逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2023-08-21 15096 瀏覽
我昨天和家人一起來到佐敦的逸東軒飲茶,這家餐廳是一星米芝連餐廳,而且正好碰上了餐廳週,他們提供了優惠的午市套餐,我們當然抓緊機會來一嚐。首先,我們品嚐了江南美點的三道招牌點心。帶子蒸燒賣,這個鮮嫩多汁的帶子蒸燒賣可不是蓋的!每一口都散發著鮮美的海鮮風味,與燒賣皮的軟滑口感完美結合。燕窩瑶柱菜苗餃,這款菜苗餃真是別有一番風味,燕窩和瑤柱的組合在口中綻放出豐富的滋味。蒜蓉鮮蝦春卷,這道春卷不僅外皮酥脆金黃,內餡的鮮蝦與蒜蓉的香氣相互輝映,咬下去時的口感簡直令人陶醉。接下來是百花煎釀玉帶子,這道菜真是讓人驚艷!煎炸後的玉帶子變得外酥內嫩,而裡面的豐富海鮮餡料更是增添了層次感和美味。不得不說,這道菜的賣相和口感都是一級棒!我們還品嚐了芙蓉蛋白龍脷球,這個蓬鬆的芙蓉蛋白真是天衣無縫地包裹住了香嫩的龍脷球,入口後的細緻口感令人愉悅。當然還有油鹽水浸時蔬,這道時蔬保留了蔬菜的鮮甜口感,簡單的油鹽水浸泡卻能讓蔬菜散發出濃郁的風味,非常清爽可口。蒜香叉燒粒炒飯,這道炒飯的叉燒肉粒粒分明,每一口都帶來濃郁的叉燒香氣,再加上蒜香的調味,簡直是美味的代名詞!作為甜點,香滑豆腐花和馬拉糕都沒讓我們失望。豆腐花綿

首先,我們品嚐了江南美點的三道招牌點心。

作為甜點,香滑豆腐花和馬拉糕都沒讓我們失望。豆腐花綿密細軟,搭配著滑順的甜品醬,清爽又美味。而馬拉糕則散發著香甜的香氣,軟綿入口,真是一道受歡迎的中式甜點。

整體而言,逸東軒的飲茶菜單真的是讓我們大飽口福!不僅點心的味道和品質都非常出色,而且餐廳的服務也非常周到。優逸東軒飲茶的午市套餐價格為港幣$248,每位都能享受到這樣豐富的午宴,真是物超所值!和家人一起品嚐這些美味的點心,讓我們的味蕾得到了充分的滿足,大家都非常滿意。

除了美食外,逸東軒的環境也非常舒適宜人。餐廳的裝潢典雅精緻,氛圍溫馨寫意,讓人彷彿置身於江南的古色古香之中。
2023-08-20
2023-08-18 496 瀏覽
your go-to place for family gatherings! 😋味道 :9.0 / 10💰性價比:7.0 / 10💕回頭 :8.5 / 10🍴 二弄玻璃蝦球 · Tiger Prawns Two Ways - Sweet and Sour Prawn, Sautéed Prawn - $480🍴 明爐蜜汁叉燒 · Signature Honey-glazed Barbecued Pork - $280🍴 砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 · Wok-fried Sliver Cod Fish with Onion, Ginger and Preserved Bean Curd Paste in Clay Pot - $288🍴 黃金鮮魷 · Deep-fried Squids with Salted Egg Yolk - $128🍴 脆皮片皮雞(二食)雞崧炒飯· Golden Fried Whole Crispy Chicken (Two Courses) Fried Rice with Minced Chicken - $628🍴 芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋· Baked Crab S

