2023-11-01 4564 瀏覽
網上睇介紹,食店源自1947,嘩!相當有歷史,重陽節於是到來走番轉,出門前致電,即日有位。準時12:30pm 到達,唔使5分鐘可以入座。殊不知未夠30分鐘左右,門外已有十幾廿個在門外等候⋯⋯一走進食店,聞到濃濃的牛油香味⋯⋯此外,走進食店熱鬧非常。反而另一邊吧枱位置較為清靜⋯⋯桌上的餐墊就是餐牌,就是喜歡懷舊餐廳這特式,唔使打開餐牌,看著枱墊就可以點餐,可恨的是,仍然是QR CODE 落單。餐湯: 羅宋湯味夠濃,加點點辣椒仔汁,惹味,配暖暖的餐飽,滿足。法式焗田螺~老實話,對筆者而言,那薯蓉才是主角,田螺汁滴在薯蓉,邪惡味美。燒德國咸豬手~附上的餐刀切不開,要求更換刀才勉強切倒,還有很多進步空間⋯⋯酥皮海鮮湯~肉眼~在QR code 落單註明是三成,出來效果大約七成,店員很客氣話可更換,但相信忙中有錯,無謂浪費食物。畢打奧焗豬扒飯~濃濃番茄味,豬扒很腍,不知不覺會吃多點飯。整體來說:回味一下懷舊餐廳的感覺,可能最近人氣餐廳,所以餐牌加了價,而電腦單仍是舊價,無論在人手配套方面,應註意一下,有種急急趕的感覺。
準時12:30pm 到達,唔使5分鐘可以入座。
殊不知未夠30分鐘左右,門外已有十幾廿個在門外等候⋯⋯

一走進食店,聞到濃濃的牛油香味⋯⋯
此外,走進食店熱鬧非常。

反而另一邊吧枱位置較為清靜⋯⋯

餐湯: 羅宋湯
味夠濃,加點點辣椒仔汁,惹味,配暖暖的餐飽,滿足。
羅宋湯

法式焗田螺~

燒德國咸豬手~

酥皮海鮮湯~

肉眼~
美國肉眼扒

畢打奧焗豬扒飯~
濃濃番茄味,豬扒很腍,不知不覺會吃多點飯。
焗豬扒飯

整體來說:
2023-10-23
  • 焗法國田螺
2024-03-08 743 瀏覽
畢打奧本身的主理人是退伍英軍, 後來由香港人接手, 這裡的食物食物和裝修, 正正表達了香港最好的, 真正中西合璧, 苵洋共處的時間. 除了歷史性, 它的菜式老實說, 水準比我想像中好, 特別是焗飯類, 例如是焗豬扒飯和焗咖喱牛腩飯, 炒飯乾爽帶微焦, 汁醬濃厚, 豬扒和牛腩保持肉汁和嫩滑, 作為以英軍為主要客人的餐廳, 份量方面不用擔心. 特別是焗豬扒飯的茄汁醬, 酸菜中帶甜的平衡真的很不錯.除了焗飯外, 扒類和豬手也是這裏的出名菜式, 不能期望它的處理如Steakhouse一般, 但能夠保持肉質和肉汁, 沒有任何雪藏味, 也能做到medium的效果, 在同類餐廳來說已經OK, 再加上鱈魚柳的細緻嫩滑, 除了可以寬懷暢飲外, 表達出食物的質素就是粗中有細. 原本是在粉嶺, 搬到上水, 現在又在粉嶺見到其芳蹤, 希望這老香港西式餐廳, 能夠繼續做下去.Better’ Ole, once owned by a retired British soldier and later taken over by someone from Hong Kong, showcases the best

