之前餐廳一開張時就想試,被門面環境吸引,望落去都幾有情調。今日適逢老公生日🎂 我又懶得plan就諗起呢間餐廳,估唔到食之前2個鐘,打去book位,都仲安排到甜品碟寫字!我見隔離枱都係慶祝周年紀念日寫住Happy Anniversary雖然餐廳串錯字,但老公話佢細個都係串 “Brithday”🥹 又會咁啱😆叫咗個2人dinner set包了是日餐湯、餐包、餐飲賣相精緻,十分衛生凱撒沙律或可選煙三文魚沙律餐前已食到好飽,所以選了魚,冇咁濟盲鰽🐠 份量多亦有好多配菜,營養均衡主菜可選2款除了魚,選了鮮茄海鮮意粉🍝醬汁恰到好處,都幾開胃餐廳環境同服務都好好🫶🏻店長仲送咗份小禮物🎁識著燈嘅「發財」制💡幾得意😗偷聽到店長/員好似係戲曲表演者😻難怪西餐廳掛上中式戲曲畫有機會要去高山劇場欣賞下❣️價錢唔算貴,$400有找我地只係on top轉甜品做tiramisu有其他add on items:

之前餐廳一開張時就想試,被門面環境吸引,望落去都幾有情調。

今日適逢老公生日🎂 我又懶得plan

叫咗個2人dinner set
包了是日餐湯、餐包、餐飲

賣相精緻,十分衛生

凱撒沙律
或可選煙三文魚沙律

餐前已食到好飽,所以選了魚,冇咁濟
盲鰽🐠 份量多
亦有好多配菜,營養均衡

主菜可選2款
除了魚,選了鮮茄海鮮意粉🍝
醬汁恰到好處,都幾開胃

餐廳環境同服務都好好🫶🏻

有其他add on items:
2024-01-02
生日
2023-12-02 401 瀏覽
餐廳環境雅緻, 主要提供4人枱, 2人枱不多, 1個人入坐被安排坐4人枱, 擔憂要與其他食客搭枱, 最終也逃不過要搭枱的命運, 是西餐廳的裝潢, 茶餐廳的運作。午市套餐 $981) 是日精選餐湯2) 意式茄蓉焗牛脷飯3) 熱檸檬水是日精選餐湯為蘑菇湯, 雖有粒粒蘑菇增添口感, 但味道偏淡, 質感稠密得有點像糊, 實屬一般。意式茄蓉焗牛脷飯賣相不俗, 牛脷面佈滿番茄蓉和芝士, 濃郁惹味。飯為炒飯底, 蛋多香口有蛋香。牛脷有3件, 當中2件厚薄適中及爽口, 另外1件有筋, 偏韌, 整體牛脷味道不重, 配芝士番茄蓉味道剛好。熱檸檬水在沒有加砂糖下, 檸檬酸度適中, 味道剛好。是日樓面只有2人, 其中一人兼任水吧, 2人均忙得不可開交, 但不失禮貌。原本餐飲點了加$18的玫瑰荔枝梳打, 但進食中途, 水吧指自己未曾調製過這款餐飲, 需時間調製, 建議改轉其他餐飲, 當刻我並沒有轉其他餐飲, 見其不斷遊說其他食客把某些餐飲轉普通餐飲, 可見信心及經驗不足, 為免比錢買不確定性, 還是跟店員改回熱檸檬茶, 但最後卻來了熱檸檬水。聽店員說餐聽開業只有半年, 負責水吧的店員是首日擔當水吧職責, 但感覺