😋味道 :9.0 / 10
💰性價比:7.0 / 10
💕回頭 :8.5 / 10

🍴 芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋· Baked Crab Shell Stuffed with Fresh Crab Meat, Cheese and Onion - $190
🍴 琵琶豆腐釀鳳尾蝦 · Braised Bean Curd Stuffed with Fantail Prawns - $280
🍴 香芒糯米卷· Chilled Mango Glutinous Rolls - $58
2023-08-16 3662 瀏覽
今次去呢間米芝蓮一星級中菜廳食晚飯,我對佢係好高期望,佢地係一間好出名既餐廳,佢既服務真係要讚👍🏻 會主動幫手斟茶之餘,我地同行有個孕婦,員工見到即刻攞個咕𠱸比佢墊住條腰,呢個舉動非常窩心🥰我地一共叫左8樣野,明爐蜜汁叉燒($280),燒得好靚之餘,係有入口即溶既感覺,可以話係我食過最好既叉燒😧第2樣就係毛家東玻肉($278),佢首先成件上比我地睇同影相,然後幫我地分成6件,岩岩好一人一件,呢個睇落好肥咁,但食落係一d都唔‘漏’,加埋個醬汁好好味,同樣係好高質既一味餸👏第3樣係砂窩薑蔥乳香鱈魚($288),呢個雖然佢係南乳整既,但我食落有d似咕嚕肉既feel,舊魚就好滑既,都係好味既餸,但唔係必點之一👌🏻第4樣就係砂窩干蔥鮑魚雞($580),佢將一個雞煲加上鮑魚去整,雞同鮑魚都夠火候去煮,但感覺呢個餸都係唔算突出👌🏻第5樣就係脆皮乳豬琵琶豆腐($398),個琵琶豆腐整得幾好味,乳豬係肥瘦適中,比起一般既皮同肉分開,佢係完完整整既一件,脆皮同肉既口感一次過食到👍🏻第6樣係XO醬西蘭花帶子桂花蚌($480),呢個帶子同桂花蚌真係兩個字好到位咁形容,新鮮!佢果種鮮味係真係呢d地方先食得到🤩第

第7樣就係鮑汁瑤柱荷葉飯($218),呢個飯粒粒分明,唔會食落好黏既感覺😁

最後就係甜品既家鄉甜簿撐($58),呢個甜品好小見,都係試下,感覺唔太特別😗

整體黎講佢地食物,服務,環境都真係好高質,我諗唔到有咩缺點,可能會覺得貴,但比得咁既錢,佢又比到呢個質素我,所以我覺得就算貴佢都係值🤣
2023-07-19
心目中去飲茶食點心嘅頭三一定有佢選擇算多價錢唔貴服務一流🫶🏻唯一唔好嘅係有限時90分鐘但訂枱流程順暢亦有訂座提醒每次去嘅侍應都好醒目會加水換碟唔小心跌咗筷子又會即刻留意到呢啲周邊服務對我嚟講幾重要會加分嘢食方面我最鍾意嘅其實係話梅蕃茄不過menu上面未必有寫照嗌就得開胃得嚟食完啲濃味嘢都可以中和返最多遊客會嗌嘅非燒味雙拼莫屬佢嘅叉燒係半肥瘦肉質口感一百分硬要挑骨頭嘅話可能係少咗浸燒烤味其他點心方面未算得上係精緻但價錢同味道份量一定相符唔會有渣流灘嘅感覺或者有怨言投訴比起炸嘅點心我更加鍾意蒸嘅特別係蝦餃同鳳爪而呢度嘅蝦餃係必食個皮好薄好足料蝦好新鮮有浸胡椒香個人口味另外鍾意蘿蔔糕同煎腸粉特別比較鍾意食冇餡腸粉嘅我XO醬煎完仲有甜醬麻醬個人嚟講超鍾意冇提到嘅唔係唔好食可能只係一般亦可能只係我嘅口味有偏好以上幾樣但我覺得會中伏踩雷嘅機會都幾低推介俾大家帶長輩去試吓😆
心目中去飲茶食點心嘅頭三一定有佢

亦可能只係我嘅口味有偏好以上幾樣
但我覺得會中伏踩雷嘅機會都幾低
推介俾大家帶長輩去試吓😆
2023-08-09 332 瀏覽
▫️馳名燒味雙輝- 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔招牌蜜汁叉燒半肥瘦,烤到少少燶 ,入口肉質軟嫩超juicy,蜜汁好入味!脆皮燒腩仔脂肪同瘦肉比例啱啱好,食落唔會覺得好油膩,塊皮烤到好脆😍▫️鴻運脆皮雞一隻脆皮雞份量睇落都幾多,夠哂四個人食。雞皮又薄又脆,有啲油脂唔會太肥,食落肉嫩皮脆又多汁🥹▫️砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚最驚喜係呢個銀鱈魚❣️夠鑊氣又炸得好脆,魚肉好嫩滑一啲都唔嚡, 以甜甜鹹鹹嘅咕嚕肉醬包住,好香濃惹味🫶🏻🌟以酒店米芝蓮1星中菜嘅水準而言,價錢十分貼地,值得再去!
▫️馳名燒味雙輝- 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔

▫️鴻運脆皮雞

▫️砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚

🌟以酒店米芝蓮1星中菜嘅水準而言,價錢十分貼地,值得再去!

