2020-10-09 1320 瀏覽
首先!記得要訂檯就咁睇裝修佈局,係日式+西式係有點迷惘,心諗,究竟好唔好食呢?點知越嚟越多人,滿座好味海膽蛋黃味濃白酒煮大蜆原本哩個煮法係無得輸點知佢d大蜆肉脹卜卜,超開心雞泡魚干燒得唔乾配埋白酒一流大蝦牛油果沙律驚喜!首先講沙律醋係重果味的,但襯埋隔離綠色個堆大蝦牛油果,真係絕配主角就係佢!用酒蒸蛋同哩隻蟹老實講,淨係食蟹就ok,肉質鮮甜美味,蒸蛋就畫蛇添足左吉列蠔蠔味濃得黎好多汁,唔會輸比生蠔🦪燒牛舌,唔會點輸的,穩陣拖羅壽司預計中的可惜隻牡丹蝦就 全餐唯一敗筆全餐兩個人埋單$1650
首先!記得要訂檯

就咁睇裝修佈局,係日式+西式

係有點迷惘,心諗,究竟好唔好食呢?
點知越嚟越多人,滿座

好味
海膽蛋黃味濃

白酒煮大蜆
原本哩個煮法係無得輸
點知佢d大蜆肉脹卜卜,超開心

雞泡魚干
燒得唔乾
配埋白酒一流

大蝦牛油果沙律

主角就係佢!用酒蒸蛋同哩隻蟹

老實講,淨係食蟹就ok,肉質鮮甜美味,蒸蛋就畫蛇添足左

吉列蠔

蠔味濃得黎好多汁,唔會輸比生蠔🦪

燒牛舌,唔會點輸的,穩陣

拖羅壽司
預計中的

可惜隻牡丹蝦就
全餐唯一敗筆

全餐兩個人埋單$1650

2020-05-15 1685 瀏覽
這間店從前在筲箕灣東大街,後來遷往天后,店舖大了很多,還有兩層,下層添置了魚缸,每次也見到有新鮮的海產在裏面較為喜歡這店的魚生刺身,魚生很新鮮刺身溫度適中每次都有驚喜尤其魚類選擇比較多,每次也有不同的時令魚熟食方面會推介燒牛脷及豬手,前者牛味濃郁後者香脆Juice另外每次必點的就是煲仔飯,用上法國名牌鑄鐵鍋的煲仔飯,香味濃郁,加上醬汁後在面前翻炒,飄香的味道令你食指大動但可能處理魚生刺身的師傅較少,每次的上枱次序也有點混亂,通常未食生物熟食就已經上枱,這點有待改善💪
較為喜歡這店的魚生刺身,魚生很新鮮刺身溫度適中每次都有驚喜
尤其魚類選擇比較多,每次也有不同的時令魚
熟食方面會推介燒牛脷及豬手,前者牛味濃郁後者香脆Juice
2019-11-17 1495 瀏覽
服務完全唔得!侍應黑面,剩係對熟客講笑。對其他客人就黑面!上菜次序亂!上哂熱食先上魚生。牛扒叫5成熟,嚟到食落似全熟,最差係味道似午餐肉! Risotto 鹹到爆!魚生還可以!唯一可取係煲仔飯。叫侍應加茶,20分鐘都唔見回頭!最衰係男侍嘅態度惡劣,負氣到爆!問佢菜單上嘅食物,黃金盒係咩,佢竟然答唔知道?沙律要求走汁,佢話唔得,都算。問佢係咩汁,佢哋話係油醋,結果係沙律醬!連自己嘅沙律汁咁簡單都唔知唔check,你可以想像服務有幾好!完全唔值咁嘅價錢!
服務完全唔得!侍應黑面,剩係對熟客講笑。對其他客人就黑面!