午市套餐 $98
1) 是日精選餐湯
2) 意式茄蓉焗牛脷飯
3) 熱檸檬水
蘑菇湯

蘑菇湯

熱檸檬水

熱檸檬水在沒有加砂糖下, 檸檬酸度適中, 味道剛好。

是日樓面只有2人, 其中一人兼任水吧, 2人均忙得不可開交, 但不失禮貌。原本餐飲點了加$18的玫瑰荔枝梳打, 但進食中途, 水吧指自己未曾調製過這款餐飲, 需時間調製, 建議改轉其他餐飲, 當刻我並沒有轉其他餐飲, 見其不斷遊說其他食客把某些餐飲轉普通餐飲, 可見信心及經驗不足, 為免比錢買不確定性, 還是跟店員改回熱檸檬茶, 但最後卻來了熱檸檬水。聽店員說餐聽開業只有半年, 負責水吧的店員是首日擔當水吧職責, 但感覺是臨時拉夫, 至少營業前應該先練習一下, 這樣遊說食客轉餐飲是不理想, 或可於客人點餐時說明是日不提供那類餐飲, 服務質素有待改善。
2023-11-18
熱檸檬水
2024-03-03 111 瀏覽
漆咸道北好少西餐廳,除了西餐亦有些中餐。星期六的11:55,想食餐飽至開工,途經就入去啦。我係信佛,嗰日想食無5辛嘅素,全店除了這個黑松露雜菌意大利飯就只有辣椒蒜粒意大利粉,後者無蛋白質好似好唔抵,又有蒜頭,唔選得。其實食素嘅人唔係個個都喜歡黑松露,俾多些選擇我哋就好了。如果有漢堡包,俾塊素漢堡扒我都好吖。雖然我唔喜歡黑松露,我非常質賞個飯好夠熱,出晒煙,足料,有洋蔥雜菌全部都切得好碎,又有芝士香。油醋汁沙律菜略嫌太酸。個湯都夠濃。
黑松露雜菌意大利飯
2024-02-24
黑松露雜菌意大利飯
2024-01-17 145 瀏覽
走入呢間位於土瓜灣嘅西餐廳,第一感覺就係「哇,終於可以喘口氣!」午後陽光透過窗簾,營造出一種悠閒嘅氛圍,就係嗰種可以好好放鬆嘅地方。首先點咗份水牛城雞翼--外皮炸得啱啱好,唔會太油,啖啖肉咬落去香脆得嚟唔柴,佢嗰個自家秘製嘅醬汁,辣味、酸味同甜味拍住上,食落去真係過癮!等嘅時候,觀察吓四周嘅裝潢,佢地嗰啲木質桌椅、復古燈飾都頗有格調,唔錯唔錯。主菜選咗秘製香草燒美國原隻春雞,個春雞烤得啱啱好,外皮嘅香草味夠香卻唔會蓋過雞肉嘅鮮味,咬一口,肉汁四溢,真心推介!再講講佢個薯菜,多款蔬菜點綴,薯蓉又滑又香,丫嘛一流。最後,甜品就

最後,甜品
2024-01-08 129 瀏覽
係“遇見您”裡頭那一碟香草忌廉紐西蘭青口🐚,真係夠晒啖啖肉,忌廉汁和青口嘅鮮味mix埋一齊,真係正到彈。隔離啲龍蝦汁蟹肉燴意大利飯🦞, 姣粒米飯都好似吸晒珍珠嘅精華,蟹肉嘅鮮甜同龍蝦汁嘅濃味搭檔得就咁perfect!Set晚餐跟嘅南瓜湯口感creamy會爆燈,令人暖笠笠咁開胃。焗蠔先,真係得意!森巴醬微辣帶勁,令啲蠔肉更香滑,雙手奉上好讚好讚👍。點嘅香煎三文魚🐟皮脆肉嫩,美味得來帶點小清新,一嘗立即心情好晒。晚餐最後個和菓子,甜而不膩,完美收場。依家諗起都仲聞到淡淡櫻花香🌸。餐廳環境輕鬆舒適,冇街市嘅嘈雜感,啱哂想鬆弛陣嘅時候嚟坐吓嘅!勁推介呢間,食物質素同服務都一流,真係值得一試!👏👏👏

