2022-01-14 1856 瀏覽
事源上次去西貢行完山,去穩下有咩好食,有fd就話想食海鮮,但近海嘅餐廳都食過。我呢d鍾意新鮮感嘅當然穩過間餐廳試下啦🤪 咁就黎做通記海鮮酒家啦,到門口嘅時候見到距同普通酒家一樣,仲有兩層,門口就有得睇下d menu,等我望下價錢🤣🤣🤣 見到價錢我接受範圍內,所以就同fd一齊入去試下間酒家😜 咁距有得單叫或者人頭計set餐,咁我地就揀左個人頭計嘅set餐,咁有粉絲蒸扇貝,東星斑,龍蝦伊麵,炒蜆,鮑魚,咕嚕肉,菜同西瓜🍉 海鮮方面全部都出色,無咩唔滿意,而咕嚕肉就真係好好食,外表鬆脆配搭酸酸甜甜嘅汁,簡直係正(出面好多餐廳整得都淋)另外白菜仔唔係好似出面個d老左嘅菜,好鮮嫩美味,就算無點加工,都完全食得出菜本質嘅甜同鮮😋😋😋仲有個西瓜🍉真係好甜好沙好鬼正可惜唔夠多西瓜,我食左好多舊😆 整體而言,呢間海鮮酒家簡直係性價比好高,好食😋
見到價錢我接受範圍內,所以就同fd一齊入去試下間酒家😜
可惜唔夠多西瓜,我食左好多舊😆
整體而言,呢間海鮮酒家簡直係性價比好高,好食😋
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 咕嚕肉
2022-01-09 1027 瀏覽
入西貢緊係食海鮮啦😚小🐷同小仙子都唔例外,book左通記海鮮。因為比較早去,未係太多人,所以唔使等就入去。點左幾樣海鮮:椒鹽魷魚 🦑魷魚炸得好乾身,表面佔上椒鹽,好香口😋 魷魚都好新鮮豉椒炒蟶子🥄蟶子大大隻,上菜要即刻食,凍左會變乾變硬😅 豉椒都好好食,入哂味本身想食蟹架,點知無貨,侍應推介扇貝就試下啦🤪叫左蒜蓉粉絲蒸扇貝🦪扇貝蒸得岩岩好,唔會蒸過火而硬,蒜蓉粉絲入哂味😋胡椒豬肚蜆肉雞煲🐔大大煲好足料,夠4-6人食,蜆肉好新鮮👍🏻 胡椒味好濃,飲完好保暖😂如果啤酒可以凍D就更好😛Overall 海鮮好新鮮,份量都夠,又足料😉

如果啤酒可以凍D就更好😛

Overall 海鮮好新鮮,份量都夠,又足料😉
2018-05-10 4583 瀏覽
臨近母親節💝,當然不少得家庭飯聚🎊,因為要遷就老人家👵🏻,又來到我們常來的食堂👨🏻‍🍳。鹽水雞腳🐥:餐廳附送的飯前小食🍢,煮得非常入味,口感軟腍,是蠻開胃的😌。白灼鮮蝦🦐:肉質爽口彈牙,蝦膏甘香👍🏻,輕輕的點一點點的醬油,鮮味更為突出😋。粉絲蒸大蜆🐚:每隻蜆上佈滿了滿滿的蒜蓉及粉絲😍,蜆肉厚實,入感清甜鮮味😌。炸子雞🐔:外皮酥脆,肉質細嫩,入口油而不膩🤤。椒鹽瀨尿蝦🦐:外殼經過油炸,變得非常酥脆❤️,人妻🐷習慣連皮帶殼一起吃,因為喜歡椒鹽那獨特的口感😋。蝦肉🦐的鮮味被完全保留,帶有椒鹽的咸香味,但整體上有點過鹹🤔。上湯龍蝦燴伊麵🍝:龍蝦肉質彈牙,無可挑剔👍🏻。幼滑的伊麵配上濃郁的醬汁,味道香醇😍。清蒸鮑魚🔥:加入果皮🍊、薑絲等煮製,最後再淋上熟油及醬油💦,入口有著陣陣果香味,為鮮甜爽滑的鮑魚增添了幾分清新感🍃。清蒸石斑🐟:魚肉口感結實但不乏彈性👍🏻,加入了簡單的薑蔥,更能帶出魚本身的鮮味😋,可惜魚上菜時已經不太完整😢,賣相不美觀。清炒時蔬🥦:菜是每餐必須的!新鮮生菜加入點點醬油炒製,味道清甜👍🏻。總結:其實我們家也算是這家店的常客😅,食過了數次後也沒有甚麼大驚喜了😝。
鹽水雞腳

白灼鮮蝦

粉絲蒸大蜆

炸子雞🐔:外皮酥脆,肉質細嫩,入口油而不膩🤤。
炸子雞

上湯龍蝦燴伊麵
清蒸鮑魚
清炒時蔬
2017-11-18 2071 瀏覽
Sai Kung seafood has always been thought of a tourist attraction, as many great seafood restaurants are popping up within the city. Back in the days when there weren’t many seafood restaurants, heading to Sai Kung for seafood was a real treat. Nowadays, whenever there are visitors coming to Hong Kong for a visit, Sai Kung seafood is one of the must go places.Tung Kee is one the older seafood restaurants in the area, has been around for quite some time. Never had the chance to try this one, bu

Tung Kee is one the older seafood restaurants in the area, has been around for quite some time. Never had the chance to try this one, but the seafood was quite fresh. Not as tourist attraction as I always thought.

