2019-07-08 373 瀏覽
果日入去元朗搵朋友相聚,聚後同老公想在附近食埋晚餐才返家。朋友極力推介呢間過橋麵檔,非常多人等位同等外賣,我地算好彩,等左一陣店員就帶我地去另一間比較細舖位坐,還好,比較靜又冇咁迫😊朋友推介霸王雞菜飯,所以我二話不說說點呢個食!果然名不虛傳,碟雞比想像中大碟,覺得有半隻雞既份量😆而且真係好好食,好多蔥香蒜在上面,非常惹味。雞肉都好味,雖然食唔中脾位,但都好嫩滑入味。個菜飯不得了,以前出面食既菜飯都係做樣得零丁幾粒,但呢個係真菜飯,菜粒既比例相當多!好食!老公喜歡食辣,點左巴辣雞菜飯,一樣咁好味,紅紅辣油包住,真係火辣辣。唔夠喉,再叫左個自選滷水拼盤:牛脷、雞腎,咸豬手。好入味又大件,老公好中意食😋😋
朋友推介霸王雞菜飯,所以我二話不說說點呢個食!
2019-06-15 566 瀏覽
元朗多美食,應該每個人也知道。但是要知道,又便宜又好吃的,就不是人人都知道!幸好,友人家住天水圍,常去元朗尋找美食。有一天,他便帶我去了這家餐廳,他只說:「一定要吃霸王雞!」吃過一次後便愛上了這家的霸王雞,所以在之後又帶了一班朋友去!半隻霸王雞:$98份量很足,沒有那些只有骨頭佔大多數的情況出現。雞也不會太老,肉質也不會太腍,正正常常但是配上灑在上面的炸蒜和蔥絲,混在一齊吃,很好吃!而且,在底下有大量的芽菜,充滿豉油味,送飯一流!半隻豉油雞:$98肉質和份量和上述一樣芽菜依然好送飯,但是我覺得豉油雞的精粹是要夠「入味」,何是我覺得不夠入味。水煮牛肉煲:$66 套餐不要以為套餐,就會份量比較小。這家的份量真的跟街外的差不多雖然辣味只有一點,麻味也缺乏,但是那種酸中帶辣的感覺,很開胃!牛肉則肉質正常,冬菇很好!入哂味!杞子黃金南瓜蝦球 $66 套餐超級有驚喜!想不到的好吃!!!!!首先,蝦不是很大,南瓜多過蝦。蝦質一般,不過不失,但起碼沒有雪味味道上,就驚為天人,濃濃鹹蛋黃味再加上一點芝士和沙律醬味,配搭得好好又夠哂特別!大拼盤  $120不值得大家花錢,因為很多也不入味和不夠味!這盤超級

半隻霸王雞:$98

半隻豉油雞:$98
肉質和份量和上述一樣

水煮牛肉煲:$66 套餐
不要以為套餐,就會份量比較小。這家的份量真的跟街外的差不多
牛肉則肉質正常,冬菇很好!入哂味!

杞子黃金南瓜蝦球 $66 套餐
超級有驚喜!想不到的好吃!!!!!

大拼盤  $120
不值得大家花錢,因為很多也不入味和不夠味!這盤超級扣分!

鮮果咕嚕肉 $66 套餐
不是排骨是肉排,所以有加分!
我不喜歡太酸,所以這個我喜歡!
但是友人們則說要夠酸先好吃!