行過土瓜灣,肚子餓得嗷嗷叫,就去咗間「遇見您」西餐廳坐低。件事講真,就算唔係餓癲,都一定要入嚟試吓。首先,佢個意大利巴馬火腿蜜瓜好出色,火腿咸香得黎,搭埋蜜瓜嘅清甜,一啖入口,鮮味啱啱好。🥓🍈再嚟件必試推介,就係佢嗰龍蝦汁蟹肉燴意大利飯。意大利飯好似吸晒啲龍蝦汁嘅喼味,飯粒粒分明又扣味,每一啖都咁滑嫩惹味,真係食得出點嗌努力。🍚🦀諗緊食啲咩前菜,店家話推尊野茵濃湯配松露油,咪就試下啦!一啖湯入口,濃郁嘅野菌同松露味搞掂晒我呢個菌類控,滑嫩得嚟,惹味過癮。🍵份慢煮西班牙豚肉扒,真係夠曬份量,肉質夠潤,唔使好大力就食到,嗰啲秘製蘋果醬酸甜開胃,簡直就係絕配!🐷🍎最後嚟個焗蠔,由得啲參巴醬調味,入口即溶,焗得金黃香脆,真喺好配蠔!🦪「遇見您」真係一間食肆寶藏,食過成晚之後,我仲想再嚟幾次,試晒啲其他嘢!希望下次再來,呢間廳堂都保持住佢嘅好味道添!🍽👍

2023-10-16 293 瀏覽
開業以來食過午餐晚餐食物質素差左。今日lunch等左差唔多半個鐘都未上湯和主菜,個waiter 才發現漏左叫左柸咖啡即上,結果比左隔離台-直以來都未試過咁甩漏,一個lunch 錯幾次真係😅
開業以來食過午餐晚餐
叫左柸咖啡即上,結果比左隔離台
-直以來都未試過咁甩漏,一個lunch 錯幾次真係😅

2023-10-16
2023-09-24 350 瀏覽
黎過好多次。記得第一次老闆在爆滿,水準overall都算唔錯。但每況愈下,嘢食越來越差。今日連飯都只係暖,嘢食茶餐廳水準之下。服務個妹妹越來越差。餐飲等左15分鐘。我地無催但真係唔得咁樣…唉…應該唔會有下次
2023-08-26 384 瀏覽
土瓜灣新開了間西餐廳🍽️餐廳裝修新淨企理,座位闊落舒適水牛城雞翼 $58雞翼炸得酥脆,配搭帶有煙燻香氣嘅水牛城醬,集齊甜酸辣味於一身秘製香草燒美國原隻春雞配薯菜 $198春雞都幾大隻,將洋蔥、紅蘿蔔塞入雞內,令到春雞吸晒洋蔥同紅蘿蔔嘅甜味,亦唔會咁乾身。薯菜有紅蘿蔔、翠肉瓜、西蘭花、薯蓉、茄子,真係好豐富🥰自家製鮮蕃茄醬海鮮意大利意大利 $188用上自家製新鮮蕃茄醬煮成嘅意粉,醬汁甘甜,加埋魷魚、青口、蝦,鮮味十足,呢個組合無得輸!焗法式啤梨撻配雲呢拿雪糕 $78啤梨撻即叫即焗,上碟仲係好熱,上層嘅啤梨清香,下層嘅酥皮酥脆,仲有雲呢拿雪糕,一熱一凍幾過癮😍😍🍹熱情果菠蘿梳打 $38菠蘿配熱情果嘅梳打好有夏日嘅味道🤩賣相都好靚🍹雜果賓治 $38味道不會太甜,但有多種果味mix埋,仲有果肉~
土瓜灣新開了間西餐廳🍽️
餐廳裝修新淨企理,座位闊落舒適