We ordered the usual set which came with the fish, the mantis shrimp, bake cheese lobster, fried squid, steam abalone, clams, fried lobster, as well as the fried rice and vegetables.

Two dish worth recommending was the steam abalone as it taste really fresh and the meat was tender. And the bake cheese lobster was one of my favourite, the lobster was bite size after peeling it is out of the shell.

The service was quite good as well, with attentive staff coming to change the plates whenever it was filled with shells and also refilled our tea.

Worth coming back again for dinner with the family as this was a meal that didn’t disappoint.

2017-11-04
2017-10-09 1675 瀏覽
親戚帶路到西貢通記食海鮮,價錢不便宜但海鮮有水準!炸蠔很大隻,炸得酥脆好食!瀨尿蝦好香口。鮑魚入味。阿拉斯加蟹好有型,蟹肉鮮甜。蒜蓉蒸元貝不錯。龍蝦伊麵有好多龍蝦件。蒸魚。蟶子。豐富的刺身拼盤!
2017-09-21 1210 瀏覽
上星期來到久違了的西貢,一班朋友玩了大半天,晚上想食餐勁,海鮮當然就是首選喇!炎炎夏日,海旁的店都人山人海的,結果我們到了萬年街的通記海鮮野味酒家~ Openrice下先知原來這家是老字號總店,當然要試一試吧~先來一個爵士湯暖暖胃,真身是螺頭粉葛煲豬展。個湯好足料,而且清甜滋潤,喝一碗實在不夠喉呢~刺身癮起就點了個刺身拼盤,本來沒有什麼期望,沒想到也是驚喜之作!因為刺身都超新鮮的,非常鮮味,加上魚生都是厚切的,好正~珍寶size的帶子軟滑鮮甜,海膽也很新鮮。芝士焗龍蝦伊面底基本上是必點的,濃濃的芝士汁香氣四溢,我呢個芝士迷表示大滿足丫~伊面都吸盡芝士的精華,太讚了~ 好「芝」味!不過主角是龍蝦才對吧~我一向好怕吃酒樓的龍蝦,因為斬件太散了,很怕要拆殼。這裡的開邊龍蝦吃的時候也很方便。啖啖肉,而且爽口彈牙~yummy! 食海鮮當然唔少得椒鹽賴尿蝦!睇得出賴尿蝦相當大隻,椒鹽味好香好入味,蝦肉很鮮嫩。椒鹽賴尿蝦香口又吸引,不過就難免有點熱氣,食完要飲多幾啖可樂呢。吃完之後手指都沾滿椒鹽香,幸福滿滿~ 而這飯最令我印象深刻的,就是這隻黃金鮑魚!咸蛋黃的咸香配上鮮味彈牙的鮑魚真係好正,讓我一再

先來一個爵士湯暖暖胃,真身是螺頭粉葛煲豬展。
個湯好足料,而且清甜滋潤,喝一碗實在不夠喉呢~

珍寶size的帶子軟滑鮮甜,海膽也很新鮮。

不過主角是龍蝦才對吧~
我一向好怕吃酒樓的龍蝦,因為斬件太散了,很怕要拆殼。
這裡的開邊龍蝦吃的時候也很方便。
啖啖肉,而且爽口彈牙~yummy!

食海鮮當然唔少得椒鹽賴尿蝦!
睇得出賴尿蝦相當大隻,椒鹽味好香好入味,蝦肉很鮮嫩。

而這飯最令我印象深刻的,就是這隻黃金鮑魚!

咸蛋黃的咸香配上鮮味彈牙的鮑魚真係好正,讓我一再回味...真係好想食多隻呢!

海鮮炒飯很足料,當中有鮮甜爽口的蝦仔令賣相普通的炒飯一再加分!

不過吃到這裡已經好飽飽喇,最後還是沒清碟。
來個杞子桂花糕讓這頓海鮮餐完美作結~

無論食物質素還是份量都令人滿意,而且好有鑊氣,這家絕對有下次丫。即是在外面買了海鮮,都可以放心交由這裡的廚師加工烹調!
2017-09-12
  • 椒鹽賴尿蝦
朋友搵到理想工作,我哋決定同佢好好慶祝一番,知佢鍾意食海鮮,梗要入西貢食啦~~喺西貢食海鮮,我哋嘅老地方就係通記海鮮野味酒家,每次嚟都心滿意足咁離開~~我哋有個小習慣,會先飲湯。今日嘅湯係螺頭粉葛煲豬展 清潤下火,飲完喉嚨舒服哂。真材實料,大大粒螺頭,好多粉葛,啱哂鍾意食湯渣嘅我。細細煲但飲到好多碗,每哋4個人一人兩碗呀~~~~好有媽媽煲湯嘅味道!頭盤係刺身拼盤,好大盤!!!有齊大家都想食嘅刺身,食材新鮮,味道鮮甜,好好味!!海膽似係本地海膽,海水味十足,鹹鮮並重。帶子大大隻,啖啖肉。 椒鹽賴尿蝦 呢度係2隻嘅份量呀!!超大份~~~ 每人食到最少2舊~~~椒鹽份量剛剛好,夠惹味但唔會過鹹。蝦身炸得啱啱好,肉質依然爽口彈牙,一d梅肉嘅感覺都無,炸過嘅腳可以照食。黃金鮑魚超級正嘅獨家招牌菜!! 黃金蝦食得多,黃金鮑魚好少食到,每次唻都會食。味道係估唔到咁夾!鹹蛋黃配上新鮮鮑魚,鹹蛋黃嘅香反而帶出鮑魚嘅鮮甜,唔會互相搶味,令人停唔到口。 鹹蛋黃炒得乾身,份量又多,勁想留嚟送飯。芝士焗龍蝦伊面底 食完勁滿足嘅黃金鮑魚,再嚟邪惡嘅芝士焗龍蝦伊面底。以龍蝦仔為主,雖然無原隻龍蝦咁澎湃,但龍蝦仔其

我哋有個小習慣,會先飲湯。
今日嘅湯係螺頭粉葛煲豬展

海膽似係本地海膽,海水味十足,鹹鮮並重。
帶子大大隻,啖啖肉。

椒鹽賴尿蝦

呢度係2隻嘅份量呀!!超大份~~~ 每人食到最少2舊~~~

黃金鮑魚

超級正嘅獨家招牌菜!!

