2023-11-11 333 瀏覽
覺得店主好有heart ,一個人做晒既One Man Company。絕對係一個有要求嘅人。雖然店舖地址有啲唔就腳同店舖細細冇得堂食。但耐唔耐想食台灣嘢心思思都想支持下。咖啡出色有驚喜。叫外賣所野都係足料兼且熱辣辣,即叫即整。而且餐具用料實淨又抌本。我覺得有心有力又堅持既店主唔多,定必多多支持。
2023-10-25 281 瀏覽
上星期幫老公出左深水埗買嘢,行經上次食過而性價比高嘅 造咖 ,所以就嚟迪返個快靚正嘅台式午餐啦!以外賣為主嘅一人煮理台式小店,雖然種類都唔算太多,不過貴精不貴多嘛,最重要係全部都係即叫即製,所以都要啲時間等待嘅,不過好味就當然要等下嘅。今次叫左個台式炒意粉 - 沙茶醬虎蝦京蔥西椒炒意粉,依個絕對係有驚喜,係店主炒緊嘅時候都已經有嗅到好香嘅沙茶醬味,食落真係嘩左一聲,估唔到沙茶醬同意粉一齊炒係咁夾,而且佢個意粉炒得好乾身,加埋大大隻又彈牙嘅虎蝦,所以都令我好回味呀!再加份炸蕃薯條•梅子粉,脹卜卜嘅蕃薯條炸得好脆口,加埋梅子粉一齊食都幾啱口味。最後嚟一杯台灣烏龍茶,依個午餐就真係好滿足呢。食物好味,而加上小店係支參與廚餘回收活動,所以係值得支持。

最後嚟一杯台灣烏龍茶,依個午餐就真係好滿足呢。

食物好味,而加上小店係支參與廚餘回收活動,所以係值得支持。
2023-10-20
  • 沙茶醬虎蝦京蔥西椒炒意粉
2023-10-11 237 瀏覽
係深水埗愈來愈多文青咖啡店, 亦都有幾間文青feel台灣小店, 呢間係大埔道專做外賣嘅台式小店「造咖」之前係youtube都睇過介紹, 今日專程去試下。小店以水泥灰, 白色調及木系裝潢, 推開門只見兩個座位, 鋪面唔大, 門外玻璃貼上簡約餐牌。 小店由老闆一人打理, 專賣台灣手工地瓜球, 台式香酥脆餅, 古早味粉漿蛋餅, 台式口味意粉, 仲有特別嘅台灣特式口味咖啡, 愛玉冷泡咖啡和冬瓜茶檸檬咖啡, 餐牌上的食品名都幾特別, 真係令我樣樣都想試呀!因一個人食又唔太餓, 今晚決定要個沙茶醬京蔥西椒炒意粉先, 再要多杯mocha – (set $92 + 轉咖啡奶茶 $5)呢個係即叫即整, 一打開盒, 煎過嘅虎蝦香氣撲鼻, 有三隻大虎蝦, 肉質爽口彈牙, 而且都幾大隻。意粉份量超多, 用西椒京蔥同沙茶醬炒過, 隔住個盒都已經聞到好香嘅沙茶醬味呀! 意粉軟硬適中, 意粉炒得乾身香口, 份量都幾多, 勁滿足呀! 飲品要咗凍Mocha, 佢個咖啡都高質超香濃, 有特濃咖啡嘅香濃味, 又有奶香滑, 仰有少量朱古力味, 樣樣都配合得幾好。呢間雖然舖仔細細, 但樣樣都係用心製作, 樣樣都係新鮮即整, 一

呢間雖然舖仔細細, 但樣樣都係用心製作, 樣樣都係新鮮即整, 一啲都唔hea, 真係要多多支持小店呀!

2023-10-09 168 瀏覽
造咖是間一人小店,位於深水埗不起眼的位置,地方細細,主要做外賣,所以店內食物種類不多,有意粉,雞飯,肉燥飯,蛋餅及咖啡。南部雞肉飯,$48份量亦不少,有手撕三黃雞,滷水糖心蛋配上紅蔥酥醬油,個醬汁好香,很好送飯,三黃雞雞肉嫩滑,糖心蛋都滷得入味。他們賣的蛋餅是手工製的古早味蛋餅,粉漿是自家調製,即叫即製,外皮煙韌軟Q , 內邊卷上芝士,煙肉,卷得實淨不鬆散,蛋餅面灑上大量肉鬆,配上甜辣醬,好味。配上一杯咖啡就是一個完滿的午餐。