Better’ Ole, once owned by a retired British soldier and later taken over by someone from Hong Kong, showcases the best of Hong Kong‘s fusion of Chinese and Western cuisine. The food and decor perfectly capture the essence of this cultural blend. The dishes, especially the baked rice varieties like pork chop and curry beef brisket, exceed expectations in terms of taste and quality. The restaurant, originally in Fanling and now back in the same area, is known for its famous steaks, pork knuckles, and tender cod fillets. Despite not being a steakhouse, they maintain the meat’s juiciness and achieve a medium cooking level. Let‘s hope this beloved old Hong Kong-style Western eatery continues to thrive.
2024-03-06 486 瀏覽
又到了午飯時間,今天來到上水區一間歷史悠久的餐廳,自1947年開業至今的畢打奧!果然是老字號,無論店外至店內都滿滿懷舊感,店內擺有舊照片,不少霓虹燈色,氣氛很好!店員服務一流,感覺充滿熱誠!懷舊老字號餐廳也有午市套餐,點了一份自選沙律套餐另加雞扒以及香煎新界農場豬扒餐。沙律分量滿滿的,蔬菜新鮮,香煎雞扒外脆內軟,沙律汁點了蜜糖芥末汁,還可以選擇多汁!新鮮本地農場豬扒也有驚喜,豬扒熟度剛好,封煎肉汁,絕對不是鬆肉粉淹到沒有口感的豬扒,本人很喜歡,值得Encore!
自選沙律餐
香煎新界農場豬扒餐
自選沙律餐
香煎新界農場豬扒餐
2024-03-04 384 瀏覽
今日一行12人去同家人慶祝生日飯,預先訂咗位入座非常流暢,全場爆滿,雖然座位有少少迫,不過可以接受.由落單到起菜都跟得好足,本身話繁忙時間用餐係1.5小時,不過我事前講咗話因為我哋要切埋蛋糕,可能需要多啲時間,最後食咗兩個鐘,都冇吹我哋交枱.上蛋糕嘅時候仲有侍應一齊唱生日歌氣氛好好🫶
相信住喺北區嘅朋友都聽過畢打奧😆原來已經有七十幾年歷史㗎啦🫣但依然大排長龍?!🐮澳洲M5和牛西冷 8安士 $299我哋嗌咗medium rare🥩西冷又大塊又厚身,切開見到顏色好粉嫩,食落幾juicy🤤配菜有薯角同埋西蘭花,兩者都欠缺調味,建議淋汁先食~🦞澳洲龍蝦芝米多 $399原隻開還嘅龍蝦舖滿芝士拎去焗真係真係十分之邪惡🤪龍蝦肉鮮甜,食落啖啖肉好滿足🍽️🐌畢打奧經典焗法國田螺 $69焗田螺係必食啊😆田螺好肥美,仲散發着香濃嘅牛油味同埋蒜味✨田螺汁滴晒落去令薯蓉嘅味道昇華!

🐮澳洲M5和牛西冷 8安士 $299

澳洲M5和牛西冷
澳洲龍蝦芝米多
畢打奧經典焗法國田螺
2024-02-19 285 瀏覽
本身睇youtube 見名人推介就慕名而來,結果試過覺得性價比一般般,唔多值呢個價。首先,環境方面,如果你鍾意環境安靜舒適嘅話就唔太適合了,呢間餐廳座位間相隔好近。D人嘅傾計聲大聲到好似喺街市咁🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食完飯起身走都要隔離位坐前D讓人出先,都幾逼下。其次,嘢食方面,一個斧頭扒連湯同2個小食埋單7XX唔多抵,個扒好鹹😂小食就揀左薯蓉薯條,味道就OK嘅~而湯就一紅一白,都不過不失。田螺唔多掂,好多沙。

田螺唔多掂,好多沙。

2024-02-14
情人節
  • 羅宋湯
2024-01-30 350 瀏覽
出品驚喜 員工親切Homemade 餐包好香軟香草焗海鱸魚外皮好香脆 魚肉幾嫩架喎 仲有肉汁 一啲都唔鞋鮮茄焗牛脷飯啲飯粒粒分明 脆口 牛脷唔韌 唔會好似咬香口膠咁另外我哋每人要左紅白酒各一杯 下次想試下佢哋嘅cocktail 餐廳服務好親切啊 好似見一班老朋友咁 但因為我哋坐個位置好接近廚房門口 得個簾隔住就聽到啲waiter 傾計 我哋就唔係好介意嘅 但佢哋傾計嘅內容我就聽得一清二楚😂 個manager叫個女waiter著絲襪短裙etc 唔詳細敘述喇🤭Overall 餐飲體驗好好 價錢都reasonable 餐飲比起其他老牌豉油西餐做得出色、用心 服務都好親切 仲留左啲funny 嘅moment俾我哋🤭
出品驚喜 員工親切