• 砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚
2023-07-31 472 瀏覽
•帶子蒸燒賣必點!好好食!裏面有好多蝦肉同豬肉🤤!•筍尖鮮蝦餃又係必點嘅item🧡🥺好大舊蝦肉,四個字,皮薄餡大🤣🤣•燕窩瑤柱菜苗餃一咬爆汁🥰但係食唔出有燕窩同瑤柱lol•芫荽蔥花鮮蝦腸粉不過不失,本身以為有好多芫荽同蔥花,但係原來得好少(>_<)不過蝦肉都好大舊,腸粉皮好滑🫶🏻•蜂巢海鮮芋角芋頭控一定要叫,超好食💜•香滑流沙酥一咬流鹹蛋黃流沙,必叫😆💛•酥皮叉燒焗餐包我見枱枱都有叫ㅋㅋ好多叉燒重有少少洋蔥 好感好好👍🏻😙•蔥姜牛肉角•叉燒香芹芝麻蝦筒•蘿蔔絲酥餅普普通通 不過不失(>_<)
•帶子蒸燒賣
必點!好好食!裏面有好多蝦肉同豬肉🤤!

•筍尖鮮蝦餃
又係必點嘅item🧡🥺好大舊蝦肉,四個字,皮薄餡大🤣🤣

•燕窩瑤柱菜苗餃
一咬爆汁🥰但係食唔出有燕窩同瑤柱lol

•芫荽蔥花鮮蝦腸粉

•蜂巢海鮮芋角
芋頭控一定要叫,超好食💜

•香滑流沙酥
一咬流鹹蛋黃流沙,必叫😆💛

•酥皮叉燒焗餐包
我見枱枱都有叫ㅋㅋ好多叉燒重有少少洋蔥 好感好好👍🏻😙

•蔥姜牛肉角
•叉燒香芹芝麻蝦筒
•蘿蔔絲酥餅
普普通通 不過不失(>_<)
2023-07-30 461 瀏覽
慶祝屋企人生日 提早book左逸東軒慶祝 CP值很滿意片皮鴨(二食) 1隻-HK$780 必試一食配傳統春餅,青瓜,青蔥及海鮮醬二食鴨崧炒飯揀炒飯係因為見到其他生菜包鴨崧d生菜好頹, 但個日見到d生菜好新鮮同埋好整齊 值得一試冬瓜盅 時令湯水 足料好飲燒味揀左叉燒同燒腩仔 食得出係用新鮮肉 真係好好食 必試龍蝦伊麵 龍蝦肉好新鮮有彈口 龍蝦肉與伊麵一齊拌炒 口感濃郁多汁好惹味 鍾意食海鮮龍蝦既 都係必試之一避風塘炒蟹 可能唔係好辣嘅關係 比起龍蝦遜色左少少 唯一美中不足係芒果糯米糍 諗住芒果係時令生果會幾甜 但芒果少酸
慶祝屋企人生日 提早book左逸東軒慶祝 CP值很滿意

片皮鴨(二食) 1隻-HK$780 必試
一食配傳統春餅,青瓜,青蔥及海鮮醬

冬瓜盅 時令湯水 足料好飲

鴨松炒飯
壽桃包
  • 明爐蜜汁叉燒
  • 馳名燒味雙輝
一入去,人都未坐底哂,佢就問你飲咩茶,其實有冇咁急?佢茶類有分普通28蚊同高級靚茶好似$68人頭計,咁俾人坐底唸清楚先都得掛酥皮叉燒餐包普通到我唔信,分分鐘茶樓仲好味過佢,唔香酥,入面無咩味同無咩料逸東小籠包,本人覺得唔好食,唔知食緊咩,好似叮叮點心既質素,皮好厚下,食到麵粉味既,舊肉係一舊普通既肉香滑流沙酥,正常發揮,無特別,入面係咸蛋黃味既流心海鮮芋角無覺得有海鮮,無咩芋頭味鮮蝦春卷係好味既,有蝦既,脆皮,襯熱食,但唔特別馳名燒味雙輝$388-燒腩仔唔脆亦無入口即溶,比街市燒味飯質素仲要差。叉燒係幾好食既,送白飯唔錯既春風得意腸入面係蝦春卷黎,腸粉唔香滑,十分普通感覺唔到佢貴既價值係咩食物差連服務都差佢上錯咗菜,黎多咗一碟酥皮叉燒包,我地話叫咗一碟,某職員啤著我地話係我地叫咗兩碟呀嘛,想放番底,然後我地堅持無叫,佢:得 咁我幫你地取消番。後尾佢print張單出黎俾我地對下,我check完見佢係miss咗個腸粉。明明係佢地落錯單同漏單,一句sorry都無,仲要第一時間指責食客。仲有上菜個呀姐係完全唔會望你枱面其他野,一路推跌哂其他人既茶水,但無一句唔好意思食哂枱面既人,佢問我地仲加唔

