2024-04-15 0 瀏覽
達成茶餐廳 (葵芳)一陣間平民嘅小餐廳,一啲舊式嘅設計,環境唔算太闊落,抽風都唔算太好~不過就食得到好好食嘅早餐☺️叫咗一份鮮牛肉米粉加熟蛋牛油多士再配熱奶茶湯底唔算太鹹配上米粉係超夾牛肉份量正常,都好食☺️熱奶茶,茶底正常☺️試完再想飲地點:葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下7號地舖

達成茶餐廳 (葵芳)

叫咗一份鮮牛肉米粉加熟蛋牛油多士再配熱奶茶
湯底唔算太鹹配上米粉係超夾
牛肉份量正常,都好食☺️
熱奶茶,茶底正常☺️試完再想飲

地點:
葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下7號地舖
2023-05-04 443 瀏覽
【葵青區】【達成餐廳】嚟到葵芳,大家多數都傾向去葵廣、新都會食嘢,但係我有時都想探索吓佢附近嘅其他食肆。睇返原來自己都已經食過附近好多間嘢,哈哈,再講落去就好似冇乜說服力咁。不過嗰時未咁多人睇我,等我耍吓賴皮先。不過其實我都行咗一輪先決定到食乜,有堆嘢好似好正咁但又食唔正我想要嘅嘢,眾所周知我都係一條死港女嚟,諗極都決定唔到食乜好。好彩我只係自己一個人,唔會「議而不決,決而不行」先,做人不要太港鐵新動力嘛。見到呢間茶記好有啲運輸送貨大叔食個快飯 feel,我就知我食乜喇。曾經有某婊版嘅人評擊我係「茶餐廳 Foodie」,首先佢哋係自動 skip 咗大量非茶記文章,其次就係我食茶記又點,你想睇啲矯揉造作港女嘢,市面上大把吖。無謂喺啲 no name 嘅人類度糾纏太耐,講吓我見到呢間嘢嗰吓,我心裡面讀一次餐廳名啦。第一時間諗起達明一派個 friend「撻成一塊」,佢首《壽頭記》到今日依然好正,呢啲就係代表到香港人嘅創意,未睇過可以睇吓。嘩第五段嗱,正經啲,入到去叫咗個「常餐」,揀咗「鮮牛肉」、「煎蛋」、「米粉」合作,襯件「牛油多士」同杯「熱奶茶」,味道真係好平庸,反而件多士堅脆堅香口,同埋

嘩第五段嗱,正經啲,入到去叫咗個「常餐」,揀咗「鮮牛肉」、「煎蛋」、「米粉」合作,襯件「牛油多士」同杯「熱奶茶」,味道真係好平庸,反而件多士堅脆堅香口,同埋杯奶茶濃滑,夾埋 $37 係唔錯嘅價錢喇。

現場當然好多大叔顧客,包括我在內。我見佢哋唔少人都係食間嘢個「鹽焗雞髀飯」,睇個樣好似得得哋,我下次都要試吓。同埋「蒸水蛋」,見住幾枱人食同埋買外賣,如果大家真係去的話,可以考慮埋可以叫呢兩樣嘢。。。

(地址:葵芳仁芳街美豐大廈7號地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0649 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am葵青區 #葵芳 #達成餐廳 #達成 #茶餐廳 #常餐 #特餐 #鮮牛肉煎蛋米粉 #牛油多士 #熱奶茶 #鹽焗雞髀飯
2020-02-01 1150 瀏覽
路過葵芳,想快食常餐,見呢間常餐比其他茶餐廳平,就揀佢啦。佢仲有五香肉丁同鮮牛肉揀,有啲餐廳呢兩樣餸係要額外加錢,呢間就唔需要,個餐$35。呢個常餐有牛油方飽,仲可以揀多士添。平時多士要加幾錢而佢又唔洗喎,噉當然要多士啦。多士新鮮夠脆,仲搽滿左幾多牛油,可惜得半片,不過好味。叫左五香肉丁米加煎蛋,熱奶茶。碗米粉好大碗,仲有菜添,正喎,都俾唔少肉丁架 個煎蛋仲要係我至愛嘅流心呀😍。奶茶就不過不失啦,茶味唔夠香。伙記都好有禮貌,同啲食客(我諗係街坊)都有講有笑。佢地仲成日拖地,唔知係咪驚近日肺炎呢。
路過葵芳,想快食常餐,見呢間常餐比其他茶餐廳平,就揀佢啦。

2011-07-15 1367 瀏覽
達成的港式早餐一向都是平靚正. 今早, 叫了一客雪菜肉絲米粉早餐, 包括雪菜肉絲米粉, 煎雙蛋, 牛油方包和熱檸檬茶, 雪菜肉絲米粉: 米粉和肉絲份量十分多, 雪菜味剛好, 不太咸, 味道好好. 煎雙蛋: 太陽蛋, 煎得好靚, 好香的煎蛋味.牛油方包: 薄薄一片方包塗上牛油.熱檸檬茶是預先落了糖, 甜度都算ok.$20真抵食.
煎雙蛋: 太陽蛋, 煎得好靚, 好香的煎蛋味.
牛油方包: 薄薄一片方包塗上牛油.
熱檸檬茶是預先落了糖, 甜度都算ok.
$20真抵食.
2 分鐘 (外賣自取)
2011-02-24 303 瀏覽
茄子排骨份量十分多, 茄子用了豆辨醬去炒, 有少少spicy, 排骨是用雪的, 味道一般, 而底層的白飯, 熱騰騰, 有飯味, 好味道.這裡的外賣飯盒十分暢銷, 可能是多學校啦, 價錢平是吸引學生幫襯的主要原因.

