那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ

那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ (已搬遷)

新店位置
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ (已搬遷)
5K
tomiseating
鋪頭有啲迫滷排骨有啲big
tomiseating
2020-05-25
4K 瀏覽
關注
呢間新嘅主打台式便當嘅小店長期都大排長龍,雖然鋪仔細細有啲逼,但係嘢食真係好有誠意,便當入面有一塊勁大塊嘅豬扒,豬扒炸完再沉入滷汁,所以食起嚟香口得嚟都好惹味,而且佢仲配上咗幾款配菜,非常豐富同飽肚!不過如果佢可以好似台式火車便當咁將飯同配菜分開,就唔會整到啲飯太濕啦。⁣This new small restaurant specializes in Taiwanese bento. The braised ribs bento came with a huge pork chop and 5 different side dishes. Overall, the food is extremely hearty and home-like!⁣查看更多
hellosammi
精緻便當
hellosammi
2020-05-03
2K 瀏覽
關注
原本想避開人龍,大約2pm來外賣,人算不如天算,想點的食物無論是滷排骨便當、鹽酥脆雞便當、排骨便當,全部售罄!最後搶了一個古早味手工滷肉便當,加配鳳梨冬瓜茶。外賣有折扣,$58。外賣便當精緻,餸菜鋪滿食盒!滷肉佔了一半,調味適中,不會過鹹,滷肉汁亦不會浸透飯粒。配菜有紹菜、粉絲、滷豆腐、三杯數雞、麻辣菜脯。這個菜脯超好食,爽脆、微辣,絕對喧賓奪主,比滷肉更味美!鳳梨冬瓜茶清甜 消暑解熱,夏天飲一絕!會encore 的查看更多
weisikmuimui
台灣的味道
weisikmuimui
2020-05-01
1K 瀏覽
關注
鹵香焢肉便當($64)呢個飯不得了, 控肉其實係肥豬肉, 一層厚厚既肥膏配搭住薄薄既瘦肉,口感同味道係一流, 啖啖肉同肥膏, 每舊都勁大舊😱 鹵得超入味, 另外加左$5鹵肉, 簡直全部都係肉🤤 肉既份量仲多過啲飯🍚 另外仲有一舊鹵豆腐乾, 少量椰菜, 鹵豆腐粒, 粉絲同埋酸菜🥬 成個飯好豐富, 我好似未食過咁多料既便當🍱鹽酥脆雞便當($56)呢個飯就相對比較冇咁好食, 鹽酥雞每舊都大大舊, 不過就炸得偏硬身, 而且炸粉有啲過多🤔 不過味道唔錯, 唔會過份濃味👍🏽 其他配料都係同上面果個飯一樣, 不過呢個就冇加到鹵肉, 但係一樣食到飽一飽🤰🏾那個鹵排骨便當($62)呢個飯既肉量簡直係驚人, 成塊肉遮蓋曬下面啲配料同飯, 啱曬食肉獸😂 雖然佢係大塊, 但係都保持到應有既肉汁同埋調味調得十分好👍🏽 呢個飯都同前兩個既配料都一樣, 而且都有加鹵肉🐷 雖然個鹵肉只係加$5, 但係份量都好多而且肉粒都大大粒而且半肥瘦, 個汁超好味🤤 成個飯真係食到飽到一個形容唔到既地步, 但係咁好食又唔忍心嘥左佢, 最後都堅持食曬😂跟餐叫左杯蜜柚古早紅茶(+6)呢個茶味道好特別, 酸酸甜甜幾開胃, 好適合而家呢啲天氣飲🤓 呢杯飲品可以揀甜度同溫度, 我就揀左常溫同走甜, 不過由於飲味本身有佢一定既甜度, 所以我叫店主盡量幫我整到最唔甜😋仲有另一杯南投炭焙烏龍奶茶🥤(+5) 呢個都好好飲, 有淡淡既炭培味, 飲落唔會過分甜, 幾有驚喜😚總括嚟講, 我覺得呢間野多人幫襯係有佢既原因, 因為CP值真係超高, 味道完全係💯 份量更加唔洗講, 連男仔食一個便當應該都會夠飽😂 配料多真係好難得, 係一間好用心既餐廳🍴係51黃金週期間, 外賣有9折優惠, 大家快去試下啦😋查看更多