鹹蛋黃炒得乾身,份量又多,勁想留嚟送飯。

芝士焗龍蝦伊面底

食完勁滿足嘅黃金鮑魚,再嚟邪惡嘅芝士焗龍蝦伊面底。
以龍蝦仔為主,雖然無原隻龍蝦咁澎湃,但龍蝦仔其實更鮮甜美味。

而且食起上嚟容易放入口,唔會哩hea,仲方便。芝士伊面底非常瘋狂,份量多,汁又多,好邪惡,食完勁飽。

清蒸海上鮮

跟住到朋友們最期待嘅魚,今次叫條中size,啱哂班魚精。
新鮮海魚,味道鮮甜無魚腥味。魚肉好滑,加少少蔥清蒸已經好好味。我唔食魚都食咗好多,因為真係唔腥。

最後上甜品,竟然係我最愛嘅桂花糕同哈蜜瓜呀~~~

桂花糕清甜無苦味,超好味,我嫌唔夠喉呀!!!

通記海鮮野味酒家
西貢萬年街98-102號地舖

• 螺頭粉葛煲豬展
  • 刺身拼盤
2017-09-20 433 瀏覽
愛食海鮮的我, 早前同時愛食海鮮的友人提議入西貢食海鮮, 難得有人有興緻, 我當然贊成, 今次在友人帶領下入去西貢的通記食海鮮. 未食海鮮前, 先點了一個湯滋潤一下口喉. 我地選了螺頭粉葛煲豬展. 個湯幾清甜. 芝士焗龍蝦伊面底. 龍蝦肉幾鮮味,加上香滑芝士,雙重口感. 而伊麵吸收晒龍蝦精華,更能突出鮮美. 黃金鮑魚. 賣相相當吸引. 鮑魚肉質幾爽口彈牙. 鮑魚面放滿了咸蛋黃,兩者好㚒,特別好味. 海鮮炒飯. 飯炒得夠乾身,不會太黏. 係飯裡混入蝦肉粒, 义燒粒, 蛋碎等的配料, 多重口感. 最後當然要食番水果. 奉上哈密瓜. 幾清甜, 可以起中和作用, 清一清喉嚨.

未食海鮮前, 先點了一個湯滋潤一下口喉.

我地選了螺頭粉葛煲豬展.

個湯幾清甜.

芝士焗龍蝦伊面底.

芝士焗龍蝦伊面底

龍蝦肉幾鮮味,加上香滑芝士,雙重口感.

而伊麵吸收晒龍蝦精華,更能突出鮮美.

黃金鮑魚.

賣相相當吸引.

鮑魚肉質幾爽口彈牙.

鮑魚面放滿了咸蛋黃,兩者好㚒,特別好味.

海鮮炒飯.

海鮮炒飯

飯炒得夠乾身,不會太黏.

係飯裡混入蝦肉粒, 义燒粒, 蛋碎等的配料, 多重口感.

最後當然要食番水果.

奉上哈密瓜.

幾清甜, 可以起中和作用, 清一清喉嚨.

海鮮炒飯
2017-09-15 387 瀏覽
因為都好耐冇入過黎西貢行下,同埋來了西貢太多數都係買海鮮返屋企煮或坐去海鮮酒家食晚飯,我地今晚就係坐低食.行完街之後,去到酒家坐低睇了餐牌同睇左D海鮮之後點左三款海鮮,豉油皇大蝦...(大蝦夠爽口又大隻,醬汁好夠哂惹味同辣味,值得一讚),陳皮蒸飽魚...(陳皮夠香又不會蓋左鮑魚既鮮味,蒸得岩岩好又夠爽口),蒜蓉粉絲蒸扇貝.....蒜蓉好香,而且扇貝蒸得岩岩好,又不會韌, 蒸同炒既海鮮都一讚!!

2017-02-26
  • 豉油王大蝦
終於完成今個月的月結,所有財務報表、分析報告與簡報也完成了,每一位同事皆鬆了一口氣;辛苦忙完之後,當然就要吃一餐好的不能虧待自己… 『不如找一個晚上,放工後入去西貢吃海鮮吧!!最近和家人去吃海鮮,有一間自己覺得不錯呢…』經理說。 『究竟是哪一間呢?西貢有這麼多海鮮食肆,實在是有點花多眼亂呢…』其中一位同事回應。 『那間就是通記海鮮酒家啊!!』經理回答。 在眾人贊同下,結果當然立即訂檯,經理還問我們有甚麼想吃與不吃,決定好菜單,可以一到酒家便可以立即開飯。 就在今天晚上,準時放工,全個部門所有人浩浩蕩蕩地衝入西貢!! ------------------------------ ~地點位置~ 通記海鮮酒家(以下稱為通記)就在西貢萬年街98-102號地舖,這個是新店舖的位置,舊店是在西貢海傍廣場兆日大廈地下,所以大家去通記時記得要看清楚地址,否則『摸門釘』就不好了; 入西貢的方法實在多,但最方便最快的方法就是在彩虹港鐵站C2出口乘搭綠色專線小巴1A號線,便可以直到西貢碼頭,全程大約為30-35分鐘;還可以在坑口港鐵站乘搭綠色專線小巴101M號線直達西貢碼頭,大約需時15-20分鐘;之後再