總結來說,又便宜又好吃,只是環境有點太擁擠!最後,誠推「杞子黃金南瓜蝦球」!
2019-05-17
  • 杞子黃金南瓜蝦球,霸王雞
2019-06-13 371 瀏覽
而家又貴又難食, 啲雞鹹到苦, 芽菜又少, 啲蔥又唔新鮮, 嗰碗例湯18蚊 衰過飲滾水。 一個雞飯 一碗例湯一杯凍檸茶 90蚊落樓, 一定冇下次,,,,,,,,,,,,,,,,,
2019-06-11 494 瀏覽
今日要介紹嘅就係過橋麵檔,相信唔少人都聽過呢個大名,過橋麵檔最出名唔係食麵,而係食雞🤣事不宜遲,馬上入正題。🐓霸王雞茶飯 午市$57 /晚市$63食左十幾廿年,最得我歡心依然係霸王雞,面層鋪滿辣椒絲、薑絲、蔥絲、炸蒜等濃烈霸道嘅配料,不負霸王雞之名,勁度十足,雞肉非常嫩滑,就算雞胸肉都絕無起渣,菜飯亦都不馬虎,油飯同菜嘅比例啱啱好,食到淡淡油香之餘亦不會太膩,最後墊底嘅芽菜吸收晒所有精華,一條都唔可以放過😋😋
🐓霸王雞茶飯 午市$57 /晚市$63
霸王雞菜飯
2019-06-04
霸王雞菜飯
2019-05-24 413 瀏覽
元朗食雞前幾天去了過橋麵檔晚餐,叫了半隻霸王雞,鼓油雞菜飯,熱檸水。半隻霸王雞非常大碟!真霸王。雞上鋪左了炸蒜,蔥絲和一點辣掓。雞底有大量芽菜。雞味道不錯,也挺滑,最讚的是份量很多!只是雞偏咸,連飯食較好。鼓油撈雞汁,雞肉連蔥絲,蒜,一口食,好味。鼓油雞菜飯也好食。有很多雞!底也有芽菜。鼓油雞很滑,味道上及滑度比霸王雞好。我較喜歡鼓油雞。菜飯ok,都叫多菜及大碗。這間店價格比真高!野食好食,價錢又平,良心店,推薦!
元朗食雞

半隻霸王雞非常大碟!真霸王。
雞上鋪左了炸蒜,蔥絲和一點辣掓。
雞底有大量芽菜。
鼓油撈雞汁,雞肉連蔥絲,蒜,一口食,好味。

鼓油雞菜飯也好食。
有很多雞!底也有芽菜。
鼓油雞很滑,味道上及滑度比霸王雞好。
我較喜歡鼓油雞。
菜飯ok,都叫多菜及大碗。

這間店價格比真高!
野食好食,價錢又平,良心店,推薦!
2019-05-08 486 瀏覽
呢日放假訓到好晏先起身,跟住同女朋友出左元朗食野, 去左食過橋麵檔。我中意食佢霸王雞飯!霸王雞配菜飯 另加例湯霸王雞可配菜飯又可以配麵~菜飯都幾大碗, 都幾好食的~例湯幾足料,幾多湯料的~味道都可以。女朋友就叫左配麵,麵可以揀, 米粉河粉個D, 女朋友就叫左上海麵。上海麵係上海幼麵來, 都幾彈牙, 幾好食的~係個湯有少少淡, 落少少辣油會好食D!當然主角係霸王雞啦!霸王雞真係好好味!首先佢勁大碟, 份量十足!其次佢大多都係跟脾的(我食左咁多次都係),雞肉好嫩滑,配上豉油炸蒜蔥絲同薑絲~真係好鬼正!個底仲有大量芽菜, 我覺得連蔥絲同薑絲,可以中和返, 唔怕太重味!
呢日放假訓到好晏先起身,
跟住同女朋友出左元朗食野,
去左食過橋麵檔。
我中意食佢霸王雞飯!

霸王雞配菜飯 另加例湯

霸王雞可配菜飯又可以配麵~
菜飯都幾大碗, 都幾好食的~

例湯幾足料,
幾多湯料的~
味道都可以。

女朋友就叫左配麵,
麵可以揀, 米粉河粉個D,
女朋友就叫左上海麵。

上海麵係上海幼麵來,
都幾彈牙, 幾好食的~
係個湯有少少淡, 落少少辣油會好食D!

當然主角係霸王雞啦!
霸王雞真係好好味!
首先佢勁大碟,
份量十足!
其次佢大多都係跟脾的(我食左咁多次都係),
雞肉好嫩滑,
配上豉油炸蒜蔥絲同薑絲~
真係好鬼正!
個底仲有大量芽菜, 我覺得連蔥絲同薑絲,
可以中和返, 唔怕太重味!
2019-05-05
  • 霸王雞飯
2019-05-07 264 瀏覽
朋友到訪屋企,本來打算一起出外晚餐,但適逢外面又下雨,友人提議不如叫網上外賣平台外賣,最後選了這間過橋麵檔,想不到外賣得包裝做得不錯,汁醬配料麵有分開裝,所以來到的時候,食物仍然保持到不錯的狀態!招牌霸王雞是必點的,特別欣賞店家把蔥另上,加上炸蒜、辣椒,好香!雞肉非常嫩滑,咸香出眾!咖喱牛腩,送飯應該會很適合!可惜我地無點飯,點左炒面。炒面麵幾好食,唔會太咸,邊邊仲有少少脆。雜錦滷味有勁多款係入面,真係有啲無從入手既感覺,份量都幾多,最後4個人食呢度都食唔哂。
朋友到訪屋企,本來打算一起出外晚餐,
但適逢外面又下雨,友人提議不如叫網上外賣平台外賣,
最後選了這間過橋麵檔,
想不到外賣得包裝做得不錯,
汁醬配料麵有分開裝,
所以來到的時候,食物仍然保持到不錯的狀態!