piggy and doggy
💛好豐富嘅便當
piggy and doggy
2020-05-01
關注
呢間小店,自開業已經好好生意,最近因為疫情關係,全面做外賣,不設堂食,所以終於有機會可以去買嚟試下。 其實夏天食便當真係好適合,外賣到返去就算凍咗都唔怕 ,因為台灣嘅便當本來就係暖暖哋咁樣食, 又唔怕食到汗流接背。佢哋嘅便當全部都係會有五款嘅配菜,包括 炒粉絲 滷水雞髀菇 酸菜 椰菜同埋鹵水豆乾, 每一款嘅配菜都獨當一面 ,就算淨係食佢哋都唔會覺得寡。 鹵水雞翼滷肉便當 ,鹵水雞翼雖然唔滑,但係配埋油脂香滑嘅滷肉 一齊食可以彌補。 另外一款就係鹵水牛展佢哋嘅滷水非常入味牛展軟滑爽口, 同埋非常大舊 鹵水香料濃郁之餘偏甜,係典型台式風味。 每個便當仲跟埋一杯凍飲, 大大杯嘅台式奶茶飲完係飽到上心口 平時出街買一杯台式奶茶已經要20蚊。 所以我真係覺得呢度嘅便當好抵食💛💛要多多支持。有一樣嘢要提下大家,就係因為樓面人手少,, 出品比較慢,所以大家如果去買嘅話,不妨先用電話落單,咁樣可以節省時間💛查看更多
gchi.hk
超好吃台式便當🍱
gchi.hk
2020-04-27
1K 瀏覽
關注
呢間主打台式便當🍱,舖頭名後面嘅台語發音其實就係代表「那個」😂 那個那個😙舖頭唔多位大約容納到10個人,所以人龍都幾長~ 啱啱經過佢因疫情影響佢直頭轉做只限外賣😞 好想快d可以再食😭/🍱 香酥炸雞沙拉便當 $62每款便當可以揀沙拉又或者家常菜~ 強烈推薦家常菜😍 嗰日嘅家常菜有辣菜脯(超好食!!!!)、炒粟米同炒椰菜(呢個都超好吃) 😚 椰菜爽脆😌 火,炸雞都鬆脆!雞>飯😝/🍱 迷你滷肉便當配彈彈黑白丸湯 $60有一小嚿滷肉,都炆到入晒味,好香😌 黑白丸湯就冇乜特別,我一向都不太好台灣嘅丸湯😂 /🥤 鳳梨古早味紅茶 $7 (跟餐價)呢款比較少係出面飲到,而佢鳳梨味又出乎地夾紅茶☕️ 叫咗少甜而佢都真係做到😌/欣賞舖頭講明「不飽可以加飯,吃不完可多帶」,不浪費好緊要呀😗食完會想返轉頭再吃的店!查看更多
+ 3
foodlibrary
住家感覺台式便當
foodlibrary
2020-04-21
關注
一直都好想去試呢間台式小店次次經過都大排長龍終於去左試啦店內空間小座位有限而且人手都有限落左單之後都要等一段先上菜諗住試最人氣嘅雞髀便當 點知冇賣唯有試下雞髀個朋友豬髀啦便當會附送每日都唔同嘅配菜四款而當日就係粉絲 滷豆乾 甜不辣 椰菜便當仲包埋飲品冇咗最想食嘅雞髀失望左但滷豬髀令我嘅心情由谷底升返上嚟豬髀滷得非常入味 充滿醬油香每一塊肉同脂肪嘅比例一半半唔會食到覺得好油膩肉質好腍身軟滑 好好食!配菜方面亦都好出色每款都好入味最欣賞係甜不辣個便當太多餸菜食完真係好滿足查看更多
滷香豬髀便當
kyying2
出色台式小店
kyying2
2020-04-19
關注