『那間就是通記海鮮酒家啊!!』經理回答。

~地點位置~

入西貢的方法實在多,但最方便最快的方法就是在彩虹港鐵站C2出口乘搭綠色專線小巴1A號線,便可以直到西貢碼頭,全程大約為30-35分鐘;還可以在坑口港鐵站乘搭綠色專線小巴101M號線直達西貢碼頭,大約需時15-20分鐘;之後再行大約5分鐘即可到達…

~裝潢擺設~

通記舊店的位置就在海旁,可以在店外擺放檯櫈對著舒適平和的大海用膳;但新店在內街之內,所以店外便不能擺放檯櫈讓客人用膳了;

新店位於萬年街,其實通記的辦識度很高,原因除了它佔了三間舖頭之外,門外也是燈火通明,射燈除了射向『通記海鮮酒家』金漆招牌之外,還射著一盞盞的大紅燈籠;通記除了地下樓面之外,還有二樓雅座和三樓的貴賓房間,今晚因為是平日的關係,地下的樓面並沒有用來做生意,Waiter示意我們上二樓雅座;

二樓的裝潢主要以白色為主,雖然樓底不算高,但依然吊掛著水晶吊燈,檯面用上深紅色的桌布,而櫈則用上金光閃閃的椅布蓋著,給人一種高貴印象,四周皆用了較為歐陸式的裝修,整體感覺給人舒適心情放鬆的感覺,令客人培養心情享用美食佳餚;
三樓的裝潢則和一般中式酒樓相似,整體讓人有種雍容華貴的感覺,非常適合客人請飲宴客,不過記得要和通記先訂檯訂房啊…

~美食~

安坐後,皆因菜單經理已經一早安排好,等了一會後,海鮮美食陸續送上…

珍寶海鮮刺身拼盤 (8♥/10♥)

來到西貢食新鮮生猛海鮮,怎可以少了吃新鮮海鮮刺身,故此經理很貼心地order了這個珍寶海鮮刺身拼盤;當Waiter送上時,每一位同事皆發出『嘩嘩嘩』的聲音,立即拿起相機影相;

這個刺身拼盤份量十足,當中有8款海鮮刺身,包括龍蝦、海膽、帶子、三文魚、八爪魚、希靈魚、油甘魚和甜蝦刺身,每款刺身皆有9-10片,而且款款厚切,實在看到在場的每位同事雙眼發光,唾涎三呎;

當中最得Step歡心的可說是放在最前的龍蝦刺身,Step一般在日本餐廳吃刺身很少order龍蝦,但今次經理卻是order了一只大約有2-3斤重的龍蝦做刺身,怪不知一看之下份量如此震撼;Step急不及待將龍蝦刺身夾起,放在燈光下可以看到龍蝦肉晶瑩剔透呈半透明,師傅將每片龍蝦肉厚度適中,方便客人進食;

入口時,肉質口感帶點黏性,咀嚼時爽滑脆口有彈性,一邊咀時龍蝦鮮甜味慢慢地滲透出來,肉味香濃可口,實在令人愛不惜口;龍蝦肉上面還加了大大粒三文魚芓,和三文魚芓一起進食時更能令龍蝦鮮味襯托出來,正啊?!看來每位同事皆知道龍蝦刺身美味鮮甜,很快便被搶吃一空,Step很不容易才可以吃到珍貴的兩片呢…

另一個令人看到雙眼發光就是海膽刺身,海膽放在青瓜片之上,差不多每片青瓜片皆鋪滿了海膽,教人如何不愛它呢?!海膽雖然不是甚麼外國貨色,只是本地的海膽,但海膽色澤水潤,顏色呈淡黃色,未食已經感覺到非常Creamy油潤了,Step當然立即一整片放入口中品嚐啦;

首先,海膽味道就如其顏色一樣,味道略為清淡,略帶一點海水味道,一點別的異味也沒有,可說是非常新鮮,口感就正如剛才目測一樣,口感Creamy油潤,味道甘香甜美,配上青瓜片一起進食,咀嚼後有效令海膽口感變得清新清爽而不膩,給Step一個小清新的感覺

另外令Step感到驚喜的就是帶子刺身,這個可以說是娘子的最愛(可惜娘子今晚不在呢);珍珠白色的帶子,表面光澤水潤,每一粒帶子SIZE和中式湯匙差不多大,而且有一定的厚度;

入口時,帶子肉身軟稔富彈性,口感爽口潤滑,放在口中有種在舌頭上慢慢融化之感,那種豐腴的質感與甘甜鮮味的味道,實在令在場每一個人欲罷不能,加點芥末醬油一起進食,更能提出其鮮味,可惜這個帶子刺身只預一人一片,想多吃也不能呢…

其他刺身同樣是非常新鮮,每種刺身的味道鮮甜味美,雖然每人只有一款一片,吃完後皆有不太夠喉的感覺,但海鮮就是小食多滋味,多吃除了口腔會有點膩感之外,還會令人沒有那種吃美食的期待與衝動了…

豉油皇海中蝦 (8♥/10♥)

這個看似平平無奇的豉油皇海中蝦,卻是Step當晚最為鍾愛的菜式之一;Waiter上碟時,海中蝦還是充滿著熱力,可以感受到其鑊氣有多十足,每只海中蝦被師傅先用油罩過,再和豉油一起炒,令蝦的顏色皆為茶色,像是塗上了一層豉油般,賣相非常吸引;

