2025-04-01
鴨脷洲大街小店,藏著大味道!鴨脷洲大街呢間小店,就好似個寶藏庫,等住人去發掘。店面好有老香港風味,簡簡單單嘅擺設,透明櫃內掛住油光水滑嘅燒鴨、燒味,望落就流曬口水。幾張圓枱配埋紅膠櫈,充滿住濃濃嘅市井氣息,一入去就好似融入咗街坊嘅日常。叫咗碗鴨肉米粉,真心抵讚!個湯頭簡直係靈魂所在,清澈見底但鮮味爆棚。據我所知,呢種湯頭應該係用鴨骨、肉同埋一啲香料精心熬製而成,屬於傳統嘅吊湯技法,將鴨肉嘅精華全部逼出嚟。米粉爽滑而有韌性,吸收咗湯汁嘅精華,每啖都充滿鴨香。鴨肉嘅部分,燒鴨皮脆肉嫩,油脂香而不膩,皮下脂肪融化後滲入肉質,口感層次豐富;滷水鴨肉則入味至極,軟嫩中帶著適度嚼勁。同之前喺銅鑼灣一間主打泰式鴨肉粉嘅餐廳相比,嗰邊嘅湯底用咗大量泰式香料,味道酸辣刺激;而呢間小店嘅湯底,更貼近本地人口味,以醇厚鮮香取勝,充滿老香港風味。價錢方面,呢碗鴨肉米粉唔使$50,平靓正嘅代表!不過,小店環境確實有改善空間。地方細,人多時坐得好逼,而且開放式廚房令油煙味比較重,食完出嚟成身都係味。燒臘對我嚟講,唔單止係食物,更係一種情懷。細個時,跟住阿爸阿媽去街市買燒臘,等住加餸嘅期待,一家人圍坐食飯嘅溫馨,都
燒臘對我嚟講,唔單止係食物,更係一種情懷。細個時,跟住阿爸阿媽去街市買燒臘,等住加餸嘅期待,一家人圍坐食飯嘅溫馨,都同呢種味道緊緊相連。呢間鴨脷洲大街小店嘅鴨肉米粉,雖然冇豪華環境,但味道就係記憶中嘅老香港味道,希望呢種充滿煙火氣嘅小店可以一直存在,繼續畀我哋帶嚟溫暖同滿足。