好耐之前已經bookmark左呢間台式小店 個日特登過黎大角咀食💛店面真係好細 座位好少同逼 但店員勁有禮貌係咁同我地講唔好意思地方淺窄而家因為疫情關係 所以只係做外賣.當日本身一心想食佢地嘅炸雞脾便當 但原來已經變左係期間限定 唔係日日有😭———————————🔸那個滷排骨便當 $64滷排骨係先炸後滷 好入味雖然個人覺得稍稍咸左啲啲 但都無礙佢好食嘅程度~.🔸手工鹽酥雞翅便當 $64炸鹽酥雞翅嘅皮好脆 熱辣辣炸起 好味😋最impressive嘅係每個便當都有免費5款家常配菜 每日都唔一樣當日我食嘅配菜係👉🏻蒜香紹菜/ 螞蟻粉絲/ 香炒茄子/ 滷香甜不辣/ 黃金蘿蔔連配菜都整得好好食OMG一定會再encore😛♥️查看更多
POTATO_C
超用心小店
POTATO_C
關注
💛店內好多文宣 有罷市 .期間限定:滷香豬髀飯 $64那個滷排骨便當 $64阿里山蜜香烏龍茶 +$7鳳梨冬瓜茶 +$5台灣腸 $10.每個便當都會有五種配菜 不定時會轉超欣賞這店連配菜都十分用心 ♥️ ..馬拉盞粉絲蒜香椰菜 咸酸瓜糖醋豆腐滷香甜不辣 🤤五種都很好吃呢! 最喜歡甜不辣和粉絲 甜不辣的形狀好可愛啊整個便當份量超多! 我點了少飯 都非常飽豬脾滷得又淋又入味 我喜歡這個多於排骨😋🤤期待恢復堂食後可以再支持 試試其他配菜查看更多
+ 2
gc0717
疫下仲有隊的餐廳💛
gc0717
關注
一路都好想食嚟間 💛 台式黃店,但係長期都好長隊。諗住疫症下應該會短啲,點知!最終都排咗陣。需要要排,但係排得好開心嘅一次 ☺️其實餐廳一路都對住排隊嘅人呼籲人買外賣 👍🏻 (只係黃奴嘅我唔係住 nearby)餐廳防疫意識很高,一入門口時就有消毒洗手液提供。每位員工都有戴口罩。鹽酥排骨便當 $62 + 5 drinks有台味 😋 份量大 👌🏻 男嘅絕對足夠,女嘅可以叫小飯。除咗髯鬚雞同飯之外,仲內配好多小菜,唔會口 dry dry.查看更多
鹽酥排骨便當
wonglam1222
足料好食黃店
wonglam1222
關注
足料好食黃店,一定要大推👍🏻雖然因疫情只賣外賣,但佢既台式火車便當真係色香味俱全🍱我試左「那個滷排骨便當」配「阿里山蜜香烏龍茶」同埋「油蔥蒜泥白肉便當」配「南投炭培烏龍茶」,排骨便當有三大塊,香酥味濃,蒜泥白肉充滿蒜香,加埋side dish 真係好豐富!佢既份量大件夾抵食,仲要包埋飲品,真係好抵!👍🏻😌今次試唔到鹽酥脆雞便當,下次要再試埋佢!大家都要支持下呢類型嘅小店!!!💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻查看更多
eating_crystal
好好食但真係好逼
eating_crystal
2020-04-02
關注
黃店好吃🤣 不過好細間超級逼相都好難影 亦都排好長龍 好彩早到一步6.30到唔洗排等一等就有位 食食下望出去已經見到好多人 食完出去條龍長到嚇親人!🤣我食鹽酥雞好好食,雞既炸皮厚度敵中,酥脆唔會硬,雞肉又juicy,仲超熱一定係新鮮炸起。加左鹵肉,覺得味道偏甜。另有每日唔同既5種配菜,味道都好食。見到隔離既鹵香好似仲好食,係炸既再撈左鹵汁咁。但男友叫既紅燒牛肉就唔得了,唔好叫,好硬又乾🤫🤫 另外叫左雞腿卷同台灣腸同甜不辣,全部都係炸的,味道不錯,由其雞腿卷,但超熱氣🤣飲品跟餐叫都抵,好飲的但無乜特別。總結,抵食又好味又好黃 不錯 但真係坐得好辛苦🤣查看更多
erica07411
最愛台灣便當 💛
erica07411
2020-03-12
關注