Step立即夾起來進食,蝦身脹卜卜充滿著蝦肉,蝦殼被油炸過之後變得非常脆身,用手一拉就可以將全個蝦殼扯開,正;蝦肉經豉油炒過後,豉油的香味夾雜蝦的鮮香味道一起撲鼻而來,那份香氣極為誘人,完全感受進食時其惹味滋味的味道

蝦肉啖啖肉,豉油的味道與鹹香和海中蝦的鮮味極為合拍,令蝦的味道倍感鮮味滋味,加上蝦肉口感爽彈帶嚼勁,實在令Step吃到停不了口,2口一只海中蝦,不經不覺間已經吃了4-5只了…Step覺得這道菜用來配白飯一起進食也是非常適合呢?!

上湯焗龍蝦加配伊麵底 (8♥/10♥)

食海鮮又怎可以少了這味上湯焗龍蝦,經理害怕大家吃不飽,還加了伊麵底,用來填滿各人的脾胃;

Waiter送來時,上湯焗龍蝦份量為每人半只,具經理所講,開邊的焗龍蝦其實不需要太大只,每只種量只需為7-8両左右就最為合適,這樣的龍蝦肉才是最為鮮嫩可口,只講不吃又怎會明白呢,所以還是快速起動吧…

龍蝦雖然SIZE不大,約為一般筷子一半長多一點的長度,但龍蝦肉身卻是差不多佔滿了全只龍蝦;只需用筷子軟軟一扯便能將龍蝦肉扯出來;

入口時,龍蝦的肉身大大件啖啖肉,肉質Juicy爽口彈牙帶嚼勁,加上龍蝦肉的味道鮮味可口,實在是其他蝦類不能相題並論的,也是食海鮮時為何必點的海鮮呢

雖然龍蝦size不算大,但龍蝦肉也要差不多2-3口才可以吃完呢;用來烹調的上湯已經變得稠濃,幸好上湯味道適中,不會太鹹或濃過而蓋過龍蝦的鮮味,反而上湯的味道更能令龍蝦的味道錦上添花,除了我們可以品嘗波士頓龍蝦的原有鮮味,也令我們吃得滋味無窮

值得一選的是伊麵夾起來時還保持一條條長長的狀態而沒有斷開散開的跡象,這個非常重要啊,皆因在其他連鎖式的酒樓或餐廳吃伊麵底時大多都已經又斷又散,非常難夾起,令Step留下不好的印象呢;上湯和龍蝦的味道滲透在伊麵當中,味道份外美味滋味,伊麵還保持爽口彈牙的質感,令人出乎意表的是伊麵的銷情還比龍蝦的好,看來配角真的搶了主角的風頭呢…

黃金鮑魚 (8.5♥/10♥)

黃金魷魚、黃金蝦就吃得多,但黃金鮑魚對Step來說還是第一次吃到,經理說這味黃金鮑魚可說是這裡她最為喜愛菜式,究竟有甚麼吸引可以令經理對它如此愛戴呢??

這道菜最特別的地方就是在鮮魷表面的鹹蛋黃汁,這個醬汁入口時完完全全是除了鹹蛋黃蓉,就是鹹蛋黃蓉;送來時,每一只鮑魚依然和鮑魚殼一起送上,鮑魚的表面有一層沙沙的蛋黃在上面,就像被噴上了一層蛋黃一樣,令鮑魚變成了金黃色,賣相和其他菜式一樣非常吸引;

不過大家拿起時要非常小心,皆因師傅先將鮑魚起肉烹調後,再放回鮑魚殼之上,所以有別於蒸煮鮑魚,鮑魚肉和鮑魚殼是完全分離的,如果不注意的話鮑魚肉便會從殼中跌在檯面上了;

入口咀嚼時,蛋黃味道之濃郁、啖啖沙沙甘香的口感和略帶鹹香的味道,實在令人留下深刻的印象,最重要的是這個黏在鮑魚上的蛋黃蓉和鮮鮑魚出奇地非常匹配,本身鮑魚肉質爽滑軟稔有咬口,味道鮮嫩可口,配上這個鹹蛋黃蓉卻能將鮑魚自身的鮮味更顯突出,感覺很有marriage感覺,此時此刻如果有一種白酒or啤酒一起享用的話就完美了,可以一解鹹蛋黃蓉吃後口腔油膩感,也可以中和鹹香味道

不過因為明日要繼續上班的關係,還是order氣量十足的細玻璃樽可樂來解解膩甜一下…

海鮮炒飯 (8.5♥/10♥)

Waiter送來海鮮炒飯時,每位同事就像被之前吃過的海鮮『縱』壞了一樣,有點看不起它…

『大家為何用上奇異的眼光看著這個炒飯,我可以保證,看似沒有特色的海鮮炒飯,其實內裡暗藏玄機呢…』經理奸笑著。

究竟有甚麼玄機在炒飯之中呢,Step立即轉動玻璃轉盤將炒飯轉到自己面前,仔細一看,原來用料真的和平常的很不一樣;這個海鮮炒飯的材料包含了多款海鮮,如蟹肉、蟹柳、八爪魚、三文魚、蜆肉等,嘩,果然是非常重料!!