招牌霸王雞是必點的,
特別欣賞店家把蔥另上,
加上炸蒜、辣椒,好香!
雞肉非常嫩滑,咸香出眾!

咖喱牛腩,送飯應該會很適合!
可惜我地無點飯,點左炒面。
炒面麵幾好食,唔會太咸,邊邊仲有少少脆。

雜錦滷味有勁多款係入面,
真係有啲無從入手既感覺,
份量都幾多,
最後4個人食呢度都食唔哂。

2019-05-05 245 瀏覽
今日用外賣app 叫外賣,霸王雞菜飯、星州炒米、凍檸茶小甜、凍奶茶小甜,叫左要小甜同加香辣,但兩個remarks 都無做到。。。其實次次叫飲品小甜同霸王雞菜飯加香辣醬,次次都無小甜同加香辣醬。。。但堂食你地又可以加香辣醬,問過送外賣既,佢地係有照單落,咁究竟係餐廳次次唔記放定係外賣唔可以比香辣醬?????希望餐廳可以留意下呢個問題,你地既野食係好食所以我一路有支持。但食外賣既錢,唔會比堂食少,點解個待遇唔一樣呢?希望下次會有進步吧

外賣送餐
2019-04-29 266 瀏覽
今個晚上黎到大坑渠邊的過橋面檔食飯, 原來都幾多好野食有麻辣豬耳, 雞菜飯, 過橋小炒皇仲有得轉菜飯, 由於肚餓啲關係, 我叫左個炒面配芽菜, 再配上特色鵝腸夠鑊氣之餘, 其實應讓配多支啤酒飲飲不過得一個人同埋要揸車, 都系下次先啤啤佢晚市宵夜抵食推介!入開元朗就要試試喇!
今個晚上黎到大坑渠邊的過橋面檔食飯, 原來都幾多好野食
有麻辣豬耳, 雞菜飯, 過橋小炒皇仲有得轉菜飯,
由於肚餓啲關係, 我叫左個炒面配芽菜, 再配上特色鵝腸
夠鑊氣之餘, 其實應讓配多支啤酒飲飲
不過得一個人同埋要揸車, 都系下次先啤啤佢

晚市宵夜抵食推介!
入開元朗就要試試喇!
2019-04-19 501 瀏覽
過橋麵檔非食麵!男友推介元朗呢個食雞好正,見到餐廳名,以為食麵,乜原來雞咁出名!😂🤤收工同男友特登揸車入元朗試下d雞,係咪咁好食。餐廳似一般嘅茶餐廳,冇乜特別,不過入面就坐滿曬人。有五款雞食,我哋叫咗半隻霸王雞,三餸自選拼盤,分別係豬頸肉,牛脷同埋滷大腸,另外加咗碗菜飯,畀阿男人食。大約十分鐘, 自選拼盤上台。 分量都幾多下,$53抵。滷大腸同牛脷幾好食,味吾會好咸,大腸夠臭😂,不過入面清得乾淨。 牛脷入味,吾騷,冇雪味。豬頸肉就一般, 唔太肥,唔太彈口。有酸菜配邊,椰菜係底。跟手半隻霸王雞都上枱, 勁大碟, 面頭勁多炸蒜,好多蔥絲, 芽菜墊底, 感覺好足料, 就咁聞都香。霸王雞雞肉嫩滑唔會好肥,夾埋蔥絲同芽菜,點汁一齊食,一啖肉一啖飯,好味。 個汁有少少辣, 爭d夾埋辣椒食。單食雞肉嘅話就偏鹹啦。菜飯ok,都幾多菜,吾多油。份量多,我地兩個人,就算咁食都好夠飽啦。
過橋麵檔非食麵!