唯一可取係煲仔飯。

完全唔值咁嘅價錢!
2019-10-30 1134 瀏覽
道北工房我和朋友想了很久在這裏吃晚餐,但看過價錢覺得幾貴,所以都沒有去。後來經過看見他有最新推出的半自助餐,而且價錢相當吸引,我們便本着就算質素沒有晚上那麼好,也值得一試的心理去了。半自助餐有魚生、凍蝦、生蠔、沙律、甜品、其他海鮮、拉麵🍜豆腐及其他日式食物任食。另外就是在五款主菜中選一款,我和朋友都選了牛扒,另外會自動送上半份龍蝦🦞這個主菜不算10分吸引,但也不算差。最吸引的最吸引的應該是任食生蠔,而且生蠔肥美新鮮,配搭檸檬汁, 10分惹味,我覺得只吃生蠔已經值回票價。何況我更可以任食其他的海鮮例如蝦、三文魚、八爪魚、等等。老實講,而家回想那餐覺得真係好抵,我相信好大機會再去!
道北工房

何況我更可以任食其他的海鮮例如蝦、三文魚、八爪魚、等等。

老實講,而家回想那餐覺得真係好抵,我相信好大機會再去!
2019-10-25 930 瀏覽
朋友吹鷄約食飯、首選更係免開瓶費嘅餐廳啦鬼爪螺兒時回憶小吃、建議由底部比較柔軟部分用手撕開食裡面嘅螺肉,甚麼調味也不需用,鬼瓜螺肉非常鮮甜冇得彈、配白酒一流、不過賣呢個價錢有點。。。肉痛道北脆炸魚餅 街市鯪魚肉再調味、整餅狀後半煎油炸、食味一般、不過有6大件賣 $68 、良心之作、送送酒無仿輕煎帶子伴美國露筍沙律配芒果乳酪汁一般、要挑剔的話、露筍可以生小小、整個組合有點唔生唔熟咁。。。中西合璧。。。。傳統意式蕃茄水牛芝士沙律合格法國藍青口配牛油忌廉汁合格、不過不失時令生蠔~KYS Marine + American Rock非常新鮮、蠔肉胞滿、肉質爽脆鮮甜、正!黃金燒時令生蠔朋友點嘅、真心唔識欣賞將生蠔咁做法、唯有。。。放棄。。。或者唔喜歡食生嘢嘅朋友可能會喜歡蒜片辣椒橄㰖油意大利粉配火箭菜加藍鮑魚意大利粉入口彈牙唔黐口、合格、其實呢碟嘢嘅靈魂係d 蒜片、辣椒同橄㰖油 、用大火快炒上碟、清清爽爽、正!炭燒加拿大有骨保濕豬鞍扒(12oz)抵食之選、豬扒肉質濕潤味濃、配上薯蓉非常飽肚炭燒美國安格斯肉眼扒(16oz)火喉掌握非常好、 medium rare 、肉味香濃、入口滿口油脂燒烤香味、
朋友吹鷄約食飯、首選更係免開瓶費嘅餐廳啦

道北脆炸魚餅

道北脆炸魚餅

輕煎帶子伴美國露筍沙律配芒果乳酪汁

輕煎帶子伴美國露筍沙律配芒果乳酪汁

合格

合格、不過不失

非常新鮮、蠔肉胞滿、肉質爽脆鮮甜、正!

黃金燒時令生蠔

黃金燒時令生蠔

蒜片辣椒橄㰖油意大利粉配火箭菜加藍鮑魚

炭燒加拿大有骨保濕豬鞍扒(12oz)

炭燒加拿大有骨保濕豬鞍扒  (12oz)

抵食之選、豬扒肉質濕潤味濃、配上薯蓉非常飽肚

炭燒美國安格斯肉眼扒(16oz)

炭燒美國安格斯肉眼扒  (16oz)