香滑流沙酥,正常發揮,無特別,入面係咸蛋黃味既流心

海鮮芋角無覺得有海鮮,無咩芋頭味

鮮蝦春卷係好味既,有蝦既,脆皮,襯熱食,但唔特別

春風得意腸入面係蝦春卷黎,腸粉唔香滑,十分普通

感覺唔到佢貴既價值係咩

食物差連服務都差

食哂枱面既人,佢問我地仲加唔加茶,我地話唔加,飽啦,即刻清走哂我地所有碗筷,老實講我地係未夠鐘還枱,佢唔洗咁無禮貌趕客走

雖然客人人數係坐唔滿成個場,有吉枱,但佢地係無咩service提供,叫人加水仲要叫幾次
2023-07-08 12008 瀏覽
酒店內好少會設有Food court,而逸東酒店Food court 都食過幾次,大部份質素真係唔差,性價比算高。提早慶祝父親節,難得有心特意嚟食米芝蓮一星中菜,預想應該更勝一籌。全部職員服務態度都十分好,每留意每枱客人所需或微少動作,照顧有加。室內位置相隔較遠,每家人都有各自私人空間,舒適寬敞。食物方面 - 花鵰醉雞:特濃花鵰浸煮,雞肉完全吸收酒香,輕微甘苦。食到廚師用心、時間、火候醃煮;貴精不貴多,份量好少。雞皮與脂質份佈偏多,雖然提升滑度,但帶點油膩。名物明爐蜜汁叉燒:燒汁偏甜略帶咸,調味不錯。半肥瘦豬肉理應肉質鬆化嫩滑,但好多筋,好難咬,全家人有老有嫩,好多件切件都咬唔開。叉燒上菜時已經變暖而不是熱,跟預想中米芝蓮得獎菜式應有質素差太遠。鮮蝦百合栗子餃:蝦肉新鮮大隻,份量豐富;栗子天然香甜,與百合混合煮成蓉,爽口與軟綿雙重口感。海鮮芋角:即叫即炸外皮酥脆,上菜相隔10分鐘仍然脆身。內餡包滿香甜芋泥、海鮮粒,足料充實。千層棗皇糕:微甜帶出濃厚紅棗香;每層厚薄均一,軟糯彈牙;外層光面卻不油膩。筍尖鮮蝦餃、逸東小籠包:外皮偏厚身;雖然大蝦仁餡料足夠,味道普通。以價格比較,輸比其他名店

室內位置相隔較遠,每家人都有各自私人空間,舒適寬敞。
食物方面 - 花鵰醉雞:
雞皮與脂質份佈偏多,雖然提升滑度,但帶點油膩。
花鵰醉雞
名物明爐蜜汁叉燒:
燒汁偏甜略帶咸,調味不錯。
明爐蜜汁叉燒
鮮蝦百合栗子餃:
蝦肉新鮮大隻,份量豐富;
栗子天然香甜,與百合混合煮成蓉,爽口與軟綿雙重口感。
海鮮芋角:
即叫即炸外皮酥脆,上菜相隔10分鐘仍然脆身。
內餡包滿香甜芋泥、海鮮粒,足料充實。
海鮮芋角
千層棗皇糕:
千層棗皇糕
筍尖鮮蝦餃、逸東小籠包:
外皮偏厚身;雖然大蝦仁餡料足夠,味道普通。
以價格比較,輸比其他名店或連鎖中菜、酒家。
筍尖鮮蝦餃
小籠包內餡湯量算多,味道普通;
外皮底部不夠挺身,容易穿底漏湯。
逸東小籠包
燕窩瑤柱灌湯餃︰
外皮帶點鹼水味,而且比較厚身,不軟滑。
點了兩碗,家人那碗中間有兩隻大蝦;我的剛好只有一隻,請廚師注意一下份量吧!
大蝦新鮮爽口,調味不錯,天然鮮味代替鹽咸味。
混合半肥瘦豬絞肉,油膩比例算平均;加上爽脆荀粒、香菇粒等配料,入口不會厚重。
湯底有點偏咸,可以用作平衡餡料清淡。
燕窩瑤柱灌湯餃
酥皮叉燒焗餐包︰
新鮮熱辣出爐,麵包身厚實,很飽肚;脆口菠蘿麵包皮有濃郁奶香,甜度還可以。
中間叉燒餡份量多,可惜醬汁超甜,比酥皮更甜!
一股砂糖的死甜味濃濃蓋過麵包香。那比甜點來得更過份,味道不能接受。
酥皮叉燒焗餐包
酥皮叉燒焗餐包

