2024-04-10 0 瀏覽
今日同朋友嚟長洲,我地周圍行下食下, 行到一條巷仔,見到呢間賣傳統小食嘅餅店好多人幫襯, 於是我哋都停下腳步睇下係賣咩嘅。朋友好鍾意食香蕉,佢一見到香蕉紅豆糕就好快買咗,而且香蕉糕都幾大件。

香蕉紅豆糕
2024-04-06
香蕉紅豆糕
2023-05-30 376 瀏覽
前幾日就係一年一度嘅🌸2023長洲太平清醮🌸,吸引咗超多人嚟長洲湊熱鬧,而我就係其中一個😆,大街上都有各式各樣嘅平安包飾品,咁梗係唔少得買返幾個真既平安包食下啦😋,呢間有成50年歷史嘅🌼郭錦記餅店🌼,適逢太平清醮,佢哋就梗係做唔停啦,事關每個都會買返個平安包,食咗平安包,寓意平安健康🙏🏻🙏🏻今次比我食到👉🏻太平清醮限定阿華田平安包 $15/1👈🏻,佢嘅外型已經比一般傳統嘅包唔同,咬落去比一般嘅更加軟熟,口感有少少似麵包舖嘅麵包咁,而裏面嘅夾心就係棉棉阿華田,食落都有濃郁嘅阿華田味,不過質感麻麻,佢有少少似忌廉狀,比較空氣感,自己就覺得一般🤔傳統嘅平安包有三個味道,🌼蓮蓉,🌼麻蓉同埋🌼紅豆 : $10/1 :佢個size足足有手掌咁大,每一個賣相都幾乎一樣,唔講唔知係全人手製😍,喺咁短時間裏面整大批平安包真係唔容易,真心佩服佢哋🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️仲要每一個幾乎水準一致,食落麵包非常鬆軟,有少少咬口,裏面嘅餡料都非常豐富足料🤤🤤,唔會好甜,就算放咗喺室溫五六個鐘,佢麵包嘅質感都冇變😍,仍然都係飽滿,值得一讚👍🏻👍🏻

2022-06-10 989 瀏覽
芒果糯米糍同大魚蛋就食得多🍢長洲嘅平安包大家又買過未呢?唔講唔知原來平安包都係長洲必食item!🥮 蓮蓉平安包 $18包包口感煙韌,無饅頭咁硬帶有少少麵粉嘅香氣🥰蓮蓉餡比較稠糊,甜度適中!🥠 麻蓉平安包 $18比起蓮蓉包更加鬆軟,帶啲啲韌性想回味吓傳統特色食物都可以買返個❤️⭐️ CP值:🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘⭐️ 舒適度:N/A⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘(5 星為滿分)
芒果糯米糍同大魚蛋就食得多🍢
長洲嘅平安包大家又買過未呢?
唔講唔知原來平安包都係長洲必食item!

🥮 蓮蓉平安包 $18
包包口感煙韌,無饅頭咁硬
帶有少少麵粉嘅香氣🥰
蓮蓉餡比較稠糊,甜度適中!
蓮蓉包

🥠 麻蓉平安包 $18
比起蓮蓉包更加鬆軟,帶啲啲韌性
想回味吓傳統特色食物都可以買返個❤️
麻蓉包

⭐️ CP值:🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘
(5 星為滿分)
蓮蓉包
麻蓉包
無論小時候或是現在,每一次去長洲都感覺是一次短程旅遊。而每一次進行這一種形式的旅遊,總要有些 "手信" 帶返屋企的。在長洲,有好多人都會買一些生晒的海味乾貨回去,也有些人會像我們,買一些長洲才會有的東西回去送給家人。不用反問自己了,因為幾乎任何人都知道,長洲獨有的食品就是平安包。那次去長洲,臨上船前,特登去《郭錦記餅店》買幾個,請屋企人食。以遊客的身份來到《郭錦記餅店》,當然是二話不說,手指著櫥櫃內的平安包大叫 "我要"。這一次我們買了豆沙同麻蓉兩種。而家的,是 commercial 版本,包上的平安印以經可以分清楚是什麼味道。以前買了回來,真的是要估下估下我手上的是什麼味道啊。再再再之前,印象就是只有麻蓉味。今時今日的平安包,其實只是包夠大,內心的餡其實不多。好味道主要就是包子夠香滑,也夠甜。餡雖不算多,但也是淡淡味香濃的。也許,就是餡料不多才顯得外層的包子份外地甜美可口。徐平安包之外,《郭錦記》也就是一間很傳統的老香港餅店。大佛餅同棋子餅,在今昤今日的香港街頭,這些傳統的中式餅,已經是賣少見少。買了給老人家吃,頓時令他們懷念起年少時的味道。平安包同傳統餅食都非常之好味道。可是,平安