火喉掌握非常好、 medium rare 、肉味香濃、入口滿口油脂燒烤香味、配紅酒一流

道北芥末汁燒紐西蘭羊架

合格、厚切3件賣 $218 又係良心之作、羊架肉汁鮮嫩、適合唔太喜歡羊羶味濃嘅朋友

道北鵝肝煲仔飯

打開飯蓋後空氣內滿滿油脂香、加上生雞蛋、蔥花、芫茜撈勻、米飯粒粒分明、熱辣辣、香噴噴、飯桶至愛

鮮蠔仔肉碎鮑魚煲仔飯
煲仔飯高水準、絕對不能錯過

芫茜皮蛋肉碎煮大蜆
湯底入口鮮甜帶小小胡椒嘅香辣、醒酒妙品

綜合嚟講係一間適合一大夥朋友開開心心共聚的高階Fusion餐廳、一次過能滿足哂想食各種嘅食物、老板又捨得用靚料、價錢對比出品質素非常合理的小店。真心支持!
2019-07-25
蒜片辣椒橄㰖油意大利粉配火箭菜加藍鮑魚
炭燒加拿大有骨保濕豬鞍扒  (12oz)
炭燒美國安格斯肉眼扒  (16oz)
2019-10-16 591 瀏覽
[🇭🇰香港- 天后].之前有介紹過呢度嘅特色,黎既主要目的都係食新鮮嘅海鮮,叫咗生蠔,生猛活潑嘅長腳蟹,海膽手卷;想冇咁悶,可以叫佢哋嘅法式焗虎蝦多士,大隻嘅虎蝦配脆口多士,重點係芝士冇搶到虎蝦嘅鮮味;炭燒肉眼扒都幾高性價比.🔻🍽 道北工房📌 地址: 天后永興街3-7號地下及1樓.
[🇭🇰香港- 天后]
🔻
🍽 道北工房
📌 地址: 天后永興街3-7號地下及1樓
週六約了朋友到道北工房吃午餐,得知做緊午市半自助餐六折,好抵食。上層都有熱盤,有餐湯包括南瓜湯和羅漢果湯,也有德國豬手和薑蔥蒸魚,地下層有多個雪櫃,放了冷盤,沙律,藜麥,口水雞和炸物等等。最抵是每人大約$250,除了可任食生蠔、沙律吧、壽司外,還包了主菜一份及龍蝦半隻。生蠔是即叫即開,非常鮮甜,我一個人吃了六隻,抵曬及回本!主菜選擇了簡單的All Day Breakfast, 諗住自助吧已好豐富,有好多肉類,所以All day breakfast 感覺上輕食一點,另一重點推介係芝士焗波士頓龍蝦半隻,上枱見都濃濃醬汁,好creamy加上彈牙龍蝦肉好正。之後再戰自助餐選區到揀選日式小吃,仲有海膽魚生飯最後嘆埋甜品,有啫喱,芝士餅同新鮮水果,一晚滿足曬好多願望。

地下層有多個雪櫃,放了冷盤,沙律,藜麥,口水雞和炸物等等。

生蠔是即叫即開,非常鮮甜,我一個人吃了六隻,抵曬及回本!

之後再戰自助餐選區到揀選日式小吃,仲有海膽魚生飯

2019-09-21
2019-10-01 181 瀏覽
午餐半自助,任食任叫之餘,仲可以叫番個主菜,兩個坐低 ,一客新鮮香煎魚柳,一客原條燒牛肉, 半邊自助半邊龍蝦兩份 ,收費完全可以接受,話曬都係喺酒店裏面,享受完全唔同呀,而且出品水準,一定有保障,而且對住大街車來車,往完全享受喺外國嘅感覺 ,我哋食量唔多,淨係主菜食嗰三幾樣,已經飽咗幾成, 青口叫幾隻, 即開生蠔,我哋每人食咗廿隻,仲有其他嘅出品,真係,任攞任食。一客新鮮香煎魚柳,香煎味道確一樓外形相蝶伴碟等都合乎酒店嘅水準一客原條燒牛肉, 呢個話就好似原條原來一塊一塊嘅份量都完全唔簡單 一個人唔容易食得曬,而且煎得啱啱恰到好處, 肉汁系鎖喺入面,香口可嚐。半邊自助半邊龍蝦兩份波士頓龍蝦,可以食到啖啖肉 ,完全有超水準。