1 分鐘 (外賣自取)
2011-01-24 222 瀏覽
這裡的蒸豬肉餅好好味, 原因是豬肉彈牙, 汁液豐富, 不"鞋"口, 堆積好像小山一樣, 而山頂有大大隻蛋王, 曬上蔥花, 甜甜鼓油, 可送上幾碗飯, 冬天涷涷地, 食這 蒸豬肉餅真是一流.
3 分鐘 (外賣自取)
2010-10-02 138 瀏覽
每日快餐有4款, 外賣選了排骨飯, 送湯及茶, 售$23, 抵食.飯白雪雪, 飯和排骨是隔開的, 排骨份量十分多, 飯盒夠熱, 味道OK.例湯是浠浠的, 沒有味道.熱檸茶的檸檬新鮮, 外賣杯已加了糖, 有點甜.

例湯是浠浠的, 沒有味道.

熱檸茶的檸檬新鮮, 外賣杯已加了糖, 有點甜.
5 分鐘 (外賣自取)
2010-08-09 492 瀏覽
每次早餐及午飯時段, 經過這茶餐廳, 總是坐滿人, 所以都有點好奇, 想試試味道如何.星期日出街吃午飯, 來到門口, 時間尚早, 見裡面食客不多, 其實可以堂食, 不過由於樓面不大, 我怕坐得不太舒服, 所以都是決定買走罷了.快餐有幾款可以揀, 不過最令我眼前一亮的是蒜蓉豬排腿腸飯, 嘩! 咁多嘢, 而且是蒜蓉味, 應該會幾惹味的, 就試試吧. 一般餐廳現在只會送湯或茶, 但這個餐兩樣都有, 所以都幾吸引的.打開盒飯, 飯都幾多, 飯面滿了汁, 但沒有蒜味, 味道普普通通. 豬排一大塊, 不過就沒有肉味, 是淡口的. 火腿和腸仔當然都是預期中的普通貨色, 不過都尚算有它應有的腿和腸味. 例湯是紅蘿蔔豬骨湯, 有些少渣, 都有湯味, 喝完亦沒有口渴. 我叫熱奶茶有點失策, 甜了一點, 蓋過了奶茶本來的味, 下次外賣記得要走糖或少糖.

2010-08-08
2 分鐘 (外賣自取)
2010-08-07 87 瀏覽
試下小炒粉麵 ~ 干炒牛河 & 濕炒牛河, 各$26, 抵食.干炒牛河: 十分有WOK 氣, 河粉是淺啡色的, 不用太多鼓油炒, 但仍然香噴噴, 配上大量爽口的銀芽, 大片牛肉, 不油, 好味道.濕炒牛河: 白色的河粉用銀芽炒, 而牛肉香蔥蠔油汁, 淋上河粉上面, 吃起來比較濕潤, 好味道.

10 分鐘 (外賣自取)
2010-05-08 77 瀏覽
西芹肉丁飯的用料多, 有西芹, 肉丁, 磨菇, 紅蘿蔔, 腰果..., 小炒風味, 味道不錯, 加熱檸水都係$23, 十分抵食.
2010-03-22 79 瀏覽
中午, 見鋪頭都很多人幫襯, 試一試食腸仔火煺豬排飯 .腸仔, 火煺和豬排係一般茶餐廳的風味, 飯的汁香香甜甜, 送飯OK; 例湯OK, 不是浠浠的水, 餐茶檸檬水, 檸檬新鮮. 有飯, 有例湯, 有餐茶, 都係$23, 算抵食啦.
中午, 見鋪頭都很多人幫襯, 試一試食腸仔火煺豬排飯 .

有飯, 有例湯, 有餐茶, 都係$23, 算抵食啦.
2010-01-14 332 瀏覽
日日午餐都係食達成達成的鹹蛋肉餅飯同咖呢牛腩飯係最好食!鹹蛋肉餅飯的肉餅好鬆軟..唔會好實!而且d咖呢汁唔會好水..!!
日日午餐都係食達成

達成的鹹蛋肉餅飯同咖呢牛腩飯係最好食!
鹹蛋肉餅飯的肉餅好鬆軟..唔會好實!
而且d咖呢汁唔會好水..!!
2010-01-14
  • 鹹蛋肉餅飯