平安包同傳統餅食都非常之好味道。可是,平安包越賣越貴了,(為了賺遊客錢吧。) 買了吃了,荷包平安。
$15 (其他)
長洲 40年歷史老店😍誠意之作 做到最好🤩地點:長洲呢一間喺長洲已經超過有40年嘅歷史🥰用心製作😛希望會係用最優質嘅食品比客戶🥳呢一間舖頭其實最主要係做一啲傳統食品😋例如雞仔餅😛棋子餅😝等等唔同嘅小食當中亦都會推出埋有關嘅糯米糍🤩仲有各款唔同嘅口味🤓最重要係設立自己生產嘅廠房😎食用比較安全🥳長洲大魚蛋$45 (7粒) - 每因市場價格而唔同- 通常去長洲🤩一定會是佢嘅大魚旦🤩但通常都需要大排長龍😛今次嘅魚蛋比一般大三倍🥳好似成日乒乓波咁🤓用來做早餐或者小食一流🥺魚蛋表面會好似金黃色㗎😗入邊會有比較彈牙既魚肉🥳勁有魚既味道😙比較好食彈牙😋入邊仲會附上豉油同埋辣椒醬😗真係值得一試地點:長洲北社街46號地下香港名稱:郭錦記@kwok_kam_kee 好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
長洲 40年歷史老店😍
誠意之作 做到最好🤩
地點:長洲
長洲大魚蛋$45 (7粒) - 每因市場價格而唔同
地點:長洲北社街46號地下香港
名稱:郭錦記
@kwok_kam_kee
好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-01-28 1538 瀏覽
本來想買蛋卷上次細佬買過,好味,厚身,有蛋香,唔太甜快農曆新年,只做賀年食品雞仔餅出名,但我不大興趣,買了半磅有少少脆口,可接受有得揀,我都係買蛋卷我問店員有無,她指住卷蛋叫蛋卷。我真係唔明,是否新來的員工?
本來想買蛋卷
上次細佬買過,好味,厚身,有蛋香,唔太甜

快農曆新年,只做賀年食品

雞仔餅出名,但我不大興趣,買了半磅
有少少脆口,可接受

有得揀,我都係買蛋卷

2021-01-27
其他
  • 雞卷
2021-01-22 1209 瀏覽
🇭🇰#長州 必定要食平安包😍【#郭錦記餅店 】🎎就算唔係太平清醮每次入長洲我都一定會買平安包!呢呢一間就有3️⃣種唔同嘅口味,一次過滿足晒唔同人嘅需要😋🏮馳名平安包蓮蓉、麻蓉、豆沙佢哋無好似饅頭咁硬繃繃冇味 反而口感煙韌 個包好鬆軟仲有少少甜味豆沙餡大大舊又滑又濃 重點係仲要熱辣辣 反而埋用嘅芝麻味就唔係太出 蓮蓉個餡就比較稠糊呢啲傳統中式包點已經剩返好少🥺下次見到一定要再買👍🏻📍 郭錦記餅店 (長洲)長洲北社街46號舖
🇭🇰#長州 必定要食平安包😍
【#郭錦記餅店 】

🏮馳名平安包
蓮蓉、麻蓉、豆沙

呢啲傳統中式包點已經剩返好少🥺下次見到一定要再買👍🏻

📍 郭錦記餅店 (長洲)
長洲北社街46號舖
  • 平安包
  • 平安包(麻蓉)
  • 蓮蓉平安包
2021-01-22 889 瀏覽
一場嚟到 #長洲,點都要買啲 #手信 返去孝敬 #阿爸 同 #阿媽。兜兜轉轉... 我哋行到去「郭錦記」嘅門前,不過呢日我哋唔係買出名嘅 #平安包,反而係買咗啲 #香蕉糕、#雞仔餅,貪佢夠懷舊,又夠襟擺🤪一心以為呢啲 #老餅野 好啱 #阿爸 同 #阿媽 口味,點知就比佢哋彈到一文不值🤨 公平啲講,佢哋嘅出品又真係唔抵幫嘅,本來軟綿綿嘅 #香蕉糕,入口似食橡筋多啲喎😅 至於啲 #雞仔餅,外皮脆到有啲似 #曲奇😅 不過啲餡料都足嘅,油膩就預咗㗎啦,呢啲 #懷舊點心 無油又點好食㗎?😅