牛脷唔韌 唔會好似咬香口膠咁

餐廳服務好親切啊 好似見一班老朋友咁

2024-01-27
2024-01-23 338 瀏覽
15/10/2023📍畢打奧餐廳睇完Milmilk 條片先識呢間老牌西餐廳出片之前其實無咩人食條片出左2個月就仲係好多人食當晚7點左右都好多人等位餐廳好多座位 坐滿人嘅時候都幾嘈1. 餐湯&餐包 有羅宋湯同忌廉湯揀 幾大碗 味道唔錯餐包就冇乜特別 暖暖哋 唔想咁飽就唔好食啦 🌟:2.5/52. 新西蘭西冷牛扒 ($159)嗌咗medium rare肉味係有嘅 都咬得開加埋蒜蓉汁好食啲薯角同西蘭花都冇咩味🌟:3/53. 美國肉眼扒 ($189)都係嗌medium rare 加黑椒汁同西冷差唔多 但更加腍身肉味都濃少少🌟:3.5/54. 焗法國田螺 ($69)一共6隻 本身已經有牛油同調味肉質彈牙 幾好食下面仲有薯蓉又係勁香牛油味 正👍🏻🌟:4.5/5 我哋兩個人食咗 ~$460 (連加一)🌟:3.5/5
15/10/2023

幾大碗 味道唔錯
餐包就冇乜特別 暖暖哋
唔想咁飽就唔好食啦
🌟:2.5/5

2. 新西蘭西冷牛扒 ($159)
嗌咗medium rare
肉味係有嘅 都咬得開
加埋蒜蓉汁好食啲
薯角同西蘭花都冇咩味
🌟:3/5
新西蘭西冷牛扒

3. 美國肉眼扒 ($189)
都係嗌medium rare 加黑椒汁
同西冷差唔多 但更加腍身
肉味都濃少少
🌟:3.5/5
美國肉眼扒

4. 焗法國田螺 ($69)
一共6隻 本身已經有牛油同調味
肉質彈牙 幾好食
下面仲有薯蓉
又係勁香牛油味 正👍🏻
🌟:4.5/5
焗法國田螺

我哋兩個人食咗 ~$460 (連加一)
🌟:3.5/5
2023-10-15
焗法國田螺
2024-01-05 244 瀏覽
好耐之前我睇YouTube 有人介紹呢間餐廳。第一次去完之後,我就鍾意咗呢度。除左我本身都特別鐘意呢d有歷史既餐廳外,我覺得都要支持下呢d有特色同埋歷史既餐廳,如果唔係既話就會越黎越小。所以每次去開上水,都一定會幫襯呢間餐廳。🌟餐包&餐湯餐包好熱辣辣而且軟熟,雜菜湯好足料🌟肉眼扒配薯條大大塊牛扒,配脆卜卜嘅薯條,好味👍👍⭐️沙律套餐+Topping”畢打奧” 呢個沙律有好多配料,岩哂我呢d中意每樣食小小既人,食沙律都可以食得好滿足。

