noodles, more silky, a better combination with the fish soup.
The small side dish, dry radish with fried pork is a good combination with the soup noodle.
I’ll be back often.
2018-11-11 673 瀏覽
睇完牙後,好肚餓,經過見到呢間,岩晒我口味🤤見佢係貴州粉,即刻好有興趣,係門口睇左一陣就決定吃了。其實選擇唔算好多,本身忑忐緊食店裡招牌個款魚粉定魚頭粉,不過見有大魚頭食咁正,都係決定試左先,下次再試另一款😬等左10分鐘左右,我碗魚頭粉(走青)到喇😌叫左中辣係泡椒湯底黎架,好香又夠辣👍🏻,唔食辣既朋友都有唔辣選擇。魚頭有大半個,食得出新鮮,肉好滑🤩食晒個魚頭都飽飽地。而個貴州粉我都好喜歡,質感爽滑,而且粉既份量又多,多到我盡食都食唔晒,估佢唔到咁足份量。個人表示很喜歡,都見到一路都有人入內食野,下次經過會再食😍

招牌魚頭粉

個人表示很喜歡,都見到一路都有人入內食野,下次經過會再食😍
2018-11-07
  • 大魚頭魚粉
2018-10-28 564 瀏覽
郴州很多好吃特色的粉和馄饨。没想到香港也开了新店,在新闻看到后立马来试试。点了一个栖凤渡鱼粉和鱼腩粉,还想吃鱼头粉,肚子撑不下,下一次再来店面在过马路很显眼位置,一下就找到了,里面也不大,可能新开很多人还不知道,客人不算多,我们坐在吧台位置,还算干净整洁,勺子有一个盒子装起来。小男孩看台走过来点餐。没有过多的介绍,我点的栖凤渡鱼粉,鱼块很辣很入味,估计是为了迁就香港市场,汤不是熬鱼的辣汤,是清汤加辣椒(我选的小辣)基本不辣,老公选的鱼腩粉,也是小辣,可是汤很辣,鱼腩反而不辣,像是清汤烫熟的,保持鱼的鲜味,但是有点味精味道略重了,对了,想起网评说炸蛋好吃,各加蛋一只,名不虚传。👍整体而言,还可以,有机会还来,试一下大辣的栖凤渡鱼粉和鱼头粉。
2018-10-25
2018-10-20 394 瀏覽
首先 係香港要食到湖南既菜好似其實吾難例如咩野剁椒魚頭 紅燒肉同湘味毛血旺呀等等。 但如果要係香港食到當地人食開既米線 反而好似真係都幾新奇,因為都比會較少接觸到,畢竟香港滿街都係雲南米線 或江西米線。今日經過左太子 就見到有間藍色招牌既小店 名叫「郴州魚粉」 ,老實講 真係名都吾識讀 亦吾知佢係咩何方神聖,之後就入左去 因為都算開始係繁忙時間了 入面個個男店員就指左我坐邊邊既自閉位,然後我就問佢 :你地個招牌點讀呀?! 甘佢都好好甘答我話:讀個「深」字 深水埗個深 ,甘我又覺得ok喎 因爲個時都開始比較人多 而樓面都得佢一個 好似有少少忙吾過黎 但佢都算係耐心解答我既問題 黎下都值得加分既 然後就係因本人係第一次食 所以都吾知點叫 可能因為佢見到我hold左5-6分鐘都沒點 佢就主動同我講 話黎種就中辣以上 如果怕辣就都可以分開上 黎啲就可以吾辣 有魚湯底有豬骨湯等等,都幾nice既 (不過全程無咩笑容甘 好似好趕時間甘) ,經過佢講完一大輪 甘我就選擇左個個A05 其實都幾快手 無幾分鐘就已經送到我面前 碗粉入面 都真係幾多醬爆肉 粒粒都幾大粒 份量吾錯 真心幾抵食 湯都
其實都幾快手 無幾分鐘就已經送到我面前 碗粉入面 都真係幾多醬爆肉 粒粒都幾大粒 份量吾錯 真心幾抵食 湯都有比較濃既豬骨味 不過反而我覺得最特別係啲米線 我係香港沒食過 佢係特別爽個隻 好有口感 又幼身啲 真係好特別 同佢地個種辣 係爽辣 吾會太難入口 而且肉係厚實既 食得出係當日新鮮的
而且 價錢都幾合理 都幾抵食 吾錯吾錯 下次會試下佢地個個魚腩 個個男店員話黎個先係招牌 ,不論魚頭 魚腩還是魚肉都係日日新鮮。
總體黎講:味道可以 新鮮 價錢合理 如果中意食辣既朋友 黎間魚粉店 你值得一來 可以挑戰佢地既特辣。
食得出老細/廚師既認真。
店員服務態度都吾錯 雖然佢面帶無咩笑容哈哈 但都係樂意去招待你 基本禮貌都做到。
吾錯既一次體驗。
2018-10-19
2018-10-15 314 瀏覽
晚上到訪,魚頭賣完了。叫了魚腩份,小辣但比較辣,炸蛋不錯食物還可以。但是員工態度非常惡劣好像咗他收工一樣,沒有禮貌!不推介,不會有下一次的到訪。所以員工很重要。
晚上到訪,魚頭賣完了。
叫了魚腩份,小辣但比較辣,炸蛋不錯
食物還可以。
但是員工態度非常惡劣好像咗他收工一樣,沒有禮貌!
不推介,不會有下一次的到訪。
所以員工很重要。
2018-08-25 785 瀏覽
郴州魚粉雖然不知名字點讀,不過已經係第二次幫襯,太子地鐵站行過去唔難搵,見到個咁靚嘅粉藍色門口就係,服務員話有三款招牌菜,招牌魚頭粉,上次食過郴州魚腩粉、酸酸地幾野味,今次就叫了栖鳳渡魚粉,有大中小辣選擇,叫左個小辣,飲一口湯味道不算太辣,湯底有胡椒香味,粉的質感好有趣,好有咬口煙韌,鍾意食魚的人一定大愛,因為魚肉鮮甜,冇腥味,大大件咬落啖啖肉,用筷子夾都唔會散晒,比起魚腩粉,尼個渡魚粉嘅魚更出色,如果鍾意食辣嘅人,叫個大辣加埋啖啖肉,一定好好味!價錢便宜,抵食!內裏裝修不錯,坐得舒服美中不足唯獨是其中一位男侍應生,態度似足唔願做但又被逼幫手嘅太子爺,唔太願意招呼你,唔係要求對客人下下展露親切笑容,但基本禮貌態度表現都應份有!

價錢便宜,抵食!

內裏裝修不錯,坐得舒服