一客新鮮香煎魚柳,

香煎味道確一樓外形相蝶伴碟等都合乎酒店嘅水準

一客原條燒牛肉,

半邊自助半邊龍蝦兩份

波士頓龍蝦,可以食到啖啖肉 ,完全有超水準。

2019-09-29 191 瀏覽
秋高氣爽结伴行山,享受大自然。行完己接近中午,有朋友介紹天后有間餐廳做 promote,原價$368半自助午餐現減40%;好抵質素唔差,提議去試試反正剛做完運動;正好要補充能量啦!餐廳分兩層,地下主要擺放冷盤。見到廚師正準備生蠔,是卽開的。大大隻凍蝦和青口。前方則有一碗碗前菜( 蟹柳沙律、螺肉、八爪魚 )和壽司。對面凍櫃內放了新鮮沙律菜可供客人自由配搭。而隔離亦有香口炸物提供。至於樓上就熱薰區。有炸魚(據了解炸魚其實亦採取刺生魚來炸,故肉質結實鮮甜)鴨和芝士青口等等。湯也有昆布麵鼓湯和薯蓉湯,款式頗算豐富。除此之外有六欵主菜任擇其一,而每位客人亦可選芝士焗波士頓龍蝦半隻或刺生;最后還包飲品一杯。原條燒牛肉份量好足好大件,以五成熟上檯時還見到少許血水滲出;肉質幼嫩牛味濃。伴菜薯餅炸得好鬆化好脆,食到唔停口。👍半邊龍蝦龍蝦厚肉又彈牙,蝦膏超多;以芝士來焗香口惹味。👍我們坐在落地玻璃窗旁繼續享受燦爛陽光,一面暢談一面享用美食;一樂也。
原條燒牛肉
半邊龍蝦
龍蝦厚肉又彈牙,蝦膏超多;以芝士來焗香口惹味。👍
生蠔,凍蝦和青口,前菜( 蟹柳沙律、螺肉、八爪魚 )和壽司
沙律菜和炸物
炸魚
鴨和芝士青口
昆布麵鼓湯和薯蓉湯
原條燒牛肉
龍蝦
2019-09-28
2019-09-29 138 瀏覽
朋友介紹天后這間新開的日本餐廳時,見到張傳單好吸引,逢星期六日的半自助餐,特價每位$220,餐廳分上下兩層,樓下有沙律,壽司,任取生蠔及冷盤,食物質素好像去左酒店咁,鋪得好靚的生文魚沙律,海鮮還有青口,大大隻海蝦,一碗碗日食前菜,壽司卷,還有迷你海膽魚生飯,手握壽司都有好多種類,約有5款,火炙墨魚、三文魚和吞拿魚等。冷盤還有煙火腿,醃製牛蒡,一個雪櫃放了沙律菜。主菜叫了香煎新鮮魚柳,賣相好像法國菜般,魚柳煎班金黃色,好香脆,肉質唔會散,味道好鮮甜,伴菜用了名貴嫩露荀,另外包了每人半邊芝士焗龍蝦,芝士醬內還有青椒粒,夠creamy,又唔溜,連埋龍蝦肉食好好味,龍蝦肉夠彈牙。另外樓上還有熱盤,有烤德國豬手,外皮好脆,還有中式蒸魚,服務員招待也非常好,雖然已棒住個肚,但繼續食埋甜品,有西式餅、啫喱杯同豆腐花,我選了啫喱杯,好滿足,真係值回票價,非一般的半自助餐得沙律吧,所有食材都好有質素。

一碗碗日食前菜,壽司卷,

冷盤還有煙火腿,醃製牛蒡,一個雪櫃放了沙律菜。

另外樓上還有熱盤,有烤德國豬手,外皮好脆,還有中式蒸魚,

服務員招待也非常好,

2019-09-21
2019-09-29 100 瀏覽
週末約了朋友到天后的道北工房吃午市半自助餐。價錢來說一點也不貴,$220加一可任食生蠔、沙律吧等等!生蠔即叫即開,非常鮮甜,有海水味!我一個人吃了六隻,感覺已經回本!雖然是半自助餐,但其食物種類也很多,包括湯、沙律、水果、甜點等等。特別令我有驚喜的就是藜麥,因為很少自助餐可以享用得到。另外款款炸物都非常香脆可口,最令我欣賞的就是炸蝦天婦羅、咖喱角和芝士波波!主食選擇了原條燒牛肉,牛肉味香,肉汁多。配菜的薯條也十分香脆。芝士焗波士頓龍蝦非常大隻,有咬口,蝦膏又多,味道很讚!如果仍然覺得不夠飽,也可以到自助餐選區到揀選一些壽司、手卷等。想不到每人只需大約$250,便可在週末享受這輕鬆寫意的半自助午餐呢!