總結︰
可以一試,但不用帶有期望來吃會更開心;相反、只有失望而回。
題外話/補充資料: 假日如果無提早訂位,聽到前門職員同其他客人講未能招待。全場都真係Full house,而且有時間限制。
2023-06-03
海鮮芋角
千層棗皇糕
  • 花鵰醉雞
2023-07-04 671 瀏覽
一早已安排了在小朋友考試完結後的周末出外午餐,由於帶同家中長輩,所以選了有廣東點心,並提早book了有米芝蓮榮譽的逸東軒。地點上不算便利,由地鐵站無論是油麻地或佐敦均有一段距離,像我們有不能行走太遠的老人家,一就是小心揀選有停車站在彌敦道鄰近逸東酒店的巴士路線,一就是搭的士。地方不錯,不會像不少中式酒樓用盡空間,枱與枱之間的相距合理,茶具不算特別但也不失優雅。可選擇的點心數目算合理大路,我們一家喜歡的均可在餐牌上找到。我們選了約十款點心,當然包括兒子可一人原本就可吃下一整籠的蝦餃,這𥚃的更皮薄蝦肉爽口,差點下了單的兩籠也被兒子全吃掉!小籠包每隻放在一只匙羹上,方便入面濃味的肉汁流出來時完全接著,略見細心及自信。其他的點心也非常美味,果然名不虛傳!除了點心,我們沒有點出名的片皮雞卻點了叉燒,通常半肥瘦的叉燒帶點肥肉才令肉質鬆化,但可能用上了高質的黑毛豬,找不到一點脂肪的肉卻仍然鬆化入味,我們一家金也給上贊 👍最後點了一個甜點為終結!總括而言,雖然價錢不低,但同時性價比也不低,我們應該會再去吃!

2013 瀏覽

其他的點心也非常美味,果然名不虛傳!

最後點了一個甜點為終結!

2023-06-29 553 瀏覽
屋企人不嬲都鍾意食中菜。本身食開個幾間。又食到悶。所以諗住試下其他啦。咁岩之前有朋友介紹話呢間好食,見到又係米G蓮。心諗就算食物麻麻應該至少服務好好!話晒都係酒店🫣但我錯了!!!!食物方面,「唔太差」架。但又未至於話「好好味」,只可以話「中上」囉!平心而論,出邊大把地方都做到呢個水準!特別係「叉燒」。龍邦都好食過佢。至於服務方面,酒樓級數。無諗過可以咁差🫣如果你唔介意酒店價錢,酒樓服務。不妨一試。
至於服務方面,酒樓級數。無諗過可以咁差🫣