2021-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
2020-12-14 926 瀏覽
近年香港湧現咗兩種食店,一種係什麼點心包點店.另一種係古早味蛋糕店.有次同朋友講開古早味蛋糕,佢推介我返長洲老家食郭錦記嘅斑蘭蛋糕!又平又抵又好味!佢重話每次入長洲必買.於是託朋友買嚟試試.當年住長洲,都無幫襯過,反過嚟要朋友推介,真失禮.除咗斑蘭蛋糕之外,朋友重左執執右買買,買咗一堆!想話俾翻錢,朋友話由佢啦,有限錢喎.....真係多謝哂!  m(_ _)m斑蘭味係點?講真我真係唔知,甚至連坊間嘅古早味蛋糕都未食過,但郭錦記嘅斑蘭蛋糕夠軟熟,入口仍有少少質感,唔會好似其他蛋糕噤食空氣.佢又唔似嘉頓d蛋糕單單得一個甜味,而打開個盒已經香味撲鼻.相比起斑蘭蛋糕,我較中意蛋圈,最大原因係內藏忌廉,令口感更豐富.其實.... 我食一件細細件已經足夠,如果買坊間果d古早味蛋糕,半份都嫌多.最後.... 朋友果然無介紹錯! 長洲又多一種美食!
近年香港湧現咗兩種食店,

一種係什麼點心包點店.

另一種係古早味蛋糕店.

又平又抵又好味!

佢重話每次入長洲必買.

於是託朋友買嚟試試.

當年住長洲,都無幫襯過,反過嚟要朋友推介,真失禮.

除咗斑蘭蛋糕之外,朋友重左執執右買買,買咗一堆!

想話俾翻錢,朋友話由佢啦,有限錢喎.....

真係多謝哂!  m(_ _)m

佢又唔似嘉頓d蛋糕單單得一個甜味,而打開個盒已經香味撲鼻.

最後.... 朋友果然無介紹錯! 長洲又多一種美食!
  • 班蘭蛋糕
2020-07-04 905 瀏覽
黎到長洲,今次唔想食平安包,比我見到有雞仔餅,就買黎試下🤩。美中不足係佢唔係岩岩整好,似係朝早已經做好放係到既,但都唔緊要,最緊要有得食🤣。咁買左番黎我就即刻放入口,咁幾好既係佢唔係個D好油既雞仔餅,之前食過一D係好油,一入口已經覺得自己係食緊油多過食緊雞仔餅🤦🏻‍♂️。咁依間就唔太油,岩岩好,咬落唔太痴牙,最好係放耐左都唔係太硬,裡面都夠軟,同埋個味唔會太鹹都唔會太甜,所以食完一塊想食多一塊🤤。

雞仔餅
2020-05-17
$20 (其他)
2020-06-22 585 瀏覽
去到長洲點可以錯過平安包,買個平安包感覺上就好似一個儀式咁,平平安安。好似冇買平安包就冇黎過長洲咁。但係其實我都係第一次買到,之前唔係刪咗門就係俾人買晒。今次有幸終於比我買到買咗個豆沙味試吓先,原來好好味㗎,我以為會好似啲饅頭咁無味,包嘅部份係好鬆軟略帶少少甜味,豆沙餡濃滑,包同餡嘅比例啱啱好,唔會太多又唔會太少,熱辣辣擺入口真係好好食,依樣真係我估唔到嘅。終於明白啲人點解去長洲都會買平安包,因為真係唔係得個樣,買個意頭食埋落肚,下次再試吓其他味道
。好似冇買平安包就冇黎過長洲咁。但係其實我都係第一次買到
,之前唔係刪咗門就係俾人買晒。今次有幸終於比我買到

,依樣真係我估唔到嘅。

2020-02-04 988 瀏覽
20190101☁️Tuesday🍄今日郭錦記在 Fb刊登📰有手工芋圓及魚肉燒賣在銅鑼灣崇光百貨店超市做推廣,所以第一時間去到SOGO超市,手工芋圓沿用傳媒台灣製作配方,以香港作為生產地,剛剛巧遇郭錦記掌舵人,郭大少教識我芋圓都可以做Fusion,立刻回家製作🍵嘩!真的和台灣口感沒有什麼分別😝 煙煙靭靭😋 見到郭大少當然要selfie📸
20190101☁️Tuesday🍄