水牛城雞翼 $58

秘製香草燒美國原隻春雞配薯菜 $198
薯菜有紅蘿蔔、翠肉瓜、西蘭花、薯蓉、茄子,真係好豐富🥰

自家製鮮蕃茄醬海鮮意大利意大利 $188

焗法式啤梨撻配雲呢拿雪糕 $78

🍹熱情果菠蘿梳打 $38
菠蘿配熱情果嘅梳打好有夏日嘅味道🤩賣相都好靚
🍹雜果賓治 $38
味道不會太甜,但有多種果味mix埋,仲有果肉~
2023-08-22 271 瀏覽
在紅磡等等吓巴士,餓餓哋好彩(遇見您)來一個輕嚐Tea☕️,店舖裝潢寬敞,場內播放輕音樂令人relex。嗌咗小食拼盤+熱咖啡🤩雞翼~外脆內軟,肉質嫩滑帶香草味🤩洋蔥圈~酥香可口,醮一點蛋黃醬更添惹味🤩薯條~外脆內裡帶軟糯薯香🤩魷魚~外層脆卜卜,鮮甜爽脆魷魚鬚🤩香濃咖啡~齋啡淺嚐甘香回味,添奶香滑醇厚,幾種層次,不愧為"遇見您”最佳選擇😋😋🤩煙三文魚酸忌廉意大利包酸種法包,皮脆鬆軟中帶煙韌,配鹹香鮮味嘅煙三文魚,加入鮮甜蕃茄,口感豐富,同時配上新鮮沙律菜,增添健康
在紅磡等等吓巴士,餓餓哋好彩(遇見您)

嗌咗小食拼盤+熱咖啡

🤩雞翼~外脆內軟,肉質嫩滑帶香草味

🤩洋蔥圈~酥香可口,醮一點蛋黃醬更添惹味

🤩薯條~外脆內裡帶軟糯薯香

🤩魷魚~外層脆卜卜,鮮甜爽脆魷魚鬚

🤩煙三文魚酸忌廉意大利包

📍 遇見您 (土瓜灣)土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖 開通咗屯馬綫之後,多咗經過土瓜灣,發現一間新開既餐廳,個名好浪漫特別小叫「遇見您」,係門口揭下餐牌睇,見有單點又有套餐,係有服務既西餐但又免加一!咁就入去試下,估唔到有驚喜🤩✨✨✨🥳🤩👉 香草忌廉紐西蘭青口💰$88😋😋😋😋.5/5香草忌廉紐西蘭青口,青口十分肥大肉厚,加上洋蔥同忌廉作調味,將青口嘅鮮甜味大大提升。身為海鮮控嘅我真係可以輕輕鬆鬆清曬一盤啦✨🤭🤭🐚👉 龍蝦汁蟹肉燴意大利飯💰$188😋😋😋😋.8/5🦞龍蝦汁蟹肉燴意大利飯,龍蝦汁多到十足泡飯咁,除咗本身啲飯用龍蝦汁煮,另外仲浸住上枱,幼滑濃厚嘅龍蝦味滲透到每粒飯粒,蟹肉已貼心地起晒肉,輕輕一挖就食到意大利飯中每粒米都充分吸引了濃湯的味道,而且啖啖蟹肉每一口都帶有幸福的感覺!💖✨👍🏻👉 Dinner set menu💰$298😋😋😋😋.8/5由鬆軟香甜嘅餐包配住非常之濃密香甜嘅南瓜湯,非常之creamy去開始我個dinner set!🩵 森巴醬焗蠔森巴醬微辣,蠔味香濃!好鍾意佢哋呢隻醬汁,味道同蠔係咁夾,辣辣地又濃味好滋味✨🤩蠔又大又肥!入口蠔肉肥美,正👍🏻
📍 遇見您 (土瓜灣)
土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖

💰$298
😋😋😋😋.8/5
🩵 森巴醬焗蠔
🩵香煎三文魚配伏特加牛油
🐟 香嫩煎三文魚令人隨延三尺,金黃脆皮,三文魚扒厚切大大塊,廚師的精準技巧,做到魚皮外脆,魚身熟度剛好,外香里嫩,鮮美多汁!伴碟蔬菜🥬都非常之豐富!而且個薯蓉非常之滑!清碟✨✨😋😋😚
🩵 精選甜品(櫻花和菓子🌸)