🌟餐包&餐湯
餐包好熱辣辣而且軟熟,雜菜湯好足料

🌟肉眼扒配薯條
大大塊牛扒,配脆卜卜嘅薯條,好味👍👍

⭐️沙律套餐+Topping”畢打奧”
2023-12-31 185 瀏覽
為朋友慶祝生日,於book了這家餐廳,但由於我大頭蝦😁訂咗人數,但後來因為各原因前後修改了幾次人數,店員也很有耐性幫忙安排❗️👍🏻😊服務員很熱情和有禮貌,我們雖然七個人,但是因為小朋友多,而且大家都細食,於是店員也特別介紹適合我們的套餐給我們,食物美味!他們的酥皮海鮮湯,酥皮香趣,湯很鮮味😋肉醬意粉比我感覺到有傳統風味😋致於牛扒同龍蝦小朋友更搶着吃食,真的性價比高❗️上生日蛋糕時真的十分有氣氛,店舖不但播起生日歌,而且還有一班員工為我生日的朋友唱生日歌!勁正!值得大家一試👍🏻
2023-12-21 260 瀏覽
今晚三人聚會 預約左6點 一入餐廳侍應就為我哋介紹今晚嘅推介 十分之有禮貌 ☺️但青口經已售罄 證明生意吾錯😁 雖然系平日夜晚 但都好多人幫襯 走的時候 越來越多人入座 環境亦十分適合打卡我哋叫左牛扒餐 什扒餐同羊架餐牛扒軟熟 又大又厚什扒餐的豬扒吾會太乾 薄牛扒又唔錯 但油左少少🤏羊架雖然唔羶 但略為細小加左9蚊換蒜蓉包 同時亦加錢要2個酥皮湯 海鮮湯吾錯 尤個蜆好食😀不過可能放到最後食 個意粉又凍又乾 麻麻地最後要讚餐廳的侍應 基本上都好有禮貌 ☺️
環境亦十分適合打卡
最後要讚餐廳的侍應 基本上都好有禮貌 ☺️
焗美國生蠔
酥皮海鮮湯
2023-12-09 230 瀏覽
入到去酒吧風味十足,頭盤嗌咗個薯蓉田螺,油香十足。再嗌咗個豬扒、牛扒套餐,加上紅酒。豬扒油香豐富,肉質嫩口,豬肉味很濃。牛扒係西冷,厚實嘅肉加上少少肥膏,口感十分有層次,油香滿足,再用紅酒來清洗味蕾,肥而不膩
2023-11-14 471 瀏覽
畢打奧餐廳早前睇左mm,見到肥豪食得咁滋味就bookmark左,今日終於去左試😋間野開左76年,除左濃濃人情味,我相信食物質素一定有!💛 西冷牛扒 8安士 119配左薯菜,薯菜唔係薯條,係牛奶薯蓉,都幾特別牛扒好厚身,呢個價錢真係好值😋有少少脂肪,咬落去充滿油香😋仲配左翠玉瓜解膩,唔錯💛安格斯芝士牛堡 $89牛堡好重牛味,配埋蕃茄同芝士,配搭得好好跟餐配左沙律,酸酸甜甜好開胃💛餐配凍奶茶茶味好濃,另上糖水自己落好貼心😋💛餐配羅宋湯+黑糖麵包湯好足料(睇圖三),酸酸地好開胃好飲!成碗飲哂黑糖麵包細細個上手仲熱緊,微甜唔錯價錢:$208加一(兩個人)⭐️⭐️⭐️評分:9/10⭐️⭐️⭐️📍 畢打奧餐廳 (上水)上水符興街35-39號地舖
畢打奧餐廳
早前睇左mm,見到肥豪食得咁滋味
就bookmark左,今日終於去左試😋
間野開左76年,除左濃濃人情味,我相信食物質素一定有!

💛 西冷牛扒 8安士 119
配左薯菜,薯菜唔係薯條,係牛奶薯蓉,都幾特別
牛扒好厚身,呢個價錢真係好值😋
有少少脂肪,咬落去充滿油香😋
仲配左翠玉瓜解膩,唔錯

💛安格斯芝士牛堡 $89
牛堡好重牛味,配埋蕃茄同芝士,配搭得好好
跟餐配左沙律,酸酸甜甜好開胃

💛餐配凍奶茶
茶味好濃,另上糖水自己落好貼心😋

💛餐配羅宋湯+黑糖麵包
湯好足料(睇圖三),酸酸地好開胃
好飲!成碗飲哂
黑糖麵包細細個上手仲熱緊,微甜唔錯

價錢:$208加一(兩個人)