入口時,師傅將炒飯炒得乾身,米飯分明口感紥實,咀嚼時完完全全不覺得油膩,最令Step深刻的可說是有八爪魚和蟹肉在炒飯之中,八爪魚口感彈牙帶嚼勁,鮮味不俗,而蟹肉更令炒飯帶出了一點蟹肉的清香與鮮味,實在是非常可口;可惜這個炒飯差不多尾聲時才上檯,很多同事因已經吃飽而不為所動,這裡就造就了Step可以吃完一碗又一碗,無得彈…

還有很多不同的美食不能盡錄…

享用完精美甜品之後,因為大家由西貢回家的路還是有點漫長,所以立即結帳埋單,最後每人約為HKD400,以在西貢吃海鮮來說,我們order了7個海鮮,加上整體味道不俗,價錢可說是物有所值…

經理的介紹可說是非常不錯,一般在西貢吃海鮮給人的感覺是價格昂貴,或是份量不算多,但今晚在通記吃完後,令Step有點刮目相看的感覺,也重燃Step在西貢吃海鮮的信心;
其實Step住在九龍,娘親住在沙田,進出西貢比起去其他出名吃海鮮的地方還要近,要是知道西貢有好地方吃海鮮的話,下一次也可以帶家人過來西貢吃海鮮,不用四圍去舟車勞動吧…

通記海鮮酒家
地址:西貢萬年街98-102號地舖

味道: 8♥/10♥
環境: 8♥/10♥
服務: 8♥/10♥
衛生: 8♥/10♥
抵食: 8♥/10♥
整體評價: 8♥/10♥
是次消費: HKD3,600 (連加一)(人均消費HKD400)
  • 珍寶海鮮刺身拼盤
  • 豉油皇海中蝦
  • 上湯焗龍蝦加配伊麵底
  • 海鮮炒飯
2017-09-08 1588 瀏覽
最近頻頻打風, 難得今天有好天氣, 適逢假日當然要來海邊玩玩~ 一整天下來放曬電,當然要吃好味的海鮮來補充一番體力啦!來西貢吃海鮮朋友推介我想通記~ 先來個刺身拼盤打打底先! 款款都是時令刺身,包括有三文魚腩刺身、 珍寶特大3L帶子刺身、 甜蝦刺身、 八爪魚刺身、 希靈魚刺身和油甘魚刺身。還有我最喜歡吃的海膽刺身! 急不及待將我最愛吃的海膽刺身收進碗內! 十分欣賞店家非常細心地將一份又一份的海膽放在新鮮脆青瓜片上, 吃的時候好方便一整片拿起就可以了! 淑女們吃起上來自然更有儀態啦!海膽雖然不算肥美,但是十分新鮮, 那獨有的香甜 ,在舌尖上爆發出來, 真是令人暈得一陣一陣! 珍寶特大3L帶子刺身是妹妹最愛!這款鮮味十足完全沒有雪味, 妹妹說過帶子刺身當然要食大大塊的, 這樣才能夠將他的甜度發揮到最淋漓盡致! 果然這麼大塊吃起來真甜如蜜糖呢! 三文魚腩刺身亦都十分之好味! 最鍾意那結實的三文魚脂肪在咀嚼時慢慢和三文魚互相交錯纏繞繼而溶為一體的美妙口感!魚油同時慢慢散發出香氣~無得彈! 想食生猛海鮮又唔想太貴啱番budget嘅話,我推介呢款芝士焗龍蝦伊面底~一來夠曬飽肚,二來話曬有深
來西貢吃海鮮朋友推介我想通記~

想食生猛海鮮又唔想太貴啱番budget嘅話,我推介呢款芝士焗龍蝦伊面底~一來夠曬飽肚,二來話曬有深海龍蝦食!

先講個伊面底,好明顯用左勁多芝士,唔單止睇到多金黃色的芝士醬,食落真是好鬼重奶香!邪惡但我鍾意呀!將每一條麵條都將芝士醬掛得滿滿的,簡直好似芝士才是主菜般,令人忍不住大口大口地吞噬呢!

隻龍蝦仔都好鮮甜,肉質更是爽口彈牙!在咀嚼時彷彿感覺到還有生命般彈跳着!yummy~~

清蒸海上鮮就點都要整番條!呢條咪係令中小學生聞風喪膽的“東升班“?!哈哈!已經不是求學時期的我當然十分歡迎它啦!

食海鮮嘛……沒食魚對我來說等於無食過海鮮囉~深海游水東星斑真是好味!完全不會腥,新鮮嘛!而且肉質結實中帶柔軟,就好似温柔的大隻猛男咁得人鍾意!

尤其魚腩位置,超滑超爆油,正到呢!

呢度的椒鹽賴尿蝦都好出名,當然要試下!

每隻椒鹽賴尿蝦都手臂咁粗架!所以上枱前都已經剪段了。半隻都已經好像一支可樂咁高!誇張!

將椒鹽賴尿蝦用剪刀剪開就會露出雪白呼呼的肉了!食起來其實一點都唔會麻煩的~
在特甜的蝦肉上帶濃濃的椒鹽味,比清蒸要好吃多了!

黃金鮑魚顧名思義就是黃金色的鮑魚! 見到金黃色的鮑魚令人食慾更加大增呢!

黃金鮑魚其實是用鹹蛋黃製作成鮑魚的衣裳, 應該是怕他凍親吧?!所以將他每一寸肌膚都緊緊包裹著!

原來鹹蛋黃唔止同蝦好夾,同鮑魚都好夾㗎! 不過這款菜相當考師傅的功架吧? 又要蛋黃滲透落鮑魚的肉裏面, 但是食起嚟又唔可以韌, 仍然保持到鮑魚的獨特彈性和美妙口感! 比起黃金蝦一味噬殼要好味得多了! 不單食到鹹香,而且有啖啖肉質感,好好味! 雖然食咗兩大碗面,已經飽飽哋,但係都好想再encore鮑魚呀!!!