回頭: yes!!! 始終土瓜灣舊區比較少有這種高質西餐廳,裝修頗有格調而且明亮,食物質素同服務都好好,整體黎講性價比好高🤩每人二三百蚊就食咗好多款式嘅嘢食,而且地方坐得舒服唔會太逼,絕對推薦俾各位街坊!!!🤭✨
2023-08-20 116 瀏覽
土瓜灣格調西餐 漆咸道北 近高山劇場 比我發現一間靚靚西餐廳 地方闊落 綠色凳非常搶眼 感覺乾淨整潔 冇壓迫感😉 揀咗週末 同朋友嚟試吓佢🥰 Dinner set西班牙豬胺扒配秘製蘋果蓉$328加意粉+$25是日餐湯(蘑菇湯)🥣森巴醬焗蠔🦪凍檸茶(跟餐)是日甜品🍮(跟餐)豬安扒外脆內嫩 唔會鞋 調味啱啱好 惹味香口 好大塊 所以我哋兩個人share一齊食😋 薯條炸得香口 仲有翠玉瓜 茄子 紅蘿蔔及西蘭花 好足料😄😋佢嘅意粉都好好食 😋蘑菇湯好濃味😉焗蠔鮮甜 非常肥美😌 挪威三文魚沙律$118食完豬胺 想食得健康啲 所以叫咗個沙律菜🥰 三文魚新鮮甜美 沙律菜 新鮮爽脆 😋 蘑菇湯$58我哋兩個人 梗係要加多個湯啦 素湯好飲又健康🤣 藍莓芝士蛋糕🍰$58食完咁豐富嘅晚餐之後 一定要有個甜品 咁樣先完美🥰 青檸梳打$18柑柑甜甜 冰冰涼涼 👍 地方闊落 可以慢慢坐 同朋友傾偈飲嘢 一個愉快的晚上🥰 🎈遇見您 (土瓜灣)土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoo

土瓜灣格調西餐

Dinner set
西班牙豬胺扒配秘製蘋果蓉$328
加意粉+$25
是日餐湯(蘑菇湯)🥣
森巴醬焗蠔🦪
凍檸茶(跟餐)
是日甜品🍮(跟餐)
佢嘅意粉都好好食 😋