2020-01-01
外賣自取
去長洲觀賞太平清醮,睇完會景 / 飄色巡遊及搶包山,買平安包當然是指定動作。在另一間餅店買完特別版平安包之後,順道在另一間應該是全長洲最出名、歷史最悠久的「郭錦記」買平安包。根據一個長洲原居民朋友所述,雖然「郭錦記」已經扎根長洲幾十年,原來上一手才是真正老字號,「郭錦記」也是餅店始創人的徒弟接手後所改的名字,但餅店的原本名稱是什麼,朋友也不清楚了!相信「郭錦記」已經在這個地址經營了多年,一直沒有搬遷,右邊的凸字招牌上,有一半字粒已經跌了下來,不知去了哪處,只剩下了字粒底的痕跡,隱約可見。太平清醮期間當然主力買平安包,平日就賣各式傳統中式糕餅,幾乎講得出的都有:棋子餅、雞仔餅、光酥餅、老婆餅、老公餅 ⋯⋯ 等等,部份款式甚至乎已經不能夠在外邊其他中式唐餅家找到。由於已經是佛誕正日後的下一天,前一日還是迫滿了人的北社街已經暢通無阻,餅店門口也再沒有聚滿了人;不過,仍然有一些遊客及長洲居民買平安包,只是不再是前一天佛誕正日的熱辣辣平安包了。小店內的平安包數量也剩下不多,已經去貨七七八八。「郭錦記」的門市很細,相信另外有一個很大的工場,否則當年只有「郭錦記」一家餅店生產平安包商的那些年,如何滿
「郭錦記」的門市很細,相信另外有一個很大的工場,否則當年只有「郭錦記」一家餅店生產平安包商的那些年,如何滿足市場需求?平安包($9/個)共有三款口味:麻蓉蓮蓉豆沙,與今時今日其他三兩間主要競爭對手的價錢一樣。
為了迎戰競爭對手的期間限定平安包,亦為了增加生意額,「郭錦記」今年食正電影潮流,退出蜘蛛俠限定版平安包($88 / 4個)。同樣俾了 licence fee 及攞了專利權,只是宣傳海報稍為及不上競爭對手,不過,勝在名氣大、字號老,一樣有大量捧場客。
蜘蛛俠限定版平安包
買了麻蓉、豆沙口味各一個。回家後翻蒸平安包,已經預計平安包的味道會打了折扣。與傳統中式包點相同,麵粉香氣唔明顯,口感紮實、帶點點韌性;尤幸包身甜度適中。麻蓉餡料份量很少,而且甜度很高、亦沒有芝麻香味;質感有點奇怪,太稠身,加上米白色的外觀,有點似漿糊 ⋯⋯ 不過,傳統中式包點大概都是這個模樣:餡料稠如糊、甜度很高。平安包論味道只是一般,但傳統特色食品總需要保留;下一年的太平清醮如果再次來到長洲,一定要買一個新鮮出爐熱辣辣的平安包,即刻食,親身驗證一次是否會好味一點?
2019-05-13
外賣自取
$10 (其他)
2019-05-17 1098 瀏覽
一年一度太平清醮,同成班朋友柴娃娃入黎長洲玩返3日2夜💕💕咁當然要買返d平安包食啦朋友仔介紹郭錦記,好啦,一於大手入貨,買左24個豆沙味真材實料,包身夠軟,一撕開就聞到淡淡嘅豆沙味,豆沙唔會太甜好美味喔
朋友仔介紹郭錦記,好啦,一於大手入貨,買左24個豆沙味
真材實料,包身夠軟,一撕開就聞到淡淡嘅豆沙味,豆沙唔會太甜
好美味喔
2019-05-12
2019-05-13 610 瀏覽
來到長洲,朋友指定要去傳統餅店先買個包原來每年一度搶包山都好多人為買這個意頭麵包回家放取其意名,家中平安如果不是拿來吃,記得問店員買不熱的,免得蒸氣令麵包變濕傳統麻蓉包麵包飽滿,餡料多,比較乾身,討個意頭郭錦記餅店
來到長洲,朋友指定要去傳統餅店先買個包
原來每年一度搶包山都好多人為買這個意頭麵包回家放
取其意名,家中平安
如果不是拿來吃,記得問店員買不熱的,免得蒸氣令麵包變濕
傳統麻蓉包
麵包飽滿,餡料多,比較乾身,討個意頭
郭錦記餅店
1 分鐘 (外賣自取)