週末約了朋友到天后的道北工房吃午市半自助餐

價錢來說一點也不貴,$220加一可任食生蠔、沙律吧等等!

芝士焗波士頓龍蝦非常大隻,有咬口,蝦膏又多,味道很讚!

2019-09-28 109 瀏覽
週六日無所事事,最好去慢食好嘢,慢慢坐,慢慢食,享受美味午餐一樂事。天后有間餐廳最近有半自助午餐,價錢$220,以份量來計算非常抵食。自助的有沙律,炸物,卷物,海鮮,熱盤和湯。沙律菜簡簡單單,醒胃。炸物有蝦,洋蔥圈.....粉漿不會太厚,ok喎。海鮮有三款,即開生蠔,青口和爽脆彈牙的蝦。湯品有日式和西式兩種,日式是麵豉湯。西式是薯茸湯,非常濃稠,好味。另外每位可楝選刺身一份或龍蝦半隻。我當然選擇了龍蝦,肉質Q彈,爆膏,正!主菜六選一,煲仔飯聽講是人氣之選,無理由不試。上檯時己陣陣香氣,黑豚的油脂豐腴,另每一粒米飯都沾上,那種油脂香極度誘惑。加上芹菜的清香,味道更上一層樓。最後還有一杯飲品,整頓午餐好完滿,富足又飽足。

自助的有沙律,炸物,卷物,海鮮,熱盤和湯。

沙律菜簡簡單單,醒胃。

炸物有蝦,洋蔥圈.....粉漿不會太厚,ok喎。

海鮮有三款,即開生蠔,青口和爽脆彈牙的蝦。

主菜六選一,煲仔飯聽講是人氣之選,無理由不試。

最後還有一杯飲品,整頓午餐好完滿,富足又飽足。

2019-09-28
2019-09-27 2519 瀏覽
這天行經天后這間新開的日本餐廳時,被其開揚簇新的裝修及廣告牌所吸引,決定一試, 想不到居然有意外驚喜!餐廳地方非常寬敞舒適, 分上下兩層,大部份美食也是放在樓下,如果唔想走上走落的話坐樓下會較好。另外,高樓底兼落地玻璃窗,開揚舒服,空間感十足。今日是星期日,可享受這個逢星期六日才有的超值Brunch半自助餐,現在特價每位$220,沙律,壽司,生蠔及多款美食任食兩小時,另外自選主菜一個,再每人加送半隻芝士焗龍蝦,真的非常抵食!壽司種類約有5款,師傅即叫即整,份外新鮮。除了壽司外, 還有多款小食如 精緻小巧的迷你鰻魚飯,迷你冷烏冬,芝士三文魚薄餅,青口,海蝦,燒乳豬,蒸魚,豆腐及雜菜沙律等等。全部都甚有水準。不過最吸引我的當然是即開生蠔,略帶海鹽味,新鮮美味,一食再食!主菜選了至愛的《燒長條牛肉》~牛肉光澤誘人,牛味濃郁,軟腍又不失煙韌,甚至比一些正宗西餐廳更美味,真的令人難以抗拒,一再回味!!芝士焗龍蝦鹹香撲鼻, 單看賣相已口水直流,蝦肉爽滑又鮮甜!最後當然是dessert,有多款甜品及水果,揀了至愛的豆腐花,口感清新,為味蕾帶來消滯清膩的感覺!今日午餐超滿足,真是物超所值!

芝士焗龍蝦鹹香撲鼻, 單看賣相已口水直流,蝦肉爽滑又鮮甜!