⭐️⭐️⭐️評分:9/10⭐️⭐️⭐️

📍 畢打奧餐廳 (上水)
上水符興街35-39號地舖
  • 新西蘭西冷牛扒
之前睇過網上節目介紹呢間歷史悠久嘅英式酒吧餐廳後就一直想試,終於搵到機會去,平日嘅晚上亦有人龍,可見餐廳人氣甚高。餐廳座位算多,氣氛熱鬧,置身喺懷舊嘅環境食港式扒餐特別有風味。晚餐有多款港式扒餐供應,亦有海鮮餐、焗飯焗意粉餐、沙律餐等,每款跟餐包、餐湯及餐茶。羅宋湯配菜豐富,保留傳統風味,非常推介。🔶美國肉眼扒餐 $189大大塊肉眼扒厚度適中,叫五成熟剛好,肉味濃郁有咀嚼感,薯菜跟西蘭花及焗薯粒,配埋非常惹味嘅傳統黑椒汁,大滿足!🔶香煎豬扒經典套餐$149豬扒肉質柔軟,入口松化,唔柴口肉汁保存得不錯,蒜蓉汁一樣經典,味道香濃。本來好想試嚇佢個招牌青口,可惜大概7:30左右已經售罄,唯有下次再嚟朝聖~#hkfoodie #foodiehk #hkfoodies #hkfoodieblogger #hkfoodielife #lovefood #hkfood #香港美食 #上水美食 #牛扒 #扒房 #上水餐廳 #sheungshui #sheungshuifood #港式 #港式扒房 #西餐廳 #青口 #mussels #情調餐廳 #steakhouse #酒吧 #懷舊

🔶美國肉眼扒餐 $189

🔶香煎豬扒經典套餐$149

2023-11-02 280 瀏覽
七五年開業歷史想當年於上水、粉嶺、大埔都有分店平日夜晚已見到門面唔少人排隊,屬於北區人氣西餐廳「畢打奧餐廳」特別要讚一讚店員的細心服務,由拎位入座、點餐到推介食物都照顧到食客所需。餐廳酒吧保留返舊式英倫風嘅懷舊氣氛亦幾好,有舒適座位多部電視睇住直播英超球實,食物質素唔錯,除左係撐檯腳颺推介,亦都係宵夜時間睇波飲酒的好地方。酥皮龍蝦湯 & 羅宋湯 + 出爐面包黎得扒房西餐廳一定要叫的酥皮龍蝦湯,酥皮香脆充滿牛油香味,拌勻內裡龍蝦湯香濃入味,新鮮出爐餐包軟熟可口。香煎新界農場豬扒仍為餐廳其中一款人氣招牌菜,入口肉汁滿滿,薯蓉金黃色質感豐富,配合口感鮮嫩本地豬扒。新西蘭西冷牛扒份量唔錯的5成熟厚切西冷牛扒,選了燒汁伴薯菜都好好味,切開肉身粉嫩吸引,牛味偏重,肉汁亦十分多,飲品: 凍檸茶檸水,正常表現。服務費加埋一,最後人均只係$110,屬於高CP 區內傳統級懷舊西餐廳。另外可以多加留意餐廳的裝修十分有特色,掛有駐港英軍歷史營徽,係香港人難忘的打卡懷舊餐廳的推介。

七五年開業歷史想當年於上水、粉嶺、大埔都有分店

酥皮龍蝦湯 & 羅宋湯 + 出爐面包
黎得扒房西餐廳一定要叫的酥皮龍蝦湯,
酥皮香脆充滿牛油香味,拌勻內裡龍蝦湯香濃入味,
新鮮出爐餐包軟熟可口。

香煎新界農場豬扒
仍為餐廳其中一款人氣招牌菜,入口肉汁滿滿,
薯蓉金黃色質感豐富,配合口感鮮嫩本地豬扒。

份量唔錯的5成熟厚切西冷牛扒,選了燒汁伴薯菜都好好味,
切開肉身粉嫩吸引,牛味偏重,肉汁亦十分多,

飲品: 凍檸茶檸水,正常表現。

另外可以多加留意餐廳的裝修十分有特色,
掛有駐港英軍歷史營徽,係香港人難忘的打卡懷舊餐廳的推介。