食完咁豐富嘅晚餐之後 一定要有個甜品 咁樣先完美🥰

青檸梳打$18
柑柑甜甜 冰冰涼涼 👍

地方闊落 可以慢慢坐 同朋友傾偈飲嘢 一個愉快的晚上🥰

🎈遇見您 (土瓜灣)
土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
2023-08-18 109 瀏覽
有點事做來到了土瓜灣,辦完後便搵下有無餐廳食晏先,見到有間西餐廳叫遇見您,感覺不錯就試試吧。除左西式餐點,餐廳都加推左中餐,但每日限量供應,店員話遲下會整個新餐牌加入新元素,唔知會唔會中西合璧呢😋🍴是日餐湯點了兩份西式午餐,頭盤揀了餐湯,是日係粟米湯,粒粒粟米蓉🌽,清甜又有口感。🍴煙三文魚沙律追加了一份沙律🥗,沙律菜很新鮮,咬落十分爽口,配上沙律醋很開胃呢。🍴吉列炸蠔仲追加左碟小食,炸得很香脆的吉列蠔,咬落爆多蠔汁流出🤤🍴香煎盲鰽配白酒忌廉汁及薯菜主菜揀左魚🐟賣相不錯喲,盲鰽的魚皮前得好脆,魚肉嫩滑😋白酒汁香口。🍴意式茄蓉焗牛脷飯朋友點了焗飯,上枱時超熱要小心呀😆牛脷鮮味飯有炒底,個茄蓉汁酸酸地越食越開胃😆🥤凍奶茶&凍咖啡餐茶要了走甜的,一杯奶茶一杯咖啡,奶自己添加,店家好貼心咁分開唔同奶㗎,見到唔同顏色嘛,淡奶同牛奶👍兩杯都好飲👍意外地唔使加一😘
🍴是日餐湯
🍴煙三文魚沙律
🍴吉列炸蠔
仲追加左碟小食,炸得很香脆的吉列蠔,咬落爆多蠔汁流出🤤
🍴香煎盲鰽配白酒忌廉汁及薯菜
🍴意式茄蓉焗牛脷飯
🥤凍奶茶&凍咖啡
意外地唔使加一😘
2023-08-16
2023-08-18 65 瀏覽
生活越忙,越需要me time去平衡下。喺土瓜灣呢個舊區發現咗一間新開的西餐廳,睇落幾精緻同有格調,揀咗呢度比自己獨處個下午。🔹香煎盲曹配白酒忌廉汁及薯菜🔹$118lunch menu選擇都幾多,跟餐可以配餐湯或沙律。今日餐湯係雜菌湯,一睇就知道係餐廳自己打的足料雜菌湯,口感同味道都好豐富。香煎盲曹皮脆肉嫩,一切開原來塊魚柳成吋厚!加埋個白酒忌廉汁同埋好creamy嘅薯蓉真係好夾。烤蔬菜亦煮得恰到好處。🔹蟹肉薯餅🔹跟餐追加$15炸到金黃色嘅薯餅入口鬆脆,入面係軟滑嘅忌廉蟹肉,好味!一路欣賞住餐廳窗外特地佈置嘅植物,一路慢慢品嚐用心製作嘅食物,間中會有好nice嘅staff過黎傾下計,絕對係令人心情放鬆嘅一個好地方。
[土瓜灣- 精緻西餐廳]

生活越忙,
越需要me time去平衡下。
喺土瓜灣呢個舊區發現咗一間新開的西餐廳,
睇落幾精緻同有格調,
揀咗呢度比自己獨處個下午。

🔹香煎盲曹配白酒忌廉汁及薯菜🔹$118
lunch menu選擇都幾多,
跟餐可以配餐湯或沙律。
今日餐湯係雜菌湯,
一睇就知道係餐廳自己打的足料雜菌湯,
口感同味道都好豐富。
香煎盲曹皮脆肉嫩,
一切開原來塊魚柳成吋厚!
加埋個白酒忌廉汁同埋好creamy嘅薯蓉真係好夾。
烤蔬菜亦煮得恰到好處。

🔹蟹肉薯餅🔹跟餐追加$15
炸到金黃色嘅薯餅入口鬆脆,
入面係軟滑嘅忌廉蟹肉,好味!

一路欣賞住餐廳窗外特地佈置嘅植物,
一路慢慢品嚐用心製作嘅食物,
間中會有好nice嘅staff過黎傾下計,
絕對係令人心情放鬆嘅一個好地方。
2023-08-10 115 瀏覽
幫襯咗兩次覺得坐得舒服又好味忍唔住留返個好評支持下!餐包居然係好好味!配埋牛油餐湯 甜甜地又鬆軟已經令人覺得有個好開始跟set dinner焗蠔都好好味個醬岩中意濃味嘅人士Main course 三文魚同豬扒都好出色食到食材本身原汁原味配嘅醬有唔會太濃味有時想轉一轉口味點下岩岩好!而且份量都好足夠伴菜味道都非常清甜唯一敗筆係甜品櫻花和菓子但純粹係我本人食唔慣呢種食物
幫襯咗兩次
覺得坐得舒服又好味
忍唔住留返個好評支持下!

餐包居然係好好味!
配埋牛油餐湯 甜甜地又鬆軟
已經令人覺得有個好開始

跟set dinner焗蠔都好好味
個醬岩中意濃味嘅人士

Main course 三文魚同豬扒都好出色
食到食材本身原汁原味
配嘅醬有唔會太濃味
有時想轉一轉口味點下岩岩好!
而且份量都好足夠
伴菜味道都非常清甜