配上一杯咖啡就是一個完滿的午餐。

2023-10-07
5 分鐘 (外賣自取)
2023-10-03 112 瀏覽
天氣炎熱,放工經過街邊,竟然有一間新開嘅文青咖啡店,跟住入去買杯咖啡嘆吓,叫左兩杯摩卡,性價比幾高,佢用明治鮮牛奶,朱古力味好濃郁,仲有唔同嘅小食,下次試吓😋
2023-09-15 191 瀏覽
古早味粉醬蛋餅🥰材料有煙肉,芝士,肉鬆 $36 話明係古早味粉醬蛋餅所以口感較Q軟,同一般係街食到既酥脆口感好唔一樣,煎完之後係粉漿狀濕濕軟軟,餡料份量十足豐富!半溶拉絲芝士碎加鹹香十足煎得香口既煙肉碎同肉鬆,同蛋味濃郁既餅皮,非常惹味。想再重口味d可以點埋佢地既醬汁跟埋辣醬同醬油膏。😎手撕三黃雞飯 滷水溏心蛋 紅蔥酥醬油❤紅蔥醬油超香,撈飯一流!一d油耗味都冇~夠哂濃厚蔥頭既香氣,入口滑嫩既手撕三黃雞,金黃雞皮,肉質細膩,油脂岩岩好,唔太油膩亦唔柴硬~ 配埋糖心蛋,一流呀!🤪香脆酥餅 日式咖哩雞 😍 濃郁既咖哩香味,成件酥餅都飽滿唔空心,口感綿密紮實,啖啖都有咖哩雞味,中意重口味既你可以試下!😋

• 煙肉芝士肉鬆蛋餅
2023-09-15 111 瀏覽
之前喺深水埗見到開咗間台式小店,今日經開一於去試吓😎🍴 煙肉🥓芝士🧀肉鬆古早粉漿蛋餅 🥚$36🍳蛋餅份量唔少,好香蛋味,芝士仲拉絲,蛋餅上面仲灑上大量肉鬆,配上醬油或韓式辣醬好惹味🍴 泡菜忌廉汁意粉·甜不辣 ·醋漬大根🍝 $68呢個意粉好有驚喜,估唔到泡菜同忌廉汁係咁夾,泡菜少少辣🤏🌶️令到忌廉汁唔會覺得咁膩,意粉🍝煮得剛剛好一啲都唔會太腍,配料仲有泡菜、洋蔥🧅、紅椒、青椒🫑、甜不辣 ·醋漬大根😋
之前喺深水埗見到開咗間台式小店,今日經開一於去試吓😎

🍴 煙肉🥓芝士🧀肉鬆古早粉漿蛋餅 🥚$36

🍴 泡菜忌廉汁意粉·甜不辣 ·醋漬大根🍝 $68

2023-08-10 238 瀏覽
喺op 見到啲相幾吸引,去到先知原來已經無賣意粉,叫咗個肉鬆蛋餅&芋泥肉鬆練奶麻糬香脆酥餅。拎到返公司都仲熱辣辣 😍 好好味,應承咗麻糬控仔仔s,遲啲要買比佢地食 留意係小店,食物即製,當日見係一腳踢,要等,同埋只有2張櫈,要堂食唔方便。

芋泥肉鬆練奶麻糬香脆酥餅
芝士煙肉肉鬆蛋餅
芋泥肉鬆練奶麻糬香脆酥餅
芝士煙肉肉鬆蛋餅
2023-07-17 265 瀏覽
牛油咖喱雞酥餅 set $62 咖啡湯力+5古早味粉漿蛋餅$38-泡菜 •翠肉瓜 •粟米 • 韓式辣醬地瓜球 $25培茶latte$38一間小清新既店鋪,以木色為主俾人感覺有一種舒適既感覺,店鋪食物選擇係台灣人人都喜愛既食物,有蛋餅,香脆酥,地瓜球,多士,手撕雞飯同涼麵,飲品有咖啡同拿鐵同茶,選擇吸引樣樣都好想食同飲,而我選擇左地瓜球,咖喱雞酥餅,同古早味粉醬蛋餅,地瓜球咬口煙韌,外脆內軟,加上梅子粉帶有微微酸同地瓜球好配合,好開胃,食完一粒好想快d 食下一粒既感覺,咖喱酥皮好脆,咬第一口經以有濃濃香既咖喱味,肉嫩可口,蛋餅我選左泡菜,翠肉瓜粟米,蛋配合泡菜微微辣既口感,加埋韓式辣醬配搭係非常美味,飲品叫左咖啡湯力同培茶拿鐵,咖啡香濃,培茶拿鐵充滿濃郁既茶味,又無俾奶味遮蓋,這間店舖所有食物都係即叫即整,熱辣辣到你手上,食物既質素好好,食物非常好味既一間店舖。造咖
牛油咖喱雞酥餅 set $62