甜品之前要清一清個口先 , 整番碟西貢時菜時炒就最恰當不過了~

清甜的哈密瓜和清甜的桂花糕好夾呀! 大家都係甜甜地唔會太甜, 而且感覺好清新, 他們就好像鋼琴上的黑白鍵盤一樣,為今晚寫上完美的句號~
上個星期日同成班friend游完船河之後,喺西貢碼頭附近搵餐廳食晚飯,見到近碼頭果邊啲餐廳又多人又要坐街,感覺唔太舒服。最後朋友介紹左我哋去入少少嘅老字號「通記野味海鮮酒家」度食,話果度無咁嘈,又可以坐得舒適啲。坐底望一望餐牌,雖然啲套餐都幾抵食,不過成大班人食飯,個個想食嘅野都唔同,所以最後都係散叫。呢個刺生併盤真係不得了﹗有龍蝦、三文魚、珍寶帶子、海膽、八爪魚同希靈魚,樣樣都係我最鍾意食嘅,所以特別覺得興奮。龍蝦刺生切到厚薄好適中,上面仲有大大粒嘅魚子,清甜爽口,真的食到唔停得口。海膽都好正﹗鮮甜無苦澀味,加埋青瓜一齊食,感覺特別清新﹗花雕蛋白蒸蟹,啲蟹就細左少少,肉都唔算太多,不過佢陣花雕味岩岩好,入口勁香。另外,仲有烏冬底,啲烏冬吸曬啲汁同蟹汁,夠曬味,又彈牙。椒鹽賴尿蝦上枱嘅時候係岩岩整好,仲係熱辣辣,要即刻食。成隻手掌咁大嘅賴尿蝦,又多肉,肉質又夠實,仲有幾隻有膏添架﹗黃金蝦食得多,黃金鮑魚你又食過未﹖老實講呢個配搭真係第一次試,又真係幾特別嘅,加上真係唔係度度都有得食。有香濃嘅咸蛋黃味,而飽魚又煮得夠淋,所以食落覺得好得意。如果大家平時鍾意食黃金蝦的話,一定都會覺得呢味菜

海膽都好正﹗鮮甜無苦澀味,加埋青瓜一齊食,感覺特別清新﹗

另外,仲有烏冬底,啲烏冬吸曬啲汁同蟹汁,夠曬味,又彈牙。

椒鹽賴尿蝦上枱嘅時候係岩岩整好,仲係熱辣辣,要即刻食。

有香濃嘅咸蛋黃味,而飽魚又煮得夠淋,所以食落覺得好得意。如果大家平時鍾意食黃金蝦的話,一定都會覺得呢味菜唔錯架﹗

淨食海鮮都唔係幾夠,所以最後再加多味芝士焗龍蝦伊面底。一碟大約有12隻龍蝦,隻隻都有手掌咁上下大細。芝士味好香濃,而且龍蝦肉都好鮮甜,不過不失啦﹗
2017-09-01
  • 刺生
  • 花雕蛋白蒸蟹
先來個龍蝦刺身拼盤!這樣影才夠氣勢啦!那大家就知道到底有多大盤! 龍蝦刺身拼盤內還有許多款超新鮮的刺身!有超厚肉肥美的三文魚、赤貝、吞拿魚、赤蝦、墨魚,還有我非常喜歡的海膽~ 主角是龍蝦刺身,經常吃上湯、芝士口味,卻從未試過刺身……是意想不到的爽口鮮甜!推薦呀! 手掌大的瀨尿蝦! 大大隻的瀨尿蝦也可以令我有啖啖肉的感覺!可惜今餐只預了每人一隻!(喂,唔夠喉呢~!) 再來蒜茸粉絲蒸元貝都說材料新鮮就是最好味的了!所以只需配上蔥粒、蒜茸,味道就非常不錯啦!而且元貝蒸得剛剛好! 黃金鮑魚淨看外表還以為會好乾及硬身,怎料……一口吃下去,是又香又軟呀!沒想過鹹蛋黃的鹹香會更突出鮑魚的鮮味! 結果就被朋友拍下了為食樣…… 大大隻鮑魚真的好滿足!!好好好好味!十級推薦! 再來芝士焗龍蝦伊麵底~又來我心愛的龍蝦了!龍蝦肉質爽口彈牙,配上芝士真是邪惡到不得了! 龍蝦大過我塊面呀!!!啖啖肉真是吃得很滋味~~~~~ 爸爸說吃海鮮,蟹一定要留到最後才可以吃!我是絕對同意的!因為蟹是最鮮甜的代表 (而且一定要用手吃嘛,所以最後吃啦!XD)這個花雕蛋白蒸蟹,我是第一次吃這樣的煮法!花雕酒味可以先解之前送菜的味道
先來個龍蝦刺身拼盤!這樣影才夠氣勢啦!
那大家就知道到底有多大盤!

龍蝦刺身拼盤內還有許多款超新鮮的刺身

主角是龍蝦刺身,經常吃上湯、芝士口味,卻從未試過刺身……
是意想不到的爽口鮮甜!
推薦呀!

手掌大的瀨尿蝦!

大大隻的瀨尿蝦也可以令我有啖啖肉的感覺!
可惜今餐只預了每人一隻!(喂,唔夠喉呢~!)

再來蒜茸粉絲蒸元貝
而且元貝蒸得剛剛好!

黃金鮑魚
淨看外表還以為會好乾及硬身,怎料……
一口吃下去,是又香又軟呀!
沒想過鹹蛋黃的鹹香會更突出鮑魚的鮮味!