收工同男友特登揸車入元朗試下d雞,係咪咁好食。

餐廳似一般嘅茶餐廳,冇乜特別,不過入面就坐滿曬人。

大約十分鐘, 自選拼盤上台。 分量都幾多下,$53抵。

牛脷入味,吾騷,冇雪味。

豬頸肉就一般, 唔太肥,唔太彈口。

有酸菜配邊,椰菜係底。

單食雞肉嘅話就偏鹹啦。

菜飯ok,都幾多菜,吾多油。

份量多,我地兩個人,就算咁食都好夠飽啦。
2019-04-18
2019-04-03 295 瀏覽
有聽過~過橋麵檔,就知道黎呢度係食雞,而吾係食麵啦(雖然係有麵,但從來無食過🤣🤣)必叫既,就一定係霸王雞套餐,仲可以要菜飯,雞好滑嫩之餘,面上仲舖滿晒蔥,蒜,同辣椒,好嘢味,而且可選菜飯,感覺健康好多另外,叫左個🔥🔥巴辣雞菜飯,鐘意食辣既我,覺得個醬幾特別,有d印尼風味既感覺,不過要食得辣先好叫,個醬汁都幾辣,用黎撈飯好正小食,我地order 左椒鹽魷魚鬚,原來小食一D 都吾細碟,好香口雖然晚餐時段座得迫小小,但為左食佢既霸王雞,就無所謂啦

雖然晚餐時段座得迫小小,但為左食佢既霸王雞,就無所謂啦

• 霸王雞
  • 菜飯
本來諗住食男朋友推介嘅吉列牛,但係太肚餓又唔想等位,唯有轉陣啦。之前都嚟過呢間過橋麵檔,但男朋友未試過,就等我推介佢食吓好嘢啦今次㨂咗霸皇雞菜飯同埋咖喱牛腩飯。霸皇雞肉質嫩滑,芽菜入味,送飯一流。咖哩牛腩係巴基斯坦咖喱,入口濃郁豐富,另配椰漿比人隨意添加,細心非常,而牛腩同牛筋炆得軟淋入味,男朋友都大讚好味臨走時,同枱嗰位伯伯叫嘅豉油皇炒麵啱啱上枱,樣子好吸引所以我同男朋友都已經諗定下一次嚟食咩喇
臨走時,同枱嗰位伯伯叫嘅豉油皇炒麵啱啱上枱,樣子好吸引
所以我同男朋友都已經諗定下一次嚟食咩喇
  • 霸王雞菜飯
元朗必食霸王雞飯♪( ´▽`).《霸王雞飯 $65》身為元朗人,你可能未聽過#過橋麵檔 ,但你一定聽過#霸王雞飯!!係肥妹仔心目中,雞飯嚟講佢真係我首選,無得輸㗎!份量大又足料,雞底下有芽菜,吸曬個雞同汁嘅精華,配埋面頭嘅蔥同炸蒜黎送菜飯真係一流(´・ω・`)~!呢個價錢呢個質素,我無野補充啦^ ^!.肥妹打分: 8/10😍❤️元朗必食霸王雞飯♪(元朗必食霸王雞飯♪(元朗必食霸王雞飯♪(.#過橋麵檔 (#元朗)元朗建德街25號大福中心地下1號舖
元朗必食霸王雞飯♪( ´▽`)
《霸王雞飯 $65》
#過橋麵檔 (#元朗)
元朗建德街25號大福中心地下1號舖
2019-03-17 138 瀏覽
><大坑渠分店 原來有樓上雅座坐得幾舒服 我哋排到九宮格咁影相😂麻辣豬耳($29)爽脆少辣霸王雞菜飯($60)好多炸蒜蔥絲鋪面雞少肥 都算嫩滑 但冇咩雞味唔通比蔥蒜豉油蓋過咗味過橋小炒皇($63) 轉菜飯+$3菜甫 蝦乾 豆角 魷魚鬚 腰果 XO醬炒得惹味好下飯鮮果咕嚕肉($60) 轉菜飯+$3酸酸甜甜 好開胃><><><><><><><><><><><><過橋麵檔 Kau Kiu Noodles元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A舖
大坑渠分店 原來有樓上雅座
坐得幾舒服 我哋排到九宮格咁影相😂
麻辣豬耳($29)
爽脆少辣

霸王雞菜飯($60)
好多炸蒜蔥絲鋪面

酸酸甜甜 好開胃
><><><><><><><><><><><><
過橋麵檔 Kau Kiu Noodles
元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A舖
呢間麵檔既米線幾好食,特別係食即佢既香辣湯底。但係琴晚我去左食佢既霸王雞飯!份量好多,特別係佢碟雞!😍呢個霸王雞飯其實都好出名下,佢d雞好滑身,而且好入味!最正係佢有好多配料一齊,令到d雞更加野味😍不過佢平時都好多人,等位就比較耐少少。