如果你唔介意酒店價錢,酒樓服務。不妨一試。
2023-06-27 626 瀏覽
米芝蓮一星粵菜「逸東軒」帶你走進1920年代上海小酒館,來體驗一頓精致的粵菜。「逸東軒」有着會讓我想念的蜜汁叉燒和荔茸鴨。光顧數次,皆因對叉燒和荔茸鴨念念不忘。明爐蜜汁叉燒 $280🉐叉燒是一味由平民茶餐廳到高級粵菜館都能嚐到美味。從小到大很喜歡叉燒因為很好下飯,遇到好吃的叉燒定會一口接一口,飯添了又添。逸東軒的叉燒亦然,不但做到肉嫩淋多汁,且豬肉肥瘦均勻,蜜汁清甜不過份。真的值得一試!蜂巢荔茸鴨 $288🉐驚喜之選非蜂巢荔茸鴨莫屬。芋蓉鴨是每次見到餐牌上有的必點菜。除了個人很喜歡芋頭外,還因為芋蓉鴨的製作工序煩複,很難在家自家製,值得一點來品嚐廚師的功藝。一上桌首先是眼球的震撼,看得見的酥脆外皮、中間是入口軟棉的荔芋,最後底層是充滿油香的鴨肉,層次分明,做得非常岀色。另外還嚐了幾款菜式,岀品是高質的但這個價位好像又可以有更好的選擇。脆皮片皮雞(二食) 選雞絲炒面 $780🉑砂鍋薑蔥爆乳香銀雪魚 $288🉑榆耳百合爆龍蝦球 $498🉑濃湯節瓜斑球 $680保健老火湯 $118🉑逸東軒的出品無庸置疑是高質的,用料上盛、製作用心、服務有禮、坐位舒適,對得起連續7年米芝蓮一星的美譽,但個人覺

米芝蓮一星粵菜「逸東軒」

光顧數次,皆因對叉燒和荔茸鴨念念不忘。

明爐蜜汁叉燒 $280🉐

蜂巢荔茸鴨 $288🉐

脆皮片皮雞(二食) 選雞絲炒面 $780🉑

砂鍋薑蔥爆乳香銀雪魚 $288🉑

榆耳百合爆龍蝦球 $498🉑

濃湯節瓜斑球 $680

保健老火湯 $118🉑

逸東軒的出品無庸置疑是高質的,用料上盛、製作用心、服務有禮、坐位舒適,對得起連續7年米芝蓮一星的美譽,但個人覺得的性價比稍遜。

不過叉燒和荔茸鴨是真的值得一試,因為它們有着讓人想念的魅力。

• 明爐蜜汁叉燒
  • 蜂巢荔茸鴨
為左慶祝外母大人登陸,老婆大人約埋成家人,齊齊去米芝蓮一星中菜廳——逸東軒食晚飯慶祝。由於我地訂左位,所以即使去到既時候人頭湧湧,我地都好快有位置坐低。揀好心水食物之後,野食都好快上齊。大家都好滿意,一定有下次!味道 5/5花膠鮮杏汁燉白肺 $180本身我就好鍾意飲杏汁豬肺湯,所以毫無懸念咁樣叫咗。個湯好濃郁,但係就係爭咁少少行汁味。推薦!👍🏼金粟生拆蟹肉羹 $180我老婆就飲呢個金寶粟米湯加蟹肉既羹。可能就係因為加左粟米,所以成件事就覺得係金寶粟米湯加蟹肉。馳名燒味雙輝 - 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔 $380蜜汁叉燒係呢度嘅招牌,半肥瘦好好食,又冧又入味,大推!👍🏼👍🏼👍🏼脆皮燒腩仔,可以再鹹少少,塊皮好脆,正!鴻運脆皮雞(半隻) $298碟雞上枱嘅時候,我哋以為淨係嗌咗範例。雖然份量好似少咗啲,但係隻雞好脆、肉好嫩,唔會太肥,正!蜜餞脆鱔 $218真係冇諗到呢碟係蜜餞脆鱔。呢碟餸亦都顛覆咗你對鱔嘅感覺,好脆又好好味,推薦!野菌魚湯浸時蔬 $218呢味菜係用魚湯煮莧菜,好好食。我忍唔住飲晒d魚湯添!砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 $288呢味銀鱈魚個樣好似咕嚕肉,連小朋友都好鍾意食!銀鱈魚炸得好脆

味道 5/5
花膠鮮杏汁燉白肺 $180
花膠鮮杏汁燉白肺

金粟生拆蟹肉羹 $180
金粟生拆蟹肉羹

馳名燒味雙輝 - 蜜汁叉燒、脆皮燒腩仔 $380
脆皮燒腩仔,可以再鹹少少,塊皮好脆,正!
馳名燒味雙輝

鴻運脆皮雞(半隻) $298
鴻運脆皮雞(半隻)

蜜餞脆鱔 $218
蜜餞脆鱔

野菌魚湯浸時蔬 $218
呢味菜係用魚湯煮莧菜,好好食。我忍唔住飲晒d
魚湯添!
野菌魚湯浸時蔬

砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 $288
呢味銀鱈魚個樣好似咕嚕肉,連小朋友都好鍾意食!銀鱈魚炸得好脆,炸粉亦都唔厚,恰到好處。推薦!👍🏼👍🏼👍🏼
砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚

脆皮逸東烤鴨(拼傳統春餅,青瓜,青蔥及海鮮醬)+ 鴨崧炒飯 $780
做好烤鴨之後,會原隻烤鴨去到你面前俾你過目。之後再去返分送菜嘅位置片皮,最後就可以上枱食喇。之後會用剩返既肉去炒飯,成為一鴨兩食喇!
脆皮逸東烤鴨二食
脆皮逸東烤鴨(拼傳統春餅,青瓜,青蔥及海鮮醬)

上湯焗開邊乳龍蝦(伊麵底) $528
呢個伊麵唔同平時戈d,呢個比較幼細、比較掛湯,所以食落好入味!對於好鍾意食上湯伊麵嘅我,好滿意!如果可以連龍蝦都唔要,變晒做伊麵,咁就大飽口福喇!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
上湯焗開邊乳龍蝦(伊麵底)

香芒糯米卷 $58
最後以甜品作結,呢個香芒糯米卷皮薄肉厚,而且果肉好甜!正!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
香芒糯米卷

環境 4/5
中菜廳比人感覺好優雅,有令人放鬆、舒適既感覺。唯獨係燈光有d暗,所以影相既時候要就角度。而且冷氣唔太夠,感覺有點侷促。

服務 4/5
侍應反應快,積極正面, 十分好!唯獨係上菜方面有少少甩漏,但戈日咁忙,可以接受。

衛生 5/5
乾淨、企理,冇乜好挑剔!

抵食 4/5
話晒都係米芝蓮一星餐廳,所以價錢都有返咁上下。但係就住食物質素來講,值回票價。當然消費者角度黎講,一定係想平d既。
2023-06-25
生日
花膠鮮杏汁燉白肺
金粟生拆蟹肉羹
馳名燒味雙輝
鴻運脆皮雞(半隻)
蜜餞脆鱔
野菌魚湯浸時蔬
砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚
脆皮逸東烤鴨二食
脆皮逸東烤鴨(拼傳統春餅,青瓜,青蔥及海鮮醬)
二食鴨崧炒飯
上湯焗開邊乳龍蝦(伊麵底)
香芒糯米卷
2023-06-22 397 瀏覽
逸東軒是一家以粵菜為主的中餐廳,位於繁華的市區中心,有米之蓮一星榮譽,是一個非常受歡迎的餐廳。早前為慶祝父親節,特意訂了枱,因為太多人關係,只安排到下午2:00 後入座。首先,我們點了招牌菜片皮雞。這道菜色擺盤精美,皮脆肉嫩,非常好吃。逸東軒的廚師在燒製片皮雞時,非常講究火候,使得雞皮烤得恰到好處,讓人回味無窮。這道菜是兩食的,我們揀了個炒飯,味道亦非常之不錯,炒得很有鑊氣。燒味方面,點了燒腩仔和叉燒,燒腩仔的皮極脆,非常香口,而叉燒就中規中矩。除此之外,我點了一些點心,但是我對他們的點心並不是很滿意。雖然味道不錯,但欠缺特色,且價格偏高。最後,我要讚逸東軒的泊車安排。由於這家餐廳位於市區中心,停車位非常有限,但他們的泊車安排非常妥當,讓客人可以輕鬆停車,省去了尋找停車位的煩惱。
2023-06-16 558 瀏覽
已經好多年冇去逸東軒飲茶了,太太見到佢地星期一至五的點心做緊特價推廣。於是book 定枱去試試!因為在酒店的中菜點心,應該質素有一定保證!雖然位於地庫內,但環境都很清雅,枱與枱相隔很遠,空間感唔錯,茶味好香,有小爐火暖著!點了5款點心,蝦餃、帶子燒賣、牛肉球、帶子腸粉、菜苖餃。蝦餃味道很好,帶子燒賣的帶子味道有點怪,又唔係變壞,不過唔係帶子應有的鮮甜!牛肉球有驚喜,似兒時的味道👍,帶子腸粉正常,帶子的品種應不同燒賣那種,大隻啲,味道唔錯,菜苖餃菜很甜蝦又新鮮好味。

點了5款點心,蝦餃、帶子燒賣、牛肉球、帶子腸粉、菜苖餃。

牛肉球
帶子腸粉