結果就被朋友拍下了為食樣……

大大隻鮑魚真的好滿足!!
好好好好味!
十級推薦!

再來芝士焗龍蝦伊麵底~
又來我心愛的龍蝦了!
龍蝦肉質爽口彈牙,配上芝士真是邪惡到不得了!

龍蝦大過我塊面呀!!!
啖啖肉真是吃得很滋味~~~~~

爸爸說吃海鮮,蟹一定要留到最後才可以吃!
這個花雕蛋白蒸蟹,我是第一次吃這樣的煮法!
花雕酒味可以先解之前送菜的味道,口腔存有微微的酒味後,隨即迎來蟹的鮮甜!但卻完全不會被酒蓋過蟹的鮮味~
題外話/補充資料: 每人$350有找!抵抵抵!
2017-08-17
  • 龍蝦刺身拼盤
  • 花雕蛋白蒸蟹
聽就聽得多去食西貢海鮮,但真係去食就未食過喇!今晚與朋友們晚餐,其中有一個朋友是有車,所以我就大膽提議了去西貢食海鮮,大家都贊成! 由於要搵位泊車關係,我們選擇了通記海鮮酒家享用我們的海鮮晚餐! 首先我們點了海解菜湯清清口腔味蕾,這個湯擁有濃濃的魚肉味道,還有鮮蝦和白菜,非常鮮甜,原本想清清口腔,現在變了刺激我們的味蕾了! 蒜茸粉絲蒸元貝 9隻 食海鮮是必定會叫的元貝,當然是蒜茸蒸啦!這味擁有超多的蒜茸,粉絲吸了蒜茸的精華,非常美味,而元貝也是非常新鮮! 黃金鮑魚 9隻 鮑魚上面沾滿了濃濃的鹹蛋黃,非常野味,一啖咬下去鮑魚是淋淋的帶有點爽口,而鹹蛋黃也能帶出鮑魚的鮮甜,配搭得非常出色。 花雕蛋白蒸蟹 雖然張相影得有點肉酸,但非 post 不可,因為想隆重介紹沉底的烏冬,烏冬完全吸收花雕及蟹肉的精華,再配上嫩滑的蛋白,有入口即溶的感覺,而每一啖蟹肉內擁有陣陣的酒香,非常鮮甜,已把我溶醉了,這道菜是必選的。 食完再飲支可樂,簡直令這一餐畫上完美的句號。 通記海鮮野味酒家 地址:(總店)香港西貢萬年街98-102

蒜茸粉絲蒸元貝 9隻

黃金鮑魚 9隻

花雕蛋白蒸蟹

食完再飲支可樂,簡直令這一餐畫上完美的句號。

通記海鮮野味酒家
地址:(總店)香港西貢萬年街98-102
2017-09-02
2017-09-01 1163 瀏覽
難得老闆請吃飯, 當然要吃得豪一點, 於是同事便提議"近近地"去西貢食海鮮。星期五放工後便坐同事和老闆順風車一行九人開開心心開餐去。平時食飯多數由我安排, 這次就由"識途老馬"同事話事, 菜單也一早定好。今次可以真正唔駛做食番餐, 心情也特別好。飲完豆腐海鮮湯後, 搶眼球的海膽刺身送上。橙綠雙併的海膽味道不算十分濃, 但十分新鮮, 略帶海水味, 放入口中會發現它的獨有甘甜。本地的海膽肉不算大片, 但配上清新的青瓜味道是相當不錯的。刺身雖然只是每人一份, 但整體份量也不少, 吃起來都幾滿足。 看似普通的豉油皇中蝦可見這兒的鑊氣十足, 每隻蝦都先走油後入味, 炒得香口。味道濃淡適中, 而且每隻蝦都鮮甜彈牙, 肉質充實, 很少在酒家吃到這樣高質的海蝦。最令我難忘的是這碟黃金鮑魚, 賣相也精美。第一次吃到以"黃金蝦"煮法的鮑魚, 帶來味覺的一次衝擊。用上新鮮的鮑魚先煮熟後以黃金咸蛋醬快炒, 咸香的蛋黃加上鮑魚又幾夾味。鮑魚本身煮得十分柔嫩, 一咬即開。加上海鮮清潔得十分乾淨, 啖啖肉的兩大口已吃完, 那種鮑魚獨特的彈牙質感真的好正。另一個重頭戲是芝士焗龍蝦配伊麵, 每人都有半小龍蝦, 不用爭。

飲完豆腐海鮮湯後, 搶眼球的海膽刺身送上。

最令我難忘的是這碟黃金鮑魚, 賣相也精美。

龍蝦果然是海鮮中的皇者, 味道真的特別鮮甜, 肉質亦特別爽彈。伊麵中的芝士汁不算太濃, 吃起來亦不會太膩。我自己就較喜歡這樣芝士味不太重, 才能吃到海鮮的真味。

花雕蛋白蒸蟹的蟹肉固然好吃, 但識食一定吃蛋白!

蛋白充滿了蟹的鮮甜, 將精華盡吸。加上蒸煮的時間控制得很好, 蛋白嫩滑無比, 微帶酒香, 很難在家煮到這樣的水準。意想不到的是大家都爭相吃蛋白, 蟹肉的"銷情"變慢了。

最後當然有飽肚的炒飯做結尾, 海鮮粒炒飯炒得乾身, 飯粒分明, 也很有水準, 即使已經很飽我也吃了半碗。

吃海鮮真的要多人吃才開心, 可以多點幾款。這次很多謝同事的安排, 讓我們吃到不同的風味的海鮮, 而且價錢亦很公道。有機會也要和家人來這兒大吃一頓。