今日午餐超滿足,真是物超所值!
2019-09-22
2019-09-26 1282 瀏覽
今早天氣好, 約了弟弟去維園游早泳, 又在球場睇波.  到了 11點, 覺得都幾肚餓.  弟弟提議去附近永興街 道北工房 吃午餐.怎料有驚喜, 因為正推出 Sunday brunch  (2 hours) 半自助餐.  時間由 1130 ~ 1630.  我們無定位, 幸好去得早,  walk-in 也有位.餐廳分為兩層, 地面層有食物準備嘅吧枱, 即開生蠔好吸引 冷盤好豐富, 日式食材夠新鮮, 材料正, 款式多.  還有冷麵, 鰻魚飯. 可各自取前菜, 及蔬菜沙律.有專人做壽司,  重可以有選擇. 日式茶碗蒸.   味噌湯, 服務員好有禮貌, 我哋可以坐樓上落地玻璃窗嘅座位.對著馬路景坐, 好舒服.樓上餐廳, 也有兩人座位.服務員送來自選主菜,  包括六款, 即叫即制:  我和弟弟都仲意燒牛肉配薯條 火喉啱啱好, 成功銷住肉汁, 牛味濃郁, 肉嫩帶點焦香,  點燒汁吃非常享受, 炸薯條好鬆脆.弟弟是大胃王, 轉眼食物擺滿了檯.生蠔 極之鮮美, 即開即食, 超級正,  加上少少海水味, yummy !刺身拼盤 : 絕對好食!   新鮮, 厚切, 色澤亮麗 !!  牡丹蝦好大隻,  好清
餐廳分為兩層, 地面層有食物準備嘅吧枱,
即開生蠔好吸引
可各自取前菜,
 及蔬菜沙律.
有專人做壽司,
重可以有選擇.
日式茶碗蒸.   味噌湯,
服務員好有禮貌, 我哋可以坐樓上落地玻璃窗嘅座位.
對著馬路景坐, 好舒服.
樓上餐廳, 也有兩人座位.
服務員送來自選主菜,  包括六款, 即叫即制:
我和弟弟都仲意燒牛肉配薯條
弟弟是大胃王, 轉眼食物擺滿了檯.

生蠔 極之鮮美, 即開即食, 超級正,  加上少少海水味,
yummy !
牡丹蝦好大隻,  好清甜.  仲有吞拿魚, 三文魚, 好鮮美.
熱盆好精彩, 燒乳豬, 蒸大海魚, 水牛雞翼, 還有炸洋蔥圈, 薯條.

餐後生果甜品,  有哈蜜瓜, 楊桃, 啫喱, 麻糬, 豆腐花,
飲品我點了熱檸檬茶, 一杯幫助消化嘅熱檸茶, 好極了.
弟弟話下次再來坐樓下, 可以多吃生蠔, 因為每人每次只可取兩隻.

整體感覺價錢超值, 食物新鮮抵讚  !!
  • 生蠔
  • 燒牛肉
  • 冷盤好豐富
  • 茶碗蒸
  • 刺身
  • 燒乳豬
2019-09-25 145 瀏覽
識食嘅朋友極度推介此餐廳,一於同朋友約好去試店員提供此手寫餐牌,介紹新鮮魚給我們,其中皮剝魚這名字令我們十分好奇。皮剝魚質感肉質柔嫩,廚師把皮剝魚的魚肝造成醬汁給我們作為點皮剝魚的醬,醬汁甘甜中帶鮮味,又帶有鹹鹹的味道,點上醬汁令味道完全提升。剩下的魚骨還用來做成湯。脆炸魚肉不會太油膩海膽意粉,海膽量十分多,可是嗅下去味道怪怪的,但是吃下去味道還不錯。牛仔骨,肉質十分鮮嫩,很juicy,肥瘦和熟成度剛剛好。鵝肝煲仔飯,光是配搭已很特別。店員在我們面前把材料攪拌起來。鵝肝飯攪拌一起後,不會太膩,而且有飯焦朋友介紹果然不錯
識食嘅朋友極度推介此餐廳,一於同朋友約好去試

脆炸魚肉不會太油膩

牛仔骨,肉質十分鮮嫩,很juicy,肥瘦和熟成度剛剛好。

鵝肝煲仔飯,光是配搭已很特別。

店員在我們面前把材料攪拌起來。
鵝肝飯攪拌一起後,不會太膩,而且有飯焦
朋友介紹果然不錯