友人極力推介 而我又好想食台灣野 於是我就去試試 我去到店舖大約夜晚九點中 店鋪地方雖然不大 但已經坐滿哂 有四張枱 本身想坐係到食 但已經last order 於是我叫左外賣番屋企食有好多款不同便當 本身我好想食滷雞球便當 好可惜我太夜已經賣哂 下次要試下先今次叫左兩個便當加兩個小食那個滷排骨便當 $64OMG!!! 一打開勁吸引!排骨好大塊 成個碗咁大 而且仲配以不同配菜 豆腐、椰菜、滷肉、粉絲 每食一啖飯都可以配唔同配菜 再加上秘製醬汁 好味😋那個滷肉雞翼便當 $62雞翼好淋 好入味 不過我鍾意滷排骨多啲 下次一定要早啲黎食大雞脾 原來餐廳做緊優惠 所以有減價 呢個價錢已經包左飲品一場黎到 買多兩個小食 鹽酥甜不辣和手工黑白丸 每款只係$15 我最愛食鹽酥甜不辣 好似魚餅好好味❤️#黃店要多多支持查看更多
+ 1
窮食家:D
超豐富家常台灣便當
窮食家:D
2020-03-08
關注
那個滷排骨便當🍱($64)平時食台灣菜食滷肉飯都食到悶,但呢到既便當每日都會配5款唔同既家常配菜,啱晒貪心既我🤪滷排骨超級大塊🤯先炸後滷,所以顏色都比較深,肉質鬆軟,味道香濃甜甜地好入味🤩是日配菜有香炒椰菜、XO粉絲、麻婆豆腐、滷香甜不辣同香辣菜脯🤤全部都好好食冇味精好家常風味,送飯一流🥰仲有其他小食,試左烤香腸同鹽酥甜不辣都唔錯😆不過小店只有16個座位,所以星期日去都等左半個鐘先食到,座位都坐得比較迫,但係值得支持🤩查看更多
Winnie loo
還好吧
Winnie loo
2020-02-29
關注
坐底望左隔離枱d飯,好似除左排骨飯,其他份量都比較小。排骨飯既汁好勁(個人唔太喜歡,鹹左d)不過好有之前係台灣食排骨飯既feel。塊排骨底下有唔同既配菜包括2舊好似魚旦既長型物體(個人覺得幾好食既),有麻婆豆腐,仲有小小菜莆,粉絲同埋椰菜。整體都ok既。我比較中意杯鳳梨冬瓜茶,跟餐+5,菠蘿味重都幾好飲既。不過間店真係好細,得一個員工招呼,另外好窄,個通道只可以行到一個人,老闆們比心機換大鋪,加油💪🏽查看更多
鳳梨冬瓜茶
那個鹵排骨便當
rbylife
超好味既台灣野😋😋
rbylife
2020-02-24
關注
又係一間有參與罷工既小黃店💛佢間鋪頭好細間架咋 好似任何時候都好多人等位咁 但係因為我哋嗰日好想食台灣野 所以我哋都有排🙊🙊好彩佢最後係冇辜負我個等😍😍我覺得佢超級好味😋·那個滷排骨便當 $64本身我哋係想食嗰個超級photogenic嘅大大隻雞髀㗎 但係我哋去嗰日冇 所以就嗌咗呢個都係佢推介嘅便當🍱我哋仲加咗$5轉滷肉kekeke超貪心😈佢超好食 個排骨係酥脆得黎完全唔會鞋 而且好入味 同埋佢入邊會有好多當日嘅小菜 我記得我哋嗰日係有啲紹菜 滷豆腐 同埋粉絲 每一樣野都好好食😋不過我覺得其實大家唔使加滷肉飯 因為佢本身個排骨都係比較重口味嘅 咁所以個飯已經勁超夠味 加埋滷肉會有少少太多🙊😂😂·鹽酥甜不辣$15鹽酥手工黑白丸$15因為見到佢啲小食實在太平 所以我哋最後就淨係嗌咗一個便當分 再加左好多小食😏😏佢個鹽酥真係做得好出色 超好食 尤其係個甜不辣 我地超鐘意😍😍個黑白兩丸本身我哋以為係黑白墨魚丸 但係原來個黑丸係牛丸 但係都唔影響佢個好味wakakakaka·滷香雞翼$15因為我哋太肚餓啦 我哋無等埋其他嘢就食咗呢個😂😂我哋真係永遠都唔可以等齊所有嘢先開始食 不過呢個就係我哋嘅特色😎呢個滷雞翼都係超入味 佢入邊啲肉淋晒 不過佢對我黎講有啲太入味啦 太滷😂我鍾意佢啲鹽酥多啲keke但係我男朋友就好欣賞呢一個·#rbyeat#rby小黃店#rby台灣菜#rby大角咀·📍大角咀大政街6-16號大同新邨大有樓地下A號舖查看更多
鹽酥甜不辣