咖啡湯力+5

古早味粉漿蛋餅$38
-泡菜 •翠肉瓜 •粟米 • 韓式辣醬

地瓜球 $25

培茶latte$38

📍深水埗台式小店‼️· 即叫即製蛋餅😋 — 造咖👩🏻‍🍳😋•#pigfoodiexhk_深水埗#pigfoodiexhk台灣菜============================最近深水埗開咗間台式小食店,主打外賣蛋餅、地瓜球等小食🤩店名「造咖」係台語廚房嘅意思👨🏻‍🍳店舖入面只有兩個等外賣嘅座位,但係不乏買野食嘅人流😋由於小店係一人經營,所以要耐心等侯呀😆------------------------------⭐️煙肉·芝士·肉鬆古早粉漿蛋餅 $36 (4.4/5)蛋餅皮煙韌,餡料豐富!半溶嘅芝士加埋煙肉同肉鬆鹹香十足👍😆我同男朋友都食唔停口😆·⭐️芋泥·肉鬆 · 煉奶麻薯 酥餅 $36 (4.5/5)酥餅皮香脆唔油膩🫶🏻芋泥綿密香甜,同肉鬆鹹甜交錯,麻薯大舊又軟糯🤩食半份都幾飽肚~·⭐️焙茶鮮奶 焙茶香濃,味道偏甘苦,係我中意嘅type!------------------------------賣相:3.5/5味道:4.4/5性價比:3.5/5推介度:4/5------------------------------店舖資料名稱:造咖地址:深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖前往
📍深水埗台式小店‼️· 即叫即製蛋餅😋 — 造咖👩🏻‍🍳😋

#pigfoodiexhk_深水埗
#pigfoodiexhk台灣菜
============================
⭐️煙肉·芝士·肉鬆
古早粉漿蛋餅 $36 (4.4/5)

⭐️芋泥·肉鬆 · 煉奶麻薯 酥餅 $36 (4.5/5)

⭐️焙茶鮮奶

焙茶香濃,味道偏甘苦,係我中意嘅type!
賣相:3.5/5
名稱:造咖
地址:深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
前往方法:深水埗站B2出口

• 煙肉芝士肉鬆蛋餅
📍 造咖 (深水埗)深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖呢間一人小店,裝修好精緻,但店舖主要做外賣,店主對食物到店舖裝修所有野都可以完全感受到佢既用心💓👉 素肉燥飯套餐(包含所有餐飲)💰 $72😋😋😋😋.2/5呢個係即叫即整,入面有素肉燥,香菇,杏鮑菇、滷水糖心蛋、滷水白豆乾,勁豐富,佢個素肉同真肉躁真係完全無分別,勁滿足呀!✨焙茶lattle ,佢個焙茶粉勁高質超香濃!佢個焙茶粉仲要係無糖無添加真係好鐘意!☺️☺️👉炸蕃薯條、梅子粉💰$26😋😋😋😋.5/5炸蕃薯條,超級好食勁好香口,外表炸得金黃,灑滿梅子粉,地瓜咬落外脆内軟,酸酸甜甜非常開胃,必點小食之選。絕配!回頭: yesYesyes !店舖雖然唔大,但真係好舒服,而且食物品質有保證,下次想試下佢啲咖啡,相信一樣好岀色,因為見好多客回頭☺️☺️#kermit食在深水埗
📍 造咖 (深水埗)
深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖

👉 素肉燥飯套餐(包含所有餐飲)
💰 $72
😋😋😋😋.2/5

👉炸蕃薯條、梅子粉
💰$26
😋😋😋😋.5/5

#kermit食在深水埗
2023-06-16 108 瀏覽
造咖 📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖最近係IG發現呢間深水埗隱世小店主打台式外賣🥡性價比高有多款不同小食、台式主食、飲品~店內環境舒服😌~更設有2張木椅子供客人外賣等餐用我點左3款食物~全部即叫即製~保證新鮮~不過大家留意小店一人製作😙要點時間等候~始終美食值得等待💯👍🏻香脆酥餅。芋泥肉鬆 燒煉奶麻糬 $36即點即製~見住廚師🧑‍🍳即時製作夠哂新鮮熱辣~酥餅非常香脆特別喜歡芋泥非常幼滑配埋肉鬆同Q彈麻薯~口感好好台式主食 。手撕三黃雞飯 糖心蛋 紅蔥酥醬油 $48紅蔥醬油超香~撈飯一流配埋入口滑嫩手撕三黃雞~好味糖心蛋,我就一啖吞🤪🔥超正奶酥厚多士。咖啡奶酥 $18即叫即烘~香脆好味入口奶酥香~🤤配超香濃咖啡味☕️值得支持台式小店👏🏻🩷👍🏻
造咖
📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖

最近係IG發現呢間深水埗隱世小店
主打台式外賣🥡性價比高
有多款不同小食、台式主食、飲品~

店內環境舒服😌~
更設有2張木椅子供客人外賣等餐用

我點左3款食物
~全部即叫即製~保證新鮮~
不過大家留意小店一人製作😙

台式主食
。手撕三黃雞飯 糖心蛋 紅蔥酥醬油 $48

紅蔥醬油超香~撈飯一流
配埋入口滑嫩手撕三黃雞~好味
糖心蛋,我就一啖吞🤪🔥超正

奶酥厚多士
。咖啡奶酥 $18

即叫即烘~香脆好味
入口奶酥香~🤤配超香濃咖啡味☕️

值得支持台式小店👏🏻🩷👍🏻

外賣自取
2023-06-14 92 瀏覽
今日補完習過左附近深水埗買個外賣,見呢間幾日式😊台式既設計🧡食台灣野 新開既 店主每個Box都好有心思👏擺得好好 超吸引&好食👍👍值得再試既Cafe台式主食📌手撕三黃雞飯,溏心蛋,紅蔥酥醬油雞飯👏味道好食 醬油岩岩好 📌傳統地瓜球,梅子粉(10粒)梅子粉系面😊😊👍古早味粉漿📌香蔥,牛肉,醬油膏蛋餅好食👏朋友試都話正🏷️造咖 (深水埗)📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖#深水埗 #美食 #外賣店

台式主食
📌手撕三黃雞飯,溏心蛋,紅蔥酥醬油
雞飯👏味道好食 醬油岩岩好

📌傳統地瓜球,梅子粉(10粒)
梅子粉系面😊😊👍

古早味粉漿
📌香蔥,牛肉,醬油膏
蛋餅好食👏朋友試都話正

🏷️造咖 (深水埗)
📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖

#深水埗 #美食 #外賣店
2023-06-14
2023-05-27 71 瀏覽
造咖 (深水埗)深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖香脆酥餅 Rolled Filo Pastry$36 芋泥 •肉鬆•燒煉奶麻糬 話說每次食親其他鋪頭既酥餅 都係過甜,好在造咖佢地整既酥餅完全唔甜,啱曬d怕食甜野既人,芋泥 、肉鬆同煉奶麻糬3樣味道好夾,外層酥餅非常鬆脆,而且好薄,食完唔覺口喝😎整個食物都好有層次炸蕃薯條 •梅子粉 $26Sweet Potato Fries • Plum Powder一般既炸蕃薯條好普通,但加左梅子粉後就非常特別,梅子粉味道酸甜,甜而不膩既口感,炸蕃薯條油量唔多 ,幾好👍🏻即叫即炸,熱辣辣黑糖薑母鮮奶 Black Sugar Ginger Milk$36女士一定要飲,驅寒一流,杯內有大量薑絲,奶味香濃,黑糖又唔會過甜😍

造咖 (深水埗)
深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖

• 黑糖薑母鮮奶
  • 芋泥 •肉鬆•燒煉奶麻糬
  • 炸蕃薯條 •梅子粉
2023-05-25 51 瀏覽
依排又多左人病😷都係少出街食飯比較好,決定買外賣返屋企食。放工咁岩經過依間台式小店,餐廳做外賣為主,店鋪設計簡約又帶點文青Feel,木系裝潢令人好舒適,食物價錢亦好親民。小店只有店主一人主理,加上食物即叫即做,所以食物種類唔算多,落完Order需要耐心等候一陣😎🥓🧀煙肉芝士肉鬆蛋餅🍳依個組合永遠都係咁夾唔會出錯,蛋味濃郁有少少煙韌感,餡料有好多好多煙肉碎同埋芝士碎加埋肉鬆咸香,非常好惹味。隨蛋餅跟埋韓式辣醬及醬油膏,兩隻味都唔錯有另一種感覺👍🏻👍🏻👍🏻❤️三杯雞意粉🐔🍝即叫即整既新鮮熱辣,外賣份量好多好大盒,雞肉香嫰Juicy,意粉炒得乾身,食食有少少似炒麵咁,同三杯雞配合得剛好,加埋配菜同蕃茄仔,配菜都唔hea你,蕃茄仔超甜🥰

🥓🧀煙肉芝士肉鬆蛋餅🍳

❤️三杯雞意粉🐔🍝